De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Waarom Rutte zo’n haast heeft…

DEN HAAG-VVD-LEIDERSCHAPMark Rutte heeft steeds gezegd dat hij voor 1 juli een nieuw kabinet wil hebben. En opeens begrijpen wij waarom. Rutte is een soort zeilmeisje Laura. Hij gaat voor het record van jongste premier ooit. En dan dringt de tijd…

De kandidaat-premier is 43. Hij is van 14 februari 1967.  Dat betekent dat hij nog twee maanden de tijd heeft om zijn record te vestigen.

Op 11 augustus is Rutte namelijk precies even oud als de jongste premier die we  tot nu toe hebben gehad. Ruud Lubbers telde 43 jaar, vijf maanden en 28 dagen toen hij in 1982 het torentje betrad.

De gemiddelde formatie duurt 87 dagen, maar dat is dus te lang voor de VVD-voorman. Dan staat het kabinet-Rutte  op 6 september op het bordes en is het fotomoment nèt iets minder feestelijk.

Inge Hoogendoorn

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


32 reacties op “Waarom Rutte zo’n haast heeft…”

 1. bas zegt: 11-06-10 om 15:19

  Sorry

  Ik wil op dit vlak best veel aanvaarden, maar dit niet

  Nederland heeft een daadkrachtige regering nodig. Dat staat als een paal boven water. Dat dit als bijverschijnsel zou hebben dat Rutte de jongste premier ooit wordt? so what

  Breng eerst maar eens 2 kabinetten op rij naar de streep. Dat ik Lubbers niet gelukt, Lubbers II viel immers over het reiskostenforfeit. Beter gezegd, men was op elkaar uitgekeken

 2. Ricardo zegt: 11-06-10 om 15:42

  Aardig grapje, hopelijk kan men dit waarderen.. Rutte ziet nu een heel complexe uitslag waar geen haast meer mee valt te maken. Zeker om de PVV kiezer maar niet te snel te schofferen. Veel woede, verwachting en lange tenen daar.

  Velen hebben het nu over een haalbare coalitie van VVD, PvdA en CDA. Dat lijkt inderdaad redelijk en logisch. Los van sentimenten en geschilpunten is de vraag wat het CDA nu gaat doen. Misschien ‘herbronnen’ in de oppositie?

  En wat heeft de PvdA hiermee voor zijn achterban te winnen? Zeker als je bedenkt dat er medio 2011 Statenverkiezingen zijn waardoor de PVV misschien nog meer senatoren kan leveren en de zo gehate PvdA effectief kan frustreren in het beschermen van ‘pijnpunten’ als het op wetgeving aankomt.

  Met een echt rechts kabinet wordt Rutte misschien wel de kortst zittende premier ooit..

 3. janneke zegt: 11-06-10 om 18:05

  behaald hij dan niet ook gelijk t record voor snelste formatie?

 4. Boomerang zegt: 11-06-10 om 18:37

  Half Nederland leeft in de zenuwen. Wat gaat er gebeuren, moet wij nu ook naar de voedselbank? Kan mijn kind wel studeren? Raak ik mijn huis kwijt? Geraken mijn ouders niet in algehele verwaarlozing? Kan ik de primaire zorg nog wel betalen?
  En Rutte is bezig met een plaatsje in het Guinness book of World Records????????
  Zo typisch elitair…………………. !! Waar zijn de echte knokkers voor de medemens?

 5. Ricardo zegt: 11-06-10 om 18:49

  Rutte wordt gezien als ‘teamplayer’ met een groot hart voor Nederland. Dat kan hij bewijzen door na de gesprekken met de PVV te gaan werken aan een ‘nationaal kabinet’ met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Hier kan Nederland echt aardig van opknappen, zeker als Wilders eindelijk besluit om wat meer positief oppositie te gaan voeren.

