De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Doe eens normaal! Kan dat in het parlement?

PVV-leider Wilders zei in de Tweede Kamer tegen premier Rutte: Doe eens normaal man! Rutte reageerde door te zeggen dat Wilders zelf eens normaal moest doen.

 

In de Tweede Kamer ontstond grote commotie over dergelijk taalgebruik. Na het debat zei Wilders dat het “gewone woorden zijn die mensen thuis ook gebruiken”.

Wat vindt u? Is het wenselijk als politici elkaar zo in de Tweede Kamer aanspreken? Of gaat het te ver?

Wij zijn benieuwd naar uw reactie.

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


527 reacties op “Doe eens normaal! Kan dat in het parlement?”

 1. P.S. Westerbeek zegt: 22-09-11 om 18:08

  Voor een premier die er niet voor terugdeinst in zijn vakantietijd rond te struinen op een Lowlands festival lijkt me een dergelijke kwalificatie volkomen op zijn plaats.Het is immers de taal van het volk.

 2. Wanneer Wilders vind dat hij onze minister president kan aanspreken met “Doe eens normaal man”, dan vind ik dat ik agenten mag uitmaken voor klootzak, rechters voor gek, en onze koningin voor stoephoer. Dat kan natuurlijk nooit. Het lijkt me beter dat Wilders maar eens naar Erdohan moet, door moet reizen naar Iran. Daar één keer zo’n grote bek geven, dan ruimen ze hem daar wel op. Lijkt me de beste oplossing. Weg met dat braakmiddel! (dat mag ik vast wel zeggen….)

 3. Jeroen Schoonheim zegt: 22-09-11 om 18:12

  Getuigd van weinig respect voor de positie en omgeving waarin deze gesprekken gevoerd worden! WAAR WAS DE VOORZITTER???

 4. ron wijmans zegt: 22-09-11 om 18:13

  Nee, ik vind het wel goed zo. Het geeft de politiek eindelijk eens wat pit in het anders slaapverwekkende debat. En waarom zou het niet mogen, wij zeggen dat in ons dagelijks leven toch allemaal ook wel eens.

 5. V Bruinsma zegt: 22-09-11 om 18:13

  dit kan gewoon niet,meer woorden hoef ik er niet aan tvuil te maken

 6. Bianca Hollander zegt: 22-09-11 om 18:13

  Helemaal NIETS mis mee! Wilders heeft nog nooit gescholden (zoals Jan Maorijnissen ooit met ‘flapdrol’). in de kamer, daar is hij teveel heer voor. Ik hoop dat Wilders doorgaat met de ingeslagen weg, hem kennende zal hij dat gelukkig ook doen.

 7. wim zegt: 22-09-11 om 18:18

  Kan wel, als bij begin van het debat wordt afgesproken, dat je elkaar mag tutoyeren. En niet alles wat je tegen elkaar zegt via de voorzitter moet.

 8. Douwe zegt: 22-09-11 om 18:18

  Ja dat kan, maar het is wat mij betreft zeer onwenselijk. Ik ga er van uit dat de mensen die mij en de rest van Nederland vertegenwoordigen een zeker niveau in acht houden als ze met elkaar in debat gaan. Niet alleen uit fatsoen, maar ook om de discussie zo goed mogelijk te kunnen voeren. Uitspraken als deze komen het inhoudelijke debat niet ten goede en doen wat mij betreft afbreuk aan het functioneren en het imago van de Tweede Kamer.

 9. Het zijn kleine kinderen.
  Heel hoog in salaris, heel klein in hun hoofd.
  En Rutte en Wilders.

 10. Erik van Vliet zegt: 22-09-11 om 18:19

  Nee, natuurlijk is het niet passend om in de Kamer te spreken zoals Wilders en consorten doen. Van een volksvertegenwoordiger mag je verwachten dat deze de elementaire beleefdheidsregels volgt. Het gescheld en gedraai van Wilders en zijn boevenbende is een voortdurende afgang voor onze democratie.

 11. Marja Schoonvelde-Koning zegt: 22-09-11 om 18:23

  Ergelijk, zoals de heer Wilders uitspraken doet in de kamer, wij leren onze kinderen een fatsoenlijk taalgebruik en niet dit schelden, moet de kamer dan z’n voorbeeld geven?
  Schande, zo’n man moet je uit de kamer houden, de toegang verbieden.!!!!

 12. Wim Kok zegt: 22-09-11 om 18:25

  Tuurlijk kan dat niet. Maar we mogen Wilders natuurlijk wel allemaal een xenofoob, een fascist of een extremist noemen.

 13. joey zegt: 22-09-11 om 18:26

  ik vind dit gedrag van de heer wilders in en in triest, hij toont absoluut geen respect voor de heer rutte.

 14. Peter zegt: 22-09-11 om 18:26

  Kan niet, er kan ook gedebateerd worden met taal van de straat op een andere wijze. Humor lijkt me beter.

  En wat betreft reactie Bianca hollander, en waar leidt die weg dan naar toe… Weet u het? Wat weet u nu echt van visie en beleid PVV, schoppen, slaan en hakken zijn verdedigingsmechanismen en geen openbaring voor doordacht en eerlijk beleid…

 15. Chrissie zegt: 22-09-11 om 18:29

  Doe eens normaal! Kan dat in het parlement? moet kunnen hahhaha
  Waar maken jullie je in Gods naam druk over lekker zo`n debat vroeger keek ik nooit.
  Wilders, hij was weer TOP.

 16. Esther zegt: 22-09-11 om 18:29

  Kan natuurlijk niet zoals Wilders praat, maar dat zijn we inmiddels wel gewend van hem. Vindt dat Rutte het goed doet. Dat hij dan reageert met: doe zelf eens normaal, vind ik volkomen begrijpelijk. Vind ook zeker dat de voorzitter sneller moet ingrijpen!

 17. John den Hartog zegt: 22-09-11 om 18:30

  Men heeft er blijkbaar geen boodschap aan dat zij een voorbeeldfunctie vervullen naar het volk toe. Het algemeen beschaafd nederlands is soms ver te zoeken. De kamer moet maar eens naar dhr. van der Staay luisteren.

 18. rosa104 zegt: 22-09-11 om 18:31

  wat mij betreft zie ik geen probleem als er in de kamer zulke dingen tegen elkaar wordt gezegd.
  maar zoals altijd……….als wilders iets zegt wordt het enorm opgeblazen!!

 19. Cor de Rover zegt: 22-09-11 om 18:31

  Ik zie in dit gedrag eigenlijk alleen maar een strategie van Wilders om het kabinet te laten vallen. Ik denk, dat de Wilders-kiezer vindt dat eindelijk eens de politiek aan de kaak wordt gesteld. Zijn ideeën waren al simplistisch en nu ook zijn vergaderstijl.
  De reacties van pers en andere politici bevestigen bevestigen zijn imago van snapbare politicus, die het eindelijk eens durft te zeggen en zich niet laat intimideren de zittende orde.

 20. A. Moolhuizen zegt: 22-09-11 om 18:32

  Wat raar hè, dat de maatschappij zo verhuftert!

 21. dinkel zegt: 22-09-11 om 18:33

  Prima Geert doet het goed, Hij heeft een punt als hij zegt dat een ieder hem wel voor rotte vis uit mag maken, en als hij iets zegt dan op de donder krijgt.
  Geert in de kamer sta je er alleen voor, maar buiten heb je duizenden mensen die achter je staan.

 22. Erwin zegt: 22-09-11 om 18:34

  Van Wilders niet goed, maar dat kan je van hem verwachten. Maar dat Rutte op een populaire manier dan hetzelfde terugdoet, klopt ook niet. Ik vond het een premier onwaardig.

  Ik schaam mij voor mijn landsbestuur.

 23. Michel Gielen zegt: 22-09-11 om 18:34

  Al die ophef over “Doe es normaal”.. Al die partijen die er over doorzeuren over fatsoen, en die dus verantwoordelijk zijn voor de meeste ophef, zijn gewoon hypocriet, want nu kunnen ze het kabinet aan blijven vallen op de gedoog constructie, en ze willen graag dat die kapot gaat.

  Rutte is een top premier en een meester in het debat.

 24. Wilders is een populist van de ergste soort. Natuurlijk hoort hij tegen de MP niet ‘doe eens normaal man’ te zeggen, maar ook als Wilders heel beleefd blijft zegt hij de meest onzinnige en verwerpelijke dingen.

 25. Piet zegt: 22-09-11 om 18:35

  Van een publieke omroep verwacht ik dat zij ons voorlicht over het debat over bijv. het pgb en de zorg, maar niets daarover in Een Vandaag vanavond. Het ging alleen over Wilders en een bankier die even zegt hoe de politici de Euro-crisis moeten oplossen met stoere taal.

