De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Paars-plus, nu even niet

noordeinde208-12-04200011Teleurgesteld waren ze. Alle vier, Rutte, Pechtold, Halsema en Cohen. Maar hopeloos in de put zitten ze niet, na het afbreken van de Paars-plus snuffelronde. Want, wat zei Mark Rutte vandaag? “Op basis van deze gesprekken is er onvoldoende perspectief om te gaan onderhandelen over deze coalitie”.Rutte vindt de inhoudelijke verschillen tussen zijn partij en de andere partijen nog te groot.” Op dit moment dus, op basis van deze gesprekken. Maar dat kan veranderen, hopen GroenLinks, PvdA en D66.

Een van de ‘snuffelaars’ omschrijft de gebeurtenissen van de afgelopen dagen als volgt. We zaten misschien te vroeg om de tafel. Er lagen nog te veel opties op tafel.’

De mogelijkheid van een coalitie met CDA en PVV is inderdaad nog niet definitief van tafel. En ook de ‘midden-coalitie’ is nog een mogelijkheid, ook al heeft PvdA leider Job Cohen de informateur verteld dat hij niets voelt voor zo’n kabinet’ van zijn partij met CDA en VVD.

Informateur Rosenthal gaat deze laatste mogelijkheid toch nog onderzoeken. Hij zal formeel willen vaststellen dat het niet lukt met deze drie. Daarna kan hij nog een keer proberen het CDA te verleiden nu wel met VVD en PVV te gaan praten. Dat wordt dan een lastige keuze voor Maxime Verhagen. Het afwijzen van een rechts kabinet vergroot namelijk de kans dat het CDA in de oppositie komt.

Want als alles is geprobeerd is het goed mogelijk dat Paars-plus weer op tafel komt. Mark Rutte kan een keuze voor deze coalitie dan ook beter verdedigen in zijn partij. Het land moet geregeerd worden en meer smaken zijn er niet, is dan het argument. Dit scenario met Paars-plus als einduitkomst, laat Halsema, Pechtold en Cohen vandaag achter in de hoop dat er slechts voorlopig een punt is gezet achter deze verkenningsronde.

Hans Andringa

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


31 reacties op “Paars-plus, nu even niet”

 1. De Haagse redactie van de “Nederlandse Omroep Stichting” (NOS) schreef: “Een van de ‘snuffelaars’ omschrijft de gebeurtenissen van de afgelopen dagen als volgt. We zaten misschien te vroeg om de tafel. Er lagen nog te veel opties op tafel.” (sic).

  Vraag: Is “regeren”, waarbij het adagium “Kiezen is verliezen”/”Kiezen doet verliezen” ["You can not sell the cow and sup the milk"/"You cannot have your cake and eat it"/"You cannot have it both ways"; "On ne peut avoir le drap et l'argent"/"On ne peut avoir le lard et le cochon" (Lees: "Als je eenmaal je keus hebt gemaakt, vervallen de andere mogelijkheden")] (óók voor één of andere “snuffelaar”) (niet on)bekend zal zijn geweest, niet “vooruitzien”?

 2. Mai zegt: 23-06-10 om 04:09

  Ik woon in het buitenland en probeer de Nederlandse politiek een beetje te volgen. Nu het WK is begonnen valt het me op dat bijna al jullie videoreportages (bijvoorbeeld Wilders is blij dat Paars-Plus niet doorgaat) op internet worden geblokkeerd. De melding = video not found or access denied. Bewuste actie?

 3. bas zegt: 23-06-10 om 09:20

  Er wordt wel eens geschreven over indrukken die het buitenland van Nederland heeft – in relatie tot Wilders, of evt terugtrekken uit Afghanistan, dat soort dingen

  De teneur is dan altijd, dat we bepaalde dingen moeten doen, voor onze status, of niet mogen doen omdat er anders over ons geroddeld zou worden

  De verkiezingen zijn inmiddels 2 weken geleden, en we hebben nog geen flauw idee hoe de coalitie er uit gaat zien. En niemand vind het vreemd

  In Duitsland, Frankrijk, de Scandinavische landen, overal is met 2 weken de regering klaar, of bijna klaar.

  België is wellicht een uitzondering, maar daar is uit te leggen waarom het niet makkelijk is.

  Hier niet.

