De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Strijd om stem Koninklijk Huis ontbrand

MAXIMA WILLEM-ALEXANDER-BEZOEKHet is in de verkiezingscampagne géén onderwerp, maar het zou zo maar kunnen dat de nieuwe premier die Nederland krijgt na de verkiezingen, te maken krijgt met de pensionering van koningin Beatrix. En dus ook met het aantreden van kroonprins Willem-Alexander als het nieuwe staatshoofd. Dan wordt ook de vraag actueel of de vader van prinses Máxima daarbij mag zijn.

Het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima mocht Jorge Zorreguieta niet bijwonen, omdat hij staatssecretaris van Landbouw was tijdens de militaire junta-regering van Jorge Videla in Argentinië (1976-1981), waarbij enkele duizenden tegenstanders van het militaire regime spoorloos verdwenen of in gevangenissen werden opgesloten.
Voor Willem-Alexander en Máxima was dat slikken, maar het kan verkeren. Waar toenmalig PvdA-premier Wim Kok met veel tact regelde dat vader Zorreguieta de huwelijksplechtigheid niet bijwoonde, maakte de huidige PvdA-leider Job Cohen gisteravond de weg vrij voor diens aanwezigheid bij de troonsopvolging.

Vanochtend bleek dat VVD-leider Rutte – die net als Cohen de premier van het volgende kabinet wil worden – het roerend met zijn concurrent eens is.

CDA-leider en huidig premier Balkenende vindt het nog veel te vroeg voor die conclusie. Uitrgerekend hij beroept zich op het beleid van Wim Kok.

Cohen en Rutte zeggen dat ze het over heel veel onderwerpen oneens zijn. Maar dat ze het over de aanwezigheid van Máxima’s vader bij de troonsoverdracht nu al eens zijn, geeft de voorstanders van een nieuw Paars kabinet vast nieuwe hoop.

Veel stemmen zal het de partijen niet opleveren, want het is een publiek geheim dat de koninklijke familie niet stemt, om geen speelbal van de politiek te worden. Maar het lijkt er bijna op dat op nu ook de strijd om de stemmen van het Koninklijk Huis is losgebarsten.

Wilco Boom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Strijd om stem Koninklijk Huis ontbrand”

 1. bas zegt: 08-06-10 om 16:53

  Volgens mij is het standpunt van Cohen en Rutte onjuist, maar dat van Balkeneinde nog fouter.

  Zorreguieta is toen onwenselijk verklaart vanwege zijn privéhandelen in Argentinië. Er zijn geen feiten naar boven gekomen die hem op welke manier dan ook verontschuldigen, of vrijpleiten.

  En dus zou ik de vraag allereerst aan de dames met witte hoofddoek op de Plaza de Maya, Buenos Aires, voorleggen.

 2. Jannenman zegt: 08-06-10 om 20:52

  Ja het zou ook zomaar kunnen dat Bea niet aftreed.

  En los daarvan wil ik er nog even op wijzen dat het voor de oranjes in elk geval nooit een probleem is geweest, wat moorden meer of minder > Jongens van de Witt. Nou ja, Claus zat het misschien nooit lekker, maar das dan weer geen Oranje.

  Overigens geweldig goed gepland, die val van het kabinet en de verkiezingen zo vlak voor het wk.
  Ra ra in wiens voordeel dat is.

 3. grote zegt: 09-06-10 om 19:56

  van mij mogen ze altijd in het buitenland wonen. ik vind het veel te gevaarlijk voor deze mensen. ze kunnen niet normaal over straat lopen, de kinderen kunnen wat aangedaan worden. het lijkt mij beter dat wij geen koningshuis hebben. wij gunnen die mensen toch een normaal leven, of zijn wij zo egoistisch om ze aan te houden, met alle gevolgen vandien.

 4. de behanger zegt: 10-06-10 om 17:15

  Mag Willem Alexander ook een kopje thee als iedereen straks op bezoek komt bij z’n moeke ?

