De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Bent u blij of teleurgesteld?

uitslagenDe Provinciale Statenverkiezingen zijn achter de rug, Alle stemmen zijn geteld. Het lijkt erop dat het kabinet-Rutte geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft gehaald. De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV kunnen, zoals het er nu naar uitziet, rekenen op 37 zetels; voor een meerderheid zijn er 38 nodig.

Hoe de zetelverdeling in de Eerste Kamer echt wordt, zal pas blijken bij de verkiezing van de Senaat op 23 mei. Maar toch, ondanks alle mitsen en maren: bent u blij met de verkiezingsuitslag? Of bent u juist teleurgesteld? Laat het ons weten.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


168 reacties op “Bent u blij of teleurgesteld?”

 1. bas zegt: 03-03-11 om 11:27

  Volgens mij is de uitslag – voor de coalitie net geen meerderheid, maar met hulp van de SGP wel – de slechtst mogelijke uitslag

  Het is bekend dat de regering graag de SGP tegemoet komt in punten als zondagsrust en andere ethische wqaarden die ik van groot belang vind.

  Was de medewerking van de SGP niet, maar medewerking van een andere landelijke partij wel genoeg geweest, dan has de SGP het land niet kunnen gijzelen, terwijl er wel een debat zou komen om meerderheden te verwerven

  Zelfs geen noodzaak de SGP tegemoed te komen was beter geweest.

  Het enige lichtpuntje op deze dag is de opkomst

 2. Sercan Okyay zegt: 03-03-11 om 11:31

  Het kan nu wat eerlijker worden ! rechtse coalitie kan vanaf vandaag geen paarden bril meer dragen en dat is zeker goed voor dit land.

 3. Olga Kouwenberg zegt: 03-03-11 om 11:33

  Had heel erg graag gezien dat de opositie de meerderheid kreeg.
  Ben absoluut tegen Wilders.Wat de Heer Wilder af en toe uitkraamt,
  is niet beschaafd meer,en hij komt daar mee weg elke keer.
  Groeten Olga Kouwenberg [n PVDA stemmer]

 4. Annemieke zegt: 03-03-11 om 11:43

  Ik ben BLIJ!!!! Als moslim voel ik me gediscrimineerd. Een partij in de regering die roept dat vrouwen met een hoofddoek uit de lijnbus gehaald moet worden is wat mij betreft ronduit fascistisch! Een grote belediging dat zo’n partij zoveel steun krijgt. Laten we hopen dat dit land nu met de jaren weer een beetje leefbaar wordt voor iedereen.

 5. Maarten zegt: 03-03-11 om 11:44

  Ik denk dat niemand hier echt blij mee is, de coalitie en oppositie niet. Want voor beide kanten is de uitslag niet sluitend genoeg en kan er nog van alles gebeuren. Niemand heeft echt gewonnen en de situatie blijft in deze impasse steken.

 6. J. van Alphen zegt: 03-03-11 om 11:45

  Ooit was er een tv-programma “De leugen regeert”.

  Waarschijnlijk hebben de programmamakers nooit beseft dat ze voorspellende gaven hadden.

  De partij die in de campagnes de grootste leugens (en nog controleerbaar ook!) heeft verspreidt heeft desondanks de meeste stemmen gekregen.

  Over 2 tot 3 jaar het Malieveld als de Nederlandse tegenhanger van het Tahirplein?

 7. Rene Korf zegt: 03-03-11 om 11:45

  Als overtuigd liberaal vind ik het jammer dat die ene zetel er niet bij is gekomen. Echter, ik vind het ook niet erg als er met de SGP samengewerkt wordt – zondagsrust een oase in deze hectische tijd.
  Een goede dialoog met de andere partijen is ook niet verkeerd omdat de noodzakelijke maatregelen een zo breed mogelijk draagvlak moeten hebben. Dus Mark, reik iets meer een hand naar de oppositie

 8. Ik vind het jammer dat de hoge opkomst waarschijnlijk gevolgen heeft voor het aantal zetels van de SGP in de eerste kamer maar tegelijker tijd mogen we blij zijn dat de SGP stemmen gewonnen heeft in de provincies waar ze geen lijst verbinding hadden, toch nog een blijde uitslag en laten we hopen dat dit kabinet de meerderheid krijgt.
  Dat het alles tot Gods eer mag zijn en dat we terug keren naar wat God ons bevolen heeft in de bijbel.

 9. sam zegt: 03-03-11 om 11:48

  uitslag is goed
  geen meerderheid voor coalitie
  wel meerderheid voor hun programma met hupl van een paar enkelingen
  dus er is niet veel verschil met wel een meerderheid
  sinterklaas kan blijven schreeuwen maar voorlopig gaan we geen geld lenen om cadeautjes uit te delen.
  Rutte ga door zo

 10. Jo Ho-lander zegt: 03-03-11 om 11:49

  Gematigd verheugd over deze uitslag ben ik toch wel. Het is belangrijk dat dit kabinet zijn werk kan doen in deze crisis-tijd. De steun van SGP en/of 50Plus maakt dit in ieder geval mogelijk! En dat is belangrijk want er valt heel veel te doen wat de Linkse oppositie liever niet doet. Financiën op orde brengen is niet een sterke kant van links, die laten liever de zaak finaal uit de klauwen lopen dan dat ze op hun leuke hobbies (‘leuke dingen voor de mensen’) moeten beknibbelen en veel rechtvaardiger maken doen ze nooit, ondanks hun kretologie.
  De oppositie heeft gisteravond te vroeg gejuicht! Ha!
  Alleen meer staatsafhankelijkheid, hogere belastingen, meer loze praatjes en symbolische daadjes zijn de kenmerken van de Linkse kerkleden. Dankzij de kiezer mag Nederland nu weer optimistisch vooruitkijken op daadkracht en solide beleid! Tenminste, dat hoop en verwacht ik!

 11. Johan zegt: 03-03-11 om 11:51

  Heel erg jammer dat de meeste PVV stemmers bij de PS verkiezingen thuis zijn gebleven.
  Heel dom om te zien dat links (PvdA) al aan het begin van de avond al in juich stemming was, zeker zoals die dronken Plasterk allemaal onzin aan het uitkramen was met een verwilderde blik in zijn ogen.
  SP die al aan herverkiezingen bezig is….
  En als ik de werkelijke cijfers zie, dan vind ik het vreemd dat aan het begin van de avond de coalitie met 35 zetels begint, dan langzaam opklimt naar 38 zetels, en op het einde opeens omlaag gaat naar 37.
  Volgens mij is deze uitslag onbeslist links wint niet en rechts wint ook niet.
  Ik denk dat links beter geen nieuwe verkiezingen kan wensen, volgens mij komt de PVV dan veel sterker terug, alhoewel ik eerder verwacht dat de PVV eerst nog een jaar of 2 zijn zaken(mensen) op orde wilt hebben eer ze weer verkiezingen wilt hebben.
  Ook apart om te zien dat ze het bij de NOS wel erg leuk vonden om de coalitie partijen in het begin met een minderheid te zien.
  Je hoorde ze niet praten over de stijging van 35 naar 38 zetels..alleen maar over de minderheid die er gaat komen en hoe ze daar mee om moeten leren te gaan….over partijdigheid gesproken..waarschijnlijk zijn ze niet blij met eventuele bezuinigingen op de publieke omroepen:O

 12. Ronald Abbring zegt: 03-03-11 om 11:53

  Het is goed dat de coalitie in de eerste kamer geen meerderheid heeft verkregen. Daardoor zullen ze geen extreme wetten kunnen doorvoeren, waar 50% van de bevolking het niet mee eens is.

  Het zou me verbazen als de coalitie in mei toch nog een meerderheid kan behalen:
  - Ze hebben slechts in 3 provincies (Flevoland, Noord-Brabant en Limburg) een meerderheid en dat zijn niet de grootste provincies;
  - van de 566 zetels in de provincies hebben ze er maar 268 (47%) behaald;
  - als je een gewogen doorberekening maakt naar de Eerste Kamer dan zou de verdeling worden: coalitie 36, oppositie 38 en overige partijen 1.

 13. Ik ga lekker carnaval vieren! Alaaf!

 14. Bram zegt: 03-03-11 om 11:55

  Zuur, 1 zeteltje.

 15. Ricardo zegt: 03-03-11 om 11:57

  Niet ontevreden, vrij hoge opkomst, gelukkig geen automatische meerderheid voor dit kabinet. Mooi dat de PVV overal daalde en het 50+ toch lukte om een zetel te veroveren. Want daar ging mijn proteststem naartoe. Protest vanwege het gebrek aan helderheid en inhoud van coalitie en oppositie die opnieuw weinig moeite deden om met iets anders te komen dan halve leugens en waarheden. En de kiezer met lachwekkende doemscenario’s probeerden te paaien. Met alweer weinig aandacht voor de plannen met de sociale zekerheid. Mijn afkeer van one-issue partijen is inmiddels kleiner dan de listen en het bedrog van de meeste anderen.

 16. Tja zegt: 03-03-11 om 11:59

  Ik ben blij dat de regering geen absolute meerderheid heeft gekregen.

  Niet omdat ik denk dat alles met een sneeuwschuiver van tafel moet, maar wel omdat ze hun ronduit a-sociale beleid nu niet door kunnen drukken zonder dialoog.

  Uiteindelijk vraag ik me af of je wel “meerderheidsbeslissingen” zou moeten willen nemen als ze ze impopulair zijn. Vroeger als we met 11 op stap waren en er wilden er 5 van de 6 iets niet, dan verzonnen we iets anders waar iedereen zich in kon vinden. Maar zolang Mark Rutte en Maxime Verhagen zo vol van zichzelf blijven zal het wel wishful thinking zijn om te hopen dat ze dat in gaan zien. Vreemd genoeg maak ik me op dit moment meer zorgen om die ontwikkeling dan om Geert die ons ons land terug gaat geven. Want dat is gewoon onmogelijk, daarvoor zal hij ons uit de EU moeten gaan krijgen en dat doe je niet door onder het bureau van de twee grootste voorstanders van de EU te kruipen. Of hij moet van plan zijn er iets af te gaan bijten, maar dat geloof ik niet erg.

 17. Wesley Thomas zegt: 03-03-11 om 12:00

  Een spannende uitslag die zeker de versnippering van ons politiek landschap goed weergeeft!

  Het zullen interessante dagen worden in onze politiek omdat bij een minderheid in de Eerste Kamer de coalitie steun moet zoeken bij oppositiepartijen. Rutte zal echt getest worden.

  Ik vind het leuk en interessant maar tegelijkertijd geeft het goed het probleem van democratie weer. Het missen van slagvaardigheid resulteert in een terughoudende overheid die niet snel veranderingen kan doorvoeren. Echte noodzakelijke hervormingen zullen niet kunnen worden doorgevoerd, maar daartegenover staat als voordeel dat we ook geen rare dingen hoeven te verwachten.

  Maar mensen die de PVV geen warm hard toedragen, juich niet te vroeg, want juist de PVV zal het niet erg vinden wanneer er nieuwe verkiezingen worden gehouden. De helft van de stemmers die bij de TK verkiezingen PVV stemden, zijn niet op komen dagen. Het gevaar van de PVV is dus nog lang niet geweken.

  De Eerste Kamer blijkt een politiek instrument te worden. Wie had het er nog over dat het eigenlijk ging om de provincies? Het afschaffen van een Eerste Kamer om alleen de wetten objectief te toetsen moet serieus onderzocht worden.

  Maar lieve mensen, het land moet geregeerd worden. Links of rechtsom, maar feit is wel dat dit moeilijke tijden zijn. Zeker nu, hebben we een regering nodig die zijn verantwoordelijkheid neemt en niet wegloopt voor moeilijke beslissingen. Heren in Den Haag, maak het deze regering niet onnodig moeilijk.

  Ik wens het kabinet veel succes en kijk met interesse uit naar deze nieuwe vorm van politiek bedrijven!

 18. Danny zegt: 03-03-11 om 12:01

  Ik ben zeer teleurgesteld. Het kabinet heeft nog veel te veel stemmen gekregen. Ik snap de mensen tegenwoordig echt niet meer.

  Zien hun niet wat dit kabinet doet? Zelfs de amerikanen vinden het nog te ver gaan, EN DAT ZEGT WAT.

 19. Mieneke zegt: 03-03-11 om 12:02

  Ik ben erg benieuwd wat Jan Nagel gaat doen. Gaat hij onderwijs uitruilen tegen de ouderenbelangen? Het is niet te hopen, maar ik ben er niet gerust op. Zoals het er nu naar uit ziet heeft hij de sleutel van dit kabinet in handen

 20. Brandon Pouw zegt: 03-03-11 om 12:04

  Gemengde gevoelens.

  Voor de provincie is het allereerst prachtig om te zien dat de VVD de grootste partij geworden is in Flevoland! Met ruime voorsprong is de VVD de grootste partij geworden in Lelystad, Zeewolde, Almere en Dronten. Er kan in Flevoland een mooie rechtse coalitie gevormd worden.

  Voor de Eerste Kamer is het jammer dat er net geen meerderheid is gekomen. Met steun van de SGP (of CU of 50PLUS) is het wel mogelijk om die meerderheden te behalen, maar het zou beter zijn als de VVD, PVV en CDA met z’n drieen een meerderheid zouden hebben. Toch heb ik nog vertrouwen in de restzetels. Als we de uitslag vergelijken met de prognoses, dan is 37 zetels toch al een stuk beter dan 35!
  Ik heb er vertrouwen in dat dit kabinet nog altijd de kans krijgt om daadwerkelijk orde op zaken te stellen!

 21. CalimeroDaisy zegt: 03-03-11 om 12:08

  Erg jammer geen meerderheid!
  Was wel een waanzinnige opkomst. Dus de politiek leeft zeker in nederland. Het is duidelijk dat de nederlanders vinden dat ze moeten laten weten. Dat de manier hoe de afgelopen jaren met Nederland is om gesprongen niet meer wordt getollereerd. Hoop dat ze duidelijk kijken naar de verschuivingen van de nu gemaakte stemmen. Hieruit kun je opmerken: Dat links niet goed is omgesprongen met het belasting geld en dat de grenzen jaren lang open werden gezet zonder dat Nederland dit echt wil! Laten we hopen dat links zich niet blind staart “opnieuw” naar hun eigen doelstellingen maar, inzien dat op die punten ze compleet ernaast zitten. We zijn Nederlanders en daar zijn we trots op! Tuurlijk willen we mensen helpen maar, geen lui lekker land! Dan moeten ze maar naar de efteling gaan :D

 22. g.zweers zegt: 03-03-11 om 12:19

  Ik vind het een prima uitslag.
  We hebben de afgelopen weken duidelijk kunnen zien dat het linkse blok
  erg verdeeld was. En dan al die overbodige spoeddebatten (waar Groen links Dibbi-speedy en de SP een hobby van maken. Ik adviseer hen zich echt nuttig te maken voor de gemeenschap !!
  De voorstellen van het kabinet komen zonder meer door de eerste kamer. Voor de oudere zoals ik zal het gunstig uitvallen. Met de hulp van 50-plus en de SGP gaat dat prima lukken. Natuurlijk zal de huidige coalitie aan deze partijen een handreiking doen. Cohen en Roemer kunnen beter samen gaan gelet op gezamelijke klaagliederen.

