De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Spelen met de zetels

coalitiespelHet gaat een ingewikkelde legpuzzel worden in Den Haag, na de verkiezingen van 9 juni. De kans is groot dat er op zijn minst vier partijen nodig zijn om een coalitie te smeden. Om de kiezer te laten zien welke combinaties samen wel en welke geen meerderheidsregering vormen, kunt u op de verkiezingensite van de NOS het coalitiespel doen.

U kunt daar zelf coalities samenstellen, op basis van de vier peilingen die de NOS volgt. Zo blijkt dat over rechts (CDA, VVD en PVV) in de laatste peiling precies voldoende zetels hebben voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

Over links wordt het al moeilijker. PvdA, SP en GroenLinks hebben ook met D66 erbij, niet voldoende zetels voor een meerderheidsregering. Als D66 ingewisseld wordt voor het CDA is er een meerderheid van vier zetels, maar dat lijkt nu geen voor de hand liggende optie.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


46 reacties op “Spelen met de zetels”

 1. Jan Fraijman zegt: 26-04-10 om 14:37

  En wat te denken van de combinatie PvdA-D66-VVD ?

 2. Ricardo zegt: 26-04-10 om 16:13

  Een mooi lesje samenwerking, zowel zakelijk als praktisch. Overigens is het mi. paniekzaaierij nu men van links tot rechts graag wijst op een mogelijke onbestuurbaarheid van het land. Gezien de kabinetten Balkenende 1 tm. 4 was dit met 3 ook al steeds niet tot de eindstreep haalbaar. Juist met 4 partijen kan de politiek de mensen in het land eens tonen hoe men zakelijke compromissen sluit, samenwerkt en toch nog iets van de eigen insteek overeind houdt. Hopelijk blijft ook op 9 juni voor het CDA gelden dat men eens niet als grootste uit de (stem)bus komt. Gezien de hernieuwde inzet van de heer Balkenende, het tamelijk vage programma en een dito financiële paragraaf zou dit ook wel terecht zijn.

 3. Hwb zegt: 26-04-10 om 16:56

  Er is eigenlijk maar 1 alternatief (uitgaande van 4 partijen) voor over rechts (als dat al een meerderheid haalt) en dat is Paars-Groen (PvdA, VVD, D66, Groenlinks). Die stond tijdens de hoogtijdagen van Wilders op 75 en is nu geklommen naar een zetel of 80.

 4. henk k zegt: 26-04-10 om 18:57

  De kabinetsformatie zou een stuk eenvoudiger worden, als we eindelijk eens af konden van die dichtgetimmerde regeerakkoorden, met bijbehorende paniek ingeval daar eem millimeter van af wordt geweken.
  Een regering op basis van gezond verstand is verre te verkiezen boven één op basis van kunstmatig geschapen stokezels.

 5. Ted zegt: 27-04-10 om 11:11

  Peilingen als een vaststaand feit beschouwen vind ik niet normaal, zo kwam ik net op de site van http://www.haagspeil.nl hele andere resultaten tegen.
  Verder valt het op dat de peilingen altijd spannend worden gehouden met nek-aan-nek races, maar dat daar bij de uitslag niks blijkt.
  Vorige keer won Balkenende toch ook met een straatlengte voorsprong, maarja, het moet spannend gehouden worden..

 6. Peter zegt: 27-04-10 om 17:33

  PvdA, D66, GroenLinks en SP, dat zou prima wezen. Maar realistischer is Paars III, ook geen ramp.

 7. Alma van Hengel zegt: 28-04-10 om 14:41

  Ten eerste moeten wij zijn af van de vele partijen, ik denk maximaal 5. Verder moet er geen regeerakkoord komen, maar gewoon gezond verstand.Ik ben voor een coalitie, zoals het nu is van CDA, VVD en PvdA.