 26. Henk-Jan van der wal zegt: 22-09-11 om 18:35

  Het is puur een schreeuw om aandacht, jammer dat Wilders het zo nodig heeft om op te vallen. Kan geen enkele diplomatie bij die man bespeuren

 27. Michel Gielen zegt: 22-09-11 om 18:36

  @ Bianca Hollander om 18:13

  Wilders heeft nog nooit iemand uitgescholden? Hij heeft wel degelijk mensen uitgescholden, onder andere Ella Vogelaar.

 28. ‘Doe eens normaal’ , zou dat hier betekenen: ‘denk en voel nou eens een keer zoals ik’ ?. Dan is dat in al zijn machteloosheid een bijna vertederende smeekbede.
  Het brengt me in gedachten terug naar mijn kindertijd, waarin ik me ook wel eens verongelijkt en onbegrepen voelde. Troostvolle zorg is dan de beste respons.

 29. Michel Gielen zegt: 22-09-11 om 18:37

  @ Bernardus Annen

  Je kunt “Doe es normaal man” toch niet vergelijken met termen als stoephoer of klootzak?

 30. kom op allemaal iedereen weet dat de PVV binnen Nederland best wel goede ideen heeft maar zodra het over het buitenland en de wereldpolitiek gaat zijn ze ineens niets meer en worden ze ( en daarmee ook wij Nederlanders) UITGELACHEN IN HET BUITENLAND. ik vind dat je alles zou mogen en kunnen zeggen dat je wil…maar je moet daarbij wel aan je medemens denken en nadat je aan je medemensen hebt gedacht denk en hoop ik dat je zal beseffen dat je dat beter niet kan zeggen om verdere opschudding en afzwakking van de Nederlandse democratie te vorkomen. TOCH

 31. Arnold Alkema zegt: 22-09-11 om 18:38

  Wilders zegt altijd in klare taal waar het volgens hem op staat, dat zouden eens meer politicie moeten doen zonder al hun gedraai en vroom geleuter waar uiteidelijk niks van terecht komt.
  Ik heb diep respect voor vele van zijn zeer terechte opmerkingen en standpunten, laat hem dan zelf zijn woorden maar kiezen, hij heeft door de huigelaars om hem heen ook zat te verstouwen onretecht opgelegde beschuldigingen.
  Als we over enkele jaren terug kijken dan zal blijken dat de zienswijze van Wilders zo gek nog niet was en dat hij zich terecht zorgen en soms boos maakt nu, let maar op.

 32. Ruud Janssen zegt: 22-09-11 om 18:38

  Mevrouw de voorzitter (van PvdA-huize) zwijgt in alle talen. Het is haar taak de orde en dus ook het niveau van spreken te bewaken. Wat staat daarover in het reglement en misschien moet dat A4tje worden aangepast. Want politici die regelmatig fatsoensnormen overschrijden kunnen weliswaar ‘de taal vh volk’ spreken, maar hebben juist een voorbeeldfunctie, mogen idealen hebben en laten zien, in alles…….

 33. janny zegt: 22-09-11 om 18:38

  nee, dit kan absoluut niet.
  maar het getuigt van de verruwwing die in de gehele maatschappij zichtbaar, en hoorbaar is.

 34. eric bonk zegt: 22-09-11 om 18:38

  Ja dat kan, het houdt je wakker bij een slaapverwekkend debat en het betrekt de gewone man weer bij de politiek. Vakjargon is de taal waarin politici communiceren, maar dit elitair taalgebruik sluit een groot deel van de bevolking uit.

 35. Bas de Hoon zegt: 22-09-11 om 18:39

  Eindelijk eens straat (cafe) taal in de kamer. oftewel de taal van het volk.
  altijd beter dan het klote ABN of zal ik het ABN even vertalen:
  Asociaal Boers Nederlands.
  oftewel Wilder luistert wel naar onze taal

 36. Martijn zegt: 22-09-11 om 18:39

  Als deze discussie in een kroeg of café was gehouden was er niets aan de hand. Echter, bij mij weten moet er in het parlement altijd via de voorzitter worden gesproken.
  Dus Dhr. Wilders had eigenlijk moeten vragen: “Mevrouw de voorzitter, De Minister-president moet een beetje normaal doen!”
  De Minister-president had moeten antwoorden: “Mevrouw de voorzitter, Dhr. Wilders moet zelf normaal doen!”

  Persoonlijk zou ik deze taal op die plek niet gebruiken, tevens krijg je dan de discussie: Wat is “Normaal doen” dan?

  In feite krijgt dit item te veel aandacht, dan de onderwerpen die daadwerkelijk van belang zijn op dit moment: Economie, gezondheidszorg, onderwijs, milieu, etc.!

  Met vriendelijke groet,

  Martijn

 37. J.R. zegt: 22-09-11 om 18:39

  Totaal misplaatst. Zo behoort men elkaar in de Kamer niet te bejegenen. De taal van het volk! Leuk en aardig, maar buiten de Kamer graag. In de Kamer mag je toch een zeker niveau en decorum verwachten. De Kamervoorzitter dient veel eerder in te grijpen, die bevoegdheden heeft ze wel degelijk.

 38. K.B. zegt: 22-09-11 om 18:41

  Ik heb genoten van het debat,zat op het puntje van mijn stoel,na al dat gewouwel van Pechthold,Sap en Cohen.
  Eindelijk weer een debat,recht voor zijn raap,wat Jan met de korte achternaam ook kan verstaan.
  Een vooruitgang voor de democratie,geen draaikonten meer maar eerlijke mensen,die gewoon zeggen wat ze bedoelen.

 39. Wordt het niet hoog tijjd dat dit kabinet kapt met deze gedoogparthner.

 40. Zij hebben ook een voorbeeld functie o.a. hoe je met elkaar omgaat.
  Vooral Geert Wilders zijn uitspraken zijn geen goed voorbeeld.

 41. Piet zegt: 22-09-11 om 18:44

  Het is beschamend te horen met welk taalgebruik met name Geert Wilders zich bezigd in het politieke debat. Mens ontwaardig. Hiermee wordt de politiek op een onwaardige manier weggezet. Mijn inzien moet Wilders op zo’n moment het woord worden ondernomen en geen spreektijd meer krijgen voor de rest van de dag

 42. a.d zegt: 22-09-11 om 18:45

  ik wil hier eerst zeggen dat ik ook een buitenlander(belg) ben die al 41 jaar in nederland woon, hier al 10 jaar een eigen zaak heb,belasting betaal en ja ook niet mag kiezen, hier heb ik ook al eens vragen gesteld aan pvda,cda en vvd maar ja het is niet anders.

  over wat er nu allemaal gezegd wordt en hoe, kom op als dit niet meer mag, hij vloek niet, hij scheld niet,hij benoemd geen nare ziektes, nee alleen maar “doe is normaal”"poedel” nou nou heb een beetje rugge graad en pak hem terug met zijn eigen taal.
  waar het allemaal om draait is dat niemand de naam wil krijgen om het kabinet te hebben laten vallen, dus vallen we elkaar maar aan.

 43. Els W. zegt: 22-09-11 om 18:46

  Als dit het niveau van onze volksvertegenwoordigers is, welk voorbeeld geeft dat aan degenen die ze vertegenwoordigen. Ik schaam me voor een dergelijke vertoning.

 44. j.de vries zegt: 22-09-11 om 18:46

  hiermee wordt de machtspositie van de PVV (Wilders)dus wel duidelijk gemaakt.Het trieste
  hiervan is dat hem dit toch stemmen oplevert en dat zegt iets over de domheid van zijn electoraat

 45. theo brekelmans zegt: 22-09-11 om 18:46

  Natuurlijk kan dit. Het is zelfs goed. In het verleden werd er altijd alleen maar een act voor de bühne opgevoerd. Wilders roert de trom en legt de ondeskundigheid, de incompetentie en de slechte kwaliteit van de kamerleden bloot. De meesten zitten er alleen voor hun carriere en hun CV op te poetsen. Wilders is een raspoliticus. Overigens sprak wilders richting Rutte als collega., van gedoogpartner tot kabinetspartner en niet als fractieleider tot premier. Wilders heeft op voortreffelijke wijze zijn gram gehaald richting zijn CDA-bashers en de oppositie. Hulde.

 46. Ik vind het niet normaal dat je tegen een premier zegt: ”Doe eens normaal”, het kan wel zijn dat het Wilders niet zinde wat Rutte zij, maar dat kan Wilders toch ook wat minder populistisch zeggen.

  Er zit weer weinig inhoud in het debat op deze manier, jammer!

 47. ik vind dat er veeeel te veel aandacht aan wordt gegeven. we hebben een bezuiniging van 18 miljard voor de boeg en nog meer als de griekse tragedie wordt voortgezet. Laten we gewoon de miljoenen nota doorlopen. Moties en aanpassingen daar waar ze kunnen toepassen. we moeten het met zijn allen doen en als we elke keer vallen over poedels , volgordes van opkomst , dan gebeurt er hier straks hetzelfde als bij de grieken, helemaal niets…. ik ben voor een heute en niet een manana beleid . aan de slag zou ik zeggen…..

