De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De speech

Camiel EurlingsVeel discussie over Camiel Eurlings en zijn speech op het CDA-Congres. Was het too much, over de top? Of stond hier een toekomstig leider van het CDA?

Speeches zijn gevaarlijke dingen. Howard Dean zag z’n presidentscampagne mislukken dankzij zijn beruchte ‘I have a scream’ toespraak.
Je moet altijd oppassen voor overkill.

En toen kwam Camiel Eurlings dus. Het leverde voor mij een zuiver Nixon-Kennedy momentje op.
Het is het klassieke verhaal over de invloed van televisiebeelden: Nixon en Kennedy debatteerden bij de presidentsverkiezingen van 1960.
Radioluisteraars vonden het een close call, dat debat. Geen duidelijke winnaar.
Maar voor de Tv-kijkers was dat anders.
Nixon zag er beroerd uit. Met als gevolg dat de Tv-kijkers Kennedy ruim als winnaar aanwezen.

Zoiets had ik zaterdag. Ik was onderweg vanaf de VVD-partijraad. Op de autoradio luisterde ik naar het CDA-congres. Spannend! Ik hoorde de speech van Camiel Eurlings. Vond het een indringend verhaal.

Maar later zag ik thuis ook de beelden. Eurlings’ ogen die vuur spuwden. Het salueren halverwege. De schelle toon.
Op de radio klonk het nog als gepassioneerd, nu had ik ineens een heel ander gevoel bij precies dezelfde speech. De beelden gaven er een heel eigen dimensie aan.

Zijn er mensen met vergelijkbare ervaringen?
Ben benieuwd.

Jeroen van Dommelen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


24 reacties op “De speech”

 1. Gery zegt: 04-10-10 om 16:39

  Oh ja absoluut! Ik vond het bij Hannie van Leeuwen in het niet vallen. Die sprak werkelijk gepassioneerd vanuit haar hart. Ik heb het op televisie gezien en Camiel Eurlings vond ik ‘nep’ gepassioneerd en het irriteerde mij meer dan dat het mij raakte. Met name het overmatige schreeuwen. Het gaat om de boodschap, niet om het aantal decibellen.

 2. Ach – politici zijn niet de beste acteurs hè. Maar dat hoeft ook niet – het zijn tenslotte politici.

 3. Johanna zegt: 04-10-10 om 17:05

  Ik vond de speech van Camiel Eurlings weerzinwekkend, ik kan het ook niet terugkijken. In mijn herinnering was het pal na de indrukwekkende speech van Hannie van Leeuwen (een kippevelmoment)> Ik vond het een ENGE speech van Camiel Eurlings, niet zozeer de woorden, maar het gebaar, het dwingende, de toon, ook het moment. Akelig zo vlak na HvL.

 4. Ed Harms zegt: 04-10-10 om 17:36

  Nee, in beeld maar ook in alleen geluid over de top. Hij was, op dat moment, in toon, dissonant.

 5. Rens van Doeselaar zegt: 04-10-10 om 17:46

  Het gaat nu weer om de boodschapper en niet om de boodschap.
  Hij zei;
  - Op het vorige congres was al besloten dat wij niemand uit zouden sluiten.
  - Daar was toen niemand op tegen.
  - Nu wij het uitvoeren is er ineens tegenstand.
  - Ik heb een groot vertrouwen in Maxime, ik werk al 12 jaar met hem samen en hij is gepokt en gemazzeld in het CDA.
  - De PvdA heeft ons laten barsten in Uruzgan, daar kunnen wij niet mee samenwerken.
  - Met D66 en Groen Links is de vrijheid van onderwijs in het geding.

  Hij praatte wat hard maar dat doet niets af van wat hij zei.

 6. Wanneer je van politiek satire houdt is Die Heute Show van het Duitse ZDF op vrijdagavond sowieso iets om je te verlekkeren. Daarin was twee- of drie weken geleden de Duitse minister van volksgezondheid, Dr. Philipp Rösler te zien tijdens een toespraak in een feesttent. Of hij nou een stand-up komedian wilde immiteren weet ik niet, maar een meer genante vertoning heb ik zelden gezien behalve misschien een swingende Jeltsin en een zingende Annemarie Jorritsma ….

  Schoenmaker, blijf bij je leest ….

