De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Hoe was het op jouw congres?

Stemmende PvdA'ersVia Politiek 24 heeft de NOS dit weekend heel veel live uitgezonden vanaf de congressen van de politieke partijen.  Met de verkiezingen in aantocht moest elke partij snel met een kandidatenlijst komen. De kiesraad wil die lijsten uiterlijk 25 april hebben.

Bovendien wilden de partijen hun programma’s vaststellen, zodat ze met hun plannen naar de kiezer kunnen.

Dat komt natuurlijk allemaal op het laatste nippertje tot stand. Vandaar de tsunami aan congressen de afgelopen twee weekends.

Overal waar we welkom waren, hebben we de congressen uitgezonden. Iedereen die dat werkelijk wil kan zich dus losrukken van het terras, en in plaats daarvan voor de televisie gaan zitten. De speeches volgen. De politiek leiders beoordelen. Het geluk én het leed zien van hoopvolle kamerleden die dalen of stijgen op de lijst. Congressen kunnen wreed zijn.

Terwijl ik dit zit te typen beslist het PvdA congres over het lot van kamerlid Mei Li Vos. Ze stond laag (op 38) op de concept-lijst en een paar fans proberen haar hogerop te krijgen. Zojuist gehoord argument: ‘ze twittert zo trouw.’

Over dat twitteren en de congressen is nog meer te zeggen. Omdat alles nu live op televisie is zijn partijleden voor het eerst in staat bij elkaar in de keuken te kijken. Tot nu toe komt er op de meeste congressen vaak een afvaardiging van de andere partijen. De partijvoorzitter bijvoorbeeld. Vaak uit beleefdheid, en om ‘de vijand’ een beetje in de gaten te houden.

Maar nu kan iedereen bij iedereen kijken. PvdA-ers proeven ineens iets van de sfeer bij de VVD. Het CDA kan onmiddellijk zien hoe de debatten bij D66 verlopen. Cultuurverschillen vallen op.

En waar kunnen politici die gedachten het gemakkelijkste kwijt? Juist. Via twitter. Hét medium waar je instant-gedachten en indrukken die je opdoet onmiddellijk met de wereld kan delen.

Zo liet PvdA-er Samsom al weten dat hij onder de indruk was van de performance van Mark Rutte. En moppert GroenLinkser Vendrik dat het PvdA-congres tegen een groen amendement stemt.

Twitter: de traditionale wandelgangen van het parlement, maar dan online.

Bekijk het allemaal op Twitter.

Update: jammer voor Mei Li Vos. Ze bleef op 38.

 

Jeroen van Dommelen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Hoe was het op jouw congres?”

 1. Ted zegt: 26-04-10 om 10:54

  Niet zo slim om dat allemaal achter de decoder te gooien nu de PO zo onder druk staat

 2. Ricardo zegt: 26-04-10 om 12:19

  En nu maar eens hard werken aan meer helderheid voor de kiezer mbt. bijvoorbeeld de meeste financiële paragrafen. Alleen VVD en SP lijken hier wat meer huiswerk gedaan te hebben. Vooral dat minder overheid waar iedere partij nu weer zo over roept wordt dermate vaag ingevuld dat zelfs het CPB, laat staan de gemiddelde kiezer, er niet zoveel mee kan. Bovendien zagen we de belofte van het CDA voor minder overheid al 4 kabinetten Balkende lang stranden op een gebrek aan aandacht en de weerbarstige werkelijkheid van een tweede Kamer die niets liever doet dan voortdurend nieuwe regels en wetten maken. Deze vorm van keurig kiezersbedrog is erg wijd verspreid en tamelijk struktureel, daar verandert Rutte ook niets aan.

 3. Jeanne zegt: 26-04-10 om 15:10

  Mijn commentaar bij : “Maar nu kan iedereen bij iedereen kijken. PvdA-ers proeven ineens iets van de sfeer bij de VVD. Het CDA kan onmiddellijk zien hoe de debatten bij D66 verlopen. Cultuurverschillen vallen op.”

  Gebrek aan kennis van zaken valt nu ook echt op: de congressen van de meeste (namelijk die van democratische) partijen waren altijd al toegankelijk voor alle belangstellenden, partijlid of niet.