 48. Maar, kan die geboden worden in het parlement? Waarschijnlijk niet.

 49. Gijs Gasman zegt: 22-09-11 om 18:54

  Hehehe,…. eindelijk leven in de Kamer i.p.v dat politiek correcte geneuzel.

  Wilders for President

 50. Laszlo zegt: 22-09-11 om 18:54

  Tuurlijk worden deze termen in het dagelijks leven gebruikt. Er zijn echter fatsoensregels afgesproken in de tweede kamer, een daarvan is dat je een kabinetslid aanspreekt met de titel die bij de functie hoort, meneer Rutte is bijvoorbeeld niet toegestaan. Een ander is dat alles wat gezegd wordt via de voorzitter gaat. Hier worden dus twee regels geschonden, op zich is dat niet erg, het getuigd alleen van disrespect van de kabinetsleden en de omgeving waarin het debat gevoerd wordt. Op zich is dat ook geen probleem als het zich een keer voor doet. Naar mijn mening echter toont de PVV zich vaker disrespectvol in de richting van de bestuurders maar bovenal ook naar delen van de beschaving. Ik moet dus dit in overweging nemend concluderen dat ik vindt dat de heer Wilders dit niet kan zeggen in de tweede kamer, zelfs niet naar een politieke partner.

 51. marian ka zegt: 22-09-11 om 18:55

  Ik mag GW zeer maar hij is nu over de grens gegaan. Iedereen verdient met respect behandelt te worden en straattaal hoort NIET thuis op het werk of in de kamer.

 52. Jacb Berkhout zegt: 22-09-11 om 18:55

  Natuurlijk kan dat niet in de 2de kamer, het is een meer opmerking voor in een café, gemaakt door een ruzie zoeker, uit die groep haalt hij zijn kiezers: het schorrie morrie!

 53. Brandon Pouw zegt: 22-09-11 om 18:56

  Ik vind het absoluut onaanvaardbaar dat parlementsleden dit soort taal in het parlement gebruiken. Zij hebben een voorbeeldfunctie en dienen dat ook uit te dragen.
  Echter, het is een kwestie van opvoeding en normen en waarden. In principe is ieder parlementslid vrij om zijn of haar eigen woorden te kiezen. Het is aan de maatschappij om dit soort uitspattingen te corrigeren. Het lijkt me goed dat er een debat wordt gevoerd over de omgangsvormen in de Tweede Kamer en in Nederland. Normen en waarden moeten weer meer aandacht krijgen!
  Het feit dat Cohen, Sap en Pechtold tijdens deze Algemene beschouwingen zoveel aandacht besteden aan de uitspraken van Wilders vind ik wel zonde. Het leidt de aandacht af van de zaken die er echt toe doen. Doe dit op een ander moment.

 54. de tegenstanders van Wilders in de 2e kamer mogen zich wel eens realiseren dat door hun er wel weer eens snel nieuwe verkiezingen nodig kunnen zijn met mogelijk nog meer pro-Wlilders stemmers…..

 55. Lucia zegt: 22-09-11 om 18:58

  Nou, nou, wat vreselijk allemaal.
  Nederland is 1 grote poel van ellende met moord en doodslag, geen dier, geen kind of ouder iemand is meer veilig en dan maken ze een hoop heisa over “poedel” en “doe eens normaal”
  Ik las zelfs ergens, wie schiet die vent nu eens af.
  Reacties als, Wilders en zijn boevenbende e.d uitlatingen getuigen ook niet echt van respect of beleefdheid.
  Met alle respect,maar soms…………..

 56. Meneer Wilders wil van NL een bananenrepubliek maken, waar we lekker op elkaar los schelden en kleineren onder het mom op het recht van de vrijheid om anderen te kleineren. Waar verder geen enkele diepgang, of constructieve filosofie achter zit. Waar NL ook niet echt verder mee komt. Het haalt de efficiëntie en effectiviteit van het NL bestuur naar beneden, omdat we het nu alleen nog maar over vorm gaan hebben en niet meer over de inhoud. Wat mij betreft moet meneer Wilders zo snel mogelijk gewisseld worden, omdat hij niet goed functioneert en het NL bestuur belemmert.

 57. Bas Opmeer zegt: 22-09-11 om 19:01

  Ja,, ik heb er geen probleem mee. Sommige leden in het parlement blijkbaar wel. Daarmee geven ze wel aan volledig los te zijn van hun achterban i.c. Het volk. De selectieve verontwaardiging met name van links is tenenkrommend. Jan Schaefer draait zich om in z’n graf (dit voor de ouderen onder ons).

 58. Met een pittig debat (kijk naar het Engelse House of Commons) is niets mis, echter dergelijke discussies dragen niks bij aan de inhoud en wekken alleen irritatie op. Elkaar voor rotte vis uitmaken is niets voor de tweede kamer en al helemaal niet in een tijd als deze… Doe dus even normaal!

 59. pieter van nieuwenhuyze zegt: 22-09-11 om 19:04

  Op deze manier is het onmogelijk een land te loodsen in de moeilijke tijden, die er zeker aan komen. Als deze regering van iedereen verwacht zich te gedragen en zijn steentje bij te dragen, is het eerste antwoord aan een fatsoenlijk debat in de volksverwtegenwoordiging en een ministe-president, die daadwerkelijk afstand van het gedrag van zijn gedoogpartner, Het is niet in het belang van ons land, dat wij gegijzeld worden door een minderheid, die zowel ons als het buitenland op deze wijze schoffeerd. Mocht het zo zijn, dat het onmogelijk is de PVV op het juiste en correcte pad te brengen, zit er niks anders meer op om maar met deze constructie te stoppen.

 60. Chamavii zegt: 22-09-11 om 19:04

  Het ontbreken van intelligentie en gepaste hoffelijkheid is misschien nog wel erger dan de schuldenlast die we moeten ophoesten.
  Ortega y Gasset heeft er ooit een boek over geschreven, “de opstand der horden”. En wat voor uitwerking zo’n opstand kan krijgen.
  Waar deze schrijver en filosoof voor waarschuwt zijn mensen als dhr. Wilders en zijn gevolg. Want als de Massa en het Platte Vermaak de norm wordt, zijn we gedoemd tot verval.

  Hij mag dan alle zeggen volgens de uitspraak van de rechter, maar er zijn ook nog HUISREGELS. En ik denk dat parlementsleden de huisregels van het parlement moeten respecteren. En dat is iets wat dhr. Wilders absoluut niet doet. Hij schoffeert, beledigd, en zet een groot deel van de bevolking van Nederland weg als Islamitische Paria’s. Misschien is het toeval, maar ik heb een mooie zin in het Duits: ‎”Geert der Übermensch – Er schluckt Gold und redet Blech”.

 61. Anton van den Berg zegt: 22-09-11 om 19:05

  Het is de toon waarmee je dingen zegt. Op mij kwam het erg agressief over. “Wat nou Ach? “… Zo spreek je mijns inziens nooit tegen de Minister-President.”

 62. van Gelder zegt: 22-09-11 om 19:06

  Ik vind het niet kunnen, maar het is te laat. Wilders had veel eerder aangepakt moeten worden. In de Tweede Kamer praat je gewoon normaal, basta! Als je mensen niet kunt spreken dan met alleen hun naam of functie, dan ga je maar wat anders nuttigs doen. Speel op de bal, niet op de man! @Bianca: Wilders scheld wel (Cohen poedel) @Ron: pit breng je in door inhoud, die mensen hoeven zich niet aan te passen aan mensen die in slaap vallen als ze normaal met elkaar praten.

 63. S de Haas zegt: 22-09-11 om 19:08

  flapdrol, effe dimme tegen voorzitter(marijnese) kokhals bewegingen maken(hoogevorst) schoothondje van(kok) enzo heb ik in al de jaren dat ik het debat volg al voorbij horen komen.maar dat was links he.
  Nu zegt wilders iets en al die schijnheilige moraalridders springen er bovenop.
  Ik hoor niemand over het waarom wilders dat zei,namelijk toen wilders rute aansprak over het feit dat het aap verhaal niet klopte het onderbouwde waarop rutte zei??……………;nou en
  EN daar wert wilders pissig om;;;vandaar doe even normaal;
  duss geheel legitiem van wilders..ja zo door je spreekt me taal

  Groeten uit rotterdam

 64. Danny zegt: 22-09-11 om 19:09

  Ik lees reacties waarbij gezegd wordt: dat kan wel, dat zeggen we in het dagelijks leven allemaal wel eens: “doe eens normaal man”.

  Maar kan dat dan wel? Op de toon die Wilders gebruikt roepen: “doe eens normaal man” komt mij in het dagelijks leven ook behoorlijk agressief voor.

  Maar ik vind het ook niet kunnen om een politieke partij (die je blijkbaar niet steunt) weg te zetten als een boevenbende.