 8. Castell zeg.
  Mooi voor vries lucht en groeije van stabiel en sterk economie?

  dan GroenLinks , VVD , D66 en SDNA of

  dus GroenLinks , VVD , CU en SDNA

 9. Bas Reijnen zegt: 28-04-10 om 22:36

  Een voorzet voor bestuurlijke vernieuwing. bedacht tijdens het spelen van het formatiespel. formeer een groep van deskundige; juristen financiele experts.ambtenaren vanuit alle beleidstaken.Vervolgens maakt deze een regeerplan waarbij alle wensen van de verschillende politieke partijen in mee worden genoemen. vervolgens kan het parlement hier over stemmen.Geen dicht getimmerde regeerakkoorden, maar een wetgevend parlement met vergaande bevoegdheden.Politieke partijen kunnen zich dan niet meer verstoppen in machtspelletjes. De Kamer is op deze manier hoofdverantwoordelijke voor de controle op het beleid.De zogenoemde ministersploeg heeft geen binding met een politieke partij, maar is alleen gebonden aan zijn eigen beleidsprogramma. Er zijn slechts om de vier jaar verkiezingen vastgelegd op bijvoorbeeld 2e woensdag van de maand Mei. Het beleid kan immers indien gewenst gewijzigd worden en bijgestuurd worden.In dit model is er meer invloed van de kiezer op het te voeren beleid. En is deze ook medeverandwoordelijk voor het beleid. coalitievorming op basis van politieke standpunten zijn dan noodzakelijk.

  deze staatsvorm is naar mijn idee een antwoord op de onvrede over de politiek en het gevoel van het doet er niet aan toe op welke partij men stemt. Het plan is nog lang niet 100% onfeilbaar maar dat is democratie nooit.

 10. Roy zegt: 29-04-10 om 08:58

  PvdA-VVD-D66-GL
  Gezamelijk goed voor 80 zetls.

 11. Johan zegt: 29-04-10 om 10:53

  Wat een links geklets hier toch weer…..wordt het niet eens tijd voor centrum rechts ? CDA-VVD-PVV lijkt me prima ! de tijd van rode wollen sokken en het wattendekenbeleid is toch echt voorbij…..de knuppel erover !!!!!!

 12. Tim zegt: 29-04-10 om 11:25

  PVV wil toch niet regeren. Dat kost ze hun gezicht want dan moeten ze concessies doen op enkele van hun hoofdstandpunten waar ze juist zoveel mensen mee hebben gelijmd.

  Jammer voor de PVV stemmer maar ze gaan het toch niet doen.

 13. Ted zegt: 29-04-10 om 11:45

  Gooi alle peilingen maar in de vuilnisbak, Griekenland gaat het hoofditem worden, wij mogen 5,9% bijdragen aan de bedragen die nu worden genoemd (100 tot 120miljard)
  Ze willen de tent nu in 1x redden, ipv in trances van 6 maanden.
  NL kan dus minimaal5,9 miljard ophoesten voor 10 mei, fasten your seatbelts…

 14. Tim zegt: 29-04-10 om 14:40

  En na Griekenland klopt het volgende land aan…

  Laat die Grieken nu eerst maar eens met een plausibel plan komen waaruit blijkt dat ze wat harder hun best gaan doen om de begrotingstekorten kleiner te maken. Leven als God in Griekenland kennen we inmiddels wel. Met pensioen op je 61ste is niet van deze tijd. Dat die Grieken dat zelf niet snappen, begrijp ik echt NIETS van. Zolang dat 61 blijft, kunnen ze van mij de boom in. Wij gaan naar 67 inmiddels. Ze nemen hun verantwoordelijkheid maar een keer, stelletje luie zuid europeanen. Daarnaast moet het over zijn met iedere zomer stakingen in de haven van Piraeus. Dat kost het land miljarden aan inkomsten en claims. En tenslotte barst het land van de oplichters, wanbetalers etc etc. Rechtbanken moeten zaken sneller afhandelen en geen tweede kans geven aan hen die de boel in de zeik nemen. Elke zomer weer het excuus gebruiken “we betalen later want het is vakantieseizoen” stopt ergens een keer.

  Griekenland, grow up !

 15. rangdangdoodle zegt: 29-04-10 om 18:19

  wat een rechts geklets hier toch weer……word het niet eens tijd voor centrum links?pvda-grlinks-sp lijkt me prima! de tijd van het grote graaien is toch echt voorbij……de knuppel erover!!!!!

