De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

AOW voor dummies

kamp_aow1Een vrouw van 66 woont met haar man van 67 en hun dochter in één huis. De dochter werkt niet. De ouders krijgen allebei een AOW-uitkering, die 50 procent van het minimumloon bedraagt. Maar dan krijgt de dochter een baan, en – raar, maar waar – gaat de AOW van de ouders omhoog. “Als u het begrijpt… Ik begrijp het niet”, aldus minister Kamp van Sociale Zaken, die vandaag in de Kamer met verve zijn plan verdedigde om te korten op de AOW.

kampaow4De minister had eigenhandig wat rekenvoorbeelden op een A4-tje getikt, om nog maar eens aan te tonen hoe absurd de regeling op dit moment in elkaar steekt.

Wat bijvoorbeeld te denken van de vrouw van 66, die een huishouden deelt met haar zus van 57? Zij krijgt een AOW van 50 procent van het minimuminkomen. Maar als zij ruzie krijgt met de zus en in haar plaats haar dochter van 47 in huis neemt, dan gaat haar uitkering van de weeromstuit omhoog naar 70 procent.

En dan zijn er nog de drie zussen uit voorbeeldje 6. Ze zijn 68, 67 en 66 jaar en wonen met z’n drieën samen. Niks aan de hand. Alledrie krijgen zij een AOW van 70 procent. Maar als één van hen komt te overlijden, dan gaat de uitkering opeens naar 50 procent. “Hier ontbreekt de logica volledig aan. Er is geen touw aan vast te knopen”, vindt Kamp. 

Kamps conclusie: als de Kamer het ermee eens is, dan pas ik het systeem aan en als dat niet zo is, dan doe ik het toch.  

Inge Hoogendoorn

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


12 reacties op “AOW voor dummies”

 1. willem zegt: 06-04-11 om 18:16

  ik heb nog een mooi voorbeeld na 51 jaar werken en een longziekte te hebben opgelopen omdat in het verleden een laffe regering geen nee tegen amerika durfde te zeggen wat transport mo2 ofwel agent orange betreft en hun burgers nadien in de kou hebben laten zitten ontvan 436 euro aow per maand en dus moet ik verplicht leven van de finaciele hulp van mijn vrouw omdat die jonger is en ook een invaliditeitsuitkering heeft mogen wij van de overheid eigenlijk onder een brug slapen meer rechten zijn er niet ook vervoer voor mij is niet toegestaan en dit met 17% longen over

 2. zo kan ik er nog wel één
  nog 2 jaar dan word ik 65 als mijn vrouw die jonger is krijgt zij ook aow .als zij blijft werken en verdient € 300 pm mag zij 238 euro houden.
  van de rest moet zij 1/3 afdragen belachelijk je stimuleren om een goed bestaan te hebben als gepensioneerde ontneemt het kabinet ons.
  gr cees

 3. Alexander zegt: 06-04-11 om 19:37

  Het probleem is een erfenis uit de oude tijd dat de man kostwinner was en de vrouw niets verdiende.

  In plaats van dat we mensen ieder persoonlijk een eigen inkomen of uitkering bieden en het dan aan henzelf overlaten of ze alleen of samen met anderen een woning en eventueel ook een huishouden willen delen, wordt er gewoon vanuit gegaan, dat wanneer je met zijn 2-en woont, je dan wel met minder toekan…

  Veel één-ouder “gezinnen” worden als gezin (stel) behandeld en dat maakt het onaantrekkelijk om weer een stel te vormen (of in een woongroep in te trekken of zo).
  Dat is juist het punt waarmee we tevens het tekort aan starterswoningen zouden kunnen verminderen, het is nu aantrekkelijk om klein en goedkoop apart te wonen en niet om het samen te doen.
  We krijgen op die manier steeds meer “singles” en dat is jammer.

  Iedereen zijn eigen persoonlijke inkomen of uitkering en ga maar samen wonen als je niet uitkomt in je eentje.
  En schaf die één-ouder gezin constructie en die korting op samenwonende AOW-ers af. Samen doen om economische redenen is niet slecht en er is keuze genoeg in het soort mogelijke samenlevingsverbanden.

 4. Bart zegt: 06-04-11 om 20:04

  Meneer Kamp heeft weer wat centen gevonden bij 65 jaar en ouder in het land.
  Weet meneer Kamp al wat hij moet gaan doen aan die lieden welke 100 derden MILJARDEN hebben laten verdwijnen via slechte pensioenbeleggingen, en broddelwerk het zuivere amateurisme in het Nederlands Bank, en verzekeringwezen ??

  Wij hadden van die z.g. experts ( premier en vice premier) welke beweerden 2 1/2 jaar geleden, dat Nederland wel tegen een stootje zou kunnen en de crisis aan ons voorbij zou gaan.

  Tot op heden nog geen enkel verhaal of duidelijke uitleg mogen ontvangen, hoe dit vele geld verdwenen is.

  Of maken wij ons alleen erg druk om ‘peanuts ‘ ?

 5. t spies zegt: 06-04-11 om 20:22

  een vet varken, weet niet dat een mager varken ook honger heeft.
  ik vind het een niet te begrijpen actie van de heer kamp.