 23. Ricardo zegt: 03-03-11 om 12:23

  PS, ook heel mooi dat het CDA de helft verloor, dat leidt vast ook tot een meer kritische partij binnen de coalitie. Met meer kans voor beter beleid. In mijn provincie Noord Brabant is dat verlies ook heel goed voor meer eigentijdse politiek en minder ouderwetse vriendjespolitiek.

 24. Tineke Ahlers zegt: 03-03-11 om 12:24

  Net als Danny ben ik zeer terleurgesteld dat ben ik trouwens ook in dit kabinet die het lef niet hebben om te zeggen dat ze alleen bij mensen vanaf twee ik modaal en minder orde op zaken gaan stellen
  Dit kabinet is zeer goed voor de zeer rijken onder ons ,dus reken maar dat de onvrede die er nu is onder de bevolking alleen maar zal toe nemen.

  Ik denk dat ze wel steun krijgen van de CU/SGP en 50 +en zelfs Groen Links luullen ze plat

 25. Rob zegt: 03-03-11 om 12:30

  Waarom hoor ik nooit geen duidelijk protest van de oudere buitenlandse medemens waar het gaat om het zoveelste criminele gedrag van hun zonen? Waarom is er geen duidelijk “NEE” vanuit moslim organisaties waar het gaat om het veroordelen van aanslagen e.d? Waarom spreken zovelen, al jaren woonachtig in Nederland, nog steeds geen fatsoenlijk Nederlands? Hoe komt het toch dat loverboys vaak van buitenlandse afkomst zijn? Waarom is opsporing verzocht voor 90% gevuld met veelal Marokkanen? Een gebrek aan respect, zoveel is duidelijk. Daarom grote hulde en respect voor Geert Wilders. De beste man heeft lef en durft in ieder geval, iets waar het bij velen helaas aan ontbreekt. Daarnaast wonen wij in ons eigen land, het land van klompen, kaas, drop, tulpen en molens.
  Wij passen ons in het buitenland toch ook aan? Niet meer dan normaal dat wij hier onze regels duidelijker gaan stellen. Daarom, Geert ga zo door, ik heb er vertrouwen in dat wij ook in de 1e kamer uiteindelijk een meerderheid zullen behalen. Met al die linkse rakkers zoals Paul de Leeuw, Paul en Witteman, DWDD en ook die mafketel van een Beau is het knap dat het rechtse geluid gehoord is.

 26. Piet zegt: 03-03-11 om 12:30

  @Calimero….

  Wanneer heeft links dan gesmeten met belastinggeld? En waarheen… enige gigantische uitgave die ik dan aan de PvdA (toenmalig minister Bos) kan smeren is het redden van banken en verzekeraars… durf bijna te stellen dat daar veelal VVD of CDA wordt gestemd.. Overigens werd deze uitgave volledig gesteund door de rest in de coalitie.

  Deze uitgave van links was ook ten voordele van íedereen in dit land. Om jou en mij een hoop ellende te besparen. (ofwel al die rijke huizenbezitters met té hoge hypotheken die nu VVD hebben gestemd).

  En wat doet dit kabinet om uit de kosten te komen… pakken van de mensen die toch al niets hebben (laat staan een huis) en de bovenmodalen ontzien… zij die het meest hebben genoten van de zogenaamde linkse reddingsoperaties, betalen het vanuit de portemonnee van een ander terug.

  Overigens; het laatste echte ‘linkse’ kabinet eindige in 1977. Daarna was het allemaal rechts of midden…

  Oh ja ik heb ook een huis, ben bovenmodaal… maar ik heb wel oog voor de ander… ik ben gelukkig nog niet teruggetrokken in het fort van egoïsme… dat is niet iets om trots op te zijn… ik schaam me kapot voor de bewoners van dat fort. Als ik straks ga skiën, zeg ik wel dat ik Duitser ofzo ben.

 27. Harald zegt: 03-03-11 om 12:31

  Slecht resultaat voor iedereen. Verdere fragmentatie van het politiek landschap.. Nederland zou moeten overwegen om de kiesdrempel te verhogen.

 28. h.oskam zegt: 03-03-11 om 12:32

  Een uitslag die ik al verwacht had. Het wederzijds moddergooien van links en rechts heeft niet veel uitgehaald. De debatten vond ik weinig inhoudelijk van beide zijden.
  Ben aan de ene kant blij dat het kabinet er niet alles gemakkelijk doorheen kan drukken. Er moet wat gebeuren, dat staat vast, maar zoals het kabinet dit van plan was komt de rekening te liggen bij de midden en laag inkomens, dit lijkt mij niet helemaal eerlijk. Ik hoop dat ze door deze uitslag min of meer gedwongen worden om ook te gaan kijken naar bezuinigingen voor mensen met hoge inkomens, die er nu relatief op vooruit gaan.

 29. J. van Alphen zegt: 03-03-11 om 12:33

  De overheersing van “jammer dat er geen meerderheid is” reacties leiden tot 2 mogelijke conclusies:

  1. Het onderwijs in Nederland is nog veel slechter dan gedacht en “Nederland-Kennisland” is een fabeltje.

  2. Inmiddels kunnen alleen beter gesitueerden zich nog internet veroorloven.

 30. Vroege zegt: 03-03-11 om 12:34

  Krijgen we nu een beetje RUST na al dat gehakketak????
  Een OPPOSITIE van alleen maar PRATERS EN KISSEBISSEN EN DADEN HO MAAR.
  EIGEN BELANG VIERT HOOGTIJ, SAMENWERKEN EN DE ROTZOOI OPRUIMEN VAN JAREN
  (PVDA ETC.)WORDT TIJD DAT DAT EENS MET ELKAAR WORDT OPGERUIMD!!!!

 31. Sven van Gerven zegt: 03-03-11 om 12:37

  Gelukkig met de uitslag, er kan geregeerd worden en snap dat je teleurgesteld kunt zijn maar zo gefrustreerd als van Bommel en Plasterk vindt ik dat je helemaal niet in de politiek thuis hoort.
  Stem al jaren rechts of links maar heb een hekel aan partijen die de ander geen kans geven en met grootte woorden gooien terwijl ze weten dat er echt iets veranderd moet worden.
  Ooit in een studentenhuis geweest? Kratten bier stonden ook bij ons tegen het plafond, prima toch dat iemand er echt voor moet studeren zo werkt het ook in het bedrijfsleven, leren ze dat ook.
  Ik hoop dat ze ook na 4 jaar regeren durven te zeggen dat ze het allemaal goed gedaan hebben, gek dat er gisteren maar 1 partij verloren had en de andere verliezers met droge ogen durfde te zeggen dat ze als winnaar uit de verkiezingen kwamen.
  Wens de regeerpartijen veel succes met de aankomende 4 jaar.

 32. Michiel zegt: 03-03-11 om 12:39

  Je kan maar een ding concluderen :
  Het door de 2e kamer gevoerde beleid wordt door de burgers gewaardeerd!

 33. J. van Alphen zegt: 03-03-11 om 12:40

  Ik lees hier regelmatig dat het kabinet “wel steun zal krijgen van de CU”

  Hebben de mensen die zo reageren enig idee waar de ChristenUnie voor staat?
  En waar ze staat in het politieke spectrum?

  Misschien een idee om bij volgende verkiezingen toch eens kennis te nemen van het programma van deze partij?

 34. Monique zegt: 03-03-11 om 12:42

  Wij zijn teleurgesteld dat midden-rechts (nog) geen meerderheid heeft gehaald ! Het is toch overduidelijk dat links enkel voor eigenbelang bezig is, men wil enkel de huidige regering dwarsbomen. Kotsmisselijk worden we van de uitspraak “het moet eerlijker”. Als werkenden betalen we al meer belasting, premies etc dan niet werkenden. Als werkenden betalen wij de bijstand en alle immigranten. Wat moet er nou eerlijker ?
  Eerlijk zou zijn als de werkenden minder belasting gaan betalen of dat de bijstand niet is gekoppeld aan loonstijgingen. Jammer is het dat er zoveel meer PVV stemmers zijn die niet de moeite hebben genomen om naar de stembus te gaan. Jammer is het dat splinterpartijen altijd mee doen in NL. Wat hebben we aan een 50+ of een partij voor de dieren. Helemaal niks. Kortom, voor ons werkenden en met name degene die er hard voor geleerd hebben of veel risico hebben genomen om een goede baan te krijgen, is het een ramp dat links nog kan roeptoeteren. Ook alleen maar roeptoeteren want men roept niet waarop dan bezuinigd moet worden. Moeten werkenden nog meer gaan betalen ? Bedrijven zullen het land ontvluchten en de bijstand zal dan helemaal niet meer te betalen zijn. Zeker met nog meer gelukszoekers. Voorts was het weer opvallend en zeer irritant hoe de NOS weer liet blijken dat zij links en niet objectief zijn. Die presentator Ferry nog wat (rood met bril) kon nauwelijks zijn vreugde onder stoelen of banken steken toen de prognose kwam op 35 zetels voor rechts. Er werd gelijk gepraat over de minderheid voor rechts. Inclusief die zielige voorbarige reacties van links. Toen het echter 38 zetels waren zie meneer Ferry; Tja, het zijn wel 38 zetels maar het is nog steeds niet zeker hoor die meerderheid….Er kan van alles gebeuren….wacht maar tot 23 mei…..Gadverdamme wat een gebrek aan objectiviteit. Zo gehad met de linkse staatstoeter de NOS !

 35. Berend zegt: 03-03-11 om 12:43

  Wat een teleurstelling. Nog steeds in de greep, al is deze wat losser, van Geert Wilders. Die man kraamt onzin uit, regeert over zijn partij als een soort Khafaffi. Niemand mag wat zeggen tot de baas iets heeft gezegd. Geert Wilders zou eens moeten nadenken over zijn uitspraken inzake “allochtone moslims”. Hij vergeet erbij te zeggen dat duizenden nederlanders uit voormalige kolonies ook moslim zijn. Hij vergeet erbij te vertellen dat wij als nederllanders deze mensen, javanen, verschrikkelijk hebben onderdrukt en van hun wortels hebben ontdaan. Het ware beter dat er eens excuses wordt aangeboden door Nederland. Dat zou pas van respect getuigen. Wilders…..het ios de laatste keer dat ik deze naam uitspreek.
  CDA/VVD…..die hebben ze achter de ellebogen. Als ze maar mer hun reet op het pluche zitten en straks een baantje krijgen als bijv. Gerrit Zaklm.Die vent heeft willens en wetens meegewerkt aan het verrijken van zichzelf en andere vvd prominenten.Een veroorzaker van de krisisch die niet wordt aangepakt. Tenslotte dat domme PPV mens uit Zuid Holland over die criminele Marokkanen. Laat ze in de PPV eens kijken naar hun vertegenwoordigers, wat zijn dat voor criminelen??

 36. Ron zegt: 03-03-11 om 12:45

  Dit is voor ons (SGP’ers) een fantastische uitslag. Nu kunnen wij met onze steun de coalitie doorlaten regeren. Constructief meedoen wordt eindelijk beloond. En iedere Nederlander heeft hier uiteindelijk profijt van. De staatsschuld wordt aangepakt en moreel worden we hier niet slechter van.

 37. Ik weer zegt: 03-03-11 om 12:48

  als de vvd en het cda nou met de sp ofsoow in zee zijn gegaan kon t goedkomen. maar de pvv en strax nog de sgp. laat de regering direct maar vallen. jammer voor de ministers die er nu zitten. rutte heeft een goede regering samengesteld maar twee zeer slegte coalitiepartners namelijk de pvv en misgien nog wel de sgp

 38. tahi zegt: 03-03-11 om 12:49

  Ik vind redelijk uitslag in een onvergetlijk jaar(2011), niet good voor verdwaald coalitie en opositie niet. Wat sommige niet weten is, als je gerezen dicht spijkert, zit je vast, daardoor ben je alleenstaand ouder, zonder kinderen.

 39. Tiemen zegt: 03-03-11 om 12:54

  Het gaat spannend worden 23 mei, dus eigenlijk is er nog niets zeker wat de verdeling van de eerste kamer aangaat… Wel zeker is dat mocht het zo zijn, 37+1 van de SGP ook een rechtse meerderheid is en dit kabinet gelukkig door kan gaan met dit beleid @ nog nooit zo tevreden geweest met het kabinetsbeleid als onder Mark Rutte

 40. Moi zegt: 03-03-11 om 12:54

  Ik vind het onbegrijpelijk dat er zoveel mensen VVD en PVV hebben gestemd. Waarschijnlijk realiseerd het gros van deze mensen zich niet wat ze zichzelf hebben aangedaan…

 41. J. Somsen zegt: 03-03-11 om 12:58

  Ik betreur het zeer dat de PVV, en de VVD zo groot zijn. Ik vind het fijn dat de slimmere mensen, die op de PVDA stemmen, zich niet bezig houden met de buitengewoon onbelangrijke versprekingen van Job Cohen.
  Het is wel erg jammer dat de SP veel kleiner is geworden.
  Gelukkig heeft de PVDA in mijn provincie (Stad en Ommelaand) nog 3 zetels meer dan de VVD en PVV samen.
  Groen Links had harder afgestraft moeten worden voor Kunduz.

 42. Maurice Kosterink zegt: 03-03-11 om 12:59

  Jammer, ik had gehoopt dat de regeringspartijen met minder zetels in de eerste kamer zouden komen

 43. Annette zegt: 03-03-11 om 12:59

  De coalitie kan met 37 zetels (+ 1 van de SGP) gewoon verder. En dat is goed nieuws voor nederland.
  De linkse oppositie heeft maar 28 zetels en met twijfelgevallen als CU en D66 erbij nog maar 36 zetels. Dus dat is geen bedreiging.
  Dit ondanks dat links de 2e kamerkanonnen had ingezet, een hetze tegen de PVV voerde, allerlei lijstverbindingen aanging en de stemmen van analfabeten en profiteurs wist te mobiliseren. En dan nog niet winnen… tsss.

