De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Ruttiaans

rutte_geinterviewd_204Tien jaar geleden hoorden we in Nederland van de eerste ‘Bushisms’, rare uitspraken van de Amerikaanse president Bush.Die wilde nogal eens een uitdrukking verhaspelen; of een hele nieuwe verzinnen. Die Bushisms werden enthousiast verzameld. Uiteraard vooral om aan te tonen welk een leeghoofd het Witte Huis bewoonde. En dat ook nog eens illegaal!

Ook in de Nederlandse politiek wordt creatief met taal omgegaan. Doorgaans niet uit taalarmoede, maar uit pure noodzaak: wie niets wíl zeggen, maar dat wel even móet, kan vaak niet anders. Taalacrobatiek is van alle tijden, en komt in de beste partijen voor. Maar sinds de verkiezingen hebben we onmiskenbaar een nieuwe ster aan het firmament. Mark Rutte!

Als fractievoorzitter bleek ‘ie al een van de meer taalvaardige Kamerleden. Maar zijn tragiek was dat de VVD geen belangrijke partij was, en dat hij alleen schitterde in debatten in de Tweede Kamer. Hij wist zijn taalgevoel niet echt over de drempel van de Tweede Kamer te brengen.

Dat veranderde bij de verkiezingen. Hij bleek in de campagne goed te debatteren, maar zijn ster begon pas echt te rijzen aan de deur van de informateur. Naarmate de kabinetsformatie surrealistischer trekken begint aan te nemen, komen ook de taalvondsten van Rutte steeds duidelijker naar voren.

Een greep:
‘We hebben het CDA maximaal comfort geboden.’
‘De informateur moet aangeven hoe we het proces zo spoedig mogelijk verder gaan uitlijnen.’
‘Je kunt niet met zijn drieën de tango dansen als er maar twee op het toneel verschijnen.’
‘Ik ga kijken hoe de informateur het proces aan de vork gaat prikken.’
‘Van de verschillende voorkeursvarianten moet er nu toch eens één worden uitgeboord.’
Ik zeg: na de ‘concentrische cirkels’, het ‘zwaluwstaarten’, en ‘waar is uw ondervloer?’ hebben we een nieuwe Lubbers in ons midden.

Jeroen van Dommelen

Heeft u ook een Ruttiaanse opmerking gehoord? Stuur maar in…

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


31 reacties op “Ruttiaans”

 1. Tim zegt: 01-07-10 om 12:15

  Uitlijnen (van banden) en Uitboren (van de in-en uiltaat gaten van een carburateur bij opvoeren van een motorblok) duiden duidelijk op een voorkeur voor motorische voertuigen bij de heer Rutte. Ik vind het niet van die nieuwe vondsten, helaas. Het is eigenlijk al jaren redelijk populaire taal vrees ik, alleen is het niet eerder in het Haagse doorgedrongen omdat men daar tenslotte een auto met chauffeur heeft en die ellende van een blokje uitboren niet mee hoeft te maken.

 2. Rob zegt: 01-07-10 om 12:34

  @Tim: Klinkt allemaal leuk, maar in een carburateur zitten geen in- en uitlaatgaten. En als je in een carburateur gaat boren, voer je het motorblok niet op, maar sloop je gewoon de carburateur.

  Daarnaast valt er aan banden niets uit te lijnen, hooguit aan de wielophanging.

  Dus waarschijnlijk heb je zelf ook een beetje de klok horen luiden en heb je geen idee wat het technisch allemaal betekent.

 3. Jeroen van Dommelen zegt: 01-07-10 om 12:48

  @ tim
  het blijft een auto-partij, die VVD…:)

 4. Igor Schaap zegt: 01-07-10 om 13:14

  Rutte moet uiteraard zeer diplomatiek te werk gaan om paars op een nette manier te vermijden. Hij weet ook uiteraard dat paars electoraal zeer slecht voor hem zal uitpakken of misschien zo ploft.

 5. bas zegt: 01-07-10 om 14:01

  Is paars slecht voor de VVD?

  De VVD presenteert zich als een liberale partij. Andere liberale partijen in Nederland zijn D’66 en Groen Links.

