De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Een bijna-ruzie in de Kamer

omtzigtHet Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA vindt dat het spoeddebat een volstrekt bot instrument is geworden, liet hij eerder deze maand al weten. En daarom had hij voor deze keer iets nieuws bedacht: in plaats van een spoeddebat vroeg hij in een spoedeisende kwestie een brief van twee kabinetsleden aan. Tot grote ergernis van de Kamervoorzitter.

Sinds er zeven jaar geleden is besloten dat de steun van slechts dertig Kamerleden voldoende is om een spoeddebat te kunnen houden, regent het aanvragen. Aan het begin van de maand telde Omtzigt dertien debatten op een wachtlijst. En 31 spoeddebatten waren zelfs alweer van de agenda geschrapt, omdat ze inmiddels niet meer zo spoedeisend of zelfs achterhaald waren.

Volgens Omtzigt komt het Kamerleden vaak helemaal niet zo slecht uit als hun onderwerp stilletjes uit het zicht verdwijnt, want het gaat vooral om het ritueel van het aanvragen. “Je krijgt vooraf al de publiciteit, maar hoeft vervolgens niet de voorbereidingen op het debat ter hand nemen”, zei hij.

Maar nu zat Omtzigt zelf met een aantal spoedeisende vragen in zijn maag, over de kosten van pensioenfondsen die de pan uit rijzen. Om de spoeddebattenberg niet nog groter te maken, bedacht hij deze oplossing: hij vroeg bij de regelingen om een brief van de ministers van Sociale Zaken en Financiën. “Terwijl we nou juist hadden afgesproken dat we geen brieven aanvragen in de plenaire zaal”, aldus een kribbige Kamervoorzitter.

Een bijna-ruzie in de Kamer was geboren.

Inge Hoogendoorn

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Een bijna-ruzie in de Kamer”

  1. Ricardo zegt: 13-04-11 om 12:53

    Bij deze ‘overkill’ aan vragen en spoeddebatten rijst de vraag in hoeverre men in de Kamer nog aan beleid maken toekomt en of men niet meer dan ooit hijgerig en hyperig achter de (media) feiten aanholt. Terwijl ‘in het veld’ diverse nuttige controlerende instituten geprivatiseerd, uitgedund of afgeschaft zijn doet de nieuwe generatie Kamerleden net of men via vragen en debatten vanzelf overzicht en mooi weer krijgt. We zien politici als Omtzigt als ware ZZP’ers zeer druk bezig om zelfs hun eigen functioneren te ondermijnen. Nieuwe politiek? Nee, nieuwe varianten op profileringsdrang en ‘ramen wassen’.

  2. Brian zegt: 13-04-11 om 20:22

    Vond wel dat mevr. Verbeet beneden haar waardigheid reageerde. Ze was meteen erg kribbig.
    En dan de opmerking dat ze vond dat Omtzigt een ‘flauwe opmerking’ maakte… Erg misplaatst!

    Kom op, zo’n veeleisend Kamerlid is Omtzigt niet. Sterker nog, debatten met hem zijn verschrikkelijk saai en droog. (Inhoudelijk wel heel sterk!!!)

Geef een reactie