De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Stoelendans

verbeetPvdA-Kamerlid Gerdi Verbeet is al weer een kleine vier jaar voorzitter van de Tweede Kamer. En dat wil ze ook graag blijven van de nieuwe Tweede Kamer, die vandaag is geïnstalleerd. Of dat lukt is de vraag. Want het kan raar lopen als de nieuwe Kamer een voorzitter kiest, zoals bleek toen Verbeet vier jaar geleden in het ambt werd gekozen.

Toen waren er uiteindelijk 3 kandidaten en ging degene die ogenschijnlijk de slechtste papieren had, Gerdi Verbeet, er met de buit vandoor. De kandidaten waren, naast Verbeet, oud-VVD-minister Henk Kamp en CDA-minister Maria van der Hoeven, die op het allerlaatste moment werd gekandideerd.

Dat was voor menigeen een verrassing, niet in de laatste plaats voor Van der Hoeven zelf. Zij wilde eigenlijk wel weer minister worden. Maar ze had buiten Maxime Verhagen gerekend, toen en nu weer fractievoorzitter van het CDA. Die was op dat moment druk bezig met de laatste loodjes van de formatie van het kabinet Balkenende 4 en drong er bij Van der Hoeven sterk op aan zich te kandideren voor het Kamervoorzitterschap.

Maar Van der Hoeven werd het dus niet, want de actie van het CDA leidde tot grote woede bij de VVD. Die had erop gerekend dat het CDA de kandidatuur van Henk Kamp wel zou steunen. Als dank voor de samenwerking in de eerste drie kabinetten Balkenende. Daarvan hadden ze beiden deel uitgemaakt en dat hadden ze ook na de verkiezingen van 2006 willen blijven doen, ware het niet dat ze daarvoor te weinig zetels hadden gekegen bij de verkiezingen in 2006.

Maar goed, Kamp viel af, want hij kreeg de benodigde steun van de CDA-Kamerleden niet en viel als eerste kandidaat af voor het voorzitterschap. De VVD-Kamerleden waren woedend en stemden vervolgens bijna allemaal op Verbeet. En zo werd Van der Hoeven alsnog minister en Verbeet voorzitter van de Tweede Kamer.

Of ze het blijft is dus de vraag. Zeker is dat ze in elk geval de steun heeft van D66. Maar intussen is VVD-Kamerlid Charlie Aptroot zich aan het beraden op een kandidatuur voor de prestigieuze functie. ,,Ik overweeg het serieus, maar heb nog geen knoop doorgehakt”, zei hij vandaag. Charlie Aptroot? Inderdaad, een beetje een onbekend Kamerlid. Maar dat was Verbeet ook, toen ze dankzij Maxime Verhagen toch werd gekozen.

Wilco Boom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Stoelendans”

 1. Ricardo zegt: 18-06-10 om 13:14

  De kans lijkt me groot dat partijen die de verkiezingen wonnen met een eigen kandidaat komen. Het voorzitterschap van de Tweede Kamer is niet alleen neutraal maar ook steeds meer een politiek gestuurde functie. De kans is vrij groot dat mevrouw Verbeet ook iets anders mag gaan doen..

 2. Bas Reijnen zegt: 21-06-10 om 21:47

  Straks gaat de PVV er met de voorzitters hamer vandoor, Niets is meer uitgesloten in dit land.

 3. De Haagse redactie van de “Nederlandse Omroep Stichting” (NOS) schreef dit verhaal onder de kop “Stoelendans” (sic).

  Het congres over de “Trias Politica” onder de titel “Stoelendansen met de macht” (sic) op vrijdag 27 [zevenentwintig] januari 2006 [tweeduizend zes] in een zaal van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en/of de uitzending van het televisieprogramma “NOVA Politiek” dienaangaande op diezelfde vrijdag vanuit “Café Brasserie Dudok” te Den Haag zal (niet on)bekend zijn (geweest).

 4. Mijnheer Reijnen kan gerust zijn want een PVV-kandidatuur kan alleen door de de Nationaal Socialistische Beweging van de heer Wilders en de VVD gesteund worden en dat zijn slechts 55 van de 150 stemmen. Extreem rechts is echt (nog) niet zo dominant aanwezig als men vreest.

 5. g doets zegt: 22-07-10 om 12:53

  ik ben van plan niet meer naar de stembus te gaan er wordt niet naar de kiezer geluisterd,de vorige formatie lieten cda en pvda de sp er al naast staan terwijl ze de grootste winnaar was nu hebben ze ook meer stemmen als groenlinks of d66 maar je hoorde ze er niet over ik krijg de indruk dat de pvda en groenlinks en d66 ze minachten.ik ben het er niet mee eens, ze zijn zeker te gewoontjes!!!!.ik krijg er zo langzamerhand de balen van.die rutte ook met ze wij zijn de grootste partij.8000 stemmen heeft hij meer en ze staan te blerren of er 20 zetels verschil zijn!! ik dacht dat hij het wel even zou klaren het klusje,maar nee veel geblaat en weinig wol.ik denk dat er met de sp goed te onderhandelen valt.maar nee dat is te min voor de kapitalisten.en dan het cda is in mijn opinie onbetrouwbaar.praatjes ofdat ze het hebben gewonnen.en als je in een wiegje op paleis huis ten bosch komt ben je staatshoofd,dat is toch ook niet democratie’s.genoeg geschreven eerlijk gaat het ook in Nederland niet.m.v.groeten G Doets.

Geef een reactie