  Ja, ook Groen Links heeft zich van een gestaalde kaders – links activistische partij ontwikkelt tot een liberaal denkende partij, waarin ruimte is voor verschillende visies, en verschillende kijken op de samenleving – al blijft goen Links links, en is de VVD dat niet

  Ook Groen Links wilt mensne op hun eigen verantwoordelijkheden wijzen, en confronteren met de gevolgen van hun eigen keuzes.

  Alleen jammer dat de PvdA nog steeds een beginselenpartij is – en wel een partij die nog steeds graag wilt pamperen

  Maar binnen Paars Plus is de PvdA de minderheid, 30 van de 81 zetels zijn door de PvdA bezet, niet meer

  En de PvdA heeft zich vierkant voor Paars Plus uitgesproken. Ook dat geeft wellicht hoop

  Zou de VVD zijn liberale gezicht willen tonen, dan zou de Rutte vandaag nog met Cohen, Pechtold en Halsema aan tafel gaan zitten

  Maar ik vrees dat de VVD steeds minder liberaal is. Hooguit economisch liberaal – maar laisez faire laisez passer heeft gebleken niet te werken, zie, bijvoorbeeld, de credietcrisis.

 6. wiebe van der land zegt: 01-07-10 om 14:46

  Van Dansen weet hij ook niet veel, de tango dans je heel mooi met z’n tweeën. Dus kom op Rutte, waag het dansje met de blonde god uit Venlo!

 7. Barney zegt: 01-07-10 om 14:48

  Om in auto-termen te blijven:

  Gaat het om de kleppen en/of zuigers,
  Of om de smering, danwel verbranding?
  Wordt Mark straks vakkundig in het pak gestoken,
  of geeft hij de andere coureurs het nakijken?

  Gaat hij over op cruise-control of geeft ie gas?
  In alle gevallen : veiligheidsgordel om, en valhelm op!

  Het lijkt wel politiek : Veel woorden en toch niets zeggen.

 8. Het ‘probleem’ ligt niet bij de politici in dit geval. Er zijn gewoon te veel ‘nieuws’ rubrieken die allemaal met hetzelfde ‘niets’ gevuld moeten worden en waardoor te veel journalisten te vaak dezelfde lege vragen stellen. In dit verband wil ik iedereen wijzen op een fragment van Klaas-Jan Huntelaar die een prima reactie had op weer diezelfde vraag over het Robben incident: ” Het gaat jullie niets aan!” En zo is het. Omdat ‘de journalist’ het vraagt hoeft er nog geen antwoord gegeven te worden. Dat bepalen we namelijk zelf wel. Wie niet uit de kast wil komen moet er vooral lekker in blijven zitten. Het is een misplaatst idee dat alles maar openbaar moet zijn in 2010.
  Niets mis dus met Rutte. Ik vind het taalgebruik van Wilders, hoewel niet altijd even chiqie en soms wat erg banaal en plat, veel origineler en in ieder geval direct voor z’n raap en erg duidelijk!

 9. Simone zegt: 01-07-10 om 17:13

  “Rond dit kabinet hangt een geur van ontbinding”.

 10. sharon zegt: 01-07-10 om 17:21

  uitspraken die leuk waren:

  geef je de pvda een woestijn, dan is binnen de kortste keren het zand op.
  en de laatste
  in debat met Wilders:
  u (Wilders) gaat als een voetballer op het veld liggen terwijl u helemaal niet bent getackeld van kijk mij eens zielig zit te zijn.

 11. Tim zegt: 01-07-10 om 17:29

  Lang geleden Rob, brommertjes. Blokje uitboren/vijlen was wel degelijk een optie toen.

  Ik geef grif toe, ik weet niet meer wat ik allemaal heb gedaan toen ik 25 jaar geleden met mijn brommertje klooide. Ik had een vriend die dat allemaal veel beter kon en ik mocht de onderdelen vast houden terwijl hij met boormachine en vijl aan de gang ging. Het resultaat was een grote teleurstelling. Ik kon het langst van allemaal op mijn achterwiel maar omdat ik een standaard uitlaat had kon het de druk niet kwijt en reed ik nog steeds niet veel harder dan 65. Ach ja, je bent jong, brommers interesseren je eigenlijk geen ruk, en je wilt niet een kwartier later aankomen dan de rest van je vrienden als je naar een feestje gaat 15km verderop.

