De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Eén stem kan het verschil maken

Foto: Andrew Pescod / Flickr-cc 2.0 at-nc-saStemmen is eigenlijk zinloos.
Ga maar na: mijn (of uw) persoonlijke stem in het stemhokje geeft nooit de doorslag bij de samenstelling van de Tweede Kamer. Het is nog nooit gebeurd dat een partij letterlijk met één stem verschil een zetel krijgt. Dus u ging eigenlijk voor niets.

En toch gaan we massaal elke keer naar het stembureau. Zinloos voor ons persoonlijk, maar zinvol voor de samenleving: de stemmen van iedereen samen doen er uiteraard wél toe.

Het heeft iets paradoxaals, die democratie.

Sommige mensen verkeren in de luxe positie dat hun persoonlijke stem er wel degelijk toe doet.
Ik noem een Ferrier, ik noem een Koppejan. CDA’ers voor wie het wel degelijk uitmaakt wat ze gaan stemmen.
Hun keus is wel doorslaggevend: of ze steunen een nieuw rechts kabinet, of ze blokkeren Rutte’s route naar het Torentje.

Bij Tweede Kamerleden komt het natuurlijk vaker voor dat hun stem doorslaggevend is.
Maar dit keer is het spannender dan ooit. Nog nooit hebben we zo uitgebreid de discussie rond die twee stemmers in beeld gezien. Bij de deur, in het hotel, op het congres. Er hangen carrières vanaf. Die van Ferrier en Koppejan zelf. En die van Verhagen.

Maar hun ene stem kan het verschil maken.

Een beroemd voorbeeld? In 1900 stemde de Tweede Kamer over de invoering van de leerplicht.

De politiek was zeer verdeeld, en het beloofde een spannende stemming te worden.

Tweede Kamerlid Graaf Schimmelpenninck ging onderweg naar het Binnenhof, vastbesloten om tegen te stemmen.
Maar helaas: onderweg viel hij van z’n paard. Zijn tegenstem ging verloren, en de leerplicht werd met 50 tegen 49 stemmen ingevoerd!
Als ik Koppejan en Ferrier was zou ik dezer dagen de manege een beetje mijden. Dan heeft het daar in elk geval niet aan gelegen.

Jeroen van Dommelen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


28 reacties op “Eén stem kan het verschil maken”

 1. En strijdend zullen zij ten onder gaan!

 2. bas zegt: 04-10-10 om 16:21

  We zijn het paard van Schimmelpennick nog steeds dankbaar

 3. Ricardo zegt: 04-10-10 om 20:20

  De tendens in de media is vaak dat het er nu op of onder is voor de toekomst van Nederland. De opwinding wordt met de dag groter. De rol van twee CDA Kamerleden ook. Alsof zij nog kunnen en zullen beslissen of het rechtse kabinet doorgaat. In wezen een gepasseerd station. Ook omdat de SGP een eventeel gat graag vult om de stemverhoudingen nipt positief te houden. Een CDA met critici in de fractie is beter als zonder. Is dit onverdraaglijk dan pest je ze weg of kiezen zij voor hun moraal en gaan zelf. Dat is geen drama en geen schande.

  Dit kabinet lijkt een feit en binnenkort gaat het gelukkig eindelijk eens over inhoud en richting. De informatiesoap is dan echt voorbij. Welk kabinetsbeleid er ook komt, een verademing voor hen die wat minder waarde hechten aan meningen en emoties en al te simpele framing. Ik ben benieuwd wat en hoelang het kabinet iets voor Nederland gaat doen. En welke bijdrage de oppositie aan verbetering van beleid gaat leveren.

 4. H. de Jong zegt: 04-10-10 om 21:28

  Soms moet je niet meer buigen, maar het laten barsten. Het CDA is als beweging niet gewend aan het conflict model, maar met apert slechte opvattingen en mensbeelden moet je niet compromitteren. Twee gekozen leden staan voor 1/3 van de partijcongres !!

  Er zijn maar twee vragen die de toekomst aan het CDA steld:
  - WAT IS VOLKSVERTEGENWOORDIGING als 1/3 van het geweten van een partij geen enkele stem heeft in de besluitvorming over wel/ niet regeren met een apert fout extreem rechtse beweging. We gaan ze bestrijden door met ze samen te werken. We gaan ze bestrijden, door het regeren afhankelijk te maken van hun steun. We gaan “een eigen geluid laten horen”, door ze SMSjes te sturen als steun als ze minderheden het leven weer es zuur maken, ook in Duitsland.
  - Wat blijft er van het CDA over ….zonder geweten en de eigen verantwoordelijkheid.

  De PVV is echt geen afgezwakte versie van de nationalisten (zoals ze zich nu noemen) in België (of Denemarken). Het zijn dezelfde soort opvattingen in een ander jasje. Dat nooit meer…!

  Waarom is een alternatief zo slecht…Hoe durven CDAers dat toch te zeggen. We leven niet meer in de jaren 70, wordt toch es wakker.

 5. H. de Jong zegt: 04-10-10 om 21:32

  Hans Wiegel die in zijn eentje het referendum wetgeving heeft geblokkeerd, laat dat een lichtend voorbeeld zijn Koppejan en Ferrier.