  Ik vind dat en de uitspattingen van de heer Wilders onwenselijk en ik hoop (met Douwe) “dat de mensen die mij en de rest van Nederland vertegenwoordigen een zeker niveau in acht houden als ze met elkaar in debat gaan. Niet alleen uit fatsoen, maar ook om de discussie zo goed mogelijk te kunnen voeren. Uitspraken als deze komen het inhoudelijke debat niet ten goede en doen wat mij betreft afbreuk aan het functioneren en het imago van de Tweede Kamer.”

 65. Michaël zegt: 22-09-11 om 19:09

  In het parlement zit het neusje van de zalm van ons volk. Ja toch?!
  Doe daar normaal. Elkaar om de oren slaan met “Doe ‘s normaal” is stijlloos. Bah, wat ‘n sfeertje daar … !

 66. veronica zegt: 22-09-11 om 19:10

  Uiteraard kan dit niet. Maar het hele debat heb ik mij mateloos geïrriteerd. Het dedain waarmee Rutte antwoord gaf was ook bij tijd en wijle ver beneden alle peil. Wanneer komt de beschaving terug in onze Nederlandse politiek. Wilders doet huilie huilie, maar naar aanleiding van eender gemaakte Opmerkingen van Wilders reageerde de andere kamerleden. Hij begon mensen weg te zetten en daarop mag gerangeerd worden alleen al ter bescherming van aangesprokenen. De regering had dit kunnen weten, vele hebben het voorspeld, Deze regering heeft wat verdient.

 67. Josie zegt: 22-09-11 om 19:11

  D66-fractie in Rotterdam zei zojuist dat het een debiel plan was om hooligans op schermen te zetten.
  \Mag dat woordgebruik wel?

 68. Lucas v B zegt: 22-09-11 om 19:11

  Het taalgebruik zoals dat gister gebezigd werd is een volksvertegenwoordiger onwaardig. In mijn ogen is het echter het inherente probleem van de stijl van dhr. Wilders. de PVV blijft steeds harder en steeds grover schreeuwen uit angst de media niet te beheersen. Een keer houdt het waarschijnlijk op, dan is iedereen in de kamer het zat, of iedereen is er zo aan gewend dat er geen reactie meer op komt, hoe grof dhr. Wilders ook scheldt.

 69. erow zegt: 22-09-11 om 19:11

  wat een barbaar is die wilders zeg,
  het ging om een normaal discusie die hij niet kan winnen,

  on premier antwoorde ,,, ach…/?

  antwoord van wilders DOE NORMAAL MAN,>>
  en bravo de premier deinste niet terug,

  en het is erg goedkoop dat wilders kok vergeleek met zijn uitspraak,
  want kok schold balkenende uit omdat hij bush steunde in een oorlog,
  dat is een terechte scheldpartij,
  maar wilders die noemt cohen kort gezegd een hond als gedoog partner, hoe kan je iemand omdat uitschelden?
  als het om oorlog was BRAVO maar om een gedoog?
  doe normaal man,
  en ja marijnisen zij flapdrol maar was man genoeg om zn onschuldens aan te bieden,

 70. Josie zegt: 22-09-11 om 19:13

  Ja hoor het mag van mij, dat taalgebruik. In een goed huwelijk vallen ook wel eens woorden!

 71. Wilders heeft het recht het te zeggen, maar dat noch de premier zelf, noch de kamervoorzitter, noch de andere kamerleden er niet heftiger op reageren verbaast me zeer. M.i. had de kamer mogen schorsen en er een procedureel overleg in moeten lassen, want op deze manier wordt het wel een circus wat niet onderdoet voor -zeg- Griekenland.

 72. Ben zegt: 22-09-11 om 19:15

  B. zegt: 22-09-11 om 18:18
  Het zijn kleine kinderen.
  Heel hoog in salaris, heel klein in hun hoofd.
  En Rutte en Wilders.

  HELEMAAL MEE EENS

 73. APVV zegt: 22-09-11 om 19:15

  Wilders mag toch alles zeggen? nu, dit is dan weer Wilders

 74. Roy zegt: 22-09-11 om 19:16

  We leven in een moderne tijd en waarom niet met man aanspreken ?
  Ik neem toch aan dat hij man is ?
  Ik heb er geen probleem mee in ieder geval

 75. rob scheffel zegt: 22-09-11 om 19:16

  DIT KAN ECHT NIET WILDERS IS EEN WITTE POEDEL
  ZONDER VERSTAND

 76. Willem van Elmpt zegt: 22-09-11 om 19:16

  Het interessante is de manier waarop VVD en CDA zo proberen te manouvreren dat er uiteindelijk toch niets aan de hand is. Even blaffen tegen Wilders om de achterban rustig te houden, maar daarna gewoon weer verder regeren met deze….. ja, hoe moet je die man nou toch noemen?

 77. Peter K. zegt: 22-09-11 om 19:17

  Bizar toch..!

  Stel je voor dat je aan het praten ben of het belang van een land en je ben met elkaar aan het vechten..
  Overigens wordt er door de oppositie veel te veel nadruk op gelegd..!

  Wilder is net een kind.. Als je zegt: “je mag dat niet doen.” Dan doet tie het juist..! Zijn verstand kan niet met het woord ‘niet’ omgaan..

  Vertel hem liever dat hij over inhoud moet praten en als hij het dan nog niet doet, negeer het..!
  Hij is niet wijzer…!!

 78. Dit moet zeer zeker gewoon kunnen, het is de taal van het volk. En deze mensen zijn zogeheten ‘volksvertegenwoordigers’.

  Het is niet dat deze mensen hun behoefte doen op een gouden toilet, we “schijten” immers allemaal :)

 79. Nee , ik vind dat dit niet kan ; dit is straatvechters-taal – Wilders diskwalificeert zich hier mee ; hij dient zijn excuses uit te spreken…

 80. Tuurlijk kan dat…. stel je niet aan! Stelletje linkse jankers!

 81. C.Paul Ross zegt: 22-09-11 om 19:18

  Ja natuurlijk kan dit , het kan nog veel gekker, dat moet ook, het zijn ONZE VOLKS VERTEGENWOORDIGERS en ik wil vertegenwoordigd zijn bij mensen die NIET altijd NORMAAL doen…

 82. Het getuigt van heel weinig respect voor je medemens. Ook de uitspraken die Wilders gisteren deed kunnen naar mijn mening niet.
  Het is een kabinet wat ons land moet besturen en er zijn momenteel ernstige kwesties aan bod. Naar mijn mening moet je daar serieus en professioneel mee omgaan. Het lijkt wel een kleuterschool.
  Wilders denkt dat hij alles maar kan zeggen uit het oogpunt van vrije meningsuiting.

 83. ben zegt: 22-09-11 om 19:19

  niemand heeft elkaar voor rotte vis uitgemaakt. een uitglijder in de hitte van een fel debat moet kunnen. als ze maar niet met elkaar op de vuist gaan. en van die selectieve verontwaardiging word je ook wel een kriegel!

 84. Eric zegt: 22-09-11 om 19:19

  dit is de druppel die de emmer doet overlopen, wilders heeft altijd tegen de grens aangezeten en gaat er nu over heen. Ik snap nog steeds niet wat hij daar doet en hoop dat de Nederlanders wakker worden, en eindelijk achter wilders vandaan komen en op een waardig iemand stemmen.

 85. Wanneer komt het moment dat men zich zo verlaagt dat men met elkaar op de vuist gaat zoals in Korea

 86. Tja, fraai is het niet, maar wat nog treuriger is, is al die aandacht voor de vorm i.p.v. de inhoud. Ieder vogeltje zingt zoals ‘t gebekt is. Eigenlijk is het een soort van discriminatie om Wilders hierop aan te spreken haha.

 87. Henk en Astrid zegt: 22-09-11 om 19:20

  Laat Widers eerst maar eens waarmaken wat hij allemaal beloofd heeft voor de verkiezingen. Henk en Astrid gaan er nu wel erg op achteruit

 88. Digrich zegt: 22-09-11 om 19:20

  Zeker nooit Linkse politici in de jaren 70-80 gehoord? Of die tegenover Fortuyn? Van Dam die hem een Untermensch noemde??? Wat een huilebalkerij hier. Bang voor een politicus die de waarheid spreekt terwijl de rest zich weer huichelend beklaagt en buigt voor de islamitische afgod. Een vergelijking verdraaien is schande maar daar hoor je weer niemand over. Vanavond maar weer naar Pownews kijken…verfrissend en eerlijk.

 89. Henk zegt: 22-09-11 om 19:20

  Ook mensen die keurige woorden gebruiken kunnen een mes onder de jas hebben. Mooie woorden hebben soms ook een heel gemeen doel.