  Maar in het vervolg, als iemand roept dat we niet kunnen, of wel moeten, vanwege het buitenland, dan moeten we naar onze formaties verwijzen. Want het buitenland neemt ons al lang niet meer serieus.

  Als er in september eindelijk een kabinet is, zullen de regeringsleiders elkaar vragen of en wanneer er dan verkiezingen waren. Ja, in juni is dan het antwoord. Waanzin

 4. Over de werkzaamheden van de informateur.Utrecht 23-06-2010: De methoden van de Tweede Kamer en van Uri Rosenthal slaan nergens op. Het gedrag van het CDA is beneden peil. De keuzes van 75 % van de kiezers wordt door 100% van de politici genegeerd. Het gaat om de vorming van een coalitie met een gekozen meerderheid. De VVD, de PVV en het CDA vormen een meerderheid. Dus deze regering moet er komen. Ik zeg en schrijf hier precies hetzelfde wat HM de Koningin ook tegen de betrokken politici, die haar paleis in en uit rennen heeft gezegd en geschreven. Er bestaat geen ‘geheim’ van Noordeinde. Het is de Tweede Kamer die stiekem doet.

 5. als het aan de meederheid van de bevolking licht dan gaarne zo gauw mogelijk nieuwe verkiezingen. dat is als optie nog het beste want Rutten kan geen kabinet formuleren.

 6. Rutten naar huis. Nieuwe verkiezingen.

 7. Bob zegt: 23-06-10 om 11:56

  Nederland heeft duidelijk gekozen, het is of rechts of links. Er komt geen rechtse of linkse meerderheid tot stand, recht met links gaan niet samen. De economie is het grote struikelblok in de formatie besprekingen. De mensen die kiezen voor draconische bezuinigingen, zijn de mensen die het niet voelen in de beurs, daarintegen de mensen die al zo weinig hebben sinds de invoering van de Euro en de enorme prijsstijgingen, dreigen ten onder te gaan. Jammer dat ik zo weinig verdien maar wel heel hard moet werken om de rijke VVD’ers die in ‘t bejaardenhuis wonen met veel liefde, aandacht en zorg, hun welverdiende oude dag te bezorgen.

 8. Bas Reijnen zegt: 23-06-10 om 15:41

  De nieuwste optie is; een vijf partijenkabinet! Dat zal me wat worden. In de eerste instantie zal er op vele terreinen water bij de wijn moeten worden eschonken.De kiezer is tevreden er is veel consensus. Maar dan beginnen na een paar maanden de eerste haarscheurtjes tevoorschijn te komen. De VVD wil effectieve bezuinigen de PVDA en Groen Links niet.Pvda komt met sociale voorstellen die te ver gaan naar de zin van de VVD. D66 wil hervormingen en ook ethische vraagstukken ter discussie stellen. Nu is het CDA daar weer op tegen,als ze het niet al van te voren hebben vastgelegd in een regeerakkoord. Kortom Het wordt een kabinet Aubergine; en dat heeft een nogal weeige smaak.
  Kortom geen besluitvorming en opnieuw vervreemding van de kiezer. Vijf partijen met zetelverlies bij de dan volgende verkiezingen. En raden wie er dan met de volle winst vandoor zal gaan. En dan staan we er als land pas echt gekleurd op.

 9. Siegfried zegt: 23-06-10 om 18:05

  Paarsplus is inderdaad geen goede optie. Wanneer ik bijvoorbeeld naar de programmapunten van D66 en GroenLinks kijk, dan zie ik sterke overeenkomsten met die van de VVD. Het enige struikelblok voor laatstgenoemde partij is dan ook de PvdA.

  Partijen zoals D66 en GroenLinks pretenderen sociaal te zijn maar zijn dit allerminst. Een partij zoals GroenLinks wil bijvoorbeeld de WW-duur verkorten naar maximaal 1 jaar en D66 wil een strenge versobering in de sociale zekerheid dus een coalitie met deze partijen tezamen met een liberale partij zoals de VVD legt absoluut geen zoden aan de dijk.

  Met name de gedachten en ideëen van GroenLinks steken mij omdat deze partij -die ook nog eens aan de linkerkant van het politieke spectrum zit- wil morrelen aan de sociale zekerheid hetgeen ik buitengewoon asociaal vind. Ik ben dus een fel tegenstander van paarsplus want ik ben de mening toegedaan dat men de mensen die onvrijwillig langs de kant staan moet kunnen ontzien. Het geld dient men te halen daar waar het er het meeste van is.

