De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Echte vrienden

Naar goed links gebruik heeft SP-leider Emile Roemer vandaag de aanval geopend niet op de tegenpartij, het kabinet, maar op de andere linkse oppositiepartijen. Op de andere linkse partijen? Inderdaad u leest het goed; op de andere linkse oppositiepartijen.

Je zou denken: Nederland heeft een rechts minderheidskabinet dat slechts dankzij de gedoogsteun van Geert Wilders in het zadel kan blijven. Dus wat is er voor de linkse oppositie gemakkelijker dan samen optrekken om het Rutte en zijn makkers zo lastig mogelijk te maken. Daar zouden ze hun handen vol aan moeten kunnen hebben.

Maar nee dus; in elk geval Roemer heeft tijd en energie genoeg om ook nog de strijd aan te binden met de PvdA en met GroenLinks. “Tot mijn grote verdriet zie ik dat Rutte op discutabele onderwerpen met ontzettend veel plezier en gemak een van de oppositiepartijen mee krijgt. Dat neem ik ze kwalijk”, zegt Roemer op Nu.nl. (…) ,,Hoe meer de oppositiepartijen dat doen, hoe meer ik ze verantwoordelijk acht voor het instandhouden van dit kabinet en de maatregelen op al die bezuinigingsterreinen.”

Kunduz

Op zich zelf is het waar wat Roemer stelt. Inderdaad hebben de PvdA, GroenLinks en ook D66 het kabinet een aantal keren aan een meerderheid in de Tweede Kamer geholpen. Daarbij ging het bijvoorbeeld om steunoperaties voor de euro en Griekenland en om de buitenlandse militaire missies naar Libië en Kunduz (nota bene een voorstel van GroenLinks en D66).

Het kabinet had die steun uit oppositiekringen hard nodig omdat Wilders op deze onderwerpen juist oppositie voert tégen het kabinet. En om die reden hadden PvdA, GroenLinks en D66 het soms liever niet gegeven. Maar ze doen het tot dusver toch omdat de voorstellen pasten binnen hun eigen opvattingen en ze niet hun eigen geloofwaardigheid te grabbel willen gooien. Die partijen worstelen hier overigens wel mee. De kruik gaat net zo lang te water tot deze barst, zei Job Cohen onlangs. Maar voorlopig houden ze deze spagaat nog even vol en kiezen ze er niet voor de regering louter op politieke gronden af te vallen, wat Roemer kennelijk van hen vraagt.

AOW-leeftijd

Waar Roemer gemakshalve aan voorbij gaat is dat ook zijn partij zich in een ongemakkelijke spagaat bevindt. Want ze is het niet alleen op veel punten oneens met het kabinet, de genoemde buitenlandse missies bijvoorbeeld, de reddingsoperaties voor de Grieken en voor de euro, en de verhoging van de AOW-leeftijd. Maar dat zijn ook allemaal onderwerpen waarop de SP het toevalligerwijs eens is met de PVV, een partij waar Roemer en de zijnen voor het overige liever niet mee geassocieerd willen worden.

De SP-leider heeft zich vandaag logischerwijs niet populair gemaakt bij zijn linkse concullega’s. De PvdA doet net alsof hij lucht is en wil niet reageren. En Jolande Sap roept Roemer op ‘zijn energie te steken in het tegenhouden van slechte kabinetsplannen en samen met ons met eigen initiatieven te komen.”

En het kabinet, zult u misschien denken? Voor het kabinet is het smullen geblazen, deze ruzie bij Hare Majesteits’ loyale oppositie. Met zulke vijanden heeft Mark Rutte helemaal geen vrienden nodig.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “Echte vrienden”

 1. Bas zegt: 14-07-11 om 09:00

  Inderdaad een domme actie

  Maar, in het verleden, toen de SP nog niet geheel uitgekristalliseer was, was al wel duidelijk dat de SP dom en onbeschoft is, en Groen Links slim en beschaafd. Elitair, zeg maar.