 90. tja,het is toch wel frapant dat alles wat wilders te vertellen heeft leid tot een hoop commotie.al jaren maakt men gw uit voor van alles en nog wat en hij dan terug bijt wordt het plotseling een probleem,
  men heeft niets geleerd van pim fortuyn,de reactie zijn netzo met gevolg dat de pvv gewoon groter en groter wordt.
  ik vind het best.wat betreft doe normaal ,nou volgens mij is dat niks byzonders idd streettalk en dat de linkse groep er problemen mee heeft, heeft meer temaken met het feit dat men het kabinet z.s.m.kwijt wil.verder niets.
  menigeen in de kamer zou willen dat hij zo bespraakt was als gw.
  soms idd op het randje maar het mooiste is hij heeft zovaak gelijk exact wat de bevolking denkt .
  gw ga maar mooi door.

 91. Björn zegt: 22-09-11 om 19:22

  Mensen we maken ons druk helemaal niks. Ik zou me meer druk maken om de aankomen de bezuinigingen. En de manier waar op wij als volk weer bedondert worden (met geen regering uitgezonderd). Elke keer stemmen wij voor een partij die de gouden bergen beloven en elke keer doet die partij niks of bar weinig waar maken van hun beloftes. daar zou ik me meer druk om maken dan dat 2 mensen (met veel te hoog salaris (maar dat hebben er wel meer) hebben tegen elkaar zeggen dat ze normaal moeten doen.

 92. johan zegt: 22-09-11 om 19:22

  met een debat vind ik dat het moet kunnen om gefrusteert je er zo te uiten zoals wilders dat zegt dan komt de aap uit de mouw en Rutte die blaast het gewoon zoals vaak allemaal weer op er is crisis word erg gezegt laten zij dan ook de Dikke MERCEDES BMW en ROLL ROYCE MET PRIVE CHAUFFEURS inleveren zij verdiennen zoveel geld en wij moet en alles bij elkaar krabbelen

  mvg johan

  ik hoop dat er reactie s komen en het liefst van de kamer mensen zelf

 93. A. Moolhuizen zegt: 22-09-11 om 19:22

  Dhr. Wilders laat nu duidelijk zien welke bevolkingsgroep hij vertegenwoordigt in de 2e kamer. Hij heeft kennelijk niet door dat hij zichzelf voor eens en voor altijd buitenspel zet als regeringspartij. Want wie wil nu nog met hem samenwerken?

 94. Jolande zegt: 22-09-11 om 19:23

  Nee, natuurlijk kan dat niet. Politici hebben een voorbeeldfunctie en moeten zich dus netjes gedragen.
  Een pittige discussie is prima, maar dat kan heel goed zonder scheldwoorden en respectloze uitlatingen. Dhr. Wilders heeft steeds de mond vol van respect en gerespecteerd willen worden.
  Maar dat begint bij jezelf; Give and you shall receive…

 95. Robin zegt: 22-09-11 om 19:23

  Het door de PVV zeggen van ‘daar komt de islamitische aap uit de mouw’ over Erdogan (waarvan Rutte afstand wilde nemen) was al iets dat niet door de beugel kon. Maar het “Doe es normaal man” zeggen tegen de minister president is letterlijk te gek voor woorden. Wilders laat hiermee blijken een straatvechter te willen zijn. Die zich maar al te graag van demagogie bedient.
  Dit gaat de relatie tussen PVV en het kabinet op scherp stellen. Gisteren was het CDA ook al zeer ongelukkig met Wilders scheldpartij. Wilders denkt vast dat hij bij verkiezingen alleen maar kan winnen. Het zou wel eens heel anders voor de PVV kunnen uitpakken. En wie is er gebaat bij een kabinetscrisis in deze tijden?

 96. Van der Veen zegt: 22-09-11 om 19:23

  Tsja Wilders……Je kunt zien wat een man als hij kan bereiken bij het ‘volk” met een paar leuzen als islamieten buitenlanders etc etc
  Verder kun je ook goed zien dat hij alleen de aandacht krijgt door zich zo te gedragen. Inhoudelijk? wat is Wilders een lachertje zeg als hij zo graag voor het nederlandse volk opkomt laat hij zich sterk maken voor ons dan! de gewone hardwerkende arbeider die elk jaar armer word!!
  nee je kunt god zien dat het een ex vvd’r is en het hem niet lijkt te deren dat de gewone man naar de klote geholpen word. sorry maar het is een sukkel van denhaag.

 97. lucile zegt: 22-09-11 om 19:24

  Wilders wordt ook wel uitgedaagd door de rest van de 2e kamer.
  Dat kan en mag allemaal wel, maar als hij wat terug zegt mag dat niet.
  Er is voor de SGP ook geen respect van sommigen.

 98. Bart zegt: 22-09-11 om 19:25

  Als overtuigd en niet gedogend atheïst, moet ik helaas concluderen dat we aan de goden zijn overgeleverd.
  Bij de de vergaderingen van plaatselijke voetbalverenigingen, over het kasverschil van € 17,32 worden dit soort uitlatingen fatsoenshalve achterwege gelaten.
  Dit soort gedrag schaadt enkel het vertrouwen in de Nederlandse politiek.

 99. Henk zegt: 22-09-11 om 19:25

  Het is op het randje, maar anno 2011 moet dat kunnen. Parlementariërs zijn ook maar mensen, hoor. Over 10 jaar halen we onze schouders er over op.

 100. Adrie de Jong zegt: 22-09-11 om 19:26

  Nee, ik vind dat het niet kan op deze plek. Je moet je als toehoorder respectvol en serieus behandeld voelen. Dit geldt niet alleen voor de eliten en hooggeleerden die politiek volgen, maar ook de mensen van de straat die er niets mee hebben. Deze mensen vertegenwoordigen ons, het volk, en wij voelen ons niet serieus behandeld als we zulke opmerkingen moeten aanhoren cq zo worden aangesproken.

  Daarbij sloeg het nergens op. ‘Doe eens normaal, man!’, zoals Wilders uitsprak, zeg je tegen iemand die jou onheus behandeld en Rutte sprak op een normale toon en in normale bewoordingen zijn mening uit, zonder gescheld en vuile woorden, dus het was zowiezo niet gepast, hoeveel normale straattaal het ook is.

  Daarbij vind ik dat iedereen gewoon nederlands moet praten in de kamer zodat iedereen dat kan verstaan en niet door teveel emotioneel geleuter wordt afgeleid. Dus geen dialecten onderling (Sap tegen Wilders, ik ben stikbenieuwt wat ze nou zei.), straattaal en wetenschappelijk onverstaanbare taal.

  Ik vond het betoog van Wilders teveel van het goeie en te lang. Af ten toe een uitschieter is nog te harden, maar een betoog van een uur op dat niveau had hij niet moeten doen, het stond me tegen.

  Wat ik wel vind is dat over Wilders heel wat rottigheid is gezegd en dat hij met dat lijstje kwam vond ik wel begrijpelijk, dus iedereen mag ook naar hem toe zich wel gewoon uitlaten met respect. Hij vertegenwoordigt een grote groep mensen en die zijn menig maal negatief weggezet zonder hun problemen serieus te nemen, en dat kan gewoonweg niet ! Ook hun problemen moeten worden opgelost.

  Ik hoop alleen dat het terugpakken ook eens verzadigd raakt en stopt. Je moet toch verder met elkaar en als iedereen weer tot het normale is teruggekomen, dan hebben we er hopelijk allemaal wat van geleerd en kunnen we beter met elkaar omgaan.

  Ik vind het wel goed dat we er nu een discussie over kunnen voeren, dan kunnen we ook aftasten of we op straat zo met elkaar om willen gaan.

  ‘Doe eens normaal, man!’ houd in dat iemand over je grenzen heen gaat, in principe zou je zo’n opmerking nooit moeten hoeven maken. Dus als dit normale taal is op straat dan is daar niet bepaald een respectvolle omgang met elkaar gaande. En daar zou dan wel eens wat aan gedaan moeten worden !

  Want waarom gaan we zo respectloos met elkaar om ?
  Het maakt het leven zo eenzijdig, oppervlakkig en saai, beperkt alle mogelijkheden en verderft elk plezier en ondermijnt ieders ontwikkelingsmogelijkheid.

  Waar je elkaar respecteert en leert kennen is zoveel mogelijk. Dan komen talenten en interesses aan het licht en kun je samen die gaan gebruiken. Heb je heel veel lol met elkaar en zijn er zomaar heel veel goede dingen mogelijk !

  Dit klinkt idealistisch ?
  Welnee !
  Dit is de harde werkelijkheid, maar niemand wil ‘m onderkennen !

 101. C'est Moi zegt: 22-09-11 om 19:27

  De manier waarop Wilders af en toe zijn debatten voert zijn opmerkelijk. Hij haalt een hoop brutale trucs uit, en dat houdt het leven er een beetje in, maar de Minister-President aanspreken met “Doe eens normaal man” kan natuurlijk niet. Ik sta niet achter Wilders en zijn ideeën, maar de manier waarop hij zijn debatten voert vind ik toch iets om te bewonderen. Zeker in het nette, beleefde Nederland wat we (dachten te?) kennen.

