De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Kent u de kandidaten?

stempas2Deze week viel de lijst bij u op de mat of in de brievenbus. De lijst met alle kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart. Het zal u zijn opgevallen, daar staan niet de namen bij van de politici die u in de landelijke radio- en televisiedebatten tegenkomt. Of die u in KoffieMAX bij Myrna Goossen aan tafel ziet zitten.

Toch voeren de lokale politici deze dagen volop campagne, meestal bij u in de buurt, op de markt en op de regionale radio en televisie.  Op internet zijn volop campagnefilmpjes te zien en veel lijsttrekkers twitteren over provinciale issues.

Kent u de regionale kandidaten?  Heeft u de lijst goed bekeken? Komt u bekende namen tegen of zeggen die u allemaal niets? Wellicht heeft u uw keuze allang gemaakt en zal het u worst wezen wie bovenaan of onderaan de lijst van uw partij staat.

Laat het ons weten en reageer.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


35 reacties op “Kent u de kandidaten?”

 1. Emma Huismans zegt: 24-02-11 om 13:47

  Ik ken er geen een. Niet een, en het is een berg namen.Ik kom er ook geen een tegen, geen briefje of foldertje door de brievenbus gehad. Alleen de namen. Dit noemen we democratie. Ik ga wel stemmen omdat ik het van groot belang vind dat de oppositie een meerdereheid in de Eerste Kamer moet behouden

 2. Bert zegt: 24-02-11 om 13:51

  Ja ik ken enige namen op de lijst, wel eens mogen ontmoeten en kunnen spreken,

  Verder lees ik op het MSN nieuws dat er bij 139 km/p uur pas bekeurd zal worden, geweldig , mieters plan VOL GASSSSSSSSSS DE FILE IN !!!!!!!!!!!

  Geloof ik het eerste concrete wapenfeit van dit kabinet, hulde ! :)

 3. Brandon Pouw zegt: 24-02-11 om 14:14

  Het scheelt dat ik op de hoogte van wie er op de lijst voor de VVD staan, op die partij zal ik ook gaan stemmen.

  Voor ons wordt het verder niet veel duidelijker, want wij kregen de lijst van Overijssel op de mat, terwijl we in Flevoland wonen…

 4. Laurens zegt: 24-02-11 om 15:40

  Ik ken er géén van alle politieke partijen!
  Net lees ik ook met het nieuwe Kabinet VVD,CDA (PVV) dat je pas bij 139 km per uur wordt geflitst.
  Hopelijk komt haalt het kabinet een MEERDERHEID in de 1e kamer!!

  Ik stem VVD, dit wordt het mooiste voorstel ever!!

 5. jean luc zegt: 24-02-11 om 17:29

  K R A N K Z I N N I G !!!

  De Eerste Kamerverkiezingen staan voor de deur en links heeft het plan opgevat om de meerderheid in de Tweede Kamer te dwarsbomen.
  Maar daar is de Eerste Kamer niet voor bedoeld!

  Dit hoort een ‘Chambre de reflection’ te zijn. Een kamer die wettig aangenomen wetsvoorstellen van de Tweede Kamer louter toetst op kwaliteit!

  Straks behaalt links een meerderheid en dan zit het land met een ramp opgescheept! Dan hebben we twee Kamers die allebei aanspraak maken op wetgevende macht, dat kan toch niet?
  Naar welke Kamer ga jij luisteren?

  De grondwet biedt geen enkele richtlijn voor het oplossen van een patstelling tussen de Eerste en Tweede Kamer. Sinds de oprichting van de Eerste Kamer, bijna 200 jaar geleden, is het nog nooit gebeurd dat er verschil in samenstelling is tussen de Eerste- en Tweede Kamer.
  En de Eerste Kamer behoort ook geen andere samenstelling te hebben, anders hadden ze juist daar wel iets voor geregeld!
  Het land wordt vleugellam gemaakt door linkse relschoppers.
  Schande!

  En wat als links zou regeren? Dan zijn de gevolgen voor Nederland niet te overzien. Er moet nu eenmaal worden bezuinigd. Jaarlijks komt de begroting ruim 30 miljard te kort. Dan kunnen we toch niet blijven rondstrooien met subsidies en andere lariekoek.
  Er moet orde op zaken gesteld worden.
  De staatsschuld loopt elke dag op met 100 miljoen!!!
  Zijn we in dit land gek geworden?

