De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Haags zondagskind loopt eerste schram op in Brussel

Opgewekt wandelde premier Mark Rutte donderdagavond rond tien uur met zijn entourage door het gebouw Justus Lipsius van de Europese Raad in Brussel, na afloop van de top van regeringsleiders uit de euro-landen, die daar hadden besloten tot een nieuwe steunoperatie voor Griekenland én voor de euro. Een hand in de zak, de andere vrolijk zwaaiend naar bekenden die hij onderweg in de gangen tegenkwam. Op weg naar het Nederlandse zaaltje in het immense gebouw. Hier liep een tevreden premier, dat was de uitstraling.
 
Eenmaal in het zaaltje, voor een gezelschap van enkele tientallen Nederlandse journalisten, zette Rutte zelfverzekerd uiteen dat de onderhandelingen over de hulp aan Griekenland voor Nederland buitengewoon goed waren verlopen. Het kwam er, volgens de premier, op neer dat de overheden van de euro-landen een bedrag van 109 miljard beschikbaar stellen voor hulp aan Griekenland maar dat daar zo’n vijftig miljard van banken en andere financiële instellingen van af zou gaan.
 
En ja, over de berekeningen hoefden de aanwezige verslaggevers en correspondenten zich geen enkele zorgen te maken. Want, zei Rutte: ,,Ja, ik ben er vandaag 8 uur mee bezig geweest, dus ik zit goed in de cijfers. Ik kan mij voorstellen dat u nog even aan boord moet komen, maar het klopt allemaal kan ik u zeggen”.
 
Diezelfde nacht al rees de vraag of Rutte het met de cijfers die hij noemde wel bij het juiste eind had. Onder meer doordat de respectabele Financial Times meldde dat het om veel meer geld ging. Journalisten in Brussel probeerden die nacht meer duidelijkheid te krijgen, belden bronnen, overlegden met elkaar en met buitenlandse collega’s. Maar medewerkers van Rutte hielden vol dat de premier het echt bij het rechte eind had: 109 miljard steun, waar dan 50 miljard van de banken af zou gaan.
 
In een normaal rustig zomerweekeinde zou dit ongetwijfeld dé kwestie zijn geworden waar redacties zich totaal in zouden hebben vastgebeten. Maar toen waren daar opeens de aanslagen in Noorwegen. En daarmee was de interesse in de Brusselse afspraken plotseling een stuk minder groot geworden.
 
Afgelopen maandag werd het spitwerk hervat, al was het maar omdat minister De Jager (Financiën) vorige week toch al had beloofd de Kamer per brief te informeren over de Brusselse afspraken. De Jager hield de spanning er maandag lang in. Tot ‘s avonds kwart over tien om precies te zijn. Toen was daar eindelijk die brief en bleek het toch allemaal ietsiepietsie anders te zijn dan Rutte had gezegd.
 
Belangrijkste punt uit de brief van De Jager: Het ging inderdaad wel om 109 miljard, zoals Rutte had gezegd, maar die vijftig miljard van de banken gaan er niet van af. Integendeel, de banken zorgen er alles bij elkaar voor dat Griekenland tot 2020 nog eens 106 miljard tot zijn beschikking krijgt, bovenop de 109 miljard van de overheden. De uiteenzetting van Rutte was wel correct geweest volgens De Jager, maar voor zover deze betrekking had op de periode tot medio 2014. En daar bleek Rutte van te zijn uitgegaan, omdat het streven is dat Griekenland dan weer op eigen benen kan staan.
 
Ofschoon Mark Rutte het eerste echte minderheidskabinet sinds mensenheugenis in Nederland aanvoert, lijkt het regeren hem tamelijk moeiteloos af te gaan. De meeste kabinetsplannen halen de eindstreep, met steun van Wilders of – als het om het buitenlands beleid gaat – met steun van de oppositie. En Rutte blijft de immer opgewekte, ontspannen en ogenschijnlijk zorgeloze politicus die hij ook in de oppositie al was.

Maar donderdag ging het niet goed. Als de minister van financiën vier dagen na zo’n top, na een dag van koortsachtig overleg met de ministeries van Algemene Zaken en van Buitenlandse Zaken, een brief aan de Kamer schrijft waarvan de strekking is dat de premier wel de goeie cijfers heeft gemeld, maar niet het hele verhaal, dan is er iets toch ergens iets mis gegaan. Onder verantwoordelijkheid van Rutte. Want hij was in Brussel, hij voerde daar de onderhandelingen, en hij lichtte daarna het perscorps in.

