De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Al polderend richting Afghanistan

De missie in Afghanistan stopt. Deze zomer. Daarna is het leger nog maanden bezig met terugverhuizen, maar het einde van de missie is onherroepelijk.

Het kabinet viel omdat de partijen het niet eens konden worden over een nieuwe Afghanistan-missie. En dus is het na de zomer afgelopen met Nederland-in-Afghanistan.

Of toch niet? In de wandelgangen van de Tweede Kamer is de laatste twee dagen driftig onderhandeld. Doel: tóch een nieuwe missie in Afghanistan.

Vanuit het Kabinet vallen weinig initiatieven te verwachten; een demissionair kabinet mag maar weinig, en het uitsturen van militairen is een nogal ingrijpende beslissing.

Dus het woord is aan de Tweede Kamer. Stel nou eens dat dáár een plan wordt uitgebroed voor een nieuwe Afghanistan-missie?

Vorige week kwam het eerste idee: 50 politie-trainers. Die op verschillende plekken in Afghanistan hun werk gaan doen (Uruzgan niet uitgesloten). Werkend onder EU-vlag, en beschermd door 200 Nederlandse militairen.

Het plan kwam van D66 en GroenLinks. De rest van de Kamer zag er niets in. Veel te gedetailleerd. Kamerleden moeten zich niet als hobbygeneraal opstellen. Voor je het weet gaat er iets mis, en dan moet de Tweede Kamer zichzelf ter verantwoording roepen. Het kabinet zegt dan: jullie wilden het toch zelf, die missie? Dan moet je nu geen kritiek meer hebben.

Dat plan ging dus overboord. Maar inmiddels ligt er iets nieuws: een veel vagere uitnodiging aan het kabinet om politietrainers te sturen.

De preciese invulling laat de Tweede Kamer netjes over aan de regering – die is tenslotte verantwoordelijk. Maar het kabinet hoeft niet meer bang te zijn haar demissionaire hand te overspelen – als de overgrote meerderheid dat wil, mag de regering met een plan komen.

En zo ligt de bal dus weer bij het kabinet. Dat vorige week nog stelde dat er geen initiatieven zouden komen. Maar nu wil een Kamermeerderheid dat dus wel.

De PvdA is nog erg wantrouwig: grijpt het kabinet dit niet alsnog aan om de Uruzgan missie nieuw leven in te blazen? Minister Verhagen twittert alvast dat er toch ruimte is om ‘iets in Uruzgan’ te gaan doen.

Wat er van terecht komt? Het kabinet gaat ‘studeren’. Dat kan lang en kort duren. En of die studie uiteindelijk een voorstel oplevert waar de Tweede Kamer mee kan leven staat nog lang niet vast.

Maar de politici denken, en praten. Al polderend richting Afghanistan.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Al polderend richting Afghanistan”

 1. Ricardo zegt: 21-04-10 om 21:31

  Het schijnt in Den Haag niet denkbaar te zijn om nu eens een definitieve punt te zetten achter missies in Afghanistan. Terwijl een meederheid van de bevolking (zowel hier als daar) dit geen groot probleem vindt. Als er toch nog iets moet gebeuren, waarom dan geen fraudebestrijders opleiden om het (te)vele geld aan strijkstokken terug te halen? Het kan in een relatief veilig kantoor en scheelt misschien een stel villa’s voor de mensen van Karzai en andere krijgsheren maar dan heb je tenminste echt rendement.

 2. RuudB zegt: 22-04-10 om 18:51

  Landgenoten let op vanaf nu hoe de partijen zich opstellen, en maak dan een verstandige keuze op 9 juni.

  Volgens mij hebben wij niets te zoeken in dat corrupte land waar een totaal andere cultuur heerst.
  En de ware reden waarom we daar zijn, en wat of we daar moeten beschermen, zullen we waarschijnlijk nooit te horen krijgen.
  Toen en Rwanda echt hulp nodig was (veel ernstiger dan de situatie in Afghanistan ooit geweest is) hield de hele wereld zich afzijdig of stuurde waarnemers om de moordpartijen “waar te nemen”.
  Vraagt niemand zich ooit af waarom we daar niet hielpen, en hier wel???

 3. Siegfried zegt: 25-04-10 om 12:05

  Ik ben de mening toegedaan dat het nu eens eindelijk afgelopen moet zijn met het sturen van militairen naar welke vorm van brandhaarden ook in de wereld. En voor wat betreft de kwestie Afghanistan moet het nu zo langzamerhand wel duidelijk zijn dat Nederland niet zit te wachten op het sturen van hernieuwd troepen (hoe ze ook mochten heetten) want een overgrote meerderheid in het land is tegen een uitzending. Wij als Nederland hebben gedurende een behoorlijk lange periode ons steentje bijgedragen en het is nu de beurt aan andere NAVO-landen om de hete kastanjes uit het vuur te halen. Daarnaast zit Nederland met andere meer belangrijkere problemen opgezadeld en ik ben derhalve de mening toegedaan dat hiervoor eerst adequate oplossingen voor genomen dienen te worden.

 4. bas zegt: 26-04-10 om 09:38

  Ik heb nooit begrepen wat het Nederlandse belang is bij het sture nvan soldaten naar een land een halve wereldbol verderop.

  Gisteren vertelde BVerhagen in Buitenhof dat Nederland ca 70 % van zijn inkkomen uit het buitenland haalt (dat klopt, maar hij vertelde dat 60 van die 70 % uit de EU komt, schat ik) en dat wij ‘dus’ ook onze rol in dergelijke zut moeten spelen, om onze belangen te beschemmen.

  Dan zou het prettig zijn dat Verhagen die ‘dus’ eens uit zou leggen. Want ik kan een heleboel argumenten vinden waarom die dus NIET klopt, maar het lukt mij niet om er 1 te vinden om die ‘dus’ te rechtvaardigen

Geef een reactie