  Het CDA is nog steeds een grote partij die het verdient om in de relatieve luwte van de oppositie een nieuw profiel te ontwikkelen.

  Paars Plus bestaat uit redelijke mensen met een goede agenda voor behoud van het goede en verandering waar nodig. Het CDA kan e.e.a. kritisch volgen en een constructieve rol spelen. Ook in de Eerste Kamer waar hun steun hard nodig is om tegenwicht te bieden aan een eventueel weer een negatieve oppositierol kiezende PVV. Er zijn half 2011 immers ook nog Statenverkiezingen.

  Nederland moderniseren en echt in wat rustiger vaarwater brengen lijkt met Paars Plus de beste kansen te hebben. Een coalitie van VVD, PvdA en CDA lijkt opnieuw een ‘brekebeenkabinet’te worden. Waar de PvdA weer als eerste uitstapt omdat alleen maar wetgeving door de Eerste Kamer komt die nadelig is voor (de achterban) van de PvdA. Ik wens Rutte veel wijsheid toe.

 6. Huub zegt: 11-06-10 om 19:50

  Hier blijkt maar weer wat er daadwerkelijk aan de hand is…

  Het maakt geen ene …. uit wie er regeert, het is altijd fout!!!!

  Daarom kun je beter niet spreken over “wie” er regeert, maar “wat” er regeert: ontevredenheid, onmacht, afgunst, gebrek aan zin, nihilisme, etc.

  Ik snap dat het best leuk is om politici e.d. af te zeiken, maar houd er rekening mee dat je daarmee ook jezelf niet helpt!!

  Ze moeten op deze manier namelijk wel heel erg sterk in hun schoenen staan om “boven jullie te kunnen staan” en om niet continue in te moeten gaan op jullie onzin!!!

  Laat hiermee ook gelijk een verklaring zijn gegeven voor het succes van Wilders: die gaat alleen maar in op jullie onzin…

 7. Keessie zegt: 11-06-10 om 20:03

  Nee joh, hij wil op zondag 11 juli Minister President van Nederland zijn omdat op die dag de finale van het wereldkampioenschap voetbal in Johannesburg, Zuid afrika word gespeeld.

 8. Eddy zegt: 11-06-10 om 20:15

  Hahahahaha, uitstekende grap!

  Dat er nog mensen zijn die geloven dat het serieus bedoelt is maakt ‘t er alleen maar leuker op.

 9. Guus zegt: 11-06-10 om 20:35

  Als Mark die datum wil halen moet hij toch maar snel gaan praten met de Limburgse voddenman.

 10. Pier zegt: 11-06-10 om 20:57

  Grappig artikel!

 11. Joost zegt: 11-06-10 om 21:06

  Ik snap de NOS wel…hoe sneller er een nieuw kabinet-Rutte zit, hoe sneller er bezuinigd wordt op de publieke omroep – dit soort zinloze blogs bijvoorbeeld ;)

 12. henk k zegt: 11-06-10 om 21:24

  Gezien de snelheid waarmee Mark relaties aangaat, ben ik niet optimistisch

 13. sjoetrd zegt: 11-06-10 om 22:24

  hi, hi, rutte als zeilmeisje laura…

 14. Pjotr zegt: 11-06-10 om 22:50

  Wel slecht dat dit artikel eerst onder het reguliere nieuws werd geplaatst. Mensen konden het dan ook nog wel eens gaan geloven, wat de geloofwaardigheid van de NOS niet ten goede komt.

 15. Gromit010 zegt: 12-06-10 om 10:21

  Ik gun Rutte dit record wel… hij is de grootste geworden dus dat is wat het land wil. Daarbij mag hij wat mij betreft dat record breken hoor als hij Wilders maar wel op veel punten serieus gaat nemen. Trouwens bezuinigen op de publieke omroep is prima.. maar niet op de nos… aangezien dat een prima nieuwszender is en vele malen beter dan dat Jip en Janneke RTL nieuws.. Schaf dan eerder studio voetbal af ofzo.. dat gepraat van een ajax en sparta supporter zit niemand op te wachten… praten over voetbal is prima maar dan wel met “neutrale” kenners en specialisten..