 102. Kasper Nijhoff zegt: 22-09-11 om 19:27

  Het is van de gekken dat mevrouw Verbeet en andere kamerleden zoveel moeite moeten nemen om onderlinge bijna-beledigingen en andere schimpscheuten naar elkaar en derden te weerspreken in plaats van dat men het over nuancering en analyse van beleid spreekt. De Tweede Kamer is een plaats van overleg en het gezicht van politiek Nederland. Zij allen hebben een voorbeeldfunctie. Indien dit het voorbeeld is dat zij stellen, ben ik dieptreurig, dat dergelijk handelen dusdanig in het oog springt dat zaken die er werkelijk toe doen ondergesneeuwd raken in de media en wellicht zelfs in de beschouwingen zelf.
  Als de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal hun taak van vertegenwoordiging van de bevolking zo opvatten dat daarbij ook concessies moeten worden gedaan aan de vorm waarin vergaderingen moeten worden gevoerd, ten koste van een beschaafd en redelijk discours, dan stemt mij dat somber dat men verkiest zulke middelen te bezigen. Laat de kritiek op uitlatingen en personen alstublieft achterwege tot nader order en richt uw pijlen op het beleid dat is gepresenteerd!

 103. Ik heb hier met stijgende verbazing naar gekeken vanwege het disrespect wat hier uit blijkt. Zoals al door velen gezegd heeft de kamer een voorbeeldfunctie, zoals elke leider.
  Ongeacht wie dit zegt, ik vind dat iedereen met respect behandeld dient te worden. Een politiek debat is niet bedoeld als light-entertainment waar we dus lekker kunnen schelden en wild doen zodat het een reality-soap wordt die op tv moet. Het is ons landsbestuur die samen moet beslissen hoe we ons land besturen!
  Dit soort dingen leiden zo vreselijk af van de inhoud, wat zeker op dit niveau echt belangrijker is dan de vorm, dat het schandelijk is om te zien. Ik hoop dat dit soort onzin snel voorbij is en dat men weer fatsoenlijk inhoudelijk ons land kan besturen!

 104. Roy zegt: 22-09-11 om 19:28

  Het is geweldig om te zien hoe er word gedebatteerd. En woorden zo als ”doe even normaal” vind ik niks mis mee. waar maakt iedereen zich druk om. ga de straat op en luister eens wat voor een taal je daar allemaal hoort. En het zijn altijd die allochtonen die met kanker lopen te vloeken.

 105. hoogmoed zegt: 22-09-11 om 19:29

  alles kan, maar of we er iets wijzer van worden is de grote vraag. het toont de onmacht van de politiek dat ze niet veel verder komen. laat ze eens de problemen gaan oplossen.

 106. P van Kessel zegt: 22-09-11 om 19:30

  Dit is het populisme in optima forma. De ergste economische crises ooit ligt op de loer en Wilders is bezig om te schelden en te schofferen. Het lijkt er echt op dat hij tracht zijn gebrek aan kennis op het gebied van de macro economie en de collectieve sector probeert te verbloemen met domme kroegtaal.
  Terwijl de welvaart van West Europa op het spel staat speelt Wilders politieke spelletjes om Cohen te sarren. Zelfs Henk en Ingird zullen inzien dat ze met Wilders een kat in de zak hebben.
  Wat Wilders nu bereikt heeft is het eindstadium van de PVV . Welke partij wil nog in de toekomst met zo’n partij samen werken? Wilders heeft zich nu echt onmogelijk gemaakt voor toekomstige coalities.
  Dit zal aan hem en de PVV blijven kleven.

 107. cees zegt: 22-09-11 om 19:30

  Het lijkt erop dat men elkaar even aan het aftasten is.

  Cohen loopt te pushen, Wilders komt met straattaal, Sap demonstreert een stekkerdoos, Rutte lacht zich krom en Pechtold speelt Yoep.
  Op allemaal valt wat aan te merken, schaamteloze vertoning?
  Dit is gewoon een afspiegeling van het volk…ik zou om de dooie dood niet terug willen naar die aardappelcultuur van van Agt en den Uyl.

 108. Jabru zegt: 22-09-11 om 19:32

  Jammer voor de heer Wilders, dat hij op deze manier debatteerd.
  Vooral de goed opgevoede mensen zullen zich hier aan ergeren en hem daarom de rug toekeren. Ik denk, dat hij dat zelf ook wel weet maar meent op de eens ingeslagen ( verkeerde) weg verder te moeten gaan. Maar deze weg eindigt in een diepe afgrond,

 109. Zelf maken deze o zo fatsoenlijke politici als Pechtold en co Wilders uit voor racist, fascist, xenofoob en nog meer van dat soort uitlatingen. Maar dat mag natuurlijk, en dan houden de fatsoensrakkers en mevrouw Stekkerdoos hun mondje dicht. Maar laat Wilders het niet wagen om 1 keer het woord bedrijfspoedel te zeggen, want dan zijn de rapen gaar. Ik dacht dat al die politici zo tegen discriminatie waren? Net als dat iedereen in NL de uitlating ” de aap uit de mouw”. Als dan de Islamitische aap uit de mouw komt, valt de hele kamer over de PVV heen. Onnoemelijk hypocriet.

 110. Hans Schreurs zegt: 22-09-11 om 19:34

  Kan niet? Onzin! Alle politici zijn zich al jaren bewust van de aanwezigheid van de camera’s en debateren voor de buhne, om stemmen te winnen. Elkaar in bedekte termen voor ‘rotte vis’ uitmaken mag wel, maar zeggen wat iedereen bedoelt mag niet? Hypocriet noemen we dat. Wilders mag zeggen wat hij wil en hoe hij dat wil. De schijnheilige verontwaardiging van Roemer, Cohen en Pechthold is erger dan het taalgebruik van Wilders. Enigszins onorthodox, dat wel, maar het maakt zaken wel duidelijk.

 111. sjoerdje zegt: 22-09-11 om 19:34

  Een armoedige en armzalige manier om met elkaar om te gaan.
  En een weinig creatief gebruik van onze prachttaal.
  verder: weerzinwekkend. Onbestaanbaar eigenlijk.

 112. L. Verweij zegt: 22-09-11 om 19:35

  Ik ben werkzaam in het basisonderwijs.
  Bij ons op school leggen we sterk de nadruk op een goede omgang met elkaar. Onze leerlingen zien/horen dit ook. Geen goed voorbeeld.
  Laten we, waar dan ook, elkaar respectvol benaderen. Zulk soort uitlatingen horen daar zeker niet bij!

 113. N.B. zegt: 22-09-11 om 19:36

  Het is zo jammer dat men denkt dat dhr Wilders door “gewoon” te zeggen wat hij denkt ook een echte mening verkondigt. Ik heb hem nog niet kunnen betrappen op een alternatief voor de Griekse kwestie. Griekenland uit de euro zetten , en dan…. Is daar bij de PVV over nagedacht? En een oplossing voor bedacht. We willen dit niet, we willen dat niet, maar oplossingen hoor ik zelden. Ook nu gaat het enkel over de manier waarop bewindslieden menen elkaar te moeten bejegenen, Jammer het overschaduwt de zaken weaar het echt over zou moeten gaan.

 114. Bart zegt: 22-09-11 om 19:37

  En wat krijgen wij hierna met deze heren ?, rollebollend over de grond ?

  Okkies op elkaars hoofd , met uitspraken “Jij moet nu eens goed naar mij luisteren jongen !’”

 115. Jan zegt: 22-09-11 om 19:38

  Klopt ben ik mee eens wat wilders zegt kan natuurlijk niet.
  Maar wat hij zegt over de Grieken is natuurlijk waar ik zeg laat ze vallen zulke volk is lui en wil niet werken als het echt waar was, wat Geert zij over dat ze al een Bonus Krijgen als ze op tijd komen op werk, bedoel maar gelukkig is dat niet zo maar zo gaat het daar wel met andere dingen zoals water betalen daar doen we niet aan. alsof water gratis is.

  sturen sturen en nog eens sturen ik zeg stop met die geld verspilling.

  En nog ff over de Marokkanen het is een Feit en het is bewezen dat zij 9 op de 10 keer een misdaad plegen hier ten opzichte van andere Volk/ buitenlanders. Het is ons land gedraag je dan ook.

 116. Bradley zegt: 22-09-11 om 19:40

  Jongens, jullie zijn met alle respect zeikerts, als Liberaal geloof ik in de ultime vreiheid van meningsuiting, en opmerkingen zoals ”ga naar iran en doe het daar” is onzin, Iran is een land dat we liever moeten negeren en sancties stellen.

  Meneer Wilders stond in zijn recht bij wet om als vertegenwoordiger mag hij ALLES zeggen, er moet 18 Miljard bezuinigd worden en dan hebben we het over wat een man zegt? Jezus is Nederland gevult met verdomme pleebeërs?

 117. Dick zegt: 22-09-11 om 19:40

  Doe eens normaal is geen schelden o.i.d. maar wel een uiting van gebrek aan fatsoen. Wilders vertegenwoordigd hiermee wel het “VOLLUK” maar niet het volk. En de mening van dat vollukse volk interesseert mij geen zier, ook al zijn ze op ale fora oververtegenwoordigd. In de 19e eeuw was het beter geregeld, dombo’s mochten niet stemmen.