  Inmiddels is duidelijker waar de SP voor staat – voor een sociaal economisch zeer links geluid, dat voor de rest vooral erg conservatief is, terwijl Groen Links veel persoonlijker, ik zou zeggen liberaler (het liberalisme omvat meer dan een economische theorie) is.

  Maar de gedragingen zijn nog niet veranderd. Wat dat betreft is de SP nog steeds haar roots trouw gebleven….

 2. Tja zegt: 14-07-11 om 10:46

  Ja, elitair zijn is heel persoonlijk. Namelijk alleen voor jezelf. Net als liberaal.

  Mensen met fatsoen (dus niet de elite) geven om een ander. En dat ze daarbij soms wat onbehouwen zijn in hun bewoording, kan ik ze prima vergeven. Dan moet de zogenaamde elite maar het goede voorbeeld geven.

 3. Louis van Rasten zegt: 17-07-11 om 21:56

  Inderdaad een domme actie van de SP. Misschien weten ze niet meer goed wat ze nou moeten gaan doen, wat nou uiteindelijk het beleid zou moeten zijn. Overigens, een aantal linkse standpunten van deze partij zijn inderdaad overgenomen door de PVV denk maar bijvoorbeeld aan het behoud van de sociale zekerdheid en de AOW-leeftijd. Voor wat betreft GroenLinks zijn ze inderdaad meer op liberale weg gaan rijden. Denk maar aan het toestaan van de missie richting oorlogsgebied Afghanistan maar ook het willen bezuinigen op de WW (maximale duur van 1 jaar). GroenLinks is hiermede onpersoonlijker en zakelijker geworden. Het zou een dergelijke partij meer sieren om bij haar eigen politieke agenda te blijven en hiervan dus niet af te wijken.

  Doordat de oppositie geen één geluid kan maken is dit een bijzonder voordeel voor het kabinet dat hiermede zijn plannen kan doordrukken.

 4. Tja zegt: 18-07-11 om 13:12

  @Louis

  Ehhmm…maar dat was het eerste dat de PVV weer laat vallen dus nou niet echt een “standpunt” dunkt me. Meer een goedmakertje om stemmen binnen te sleuren. Als ze moeten kiezen tussen sociale zekerheid of Islamieten de grens over, is het toch echt dat laatste….

 5. Gerard zegt: 26-07-11 om 23:59

  Bij een minderheidsregering is het beter als de oppositie niet onmiddellijk de stekker er uit trekt. De kiezer heeft gesproken en dat zal men moeten accepteren. Nieuwe verkiezingen zullen weinig veranderen.Daarom is het goed de voorstellen op de inhoud te beoordelen en ze wel of niet of veranderd te steunen. Men moet dan rekening houden met meer partijen om aan een meerderheid te komen. Voor de regering met 2 partijen gaat het overleg in het kabinet ook gemakkelijker. Hoewel ik geen voorstander ben van het huidige beleid, zie ik veel voordelen aan een minderheidsregering. De steun die de oppositie geeft, wordt ook openlijker besproken. In coalitiepartijen gebeurt dat meestal van te voren.

 6. dit is wel fijn om te horen :)

 7. ben voor Geert wilders zegt: 21-09-11 om 19:20

  Heb vandaag politiek 24 gekeken en was al voor Geert wilders maar nu helemaal hij stampt deze mensen niet de grond in neer hij verplettert ze stuk voor stuk

 8. Peter zegt: 23-09-11 om 16:40

  Naar mijn mening geeft de SP het signaal af wat hun feitelijke al jaren aan de zijlijn laat doen staan.
  Lijkt wel of zij op weg zijn om straks weer geen verantwoordelijkheid te nemen, als het er op aan komen gaat. Heb begrepen dat zij vanaf hun oprichting daar goed in schijnen te zijn.

Geef een reactie