  Ook ben ik een voorstander van een meerjarenbeleid waarbij -wanneer het om bezuinigingen gaat- je dit dient uit te smeren over meerdere jaren (in ieder geval langer dan 5 kalenderjaren) want doe je dit binnen een termijn van 5 jaar dan kan dit alleen maar grote consequenties hebben voor sommige zwakkere groepen in de samenleving. Dit moeten wij niet willen. De PvdA is een parij met een dergelijk idee.

  Ik heb zelf dus ook liever niet een partij als de VVD in een coalitie. Maar de kiezer heeft hierover diens mening uitgesproken en dat dien men te respecteren. Partijen zoals GroenLinks en D66 zijn de uiteindelijke “doodsteek” voor een land als Nederland en deze heb ik dus liever niet in wat voor een coalitie dan ook zitten.

  Dat er bezuinigd moet worden oké, maar doe dit wel op een verantwoordelijke sociale manier maw: ontzie hierbij de meest kwetsbaren in onze maatschappij. Zij kunnen er ook immers niet aan doen dat zij langs de kant zijn komen te staan. Het geld dient derhalve te worden gehaald daar waar het er het meest van is.

 10. John van Dokkumburg zegt: 24-06-10 om 09:03

  Politiek :

  Politiek moet je samen doen . Het blijkt dat nederland op waarden en normen te ver word verdeeld ( dit gebeurd jaren achtereen en is het resultaat van een stuurloos toekomst perspectief ) Is er een strategie ? Is er een lange of korte termijn perspectief ? In beide gevallen dan maar even : hoe krijg je jouw beleid voor elkaar zonder dat de boel uiteen valt in verliezers en winnaars ? Want door op deze manier te denken zal er nooit een werkelijke eenheid (vrede) komen . Het is duidelijk dat alle verkiezings beloften opnieuw opgeschreven moeten worden maar met het begin van rechten voor de dieren , hier heb ik een +- 3 a 4 weken geleden ook al wat van gezegt .. En ga uit van de energie die niet van een innovative wereld – mensen geeft , maar van een eenvoudige wereld visie , bedaard en natuurvriendelijk . Denk in eerste plaats dat u eens bezich moet gaan met geestelijke vervuiling en refectie anders bent u geen bestuurder maar (uitgehold) en dictator .

  Geestelijke schade en schande voor uitwassingen drijft de mensen naar hun multi asociale ontembare behoeften . Men heeft geen contact meer met de levens situaties in de wereld en begrijpt niet hoe de mensen in elkaar zitten . . We moeten nuchter worden niet alleen in Nederlands opzicht , maar met de blik op internationale scheve omver getrokken rechten van hen die nooit op ons niveau mee kunnen denken . . Men moet van NL een intieme familie maken . Men moet proberen hulp projecten te starten met gewone nederlanders voor gewone nederlanders. NL moet een team maken met helpers die zich voor een rechtvaardige wereld inzetten , geestelijke viesegeid hard veroordelen en nuchterheid propageren . De Overheid moet bereid zijn zich te laten corrigeren door de inspiratie uit de praktijk , dit betekend van kille macht – opschuiven naar betrokkenheid . O ja , het gaat vast ook wel eens een keer fout als je iets probeerd , maar vergeet dan even niet dat er al een heleboel andere dingen fout gingen voordat u tot deze nieuwe richting kon hebben gekozen .. weest dus niet blind naar het verleden als u over het heden praat en bied ruimte en niet als doodgewone hypocriet de nieuwe pasjes maar gaat veroordelen !! Laat de mensen los en bied ruimte , want niet de mensen hebben u nodig maar u heeft de mensen nodig als u van goede huize komt !! Want laat ik dit tot slot nog zeggen , politiek van geld en rijkdom , van gevechten en hartstochten – deze is niet gewenst , het is een gebrek aan wat beters , werk nu aan het betere en voorkom dat het slechte u in de greep houd . Nederland en u moeten weer gaan samenwerken , kijk om u heen denk dus buiten uw raam , ga naar die plaatsen waar ongeestelijkheid word gemaakt , en daar waar leed gemaakt en is en vraag NL wat te doen .

