De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NOS & 9 juni: wij zijn de jury niet

stempotloodEen paar dagen terug heb ik dit memo aan alle NOS Nieuws-collega’s verspreid. Het gaat over de verkiezingscampagne. Een extra reden waarom de buitenwereld het mag lezen. Hierin onze basisgedachten, en een overzichtje van wat de NOS allemaal onderneemt. Hierbij het memo:,, ‘De campagne is nu echt begonnen’.

Die zin vind ik altijd wat makkelijk en we zouden hem moeten vermijden, maar hij is ook waar, voor ons: de CPB-berichtgeving van donderdag en het NOS-lijsttrekkersdebat op Radio 1, end van de vrijdagmiddag, markeren het begin van intensieve campagneverslaggeving.

Want dat is de keuze die we hebben gemaakt. De programma’s, de draaiboeken en sites zullen veel ruimte gaan bieden aan onze verhalen over en van de campagne.

9 juni is een belangrijke dag; kiezers bepalen de richting die we in de toekomst gaan. ‘We’ als in Nederland, ‘we’ ook als in publieke omroep, maar dat is een detail.

Onze berichtgeving is er op gericht mensen in staat te stellen zelf een keuze te maken, in volle vrijheid.

Dat vereist zorgvuldigheid aan onze kant. Geen laffe taal, geen voorzichtige teksten, wel duidend en pregnant, maar vooral professioneel en onafhankelijk.

Om maar eens een voorbeeld te geven: het is niet aan ons om politici uit te roepen tot de winnaars of de verliezers van een politiek debat.

Dat is aan ons publiek zelf. Dat zou ook in onze berichtgeving op alle platforms tot uiting moeten komen, in ‘gewone’ berichtgeving of in de berichtgeving over bijvoorbeeld die debatten.

De echte winnaars en verliezers worden op 9 juni bekend gemaakt; de kiezers vormen de jury, niet wij.

Ook peilingen vereisen zorgvuldige behandeling: peilingen geven niet de uitslag van 9 juni weer, maar signaleren trends. De zin ,,als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, dan zou de Kamer er zo uit zien’’, is per definitie foutief, want er zijn ‘vandaag’ geen verkiezingen.

Peilingen dienen we te gebruiken zoals op de site: als een trend, vergeleken met het vorige peilmoment, en vergeleken met andere peilingen van andere bureaus. Dan krijg je inderdaad lijnen te zien. Fixatie op precieze zetelaantallen schept schijnduidelijkheid. Bovendien vind ik dat wij als NOS niet het campagnevoeren moeten beïnvloeden door politici voortdurend te vragen hoe het komt dat ze winnen of verliezen.

We moeten vanzelfsprekend wel duiden waarom ze campagnevoeren zoals ze doen, zeggen wat ze zeggen.

Voor ons bevat de Campagne ‘10 veel nieuwe elementen en experimenten, vooral op de digitale kanalen.

De NOS doet nu veel meer dan reguliere verslaggeving op radio en tv, zoekt bijvoorbeeld samenwerking met ons publiek, niet-journalisten, om feiten te checken en om andere verhalen te ontdekken. (Overigens, naast de campagneverslaggeving maken we ook ruimte voor verhalen die we belangrijk vinden om te maken omdat ze relevant zijn, los van de vraag of ze in de campagne een grote rol spelen of niet).

Van essentieel belang is dat wij voortdurend verwijzen naar al die activiteiten: wij zijn samen de NOS, en we weten dat verwijzingen in bijvoorbeeld Achtuur of Radio1 Journaal in de morgen goed werken, veel publiek genereren, de kans op succes en aandacht vergroten, net zoals we weten dat een verwijzing op de 101 veel extra publiek genereert. Daar moeten we zeer open en bereidwillend mee omgaan; reclame maken voor elkaars werk zou geen enkel probleem moeten zijn

Een overzichtje van onze activiteiten:

Debatten:

·        Lijsttrekkers op radio 1; vrijdag 21 mei, 16.30 – 18.30

·        Jeugdjournaaldebat op 3: zaterdag 5 juni (opnemen donderdag 3 juni)

·        De campagne samengevat, plus debat: dinsdag 8 juni, 19-20 uur, Nederland 1

·        Het grote lijsttrekkers debat; dinsdag 8 juni, 20.30 – 22 uur, Nederland 1

·        Uitslagenavond en slotdebat: woensdag 9 juni vanaf 20.30, Nederland 1

Naast de reguliere verslaggeving op radio, tv en internet:

·        extra politiek blok in de ochtendjournaals, tv

·        website NederlandKiest uitgebreid

Op de sites (onder meer):

·        Alle video en audio op de site, blogs, twitter, peilingen, coalitiespel, uitslagen etc

·        NOS-Headlines maakt ‘BestemmingBinnenhof’: 10 jonge Kamerkandidaten gevolgd

·        NOS Nieuws Team op Facebook: de thema’s in de wereld van jongeren: wat is voor hen belangrijk? Samen met Journaal-op-3 en Headlines

·        NederlandKiest op YouTube: kiezers stellen op een filmpje hun vraag; politici antwoorden

·        YouTube: NOS organiseert videochats met lijsttrekkers

·        NOS Net gaart samen met redactie binnenland relevante verhalen, bronnen, cijfers, mensen

·        NOS Net organiseert samen met publiek fact checking van uitspraken politici

·        Via blogs leggen we onze keuzes en aanpak uit
Wij doen dus heel veel op heel veel plekken, en genereren een schat aan informatie. Elkaar vertellen wat we weten is belangrijk. Scherp zijn ook.

Het wordt een mooie tijd.”

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “NOS & 9 juni: wij zijn de jury niet”

 1. Larissa zegt: 08-06-10 om 22:28

  Dit schitterend betoog gelezen te hebben over onpartijdige berichtgeving met als doel de kijker zelf een keuze te kunnen laten maken, verbaas ik me des te meer over de gekleurde positie welke Ferry Mingelen in het Verkiezingsdebat in heeft genomen. Daar werd ik stil van.
  Eigen politieke voorkeur/opinie in de rol van debatleider op deze manier tentoonstellen, getuigd van onprofessionele inzet. Voor een man met dergelijke ervaring een ongekende misser. Echt slecht.

  Onpartijdige berichtgeving, bestond het maar. Het streven is goed en de basis juist voor publieke beeldvorming vanuit de media, nu de uitvoering nog.

 2. De keuze van de voorzitter van de Tweede Kamer om van ons belastinggeld
  openbare debatten te organiseren op de TV en de Stemwijzer aan te schaffen laat een bepaalde vorm van oplichterij en corruptie zien.
  De afhankelijkheid en de partijdigheid van de publieke omroep in verkiezingstijd is beschamend.

Geef een reactie