  Uitlijnen van je wielen, excuseer, met van die lelijk irritante stukjes ijzer (lood?) die je niet ziet zitten zolang mensen je wieldoppen laten zitten. Jammergenoeg is dat in Amsterdam niet erg lang…

  Ik ben moe okay? En het is warm.

 12. Ramon zegt: 01-07-10 om 17:53

  Ruttiaans :/ Ik moet zeggen dat ik de uitspraken nou niet echt bijzonder vind.

 13. Ardaan zegt: 01-07-10 om 19:24

  Mijn indruk is dat Lubbers zijn taal daadwerkelijk zelf verzon; wat hier aan Rutte wordt toegeschreven klinkt meer als een uitvloeisel van een populair managerstaaltje – in elk geval niet virtuoos!

 14. Ik ken geen Ruttiaans maar wil toch nog even mijn ergernis kwijt over A.Pechtold. De beste man kwam met de zin ‘Wilt u uw mind opmaken?’ Taalkundig veruit het lelijkste wat ik in de Tweede Kamer heb gehoord!! Dank u voor uw aandacht.

 15. David zegt: 02-07-10 om 15:20

  Simone zegt: 01-07-10 om 17:13
  “Rond dit kabinet hangt een geur van ontbinding”.

  Welk kabinet betreft dit precies? Naar mijn weten is er nog helemaal geen kabinet en roept u maar wat.

 16. bas zegt: 03-07-10 om 10:36

  ik dacht dat rutte dit zei voor de val van Balkeneinde IV. Of III wellicht

 17. ruud zegt: 03-07-10 om 11:04

  Voorlopig rijdt niet Rutte in de Mooiste en beste auto. Maar Job Cohen gaat hem in de wacht slepen. Rutte in zn 2 CV. Wie won de verliezingen ook alweer Ruitte toch en Cohen verloor die zetels ???? Maar gaat wel zijn zin krijgen. Wat een land, wat een politiek. Nederlanders lopen weg. Zorg maar voor een minister van EMIGRATIE

 18. De auteur van dit verhaal schreef: “Een greep: (…) ‘Je kunt niet met zijn drieën de tango dansen als er maar twee op het toneel verschijnen.’ (…)” (sic).

  Vraag: Was en/of is dat niet het probleem van welke ((zogeheten) ‘nieuwe’) regering dan ook?

 19. Leendert zegt: 04-07-10 om 00:11

  @ David: Natuurlijk is er wel een kabinet, te weten een demissionair kabinet van CDA en CU dat inderdaad ooit, toen het samen met PvdA nog missionair was, door Rutte ‘een kabinet van ontbinding’ is genoemd.

 20. N Kuipers zegt: 04-07-10 om 12:19

  Ik denk dat Rutte “aangeboord” bedoelt in plaats van “uitgeboord”

 21. fanof43 zegt: 04-07-10 om 13:59

  Bush..leeghoofd? Heeft toevallig de beste opleiding van alle US-presidenten. Geschiedenis op Yale en daarna Harvard Business School.Is in 2000 correct gekeozen. Stemmen Florida nota bene nageteld door journalisten van de linkse Washington Post, NY Times en CNN. Trouwens, is dat birth certificate van Obama al boven water? By the way, Obama dacht dat de US 54 staten heeft! Briljant toch!

 22. Steven zegt: 04-07-10 om 15:03

  @David en @Simone:

  De aangehaalde quote van Rutte komt uit een debat uit 2007 over het ontslagrecht. Zie http://www.minfin.nl/Organisat.....tslagrecht

  Of Rutte de eerste was die deze bewoording koos, kan ik niet achterhalen. Maar hij was in ieder geval niet de laatste.