  Links brengt ons naar de afgrond.
  Zij misbruikt de Eerste Kamer voor haar eigen perverse politieke ideeën.

  Gesteund door de Vara en de NOS die met polls en t.v.debatten het volk ophitsen om de Eerste Kamer te misbruiken tegen de Tweede Kamer die 4 maanden geleden geëffectueerd is!
  Hoe achterlijk kun je zijn?

 6. Anne zegt: 24-02-11 om 17:38

  Ik ken de meeste lijsttrekkers (naar de debatten gekeken op de regionale tv). Heb niet heel veel op met de punten moet ik eerlijk zeggen. Iedereen is voor de trein richting drachten en de meeste in 1 of andere vorm voor de tram. (in de stad groningen), dus kan het toch niet laten me enigzins te laten leiden door de 1e kamer verkiezingen.
  Heb 9 juni niet op een van de kabinetspartijen gestemd maar had toch wel het id dat het wat kon worden. IIG geen partijen die elkaar al bij voorbaat een hak willen zetten PVDA/ CDA waardoor weer nergens wat van terecht komt omdat niemand elkaar wat gunt. Maar eerlijk gezegt zijn er vooral veel plannen die mij niet aanstaan (korten op hoger onderwijs maar niks doen aan het niveau en de aantalen, pogingen tot onderscheid maken tussen typen NLse burgers, nl wel of geen islamitisch geloof) en geen plannen die ik van te voren gehoopt had, nog geen wetsvoorstel over de AOW, geen hervorming van de WW/ AOW/ ontslagrecht/ huizenmarkt. Erg jammer, ik ga dus ook zeker niet op een van de regeringspartijen stemmen.

 7. Louis van Rasten zegt: 24-02-11 om 18:37

  Het is voor de meeste mensen niet van belang wie er nou op de lijst staan. Immers de ideologie van de diverse partijen spelen een veel belangrijkere rol en niet de persoon die de ideeën verkondigd. Ook kennen de meeste mensen de lijsttrekkers niet dus zal het hen weinig interesseren.

  Belangrijker nog is hoe het plaatje er uiteindelijk in de Eerste Kamer uit zal gaan zien immers, om een wet van kracht te laten worden is toestemming in de Eerste Kamer nodig dus het zal een spannende race gaan worden.

 8. Martin van der Louw zegt: 25-02-11 om 00:02

  Ken ze ook niet. Jean Luc, wat voor de een gezien word als “kwaliteit” word door een ander gezien als waanzin. Nergens staat in steen gebeiteld dat de eerste en tweede kamer een gelijke bezetting moeten hebben. Typisch iets voor rechts om een democratisch middel te gebruiken als excuus om links aan te vallen

 9. bas zegt: 25-02-11 om 09:30

  Hier in Gelderland hebben we het probleem dat Gelderland eigenlijk niet bestaat: er is de Achterhoek, de Veluwe, het Rivierenland. En als je boed kijkt, blijkt dat het oostelijke deel van het Rivierenland heel anders is als het westen, en dat kan je de regio Arnhem-Nijmegen noemen. En het westelijke deel van de Achterhoek heet De Liemers, met ook weer zijn eigen problemen

  Van de mensen op de lijsten ken ik er 1 – en daar stemi k never nooit niet op. Maar ik vind het wel heel interessant om te zien dat er partijen zijn die gehele Gelderse regio’s negeren

  Tsja, ik stem als Nijmegenaar op iemand uit Nijmegen voor de provincie. Want de kijk op de problemen heeft eigenlijk veel meeer met de regio te maken als met de politieke kleur

  Doortrekken van de A18? Interssert mij geen lor. Doortrekken van de A73 en de A15? Waarom zou iemand uit Apeldoorn daar intersse in hebben? Maar mij boeit het wel

 10. Jan H zegt: 25-02-11 om 14:49

  Ik begrijp de logica van mensen als Jean Luc niet.

  Als je de regering Rutte helemaal fantastisch vindt, dan moet je vooral op VVD, CDA of PVV stemmen. En als een meerderheid van de bevolking dat vindt, dan komt er ook een Eerste Kamer die de huidige regering zal steunen.