 118. jaea zegt: 22-09-11 om 19:41

  Ik vind dat Wilders te ver gaat ,hij moet er eruit.

 119. Margriet zegt: 22-09-11 om 19:42

  Als (Marokkaanse) jongeren nu in de klas tegen hun leraar gaan zeggen: “Doe eens even normaal!”, dan kun je zeggen dat Geert het hen geleerd heeft.

 120. Teus zegt: 22-09-11 om 19:42

  Ja, de vorm… lekker belangerijk… Waar ging het over?

 121. M. Rademakers zegt: 22-09-11 om 19:43

  De heer Wilders had niet beter kunnen tonen welk een verbitterd, getergd en eenzaam man hij is. Jarenlange bewaking en daarmee beperking van zijn vrijheid, een achterban die voor een groot deel uit mensen bestaat die gemakkelijk achter populistische uitspraken aanloopt en hem om dezelfde reden ook zo weer kan laten vallen, een fractie die hij alleen met geweld monddood kan houden, een coalitie die hem enkel tolereert, het proces, de bedreigingen, dit alles en nog veel meer, is op den duur geestelijk moeilijk te dragen. Ook al deed hij vanmiddag nog zo zijn best om beheerst en gecontroleerd over te komen, vanmiddag zagen wij hoe hij zich echt voelt; een lang getergde panter in nood, die alleen nog maar wil verslinden.

 122. breker zegt: 22-09-11 om 19:45

  meneer Rutte gaf meneer Wilders ook geen kans zijn uitleg te doen over het gevraagde onderwerp ,DE AAP DIE UIT DE MOUW KWAM. Door te negeren wat meneer Wilders antwoordde op meneer Rutte zijn vraag was dit een reactie.Goed Als meneer Rutte struisvogelpolitiek speelt dan is dit wat hij mag verwachten.Had meneer Rutte zich fatsoenlijk als een respectabele heer opgesteld bij zijn vraag naar meneer Wilders toe en het antwoord geaccepteerd zoals meneer Wilders het beleefd en rustig aan hem uitlegde was er niets aan de hand geweest.Maar juist het duidelijke disrespect van meneer Rutte voor meneer Wilders zijn partij en aanwezigheid liet hem Oost-Indisch doof reageren.
  Misschien is meneer Rutte zich niet meer bewust van zijn duidelijke afkeer naar de PVV en dat vind ik nu is zeer kwalijk.Het getuigd van zijn eigen volheid … ,jezelf boven een ander verheffen …..
  laat het een les zijn voor meneer Rutte ,dat niet iedereen achter hem staat en dat er godzijdank nog mensen zijn die tegen het verkeerde been durven schoppen, om op die manier aandacht te vragen en alertheid voor de politieke handelingen.Als Meneer Wilders er niet zou zijn ,wie die zou er dan nog durven wijzen naar de zere plekken in de maatschappij…wie zou je dan wakker schoppen .?

 123. Ilse zegt: 22-09-11 om 19:46

  Uit pure irritatie ben ik gestopt met luisteren naar het debat. Tussendoor nog een paar pogingen gedaan om toch te luisteren, want inhoudelijk zou het een intressant debat kunnen zijn, maar zo loop ik met een grote boog om de politieke discussies. Met in mijn achterhoofd mijn eigen smoes om het niet te hoeven volgen ‘ach, ik ben geemigreerd, dus ik hoef het niet meer te volgen in Ned’.
  Het is een welles-nietes spel dat dhr Wilders start, om maar gehoord te worden of zich te ontrekken van alle verantwoording die ook hij heeft in de bezuinigingen. Maar voor mij klinkt het vooral als irritant getetter in mijn oren.

 124. Dick zegt: 22-09-11 om 19:46

  Ook ik ontkom niet aan de verdomming van deze samenleving. Vertegenwoordigd moet natuurlijk zijn vertegenwoordigT en ale moet zijn alle.
  Maar de mening blijft dezelfde.

 125. jan wilsen zegt: 22-09-11 om 19:46

  deze man (wilders) is net als een drol in een mooi stukje gras.
  hij maakt het stinken en vervuilt het zicht met zijn aanwezigheid.
  deze man brengt niks dan problemen in ons land. hij heeft niks
  positiefs aan onze maatschappij gebracht. hij probeert constant
  groepen tegen over elkaar te spelen. premier rutte is onze premier.
  door ons gekozen als onze lands vertegenwoordiger. hij zou met respect
  tegen die man moeten praten. die wilders weet zen plek niet.
  hij zou eigenlijk door de beveileging het gebouw uit moeten worden gezet door zo’n taal te gebruiken tegen onze premier, in andere landen zou hij het gevangenis moeten in gaan.

 126. Linda van Twist zegt: 22-09-11 om 19:47

  Dit doet mij met heimwee denken aan de tijd dat Marcus Bakker het woord voerde in de Tweede Kamer en ik ben nog niet zo oud.

  http://www.youtube.com/watch?v=XmkK1sokVLU
  Zie vanaf 2.12.

  De huidige politie is verrot!

 127. Frank zegt: 22-09-11 om 19:52

  Jammer dat zielepieten van PVV dit meteen als een persoonlijke aanval zien en in de verdediging gaan door te zeggen dat Wilders geen xenofoob of racist te mogen noemen.
  Er is nog altijd het verschil tussen een inhoudelijke vakterm (racist is nog altijd een reactie op wat volgens sommigen een racistische uitspraak van Wilders is geweest) die door Wilders veroorzaakd is, en een grof in de mond geval van Wilders. Inderdaad, in het rijtje met de flapdrol van Marijnissen. Uiteraard ongepast in de kamer, en toont voor de zoveelde keer aan dat Wilders niets anders dan zwakteboden doet. Laat de anderen maar echt politiek bedrijven, en deze manier zichzelf op zo’n manier voor schut zetten.

  Oh en P.S. Westerbeek: er is nog altijd een verschil tussen aan het werk zijn en op Lowlands aanwezig zijn. Een puur verschil qua gedrag dus. Daardoor is uw vergelijking pure onzin

 128. Gerard Mulder zegt: 22-09-11 om 19:53

  Deze gewone woorden gebruiken wij niet thuis.
  Als wij het niet met elkaar eens zijn, zeggen we dat toch echt anders.
  De heer Wilders woont gelukkig ergens anders, bij mij komt hij er niet in. Ik zou me schamen met hem als visite.

 129. FSchmitz zegt: 22-09-11 om 19:54

  Dit is een beschamende vertoning en daarom heel slecht voor het toch al lage aanzien van de politiek in NL. Het debat gaat teveel over personen en te weinig over de kern van de zaak en hieruit blijkt eens te meer dat dit kabinet er nooit had moeten komen.

 130. Jan jansen zegt: 22-09-11 om 19:56

  Geachte Mevrouw de Voorzitter,

  U krijg een riant salaris voor uw functie als “voorzitter”.
  Zorg dat u uw werkzaamheden correct verricht.

  Uitspraken zoals vandaag verwacht ik niet in de tweede kamer.
  Zeker niet van “hoger opgeleiden” of van “politicus”. Jullie moeten een reflectie zijn van de Nederlandse samenleving. Laat me niet schateren.

  Misschien moet Frans Weisglas weer terug komen, een voorzitter die alles onder controle kon houden en zich niet laat wegzetten.

  Fijne avond toegewenst aan de lezers.

 131. De stelling of dit wel of niet gezegd kan worden is iet de juiste.
  Doe eens normaal; een kreet om dit debat normaal te kunnnen voeren is ”een dood normale zaak”.

 132. Marcel K zegt: 22-09-11 om 20:01

  Eindelijk, eindelijk, eindelijk viel meneer Wilders eens uit zijn rol. Wat doet een kat in het nauw? Juist, rare sprongen.
  Hij heeft gewoon door dat ie gisteren heel veel crediet heeft verspeeld en werd vandaag eindelijk eens klem gezet. That’s the way to get rid of ‘m. En dat Rutte ‘m op dezelfde manier benadert, is uitstekend : neuro linguisme heet dat en vanuit de transactionele analyse is dit de allerbeste manier !! Benader iemand zoals je benaderd wordt en trek ‘m daarná naar het nievau van communiceren wat jij voor ogen hebt. Klasse, heer Rutte.
  Enne………………..doe met z’n allen niet zo verbaasd over die woorden van Wilders, want het is toch een populist?

 133. Het overschrijdt de gewenste hoffelijkheid maar die niet alleen door dhr. Wilders wordt overschreden.
  Waarom greep de voorzitter niet in toen dhr. Cohen zich niet meer kon inhouden en een vloek moest bezigen?
  Waren de woorden van mevr. Thieme op de rand of ook over de rand?
  Gelijke monniken, gelijke kappen……

 134. moreno zegt: 22-09-11 om 20:01

  @ Robin,

  Of U schrijft het hele verhaal over die aap, of U geeft geen reactie.
  U weet wat ik bedoel neem ik aan. Anders die video nog maar eens terug luisteren.
  Dubieuze verhaaltjes doen de waarheid geweld aan!