  Bijvoorbeeld hier: “PVV-leider Geert Wilders riep het kabinet op om de handdoek in de ring te gooien. “Kan die schertsvertoning niet eindelijk ophouden? De geur van ontbinding rondom het kabinet is erger dan ooit.” Het is tijd voor verkiezingen, aldus Wilders.” (http://www.trouw.nl/nieuws/ned.....uzgan.html).

  Zie ook hier: “Wilders (PVV) betitelde de regering als „een kabinet gevangen in achterdocht”.VVD-fractievoorzitter Rutte zei: „Dit kabinet is al uiteengevallen, in een kabinet van ChristenUnie en CDA, en één van de PvdA.” SP-leider Agnes Kant zei dat „het kabinet in een staat van ontbinding” verkeert.”
  (http://www.nrc.nl/binnenland/a.....an-kwestie)

  Onder het motto “beter goed gejat dan slecht bedacht” papegaaien zo dus links en rechts elkaar voor de mooiste one-liner.

 23. Bert zegt: 04-07-10 om 15:07

  Was Rutte in zijn werkende leven een receptionist bij Kwik Fit ??

  Zou iemand van Monty Pyton department of silly walks de VVD kunnen leiden, graag a.u.b.

 24. Het taalgebruik van Rutte is heel erg tot de verbeelding spreken voor sommige. Maar het is nog geen taalacrobaat als Dries van Agt. Die wist pas zinnen te formuleren op een aparte manier. Rutte is natuurlijk goed, maar dat is Pechtolt ook.

 25. Henk zegt: 04-07-10 om 16:41

  Hoezo dicht bij de kiezer staan? Hoezo transparantie? Hoezo duidelijkheid naar de kiezers? Hoezo landsbelang?
  Wat riep toch de 2e kamer alweer na het fenomeen Fortuyn.
  Waarom stemmen er nu toch zoveel op Wilders?
  Misschien heeft iemand een idee?

 26. Geen kabinet,geen economie.Intussen gaan er dagelijks bedrijven failliet omdat er geen beslissingen genomen kunnen worden in nieuwe zaken.Niemand doet iets en steeds meer mensen komen zonder werk.

 27. ferry zegt: 05-07-10 om 10:51

  Ruttes uitspraken: saai, boring en niet origineel. Taal geheel passend
  bij zoals de man bij me overkomt: zie boven (uitspraken).

 28. hans zegt: 05-07-10 om 11:08

  Ja de tango dans je dan wel met zn 2en…maar toen Rutte de blonde god uit Venlo ten dans vroeg, werd hij afgewezen…alleen samen met Verhagen wilde de PVV dansen. Het is duidelijk dat we paars plus aan Verhagen en Wilders te danken hebben.

 29. bas zegt: 05-07-10 om 16:16

  @ Hans

  Wilder,s en Verhagen, hartelijk dank. Want volgens mij is paars plus de beste optie

  Jammer dat de niet liberale partij PvdA erbij zit, maar je hebt een meerderheid nodig. Na 8 jaar christelijk fundamentalisme, waarvan de laatste 3 jaar het ergst waren, is er een heleboel recht te zetten

 30. David zegt: 06-07-10 om 14:12

  Mijn excuses. Ondanks dat ik de politiek vaak op de voet volg heb ik deze opmerking niet meegekregen. Ik dacht dat Simone bedoelde dat het kabinet dat er nog niet is onder vuur wilde nemen aangezien dit een topic over Rutte is en niet over het demissionaire kabinet.

 31. Dat over de tango dansen met z’n drieën vind ik helemaal niet sterk en erger nog vind ik het uitboren. Bedoeld is hier kennelijk het tot op de bodem onderzoeken maar het heeft toch meert de inhoud van rottigheid verwijderen (de de ander natuurlijk) wat niet bepaald tegemoetkomend klinkt. Maar het maximaal comfort bieden is wel gepast, meer niet. Ik zie er geen taalvondst in zoals het aan de vork prikken weer wel. Eigenlijk vond ik de grap over de Sahara wel zijn beste vondst in de campagne al heb ik als progressief liberaal weinig aandacht gehad voor zijn ultra-rechtse toenadering tot de Nationaal Socialistische Beweging van de heer Wilders. De inhoud was te weerzinwekkend.

Geef een reactie