 16. Jelle zegt: 30-04-10 om 07:38

  op basis van de peiling…. Ik denk een lange formatie. Met uiteindelijk een regering die economisch ‘gematigd rechts’ zal zijn, maar liberaal en qua duurzaamheid juist ‘centrum links’. Dus: PvdA, CDA, D66 en GL. Een combinatie die een uitweg kan vinden uit het Afghanistan dossier (de reden van de val van het kabinet telt ook mee bij de formatieperikelen), de bezuinigingen kan en zal oppakken, redelijk bij elkaar in de buurt zit als het om de duurzaamheidsagenda gaat. PvdA lijkt zich in de verkiezingscampagne te gaan profileren tov VVD. En daarmee blijft het CDA in de schaduw. En dus in beeld als regeringspartner. En de PVV….? Zij hebben een blokkade opgeworpen over de AOW-leeftijd. En zich daarmee buiten spel gezet. Nog los van de gezonde weerzin die er bij de meeste partijen is over Wilders zijn tirades en woeste uithalen. Maar nogmaals, ik denk dat het een lange formatie gaat worden.

 17. Alle partijen in een coalitie. Dan heb je altijd een meerderheid

 18. De SGP als enigste partij in een coalitie. Dan gaat het supergoed met NL

 19. Wat een klasse applicatie, dit. Petje af.

 20. Peter zegt: 05-05-10 om 09:52

  Coalitie tussen PvdA, VVD en CDA geeft een stevige meederheid. Zowel Bos en Balkenende zijn er niet meer bij in dit scenario. De persoonsgebonden irritaties zijn er niet meer. De PVV is niet nodig. En er zijn “slechts” drie partijen nodig. Bovendien natuurlijk volwassen integere bestuurders die in deze omstandigheden het landsbelang boven alles stellen.

 21. Kijk eens op nieuw-nederland.nu
  En nieuwe partij die meedoet aan de 2e kamerverkiezingen. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. No nonsense beleid. Afschaffing van de loonbelasting. Referenda. Kortom, de macht en de kracht weer terug bij het volk.

  10 stappen naar een Nieuw Nederland

  * Van Materiële en geestelijke armoede
  Naar Basisinkomen, samenhang en solidariteit
  * Van Ingewikkeld belastingsysteem
  Naar Eén belasting, op grondstofverbruik
  * Van Bezuinigingen vanuit schaarste
  Naar Investeringsimpulsen vanuit overvloed
  * Van Werkdruk en regelzucht in het onderwijs
  Naar Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling vanuit passie en levensdoelen
  * Van Symptoombestrijding in ziekenzorg
  Naar Werkelijke genezing en preventie voor lichaam en geest
  * Van 16 logge, dure ministeries
  Naar 6 effectieve kern-ministeries
  * Van Een niet betrokken, vervreemde burger
  Naar Een verantwoordelijke, krachtige, betrokken bevolking
  * Van Ingewikkeld en onduidelijk
  Naar Eenvoudig en transparant
  * Van Mechanisch, star
  Naar Organisch, bewegend
  * Van Collectieve chaos uit individuele onmacht
  Naar Collectieve eenheid uit individuele kracht

 22. Maarten zegt: 06-05-10 om 10:18

  @ Capo
  SCP als enigste partij in ene coalitie zou zeker super zijn. Krijgen we eindelijk een echt NL!

 23. VVD,PVDA,D66.

  pvv en ton buitenspel zetten. CDA hebben we genoeg gehad laatste tijd. Een type balkenende, als president. Slechter kan je land niet gerepresenteerd worden.

 24. Igor Schaap zegt: 06-05-10 om 17:33

  Wat een hoog links geitenwollensokken niveau met vele op de poffer schrijvers hier.

  CDA moet in ieder geval deel uit maken van de coalitie om hier normen en waarden te behouden, wat samen gaat met het Christelijke gedachtengoed. En uiteraard het rentmeesterschap, wat staat voor het goed achterlaten van onze toekomstige kroost.

  Weinigen noemen opnieuw de Christenunie, die er ook bij en VVD dan nog.