  “En waar kunnen politici die gedachten het gemakkelijkste kwijt? Juist. Via twitter. Hét medium waar je instant-gedachten en indrukken die je opdoet onmiddellijk met de wereld kan delen.”
  Voor politici die gedachten kwijt willen zijn er legio middelen en media. Twitteren is een leuk extraatje als tijdverdrijf om op een verloren moment even te doen, maar kost veel te VEEL tijd ! Kerntaak van een politicus is over een actueel thema informatie inwinnen, dan eerst goed NADENKEN, en vervolgens (zo mogelijk) overleggen met collega’s en/of vakdeskundigen VOORDAT ze met hun gedachten naar “buiten” gaan.
  Luchtballonnetjes – bijvoorbeeld via twitter- oplaten werkt voor aandacht-trekkers met “ik” belangen. Dus NIET voor ECHTE volksvertegenwoordigers die hun werk goed willen doen.

 4. net PVV gevolgd …wat mij opvalt dat dit het beste congres van eenvoud en duidelijkheid is geweest vam allemaal …die aparte intervieuws door Wilders zelf nadien aan de kandidaten was geweldig en niets van NAZI zoals ZEMBLA HET VERKETTERDE GISTERAVOND …

  Wilders was op en top een leider en het gaf mij met alle problemen die ze aanvoerden een echt inzicht dat ze een goeie club hebben en goede kamer-kandidaten in huis hebben gehaald een frisse jonge ploeg met wat oudere erbij voor grotere zaken zoals economie en politie zaken etc…
  ALLe zaken heeft hij in zijn agenda die belangrijk zijn voor Nederland .

  Niet alleen de Moslims etc etc …daar word alleen maar over gesproken langs de zijlijn en zinnen eruit gepikt die het dan weer Nazi achtig over laten komen de MEDIA DUS ….verkoopt goed .

  Zit er uiteraard wel bij niet Nederland vol laten stromen tot het bittere einde aan toe maar ook je grenzen even dicht houden .
  Tuurlijk zijn er emigranten of Moslims die hier geboren zijn en het goed doen ook op school en een goede carriere maken die hebben we ook nodig en zijn welkom dat maakt mij niet uit het gaat om alle vreemdelingen die toegang tot ons kleine kikkerlandje hebben .

  Discriminatie gaat mij ook te ver ,maar ……..dat addertje onder het gras zit wel iets in ,voor de komende 50 jaar denk dan toch als de oude regering doorgaat met het knuffelen we dan sterk in de minderheid zijn .
  het vermenigvuldigd zich sneller als de nederlandse bevolking.
  inderdaad als ze bijstand hulp krijgen vooral de al 20 jaar wonende appartheids groepen en bij elkaar blijven hokken in 1 buurt gaan ze nooit meer aan hetwerk en dan is tot nu toe de intrigatie ver te zoeken als ze het vertikken om Nederlands te leren …

  De scholen met alleen zwarte kinderen vind ik ook idioot .
  Past niet meer in deze tijd ,vroeger had je dat wel hier klassen voor meisjes en jongens appart dat was dan het katholieke geloof en 13 kinderen .en jongens internaaten ook voor alleen meisjes .

  Mijn zus is 40 jaar geleden geemigreerd naar Australie …nu moeilijk met de taal maar ze moest wel winkelende weg en boodschappen doen leerde ze het snel genoeg met een paar maanden onder de mensen sprak ze Engels .
  Hier nemen ze het wel heel gemakkelijk op de regering weer subsidie Geld en ze gaan niet eens naar de lessen toe .
  Wilders is nog niet eens zo,n gekke partij ik vond het eenvoudig zonder veel opsmuk heldere klare taal ,het zou wel eens goed zijn om van dat eeuwig hetzelfde pvda en cda en vvd en die christen partij eens om te gooien ,iets nieuws er tegen aan of er bij.

  Dit was Geert Wilders Congres zonder MEEL in de mond maar zo klaar als een helder Wijntje .
  ik zal er echt eens over nadenken wat ik zal doen Balkenende ben ik zat en Cohen vind ik ook geen STER .
  DIE MOET ZICH NOG WAARMAKEN …Amsterdam is ook geen werelddeel om je daar op te beroepen ,word door de media weer dik overdreven .
  ik ben nog een zwevende kiezer ,wacht de debatten af …bedankt politiek24… heerlijk om alles te volgen .

 5. Richard Kruijswijk zegt: 07-05-10 om 15:04

  Bij GroenLinks: veel jonge en deskundige en getalenteerde mensen!

Geef een reactie