 7. Ricardo zegt: 04-10-10 om 19:07

  Er wordt ook gezegd dat er veel rumoer in de zaal was, dat Eurlings door een spindokter werd ingefluisterd om de mens Verhagen te benadrukken. Thuis bij de buis leek het eerder op het spreken in tongen en het bijbehorende ‘uit de bol gaan’ zoals je dat bij sommige Christelijke sektes ook wel ziet. Ik vond het stategisch gepland opgeblazen gedoe zonder inhoud. Een goede minister van asfalt, nog lang geen groot politiek inhoudelijk denker. Eurlings had veel kritiek op de afgewogen Hirsch Ballin maar kan van hem nog veel leren. Een jonge ‘wolf’ tegen een oude ‘vos’. Geen sterk optreden.

 8. Storm zegt: 04-10-10 om 19:37

  Nederlands blijft moeilijk he?
  Gepokt en gemazeld (heeft de pokken en mazelen al gehad… heeft zijn kinderziekten al gehad)
  Mazzel is een Jiddisch woord vooral in Amsterdam vaak gehoord en betekent zoiets als geluk; mazzel tov= veel geluk.
  En dan maar kankeren op die mensen die nog een ing=burgeringscursus nodig hebben. Tss.

 9. Gerrit de Vos, Fijnaart zegt: 04-10-10 om 19:42

  Wat mij als niet CDA aanhanger opviel was de lichaamstaal van Verhagen tijdens de speeches van Hannie van Leeuwen en Camiel Eurlings. Een wereld van verschil. Bij van Leeuwen stoichijns en bij Eurlings een en al leven en ook de duim omhoog. Ik vroeg me op dat moment af, of het geen afspraak was om het op deze manier te doen.

 10. C.P. van der Meer zegt: 04-10-10 om 20:48

  Zelfs als atheist is het niet te begrijpen dat een Christen democratische partij voor het aangezicht van hun God een judaspact kunnen sluiten met een neo fascitische ultra nationale partij als de PVV.Ik hoorde en zag het jongetje Eurlings op dit congres al reeds in een PVV verpakking.

 11. Steve zegt: 04-10-10 om 20:58

  Rens,

  De vrijheid kan niet genoeg in het geding zijn ;-)

 12. Dietmar van Harten zegt: 04-10-10 om 20:58

  Ik heb de toespraken gezien, zowel van Hannie van Leeuwen als van Camiel Eurlings. En ja, het gescheeuw van Eurlings was ronduit beschamend. Het deed mij enigszins denken aan “toespraken” die zo’n 75 jaar in Duitsland werden gehouden.
  Hoe anders was de toespraak van oud-verzetsstrijdster Van Leeuwen. Veel rustiger, maar wel recht uit haar hart. Een vrouw die, net als duizenden anderen, haar leven op het spel heeft gezet voor ónze vrijheid.

 13. Bram Latumahina zegt: 04-10-10 om 21:39

  Opzich mooi natuurlijk de menselijkheid achter de politicus.Maar gelijkertijd illustreert de verbetenheid bij iemand als Eurelings,de diepe gespletenheid waarmee het CDA intern mee kampt.Het lijkt wel alsof de principiele bezwaren bij de anti-pvv stemmers `krampachtig`gecompenseerd `moet` worden door een houding van:..Verhagfen ik hou van je…ik doe alles voor jou-houding..Ergens een beetje eng…

 14. E.Schoenmaeckers zegt: 04-10-10 om 21:46

  Deze toespraak was duidelijk over de top. Een duimend Verhagen was het antwoord daarop.Een meesmuilend publiek toeschouwer bij zo veel geliktheid. Nee Camille dit was absoluut niet overtuigend. Ook in Maastricht bij het afscheid van Gerd Leers ging je je boekje als bewindsman heel ver te buiten tijdens het geven van jou mening op de markt.. Ga lekker een gezinnetje stichten en spreek je kinderen zo toe maar geen volwassen mensen. Die trappen niet in dit soort onderling gekonkel. te doorzichtig.Naar huis en op je poef en vlug een beetje !

 15. Michael zegt: 04-10-10 om 22:22

  Het was over the top uitgevoerd maar ik geloof wel in de integriteit van de spreker en boodschap. Het dilemma van politici is denk ik vaak: hoe breng ik ècht over wat ik voel? Eurlings moet hebben gedacht: ik moet het zo vurig mogelijk neerzetten. Ongelukkige keuze, het staat hem niet. Marijnissen had er misschien mee weg gekomen.