 11. John van Dokkumburg zegt: 24-06-10 om 09:18

  O ja , innivatie mag alleen beloond worden als het de vieze troep die we maken tegengaat , snuisterijen zoals kerncentrales of olie mogen hier niet als levensgevende oplossingen worden gezien . Politieke leefbaarheid doe je anders , je begint te denken op het moment dat je nog een nul bent .

 12. Tim zegt: 24-06-10 om 10:13

  Waar ik nu het meest simpel van wordt, is de redenatie van mensen die zeggen “onze partij is het snelst gegroeid, dus wil Nederland X”. Iedereen weet toch in een democratie dat het gaat om meerderheid, en niet als je 16% van de stemmen hebt dat je dan dus moet regeren. Dat iedereen dat dus maar wil. En al helemaal niet als de grote meerderheid helemaal niet met jou wil regeren. Remember SP bij de vorige verkiezingen, die werden ook keihard aan de kant geschoven door het CDA.

  Verder eens met Bob. Ik heb niets tegen ondernemers etc, sterker nog ik ben heel blij dat ze er zijn en als zoon van een voormalig middenstander heb ik heel veel begrip voor hun situatie. Ik heb nu echter ook heel veel ervaring aan de andere kant (werknemer) en gezien hoe mijn ouders na tientallen jaren 24/7 vechten tegen de bierkaai (marktwerking, groot winkelbedrijven) de bijstand in gedreven zijn en door diezelfde VVD nu echt de ellende in geholpen gaan worden. Allebei chronisch ziek en je bent de lul, ook al werk je je hele leven kapot (en dat heeft mijn moeder dus echt met zichzelf gedaan).

  Dus mijn motto is nu: als je VVD stemt ben je als zakenman geslaagd maar als mens compleet mislukt.

 13. bas zegt: 24-06-10 om 12:47

  Tim

  Ik heb jaren VVD gestemd, ik zat toen in de bijstand. De SP wilt de uitkering verhogen, de VVD wilt mensen aan het werk helpen. Deze keer heb ik geen VVD gestemd, bij gebrek aan kandidaten uit Gelderland (de hoogste stond op nummer 32, te laag, dus). Ik ben het ook niet met alles van de VVD eens, maar dat geldt voor geen enkele partij

  Ik vind het SP beleid a sociaal, want met een dikke of dunne uitkering, je bent en blijft overbodig (ik zag mijzelf in die tijd als overbodig, ik wil niet zeggen dat mensen met uitkering overbodig zijn).

  Mijn ouders hadden ook een winkel, en net als je jouwe hebben ze heel lang gevochten tegen de vooruitgang. De meeste mensen willen niet naar een kruidenier waar ze 20 % meer betalen als de AH, voor minder keuze. Tot het ondernemerschap hoort ook dat je op een gegeven moment de stekker eruit trekt, voordat je er zelf aan kapot gaat. Dus, hoe hard het ook klinkt, volgens mij hebben jouw ouders zichzelf kapot gewerkt, en kan je de VVD, of de samenleving, daar niet de schuld van geven.

  De VVD heeft een kijk op de samenleving, jij een andere, Tim. In de politiek gaat het niet om gelijk hebben, of De Waarheid, maar om gelijk krijgen, om overtuigen. Jouw kijk op de samenleving is niet beter, of socialer, hij is alleen anders als die van de VVD, en de mijne is weer anders

  Je hebt natuurlijk gelijk, dat het CDA na 20 zetels verlies er nog 21 over heeft, en de PVV na 16 zetels winst op 24 staat – en dat ze dus nagenoeg even groot zijn en ook nagenoeg even belangrijk zijn.

 14. Max zegt: 25-06-10 om 13:22

  Nou Tim, het is dus duidelijk jij er niets van hebt begrepen. De VVD is voor eigenaren van winkels, al jaren de grootste partij geweest. Waarom? Omdat dat nou juist de mensen zijn die de economie begrijpen. Als jij als overheid groei tegen gaat houden, en bedrijven over gaat nemen van particulieren, ben jij de economie aan het afbreken.
  Verder is het niet zo dat je de ellende in wordt geholpen als je VVD stemt. Sterker nog, de VVD creeërt de meeste banen van alle partijen in Nederland. Als men dus uit die bijstand kan komen, is dat toch fantastisch. waarom zeg je dat mensen de ellende in worden geholpen als je als partij ervoor zorgt dat men juist niet in die uitkering blijven hangen. De mensen die in een uitkering blijven hangen, dat zijn juist degenen die weer aan het werk moeten. Denk aan de ecnomische belangen, je bespaart als overheid het geld wat je elke maand overmaakt naar die uitkeringsgerechtigde, en je ontvangt belasting van diegene die weer aan het werk is. dat is WIN-WIN, dus wil je als partij ervoor zorgen dat iedereen gelukkig is, ga je dan uitkeringen uitdelen, of ga je ze helpen uit hun sociale isolement te krijgen? ik ga toch echt voor die laatste oplossing, degene die elke werkende nederlander zou kiezen.

