De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Uri Rosenthal stoot zijn neus

De laatste weken voor het zomerreces van de Tweede kamer, dat deze week is begonnen, zijn altijd een gekkenhuis in het parlement. Gewoontegetrouw wordt dan een reeks onderwerpen in een moordend tempo voor de vakantie afgehandeld. En dat was dit jaar niet anders: een verbod op onverdoofd ritueel slachten, de Hedwigepolder, een pensioenakkoord, integratie, Griekenland en de Euro en nog heel veel meer passeerden de revu.

Het was zo veel dat nauwelijks werd opgemerkt dat VVD-minister Uri Rosenthal tussen de bedrijven door tot twee keer toe zijn neus heeft gestoten in de Tweede Kamer met betrekking tot zijn mensenrechtenbeleid.

De eerste keer was tijdens een debat over dat beleid, toen Rosenthal op vragen van de linkse oppositie in het midden liet of hij standrechtelijke executies door de staat Israël daadwerkelijk veroordeelt. De oppositiepartijen reageerden verbijsterd. Hoe was dat nou mogelijk, Nederland deed dat toch al jaren? Zoals na de moord op de Palestijnse sjeik Ahmed Yassin in 2004, die toen in zijn rolstoel vanuit een Israelische gevechtshelicopter werd geliquideerd. De regeringspartijen hielden zich muisstil in het debat, ze voelden wel aan dat er iets schuurde.

Na lang aandringen beloofde de minister toen een brief waarin hij zijn opvatting uiteen zou zetten. Twee weken later kwam die brief en daarin schaarde Rosenthal zich bij nader inzien alsnog achter het beleid van zijn voorgangers. ,,Nederland heeft zich, vaak samen met de Europese Unie, uitdrukkelijk tegen de doodstraf, en tegen buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige executies uitgesproken”, schreef Rosenthal. Met betrekking tot het ‘Israelisch-Palestijnse conflict” verwees hij specfiek naar eerdere veroordelingen door eerdere kabinetten.

Dat was precies waar de Kamer Rosenthal omstandig op had gewezen in het debat, maar wat hij toen niet had willen beamen. Maar doordat hij in de brief op zijn schreden terugkeerde, was de kous hiermee voor de Kamer af.

Vorige week ging het er minder zachtzinnig aan toe. Aanleiding was toen de weigering van Rosenthal te beloven dat hij ook bondgenoten structureel op schendingen van mensenrechten zal blijven aanspreken. Te denken valt aan bijvoorbeeld discriminatie van minderheden in landen als Roemenië en Hongarije, maar ook aan de doodstraf in de Verenigde Staten.

Rosenthal wil dat niet, omdat hij zich wil concentreren op landen waar mensenrechtenschendingen schering en inslag zijn: ,, Ik wil daar naartoe waar ik echt verschil kan maken en dat doe ik vooral in die landen waar het er heel slecht aan toegaat c.q. waar net een tipping point in zit.”

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans schreef in een reactie op Facebook blij te zijn dat de onlangs overleden Max van der Stoel, minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Den Uyl (1974/77) dit niet meer hoefde mee te maken. D66-Kamerlid Wassila Hachchi concludeerde dat er sprake was van een breuk in het beleid en diende een motie in waarin Rosenthal opdracht kreeg op zijn schreden terug te keren. En die werd tot veler verrassing aangenomen, dankzij de steun van gedoogpartner PVV, die in dit geval de kant van de oppositie koos. 

Ambtenaren van Buitenlandse Zaken volgen het optreden van hun minister met enig leedvermaak. Ze zijn daar nog niet vergeten hoe hij kort na zijn aantreden de diplomatie diskwalificeerde als ‘rustiek tijdverdrijf’. Daar heeft Rosenthal geen vrienden mee gemaakt onder zijn medewerkers. De ambtenaren denken soms met enige weemoed terug aan de vorige minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, nu vice-premier. Het mensenrechtenbeleid van Verhagen kon overigens in de Kamer wel op waardering rekenen. Zelfs van de linkse oppositie.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Uri Rosenthal stoot zijn neus”

 1. Wilderiaan zegt: 07-07-11 om 01:55

  De uitschakeling van Sjeik Yassin, terrorist en oprichter van Hamas, was een “moord”? Oprotten, terroristenlover.

 2. Oedipus zegt: 10-07-11 om 13:57

  De term “het Westen” leent zich prima voor de werkelijke gang van zaken. Aangezien de aarde rond is en ook nog draait, kun je net zolang doorgaan met naar het westen te gaan zonder het daadwerkelijk ooit tegen te komen…

  Hetzelfde gebeurt met het “Westen” zelf. Volledig doorgedraaid en op zoek naar iets dat ze nooit maar dan ook nooit zullen vinden. Op zich is dat nog niet zo erg, ware het niet dat hierdoor juist het “niet-westen” geplaagd wordt door dood, moord, verkrachting, roof, corruptie, etc.

  Dus, de 1e wereld is de hoofdmotor van alle corruptie in de wereld. Alles wat ze doen is al fout alvorens het gedaan is, zo corrupt zijn ze, corrupter dan geen enkel ander volk ooit in de geschiedenis.

  Hoe lang nog?

 3. wilco boom zegt: 12-07-11 om 12:30

  @Wilderiaan. Blijft toch een boeiend fenomeen op internet, dat sommige mensen die het niet met een column eens zijn, meteen menen te moeten gaan schelden. En natuurlijk ook anoniem. Moedig voorwaarts.

Geef een reactie