  Zelf vindt ik de huidige coalitie nogal waardeloos. En ik zal dan ook absoluut niet op één van de regeringspartijen stemmen. Als ik daarmee in de minderheid ben dan heb ik pech gehad. Maar als de meerderheid van de Nederlanders het kabinet ook waardeloos vindt, dan is het alleen maar juist dat de Eerste Kamer de besluiten van dat kabinet blokkeert. Dat is democratie.

  En als de regering niet met het parlement (Tweede en Eerste Kamer) door een deur kan, dan hoort de regering te worden vervangen door een regering die dat wel kan. Dat is ook democratie.

  En of de meerderheid nou bij links of bij rechts ligt, en of beide kamers in die zin met elkaar in lijn zijn of niet, maakt niet uit. De regering is verantwoording schuldig aan het hele parlement.

  Als het de bedoeling van de Grondwet was geweest dat de Eerste Kamer geen echte zeggenschap zou hebben, dan had de Grondwet geen democratisch gekozen Eerste Kamer voorgeschreven.

 11. bas zegt: 25-02-11 om 15:33

  Jan

  Ik ka neen eindje met je meegaan, maar de eerste kamer is niet rechtstreeks gekozen

  De provinciale verkiezingen leiden geheid tot restzetels die, met 100 stemmen meer of minder anders waren uitgevallen. Komen 3 of 4 van dergelijke restzetels bij 1 partij, dan is dat wellicht net de kamerzetel die de meerderheid bepaalt.

  Op basis van enkele honderden stemmen, dus.

  Daarnaast is de taakstelling van de kamers wel in de grondwet geregeld, waaruit blijkt dat de Tweede Kamer het primaat heeft – dus mag je, zoals gebruikeljik was, van de eerste kamer een wat terughoudende rol verwachten

  Een situatie dat een besluit dat door de eerste kamer goedgekeurd wordt, maar niet door de tweede kamer komt – en omgekeerd -leidt tot besluiteloosheid en dus tot een niet bestuurd land

  Ik denk niet dat iemand daar voor kan zijn (overigens ga ik ook op de oppositie stemmen)

 12. E.Lieftink zegt: 25-02-11 om 16:35

  wie zal alle advertenties betalen en wie komt er voor de minderbedeelden op wie komt er op voor de kinderen en wezen weduwen weduwnaren?

 13. wie betaald de advertenties wie komt er op voor de minderbedeelden en de weduwen en de wezen de kinderen ect iedereen voor elkaar met elkaar studenten en schoolieren iedereen 1 euro inleveren dan komt de kosten er over een tijdje wel uit kijk naar de tien tot twintig jaren plan kijk naar de hele wereld wakker worden en doen dank u Hoogachtend E.lieftink

 14. Ger.B zegt: 25-02-11 om 19:00

  Het zijn verkiezingen voor de provinciale staten.
  Het is een groot schandaal dat er niet een enkele provinciale kandidaat opstaat en zegt:
  “Nu is het gesodemieter van die campagnevoerende Hagenezen afgelopen; iedereen zijn mond dicht – nu zijn wij, in de provincie, aan het woord”.
  Waarna wij de kiezers, per provincie, te horen zijn wie de kandidaten zijn, wat de provinciale problemen zijn, wat zij willen en waar ze voor staan.
  Het enige wat ik nu weet is dat ze 23000 Euro per jaar krijgen voor tien uur werk per week en dat ze dat – terecht – te weinig vinden.

  Oh ja… er is in Brabant iets met varkens. Maar dat betrekt de Partij vd Dieren op Den Haag om ook gehoord te worden.

 15. Ahmed Farrokhzadeh zegt: 25-02-11 om 19:12

  Geachte Mevr./Heer,

  wilt u lijst van kandidaten met hun partijen voor mij mailen aub?

 16. David zegt: 25-02-11 om 20:25

  Ik ken er nul.

 17. Inge zegt: 26-02-11 om 09:39

  Het gaat niet om de namen, het gaat om de ideeen. Ik ken een aantal mensen van de lijst, maar dat wil nog niet zeggen dat ik er ook op stem. Vind ik niet zo relevant eigenlijk.
  Ik zou zeggen, doe eens gek, lees eens een verkiezingsprogramma.