 15. Beste Haagse redactie in het 18.00 uur journaal van 25 juni, hadden jullie een reporter die over de vorotgang van de formatie vertelde.
  Hij is kennelijk een aanhanger van de PVV, want de partijdigheid droop er af.
  De PVV “werd buiten gezet” dat was zijn bodschap.
  De werkelijkheid is dat Wilders niet wilde praten/snuffelen, als he tCDA er niet bij was.
  Wilders heeft zichzelf buitengesloten.

  Maar jullie PVV reporter maakte de PVV ten onrechte zielig.
  Dergelijke gekleurde reportages is ontoelaatbaar

  Als die reporter nog eens wat doet, moet hij van tevoren melden dat hij PVV aanhanger is, dan kunnen de kijkers zelf hun conclusies trekken.

  Wat er nu is gebeurd is dat deze reporter de stemmers van de PVV heeft opgestookd dat hun stem door de andere partijen es gedevalueerd.
  terwijl ze dat natuurlijk zelf hebben gedaan, door op een wisselvallige partij te stemmen.
  Een partij met maar 1 lid.
  Wat gaat deze opstook actie van deze PVV reporter het land kosten?
  Hoe gaat de NOS dit rectificeren?

 16. Met het akkoord gaan van de VVD met Uri Rosenthal als snuffelaar heeft de VVD het paard van Troye binnen gehaald. hij was er kennelijk op uit de PVV zo snel mogelijk buiten spel te zetten.Zijn advies aan de Koningin is gewoon discriminatie en plaatst deze in een moeilijke situatie De VVD doet er dan ook verstandig aan om URI niet meer op te stellen

 17. Europese Partij Nederland zegt: 27-06-10 om 20:30

  Formatie door Rosenthal, maar ook Tjeenk Willing is geld- en tijdverspilling, want door herverkiezing die wegens fraude in de kieslijsten zal moet worden uitgeschreven is de toekomstige formatie al lang bekend.
  Deze formatie zal bestaan uit VVD met PVV en (samen met D66) EPN (Europese Partij Nederland, de toekomstige grootste partij, die allang de oplossing heeft voor alle ogenschijnlijke problemen. De tijd van oranjefeestjes is voorbij. We gaan weer serieus worden.

 18. bas zegt: 28-06-10 om 09:29

  Beste lafaard die zich Europese Partij Nederland noemt

  Het woord ‘fraude’ is een zwaar woord. Maak het hard, of toch minimaal aannemelijk, of laat het liggen.

  Zoals de bovenstaande opmerking is opgezet, is het een poging tot smaad

  inhoudelijk, een partij die stelt overal reeds een oplossing voor te hebben, is een enge partij. Eng, omdat ze niet meer willen leren, of willen nadenken, maar vooral eng omdat ze blijkbaar vanuit een bepaald gezichtspunt tegen de wereld aankijken. Dus alles wat niet past zal genegeerd worden

 19. NL is een coalitieland! Hoe dan ook uiteindelijk moet het land wel geregeerd worden. Verwachting is dat het samenstellen van nieuw kabinet in Belgie is in Oct. as! Nu is wederom de patstelling voor de verkenning van de NL coalitie! Het lijkt alsof het NL nieuwkabinet wellicht in Nov. as haalbaar kan zijn! Zoniet dan kan de nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven,zeker onvermijdelijk! Het zal weer een nieuwe politieke aardbeving in NL te worden verwacht!

 20. Jannenman zegt: 30-06-10 om 04:16

  En Wilders had zulke goede contacten met Joden zei men pas toch?

  Het zal wel aan mij liggen.

 21. Igor Schaap zegt: 01-07-10 om 13:15

  Paars never nooit meer!