  CDA+CU+VVD, met geoogsteun van Geert ;)

 25. Igor Schaap zegt: 06-05-10 om 17:36

  Met Cohen gaan we Griekenland achterna!!!! Wees alert Gij stemmers.

 26. RWS zegt: 07-05-10 om 00:22

  VVD-CDA-D66 + evt CU
  Geen partij wilt regeren met de pvv of de pvda als het ook anders kan en met deze combinatie kan het ook anders. Onder voorbehoud dat de vvd groter wordt dan de cda want mr. Pechtold wilt uiteraard niet in een kabinet onder balkende of zal hij dat dan toch maar laten waaien

 27. Mooie applicatie! Ik kwam ook nog deze site tegen waar alle historische uitslagen en peilingen staan. Daarnaast zijn aan de recente ontwikkelingen ook de nieuwsfeiten gekoppeld. http://www.stemtrend.nl
  Wel aardig om ook eens te bekijken

 28. Ron zegt: 07-05-10 om 10:22

  Kijk eens op nieuw-nederland.nu
  En nieuwe partij die meedoet aan de 2e kamerverkiezingen. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. No nonsense beleid. Afschaffing van de loonbelasting. Referenda. Kortom, de macht en de kracht weer terug bij het volk.

  10 stappen naar een Nieuw Nederland

  * Van Materiële en geestelijke armoede
  Naar Basisinkomen, samenhang en solidariteit
  * Van Ingewikkeld belastingsysteem
  Naar Eén belasting, op grondstofverbruik
  * Van Bezuinigingen vanuit schaarste
  Naar Investeringsimpulsen vanuit overvloed
  * Van Werkdruk en regelzucht in het onderwijs
  Naar Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling vanuit passie en levensdoelen
  * Van Symptoombestrijding in ziekenzorg
  Naar Werkelijke genezing en preventie voor lichaam en geest
  * Van 16 logge, dure ministeries
  Naar 6 effectieve kern-ministeries
  * Van Een niet betrokken, vervreemde burger
  Naar Een verantwoordelijke, krachtige, betrokken bevolking
  * Van Ingewikkeld en onduidelijk
  Naar Eenvoudig en transparant
  * Van Mechanisch, star
  Naar Organisch, bewegend
  * Van Collectieve chaos uit individuele onmacht
  Naar Collectieve eenheid uit individuele kracht

  Yes we can!

 29. thomas zegt: 07-05-10 om 13:20

  pvv cda en vvd onder andere omdat die elkaar nog niet hebben uitgesloten. over links lukt het bijna niet dan moet je namelijk pvda groenlink sp cristenunie en dan heb je nog geen meerderheid dan moet je weer het iets rechtsere d66 erbij nemen

 30. korjan zegt: 07-05-10 om 16:46

  Ja zeg kom op capo waar slaat dat op. Ik ben zelf ook christen maar dat kan toch niet. Ik denk dat het de coalitie cda vvd pvv word

 31. Martijn zegt: 07-05-10 om 21:58

  Tja de coalitie die numeriek kan (CDA PvdA VVD), is politiek moeilijk. Alleen links (PvdA GL SP D66) kan niet. Rechts (CDA VVD PVV) ook niet (PVV zit niet in de eerste kamer!). Als CDA en PvdA elkaar uit (blijven) sluiten wordt het heel lastig. Eerst maar afwachten wat de uitslag wordt.

 32. Het wordt tijd voor een kabinet onder leiding van een door de VVD geleverde premier, maar zonder de geld verslindende PvdA en zeker zonder die populistische partij van Geert Wilders:
  Coalitie VVD – CDA – D66 en CU

 33. Dani zegt: 08-05-10 om 18:12

  Wanneer al die mensen die momenteel over lijken te stappen van de PVV naar de VVD: waarom is er niemand die, denkend aan een echt redelijk alternatief voor de PVV, serieus overweegt om voor de standpunten van Trots Op Nederland te gaan?? Rita Verdonk heeft haar programma en de invulling daarvan goed op een rijtje. Geen PVV, maar zeker geen VVD…
  Dus, Wilders-afvalligen, wat let jullie?

