De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Snijden in eigen vlees, deel 2

slager_204De Tweede Kamer heeft de bezuiniging op subsidies voor politieke partijen vorige week bewust uitgesteld. VVD, CDA en PVV hebben niet zo veel haast met deze bezuiniging.

De partijen spraken vorige week tijdens de procedurevergadering af, dat ze liever wachten op het allesomvattende wetsvoorstel over de financiering van politieke partijen. Dat wetsvoorstel in wording gaat over donaties, giften, contributie en subsidie. Maar ook over  financiële afhankelijkheid van de Nederlandse politiek, het kopen van politieke macht en inmenging van (buitenlandse) belangengroepen, overheden en bedrijven.

Die nieuwe wet is heel principieel en moet zorgen voor openheid en transparantie. Minister Ter Horst is er een tijd mee bezig geweest, baseerde de wet op allerlei nationale en internationale onderzoeken en de wet had ongetwijfeld tot veel geheime en openbare discussies geleid. Zij was er eind 2009 een heel eind mee op streek – de wet is één of meerdere keren tijdens de Ministerraad ter sprake gekomen – en toen viel het kabinet.

Het uitstel van de bezuiniging van 999.000 euro is opvallend omdat in dát wetsartikeltje weinig principieels voorkomt. Dat is gewoon een snelle bezuiniging waar je als politieke partij voor of tegen bent. Evengoed wordt er voorlopig niet over gestemd.

Het wachten is nu op een nieuw kabinet en een nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.

Mieke van der Valk

Lees ook: Snijden in eigen vlees, deel 1

Lees meer over financiering van politieke partijen op:

http://www.parlement.com/9291000/modulesf/h4eabxbd

http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/greco/evaluations/round3/GrecoEval3(2007)8_Netherlands_Two_NL.pdf

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Snijden in eigen vlees, deel 2”

 1. Leo van Schagen zegt: 16-09-10 om 19:45

  Subsidies oke, kan wel minder maar geld van buitenaf absoluut niet

 2. bas zegt: 17-09-10 om 09:24

  Leo

  Wat bedoel je met geld van buitenaf? Persoonlijk heb ik geen problemen met leden die een extra bijdrage geven, maar dat vind ik ook niet ‘van buitenaf’. Sponsoren? Ook prima, als ze maar Nederlands zijn

  Als je bedoelt dat geen buitenlands geld bij Nederlandse parijen mag terechtkomen – ook niet indirect – dan zijn we het eens

 3. Ricardo zegt: 17-09-10 om 11:27

  Die openheid en transparantie zien een aantal partijen, vast niet in de laatste plaats de PVV, natuurlijk niet zo erg zitten. Terwijl dat toch een prima idee is als je zegt de democratie te ondersteunen.

 4. Tim zegt: 17-09-10 om 11:49

  Ik denk dat Leo doelt op evt lobby-en van bedrijfstakken voor de gunsten van de dames en heren politici. Soort van “koop je politicus” idee zeg maar. Ik wil koetjes promoten en schaapjes in diskrediet. Hier is geld, regel dat.

 5. henk k zegt: 19-09-10 om 13:56

  leuk plaatje heb je gevonden.Welke politicus wordt daar uitgebeend?
  Ik zou graag een kiloknaller willen kopen.

 6. Tine zegt: 20-09-10 om 09:56

  @Henk, laat maar, het vlees van Job Cohen is echt niet te vreten..

 7. jmpril zegt: 21-09-10 om 11:21

  even over de bezuinigingen jan met de pet moet weer inleveren maar de op lossing ligt voor de hand. laat hetkoningshuis hun eigen feesten vliegreizen dure kleding de paleisen/zijner teveel/zelf onderhouden dan hoeven wij de belastingbetalers dat niet meer te doen.we betalen allemaal belasting het koningshuis niet.de andere buitenlandse koningshuizen moeten alles zelf betalen dus waar om ons koningshuis niet dat zou wel zo eerlijk zijn.dan hoeft er niet bespaard te worden op verzorging en kinder opvang want als er op dekinder op vang bezorgt gaat worden kunnen de moeders niet meer werken .en valdd er in de zorg een groot gat.met de meeste hoogachting voor het koningshuis maar eerlijk is eerlijk,hier zeggen ze gelijke monnikken geleike kappen.en zo is het. mevr jmpril

 8. Ik weet niet of ik hier goed zit,mocht het niet zo zijn dan hoor ik graag waar dan wel.
  Even over de gedachte van de regering,
  Met name de bezuinigingen,Zij waar ik de regering mee bedoel moeten gaan bezuinigen op hun uitgaven.
  Wij, waar ik de nederlandse bevolking mee bedoel willen ZIJ dat WIJ ons geld meer laten rollen Uhhh of wij daar het geld voor hebben,hoe tegenstrijdig kan dat argument van de regering zijn,en dan heb ik het nog niet over dat we met hun plannen nog MINDER te besteden krijgen.
  Snapt u nog hoe hypocriet hun redernatie is.
  Ben benieuwd naar de reacties.
  Wist ik maar hoe en waar ik die discussie kan voeren met de desbetreffende minister,

 9. Jesse zegt: 25-09-10 om 17:18

  ” Ik geef er geen stuiver voor “

 10. dat vind ik niet erg op zijn plaats.wanneer er bezuinigd moet worden op de subsidies dan ook op de subsidies voor de politieke partijen.

Geef een reactie