 22. Igor Schaap zegt: 01-07-10 om 13:19

  Paars geeft ook niks om de normen en waarden in de maatschappij, dat is heel duidelijk gebleken uit die kabinetten met zakkenvuller Kok. Het anti Christelijke droop er bijna vanaf met alles toelaten en gedogen.

 23. Daphne Voormolen zegt: 02-07-10 om 20:27

  A.U.B. geen paars+!!!! Want dat is een ramp voor Nederland!! Dat is economisch onacceptabel!!! Geef maar ons rechts kabinet!! Dat is VVD-PVV-CDA! VVD streeft naar economisch beleid en PVV streeft naar veiligheid en immigratiestop. CDA wil net als VVD en PVV geen hypotheekrenteaftrek! Links kabinet wil wél veranderen aan hypotheekrenteaftrek, waardoor huizenmarkt helemaal in elkaar gaat zakken! Dat is een ramp voor economie! Daar hou ik mijn hart voor vast! Daar moet ik echt niet aan denken!! Kijk maar naar afgelopen tijd toen PvdA regeerde! Dat was echt een ramp! Laat VVD nu maar regeren!!!!

 24. ikke zegt: 03-07-10 om 11:21

  We kunnen beter opnieuw naar de stembus. Dit is weer hetzelfde geklooi als voorheen. Zeker als we weer richting paars gaan. Nu lijkt de grote verliezer “toch” weer winnaar te worden.
  Dit kan en mag niet slagen!!

 25. Michael zegt: 08-07-10 om 09:47

  Ach ja er is altijd de troonrede nog.

 26. ben zegt: 09-07-10 om 13:47

  ik als gematigt rechtse kiezer , ben je nu machteloos altijd vertrouwen in de vvd gehad dit is nu wel over.

 27. ir. Hans R. van der Woude zegt: 20-07-10 om 19:57

  De progressieve kiezer is verslaafd aan zijn eigen mening. Machtsdenken is vies.
  Samen 65 zetels in het parlement, maar het werkt niet als een macht.
  En de kiezer heeft altijd gelijk wordt er tegenwoordig aan toegevoegd. Ja natuurlijk, in die zin dat politici het moeten doen met de uitslag van de verkiezingen.
  Enfin, er zal voorlopig wel geen eind komen aan die vreemde eigenzinnigheid van de kiezer.

  Of gaan we nu eindelijk de goede conclusies trekken?
  Op naar een nieuwe brede progressieve volkspartij.

  En rechts zal ongetwijfeld met het goede antwoord komen.

 28. ir. Hans R. van der Woude zegt: 21-07-10 om 14:23

  Daphne Voormolen (20.27), aan wie hebben we die wereldwijde financiële en economisch crisis ook weer te danken? En wie zaten er in de top van de DSB Bank?