 16. Ali zegt: 12-06-10 om 11:37

  Als dat de motivatie van een premier zou zijn dan is dat erg zelfzuchtig. Het gaat om Nederland en ik hoop dat Rutten van Nederland houdt.

 17. Niels zegt: 12-06-10 om 11:43

  eeen grapje inderdaad, maar Rutte heeft haast omdat snelheid geboden is met de gigantische problemen die opgelost moeten worden. Het is wel typisch dat in dit soort tijden de VVD de rommel weer mag opruimen. Goed is dat er nu de mogelijkheid is de conservatieve partijen zoals PVDA, Groen links en SP buitenspel te zetten. Ja, deze partijen moeten vanaf deze week als conservatief bestempelen omdat het er naar uit ziet dat we eindelijk met de PVV een start kunnen maken met nieuwe andere progressieve politiek en beleid ipv te blijven hangen in jaren 70 dogma’s

 18. Majo zegt: 12-06-10 om 11:55

  Hij heeft niet gezegd in welk jaar !!!!

 19. Ter inspiratie: http://liegbeest.punt.nl/

 20. Jannenman zegt: 12-06-10 om 17:50

  Dat zal dan wel de reden zijn… en dat is VOLSTREKT ACHTERLIJK

  Denkt er godverdomme nog iemand aan het belang van ons en volk????

 21. Wilhelmina zegt: 13-06-10 om 11:43

  Laten we niet op de zaken vooruit doen lopen. De informateur moet eerst zijn werk doen.
  Natuurlijk zou het voor het land fijn en goed zijn als er zo spoedig mogelijk een kabinet is.
  Maar dit moet wel goed gebeuren zodat dat kabinet de rit nu eens uit zit.
  Rutte mag van mij het record breken,maar dan wel als alles goed is verlopen en men er geen haast klus van heeft gemaakt. want spreekwoord is haastige spoed is ———–

 22. Siegfried zegt: 13-06-10 om 11:54

  Ik begrijp heel goed dat Rutten haast wil maken met het oplossen van de grote problemen waarin ons land nu helaas in verkeerd. Dat er oplossingen dienen te komen is mij wel duidelijk.

  Wat ik echter ook heel belangrijk vind is dat er bij de bezuinigingen die er aan gaan komen ook rekening dient te worden gehouden met diegenen die momenteel wegens ziekte, arbeidsongeschiktheid danwel werkloosheid langs de kant staan. Zij hebben hiervoor immers niet gekozen. Daarom is het zo belangrijk dat er in de eventueel te vormen coalitie sociaalgetinte partijen zitten. In dit geval is het de PVV en in mindere mate het CDA. Zij kunnen ervoor zorgdragen dat de liberale olifant niet teveel tekeer zal gaan in de sociale porseleinen kast van Nederland!

  Ik ben voor een sociaalbewust beleid waarbij het heel urgent is om bovengemelde groepen zoveel mogelijk te ontzien. Het is immers ook naïef om te denken dat bezuinigingen bij dergelijke groepen veel zal opbrengen, immers zij hebben al zo weinig te besteden en zal hun koopkracht alleen maar sterker doen dalen hetgeen ook de economisch situatie niet geheel ten goede zal komen. het geld dient derhalve te worden gehaald daar waar het er het meeste van is.

  Ik hoop derhalve dat de twee andere partijen de plannen van Rutte enigermate kunnen dimmen, althans voor wat betreft de sociale zekerheid. Het is derhalve veelal belangrijker om die groepen die nu langs de zijlijn staan weer te laten integreren in het arbeidsproces want dat legt pas zoden aan de dijk!