  De Eerste Kamer is overigens een politiek orgaan dat volkomen in haar recht staat om politieke keuzes te maken. Daar gaat het wel altijd wat rustiger aan toe dan in de Tweede Kamer overigens, minder bekvechten en meer besluiten die kamerbreed worden gedragen. Als de coalitie geen meerderheid krijgt betekent dat helemaal niet dat het kabinet gelijk valt (nee, dreigen met ‘Belgische toestanden’, dat is lekker inhoudelijk campagne voeren, maar niet heus), alleen dat de coalitie niet met de meest bizarre plannen weg kan komen omdat de coalities van VVD, CDA en PVV als stempelmachine fungeren. Als ze daadwerkelijk weer moet vechten voor een meerderheid in de Eerste Kamer zal de besluitvorming daar kwalitatief beter van worden.

 18. Inge zegt: 26-02-11 om 09:47

  En nog meer off-topic, het bericht dat er bij 139 km / u pas geflitst zou worden is totale onzin.

  Dezelfde regels als nu blijven gelden. Dwz dat je voor een paar km te hard geen bekeuring krijgt (3 km geloof ik) maar dat een meetonnauwkeurigheid er voor kan zorgen dat jouw 133 km/u gemeten wordt als 138. Dan krijg je uiteraard geen boete. Dat wil niet zeggen dat je 138 mag rijden, want dat zou gemeten kunnen worden als 143. Etcetera.

  Bovendien – met alle respect – vind ik het vrij kortzichtig als je je stem bepaald op het feit dat je met de vvd een halve minuut sneller over de afsluitdijk heen kan. (Wie komt daar nou?) Er zijn belangrijkere dingen in dit land waar deze regering gezellig voorbijfietst – sorry, voorbij scheurt.

 19. Bert zegt: 26-02-11 om 09:54

  Gisteren trachtte ik met mij gestroomlijnde Citroen welke wel 210 km/p uur kan rijden , de veilige flitssnelhied van 139 km/uur te halen op de A12, maar helaas bleef het bij een gemiddelde van zo’n 90 km/uur.

  Ik vertrouw die kandidaten voor geen cent , met al deze loze beloftes. :)

 20. witte zegt: 26-02-11 om 11:08

  Ik ken er één, mijn zoon.
  nr. 5 van de ChristenUnie

 21. Liesbeth zegt: 26-02-11 om 12:45

  Ja, van de partij waar ik op ga stemmen, bijna allemaal. Dat is namelijk de Partij voor de Dieren!

 22. Ricardo zegt: 26-02-11 om 16:19

  Tja, ik ken hen veel minder maar dat geldt inmiddels al voor de meeste politici. Geen probleem zolang ik nog maar weet welke issues belangrijk zijn en wat diverse partijen ermee willen. Dankzij internet gelukkig makkelijker te vinden dan ooit. Deze verkiezingen werden nog meer dan anders gekaapt door de landelijke politiek met de oproep van de premier voorop. Niet erg zuiver of collegiaal maar gezien de nationale belangen begrijpelijk. Hopelijk krijgt men geen meerderheid zodat Rutte op belangrijke onderwerpen meerderheden op inhoud moet verdienen. Zoals hij tot voor kort zei ook graag te willen..

 23. Groentje zegt: 27-02-11 om 03:20

  @GerB

  230000 euro per jaar voor 10 uur werk? Ik weet niet waar jij woont, maar in de provincie waar ik woon verdienen ze de helft (ca 1000 euro per maand) voor MINIMAAL 20 uur per week. Ik ken een lijsttrekker die als hij straks als fractievoorzitter werkt er ca 1500 euro per maand op achteruit gaat…

 24. okee zegt: 27-02-11 om 13:22

  Ja ik ken de regionale kandidaten, alleen voor mij is doorslaggevend dat links een meerderheid in de eerst kamer moet krijgen om de asociale plannen van deze rechtse regering een halt toe te roepen. Hoe haal je het in het hoofd om een kind de deur uit te sturen als hij meer dan 1300 Euro verdiend dat in zo’n geval de ouders geen bijstand meer krijgen. Opbouwen van een toekomst kan zo’n kind niet meer. We hebben nu al voedselbanken, met nog meer korten op de bijstand zonder dat mensen alternatieven hebben van een goed betaalde baan, hebben we straks niet alleen voedselbanken maar ook honger in ons land……………..

