De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Verkiezingscongressen zijn leuk

UTRECHT-GROENLINKS-CONGRESVerkiezingscongressen bijwonen of volgen via televisie of internet is leuk. Het slechtste bewijs voor deze stelling was gisteren te zien tussen ongeveer 16.00 en 19.00 uur tijdens het verkiezingscongres van GroenLinks, live op Politiek 24. Het duurde maar en het duurde maar. Toch was juist dat deel onthullend.

Het partijbestuur had een zeldzaam ingewikkelde methode bedacht om te komen tot een kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het “stoere wijf op 5” Ineke van Gent sloeg zich er aardig doorheen, en wist van de onderste regionen naar een hoge plek op de lijst te komen. CNV-bestuurder Bert van Boggelen legde de omgekeerde route af, en eindigde op de mogelijk onverkiesbare plek 14 in plaats van in de top 10.

De leden van GroenLinks mochten, zoals het bij veel politieke partijen gaat, stemmen via stemkastjes. Een beetje zoals bij Idols. Per blok van vijf kandidaten, die vooraf een praatje mochten houden, werd er gestemd voor één plaats op de lijst. De afvallers gingen door naar de volgende ronde, voor de volgende plaats op de lijst. Een paar kandidaten die de partij graag hoog op de lijst had gewild, behoorden steeds tot de afvallers en deden ronde na ronde vergeefs mee voor een plekje.

Voorzitter van de kandidatencommissie Marijke Vos zag het misgaan. Vaak kozen de leden een kandidaat die net daarvoor zijn of haar toespraakje had gehouden. Het toespraakje van de topkandidaten was inmiddels lang geleden. Vos liep naar het spreekgestoelte en bracht een drietal belangrijke kandidaten in herinnering, zoals Bert van Boggelen. Dat kwam haar op gefluit en boegroep te staan. De leden wilden zo kennelijk aangeven dat ze heus wel zelf konden kiezen.

Bij plek 15 ontstond een nieuw probleem doordat er een gelijk aantal stemmen was. Dat werd opgelost door een euro op te werpen en kop of munt te roepen. Afijn, daar had je bij moeten zijn.

De aankomst van Hans Wijers en Alexander Rinnooy Kan op het D66-congres zaterdag was op zijn eigen manier onthullend. Zij werden met alle egards ontvangen en Alexander Pechtold straalde trots uit toen hij met deze grote namen op de foto ging, net buiten het congresgebouw. Cabaretière en schrijfster Nilgün Yerli was ook van de partij ook al is zij niet verkiesbaar, en nummer 13 Pia Dijkstra poseerde ook voor de foto.

In één weekend twee politieke partijen die verschillend met hun bekendheden omgaan. Als dàt niet interessant is…

Mieke van der Valk

Volgend weekend 24 en 25 april live op Politiek 24: de congressen van CDA, VVD, SP en CU (zaterdag) en PvdA (zondag).

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Verkiezingscongressen zijn leuk”

 1. Ricardo zegt: 19-04-10 om 17:54

  Hoezo interessant? Het is eigenlijk droevig om te zien dat het weer vooral om (de plaats van)’de poppetjes’ gaat en dat niet anders dan in vage termen gepraat wordt over ombuigingen en/of bezuinigingen. Onderwijs is bij beide partijen een volstrekt heilig verklaard huisje waar weer best tamelijk kritiekloos miljarden bij kunnen. Geen woord over rendementen of praktische aanpassingen van stelsels en systemen. En ook niet over waar al dat geld concreet vandaan moet komen. Wie nu wat of hoeveel moet inleveren, welke taken concreet wel of niet moeten blijven of afgestoten worden, je hoort er GroenLinks en D66 zelfs met hun leden liever niet over praten. En die leden vinden het blijkbaar prachtig, het is immers ook een dagje uit. Eerst zoveel mogelijk stemmen binnenhalen op zo weinig mogelijk concrete inhoud, het schijnt weer geen probleem en de beste tactiek te zijn.

  Dat er voor mevrouw Halsema een uitzondering gemaakt wordt mbt. een 4e termijn is begrijpelijk, zeker zonder (goede) tegenkandidaten. Maar dat dit ook voor mevrouw van Gent moet gelden riekt naar plat cliëntelisme en daarmee naar het marchanderen met eerder zinnig gevonden regels mbt. doorstroming en vernieuwing. Bij D66 riep de heer Rinnooy-Kan zelfs dat als D66 er (mi. terecht) van beschuldigd wordt vooral een partij voor hoger opgeleiden te zijn alle Nederlanders dan maar hoger opgeleid moeten worden.. Geen kritische vragen over noodzaak en haalbaarheid, maar een lachend en luid applaus. Behalve met de PVV worden ook alle opties open gehouden, gelukkig spreekt mevrouw Halsema nog wel uit dat haar voorkeur uitgaat naar een zo links mogelijke coalitie. Waarbij ze D66 weer meerekent als progressieve partij terwijl je mi. sinds het vertrek van Van Mierlo niet meer weet of en hoe en waar die progressiviteit ingevuld wordt.

