De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Oorlog om veteranen in de Tweede Kamer

WAGENINGEN-HERDENKING-BEVRIJDINGSDAGWoensdagmiddag. Op de Haagse redactie van de NOS komt een tip binnen dat er ruzie is in de Tweede Kamer over de Veteranenwet. Dat is wet waarin (na)zorg wettelijk wordt geregeld voor militairen die op (gevaarlijke) missies zijn geweest.


Twee jaar lang is PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink bezig met het maken van een initiatiefwet, maar uit de hoek van vakbond ACOM komt nu het verhaal dat de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV plotseling met een eigen Veteranenwet willen komen.

Dat zou bijzonder zijn, want het is op het Binnenhof een soort traditie dat Kamerleden die bezig zijn met een initiatiefwet (de meeste wetten komen van het kabinet) de ruimte krijgen om dat af te maken. Andere partijen kunnen bij de behandeling in de Kamer zo’n voorstel altijd aanpassen in een door hen gewenste richting of het wegstemmen in het uiterste geval.

De conclusie op de redactie is snel getrokken: uitzoeken hoe het zit en dan melden als er wat aan de hand is. Dus we bellen met de Kamerleden die er over gaan bij de VVD, het CDA en de PVV. Contact met VVD’er André Bosman leidt er aan het einde van deze middag toe dat deze verslaggever in de Toxopeuszaal, een kamer in het deel van het kamergebouw waar de VVD-fractie is gehuisvest, wordt ontvangen door Bosman zelf en zijn collega’s Hanke Bruins Slot (CDA) en Marcial Hernandez (PVV).

Het drietal maakt daar eensgezind duidelijk dat ze het heel vervelend vinden dat er onjuiste publiciteit op gang is gekomen via de vakbond. Want wat zij beogen is slechts een Veteranenwet met een zo breed mogelijk draagvlak in de Kamer. En ze bezweren dat ze NIET van plan zijn zelf met een intiatiefwet te komen. Ze hebben wel één en ander op papier gezet, maar dat is een GESPREKSNOTITIE, niet meer maar ook niet minder dan dat. Wel zeggen ze met Eijsink en haar mede-initiatiefnemers van SP, GroenLinks en D66 in overleg te willen.

Het gevoel op deze redactie na dit gesprek is: géén onderwerp zolang ze niet zelf met een initiatief willen komen.

Maar ‘s avonds laat komen er andere signalen. Via een ander contact komt dan de ‘gespreksnotie’ van Bosman, Bruins Slot en Hernandez binnen in de mailbox en die lijkt toch wel verdacht veel op een initiatiefwet. De aanhef is als volgt:

Voorstel van wet van de leden Bosman, Bruins Slot en Hernandez tot vaststelling zorg en erkenning veteranen (veteranenwet)

VOORSTEL VAN WET

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. “

Abracadabra voor buitenstaanders misschien, maar elke vaste gast op het Binnenhof weet dat dit de vaste aanhef is voor een initiatiefwet uit de Tweede Kamer, in dit geval van de leden Bosman, Bruins Slot en Hernandez, inzake de veteranen.

Het is inmiddels donderdag en we zoeken contact met Angelien Eijsink en andere initiatiefnemers van de ‘linkse’ veteranenwet. Enig doorvragen aan die zijde leert dat ze koken van woede over deze vijandige overname van hun initiatief. Maar naar buiten toe stellen ze zich terughoudend op – in de wetenschap dat ze de andere partijen nodig hebben om aan een Kamermeerderheid te komen voor hun ontwerp. Eijsink zegt dat ze blij is met elke steun voor een Veteranenwet en dat het geen onderwerp is voor partijpolitiek.

Dan maar weer, met de ‘gespreksnotitie’ in onze binnenzak, naar VVD-Kamerlid André Bosman. Hij is uiterst begripvol; hij snapt dat we de gespreksnotitie aanzien voor een initiatiefwet, zo ziet het er inderdaad uit, maar het is toch echt een gespreknotitie, bedoeld om naast het initiatief van Eijsink c.s. te leggen en dan het beste uit twee werelden te zoeken. Want het doel is immers en vinden van een zo breed mogelijk draagvlak.

Tsja, de overheersende indruk is nu toch dat VVD, CDA en PVV bezig zijn met een initiatiefwetsvoorstel dat voorlopig nog gespreksnotitie heet. Langs die lijn doen we er ‘s middags verslag van in het Radio 1 Journaal.

Later komt er nog een interessante tip binnen. Deze bron meldt dat Bosman, Bruins Slot en Hernandez vandaag, donderdag, formeel de assistentie hebben gevraagd bij het ministerie van Defensie voor het schrijven van een initiatiefontwerp voor een Veteranenwet. Overigens een gebruikelijke gang van zaken als Kamerleden een initiatiefwet schrijven – Eijsink heeft voor haar initiatief ook hulp van het ministerie gehad. Maar het is een interessante tip. Is het inderdaad toch geen gespreksnotitie? Telefoontje naar het ministerie van Defensie, met de vraag of dit klopt.

Een uur later komt de bevestiging. Vandaag is van deze drie partijen een formeel verzoek binnen gekomen voor assistentie bij het schrijven van een Veteranenwet, zegt een bron op het ministerie. Dus toch?!?!?!

De VVD nog maar even gebeld. Een woordvoerder de partij erkent dat Bosman c.s. de schijn nu wel erg tegen hebben. Maar hij verzekert dat er een brief naar Defensie onderweg is met de mededeling dat hulp voorlopig niet nodig is, omdat ze eerst met Eijsink gaan praten. Dat moet komende maand gaan gebeuren. Hoe dit gaat aflopen, laat zich niet voorspellen.

Wilco Boom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Oorlog om veteranen in de Tweede Kamer”

 1. Tja zegt: 29-04-11 om 09:55

  Politici he. maar met de kennis van nu hadden ze toch….
  Soms snap ik niet dat we die mensen accepteren als onze vertegenwoordigers, er zit geen greintje eerlijkheid bij (en dan bedoel ik niet de ene kant wel, en de andere niet).

  Het zou toch zo veel simpeler zijn als enige etiquette en oprechtheid nog gewoon was in de huidige tijd.

 2. Kaye zegt: 06-05-11 om 18:52

  Maar wat is nou de inhoud van die wet? En: met een miljard bezuinigingen en 12.000 militairen eruit wordt het wel heel interessant hoe er met de veteranen onder die ontslagen militairen wordt omgegaan?

  Wel een raar dat de Linksche partijen er nu met de veteranenzorg als onderwerp van door gaan terwijl de VVD ons kapot maakt! Voelt niet goed.

 3. Wim Nieuwenhuijs zegt: 15-05-11 om 12:21

  Laat de regering en het Nederlandse volk de Veteranen eren en waarderen!
  Ik ben veteraan en ook mijn vader en 2 broers! Kamerleden laat ons niet in de steek!

Geef een reactie