 44. Jeroen zegt: 03-03-11 om 13:06

  Voorzichtig blij, zolang rechts maar de meerderheid haalt is het allemaal welletjes.

 45. Sven van Gerven zegt: 03-03-11 om 13:07

  Zou Berend ook eens willen kijken naar de PvdA, kent hij het kwartje van Kok nog dat tijdelijk zou zijn. Zit nog steeds in de benzineprijs en goh… waar werkt Kok nou…….. is dat niet shell.
  Geen gebakken lucht a.u.b. en ja stoorde me ook aan de NOS waren ze teleurgesteld dat rechts toch zou winnen omdat ze zo abrupt stopte en niets meer op kaart lieten zien. Zou in andere landen niet voorkomen als er zoveel spanning was, zeer slecht en weet zeker dat Moskowitz de NOS zou wraken. Nee geen neutrale verslaggeving, hoop op een betere toekomst NOS.

 46. Rob zegt: 03-03-11 om 13:08

  @Monique, goed gesproken! @Berend: …Vroeger dit en vroeger dat, Nederlanders zus en Nederlanders zo. Laten we eens stoppen met het vergelijken van het heden met het verleden en nu naar de toekomst kijken! Werken in plaats van lullen, daar gaat het om, de schouders er onder en stoppen met het vertroetelen van al diegenen die misbruik maken van al het goeds wat Nederland te bieden heeft. De harde werkers in Nederland werken zich tot op de dag van vandaag suf voor al die linkse rakkers. Het zal eens tijd worden dat de geldkraan stevig dicht gedraaid gaat worden waar het de publieke omroep betreft. Hoezo partijdig?

 47. Roy zegt: 03-03-11 om 13:09

  Het is een uitslag waarmee geregeerd kan worden. Maar de tijden van een onafhankelijk senaat zijn lang achter ons. Wetsvoorstellen zouden boordeeld moeten worden op hun inhoud, en niet op de afzender. Eigenlijk gewoon afschaffen die hele eerste kamer!

 48. Onbegrijpelijk dat het CDA zoveel stemmen verloren heeft, vooral aan PVV, D’66 en VVD. De linkse blokkade zal niet werken, zoveel is wel zeker. Jammer vind ik met mijn vrouw vooral het verlies van zowel ChristenUnie als de SGP, waarschijnlijk beide richting PVV. Mijn vrouw stemde ChristenUnie. Ik blijf trouw aan de KVP en het CDA. Stabiliteit en normen en waarden zijn belangrijk voor een maatschappij. Rechtse of linkse liberalen zijn een bedreiging voor normen en waarden. Ik ben blij, dat de SGP nog op een sleutelpositie blijft zitten. Nederland moet Nederland blijven. In elk geval dát willen de meeste kiezers nog wel. Gelukkig maar.

 49. Ron zegt: 03-03-11 om 13:16

  Ik ben blij dat de coalitie geen meerderheid heeft gekregen op dit moment. Ik kom zelf uit Kerkrade, maar ik schaam me er nu bijna voor om limburger te zijn met een partij voor de vrijheid als grootste partij in Limburg. Een PVV die maar meent dat ze alles kunnen roepen. Discriminerend of niet. Dat maakt ze allemaal niks uit. Als ik de coalitie puur beoordeel op hun agendapunten dan ben ik het op veel punten niet mee eens. Op dit moment worden mensen met minimum-inkomens dubbel of zelfs drie-dubbel gekort. Bijstand wordt verlaagd. Zorgtoeslag wordt vermindert. Als ik dan kijk dat er aan de hyoptheekrente niks verandert, dan moet je je als partij schamen. Ik ben voor een hyoptheekrente, maar niet voor mensen die een huis van meer als 4 a 5 ton hebben. Die kunnen dan ook wel meer rente betalen. Dat noem ik evenredige belasting van de lasten. Ik hoop dat op 23 mei de oppositie een meerderheid heeft. Niet om het kabinet te laten, maar om fatsoenlijk te regeren. DUs een meer sociaal beleid. Ik kan nog wel verder gaan, maar moet verder met werken.

 50. Patrick zegt: 03-03-11 om 13:18

  Ik persoonlijk vind deze uitslag teleurstellend.
  Ik had liever gezien dat er meer zetels waren voor de PVV; die dan wel ten koste gegaan moeten zijn van de VVD.

  Ik ben zelf een PVV stemmer en zal dat ook blijven zolang as mogelijk is.

  Dat de VVD zo veel stemmen heeft gekregen verbaasd me eigenlijk zeer; Het blijkt dus dat de Nederlander liever de eigen burgers de crisis laten betalen in plaats van er voor te zorgen dat er minder (liever geen) geld meer wordt uitgegeven aan Europa en aan integratie en ontwikkelingssamenwerking.

  Bovendien wil de VVD de rijken alleen nog rijker maken en de armen nog armer.

  De best mogelijke partij voor het Nederlandse volkt zou een combinatie van PVV met PVDA/SP zijn; maar dan in een partij.

 51. martin van der kolk zegt: 03-03-11 om 13:19

  Hij heeft zijn achterban laten vallen met de verkiezingsbelofte waar niks van over was.
  Kom op zeg ondanks dat ze in Limburg de grootse zijn geworden. Kunnen ze niks waar maken.
  Hard Loopers zijn dood Loopers let maar op als er weer verkiezingen kommen word de PVV weg gevaagd om dat de mensen die nu op de PVV hebben gestemd zien dat ze bedrogen zijn .
  Ik ben niet teleurgesteld maar opgelucht Dat CDA VVD PVV geen meerderheid heeft.
  Ook het CDA gehalveerd hebben aan zich zelf te danken .En het mooiste Rutte kan nu niet veel meer.

 52. Rob S zegt: 03-03-11 om 13:22

  Nederland is keurig verdeeld in links en rechts , allebei ongeveer evenveel, een heel rechts of links beleid kan daardoor nooit van de grond komen , en dat is wel prima vind ik.

 53. Ingo zegt: 03-03-11 om 13:24

  Ik ben erg teleurgesteld. Niet in de verkiezingsuitslag, maar in de gijzeling van de oppositiepartijen uit de 2e kamer. En in de media waar nauwelijks aandacht was voor provinciale themas.

  1: Het zijn de provinciale statenverkiezingen, geen landelijke. er had nooit een politiek debat hebben mogen plaatsvinden tussen deze 2e kamer partijen. Laat er dan aparte 1e kamerverkiezingen komen.
  2: Men vergeet de taken van de 1e kamer. Namelijk de controle op de wetten die door de 2e kamer zijn geloodst. zijn ze in strijd met de grondwet e.d. De echte discussie hoort in de 2e kamer te liggen.
  3: Het zal niet lang duren voordat er door de provinciale staten projecten worden uitgevoerd, waar een meerderheid tegen is. Dit doordat de kiezer niet naar deze kwesties heeft gekeken.
  4: En waarom moet het gaan of het kabinet moet vallen of niet. IPV inhoudelijk wat te betekenen wordt er alleen maar geroepen. Er moet bezuinigd worden, dat geld ook wanneer er een paarsplus of iets anders was geweest. We gaan de pijn voelen van de bezuiningen. Maar na een aantal jaar komen de zoete jaren er weer aan. En kan er weer geld uitgegeven worden.

  en zo kan je nog even doorgaan.

 54. is triest dat veel statenleden van het cda hun baan kwijt zijn
  en dat verhagen die doet of het meevalt verhagen heeft de zetels gewoon aan wilders en de pvv uitgeleverd de pvv heeft in limburg het cda helemaal leeg geplukt hoe kan verhagen dit ooit aan zijn achterban verkopen ?
  en het cda komt er nooit boven zolang ze met de pvv samen werken.
  en van af vandaag gaat er nog veel onrust onstaan in het cda .en doet de eerste kamer niet het kabinet vallen maar trekt het cda de stekker er uit .

 55. Berry zegt: 03-03-11 om 13:27

  Ik hoop dat deze regering + SGP net geen meerderheid krijgt. Zaken aanpakken is goed maar niet zoals nu. Hypotheek rente, de JSF die kosten miljarden maar blijven volledig buiten schot. En het geld halen ze bij onderwijs voor kinderen die in een klas met 30 kinderen het gewoon niet redden of bij geestelijk gehandicapte die met susidie niet achter de garaniums maar in een bedrijf mogen werken. Ik vind Rutte een goede premier maar zeggen dat dit gedaan word om mensen een eerlijke kans te geven is echt wagelijk.
  Gelukkig zit ik in de looncategorie die baat heeft bij dit kabinet dus ik regel mijn eigen boontjes wel, maar het is triest voor de mensen die dit niet kunnen en hun kind ongelukkig en buiten de boot zien vallen.

 56. Heel jammer dat de coalitie nog niet de meerderheid heeft(wel met SGP?50+) Jammer dat veel cda stemmers hun de rug hebben toegekeerd. En dat terwijl zijn bij de juiste club zijn aangesloten. nederland moet vooruit en niets stil blijven staan en bemoederd worden. alles wat links wil is stilstand voor nederland. nederland moet zichzelf beschermen. Dan kan je zeker niet met een Pechthold, die kan echt alleen maar zeiken en afgeven. Verder staaft hij in het geheel niets, Lucht.
  Studenten moeten hun studie gewoon afmaken in de tijd die er voor staat. nu stoppen ze zomaar om even de wereld door te gaan en kunnen dan weer lekker verder met studeren, als ze 28 jaar zijn, gaan ze pas werken. Het gevolg steeds minder werkende die het geld voor de vergrijzing moeten werken. De eeuwige student brengt geen geld op, maar kost alleen geld.
  Wanneer er op de kinderopvang gekort, heeft dat veel voordelen. kinderen worden meer weer door hun ouders opgevoed. waardoor normen en waarden beter worden overgebracht. Maar ja ouders leven boven hun norm en dat moet betaald worden het liefst door deoverheid.

 57. Ricardo zegt: 03-03-11 om 13:35

  Wanneer horen we roeptoeter Wilders eens over sociaal-economische onderwerpen die Henk en Ingrid in hun protemonnee gaan voelen? Eigenlijk onbegrijpelijk dat de even onbekende als bijna gearriveerde PVV regenten zoveel stemmen weten te trekken. Dat heeft dus blijkbaar vooral met het anti-islamisme te maken. Een mooie uitslag voor de PVV, maar ook flink minder dan verwacht. Vanaf nu moet men ook in de provincie wat meer gaan laten zien dan wat grofheden en schimpscheuten in de richting van andere partijen en islamitische allochtonen.

 58. Lizz zegt: 03-03-11 om 13:35

  Monique en rob, jullie halen me de woorden uit de mond! We kunnen alleen maar hopen dat rechts groeit en groeit en het eindelijk uit is met die flauwekul hier in NL mbt eindeloze uitkeringen, kinderbijslag die de halve wereld overgaat etc etc..
  Geert Wilders, gelukkig is er iemand die verwoord wat ontzettend veel Nederlanders denken, maar niet altijd durven uitspreken omdat dat door al die linkse rakkers tot een taboe is gemaakt! Veel PVV stemmers zijn jong, wat enerzijds betekent dat er minder PVV aanhangers naar de stembus gaan, want helaas zijn er onder jongeren/20-ers nog veel mensen die wel een duidelijke en gefundeerde mening hebben, maar de weg naar de stembus nog niet maken, anderzijds is dit een groot goed, aangezien dat betekent dat de PVV de toekomst heeft!

 59. Loes van den Hoven zegt: 03-03-11 om 13:36

  Ik heb nog niet eerder zo’n moeite gehad met kiezen. Een partij vinden die én geloofwaardig is én waarbij ik me kan vinden in de standpunten was een zeer lastige opgave. Ik ben blij dat er zoveel Nederlanders zijn die duidelijk tegen het beleid van de coalitie zijn. Ja, bezuinigen moet. Nee, niet in deze mate en op deze oneerlijke manier. Maar in de oppositie zie ik ook weinig partijen met doordachte standpunten: veel grootspraak over wat er moet gebeuren maar hoe we dat moeten doen blijft bij vrijwel iedere oppositiepartij (en met name SP) een onbeantwoorde vraag. Mijn stem is naar D66 gegaan. Overigens een zeer slechte uitzending van NOS gisteren. Maar vergeet niet: daar werken ook gewoon mensen. Iedereen heeft wel eens een slechte dag.

 60. Ik vind het prima zo. Liever had ik gehad, dat ze minder zetels gehaald hadden, maar nu is het ook uiterst onzeker of ze alles kunnen uitvoeren. Er mag niemand van hun eigen club twijfelen of tegenstemmen of zekunnen ook niet doen wat ze willen. Mooi zo!

 61. Berry zegt: 03-03-11 om 13:38

  @Rob, het feit dat je soms iets hoort op TV dat je niet aanstaat, betekend nog niet dat het automatische partijdig is.
  En linkse hobbies? wat is dat dan een linkse hobbie? Is de JSF van 4-5 Miljard ook een linkse hobby? En stoppen we ook met het subsidieren van alle voetbalclubs of is dat een rechtse en dus toegestaane hobbie.
  En wat is er fatsoenlijk aan een hoofddoekje te verbieden. Fijn voor Oma die het al jaren draagt of de vriendin van me met Kanker. Een beetje nuancering zou wel fijn zijn…. Maar dat schijnt nogal uit te zijn. Zwart-Wit want ander word het waarschijnlijk te ingewikkeld.

 62. Mel zegt: 03-03-11 om 13:42

  De uitslag valt mij vies tegen. De coalitie mag verder: hoera!
  Nee, hier geen juichende stemmer. Hier draait deze uitslag om de gevolgen voor het onderwijs. Het onderwijs van de volgende generatie.
  De generatie die, volgens rechts, niet met de schulden van het verleden mag zitten.
  Nee, liever deze generatie opzadelen met een bak puinhoop door passend onderwijs te schrappen. Heel erg fijn dat rechts de plannen door mag voeren. Echt een goed vooruitzicht!
  Opvallend hoeveel rechtse stemmers hier klagen over de berichtgeving van de NOS.
  Jullie hebben toch niets te klagen als rechterflank, en dan nog ontevreden. Jammer.

 63. Chris vn den Berg, Sr. zegt: 03-03-11 om 13:43

  Vaak wordt geschermd met die miljoenen kiezers op de PVV. Dat andere partijen er vaak veel meer hebben wordt nooit vermeld
  Rechts is duidelijk gericht op het menselijke egoisme. Zie de vele ideeen, die in het voordeel van de rijke mensen zijn.
  En als het gaat om de verspelling van geld door linkse figuren, waarom geen enkel bezwaar tegen die volkomen onnodige JSF, want als die steurn van die z.g. Khristelijke ‘gij zult niet doodslaan figuren’ krijgen we die JSF en gaan we een totaal bij voorbaat al mislukte politiemissie in Kunduz uitvoeren. (Kost ook geld hoor en zeker meer dan een stelletje armoedzaaiers huursubsidie geven)

  De hyptheekprofiteurs krijgen nu ook nog de JSF cadeau! Proficiat nog een aardig toetje.

  Dan nog even een ander aspect: het parlementaire fatsoen is schijnbaar weg. Als je op een gegeven moment als parlementarier spreekt over Cohen en zijn bende en na een debat je rug toekeert tegen je opponent terwijl die zijn hand al uitsteekt om sportiviteit tegen zijn opponent te tonen. Het is afschuwelijk, dat dit mede door het gescheld van ene Geert inmiddels normaal wordt gevonden.

  Ook het eeuwige gedram over de ‘linkse kerk’, ‘de grachtengorde’ wordt belachelijk. Ik zou niet graag die grachtengrodel bewoners , die op rechtse partijen hebben gestemd een etentje aanbieden. Ook altijd dat gemier over de ‘linkse pub lieke omroep’ Vergeet niet hier horen de rechtse TROS, de zo goed als rechtse AVRO , en een aantal Uitgesproken
  programma’s ook bij om van de EO maar nieet e spreken.

  Groetjes,

  Sponkie

 64. Verstandig democraat zegt: 03-03-11 om 13:43

  Hoe dom kan je zijn als je geen tonnen verdient per jaar en dan toch rechts gaat stemmen?

  Er is duidelijk behoefte aan meer onderwijs in dit land als je de uitslag bekijkt. Onderwijs helpt ook innovatie, zorgt dat mensen een toekomst krijgen en verlaagd criminaliteit.

  Veiligheid is een stokpaardje van dit kabinet: mensen ga eens met je buren praten. Nederland is superveilig!

  Economie: Heeel belangrijk maar dit kabinet is voor economie van de hogere klasse, niet van de mensen met midden en lagere inkomens waar bijna iedereen toe behoord! De crisis kwam van rechts en word terugbetaald door het gewone volk!

  Houd eens op met je eigen problemen af te schuiven op een bepaalde bevolkingsgroep of geloof. Verdiep je in politiek en stem op de beste partij vanwege inhoud, niet op de politicus met de mooiste one-liners!

  Groeten van een D66 stemmer

 65. Anoniemlinks zegt: 03-03-11 om 13:44

  Ik ben geschokt en diep teleurgesteld. De minder bedeelden en chronisch zieken krijgen rake klappen. Ik durf niet te denken over de toekomst, maar als autist zijnde lijkt zelfmoord de enigste optie om niet totaal kapot te worden gemaakt. Het betekent dat zieken naast hun ziekte nog extra klappen erbij krijgen. Dank je wel waardeloze niet nadenkende burgers. Ik ga zodadelijk naar de crisisdienst omdat ik het niet meer kan verdragen en opname kost 600 euro per dag en daar betalen jullie allemaal aan mee.
  Tip. Iedereen die 65 wordt en alle zieken 20mg colchicine geven. Scheeld heel veel geld. Is dat wat jullie willen?

 66. de boer zegt: 03-03-11 om 13:45

  Weer dat fabeltje over de linkse uitgevers en Bos met de banken. Nogmaals mensen en jullie hebben het vorige week nog kunnen horen en lezen. Het geld dat Bos in de banken heeft gestoken heeft het land naast de terugbetaling inmiddels ook al de nodige miljoenen opgeleverd[ het was namelijk gewoon een lening] en heeft voorkomen dat velen van u hun geld zijn kwijtgeraakt alla DSB. En al die rechtse juichers hier het laatste en enige echt linkse kabinet is inderdaad al beeindigd in 1977 dat is bijna 35 jaar geleden. Daarna heeft de VVD vaak de kans gehad iets te doen aan al die zaken die jullie nu zo dwars zitten maar het ookniet gedaan. En hallo Monique er zijn ook heel veel immigranten die hard werken en hun eigen geld verdienen net als de vele Nederlanders die ik kan aanwijzen die op hun luie reet zitten en hun hand ophouden. Fraude en misbruik aanpakken prima maar gewoon zonder aanziens des persoons.

 67. Tja… een beetje teleurgesteld dat ze net 1 zetel te kort komen. Gelukkig is er nog een mogelijkheid met de SGP en hebben die ook al aangegeven hier open voor te staan. Die zondagsrust moeten we dan maar voor lief nemen ook al ben ik hier geen voorstander van. Als de andere punten van dit kabinet er maar door komen neem ik dat maar voor lief.

 68. Jacob zegt: 03-03-11 om 13:55

  Jammer dat die communisten (PvdA) toch nog een kleine voet tussen de deur hebben kunnen planten, want door al die subsidies en nivellering die zij altijd voorstellen wordt het land alleen maar zwakker en de economische taart kleiner.
  De PvdA campagne vond ik ook erg verwerpelijk met halve waarheden en hier en daar hele leugens over het kabinetsbeleid. En het moet eerlijker, betekend voor mij dat mensen die hard werken eindelijk eens de vruchten die ze plukken enigszins mogen houden en die niet worden afgepakt voor het financieren van linkse hobbies (cultuur, bovengemiddelde ontwikkelingshulp oftewel geld geven aan corrupte buitenlandse leiders en nog hogere uitkeringen die nu al het hoogste van Europa zijn). Dat nivelleren als doel opzich moet eens afgelopen zijn.

 69. Leo zegt: 03-03-11 om 13:56

  Beste mensen,

  Ik las net een reaktie van iemand die zich als moslim gediscrimineerd voelt m.n. door de PVV.
  Maar zachtjesaan worden de christenen in dit land ook gediscrimineerd door een meneer die zelf met de grootst mogelijke mond zijn afkeur uitspreekt over de standpunten van dhr. Wilders. Deze mijnheer heet Alexander Pechtold.
  De jalouzie druipt ervan af. Zelf heeft hij een enorme blunder en misrekening gemaakt tijdens de onderhandelingen over een nieuw kabinet en baalt er nu van dat een partij als de SGP wel eens het verschil zou kunnen maken. Wilders vindt de moslims achterlijken. Ook Pechtold verlaagt zich op zo’n zelfde manier door te zeggen dat als de SGP deze rol zou gaan spelen het land 200 jaar achteruit gesteld wordt???!!!
  De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet noemen we dat in gewoon Nederlands.
  Als er al wat afgesproken zou zijn tussen VVD en SGP dan heeft D66 ( waar staat die D ook alweer voor…??) daar verder niets mee te maken. Er is echter niets afgesproken want deze oudste partij van Nederland bekijkt ieder voorstel constructief ongeacht waar dit voorstel vandaan komt.
  Het zou te wensen zijn dat, en de regering, en de coalitie dit ook zouden doen. Alleen het regeren op deze manier is goed voor Nederland!!

  Mijnheer Pechtold : Het zou u sieren om uw excuses aan te bieden en u niet te verlagen door dit soort standpunten in te nemen!

  Kijk niet achterom maar vooruit! Stel u positief op dat is goed voor lichaam en geest en zeker voor ons Nederland waar ik een trotse inwoner van mag zijn.

 70. Michel zegt: 03-03-11 om 13:56

  Ik baal er van, dat de coalitie niet de meerderheid heeft gehaald.
  Kijk, ik ben ‘t echt niet met alle plannen eens van deze coalitie, maar deze coalitie is wel voor ‘t standpunt. Loontje komt om zijn boontje. Als je naar de huidige maatschappij kijkt, zijn er ‘n heleboel kinderen die te lui zijn om te studeren en die werken ‘n makkelijkere oplossing vinden dan studeren. Geen punt, maar waarom moet diegene die wel de moeite investeert om te studeren, en niet de makkelijke oplossing kiest betalen voor diegene die te lui is om uit zijn stoel te komen.
  Kijk het is makkelijk gezegd dat de studeerder de werker moet betalen, maar de werker is te lui geweest om zijn handen uit de mouwen te steken.
  Akkoord er moet een goed sociaal beleid zijn, maar wel een die naar waarde is opgesteld, en niet een PvdA plan met de studeerder moet de werker betalen, komop, het is zijn eigen keuze, dan moet hij ook zelf voor de gevolgen opdraaien.

 71. Janneke zegt: 03-03-11 om 13:58

  In ieder geval blij dat de regering geen absolute meerderheid krijgt
  (ik hoop dat dat in mei niet alsnog gebeurt).
  Ik begin me te schamen om aan engelse en amerikaanse vrienden uit te moeten leggen wat er in Nederland gebeurt.
  Hoe kan het toch dat we, zo gauw het iets slechter gaat, we ons mededogen kwijt raken.
  Misschien is het wel goed dat er nu over alle zaken onderhandeld moet worden, dat is immers het sein dat wij onze regering hebben gegeven gisteren.

 72. Peter Hiel zegt: 03-03-11 om 13:59

  VVD: ik ben niet rijk
  CDA, SGP, CHU: ik ben agnost
  PVV: bezint eer ge begint
  PvdA: ik ken teveel PvdA’ers met niet daarbij passend inkomen/bezit
  SP: moet dat beetje spaargeld van mij ook in de Algemene Kas?
  Groen-Links: nu nog: Lief congres. Dadelijk: Lief volk: leef onze leer.
  D66: Hoofdwoordvoerder arrogant als de ploeg van de oosterburen 1974.
  Geeft vliegles, maar vliegt hij voozie ik crash
  PvdD: ik hou van levende dieren, helaas ook van dode op mijn bord.

  O, hoorde ik maar bij een partij. Is helaas niet zo.
  Maar oei-oei-oei. Schuld € 400.000.000.000. Vier voetbalstadions van
  100.000 mensen. Geef iedereen € 1.000.000,-. Rente bij 3%:
  € 12 miljard. En als de rente nou 6% wordt?
  Daarom: bezuinig nu het nog kan.

  Daarom: ik hoop op meerderheid coalitie 1e kamer. Landsbelang. Als staatsschuld onder € 100.000.000.000 komt mogen de strooiers weer.

 73. Tim zegt: 03-03-11 om 13:59

  Ik ben blij dat de coalitie geen meerderheid heeft gehaald. Goed dat het CDA is afgerekend omdat het samenwerkt met de PVV. Helaas hebben de Pvv stemmers nog steeds kilo’s boter op hun hoofd. Ik snap niet waar ze de fabeltjes vandaan halen. Een Nederlander met verstand stemt niet op de PVV. Helaas weten deze mensen niet dat de fascisten maar 1 doel hebben: alle moslims het land uit. Hoe kan het dat de Pvv over elkaar heen tuimelden om de VARA cartoon te veroordelen maar tegelijkertijd aanmoedigen om cartoons over Mohammed te maken, die voor heel veel mensen kwetsend zijn. Hoezo hypocriet.. Deze partij is een groot gevaar voor Nederland. Helaas ben ik nu nog een roepende in de woestijn, maar over een paar jaar zullen we zien wat deze partij echt voor bedoelingen heeft !!

 74. Inge zegt: 03-03-11 om 14:01

  Over één ding kunnen we allemaal heel blij zijn: de opkomst is al tientallen jaren niet zo hoog geweest. Dat is iets om heel trots op te zijn.

  Als (als!) de samenstelling van de Eerste Kamer zo wordt als nu aangenomen, dan lijkt dat me een hele rare constructie worden, waar geen liberaal blij van kan worden. Een regering tussen liberale en christelijk-conservatieve partij die enerzijds wordt gedoogd door partij die elke religieuze uiting opvat als het onderdrukken van de vrouw uit naam van het geloof, en anderzijds door een partij die precies dat doet. Ik word er misselijk van hoe elk teken van de islam wordt neergezet als beangstigend en gevaarlijk, en elk tegen van het christendom als mooi cultureel erfgoed. Vroeger heette dat discriminatie, tegenwoordig is dat ‘joods-christelijke cultuur’.

 75. Waarom zo’n aversie tegen de SGP? Dat is toch ook gewoon een politieke partij met dezelfde rechten als iedere andere partij?

 76. Inge zegt: 03-03-11 om 14:09

  En overigens wil ik de redactie achter dit weblog oproepen contact op te nemen met ‘Anoniemlinks’ hier boven, reactie 13.44.

  Als deze persoon dit namelijk oprecht meent dan moet hij/zij echt even met iemand gaan praten. Dit kabinetsbeleid is vervelend maar je moet er geen persoonlijke conclusies aan verbinden voor je er echt iets van merkt. Ik ben het ook niet met Rutte en consorten eens, maar zulke monsters zijn het ook weer niet. Probeer dat ook te zien! Bovendien: de zon schijnt, en daar kan Rutte lekker niet op bezuinigen.

 77. Karin van Hout zegt: 03-03-11 om 14:10

  Het Rechtse Rapalje heeft in ieder geval niet de meerderheid gehaald.
  Dat is goed voor de mensen en goed voor het land.

 78. Kollges zegt: 03-03-11 om 14:16

  Als eerste alle winnaars gefeliciteerd!

  Nederland vergelijk ik even met een zeilschip, met het kabinet aan het roer. Wanneer je het roer helemaal naar recht of links duwt, ga je rondjes varen.

  Nederland ik ben blij, dat wij ergens naar toe willen varen en niet in een cirkeltje willen blijven draaien

 79. Het is iedere keer het zelfde liedje, links wint en aan het eind van de avond wint rechts. Zal mij niet verbazen als coalitie op 48 zetels uitkomt.
  Je kunt beter een hond langs een berg met worst laten lopen.
  Dan een P van de A er langs een zak met geld.

 80. Piet zegt: 03-03-11 om 14:25

  “gelukkig is er een mogelijkheid met de SGP”…. we gaan regeren met twee gedoogpartijen; één die moslims discrimineert (oa omdat ze vrouwen zouden onderdrukken) en de ander die vrouwen onderdrukt… jaja… en allemaal om het ‘fort’ te behouden….

  Geld over de balk smijten: 130 km bordjes laten maken voor op wegen waar nooit iemand komt…. waar er geen enkele noodzaak is voor 130 behalve voor de lol van de mensen met een te dure auto… wauw…echte prestatie hoor… voorrang van rechts ;)

 81. curious mom zegt: 03-03-11 om 14:38

  Als je de feitelijke uitslag per gemeente bekijkt, zie je toch dat de PVDA in stand gehouden wordt door de 3 noordelijke provincies! Met overwegend oudere stemmers met trouw rood bloed van huis uit. (woon zelf in drenthe)
  De PVDA zou es wat dankbaarder moet zijn naar deze grote groep oude trouwe stemmers, die keer op keer hun hachje weer redden, anders was hun lot allang hetzelfde geweest als dat van het CDA nu!

 82. marco zegt: 03-03-11 om 14:42

  teleurgesteld, de ene kant ben ik blij omdat veel stemmen van die vreselijke linkse partijen zoals pvda en sp naar D66 zijn gegaan, daar kun je tenminste nog een beetje onderhandelen, maar het is ook jammer dat de coalitie nu moet gaan onderhandelen met andere partijen.

  ik hoop dat de aanhang van links steeds en steeds kleiner wordt zoals nu gebeurd en dat we eindelijk af zijn straks van die socialisten, socialisme was heel handig toen er nog geen sociaal stelsel was, nu zijn ze niet meer nodig.

  VVD al weer grootste partij! daar ben ik dan wel weer blij om.

 83. J. Jacobs zegt: 03-03-11 om 14:42

  Ik ben teleurgesteld. In de uitslag van de verkiezingen en over de opkomst.
  Bijna 56% kiesgerechtigden hebben gestemd. Prima. Maar daartegenover 44% dus niet!!!
  Onze voorouders hebben het recht om te kiezen verworven. Naar mijn mening hebben wij nu de plicht om te stemmen!
  Belgische toestanden mogen van mij in de zin van: verplicht stemmem.

 84. Wim Bakker zegt: 03-03-11 om 14:44

  Jammer, met deze uitslag kan wat voor een democratisch kabinet moet doorgaan
  nog wel even vooruit, zeker als ze door wat handjeklap via restzetels alsnog een meerderheid halen. De relatief grote opkomst en de uitslag geven i.i.g. aan dat zeker de helft van Nederland niet blij is met dit kabinet.
  Ik blijf me ook telkens verbazen over de aanhang die de pvv weet te verwerven , als je toch een volwassen kerel , politieagent notabene, op tv ziet beweren dat het hem een goed idee lijkt om hoofddoekjes in de bus te verbieden en dat ie zich daar sterk voor gaat maken in de provinciale staten van noord-holland , dan ga je toch twijfelen aan de geestelijke vermogens van de pvv kandidaten.
  We hebben nu wel alvast een paar rechtse hobbies in beeld :
  1. hard rijden (co2 emissies kopen we wel in , maar wie gaat die betalen ?)
  2. mohammedaantje pesten.
  Toch heel wat betere hobbies dan die eeuwige kunst en cultuur van links, nietwaar Wilders?

 85. J. Jacobs zegt: 03-03-11 om 14:45

  Is er ook bekend hoeveel stemmen ongeldig verklaard zijn? En dan uiteraard waarom, welke provincie etc.

 86. Lente zegt: 03-03-11 om 14:46

  *Blij: Met de opkomst.
  De analyse van de motivatie van de stemmers met als uitersten ‘burger plicht’ versus ‘strategisch gedrag’ zou heel interessant zijn. Ik kan niet uitstaan dat mensen kunnen klagen en niet kunnen stemmen.
  *Redelijk blij: Met de uitslagen, omdat het spanend blijft. Debat is altijd goed want dan gaat het om de argumenten en niet om de macht.
  *Niet blij: Met de ontwikkeling in de Nederlandse media die het heel er op de ‘man spelen’ en mensen ridiculiseren. Daarbij vind ik de opgefokte stijl en zelfgenoegzaamheid van honderden ‘journalisten/interviewers’ heel storend in het proces. Het zou om de feiten moet gaan en niet om ego’s.

 87. Heidi zegt: 03-03-11 om 14:54

  Ik ben blij met de uitslag, al had er meer van de Pvda afgemogen en de PVV meer. Nu 37 zetels, in ieder geval beter dan gedacht. Heb ook op de NOS gekeken, en de volgende keer dan hoop ik dat die op hun bek gaan, ze waren dus echt niet voor de huidige coalitie, dat was goed te zien met hun lullige uitspraken! Nee als het aan mij ligt, kort de p.o. maar, gooien ze ook maar iets meer reklame tussen de programma’s heen. Dat zijn we toch gewend. Ik heb PVV gestemd, heb niets tegen allochtonen, waar ze ook vandaan mogen komen. Als ze maar nederlands leren, en zich aanpassen aan onze leefwijzen. Hier hoeven geen moskee’s te staan, die horen in t oosten! Laat ons daar eens een kerk bouwen! Als dat al lukt wordt die ook geterroriseerd, dat was pas nog op het nieuws! Passen ze zich niet aan, of gedragen ze zich als crimineel, dan meteen eerst volgend vliegtuig naar d’r eigen land. Enkeltje, en een hoge boete wanneer ze weer terug durven te komen. dat geld voor alle buitenlanders, niet alleen de niet westerse vreemdelingen. Dan kunnen er meteen een heleboel gevangenissen weg, kijk eens wat ons dat bespaart! Nederland dan nog veel veiliger, en t wordt er ook economisch beter op. Geert ga zo door, maar ben het wel met de meeste eens van onderwijsinstellingen moeten ze afblijven. Studeren goed, maar stoppen studenten ermee omdat ze op reis moeten, dan daarna maar gaan werken. niet opnieuw instromen, dat kost inderdaad alleen maar geld. Zet op de opleidingen maar een leeftijdstop, bv tot 25 jaar, daarna gaan werken. Moet een ander ook, en dan is de vergrijzing ook al voor het grootste gedeelte opgelost.
  Op naar leefbaar en beter Nederland!!!

 88. altijd dat gezeur over geert wilders je zou als nederlander diep voor hem moeten buigen.
  hoeveel hij over voor ons land is van ongekende politiek nivo al die andere polticus doen het om er zelf beter van te worden kijk wat meneer wilders allemaal heeft op gegeven zijn vrijheid voor die van ons iets mooiers bestaat er niet.

 89. Max zegt: 03-03-11 om 15:01

  kom op mensen we zijn toch niet bang voor een beetje verandering? Geef het huidige kabinet zoals alle andere kabinetten hiervoor de kans zich te bewijzen, vooralsnog scoren ze een goeie voldoende en met een minderheid komen we als land niet verder. Die misselijk makende Cohen met zn sneeuwschuiver variant nee daar komen we verder mee, geef Rutte een kans, eindelijk weer een enthousiaste premier die recht door zee is en het beestje bij de naam noemt. Geef dit kabinet een kans!

 90. Peter zegt: 03-03-11 om 15:04

  Ik ben niet erg tevreden over de uitslag. De SGP kan immers nog roet in het eten gooien, 36 zetels of minder was beter geweest. Nu maar hopen dat er toch ergens een zeteltje verloren gaat bij een van de coalitiepartijen als de stemmen van niet-landelijk vertegenwoordigde Statenleden gaan mee tellen straks.

 91. weet hier ook iemand hoe de geleerden rekenen? de % zijn al bekend zie bijv. http://www.trouw.nl/tr/nl/5188.....ngen.dhtml.
  de vvd heeft bijvoorbeeld 20% vd stemmen gehaald en mijn rekenmachine geeft 20% van 75 zetels precies 15 zetels en bij pvda bijvoorbeeld 17% van 75 zetels 12.75 zetels.. afgerond 13 zetels. de coalitie heeft bij elkaar 14%cda)+12%(pvv)+20%(vvd)= 46% stemmen dat lijkt mij geen geen meerderheid.

 92. Sam zegt: 03-03-11 om 15:06

  Ongelooflijk teleurgesteld dat zoveel nederlanders geloven in de utopie van de PVV. Onbegrijpelijk, dat een democratisch land denkt dat een dictatoriale partij aan de macht moet komen. Rotterdam-Zuid is al een aardig ghetto aan het worden, misschien dat dit dan wel het eerste formele ‘tuigdorp’ wordt. Zo’n plek waar je niet moet rondlopen, in je eentje, als je geen bendelid bent. Als je alles afpakt van hele bevolkingsgroepen, en ze niets meer hebben om te verliezen, helpt blauw op straat geen zier. Je moet beginnen bij de kern, iedereen is gelijkwaardig, iedereen mag meedoen. Wedden dat op 23 mei blijkt dat de coalitie toch een meerderheid krijgt? Oh ja, en dan en passant nog even de kenniseconomie om zeep helpt, alsof de staatsschuld daarmee opgelost wordt. Ik overweeg een emigratie, ik schaam me voor deze verkiezingsuitslag.

 93. Sven zegt: 03-03-11 om 15:11

  Ik persoonlijk vind de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen
  erg positief omdat het er tot nu toe eruit ziet dat de oppositie een
  meerderheid in de 1e kamer gaat halen, de enige zorg die ik heb is dat
  het kabinet zich door de SGP laat gijzelen omdat ze perse een meerderheid willen hebben..

  Ik wil zeker niet zeggen dat de Oppositie alle voorstellen van dit
  Rechtse Kabinet meteen moet afwijzen want dat zou oneerlijk zijn
  ik vind wel dat er samen gekeken moet worden dat de bezuinigingen
  niet over de rug van de zwakken en zieken worden doorgevoerd omdat
  dit gewoon asociaal en egoïstisch is we moeten niet vergeten dat de
  bankensector een groot deel van de crisis veroorzaakt heeft en deze
  blijven door dit kabinet volledig uit schot ze krijgen er zelfs nog
  geld bij!

  groet

  een PvdA-stemmer

 94. Frank zegt: 03-03-11 om 15:13

  Ik ben blij dat het uiteindelijk mee viel met de prognose die gesteld werd rond 20.00 uur. Gelukkig valt het met 37 zetels erg mee.

  Wat ik vooral vervelende vind bij de PVDA dat het altijd over de ziek zwak en misselijke personen in de voorbeelden gaat. Dit terwijl dit een klein percentage is.

  Ik heb ook voorbeelden van samenwonende waarbij een van de 2 een gewone baan heeft en dus goed verdiend. De ander heeft geen werk en krijgt een WAO uitkering…(die niet nodig is, want er is al een kostwinnaar)

  Toen mijn moeder thuis zat en mijn vader kostwinnaar was, kreeg mijn moeder geen cent. Men moet inderdaad echt kijken waar geld nodig is. Desnoods betaald de overheid de boodschappen en de huur van personen waar dat nodig is.

  Er moet maar gestrooid worden van vooral de linkse partijen, maar dit geld komt natuurlijk niet uit de lucht vallen maar wordt betaald door belasting, accijns over echt alles waar ze dat maar over kunnen heffen….

 95. Piet zegt: 03-03-11 om 15:32

  @EJ

  “Waarom zo’n aversie tegen de SGP? Dat is toch ook gewoon een politieke partij met dezelfde rechten als iedere andere partij?”

  Ze ontkennen die gelijke rechten aan vrouwen.

  @marco

  “socialisme was heel handig toen er nog geen sociaal stelsel was, nu zijn ze niet meer nodig.”

  Niet nodig, zeg je? Het lijkt me heel hard nodig, sinds de VVD het liberalisme heeft laten varen en het CDA de C niet meer gebruikt, lijkt me dat politici met een sociaal karakter een noodzaak zijn geworden om het a-sociale van rechts een beetje te temperen.

  Vergeet niet dat jouw sociale voorzieningen nu juist op de tocht staan.. maar waarschijnlijk herinner je je dat pas als je in zo’n situatie terecht komt. Dan niet gaan zeiken als je alles wat je hebt opgebouwd in je leven (en dikke premie voor hebt betaald) kwijtraakt door ziekte, arbeidsonegschiktheid of gewoon omdat je 65, oh wacht 67 wordt. Ga dan maar es uitleggen aan je kinderen dat ze geen opleiding kunnen volgen, niet meer kunnen sporten en er alleen nog maar sky radio is…want tja de maatschappij…dat ben jij… in je eentje…

 96. Rob zegt: 03-03-11 om 15:34

  Hypotheekrente aftrek aanpakken, hoe denk je dat al deze mensen hun hypotheek betalen? Niet met een uitkering, zoveel is duidelijk. Met hard werken kun je meer verdienen, meer geld betekent een beter en/of mooier huis, wat is er dan niet eerlijk? Zorgtoeslag??? Schaf deze dan ook maar gelijk af, gelijke monniken, gelijke kappen. Vooral jezelf erg zielig vinden, nee dat is de oplossing. Aan het werk, als je wilt werken is er werk zat!

 97. Rob zegt: 03-03-11 om 15:37

  SGP: Samen Goed Presteren. We komen er wel!

 98. heel erg jammer hadt dit zo graag anders gezien maar pas in mei kan het nog anders worden misschien hebben ze dan wel een mmerderheid
  de opositie moet niet te vroeg juichen! ze willen het kabinet alleen maar dwars zitten terwijl dit kabinet ook heel veel goede dingen voor ons schitterende land laten we hopen dat de meerderheid nog in zicht komt
  en links kan wel zeuren dat ze weg moeten maar het kabinet bepaalt dat nog altijdt

  niels timmer

 99. H.van Rijt zegt: 03-03-11 om 15:46

  Ja grote opkomst gisteren voor de verkiezingen, als gepensioneerde heb ik mijn dag verdeeld tussen verschillende stemkantoren en waar ik bang voor was werd bevestigd ik telde gemiddeld ruim 30 procent alochtonen die gingen stemmen waarschijnlijk links[lees pvda] daarom moet die partij blijven doorgaan met knuffellen van vreemdelingen zij worden waarschijnlijk toekomstige stemmers op de pvda dus NEDERLANDERS word nog wat aktiever naar de stembus volgende keer!!

 100. Jasper Corts zegt: 03-03-11 om 15:46

  Ik ben blij met de huidige uitslag van de PS 2011. Het Kabinet krijgt in de huidige situatie doorgang met hun plannen. De structurele tegenstemmers hebben bezit van 27 zetels in de EK. Dus er zullen 11 zetels zijn die er te winnen zijn voor de Coalitie. Dit meegerekend is dit naar mijn mening alleen maar een positieve situatie voor het land.

  Links heeft in het half jaar oppositie voeren nog niks gewonnen. Terwijl je juist in hun positie de mogelijkheid heb om je te onderscheiden en je op die manier zetelwinst te verkrijgen. Al met al ben ik zeer positief gestemd met deze uitslag. Op deze manier kan Nederland vooruit en in plaats van vooruitschuiven de problemen ook aan gaan pakken.

 101. albert zegt: 03-03-11 om 15:56

  snap ook wel dat de rijken nu minder geld verdienen maar dat komt omdat de burgers geen geld meer hebben en toch nog meer uit ons wil persen. hebzuchtigheid en ike ike is voor de hard werkende en als je cronisch ziek bent mag je gaan kiezen voor eten of je medicijn. Is dit nu de bedoeling van rechts om een keuze te maken ? Ik ben cronisch ziek en wil graag werken (24 jaar gewerkt) maar die baan is er voor mij niet. Ja, wel een vrijwillersplek voor een paar uur in de week. Waardoor de rijken weer rijker kunnen worden en hebzucht zal toenemen. Nerderland heeft geantwooord bedankt.

 102. Daniella zegt: 03-03-11 om 15:57

  De beleidsplannen van het huidige kabinet zullen er, wanneer ze daadwerkelijk uitgevoerd worden, voor zorgen dat de kloof tussen arm en rijk schrikbarend zal groeien en ook de natuur zal te lijden hebben van het regeringsbeleid. Ik was daarom bang dat de regeringspartijen ondanks de prognoses een kleine meerderheid zouden halen. Dat is gelukkig niet gebeurd, maar het aantal zetels dat ze haalden is helaas dusdanig hoog dat ik er niet gerust op ben dat de macht van het kabinet voldoende ingeperkt zal kunnen worden. Vooral niet als de SGP en 50+ inderdaad bereid blijken te zijn om het kabinet te helpen.

 103. Kollges zegt: 03-03-11 om 16:05

  @kiezer

  Hier kun je zien hoe de zetels verdeeld worden in de Eerste Kamer

  http://www.eerstekamer.nl/begr.....rkiezingen

 104. jan zegt: 03-03-11 om 16:06

  dat dit a-sociale kabinet van vvd en cda geen meerderheid heeft is zeer goed.

  wat betreft de pvv word ik niet vrolijk van,wat de nederlanders bezielt om op deze partij of club te stemmen,ze zijn de weg kwijt.

  limburg en volendam geven aan dat toeristen niet welkom zijn.

 105. Alexander zegt: 03-03-11 om 16:16

  Ik ben blij, omdat de opmars van de PVV-anti-democratische stroming gestuit lijkt te zijn.
  Ik ben niet helemaal blij, omdat de partijen die het voor vertrouwen, betrouwbaarheid en solidariteit opnemen (links heet dat dus) -nog- geen meerderheid hebben gehaald.
  We zullen de verdwaalde kiezers op die als blonde elf vermomde haatzaaier anders moeten leren te benaderen.
  Luisteren naar hun klachten lijkt me een goed begin. :)

 106. Rob zegt: 03-03-11 om 16:19

  @Piet, niet zo klagen! Mijn ouders hebben mijn studie ook niet betaald, daar betaal ik nog steeds elke maand aan af. Je kinderen niet naar sport? Laat ze een krantenwijk lopen, een heitje voor een karweitje doen, auto’s wassen in de buurt etc. Waarom zou jij dat allemaal moeten betalen? Wees blij dat je in Nederland woont en er gelukkig nog zoiets als een AOW / WAO etc bestaat. In Afrika op het platteland met tig vliegen in een hutje, dat is pas afzien. Dat je in het leven pech kunt hebben moet je niet afschuiven op de staat. Het kan altijd erger.

 107. Bianca zegt: 03-03-11 om 16:20

  Ik ben niet blij dat VVD waarschijnlijk nog steeds de grootste is.
  Hoe veel geld willen ze nog van alle kale kippen blijven plukken.
  Haal het weg bij de mensen die er in stikken zou ik zeggen.

 108. Pluisje zegt: 03-03-11 om 16:20

  Ach en wee, wat is de uitslag in Groningen toch jammer. Waarschijnlijk geen kerncentrale in de provincie, terwijl er met meer windmolens minder energie werd geproduceerd, jagen wordt straks verboden in de provincie, geen CO2 opslag in de grond.

  Nee, wat zijn provinciale statenverkiezingen toch belangrijk voor de
  provincies!!

  Schande dat men de provinciale statenverkiezingen en indirect de 1e kamerverkiezingen voor politieke spelletjes gaat gebruiken.

  Mijn reactie is de volgende:

  De coalitie mag dan op één zetel na geen meerderheid halen in de Eerste Kamer waarschijnlijk, maar mensen die hier blij mee zijn, zijn dat mijns inziens (gelukkig) onterecht. Want links heeft die meerderheid ook niet!! Zowel de coalitie als de linkse oppositie zal nu rekening moeten houden met kleine partijen als de SGP, Unie 55+ en PvdD. Daarom ben ik best blij met deze uitslag landelijk gezien. De coalitie zal constructief samenwerking moeten zoeken met (ook de kleine) oppositiepartijen, en de ((populistisch) linkse) oppositie kan ook niet om kleine partijen heen, als ze het kabinetsbeleid willen afschieten.

  Maar daar zou het eigenlijk niet eens over moeten gaan. Laat de Eerste Kamer kwaliteit onderzoeken van wetten, laten alle fracties daar onafhankelijk naar kijken (dus niet op basis van coalitie-, of oppositieakkoord) en op basis van kwaliteit en uitvoerbaarheid beoordelen, en niet op basis van politieke spelletjes. Zoals Hans Wiegel al zei: “dat zou het aanzien van de eerste kamer schaden”.

 109. Regina zegt: 03-03-11 om 16:22

  Ik vind het erg jammer dat de SGP er niet één zetel bij heeft, want dan konden ze ook regeren en konden ze aan iedereen tonen, hoe een goede patrij het is. En juist nu de coalitie op 37 zetels staat en niet op 38 zetels hebben ze de SGP meer dan nodig!!!

 110. Piet zegt: 03-03-11 om 16:27

  @kiezer

  het is geen som van de totalen… je moet eerst kijken naar de zetelverdeling in de staten dan naar wat deze statenleden zouden stemmen, en dan nog gebaseerd op de eigen partij… wie weet wat de echte provinciale partijen gaan doen.

  Deze systematiek betekend wel dat provincies met weinig inwoners de boel anders beinvloeden (minimaal 39 statenleden) dan de grootste provincies (maximaal 55 statenleden) en dan bedoel ik groot en klein naar inwonertal.

 111. Pluisje zegt: 03-03-11 om 16:28

  @piet

  Jij kent het SGP standpunt niet goed (als een echte D66′er gok ik).
  de SGP zegt dat alle vrouwen en alle mannen volledig gelijkwaardig aan elkaar zijn.

  Ze zijn echter niet gelijk. Ieder heeft z’n eigen verantwoordelijkheid, en die visie op (het verschil tussen) man en vrouw valt onder vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst (waar ze zich op beroepen) en vrijheid van vereniging.

  Dezelfde rechten die alle andere partijen ook hebben, dus geen enkel probleem als ze een cruciale rol zouden gaan spelen

 112. curious mom zegt: 03-03-11 om 16:31

  Wat weer een vooringenomen arrogante(jullie domme burgers met je rechtse stem) kansloze linkse reacties. Het enige wat ze hier doen is kritiek geven op het zgn slechte beleid van rechts. We komen in een hel terecht als je de linkse kerk mag geloven. Kom zelf dan toch eens met voorstellen en een stevig goed uitvoerbaar beleid, waar iedereen wat aan heeft en niet die kleine groep, die het niet trekt in dit land. Als deze coalitie z’n plannen uitvoert, passeren ze deze zeer kleine groep heus niet. Rustig blijven het zijn geen monsters! Lees eens een partijprogramma, voordat jullie hysterisch worden!

 113. Corrie zegt: 03-03-11 om 16:31

  Ik ben niet zo blij met het kabinet.
  Als je alles netjes betaald en nog net kan rondkomen dan word je gestrafd.
  En ik maar blijven betalen voor de hoge rekeningen die steeds hoger worden.
  Om geld aan de rijke te betalen voor hun hypotheek voor het huis wat er over mij rug gekocht word.
  De banken die je tot alles dwingen en dan er vandoor gaan met hoge bonussen.
  Jammer dat daar toch niet bij stilgestaan wordt.
  Laten we dan maar wat mensen uit oostblok landen binnen halen.
  Wij Nederlanders mogen wel de ww in dit slaat nergens op.
  Ik schaam mij om nog te zeggen ik ben Nederlandse.
  Jammer!!!!!.

 114. Regina zegt: 03-03-11 om 16:44

  @ Rob

  Goed gesproken, SGP Moet er in

 115. Tja zegt: 03-03-11 om 16:44

  Wat staat dit blog weer vol met trieste reacties van trieste mensen.
  Politieke partijen aan de macht sinds 1971:

  CDA 11594 dagen
  VVD 9304 dagen
  PvdA 7913 dagen
  D66 6130 dagen
  CU 1330 dagen
  LPF 309 dagen

  En nu zou ik graag willen weten hoe het dan mogelijk is dat Links alles heeft verkloot en Rechts daar niet eerder op gekomen is. Of is het dan toch allemaal een fabeltje en populistisch gepraat om ervoor te zorgen dat de meute zich niet tegen tegen de rijken gaat keren? Zelfs zonder onderwijs (waar we op gaan bezuinigen?) kan je dit op internet vinden.

  Slaap lekker Nederland. Maak me wakker als jullie je oogkleppen af hebben.

 116. Tja zegt: 03-03-11 om 16:51

  Oh, en nog even een PS op mijn vorige postje: Het totale aantal dagen dat we een regering hadden bedroeg 14485 dagen. Dat wil dus zeggen dat: CDA 80% van de tijd machtsspelletjes heeft gespeeld en anderen de schuld heeft gegeven
  VVD 64% van de tijd op het pluche heeft gezeten en baantjes voro na de politiek heeft geregeld
  PvdA 55% van de tijd de mogelijkheid gekregen heeft om de staatsschulden op te laten lopen
  D66 daar 42% van de tijd een stokje voor had kunnen steken

  Dat even voor het perspectief. PvdA heeft nooit een dag zonder CDA of VVD geregeerd sinds ’71.

 117. Hank zegt: 03-03-11 om 16:58

  Eerst gijzelde de anti-islam partij het land, nu kan de christelijke tak het gijzelen over nemen, bedankt weer pvda stemmers

 118. Alexander zegt: 03-03-11 om 16:59

  We kunnen blij zijn met het feit dat we eindelijk na vele vele jaren eens een regering hebben die een lik op stuk beleid voert en dit in tegenstelling tot het linkse blok die keer op keer in de geschiedenis hebben aangetoond en bewezen niet te kunnen rekenen en uiteindelijk alleen maar bezig waren hun eigen zakken te vullen.
  Mark ga zo door!

 119. Jhon zegt: 03-03-11 om 17:33

  Ik hoop dat men met deze uitslag als politieke partijen nader tot elkaar komen en meer met elkaar gaan samenwerken om dit land bestuurbaar te houden.

  Deze voorlopige uitslag zegt overigens nog niets over hoe het er uit zal gaan zien in de 1e kamer eind mei.

 120. Liz zegt: 03-03-11 om 17:36

  Ik had gehoopt op een linksere stemming. Jammer dat links geen 2 zetels meer heeft gekregen.
  Met de coalitie kan ik het niet minder dan oneens zijn. Bezuinigen moet, maar laat dit niet ten koste gaan van belangrijke dingen als onderwijs. Onderwijs is wat mij betreft wel het stomste om op te bezuinigen. De leerlingen van nu zijn de werkende generatie van de toekomst.
  En verder: Een rechtvaardig Nederland, meneer Rutte? Door de armen armer te maken en rijken rijker?
  Rechtvaardig? Niet echt wat mij betreft. De armen zijn niet per se arm, omdat ze niet willen werken. Er zijn genoeg mensen die dolgraag willen, maar het niet kunnen.

 121. Martijn zegt: 03-03-11 om 17:51

  Het is jammer dat er niet een overduidelijk overwinning voor de een of de andere groep is want nu moeten we wachten tot 23 mei voor we weten wat de echte verhoudingen zijn in de Eerste Kamer. 37 zetels is 1 te weinig maar aangezien er wel eens 5 zetels zijn verschoven tijdens de stemming van de kiesmannen kan alles nog gebeuren. Laten we zeggen dat het inderdaad 1 zetel is dan heeft Links nog echt niet gewonnen want alleen de SP, PvdA en GL zijn totaal tegen het kabinet en zal nauwelijks naar de wetsvoorstellen kijken maar vergeet niet dat D66 ook een liberale partij is en de SGP niet direct voor de regering maar ook niet direct tegen zal zijn. De Christen Unie heeft ook nog iets te zeggen en je kan mij niet wijs maken dat zijn blindelings Sap, Cohen en Roemer zullen volgen en de partij waarmee zij het meest banden mee hebben(CDA) te laten vallen dus het spel is nog niet gespeeld en wie weet wat 50+ doet. Ik ben in ieder geval blij dat mijn partij de grootste is en dat ook de komende 4 jaar zal blijven en daarmee moet links ook rekening houden voor de toekomst.

 122. Ben zegt: 03-03-11 om 17:55

  Ik had gehoopt dat een meerderheid voor het huidige kabinetsbeleid in de 1e Kamer wat eenvoudiger tot stand zou zijn gekomen dan nu (met buitenpartijen als 50plus en SGP), maar het is nu wel een echte democratie die je aan het werk ziet. En dat is al decennia lang niet meer het geval geweest. Altijd maar weer die meerderheidskabinetten en een tandeloze oppositie. Dus, sit back and enjoy the ride, zou ik zeggen. Het worden leuke tijden…. Nu maar hopen dat bepaalde oppositiepartijen ook echt mee willen regeren als de gelegenheid zich voordoet(zoals GL al heeft bewezen) in plaats van alleen maar wat kinderachtig te gaan zitten zieken… (u raadt vast wel wie hier bedoeld wordt)

 123. mike zegt: 03-03-11 om 17:57

  dit is t kabinet wat eigen zakken gaat vullen,en alles van de arme af gaat pakken.

 124. Rob zegt: 03-03-11 om 18:11

  Nederland is een zorgstaat geworden, mensen zijn verwend geraakt. Laten we eens ophouden met zeuren en gewoon de schouders er eens onder zetten. Dat de een het beter heeft dan de ander, so be it! Het gras van de buurman is altijd groener maar maai eerst eens je eigen gras. Een beter leven begint bij jezelf, daar ligt de basis voor succes. Wanneer men alleen maar kan roeptoeteren dat het eerlijker moet en beter lijkt het mij tijd voor een lekkere koude douche. Binnen 1 minuut ben je boven, kom ren eens naar boven en probeer het eens! Eens kijken of je er dan weer fris voor wilt gaan. Ik heb dit en ik heb dat, ziek, zwak of misselijk…jammer! Dat is het leven en daar kan helaas niemand wat aan doen, get a life en doe eens wat in plaats van je handje op houden bij de soos of klagen in de buurt keet. De staat is niet verantwoordelijk voor de ellende die een mens kan meemaken. Denk in mogelijkheden in plaats van moeilijkheden. Oh oh wat heb ik het toch slecht, ik heb 3 kinderen, ben gescheiden en zit in de bijstand. Ja, dat is shit maar je had ook in een tentje in Afrika kunnen zitten zonder bijstand met alleen een kopje rijst daags en 5 km lopen naar de waterput. Tel je zegeningen.

 125. Erik zegt: 03-03-11 om 18:19

  Ik ben blij met deze uitslag! Dit kabinet kan eindelijk de noodzakelijke hervormingen doorvoeren zonder dat links denkt dat te gaan blokkeren. Dit kabinet schuift de rekening niet vooruit, maar laat hem nu betalen! Dit voorkomt een enorme staatsschuld. De linkse retoriek van de afgelopen dagen was niet alleen kortzichtig, maar ook feitelijk onjuist. Passend onderwijs, sociale werkplaatsen het liep allemaal compleet uit de hand. Daarom is er een hervorming nodig, dit betekent echter niet dat deze mensen het slechter krijgen!
  Daarom ben ik blij met deze nipte meerderheid in de Eerste Kamer. Dat is goed voor Nederland!

 126. Taco zegt: 03-03-11 om 18:55

  To close to call, beschrijft de uitslag en ook mijn blijdschap/teleurstelling. Blij met de hoge opkomst. Had gehoopt en hoop nog steeds dat eind mei het kabinet VVD-CDA met gedoogsteun van PVV en steun van SGP net geen 38 haalt. Deze 1e kamer moet toch weer 4 jaar mee en overleeft waarschijnlijk dit kabinet.

 127. Taco zegt: 03-03-11 om 18:59

  Ik waardeer de heldere op feiten gebaseerde bjdrage van Tja zeer.

 128. jolien zegt: 03-03-11 om 19:09

  Het gaat bijna niet meer om de standpunten, maar om de mediavaardigheid. Op slinkse wijze wordt het zo verteld (door media)
  dat links er meestal goed door komt. komt dit door hun standpunten, of door de subsidies??

 129. Kim zegt: 03-03-11 om 19:15

  Wat is het jammer dat iedereen het heeft over linkse en rechtse praktijken… Ik denk dat we wel kunnen vaststellen dat buiten een paar linkse en rechtse partijen, de meerderheid van de tweede kamer in het midden hangt.

  Ook een beetje kortzichtig om links de schuld te geven van alle ellende, terwijl de partijen met de meeste regeringsdagen toch echt midden-rechtse partijen zijn. Het is altijd heel makkelijk om iemand anders aan te wijzen en roepen: “Het is jouw fout, boehoe!”.

  Jammer dat de oppositie niet meer stemmen heeft gekregen wat mij betreft. Ik was altijd trots op het feit dat Nederland zo goed voor zijn inwoners zorgt, ook als het even niet zo makkelijk gaat.

  Maar goed, het zei zo… We geven Nederland aan de Nederlanders terug, Limburg aan de Limburgers en Friesland aan de Friezen. Ik stel voor om te beginnen met Geert en hem de sleutel van Venlo geven. Dan kan het Carnaval daar ook eindelijk beginnen.

 130. Aad zegt: 03-03-11 om 19:35

  Wat is het erg voor de CDA maar jullie komen terug.
  Als dit kabinet ooit zal vallen zijn we over 5 jaar bankroet,dus laten we hopen dat dat nooit gebeurd.
  Voor mij was het een tegenvaller dat de stemmers van CDA en PVV het af lieten weten.

 131. anoniem zegt: 03-03-11 om 19:51

  Gelukkig geen meerderheid!!! Maar helaas zullen ze waarschijnlijk met wat hulp toch hun ideeën kunnen doorvoeren, daar ben ik teleurgesteld over.

 132. leon zegt: 03-03-11 om 19:59

  eigenlijk zijn met deze ‘uitslag’ voor 1e kamer alle ogen op SGP gericht en ik hoop dat de SGP deze kans letterlijk en figuurlijk niet links laat liggen.

 133. Rebekka zegt: 03-03-11 om 20:26

  Ik werd teleurgesteld wakker met het nieuws dat het een net-niet uitslag is geworden. Ik had liever een duidelijke uitslag gehad. Alhoewel ik een GL-stemmer ben, had ik gehoopt dat er nu eens een eind zou komen aan het getouwtrek van “welles en nietes” en dat het duidelijk zou worden wat Nederland wil. Dus toch nog steeds onzekerheid. Maar laten we dan nu ook stoppen met onze blik hoopvol op de kamers te richten en de persoonlijke verantwoordelijkheid nemen voor waar wij voor staan. Uiteindelijk kunnen we toch niet alle verantwoordelijkheid en frustratie afschuiven op de regering. Wat dan ook de uitslag is geworden, we mogen onszelf op de borst kloppen. Wij kunnen zelf ook mensen aan het denken zetten, nietwaar?

 134. Mario zegt: 03-03-11 om 21:00

  Het meest blij moeten we zijn dat de linkse oppositie geen meerderheid heeft. Sinterklaas spelen van andermans geld gaat ze goed af, maar ik heb de pvda tijdens de PS verkiezing niet kunnen betrappen op een plan of iets van visie of beleid. Het enige wat Cohen was is TEGEN. Het maakte hem nog niet eens uit waartegen, als hij maar tegen kon zijn. En dan toch nog een hoop mensen die er blind achter aan lopen.

 135. Kollges zegt: 03-03-11 om 21:20

  Aanvulling

  Ik ben blij dat er Nederlanders zijn, maar niet alle Nederlanders die opgekomen voor de mensenrechten.

  Artikel 1 van het UVRM beveelt ons in een geest van broederschap met elkander te leven. Waar er gelukkig in Nedeland nog een meerderheid voor is.

  http://www.ohchr.org/EN/UDHR/P.....LangID=dut

 136. Bliksem zegt: 03-03-11 om 21:37

  Ik zie het vooral als een heel paradoxale uitslag.
  Een beweging als de Pvv, die enorm tekeer gaat tegen de Islam, minimaliseert het CDA voor de tweede keer. Met andere woorden
  de Pvv minimaliseert de christelijke waarden en normen. Dat kan nooit de bedoeling geweest zijn van de Pvv. Toch gebeurt het.

 137. Ricardo zegt: 03-03-11 om 21:59

  Onze blijheid of teleurstelling kan natuurlijk nog erg voorbarig zijn, zetels kunnen veranderen als men de Eerste Kamer kiest. Misschien aardig als de NOS hiervan een overzicht geeft. Hoeveel onafhankelijke fracties zonder zetel in de Eerste kamer zijn er eigenlijk? En wat wordt hun stemgedrag? De kaarten zijn pas na 23 mei geschud.

 138. Henk zegt: 03-03-11 om 22:16

  Ben blij dat er geen directe meerderheid voor het trio is dat deze minderheidsregering in de lucht houdt. Betekent in ieder geval dat ze moeten blijven opletten en geen vrij brief hebben.

 139. Erik zegt: 03-03-11 om 23:04

  Het is kwalijk dat de verkiezing meer de verkiezing van de Eerste Kamer was dan van Provinciale Staten. Goede visies en plannen zijn nu vaak geofferd voor de vraag voor/tegen huidig kabinetsbeleid.

  Ik had gehoopt dat de regeringspartijen wat zwakker er uitgekomen waren. Democratie is niet de dictatuur van de meerderheid en zo handelde het kabinet wel de afgelopen maanden. Een duidelijk tegenwicht in de Eerste Kamer is goed.

 140. frans zegt: 03-03-11 om 23:11

  De uitslag geeft aan dat we in Nederland verdeeld zijn in 2 kampen. Links en rechts Links die alleen maar zorgt dat de lasten terecht komen bij de middeninkomens en het pamperen van allochtonen. Als ze daar een andere beleid durven te voeren,verdwijnt de winst voor de PVV ala sneeuw voor de zon

 141. hannie burgman zegt: 03-03-11 om 23:23

  Ik vraag me af hoe dat precies gaat met het kiezen van de eerste kamer waarom er niet bekend is hoe de eerste kamerer precies uit gaat zien. Ze gaan op 3 mei stemmen lees ik. Maar is dat openbaar kom ik als burger te weten hoe iedereen gestemd heeft? Is iedereen vrij om te stemmen wat hij wil of is er partij discipline. Is het niet te berekenen hoe de uitkomst zal zijn?
  Kan iemand dat in de krant uitleggen?

 142. Frank zegt: 04-03-11 om 00:00

  Ik ben NIET blij!
  Deze uitslag zal ertoe lijden dat dit toch al onzalige kabinet een deal zal sluiten met de SGP. Nòg een patij die discrimineert, namelijk vrouwen, (gôh, hoe zou de PVV met hun grote mond over vrouwenonderdrukking zich hier uit proberen te praten?)
  Dan zal de afbraak van al wat goed is doorgaan en zelfs vehevigen, want de meest “pijnlijke” maatregelen die men van plan is zijn natuurlijk nog niet naar buiten gebracht. Maar ja: men moet zich eerst altijd flink in de vingers snijden alvorens men weet waar af te blijven, elke geneatie opnieuw.

 143. met steun van de SGP gaan ze nu de ‘onderdrukte’ moslima’s de hoofddoekjes afpesten…
  nederland is ernstig ziek,
  ikke ikke ikke en derest kan letterlijk stikken

  schaam u!

 144. Jeroen zegt: 04-03-11 om 00:44

  Prima uitslag, ga maar rustig met de SGP praten. Het zijn tenminste fatsoenlijke mensen die niet lopen schreeuwen dat het kabinet naar huis toe moet, alles gaat blokkeren om het maar te kunnen blokkeren etc. Ik moet er namelijk niet aan denken dat ik volgend jaar WEER naar de stembus toe moet. Het is nou wel een keer mooi geweest, nu eerst wat gaan doen dan maak ik over 4 jaar wel op hoe het land ervoor staat en maak ik weer een keuze. Het is gewoon zielig en triest dat na Kok I geen enkel kabinet de rit heeft uitgezeten

 145. renate zegt: 04-03-11 om 02:50

  Teleurgesteld. Het is ongelofelijk dat veel mensen toch weer de PVV stemmen, een ‘gedoogpartij’ die de rest in zijn greep houdt. Wilders mag alles roepen, ik zag de venijnige blik in zijn ogen toen hij de ‘”heer Cohen en zijn linkse bende”" noemde. Moet men zo met elkaar omgaan? Wilders kan niet aan het fatsoen van de heer Cohen tippen!
  Ik hoop van harte dat de uiteindelijke uitslag voor de eerste kamer toch een minderheid oplevert voor rechts. Want er staat veel op het spel: onze musea, onze bibliotheken, klassieke concerten, natuurbehoud. We willen toch geen kale uitgeklede samenleving waarin auto’s met 130 km per uur over de weg racen!

 146. Bert zegt: 04-03-11 om 06:19

  De uitslag en uitspraken in de campagne zijn duidelijk, rechts contra links, extreem rechts contra immigranten, en steeds meer sinistere uitspraken hoe men met nieuw Nedelanders denkt om te moeten gaan.
  Verder gewoon het uitbouwen van de Nederlandse overheid in economische criminaliteit, mensenhandel, prostitutie, grote drugshandel uit Zuid Amerika, huisjesmelkers, uitbuiting van goedkope arbeiders uit Oost Europa, etc. etc. onder het motto, ‘moet kunnen , vrije markt, burger is zelf verantwoordelijk ‘
  De Nederlandse overheid heeft al ruim 30 jaar geen verhaal betreffende industriebeleid, en werkgelenheid voor o.a. ouderen, en groepen welke extra aandacht verdienen.
  Vandaar dat Nederland een beetje in de middenmoot blijft hangen, en het gewoon oudbollig doormodderen zal blijven.

 147. Thies zegt: 04-03-11 om 09:01

  Lekkere uitslag sinds juni vorig jaar heeft alleen d66 en het cda gewonnen. Wilders is op de weg terug naar plm 3 zetels , daar kan hij misschien wel behoorlijke mensen voor vinden. Ja ik ben heel erg tevreden.

 148. Piet zegt: 04-03-11 om 09:35

  @pluisje,

  De SGP heeft het gelijkheidsbeginsel op papier staan in de vorm van een cassatie-arrest van 9 april 2010, waarin staat dat de SGP geen vrouwen mag uitsluiten… en nog wat meer…. niet uit eigen vrije wil…

  Dus niet gaan zeggen dat er een vorm van gelijkheid is bij de SGP…

  ..

 149. Piet zegt: 04-03-11 om 09:36

  Dat het kabinet de kosten niet voor zich uitschuift is aanbevelingswaardig. Prima zelfs. Jammer dat er slechts is besloten de rekeningen te betalen door de broekriem aan te halen. Niet door eindelijk eens wat zaken te wijzigen… herziening belastingsysteem bijvoorbeeld (hypotheekrenteaftrekbeperking, overdrachtbelastingen, en voor de rijken onder ons afschaffing van successierechten), rekeningrijden wél in te voeren en BPM wegenbelasting af te schaffen… en op een heel korte termijn de koopkracht van de mensen iets te herstellen door de BTW eens te verlagen.
  Kijk daar profiteert dan iedereen van. En dan betaald ook iedereen mee aan de kosten van de ellende..

 150. Tja zegt: 04-03-11 om 09:54

  @Rob

  Vanuit een positie waarin je het goed hebt zo roepen is makkelijk. Ik heb het ook relatief goed, maar ik kan het wel opbrengen om aan een ander te denken. Sterker nog, ik stem iets dat slecht is voor mijn eigen portemonnaie. Dan zal jij zeggen “dat is dom”, maar ik ben van mening dat “wij” de ouders in dit gezin die wereld heet zijn en “wij” het voorbeeld moeten geven aan de wereld. Uiteindelijk is op een deel van Azie na zo´n beetje alles een ex-kolonie van West-Europa en haar beschaving. Dat doen we niet door een deel van dat “wij” geheel te laten zitten zoals dit kabinet doet. En kom nu niet aan met “dat valt wel mee” want het valt niet mee.

  Dat iemand het beter heeft dan een ander heb ik geen problemen mee. Dat iemand harder werkt en meer verdient, ook niet. Dat er echter zodra er bezuinigingen zijn geen rekening gehouden wordt met de zwakkeren vind ik ronduit walgelijk. En zo denk ik dan ook over mensen zoals jij. Discussies op de TV over hoe je over een paar jaar voor een ton de ruimte in kan? Dan denk ik, heb je een ton over dan? Stop het in de samenleving? Lijkt me een mooier doel.

  Je hebt kansen en profiteren, en je hebt een hele grote groep in het midden die zowel de kansen niet krijgen als er ook niet op zitten te wachten als profiteurs te boek te gaan. Maar die gewoon domweg niet kunnen. En dat, beste Rob, negeer je omdat het niet in je perfecte wereldje past.

  Ik was er altijd trots op Nederlander te zijn. De enige momenten dat ik dat niet was was als a-socialen zich misdroegen op wintersport of als ik in Portugal in een zwart-geld-vakantiedorp geconfronteerd werd met de elitaire kakmentailteit waar nu half Nederland zich van bediend.

  Mensen houden hun handje op. Weet je hoe mensonterend het is om naar zo´n instelling te moeten voor een heleboel mensen? En ja, er zijn er die er een hobby van hebben gemaakt. Maar pak die er dan tussenuit en straf ze. Zet die hoog opgeleiden die niet willen werken in een lagere functie omdat het “slecht op hun CV staat” gewoon verplicht aan het werk. Maar laat de mensen die het echt niet kunnen met rust. Die verdienen dit niet. Die verdienen jouw ronduit degenererende stukje tekst niet. Die verdienen hulp, die jij ze kan geven, maar niet wilt geven.

 151. sarinda zegt: 04-03-11 om 10:44

  Ik ben teleurgsteld. Dat nog steeds zoveel mensen in het populisme van de PVV trappen. Ik hoor zelfs mensen op TV zeggen dat dat de “enige is die iets voor ze doet”. Terwijl de PVV helemaal niets doet. De PVV schreeuwt. En dan nog openlijk discriminerend ook.
  Ondertussen regeren ze mee, al is het niet officieel, en hebben we dank zij hen een rechtse meerderheid. De kiezer is heel erg bedrogen, en jammer genoeg valt er weinig meer aan te doen als men daar eindelijk achter komt. Dan zit dit kabinet nog vast in het zadel en hebben ze al allerlei asociale wetten aangenomen. Verkiezingen zijn pas over 3,5 jaar.

  Het is nog te hopen dat de restzetels zo verdeeld worden dat ze geen meerderheid krijgen. Maar ja, dan nog, met hulp van one-issue partijen als de SGP en de ouderenpartijen kunnen ze nog van alles doordrukken. Ze hoeven er niet eens echt voor te onderhandelen. Hoogstens goed de zaken verdraaien of beweren intenties te hebben die ze helemaal niet waar hoeven te maken. En dat ze dat kunnen is wel gebleken.

 152. Lianne! zegt: 04-03-11 om 11:59

  @Johan:
  helemaal mee eens, wel mooi dat ze een stemmenwinst hebben geboekt…

 153. Lianne! zegt: 04-03-11 om 12:00

  @Frank:

  waarom zou de SGP vrouwen discrimineren? Ze zijn zelf ook getrouwd hoor..

 154. bas zegt: 04-03-11 om 13:12

  @ Lianne

  Dat is natuurlijk geen argument

  de SGP hanteert ene boek waarvan ik de geldighied niet erken, om te zeggen mannen de politiek, vrouwen de kinderen

  Een vriendin van me zit in de gemeenteraad, en ik heb vaak op haar kinderen mogen passen als zij vergaderingen had.

  Dus niet alleen dicrimineert de SGP vrouwen, maar ook mannen. Want ook mannen worden geconfronteerd met, voor mij, onzinnige regels

 155. Tja zegt: 04-03-11 om 13:35

  @Lianna

  Het is niet erg dat de SGP vrouwen de rol accepteren die de mannen voor hen verzinnen (of zij zelf ook zo zien, dat laat ik in het midden). Het is erg dat ze de rest van de vrouwen in Nederland in diezelfde rol willen drukken. Wat dat betreft zijn ze dus geen haar beter dan de oh zo veel besproken Islam aanhangers.

  Discrimineren? Ja, dat is het op het moment dat je alleen vrouwen op je kieslijst toe wilt laten als de rechter dat zegt maar ze verder als “niet competent” beschouwt zonder daar een aantoonbare reden voor te hebben. Je intentie grenst dan aan discriminatie, alleen je atsoen belet je het te bezigen omdat je je aan de wet dient te houden. Ik weet niet wat ik liever heb: Iemand die het vrijwillig besluit niet te doen of iemand die het alleen niet doet omdat het niet mag. Ik weet wel wie ik meer vertrouw.

  Ik heb verder niet veel tegen de SGP hoor. Ik vind het keurige mensen, met een uitgesproken mening die ik niet deel. Niet vanuit de gedachte dat het allemaal onzin zou zijn, maar vanuit de gedachte dat een ieder vrij moet zijn om zijn/haar keuzes op elk gebied zelf te maken. Als ik het risico wil lopen naar de hel te gaan, dan is dat mijn keuze. Ik overtreed niet bewust algemene regels van fatsoen om dat uit te lokken, maar wring me ook niet in 100 bochten. Ik verstoor niemands zondagsrust. Ik ben daar heel voorzichtig mee. Maar als ik naar een winkelcentrum wil gaan waar iemand gekozen heeft open te zijn dan is dat mijn keuze. Ik klaag ook niet over die kerk klokken op zondag morgen die mijn ochtendrust verstoren. Ik zie in gedachten dan al die mensen riching kerk gaan en het is een geruststellend gevoel dat dat kan. Maar het is niet mijn ding.

  Alles heeft een eigen plaatsje, maar de SGP is blijven hangen in de geschiedenis. Ze zijn graag de fatsoenspredikers van de samenleving, maar zijn niet met hun tijd meegegaan. En dat is jammer, maar dat is mijn mening en niet meer dan dat.

 156. Sandra Vermeulen zegt: 04-03-11 om 13:43

  @Sandrina, jammer dat je zo tekeer gaat tegen de PVV. Realiseer jij je als vrouw wel dat het zo’n beetje de enige partij is die voor jou opkomt t.a.v. Islamisering. Als Nederlandse vrouw met een grote mond gaat jou kop er namelijk als eerste af als het aan fanatieke aanhangers van de ideologie van de “vrede” ligt.

  Lekker blijven demoniseren en als het straks te laat is voor jou en of je kinderen, niet zeuren graag!

 157. Laurens zegt: 04-03-11 om 14:25

  Ik vind het jammer dat het kabinet net géén meerderheid (tot nu toe) heeft. Zit er niet aan te denken om op een korte termijn weer naar de stembus te gaan.
  De sgp is een goede optie, heb geen problemen met zondagsrust. De maatschappij is al zo druk en die ene dag per week doet mij niet zoveel.
  We zullen het zien!
  Op 25 mei weten we het!

 158. Ricardo zegt: 04-03-11 om 15:41

  De SGP lijkt me echt wel zelfstandig genoeg om eigen afwegingen te blijven maken. Niet alle eventueel voorgestelde beleid zal zondermeer gevolgd worden. Ik denk dan met name aan de sociale zekerheid. Maar men lijkt wel een soepelere ‘coalitiepartner’ dan bv. CU of 50Plus.

 159. Martijn zegt: 04-03-11 om 16:57

  @sarinda

  Waaruit is dat dan gebleken en jij mag het er misschien niet mee eens zijn maar Nederland heeft echt gekozen voor een niet linkse regering want alleen de PvdA, SP en GL zijn echte linkse partijen de D66 is bijvoorbeeld liberaal en de CU is een christelijke partij net als het CDA dus een middenpartij dus lang leve de democratie en laat de regering nu maar eens gewoon regeren en pas achteraf commentaar geven net als die mevrouw die door Job Cohen zo bang was gemaakt en een jaar later blij is met de regering die er zit want die zorgt voor werk en laat mensen die hulp nodig hebben echt niet vallen!

 160. Den Driek zegt: 05-03-11 om 00:49

  PvdA == Pik’t van de Ander.
  Hard schreeuwen en zoveel mogelijk blokkeren; gaat het fout een ander de schuld geven.
  Ik ben voor een sociaal beleid (=zelf onschuldig aan ‘n probleem; dan ook ondersteuning van overheidswege).
  Solialistisch ( zelf schuldig aan een probleem en een ander er voor op laten draaien !!!!!!)
  We spelen wel Sinterklaas met het geld van het volk, en de mensen moeten hun mond houden. Democratisch verplicht.
  Ik ben 65 jaar en werk gewoon door en het grootste gedeelte van mijn salaris gaat naar ontwikkelingswerk.
  Ik werk op oudere leefijd, ik heb een bevoorrechte positie en laat een groot deel van behoeftige mensen in de rimboe ervan profiteren.
  PvdA Hou toch op. Klets koek. Draag SOCIALE verantwoordelijkheid en solialistische rhetoriek kan gemist worden.
  Heer Den Uyl U heeft Nederland een groot onrecht aangedaan. Uw erfelijke aanhang dient wat positiever bezig te zijn. Ik hoop dat het linkse complot geen meerderheid in de Eerste kamer kan bwerkstelligen.

 161. Henk zegt: 05-03-11 om 23:50

  De SGP als spil van het land!! Heerlijk. De tijd van zwembaden-kraken op zondag komt weer terug. Toen kon je nog lachen, want zegt U nu eens zelf: “Waar is de gulle lach tot op heden gebleven??”

 162. Cor Nebrov zegt: 06-03-11 om 21:46

  Ongelooflijke uitslag! Ik vraag me werkelijk af of het intolerantie en/of hufterugheid is wat helaas veel mensen beweegt vandaag de dag!?
  Ik geloof eerder in het nare hebberige in de mens, wie ruilt nu -puntje bij paaltje- zijn nieuwe flatscreen, iPhone, auto of 2e vakantie in voor iets meer welzijn, bestaansrecht of veiligheid bij onze medemens hier of zeker wat verder weg.. Laat staan dat zij dan ook nog ons vreemde kreten slaken en er o-zo anders uitzien en zich gedragen op lastiger invoelbare wijze. Kortom MediaMarkt vs Voedselbank/Unicef, tjah.. ;-S “Money (still) rules the World”

 163. Tja zegt: 07-03-11 om 12:00

  Nog iemand die de socialistische ideologie niet begrepen heeft.

  Los van het feit dat on sociale stelsel niet alleen van de PvdA komt, maar door de tientallen jaren heen ook aan stemmingen onderhevig is geweest van rechtsere regeringen (zie mijn eerdere post) is het zeker nooit de bedoeling geweest mensen hun handje op te laten houden. Niemand, in al die tientallen jaren, heeft de moeite genomen om het beter te controleren. Nu nog steeds niet. We hebben een rechtse regering, en nog steeds zijn de controles niet beter of strenger of is er een razzia ontstaan onder vermeende oplichters van het sociale stelsel. Nee, liever gaan we carnaval vieren. Dus Den Driek, schei toch uit met vingertjes wijzen. We stonden erbij, we keken ernaar, en nu zoeken we een zondebok en hebben besloten dat dat de PvdA is omdat dat toevallig aansluit bij de anti-islam sentimenten van bange medelanders.

  In dit geval kies jij er voor om de goeden onder de kwaden te laten lijden. Je kiest niet voor een sociaal beleid, je kiest voor iets dat arm en rijk verder uit elkaar drijft. Dat mensen die lang doorwerken terwijl ze eigenlijk niet meer kunnen, nog langer door moeten werken terwijl mensen die geen geld verdienen met hard werken maar met slimmigheidjes nog steeds vroeg met hun voeten op tafel gaan.

  Regels en controle. Keywords waarmee je zoveel meer oplost dan beledigen en generaliseren.

 164. Jan zegt: 07-03-11 om 18:44

  De uitslag verbaast mij niet. het enige wat ik niet begrijp is waarom een partij als CDA samenwerken met PVV. In mijn ogen passen die twee Christelijk gezien niet eens bij elkaar. Christelijkheid/geloof kun je buitensluiten en dan heb DA in plaats van CDA
  Wat vroeger gebeurt is is vroeger. De tijden zijn veranderd.
  Dit laatste wil ik ook even aan Dhr. Den Driek onder de aandacht brengen
  Ik zelf denk dat er teveel geld gaat naar naar andere landen in procenten uitgedrukt
  En de EEG mag terugkomen, misschien ook wel de BeNeLux
  De toekomst zal het uitwijzen

 165. Ron M. zegt: 08-03-11 om 16:01

  @Rob

  Ik heb gezegd dat de hyoptheekrenteaftrek beperkt moet worden. Niet dat die afgeschaft moet worden, maar mensen die een huis van 1.000.000 kopen met een hypotheek a 7% rente krijgen per jaar 70.000€ van de staat terug, terwijl ik als ik een huis huur en per maand meer als 1600 € verdien krijg ik geen huurtoeslag meer. Hoe eerlijk is dat. Ik gun mensen best hun hypotheekrenteaftrek, maar gelimiteerd tot een bedrag van 400.000 € ofzo. Als jij je een huis van 1.000.000 kunt aanschaffen moet je ook de hypotheek kunnen betalen, anders had je een goedkoper huis moeten aanschaffen. Je moet niet meer kopen als dat je kunt betalen.

 166. R. Carton zegt: 11-03-11 om 17:12

  ben niet blij, had meer verwacht van VVD.

 167. Chris zegt: 14-03-11 om 22:52

  Ik heb VVD-ers onder mijn beste vrienden, maar geen PVV-ers en geen SGP-ers en ook geen CDA-ers.

  Paars 4 come on!

 168. Chris zegt: 14-03-11 om 23:11

  Ik heb VVD-ers onder mijn beste vrienden, maar geen PVV-ers en geen SGP-ers en ook geen CDA-ers.

  Paars 4 come on!

  Ik heb nu D’66 gestemd, maar stem meestal Groenlinks.

  Voor mij zou een coalitie VVD-PvdA-D’66-Groenlinks-SP-CU met gedoogsteun van het CDA veruit te prefereren zijn voor wat er nu zit.

  Of een andere gedoogvariant: gedoogsteun PvdA, gedoogsteun SP, VVD-CDA-D’66-Groenlinks-CU in de regering…

  De PVV dient te worden gezien als de gezamenlijke verwende voetbalsupportersclub van Nederland: niets geleerd toch rijk! Boeven en charlatans in de Partij Van het Vooroordeel!

Geef een reactie