  Wees geen meeloper, geen ja knikker, conformisme is de dood in de pot, het einde aan de democratie.

  Dan was alles voor niets.

 6. Dit kan geen toeval zijn, het paard van Schimmelpenninck was gedrogeerd!

 7. Een “luxe positie” lijkt mij heel relatief in dit geval…

 8. Siegfried zegt: 05-10-10 om 17:04

  Het recht om te stemmen is een heel belangrijk onderdeel van democratie want -hoe klein de invloed ook is- je kunt met een stem toch invloed uitoefenen op het geheel. Bovendien kun je je politiek voorkeur middels een stem verduidelijken. Het is een voorrecht waar wij eigenlijk allemaal gebruiken van zouden moeten maken. Ik ben daarom een voorstander om het stemgebeuren te verplichten.

 9. C. de Jong zegt: 05-10-10 om 17:52

  Stemmen is dus eigenlijk zinloos.

  Ik denk dat ik inderdaad maar stop met die gewoonte. Het heeft geen enkele zin, gelet op dat het dit kabinet oplevert. Diep bedroeft en zeer teleurgesteld hebben mijn broer en ik vanmiddag kennis genomen van de val van de het CDA. De PVV heeft gezegevierd…dat hadden we liever niet mee meegemaakt.

 10. Bas Reijnen zegt: 05-10-10 om 18:33

  Heeft Wilders soms ook een paard waar ie wel eens op rijdt?
  Het komende kabinet lijkt op het paard van Schimmelpennick. Een verkeerde beweging en hup!!!

 11. Peter zegt: 05-10-10 om 18:38

  Ik begrijp dan ook niet het waarom achter een even aantal kamerzetels… zo zou je dus in theorie een hung parliament kunnen krijgen als er 75 voor- en 75 tegenstemmers zijn.

  Kan je tegeninbrengen dat de voorzitter zich over het algemeen onthoudt van stemming, maar als het er ECHT toe doet stemt ook die gewoon mee. Gegeven het feit dat de voorzitter altijd door 1 van de grotere partijen geleverd wordt is dat geen item om compleet te negeren.

  Ik beschouw sowieso de huidige vorm van democratie als stervende… parlementaire democratie leidt tot besluitvorming die net zo traag is als een zooi vliegen vastgeplakt in een mengsel van stroop en montagekit… terwijl de publieke opinie (die toch ENIGSZINS vertegenwoordigd moet worden door de politiek, om deze geloofwaardig te houden) zich met alle massamedia VEEL sneller ontwikkelt dan het zetelaantal van een regering dat doet…

  Ons politieke systeem werkt niet meer en heeft voor mij al lang de legitimiteit verloren. Dat Kamerleden, gekozen zonder last- of ruggespraak, toch gedwongen worden om in het partijpotje te pissen (iets dat staatsrechtelijk op zijn minst onkies is, misschien zelfs ronduit illegaal) zoals de 2 CDA-ers, is hier voor mij het ultieme bewijs van.

 12. Het paard is verstandiger dan z’n meester!

 13. Patrick L zegt: 05-10-10 om 23:32

  Mijn mooie Nederland is niet meer. Nederland ik heb van u gehouden. Totdat u zich op 05 oktober 2010 verenigde met de vijand(PVV) Als de VVD niet de grootste was geweest dan was dit niet gebeurd. Vaarwel sociaal Nederland, en dat het toekomstige PVVland maar snel naar de fillistijnen mag gaan.

 14. Jannenman zegt: 06-10-10 om 17:12

  Ik ben het paard van schimmelpennick niet meer dankbaar want het onderwijs verwordt meer en meer tot een hersenspoelfabriek, waar niet het denken wordt gestimuleerd en feiten worden geleerd, maar politieke ideeen.

  Overigens ging daar het stuk niet over. Het gaat over de waan van de democratie

 15. Jurgen zegt: 06-10-10 om 17:49

  Beste Jeroen van Dommelen,

  Mij viel op dat op tv zowel Verhagen als Ferrier en Koppejan het alleen hadden over steun aan het regeerakkoord, maar nooit met name hebben genoemd dat zij ook het gedoogakkoord steunen.

  Kan het zijn dat het CDA alleen met regeerakkoord heeft ingestemd?

 16. William zegt: 06-10-10 om 22:22

  Dat weerlegt net de eerste stelling. Iedere stem is zoveel meer waard als relatief weinig stemmen het verschil kunnen maken tussen de ene en de andere coalitie. En zonder kiesdrempel of cordons geen verloren stemmen zoals in België of Duitsland. Nederland is een toonbeeld van democratie. -Is het paard van Schimmelpennick een vingerwijzing naar een actie van de heer Bleker?

 17. Jeroen van Dommelen zegt: 07-10-10 om 11:30

  @Jurgen: ‘t CDA stemt met beide in. In het gedoogakkoord staat alles wat de partijen met z’n drieën willen. In het regeerakkoord staat de rest: de dingen die CDA en VVD zelf willen, maar waar de PVV niet aan meedoet. Dus de ‘hobby’s van CDA en VVD’:)
  Maar in het gedoogakkoord staat dus niks wat niet OOK in het regeerakkoord staat. Behalve die verklaring dat ze van elkaar accepteren dat ze het oneens zullen blijven over de Islam.