En het had zo mooi kunnen zijn. Binnenskamers hadden Rutte en De Jager nooit durven dromen dat de banken (bijna) evenveel zouden bijdrage aan de redding van Griekenland als de overheden. Hooguit een derde, was steeds de inschatting. Met dat verhaal had hij dus goeie sier kunnen maken. Maar dat gebeurde niet.

Het effect is voor Rutte onplezierig. Waar de Brusselse top voor rust op de financi”ele markten moest zorgen, veroorzaakte hij verwarring. Dat is in Brussel niet onopgemerkt gebleven. In Nederland heeft hij argwaan gewekt bij de oppositie, waarvan hij – juist als het om de euro gaat – afhankelijk is. Tot nu toe was Rutte als premier in Den Haag een zondagskind. Maar in Brussel heeft hij nu zijn eerste echte schram opgelopen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Haags zondagskind loopt eerste schram op in Brussel”

 1. cor mol zegt: 26-07-11 om 21:58

  Jammer dat de NOS redactie op 26 juli nog niet goed naar de opstelling gekeken heeft. De banken dragen 13 miljard bij, de publieke sector 75 miljard als we even van de herfinanciering afzien.Van die 75 miljard gaat 20 miljard naar Griekenland en de overige 55 miljard naar de banken. Die bankiers hadden dan ook pasjes om te mogen lobbyen.

 2. Bas zegt: 27-07-11 om 09:10

  Het is inderdaad een vreemd jaar: in mei, juni ging het nieuws over komkommers, en nu het eigenlijk komkommertijd is, is er geen tijd voor deze gezonde groente

 3. Peter zegt: 27-07-11 om 10:15

  ik snap niet dat iemand die zo verliefd op geld is, zich zo verspreekt. maar ja soms wil je te graag he, rutte is net een jonge verwende hond die niet kan stoppen met kwijlen.
  ach ja , de wens is de vader van de gedachte. en dan moet die oververmoeide de jager weer met zijn pleistertjes komen. die plakt zich suf. die gaat straks meteen huilen als hij bedankt wordt door markje en gertje.
  alles lijkt zo rustig in den haag, omdat er meer achterkamerdealtjes worden gesloten. onze “volks”-vertegenwoordigers houden vooral van de schone schijn, om zo de democratie in hun voordeel te gebruiken, lees cashen. en met onze volksvriend geertje gaat het ook allemaal niet meer zo gladjes.geertje moet zich vanafnu vrijpleiten en verantwoorden voor de oogst die hij heeft gezaaid in noorwegen. eerst fitna op de markt brengen om daarna de beroemde zin uit te kraaien, ich habe es nicht gewusst. nu alleen nog ff wachten op verhagen(hij durft garant te staan voor duizenden jaren veilig beheer,knap hoor) met zijn lobby voor zeer veilige groene kerncentrales, die als spreekwoordelijke paddestoelen uit de grond moeten schieten om aan onze energievraag te voldoen, alsof wij om standby-functies op elektrische apparaten vragen. we zijn zo groen dat iedereen schijnbaar een elektrische auto of fiets dient te hebben. aangezien wij het hondje van amerika zijn is dat ons toekomstbeeld, kijk maar goed want volgende week is amerika failliet. de rijken betalen daar liever meer rente dan dat ze de verantwoordelijkheid willen dragen voor continuiteit van welzijn voor het volk ,die voor hun de centjes hebben verdiend. zelf zijn ze daar natuurlijk veel te slim en lui voor om dat zelf te kunnen.
  de tendens op deze wereld is dat alle suikeroompjes van regeringen langzaam eieren voor hun geld kiezen, omdat of het volk of het land is uitgeput, dus geld oppakken en wegwezen. het is net een globaal monopoliespelletjes, maar op het einde is er niet alleen een winnaar,het spel is dan ook afgelopen. wat rest er dannog van de wereldeconomie. ook cashen stopt een keer en hoe willen ze hun geld dan beschermen?
  ik geef ons kabinet nog 1 jaar tops en de wereldeconomie?, die is over de top, tenzij…… we de wereldbevolking verdubbelen, de oudjes verplicht in dure zorgrevisie gooien en vooral afrika kleinhouden,stel je voor dat ze zelf al dat goud en diamanten beheren, misschien willen ze onze CO2 dump dan ook niet meer en halen wij onze energienorm niet omdat we die capaciteit niet meer uit het land kunnen sluisen(op papier met dure contracten).

 4. B.Macario zegt: 27-07-11 om 11:28

  er zijn de afgelopen maanden meerdere debatten in de Tweede Kamer geweest over de steun aan Griekenland. Over welke bedragen is er toen gesproken ? Heeft niemand om cijfers gevraagd ? Met welk bedrag is welke partij akkoord gegaan ?Vraagt niemand zich dit af ?

 5. Gert-Jan zegt: 27-07-11 om 16:56

  Uw heading dat dit haagse zondagskind in Brussel een schram heeft opgelopen is terecht. Het is een misser van formaat. De Volkskrant vroeg zich vandaag af of Rutte dan eigenlijk wel wist waarvoor hij tekende….

 6. Tja zegt: 27-07-11 om 17:32

  Men is akkoord gegaan met de bedragen van Rutte, niet die van de Jager. Dat is nu juist de grote grap….

 7. rob zegt: 27-07-11 om 18:25

  Steun aan Griekenland is eigenlijk de Griekse banken redden en de Griekse overheid blijft het op de zelfde wijze het geld uitgeven.(de burger krijgt toch wel de rekening gepresenteerd) En de rest van Europa moet daar voor boete. Het is eigenlijk de grootste bank en pensioenroof allertijden en de burgers krijgen de rekening. Ook omdat alle spaargelden minder waard worden door meer Euro’ s in omloop te brengen. Inflatie wordt juist veroorzaakt door leningen bij banken, die maken geld uit niets, maar verwachte van de leners wel harde valuta terug, zoals land, huizen, arbeid e.d. Alle regeringen en politieke partijen is eigenlijk criminele organisaties, die zich zelf gelegaliseerd heeft.

 8. Hwb zegt: 28-07-11 om 11:45

  @ Rob:
  De burger betaalt uiteindelijk altijd de rekening, dat kan simpelweg niet anders, voor alles. Als bedrijven te maken krijgen met extra kosten, berekenen ze dat door aan de burger, banken idem dito. Gelukkig worden burgers hiervoor geregeld gecompenseerd door belastingvoordelen en/of inkomensverhogingen. Uiteindelijk is alles niet anders dan rondpompen van geld: van werkgevers en overheid naar burgers in de vorm van salaris en uitkeringen, van burgers naar bedrijven en overheid in de vorm van belasting en aankoop van producten en diensten.

  Natuurlijk betaalt ‘de burger’ het redden van Griekenland. Maar bij alle andere alternatieven (op andere manieren redden van Griekenland, niet redden van Griekenland) zouden de kosten en lasten ook voor de burger zijn.

 9. Ricardo zegt: 28-07-11 om 12:23

  Inderdaad niet zo handig, Rutte is vlot maar doet het soms teveel uit de losse pols. Dit is gezien het onderwerp natuurlijk de categorie ‘eens maar nooit weer’. Ik ben benieuwd wat coalitiepartner PVV ermee gaat doen al kan ik het antwoord al raden. Daarover grapte Rutte onlangs dat hun buitenlands beleid meestal niet verder reikt dan Vlaanderen en Israël. Rutte kon fouten heel goed toegeven maar liet dit opvallend genoeg even over aan de Jager. Daar zal het CDA vast ook niet zo blij mee zijn. En op wat langere termijn moet nog maar blijken of de aanhoudend halfslachtige aanpak van de eurocrisis door de Europese lidstaten voldoende is. De PVV heeft gezegd dat men extra bezuinigingen vanwege de steun aan Griekenland en de euro niet accepteert. Voor CDA en VVD lijkt hier de oppositie betrouwbaarder. Een lastige spagaat.

 10. bla zegt: 28-07-11 om 15:39

  Het geld komt waarschijnlijk niet bij de gewone Griek terecht. Maar bij de vriendjes van onze rekenwonder.

 11. Sjimmie zegt: 28-07-11 om 19:53

  de enige gepaste term, als men het politiek-economisch denken en doen van het westen zou voorstellen als een “persoon”, zou zijn: zelfmoordterrorist

Geef een reactie