De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Blauwe boek

sthubertus_mprinke3Het nieuwe kabinet zit er en de nieuwe bewindspersonen lezen zich in op  hun beleidsterrein. Maar behalve inhoudelijke zijn er ook heel wat procedurele zaken waar bewindspersonen mee te maken krijgen. Daarom heeft het secretariaat van de ministerraad een handboek samengesteld. In de wandelgangen ook wel het ‘blauwe boek’ genoemd. Hierin staat informatie die van belang kan zijn.  

Vooral praktische informatie. Wie mag er wel bij de ministerraad zitten en wie niet? Wanneer wordt de agenda van de ministerraad verspreid? Staatsgeheimen kunnen ingedeeld worden in drie categorieën: Confidentieel, Geheim en Zeer Geheim. En wat betekent die indeling?   

In het blauwe boek staat ook dat bewindspersonen geen enkele nevenactiviteit meer mogen hebben. Ook niet onbetaald. Zelfs bardienst bij de lokale hockeyclub mag niet meer. Maar daar staat weer tegenover dat in het weekend, ook privé, de dienstauto met chauffeur gebruikt mag worden. Omwille van bereikbaarheid en veiligheid. Maar weer niet voor meerdaagse vakanties. Tijdens dienstreizen is het niet de bedoeling dat de partner meereist, ook niet voor eigen kosten. Maar de partner, kinderen en vrienden mogen wel een paar dagen mee om uit te waaien op de Veluwe. Want ministers en staatssecretarissen mogen gebruik maken van Het Jachthuis St. Hubertus in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Tegen betaling. Dat natuurlijk wel.

Verder is er een hele lijst aan gedragsregels van toepassing in de contacten met de pers. Ook wordt vrij uitgebreid beschreven hoe er omgegaan moet worden met het aannemen van geschenken. Vooral terughoudend. 

En zolang de koningin nog lid is van de regering krijgt zij wekelijks bezoek van de minister-president. Meestal op maandag. En ministers mogen twee keer per jaar op de thee bij de koningin, staatssecretarissen eenmaal per jaar.

Kortom; het valt allemaal te lezen in het blauwe boek:

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/richtlijnen/2010/10/07/handboek-voor-aantredende-bewindspersonen.html

Gwen Ter Horst

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Blauwe boek”

  1. F Stelwagen zegt: 24-10-12 om 11:53

    Een gedegen code voor bewindspersonen

  2. helemaal mee eens!

Geef een reactie