 6. wilma zegt: 07-04-11 om 01:22

  en wat te denken van een vrouw die samen met haar man een eigen zaak heeft,ze is niet in loondienst, dus heeft geen inkomen, maar als de man 65 is( na 1 januari 2015), en ze graag willen stoppen, dan krijgt hij alleen maar 50% AOW, en moeten ze nog drie jaar zien dat ze rond komen van dat bedrag, of de vrouw moet op haar 62ste opeens een baantje zoeken, dat wordt voor de man dus 3 jaar langer doorgaan met de zaak

 7. bas zegt: 07-04-11 om 09:35

  Ik vind de voorbeelden van Kamp erg veelzeggend, en inderdaad bezopen

  Volgens mij moeten we toe naar een geïndividualiseerde AOW, warbji ik dan denk aan de beroemde 50 %. Vervolgens is een toeslag van 20 % mogelijk voor eenpersoonshuishoudens

  Wie een huisgenoot, partner, broer, zus, kind of wat dan ook, heeft die onder de 65 is, en daardoor geen AOW ontvangt, daar is eventueel de bijstand voor

  Hoeft alleen nog een regeling bedacht te worden dat AOW inkomsten voor het recht op bijstand wellicht niet mee hoeven te tellen, maar volgens mij is dat niet eens nodig

 8. jaap van dijk zegt: 07-04-11 om 09:40

  De armen armer de rijken rijker, steeds meer bonussen en voor politici een riante wachtgeld regeling

 9. Tja zegt: 07-04-11 om 09:46

  Sluit mij volledig aan bij de eerste zin van t spies. Hebben we met andere kwesties (banken?) ook last van in dit land.

  Of er iets moet veranderen, ja dat kan. Maar het mag niet minder worden voor mensen die al weinig hebben.

 10. Dat allerlei regelingen rare effecten of bij-effecten hebben, is een bekend verschijnsel. Maar om dan maar zonder op- of omkijken iedereen gelijk te trekken op die rekensom, die voor de AOW-ers het nadeligste uitpakt, is natuurlijk geen sociaal beleid. Daar hoef je geen dummy voor te zijn!
  Sociaal beleid voor de AOW-ers is bijvoorbeeld het inhalen van het jarenlang achterblijven van het AOW-bedrag op de welvaartsontwikkeling (nu al 17%!). En daarna de AOW welvaartsvast houden. Een burgerinitiatief daarvoor ligt bij de Tweede Kamer (www.aowomhoog.nl). Zo wordt ook de groeiende tweedeling tussen arme en rijke ouderen een halt toegeroepen.
  Geen geld? Geld is een kwestie van politieke prioriteit. Wie zei ook al weer: “De mate van beschaving van een land kan men aflezen aan de manier waarop men met zijn ouderen omgaat”?

 11. Peter zegt: 31-05-11 om 10:16

  Het is al triest genoeg dat mensen moeten rondkomen van 50 procent van het minimumloon in dit zogenaamd welvarend land, minimum is toch minimum en niet de helft. Vind meneer Kamp dat ook nog teveel. Mensen die niet kunnen werken om wat voor reden dan ook, kiezen daar meestal zelf niet voor en hoeven daardoor dus ook niet onder de armoedegrens geschopt te worden. Wij moeten met allen op onze centjes passen en onze goedbedoelende regering gooit het met bakken weg richting hun tactisch geplaatste strijkstokjes en sluiten vrolijk achterkamerdealtjes wat onze democratie zeer ernstig ondermijnt. Eerst moraalridder spelen om na de politieke carriere te gaan cashen, wat ze volgens mij nu ook al doen van onze centjes. Helaas zal het in Europa en de rest van de wereld nog veel slechter gaan worden en zakken we weer af naar de middeleeuwen. Wereldeconomie hoopt op 9 miljard inwoners op deze bol, met een bizarre rattenrace om vanalles tot gevolg met het merendeel afvallers. De ouderen die niet meekunnen worden afgedankt en hun kleinkinderen worden op de kleuterschool al gebrainwashed zodat ze later de nieuwe normen aan de oudere generaties kunnen opdringen. Uiteindelijk zal 99 procent van de wereldbevolking verliezer zijn en met een beetje pech zijn we straks verplicht 150 jaar oud te worden om de economie te dienen. Zelfs kinderen worden al met schulden opgezadeld, nog even en je moet naast het betalen om te mogen doodgaan ook nog betalen om geboren te mogen worden.De democratie trilt op zijn grondvesten en arabische toestanden zullen hier waarschijnlijk ook niet uitblijven. Economie is uitgevonden om mensen het gemakkelijker en aangenamer te maken, niet om te dienen als geldmachine. Rijken worden rijker, armen worden armer, we hebben meer schuld dan ooit, maar sparen ook meer dan ooit. Dit zegt voldoende over de geldstroom en verdeling. Onze ouderen worden bedankt voor de moeite en achtergelaten, wie verzekerd ons dat dit ook niet het plan is voor onze kinderen. Beseffen regeringen niet dat er ook mensen in deze democratie zijn die een andere wereld willen. De drang om te scoren van de politieke leiders en zelfverklaarde top-bestuurders zal er voor zorgen dat de bevolking de klappen krijgt. Ze hopen dat wij te dom zijn om hun bedrog niet te zien. Geef ze brood en spelen.

 12. gerda zegt: 13-07-11 om 11:13

  Voledig eens met PETER,

Geef een reactie