 34. Dani zegt: 08-05-10 om 18:25

  @ Alma Hengel: waar denk je dat die duizenden en duizenden die niets zien in welke van de grote fracties die jij voorstelt dan ook, dan zouden zijn op 9 Juni? Juist, thuis. En vooral nooit meer gaan stemmen. Elke partij, hoe klein ook, is vertegenwoordigd omdat er een niet te verwaarlozen aantal Nederlanders voor gekózen heeft. En daarom alleen al hebben ze bestaansrecht. Of het nu de PvdD is of de ChristenUnie.
  Of Trots, inderdaad.

 35. Mark zegt: 08-05-10 om 22:22

  Graag CDA-PVV-CU-SGP – blijven de normen en waarden en het bijbels principe nog een beetje gehandhaafd. Anders zitten mijn kinderen straks in een klas met een leraar die homo is, sorry, maar dat toch niet.

 36. Paul zegt: 09-05-10 om 00:39

  Gezien de peilingen en de verkiezingsprogramma’s is de meest logische oplossing CDA-VVD-CU-D66. Dit zal echter een ramp zijn voor het land. Ach ja, het is niet anders.

 37. jos zegt: 10-05-10 om 14:10

  Onder geen beding pvv. Die draaikont van een wilders is eerst pleitbezorger van de euro, stemde er volmondig voor. En nu er een van de eurolanden in moeilijkheden verkeert, is ie plotseling falikant tegen. Dergelijk gedraai verwijt ie de linkse partijen, maar hij is er zelf een meester in. Wanneer de peilingen zo doorgaan, houdt ie na 9 juni zelfs minder zetels over dan ie nu in de kamer heeft. Vooral zo doorgaan, dan heb je je roeibootje met Fleur helemaal niet meer nodig, geert.

  PvdA-VVD-D’66, eventueel aangevuld met het CDA lijkt me een solide basis.

 38. aline zegt: 10-05-10 om 15:39

  Ik vind de peilingen van Maurice de Hond niet echt betrouwbaar omdat het gehouden wordt onder 3000 mensen, terwijl er zon 8 miljoen volwassenen zijn die mogen stemmen! En al het commentaar op het CDA ben ik het ook niet mee eens want zou je het zelf beter doen?NEE, en ik vind dat we het nog best goed gedaan hebben met de crisis enz. vergeleken met andere Europese landen.

 39. Iedere coalitie met daarin PvdA of PVV is slecht! Een coalitie met het CDA keur ik ook af, maar dat is dan nog het minst slechte.

  VVD, D66 en GroenLinks hebben met zijn drieën onvoldoende zetels.

 40. Waarom die anti-homo opmerking?

 41. Waarom denkt iemand dat PvdA en CDA samen in een coalitie kunnen plaatsnemen? Waarom zou je überhaupt de PvdA in de regering willen?!

 42. rangdangdoodle zegt: 10-05-10 om 16:20

  mark wat ben je toch een zielig mannetje alsof homo’s je kids aanranden nee dan moet je echt bij de katholieken zijn en andere zogenaamde christenen.

 43. Maaten zegt: 11-05-10 om 17:32

  Ik denk Cda en Pvda kunnen niet samen een Pvda – Vvd kan helemaal niet omdat Job cohen zelf Vvd onderaan had staan. maar ik vind dat balkenende het good doet hij mag nog wel een keer. beter als pvda die maken er een gemeen speletje van. Die laten het kabinet vallen. Ik denk Cda-vvd-nog iets maar geen pvv

 44. matthijs zegt: 11-05-10 om 20:57

  Wat dahctje van:

  CU
  CDA
  SGP
  PVDA

 45. matthijs zegt: 11-05-10 om 20:59

  -SGP
  +SP

 46. janet janssen zegt: 12-05-10 om 15:10

  Moeilijk, ik ben me aan het orienteren,Maar denk en hoop dat,p.v.d.a met d66 ,en groen links en de sp gaan regeren!
  Stel dat ze niet genoeg zetels hebben dan maar de vvd erbij.

Geef een reactie