 18. joep zegt: 07-10-10 om 13:58

  Dus mensen als je stemrecht hebt doe er dan ook iets mee

 19. Jannenman zegt: 07-10-10 om 18:19

  sjonge jonge.. de anti pvv mensen grijpen echt alles aan om maar weer met die onzinnige berichten te komen. Walgelijk gedrag

 20. H. de Jong zegt: 07-10-10 om 20:07

  Siegfried zegt: 05-10-10 om 17:04
  “Het recht om te stemmen is een heel belangrijk onderdeel van democratie….”.

  Je hebt helemaal gelijk, mijn broer draaft wel eens wat door.
  Hij is gewoon woedend, ik dat dat die bui tenminste een jaar of vier gaat duren.

 21. C. de Jong zegt: 07-10-10 om 20:08

  Hier ben ik bijvoorbeeld boos om %$#%$@

  “Migranten en asielzoekers dragen zelf zorg voor hun inburgering in ons land. Voor degenen die hiervoor over onvoldoende middelen beschikken, komt het kabinet met een sociaal leenstelsel dat inhoudt dat de lening wordt terugbetaald. Uitgangspunt voor het kabinet is dat het niet slagen voor het inburgeringsexamen, behoudens bijzondere omstandigheden, leidt tot intrekking van de tijdelijke reguliere verblijfsvergunning”.
  Heeft het CDA wel nagedacht wat dit in de praktijk bij de onderkant van de samenleving (waar asielzoekers bovengemiddeld vertegenwoordigt zijn) betekend ?

  Over de omkering van de bewijslast:
  Dorine Manson van VluchtelingenWerk reageert verbijsterd op het regeerakkoord: ‘Deze maatregelen maken het vluchtelingen bijna onmogelijk om hier veiligheid te vinden: als vluchteling heb je ongelijk tot het tegendeel bewezen is. Hoe kun je bijvoorbeeld in Nederland bewijzen dat je continu werd bedreigd in Irak?’

  Over de gezinshereniging;
  Aydin Akkaya van het Landelijk Overleg Minderheden (LOM) vreest dat door de maatregelen vooral op het gebied van gezinshereniging families uit elkaar worden getrokken: de moeder in Nederland, maar niet haar kind. Akkaya vraagt zich bovendien af of deze maatregelen de rechterlijke toets zal doorstaan.

  “Er komt een meldcode voor cultureel bepaald huiselijk geweld en kindermishandeling”.
  Ik ben hulpverlener en ik zeg u nu al dat ik in deze gewetensbezwaarde ben en dit niet zal uitvoeren.

 22. C. de Jong zegt: 07-10-10 om 23:18

  Peter zegt: 05-10-10 om 18:38
  “Ons politieke systeem werkt niet meer en heeft voor mij al lang de legitimiteit verloren. Dat Kamerleden, gekozen zonder last- of ruggespraak, toch gedwongen worden om in het partijpotje te pissen (iets dat staatsrechtelijk op zijn minst onkies is, misschien zelfs ronduit illegaal) zoals de 2 CDA-ers, is hier voor mij het ultieme bewijs van.”

  Zo is het !! Daar deugt dus helemaal niets van. Dat heeft niets met volksvertegenwoordiging te maken, dat gaat alleen om getalsmatige meerderheden…(nou ja…meerderheden, daar krijgen ze het volk al niet meer voor warm).

 23. keuleniscool zegt: 08-10-10 om 11:46

  Kathleen Ferrier en Ad Koppejan hebben samen 9000 stemmen gekregen.
  Er zijn er 60.000 nodig voor een kamer zetel.
  Ze hebben hun zetel dus te danken aan het CDA zelf.
  Typisch linkse rakkers , ze zijn eerst zwaar gematst
  en nu steken ze hun poot tussen de deur
  en hun eisen worden steeds grover ….
  En de publieke omroepen veel onzin over democratie…….

 24. niek zegt: 10-10-10 om 08:35

  is dit leuk of niet leuk.
  niek van der voo.

 25. Henrica zegt: 07-12-10 om 05:05

  Graag je mening blijven geven, geld voor jong en oud je hoeft er maar met een te beginnen al zul je het niet altijd winnen, maar proberen is het waard want het geeft je eigenwaarde en hoop dan sta je sterker als de rijken en machtige leiders het weer eens beter weten. Ze doen alleen vergeten hoe prachtig een kind is, hoe uniek een vogel en hoe heerlijk de wind, de zee en de regen maar gelukkig komt daarna het zonnetje weer al heb ik het nooit gekrgen mogen leven een stem hebben is het waard al spijt het me dat dat ook wel eens verkeerd afloop.
  Goede morgen en sterkte vandaag en morgen.

 26. Altijd stemmen.

 27. Absoluut met Luke eens.

 28. Als iedereen denkt dat zijn of haar ene stem geen invloed heeft, kunnen we de democratie afschaffen.

Geef een reactie