De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Zoek de verschillen

d66_congresKlein testje: Wat eet welke partij:

Ontzettend verantwoorde vegetarische broodjes?
Tonijnsalade met zelf te snijden bruin brood?
In plastic verpakte witte broodjes kaas?
Saucijzenbroodjes en salade?
Champagneontbijt?
Mueslibolletjes?

Het afgelopen en komend weekend gaan weer tienduizenden leden van allerlei politieke partijen uren in zaaltjes zitten om het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen vast te stellen.

Zou je een politiek journalist geblinddoekt naar een van die congressen vervoeren, dan weet–ie toch binnen vijf seconden bij welke partij hij is beland. En nee, niet vanwege de banieren of de persoon van de partijleider.

Het zit ‘m in de catering: die verantwoorde broodjes vind je bij GroenLinks, de mueslibollen bij de SP, de tonijnsalade kwam van D66, waar ze ook een echte fruitautomaat hadden, en de saucijzenbroodjes zijn voor Jan Peter Balkenende, terwijl Mark Rutte met zijn partijbaronnen aan het champagneontbijt zit op de tweede dag van zijn congres.

Het zit ‘m in de locatie: een hippe voormalige fabriek (D66), wat traditionelere locaties voor VVD (Papendal in Arnhem) en CDA (Congresgebouw Den Haag). Bij de VVD vind je wat meer parkeergelegenheid en GroenLinks zoekt het dan weer wat dichter bij het openbaar vervoer.

Het zit ‘m in de kleding: voor de hand liggend natuurlijk de kostuums en jasjes bij de VVD. Maar ook bij andere partijen zijn de verschillen ragfijn maar onmiskenbaar. Jurkjes met laarzen bij D66, bij het CDA wat meer truien en plooirokken, bij de PvdA meer spijkerbroeken maar net iets moderner dan bij de SP waar ze wel weer minder overhemden dragen dan bij de PvdA.

Het zit ‘m ook in de leden zelf: iets jonger bij D66, iets ouder bij het CDA, wat meer vrouwen bij GroenLinks, weer wat meer mannen bij de VVD en arbeiders van middelbare leeftijd bij de SP.

Vanaf zaterdagochtend zijn alle congressen live te volgen op Politiek 24. Zoek het typische partijlid!

Wilma Borgman

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Zoek de verschillen”

 1. Eragon zegt: 20-04-10 om 17:57

  Op D66 congres waren wel meer lekkere dingen: salade met sla, tomaat, mozarella en pesto bijvoorbeeld :)

  En brie, en andere soorten salade, en koekjes en gratis koffie en allemaal soorten vlees en…

 2. Frank zegt: 20-04-10 om 18:15

  Ik heb al menig SP-congres bezocht, maar nog nooit een muslibol voorgeschoteld gekregen. Volgens mij berust dit stukje meer op fantasie dan op ervaring.

 3. Richard Kruijswijk zegt: 21-04-10 om 15:11

  Wat mij opviel was dat er bij GroenLinks opvalend veel jongeren aanwezig waren mèt goede voorstellen en kandidaten. Lokaal zien we weinig jongeren in de politiek, maar landelijk wel (zeker bij GroenLinks).

Geef een reactie