  Was het al moeilijk om te ontdekken waar de meeste politieke partijen concreet voor (willen) staan, het is tegenwoordig zelfs verregaand onduidelijk op welke mensen je stemt. Sinds en met de val van Balkenende 4 is het wel erg onduidelijk welke strategieën en overwegingen politieke standpunten en uitkomsten mede bepalen. Zo bezien is de politiek juist onduidelijker dan ooit. En dan heb ik het nog niet over welk kabinet er uiteindelijk met welk soort beleid komt. Een versimpeling tot links of rechts bekt wel lekker maar is ook niet echt mogelijk. Met 4 partijen is een wat vreemde kleur juist beter mogelijk dan ooit. Waarmee ik niet zeg dat het land dan onbestuurbaar wordt. Dit soort bangmakerij hoor je van links tot rechts, Halsema had het er ook weer over. Maar juist Balkenende 1 tm. 4 lieten zien dat effectief regeren met 3 partijen tegenwoordig ook al problematisch is. Voor mij blijft zodoende een blanco proteststem een reëele mogelijkheid.

 2. Mieke van der Valk zegt: 19-04-10 om 19:19

  Hallo Ricardo, dank voor je reactie. We zijn het geloof ik wel eens over het belang voor de kiezer van zo veel mogelijk informatie over politieke partijen, hun programma’s en hun kandidaten. Hoe gefundeerder de keuze op 9 juni, hoe beter. Jouw blanco proteststem zou ook één van die gefundeerde keuzes kunnen zijn inderdaad. En als we het nu toch over ‘interessant’ hebben, stel je voor dat een meerderheid van de kiesgerechtigden over een paar weken een blanco stem uit gaan brengen. Dat zou nog eens een interessante situatie opleveren! Ben benieuwd wat er dan gaat gebeuren. Niet voor niets noemen sommige mensen verkiezingen de keuze tussen de minst slechten. Dank voor je reactie.

 3. tjark reininga zegt: 19-04-10 om 22:24

  zoals de verkiezing van de Tweede Kamer in een wet geregeld is, heeft ook GroenLinks een verkiezingsreglement. Daarin zorgt een kandidatencommissie voor een voordracht van geschikte kandidaten en bepaalt vervolgens het congres wat de partij vindt en wie de partij kandidaat stelt voor de Tweede Kamer.
  daar is overigens niets ingewikkelds aan, gewoon de meeste stemmen tellen. de leden zijn vantevoren door de kandidatencommissie en het partijbestuur over de kandidaten geïnformeerd, in een dit keer zeer helder document, waarvoor de commissie complimenten verdient en gekregen heeft. de kandidaten zelf hebben ledenbijeenkomsten bezocht en op andere manieren campagne gevoerd, of althans campagne kunnen voeren. en tenslotte hebben zij in twee minuten zich nog een keer kunnen presenteren voor het front van het congres. dat te kunnen lijkt mij een belangrijk criterium voor het volksvertegenwoordigerschap.
  bij GroenLinks dus geen partijbestuur, commissie of fractievoorzitter die in een klein kamertje zijn lijstvolgorde bepaalt en de partij vervolgens alleen een stempeltje toestaat. en daar ben ik trots op. en natuurlijk moeten we nagaan of er echt iets is misgegaan, en wat en waar dan, of dat het gewoon zo is dat de partij echt een andere voorkeur heeft dan de commissie. mijn indruk is dat het laatste het geval is.
  in ieder geval heeft GroenLinks een breed gedragen lijst met hele sterke en aansprekende kandidaten. nu moeten die nog in de nieuwe fractie komen.

 4. bas zegt: 20-04-10 om 09:52

  Voor mij gaat het stukje toch wat veel uit van ‘de voordracht, die moet goedgekeurd worden’

  De leden beslissen, en ja, de leden kijken geheid niet echt goed naar een totaalplaatje: Als de voorspellingen nu eens tegenvallen, hebben we dan een fractie die alles aankan? Staan je financiële mensen op 11 en 15, en je komt uit op 8 zetels, dan heb je een probleem.

  In een voordracht zit dat vaak opgenomen, gaan leden daarmee aan het rommelen, dan kan zoiets gebeuren

  Maar dat betekent niets anders, dan dat de bijeenkomst goed voorbereid had moeten worden. Dat de voordrachtcommissie vertelt waarom de voordracht is zoals hij is, en dat wellicht de commissie tot taak heeft bij voorgestelde veranderingen van de lijst toe te lichten wat dat voor effecten heeft

  Staat dat van te voren aangegeven, dus voor de bijeenkomst, dan kan dat. Wordt halverwege de bijeenkomst zoiets ingelast, ja, dan werkt dat natuurlijk negatief. Dan wordt men rellerig

  En dat 1 kandidaat van 4 naar 14 zakt? Dan is die ene kandidaat toch niet zo populair, blijkbaar

  De indruk die ik krijg van het bovenstaande verhaal is dat de vergadering niet goed doordacht is van te voren.

  waarom niet eerst dispensatie verkrijgen voor een vierde termijn, en dan pas met een voordracht komen? Bijvoorbeeld? Dat houdt de procedure zuiverder

  En zo zijn er meer dingen te bedenken. Maar het is niet mijn partij

 5. patrick zegt: 20-04-10 om 13:11

  Het negatieve beeld van de vaststelling van de kandidatenlijst van GroenLinks verdient wel enige nuancering.

  Zo was de procedure misschien wat langdurend maar tevens democratischer dan een voordracht die het congres over te nemen heeft. Daarbij werden kandidaten niet geselecteerd omdat ze net een praatje hadden gehouden.

  Bijvoorbeeld Bert van Boggelen had een niet zo handig pleidooi en de lijst zoals deze is vastgesteld mag op diverse plaatsen als een tik op de vingers van de kandidatencommissie gezien worden en eveneens als een compliment naar de fractie wat ze de afgelopen 4 jaar neergezet hebben.

  De kandidatencommissie had een verrassende lijst met veel prominenten van buiten de partij en hier is met een redelijk evenwichtige afweging wat meer balans in gebracht waarbij het profiel van kandidaten zeer zwaar meewoog.

 6. Jaco zegt: 20-04-10 om 14:34

  Wie beweert dat verkiezingscongressen nergens over gaan was zondag niet in Vredenburg Leidse Rijn voor het GroenLinks congres. Het eerste deel van de dag ging over het programma, met buitengewoon felle debatten en spannende stemmingen. Bijvoorbeeld over vrouwenquota, de AOW en bestuurlijke vernieuwing.
  En natuurlijk gaat het ook over de poppetjes. Zij zijn immers het gezicht van de partij. De kandidatencommissie geeft advies, de leden bepalen. En zo hoort dat. Ik ben het niet met Bas eens dat dat leidt tot een onevenwichtige samenstelling. Leden nemen expertise mee in hun besluit. In de top 6 zijn al alle grote beleidsterreinen vertegenwoordigd. Economie, integratie, milieu, internationaal, financiën, onderwijs. En zes is toch geen optimistische schatting te noemen…

 7. Ed Harms zegt: 20-04-10 om 15:55

  Verkiezingscongressen zijn zo saai…

 8. Roger zegt: 21-04-10 om 12:10

  Voor de heer De Jager (demissionair staatssecretaris van Financiën) zal dat voortaan wel een eitje zijn!

 9. Tobias zegt: 21-04-10 om 16:45

  Ja, gek hè dat de leden de kandidaten kiezen. Mieke, leer je vak. Het gooien van de munt is gewoon volgens de reglementen. Als dat niet sexy genoeg is voor journalisten, tsja.

 10. Mieke van der Valk zegt: 22-04-10 om 11:12

  Interessante reacties allemaal, waaruit je kunt opmaken wat de dilemma’s zijn van de politieke partijen op het gebied van partijdemocratie. Te weinig democratie is ouderwets, teveel democratie gooit soms roet in het eten van de partijleiding. De afgelopen tien jaar (over de periode daarvoor kan ik niet uit ervaring meepraten) hebben de partijen als ‘vereniging met leden’ een grote ontwikkeling doorgemaakt in het invoeren van democratie in de partij. Bij GroenLinks was die afgelopen zondag in grote mate aanwezig. Met misschien voor het partijbestuur of de kandidatencommissie ongewenste gevolgen. Bij de PVV is in het geheel geen sprake van democratie. Interessant om komend weekend aan de hand van de congressen te beoordelen welke partij de partijdemocratie het best onder de knie heeft.

 11. Karolien zegt: 23-04-10 om 16:44

  Het was een saaie bijeenkomst maar het is wel spannend in beeld gebracht.
  Politiek 24! GA ZO DOOR!!!!!!!!!!!!!

Geef een reactie