De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De slag om het CPB

Andres Rueda / Flickr - Creative Commons by-nd-2.0Door verslaggever Ron Fresen

Bijna alle politieke partijen hebben met stoom en kokend water hun verkiezingsprogramma gemaakt en nu ligt al het denk- en rekenwerk op de bureaus van het Centraal Planbureau, de examinator van de partijen.Het CPB geeft een soort schoolrapport van de prestaties, bijvoorbeeld voor de economie, het onderwijs, de bereikbaarheid en – niet onbelangrijk – de staatsschuld. Vlak voor de verkiezingen komen die rapportcijfers. Nou u begrijpt het al. Voor politici is dat van levensbelang en dus proberen de partijen er zo gunstig mogelijk uit te komen. Daarvoor mogen ze een paar keer langskomen bij het CPB, want de rekenmeesters daar hebben ook nog allerlei vragen.

Gisteren was het weer zover. Toen ging het onder andere over de AOW. Zegt het CPB: We rekenen alleen maatregelen mee die in 2015 zijn ingevoerd. “Daar komen wij mooi uit…”, zeggen partijen die dat ook doen en ze lachen in hun vuistje om de PvdA. Die doet het nu goed in de peilingen, maar wil de AOW-maatregel pas in 2020 laten ingaan. Maar de PvdA vecht terug en zegt: Wacht even, wij doen de maatregel later, maar de wet is er al in 2015. Dus dan kan-ie wel gewoon meetellen. “Anders beginnen wij ook in 2015, en verhogen we de AOW-leeftijd met een paar seconden per jaar…”. Het CPB zwichtte. Jammer, vonden de andere partijen.

En wat te denken van de bezuinigingen op de overheid die partijen willen inboeken. Die zijn altijd boterzacht, vindt het CPB.

Zo gaat dat dus in de beauty contest voor de verkiezingen; alle leerlingen in de klas denken dat ze het goed hebben gedaan, maar ze wachten met angst en beven op hun rapport.

Dat rapport komt op 20 mei. Aaaiii. Dat is ook de (gehakt)dag waarop het kabinet verantwoording aflegt over het beleid. Een debat op die dag zou dus zomaar een verkiezingsdebat kunnen worden waar het kabinet nog net bij mag zitten. Daarom gaan er nu stemmen op om het CPB maar een dagje te laten wachten met het rapport. Maar of de leerlingen die spanning aankunnen?

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie