De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Verbeter het milieu, begin bij… de ander!

Het moet maar eens afgelopen zijn met het gereis van Kamerleden naar allerlei internationale congressen en vergaderingen. Dat is alleen maar slecht voor het milieu en de staatskas.

Dat is althans de mening van staatssecretaris Atsma van Milieu. Hij vindt dat Kamerleden daarom wel kunnen wegblijven van de grote internationale klimaatconferentie die de Verenigde Naties eind dit jaar organiseert in Durban, Zuid Afrika.

Een citaat uit een brief die Atsma daarover vanmorgen naar de Kamer stuurde:

“In het kader van kostenbesparingen is het mijn beleid de omvang van delegaties naar internationale bijeenkomsten zo beperkt mogelijk te houden. Daartoe heb ik de omvang van de ambtelijke delegatie klein gehouden, waardoor in verscheidene parallelwerkgroepen het EU-voorzitterschap of de Europese Commissie ons standpunt naar voren zal moeten brengen. Ook zullen waarnemers van bedrijfsleven, milieubeweging en andere maatschappelijke groepen geen deel uitmaken van de delegatie. Het spreekt voor zich dat behalve kostenbesparing kleine(re) delegaties ook leiden tot vermindering van de uitstoot.”

Het Nederlandse belang zal dus moeten worden verdedigd door de Europese vertegenwoordiger. Of door Atsma zelf, want hij gaat wél. Want iemand moet toch die Kamerleden naderhand bijpraten…

Wilma Borgman

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Verbeter het milieu, begin bij… de ander!”

 1. Bas zegt: 08-09-11 om 14:22

  ik kan mij wel voorstellen wat Atsma bedoelt: Als je met 20, 30 man afreist, zijn al die mensen dan nodig?

  Kan het niet met 10, of beter nog met 5?

  Ga niet op grond van je status, maar ga alleen als het nodig is.

  En helaas, er zal iemand namens Nederland moeten gaan – en yep dan is de staatssecretaris de klos.

  Dit laatste bedoel ik niet cynisch, werd ik gevraagd voor zijn baan, dan zou ik weigeren. Omdat ik geen zin heb de helft van mijn tijd in een vliegtuig te zitten.

 2. Fliegender Holländer zegt: 08-09-11 om 15:38

  Dat laatste komt dan neer, zoals men in Oostenrijk zo mooi pleegt te zeggen: “Alle sind gleich, aber manche sind gleicher”.
  Kleine(re) delegaties maken sowieso geen of nauwelijks onderscheid – een vliegtuig met 50 of bv. 75 passagiers merkt dit verschil in gewicht zeer waarschijnlijk nauwelijks. Anders is het, als iedere “belangrijke” persoon (hij/zij, die zich belangrijk dan vindt, natuurlijk) met een klein clubje in een “eigen” vliegtuig stapt, om dan dus met een aantal vliegtuigen tegelijk te vliegen. Zo is “fly-pooling” natuurlijk zeker beter als “ieder voor zich”.
  Lijkt me op internationaal vlak overigens niet zo zinnig om “het gezicht van de Nld. politiek/ het bedrijfsleven” niet meer zo vaak te laten zien. Zo raakt men het contact met de realiteit kwijt, en als men niet up-to-date blijft bij zaken als dit, komt men uiteindelijk op het punt, dat men géén zeggenschap meer heeft, géén invloed meer kan uitoefenen… En áls men al eens zal proberen, commentaar te geven, dan zal zeker het standaard-antwoord luiden: “Jullie hebben je er destijds ook niet zo voor ge-intresseerd, dus waarom nu roepen?” Maar ja, bezuinigen…

 3. peter zegt: 08-09-11 om 20:01

  is video conferentie te new age voor de stoffige politici?
  een tablet hebben ze vast wel.

 4. Nu zal het bewezen worden,nu gaat het echt om de juiste spirit, zullen de kamerleden unaniem besluiten de reiskosten uit eigen zak te betalen,want de vliegtuigen vliegen toch wel, het is nl. van het uiterste belang aanwezig te zijn op de int. klimaat conf. in Zuid Afrika.
  Om welke uitstoot gaat het?,uitlaatgassen? Of wil Atsma de mond enigszins snoeren van verschillende vertegenwoordigers die misschien iets te zeggen hebben, want standpunten naar voren brengen in de naam van een groot aantal afwezigen schept een verwrongen werkelijkheid, het veranderd de uitstoot van wat er bedoeld wordt.
  Hoe dan ook, misschien zal het meer opleveren voor het milieu als er ter plekke op int. vergaderingen en conferenties minder klanken worden uitgestoten, de tijd zal het leren

 5. OK als het merendeel van de kamerleden en vertegenwoordigers van verschillende organisaties toch niet meer veel zullen reizen naar buitenland, schenk dan aub alle aandacht aan het plan om evt. te gaan boren naar schaliegas, hier in Nederland.
  Het is je reinste waanzin, ik geloof de feiten die naar voren worden gebracht in de film”GRASLAND”, het is een waanzinnige methode, waar alleen de duivel zelf achter kan zitten.
  Wat heb je aan dat gas als je op weg er naartoe alles kapot maakt, het doel mag niet de middelen heiligen, leren we dan nooit.
  NOS open aub een weblog speciaal over schaliegas, ik wil weten hoe anderen erover denken,
  AUB een WEBLOG over schaliegas….

 6. John van Dokkumburg zegt: 15-09-11 om 20:48

  Hoe meer er gepraat, hoe moeilijker het principe besluit en altijd weer die officiele zalen … dat massale bijeenkomen … zonder dat je iedereen ook maar een moment goed kunt spreken .. het kan allemaal anders , ja het kan allemaal veel slimmer , dus wie het een ( de zin ) en het andere( de onzin ) eens doorkrijgt (van de tekst hierboven) mogen de oplossing hierbij verder uit(?laten?)zoeken .

 7. nigel zegt: 27-09-11 om 14:28

  eens, goede actie gastuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuh!!!!!!!!!!!

 8. lahid zegt: 17-10-11 om 04:41

  mensen die het mileu niet vervuilen moeten uranium eten.
  dat zijn mensen die geen progressie willen, zoals afganistan en somalie.

  het ontwikkelde europa bevalt geen helder water meer.

 9. Het kan vast allemaal wat minder. Die congressen zullen vast ook wel nut hebben.

Geef een reactie