De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Een stukje traditie, dat we erin houden

240_geloofsbrieven_p1000862Op zoek naar een leuk uitje in Den Haag?  Check dan af en toe de agenda op de site van het Koninklijk Huis. Eens in de zoveel tijd ontvangt koninging Beatrix op woensdagochtend de nieuwe ambassadeurs uit het buitenland op Paleis Noordeinde, die haar dan hun zogenoemde geloofsbrieven aanbieden. Dat gaat gepaard met een ceremonieel als ware het Prinsjesdag.

 

240_geloofsbrieven_p10008722Deze week was het weer zover. Hare Majesteit ontving achtereenvolgens de ambassadeurs van Ecuador, Senegal en Tadzjikistan. De drie werden, de één na de ander, opgehaald door een Kamerheer in een galarijtuig met twee paarden ervoor. Daar achteraan kwam nog een blauw rijtuig voor de ambassadestaf, ook weer met twee paarden ervoor. Voor en achteraan de ministoet reden twee ruiters van de Bereden Marechaussee in gala-uniform.

240_geloofsbrieven_p10008771De nieuwbakken ambassadeurs dienen hun opwachting te maken in jacquet of of nationale dracht. De ambassadeur van Senegal, Amadou Kebe, bijvoorbeeld verscheen in een goudkleurig, Afrikaans gewaad. De ambassadeurs werden buiten opgewacht door een erewacht en een militaire kapel. Bij de ingang van het werkpaleis aan het Noordeinde stonden twee ereposten van de Koninklijke Marechaussee Den Haag. Na een eresaluut van vier roffels en het spelen van het volkslied van het land van herkomst, inspecteerden de drie de erewacht en gingen ze naar binnen.

Om met één van de grenadiers uit dit filmpje van de Rijksvoorlichtingsdienst te spreken: “Het is een stukje traditie, dat we erin houden.” Allemaal gratis en voor niks te bewonderen.

Inge Hoogendoorn

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Een stukje traditie, dat we erin houden”

 1. bas zegt: 08-04-11 om 08:55

  Het kost een heleboel geld, en voor wat, precies?

  Een mercedes S400 die de mensen -in een net pak gekleed – ophaalt lijkt mij toch minstens zo functioneel

  En mijn belastingeld wordt hierdoor niet verspild

 2. Den Driek zegt: 09-04-11 om 09:20

  Kwats

 3. Sybrand zegt: 21-04-11 om 22:57

  @bas, kom op zeg, doe niet zo zuur. Van ‘jouw belastinggeld’ kan de Staat niet bestaan hoor. En jij zult er geen boterham minder om eten, of wel soms? Franje maakt het leven leuk en speels, daar is niet snel te veel van. En de ambassadeurs weten zich door dit ceremonieel welkom.

Geef een reactie