 29. ir. Hans R. van der Woude zegt: 21-07-10 om 14:25

  Daphne Voormolen (20.27), aan wie hebben we die wereldwijde financiële en economisch crisis ook weer te danken? En wie zaten er in de top van de DSB Bank?
  En hou je vionger weg bij !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 30. Zoals ik de zaak analyseer, probeer ik zo objectief mogelijk te zijn en toch kom ik tot een eindresultaat, dat duidelijk mijn voorkeur heeft. Het kan echter niet anders, als je een gerieflijke meerderheid wilt hebben om te regeren en knopen door te hakken.
  Wat ik als eerste vaststel, is, dat regeren met de PVV niet mogelijk is. Als het CDA daaraan meedoet, zou dat politieke zelfmoord zijn, want haar rechter vleugel was Balkenende toegedaan en dat is een viervoudig fiasco gebleken door mystieke uitspraken, gedraai naar alle windrichtingen, wegschuiven van probleemoplossingen, het innovatie-platform dat plat en vormloos bleek, ernstig verlies van koopkracht in de lagere en midden inkomensgroepen, met een ongeremde inkomensgroei voor de rijken, verlies van industriële productie, vernieuwing en hoogwaardige dienstverlening en het allerergste: 4 enorm vervuilende kolencentrales en een mammoet-contract over bio-energie ten koste van de oerwouden in Brazilië tegenover het stilleggen, hinderen, verhinderen en frustreren van initiatieven op het gebied van duurzame energiewinning, gepaard aan een voortgaand debiliseringsoffensief in het onderwijs.
  Dat kon zo niet doorgaan.
  Binnen het CDA moet nu de linkervleugel naar voren komen en dat is uiterst belangrijk, omdat het CDA door de getalsverhoudingen na de verkiezingen, ondanks haar verliezen, de sleutels van het nieuwe kabinet in handen heeft. Rechts CDA is naar VVD of PVV overgelopen en nu gaat het erom, dat het CDA behoudt wat ze nog hebben, de linkervleugel dus, sociaal voelende christenen met hart voor het milieu.
  Daarmee is ook de VVD van de baan.
  Wat er dan uitkomt is een romp van PvdA, CDA, SP en GroenLinks met een wat te krappe meerderheid van 76 zetels. D66 erbij zou passen met een ruime meerderheid van 86 zetels. Wellicht echter wil het CDA om het christelijk karakter te versterken liever de CU erbij. Als dat een hard punt is moet dat kunnen. Er vloeit geen bloed uit, al zullen de euthanasieregeling en andere ethische kwesties dan even moeten worden uitgesteld. Hoogste urgentie hebben echter de economische en Europese politiek met het wegwerken van achterstanden en scheefgroei in gezondheidszorg, educatie en alternatieve energie. Dat betekent temperen van bezuinigingen ten gunste van economische versterking en dat is duidelijk progressief beleid.
  Ik ben niet bang voor een kabinet van PVV, VVD en CDA want dat zal met een meerderheid van 76 zetels niet lang overeind blijven. Met Wilders erbij moet het koningshuis worden afgeschaft, gaan de grenzen dicht, treden we uit de EU, krijgen we een gillende inflatie met de herinvoering van de gulden, verliezen we 75% van onze nationale verdiensten omdat dit buitenland-gerelateerde verdiensten zijn en wordt door het aanwakkeren maatschappelijke tegenstellingen ons landje naar de rand van een burgeroorlog geleid. Alle bedrijfstakken, waarin we nu nog sterk zijn, storten in en een werkloosheid van 60% tot 80% is dan niet eens denkbeeldig. Dat krijg je als de VVD en de PVV hun handen in elkaar slaan, maar zover komt het natuurlijk niet. Rechts is momenteel veel te extreem om werkelijkheid te worden. Gewapende PVV-strijders in alle buurten om hangjongeren en op parkbanken gezellig samenscholende oudjes in de knieën te schieten. Dat kan ik me echt niet voorstellen.
  Met de door mij voorziene coalitie zal rechts ongetwijfeld verharden en zich steeds openlijker op militante wijze tegen de democratische rechtsorde verzetten, zoals we nu ook al zien. Samen zijn VVD en PVV met 55 van de 150 zetels sterk in de minderheid, maar ze eisen slaafs volgen van rechtse ideeën door de andere partijen op alsof die geen recht hebben op een eigen standpunt. Wilders eist domweg gehoorzaamheid van de anderen omdat hij inmiddels 24 zetels in de kamer en 35 in de peilingen heeft. Prima, laat ons maar eens zien hoe de werkelijke verhoudingen zijn.
  Confronteren, dat is mijn advies.
  Denk toch even na… Hoe zou het sociaal voelende deel van het CDA met de VVD kunnen overeenkomen dat 500.000 ouderen met alleen AOW de straat opgeschopt worden door ongecompenseerde huurverhogingen om de prijs van kopen concurrerend te maken aan de prijs van huren. Dat is euthanasie op een schaal die de holocaust benadert. Vanwege datzelfde piketpaaltje dat een einde moet maken aan de “gepamperde samenleving” kan de PvdA ook niet met de VVD overweg. In 1974 leidde dezelfde soort VVD-politiek tot de Anjer-revolutie in Portugal.
  Moet je eens zien hoeveel je kunt bezuinigen als we geen 80 kreupele JSF straaljagers kopen voor meer dan 130 miljoen per stuk.

 31. Als je het hebt over hangjongeren kan elke partij dit systeem toepassen. Als elke partij zegt elke groep met meer als 4personen worden door de knieen geschoten zo ook dus de ploeg van Wilders als die als strijders de buurten schoon houden want dat zijn ook groepen die zich samenscholen en dus in overtreding zijn en door de knieen worden geschoten ongeacht welke partij.

Geef een reactie