De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Beste Uri, beste Jacques,

brievenbusWie tot de finale zondagavond écht helemaal niets meer te doen heeft, kan natuurlijk altijd een brief aan de informateurs schrijven. Waarom niet? Doe gezellig mee, en sluit u aan bij de meer dan honderd bedrijven en instanties die het woord al hebben gericht tot Uri en Jacques.

De informateurs willen er weinig over kwijt. De brieven worden pas openbaar aan het einde van de kabinetsformatie. Dan kan de Tweede Kamer ze allemaal inkijken.

Maar de afzenders zoeken natuurlijk juist de publiciteit. Dus gaan de brieven niet alleen naar Uri en Jacques, maar komt er bij de NOS en andere media ook een kopietje binnen.

Bovendien staan sommige brieven ook online, namelijk hier.

Heeft het zin, die adviezen? Eerlijk zeggen? Nee.

Ga gezellig met je organisatie in het zonnetje zitten, of doe iets anders wat geen kwaad kan, maar het driftig optikken van een mening-die-de-informateurs-werkelijk-MOETEN-horen heeft weinig zin. 

Ten eerste is het vaak ouwe koek. Bekende standpunten. Uri noch Jacques zullen van hun pluchen zetel vallen bij het lezen van hun Postvak IN.

Ten tweede hebben de informateurs wel wat anders aan hun hoofd dan het lezen van allerlei goedbedoelde adviezen. Het is al moeilijk genoeg om vier partijen bij elkaar te krijgen. Sorry mensen, maar de cri de coeur van Joris Voorhoeve of de doorwrochte standpunten van Ger Hukker moeten dan maar even wachten.

Ten derde: wie echt invloed wil uitoefenen, is bij de kabinetsformatie rijkelijk laat. En dan druk ik me nog mild uit.

Al die brieven komen keurig in een map. Of Uri en Jacques ze sowieso onder ogen krijgen is twijfelachtig. Pleister op de wonde: iedereen krijgt een keurig bedankbriefje. Met daarin de boodschap dat hun inzichten nuttig zijn, maar niet inhoudelijk zullen worden beantwoord.

Voor wie het toch op z’n heupen krijgt, dit is het adres:

Brieven aan de informateur
Postbus 20008
2500 EA Den Haag

Succes!

Jeroen van Dommelen

UPDATE: er is één document dat de informateurs natuurlijk wel moeten lezen. Scheelt ze een hoop werk.
Collega Joost Vullings schreef een eigen regeerakkoord om de partijen een beetje op weg te helpen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Beste Uri, beste Jacques,”

 1. Jurgen zegt: 12-07-10 om 10:56

  Vele lobbyorganisaties doen mee aan dit circus, al is het alleen al om aan de achterban te laten zien dat zij voor hun belangen opkomen. De organisaties zelf weten ook wel dat het schrijven van brieven en memoranda zinloos is. Toch doet iedereen het bij elke formatie weer.

 2. Paul van Tongeren zegt: 13-07-10 om 14:06

  Even schoolmeesteren. Bekende fouten. Uri noch Jacques zal van zijn pluchen zetel vallen… Wanneer je niet gewoon ‘en’ gebruikt, maar het plechtiger ‘noch’ hoor je toch te weten dat die constructie nevenschikkend is. Vergelijk ‘zowel….als’: ook enkelvoud.
  Of Uri en Jacques ze uberhaupt te lezen krijgen. Sowieso betekent: in ieder geval (wel). En dat was niet de strekking.

 3. Ricardo zegt: 15-07-10 om 11:22

  Toch zie ik nog steeds geen groot belang voor de VVD bij Paarsplus. Of het moet het plotseling ontstane inzicht zijn dat hun campagne wel erg rechts was, dat de lasten van het overheidstekort wel erg eenzijdig bij burgers kwam en dat regeren met de PVV geen optie is als je Nederland stabiel een goede toekomst wil bezorgen. Rutte wordt vaak gezien als sociaal-liberaal maar daar heb ik de laatste jaren toch weinig van gezien. Is hij veranderd cq. tot ‘inkeer’ gekomen?

  Beste informateurs, in hoeverre is het onderhandelen over Paarsplus nu wel meer dan een ‘uitgebreid rondje voor de Bühne’? Alles is uiteindelijk ook rekenkundig execerceren en altijd mede afhankelijk van (ideologische) voorkeuren maar Paarsplus lijkt me gezien de stand van zaken toch het meest haalbare compromis om Nederland tegelijk met enig draagvlak te regeren, veranderen en de Kamer wat gewicht terug te geven. Maar zijn onze politici hiertoe nog wel in staat? En veel VVD stemmers zijn natuurlijk diep teleurgesteld, hoewel mi. de PvdA niet zo erg links meer is, D66 vooral liberaal, GroenLinks zelfs sociaal-economisch realistisch en de VVD wat rechtser dan lang het geval was. U mag van mij snel een Paarsplus kabinet tot stand brengen op basis van een accoord dat hopelijk door alle betrokkenen met hoofd en hart ondersteund wordt. En hopelijk wordt er tenminste 3 jaar geregeerd zonder elkaars stoelpoten weer sneel weg te zagen. Een hele opgave..

 4. Bas Reijnen zegt: 15-07-10 om 15:34

  Paars plus is een zinloze weg. De meeste VVD aanangers zien dit absoluut niet zitten. Naar nu blijkt wil Rutte de huid in zo,n coalitie duur verkopen. De onvrede zal op deze wijze alleen maar voortduren. Elke consessie zal door de andere partij als overwinning worden uitgelegd. Zeker in deze coalitie. mocht er alsnog een akkoord worden bereikt dan betwijfel ik de levensduur hiervan. Men zal toch het CDA erbij moeten halen voor stabiliteit. Uri en Jacques, wakker worden.

  PS

  Ik zou nog een keer te rade gaan bij Paul de Octupus!!!

Geef een reactie