 5. Deze man hoort niet in Nederland te zijn bij een eventuele Kroning

 6. hincha zegt: 10-06-10 om 21:39

  @Bas

  Hier in Argentinië, waar ik woon, werd er positief gereageerd op het besluit, dus: daarmee doorgaan!!!
  Wij Nederlanders hebben geen recht van spreken over de situatie toen, we hebben het niet aan den lijve ondervonden, we waren er niet bij. (We stonden er hooguit bij en keken ernaar… (Europa en de wereld stond erbij, speelde er voetbal, en keek ernaar… (op zo ongeveer 1 km van het River stadion (waar in ’78 de finale Arg-Ned bezig was) gingen de martelingen gewoon door). Tot slot ging ook Engeland, met bitch Thatcher, ook nog effe in de aanval op de Islas Malvinas (NIET “Falkland”!!!), etc.
  (Om maar te zwijgen over de acties van multinationals e.d. die als geen ander hier de corruptie in stand houden, corruptie die, bovendien, hier eerst 500 jaar geleden werd “onderwezen”. Later, om het cirkeltje van het arrogante Westen compleet te maken, kreeg Argentinië de stempel “3e wereldland”, vanwege o.a. “corruptie”. Zwitserse banken, of de CIA zouden als geen ander “mijn” standpunt kunnen aantonen…).

  Ik neem aan dat langzaam duidelijk wordt waardoor en waar de echte motor van de wereldwijde corruptie zit… Juist, in het Westen (onlangs duidelijk “benadrukt” door de financiële “wereld” (over “in je eigen wereldje” leven gesproken”…)). De hebzucht van het Westen, dat leeft in een wolk van gefantaseerd gebrek, creëert continue echt gebrek (echter, voornamelijk buiten het Westen…).
  Hier mogen wij Nederlanders ons echt wel eens beter over informeren!!! (alvorens te oordelen).
  (Voor geïnteresseerden: “Ondersteboven” en “The open veins of Latin America” (werd bijvoorbeeld verboden tijdens de dictatuur, voor zover ik weet niet in het NL´s te krijgen) van Eduardo Galeano.)

  Bovendien zijn de laatste weken en maanden diverse mensen weer berecht hierzo vanwege de dictatuur destijds, dus het ALLERBESTE is om die gast weer te weigeren!!!! Doen dus! Want daar zitten ze hier dus wél op te wachten!!

  Wat Argentinië, Argentijnen, betreft: geen enkel volk bruist als zij doen!! Ik ben hier zooooo graag.

  Oftewel, Bas en K.van den Berg, ik ben het helemaal eens met jullie!!

  (PS: “Plaza de Mayo”)

 7. Arjan zegt: 10-06-10 om 22:27

  De volgende premier zou natuurlijk ook geconfronteerd kunnen worden met een volk dat het gehad heeft met het anachronisme van een koningshuis en de kroning aangrijpt voor het organiseren van maatschappelijke onrust, resulterend in de, al dan niet geweldadige, overgang naar een republiek.

 8. Huub zegt: 11-06-10 om 05:01

  Het koningshuis moet gewoon blijven. Dat kost een paar euro per jaar en in het buitenland vinden ze het fantastisch. Het is een eer om een koning of koningin op bezoek te krijgen. Daarbij zijn dat personen, en niet mensen die meer een partij verdedigen dan zichzelf…

  Mensen die tegen het koningshuis zijn, zijn niets meer dan afgunstig. Ze reageren hun eigen falen of hun eigen onmacht af op iets externs.

  Hoe dan ook, ik ben bang dat de anti-koningshuis onzin wel zal toenemen. Hopelijk maakt iemand er op een serieuze manier werk van om er alles aan te doen om aan te tonen dat het koningshuis, voor Nederland, absoluut een must is. Want, dat moet aangetoond kunnen worden, aangezien het simpelweg zo is.

 9. Siegfried zegt: 15-06-10 om 17:47

  Ik ben de mening toegedaan dat de man in kwestie ook niet aanwezig mag zijn bij het installeren van een nieuwe koning. Ook hier dient er naar zijn verleden gekeken te worden. Dat ie in dienst is geweest bij het wrede juntabewind in Argentinië mag derhalve niet vergeten worden.

 10. merel zegt: 16-05-11 om 21:23

  HEE! dat hoedje van papier die Maxima op heeft had ze van mijn klas gekregen op de basisschool! haha grappig!

Geef een reactie