  Dat salueer-momentje was wat mij betreft het teken dat Eurlings even helemaal de weg kwijt was. Daar kwam alleen Fortuyn mee weg.

 16. Jos zegt: 04-10-10 om 22:38

  Over the top is nog mild uitgedrukt. Hij praatte niet ‘wat hard’, maar hier was een volksmenner aan het woord in een poging partijgenoten, die oprecht worstelden met hun geweten, te overrulen met een portie power play. En waarom je om Uruzgan niet kunt samenwerken met de PvdA en om de vrijheid van onderwijs niet met D66 en GroenLinks, maar wel met een antidemocratische partij als de PVV, werd mij niet duidelijk. Ik vond de toon weerzinwekkend en de argumenten mager. Ik hoop dus niet dat we hier de aanstaande CDA-leider aan het werk hebben gezien.

 17. Cham zegt: 04-10-10 om 23:07

  t was eng, populistisch geschreeuw Volledig uit de toon.

 18. Tim zegt: 05-10-10 om 09:42

  Gaten schieten in Camiels betoog is te makkelijk, maar het was inderdaad een enge speech. Maar dat maakte hem ook zo meesterlijk, het liet meteen zien wat een enge mensen Balkenende om zich heen had verzameld de afgelopen jaren. Hij zelf, Verhagen en Eurlings. Allemaal kleine dictatortjes in de dop. Geef ze een hand en je arm is weg. 12 jaar samen, dat verklaart wel waarom je zijn kont afveegt. Daar heb je inmiddels ruime ervaring in.

  De PvdA heeft ons laten barsten in Uruzgan? HAH! Dat was ook vantevoren afgesproken meneertje Eurlings. Daar gebruikten jullie zelf ook het excuus dat de situatie anders was geworden. Dat is hij in de ogen van enkele (32%) van jullie leden ook nu. Snap dat, alleen dan kan je verder. Stop met die arrogantie, stap terug in de nederige rol die je gegeven is en wees blij dat die 32% niet uit je partij stapt.

  Ik denk nog steeds dat Nederland beter af is als het akkoord er komt, maar dan wel met de voorwaarde dat Ferrier en Koppejan een keer iets anders mogen stemmen dan de rest als het zo uitkomt. Alleen op voorkeursstemmen zouden ze daar volgens mij al recht op hebben?

 19. Het vervelende van de speech van Camiel Eurlings was de ijdelheid die ervan afstraalde. Ik ben CDA’s hoop in bange dagen en als ik Maxime Verhagen steun, dan moet iedereen dat doen!

 20. Koos zegt: 05-10-10 om 22:09

  Laten we het even niet over de radio of televisie hebben:

  In de zaal kwam de speech uitstekend over! (ik was daar aanwezig) Hij kreeg meerdere zeer enthousiaste staande ovaties. Voor veel mensen was dit een inspirerend/ kippevel moment tijdens het congres. Ik denk dat veel CDA leden hem graag als toekomstig leider zouden zien.

 21. Zum Kotschen, vooral dat salueren naar de “grote baas”. Niks bevlogen, maar een ras carriere politicus, wiens Wille zur Macht nog steeds groot is.

 22. niek zegt: 10-10-10 om 08:34

  waarom is hier zoveel gedoe over?

  en groenlinks niet in het kabinet zit?

  doei niek van der voo.

 23. Francine zegt: 11-10-10 om 09:59

  Wat mij opviel bij die zg speech was de haat jegens de nee stemmers die hij uitstraalde. Hewas gewoon beangstigend!!!
  Daarbij dan nog dat salueren naar op macht beluste Maxime Verhagen.
  Het was een walgelijke vertoning en een ongezonde verering voor het opperhoofd, die leek op de verering van een sekteleieder.

 24. arnaud zegt: 11-10-10 om 16:56

  ik vind het echt ontzettend hypocriet wat hier gebeurt. aan de ene kant wordt camiel eurlings afgezeken, aan de andere kant wordt Hannie van Leeuwen de hemel in geprezen. ze spraken allebei op je gevoel in, alleen op een totaal andere manier. als je dus zegt dat je eurlings over the top vindt, moet je ook zeggen dat HvL over the top was.

Geef een reactie