  Kortom: dat er bezuinigd dient te worden oké, maar dan wel met sociaal beleid. Hiervoor verwacht ik een positieve inbreng van zowel de PVV alswel het CDA.

 23. ik vindt het goed dat rutte haast doet hoe eerder en beter een kabinet komt zonder links want die wild maar uitgeven van onze centen er moet nu eens dat kracht komen en niks van links aantreken weg met dat zooitje ook op milieu gebied.Maar er zijn schuldige partijen dat zijn wel pvda de hoofdschuldige cda, vvd ze blijven in de oude glorie van vroeger en dat kan niet meer en europa is ook een zooitje we moeten terug naar de gulden

 24. Dan zegt: 14-06-10 om 09:17

  Beste Huub,
  Je slaat de spijker op z’n kop! Precies wat de PVV je probeert duidelijk te maken.

 25. Wouter zegt: 15-06-10 om 10:12

  Het kenmerk van goede journalistiek is hoor en wederhoor.

  Blijkbaar doet de NOS er alles aan om de VVD (en de PVV) in een kwaad daglicht te zetten. Bang voor de aankomende bezuinigingen bij de publieke omroep?

  Mevrouw Hoogendoorn, wat u hier doet is moddergooien. Het is een grote schande dat de hardwerkende burger hier belasting voor betaald.

  Het ergste nog is dat er mensen zijn die dit soort berichtgevingen voor waar aannemen.

 26. Edwin zegt: 15-06-10 om 10:48

  Jammer dat de mening van een redacteur gelijk voor de waarheid wordt aangenomen. En het zou fijn zijn om gewoon eerst na te denken voordat je je mening geeft. Haal er ook geen zaken bij die er niets mee te maken hebben.

 27. Dan vindt ‘ie vast ook dat Laura mag gaan ;-)
  Maar ik denk dat het wel goed is, een snelle kabinetsformatie. Er moeten inderdaad oplossingen komen!

 28. Bert zegt: 17-06-10 om 16:57

  Ik heb de gehele dag het nieuws gevolgd. De radio, op de tv, teletekst, maar niks over een PvdA raadslid die verdacht wordt van vrouwenhandel. Het is een schande met onze neutrale NOS. Dit had een PVV’er moeten zijn, dan aaaaaaaaaaach ik heb de moed verloren in de objectiviteit van onze staatsomroep.

 29. Jannenman zegt: 18-06-10 om 03:23

  Er komen geen oplossingen.
  U blijft bedonderd worden

  tot zover het nieuws

 30. gert zegt: 21-07-10 om 22:01

  Beste Mark, teveel bezuinigen maakt de broze economie kapot, je hebt een nipte meerderheid behaald na verkiezingen j.l. Doe water in de wijn en zorg voor een kabinet paars plus. Pvda wil niet met CDA. Anders komen er nieuwe verkiezingen en dat bezuurt de vvd volgens mij. Landsbelang gaat boven het belang van partijen volgens mij.

 31. Rikus zegt: 05-08-10 om 11:11

  Leuk, maar ook wrang grapje. In spot en spel zeggen we de waarheid. En de waarheid is dat bij politici maar 1 belang telt, en dat is het eigen belang. De macht, het pluche, de aandacht…. (behoudends bij Drees sr)

 32. Geachte dhr. Fred Rutten.

  Ik ben Jolanda Pieterson 30 jaar oud. Ik woon in Enschede begeleid zelfstandig 24 uurs begeleiding omdat ik vanaf me 12 de MS en Epilepsie heb en ik ga achter uit met MS en ik moet veel medicijnen slikken.
  Waarom moet ik veel betalen daar voor?
  IK BEN ER NIET MEE EENS DAT JULLIE BEZUINEGEN OP DE GEZONDHEID ZORG. WAAROM DOEN JULLIE DAT NOU? Kan ik hier op antwoord krijgen van u?

  Met vriendelijk groet Jolanda Pieterson.

Geef een reactie