 25. Hierbij het filmpje dat hoort bij mijn reactie van vandaag. Dit filmpje bevat schokkende beelden.

 26. hafid zegt: 27-02-11 om 15:25

  Van vier verschillende lijsten ken ik vier kandidaten, één daarvan persoonlijk, de rest “van naam” omdat ze uit de omgeving komen. Maar ik zal op geen van allen stemmen.
  En dat gedoe van landelijke politici zou m.i. verboden moeten worden:
  Dat PS-leden de Eerste Kamer kiezen weet ik ook wel maar om daar zó op te focussen, gaat me echt te ver.

 27. Jan zegt: 27-02-11 om 19:13

  Aangezien deze verkiezingen groten deels over de 1e kamer gaan. Ben ik het volgende van mening. Alleen partijnen die streven naar begrotings overschoten kunnen naar mijn mening serieus worden genomen. Andere hebben blijkbaar geen zin om echt te regeren. Dan kom je uit op CDA, VVD, PVV, SGP en D66.

 28. Wim C. Timmer zegt: 27-02-11 om 20:12

  Ik ben het helemaal eens met Ger B. Je wordt toch niet goed als je tgv de verkiezingen voor de provinciale staten alleen maar mensen uit den Haag hoort. Ik ken ook niemand van mijn kandidaten, maar iemand van een provinciale partij doet vast meer voor mijn provincie dan die mensen uit den Haag. Laat die maar fijn op hun groene pluche zitten en zich vooral niet bemoeien met “onze” verkiezingen.

 29. Peter zegt: 27-02-11 om 20:45

  Ik ken de kandidaten op wie ik zou stemmen amper. Maar ik stem dan ook niet op een persoon maar op een ideologie, in mijn geval die van het socialisme.

  Ben ook van mening dat het niet relevant is wie je verkiest in de Provinciale Staten, het is toch een wat minder zichtbare bestuurslaag en met een stem op de ideologie die je aan hangt kan je niks verkeerds doen.

 30. Tja zegt: 28-02-11 om 12:03

  Nul

  Boeit ook niet, ik weet al wat ik ga stemmen. Ik stem dat landelijk, provincieel en gemeentelijk. Geen twijfel over. Natuurlijk heeft dat landelijke “impact” en dat moet ook.

  Puur sec gezien hebben we Den Haag 3 mensen die met elkaar overleggen. Rutte (hij wordt wel snel oud he?), Glibber Verhagen en Geert. De rest van de VVD, CDA en PVV stemmers zijn bijproducten. Dus het enorme gelul van mensen over wetten en reflectie? Pas als elke stem eem stem is (en je niet verplicht wordt je te confirmeren aan wat je sekte leider zegt) dan zal ik kritisch kijken. Tot die tijd dus niet.

 31. Kaye zegt: 01-03-11 om 07:48

  Je moet je natuurlijk wel zelf orienteren. Democratie is een staatsvorm waarin paticipatie MOGELIJK IS. Niet eentje waarin de burger een consument wordt die kant-en-klare brokjes voor krijgt geschoteld. Wanneer je thuis gaat zitten wachten tot er iemand een folder door de bus gooit toon je niet bepaald betrokkenheid!

  Ik ken de kandidaten van mijn lievelingspartij omdat ik naar een stel bijeenkomsten ben geweest. Die van andere partijen ken ik via Hyves en via hun website. Ook hun heb ik wel eens gezien op bijeenkomsten.

  Je moet het zelf doen. Jouw stem is jouw verantwoordelijkheid.

 32. Ger.B zegt: 01-03-11 om 12:59

  @Groentje:
  230000 euro per jaar voor 10 uur werk?
  Geen 230.000 maar 23.000 per jaar.
  Ik baseer me op wat er in het nieuws werd verteld.
  Maar we zijn het eens, toch?

 33. Laurens zegt: 01-03-11 om 23:12

  Sp, weg ermee! Stem VVD/PVV!

  illegaliteit strafbaar, minder flitsen & meer boeven vangen!

 34. John zegt: 02-03-11 om 00:08

  http://www.stemwijzer.nl/Eerst.....e/app.html

 35. Den Driek zegt: 02-03-11 om 12:07

  Ik gao us kieken of ik nog ergens unne kuus kan vinden in het kaschot die wil stemmen. Hebben we tenminste een gefundeerde inhoudelijk betrokken mening over de ham vraag op de verkensmert. Goed discussiepunt voor de partij voor de dieren. Houdt de burgers maar bezig met ouwe geouweoer; kan den Haag weer gewoon z’n gang gaan. Circem et panem.

Geef een reactie