 135. Ik hou wel van een beetje klare taal. Natuurlijk kan het ook wat te veel worden en is er een zekere limiet, maar die grens ligt voor ieder wat lager of hoger. Ze moeten zelf maar zien hoe hoog ze het willen laten komen. Politici zijn toch op hun best als ze zichzelf zijn.

 136. Chris zegt: 22-09-11 om 20:02

  Hoe moet ik mijn kinderen uitleggen dat grote mensen zo tegen elkaar doen?

  Net gezien op twitter: Is er ook met bier gegooid in de Tweede Kamer?

 137. Arjan zegt: 22-09-11 om 20:02

  Het gaat hier om het hele plaatje, niet slechts de woorden, maar ook de context, de manier waarop Wilders kijkt, de verrassing bij Rutte..

  Wilders maakt hier volkomen duidelijk dat hij niet op argumenten, maar puur op emotie debateert. Het is het nveau van het schoolplein van vroeger, wie het hardste duwt die wint. Meer kunnen we van Wilders blijkbaar niet verwachten.

  En verder zie ik hem alles doen wat hij anderen verwijt: gedogen, van briefjes lezen, voor de spiegel oefenen, en vooral heel veel huilie huilie doen

 138. Bert Jansen zegt: 22-09-11 om 20:02

  We hebben het over respect – Laten we eens vaststellen dat het merendeel van de Nederlanders wil dat:

  1) Geen Eurocent naar Griekenland gaat
  2) De dominante minaretten van moskeeen uit ons landschap verdwijnen

  Wilders verzoekt om de burger te laten spreken via een referendum en dit wordt onder het gebruik van ´diplomatieke taal´ van tafel geveegd. Eigenlijk bedoelt de politieke elite te zeggen:

  Fuck you burgers!!! Niks met jullie te maken!!! Maar het wordt diplomatiek van tafel geveegd en de burgers worden diplomatiek genaaid. Ik zou ook zeggen “” Doe eens normaal man!!!”"

 139. P.v/d Berghen zegt: 22-09-11 om 20:06

  Nee, natuurlijk kan dit niet. Parlementatiers hebben een voorbeeldfunctie en dienen daarom te allen tijde elkaar met fatsoen en respect te bejegenen. Dat het gewone woorden zijn die mensen thuis gebruiken is geen argument, ik spreek de taal van Henk en Ingrid wil Wilders maar zeggen. Wat kan in de ene situatie is daarmee nog niet gepast in de andere. Hoe lang blijven we trouwens nog met die halve gare (in dit geval is dit wel gepast) Wilders opgescheept. Een Nederlands parlementslid dat de premier van een ander land kwalificeert als een islamitische aap is toch werkelijk de bloody limit. En over de inhoud gaat het allang niet meer. Als Wilders straattaal wil dan gaat ie toch lekker in een of andere achterstandwijk zitten, kan hij straattaal krijgen zoveel hij wil. Nederlanders staan al bepaald niet bekend als het meest fijnzinige volkje, en terecht, maar met deze barbaar in het parlement slaan we internationaal een compleet modderfiguur.

 140. J. Kroes zegt: 22-09-11 om 20:07

  Wij schamen ons om een nederlander te zijn,
  onmiddelijk de stekker eruit.

 141. Roel van Selling zegt: 22-09-11 om 20:09

  Je hebt vrijheid van meningsuiting…. maar ook normen en waarden (inclusief het hebben van respect).
  Voor de mensen die het niet zien: dit is niet het opschudden van den haag, of het voeren van ‘fel debat’. Dit is op vreselijke wijze aandacht vragen, om de inhoudelijke discussies te ontwijken. Want inhoudelijk kan men wel fel debat voeren, dat is wat anders als stom schreeuwen op deze wijze. Helaas ziet men Wilders vrijwel nooit een inhoudelijk debat voeren. Daar wint ie niet op namelijk.

 142. Franklin Piers zegt: 22-09-11 om 20:10

  Dhr. Wilders heeft gelijk dat hij laat zien waar hij voor staat. Uiteindelijk willen we toch allen dat hij kleur bekend en het verstoppertje spelen opgeeft. Dat hij zich belachelijk maakt in een poging politiek te bedrijven moeten we maar op de koop toe nemen. We weten allemaal dat het hem niet om de inhoud te doen is maar om stemmingmakerij op het niveau huiliehuilie die zijn achterban aanspreekt. Vraag is of er nog Nederlanders zijn die meegaan in deze seniliteit. Met politiek heeft dit in ieder geval niets te maken.

 143. jan zegt: 22-09-11 om 20:12

  wilders is het stoute jongetje van de klas dat zijn zin niet krijg!

 144. Voetballiefhebber zegt: 22-09-11 om 20:13

  Een voorstel van de Rotterdamse gemeenteraad “een debiel plan” noemen (door D66) mag wel? Er is kennelijk verschil tussen iets in de gemeenteraad roepen en in de Tweede Kamer. Pechtold mag zijn D66 in rotterdam eerst wel eens tot de orde roepen voordat hij commentaar geeft in de Tweede Kamer. Wat een hypocriet zeg!

 145. S.H. de Jong zegt: 22-09-11 om 20:19

  Ik vind het respectloos

 146. Jan zegt: 22-09-11 om 20:21

  Veel simpele Nederlanders, zoals ik ook hier weer lees, weten niet het verschil tussen een debat en een respectloos potje om je heen slaan (met woorden). PVV stemmers vinden die ordinaire straattaal fijn want die begrijpen ze en het appeleert aan hun primitieve wij-tegen-zij gevoelens. Maar een land besturen is echt wat anders en daar moet de gemiddelde patjepeër zich liever niet mee bemoeien. Democratische besluitvorming is gebaseerd op argumenten over het voetlicht brengen en naar elkaar luisteren, niet op wie er het hardst scheldt of de grootste mond heeft. Ik denk dat dit de heer Wilders en zijn aanhang wellicht duidelijk zal worden wanneer in de toekomst geen enkele partij met hen nog zal willen samenwerken. We mogen respect eisenen wie dat niet kan opbrengen, doet gewoon niet mee. De Tweede Kamer dient het toonbeeld van goede omgang te zijn.

 147. Robert zegt: 22-09-11 om 20:24

  Niet wenselijk in de 2e kamer, beetje ouwe jongens krentenbrood….wel vreselijk overtrokken hoe iedereen erop reageert!

 148. matthijs zegt: 22-09-11 om 20:26

  ”Doe normaal man”, moet nog kunnen. Het bevat geen scheldwoorden en is vergeleken met het Britse Parlement niks.

 149. Jan zegt: 22-09-11 om 20:27

  Hij moet dat ook wel anders word hij Pim Fortuyn 2.

 150. Rein zegt: 22-09-11 om 20:27

  Wat heeft Wilders eigenlijk voor aandoening? Erg voor hem.
  En jammer dat het parlement en de media er zo intrapt, door voortdurend op hem te reageren en over hem te schrijven.
  Als hij zou worden genegeerd, zou Nederland er vast beter voor staan.

 151. Bor de Wolf zegt: 22-09-11 om 20:27

  De verloedering van de samenleving dat ben jij; Poedel, diaree, en doe nou eens effe normaal man.
  Dat gaat lekker zo: PVV Partij Van Verloedering wat mij betreft.
  Wat is het volgende “normale” woord ?”
  Voorzitter, ik voelde me vandaag zo kut na die klote opmerkingen van dhr. Wilders. Ja, tering man, ik kan me dat goed voorstellen zegt Rutte dan. Lekker bout.

 152. Mel zegt: 22-09-11 om 20:30

  Vrij vertaalt. Wilders: “De Islamitische aap uit de mouw, meneer Erdogan” reactie Rutte: “Dat kan echt niet, ik neem er flink afstand van, het betreft een bevriend staatshoofd.” Wilders: “Doe eens normaal man.” De reactie van Wilders getuigt van onmacht, wordt door de pers goed belicht, is het gesprek van de dag en schudt de Tweede Kamer flink wakker. He lekker, werd wel eens tijd! Schelden vind ik niet kunnen, populist is Wilders zeker en het wordt nu weer tijd voor wat inhoud van zijn kant. Maar een rake opmerking mag best!

 153. johanna zegt: 22-09-11 om 20:30

  Vrijheid volgens Wilders: je mag alles doen waar je zin in hebt, ongeacht of je er iemand mee schaadt. Waar is dan de grens? Als ik mag schelden, mag ik hem ook in zijn gezicht slaan, omdat ik een vrij mens ben? Kom op, ben toch eindelijk volwassen en gedraag je!

 154. Bor de Wolf zegt: 22-09-11 om 20:31

  Wilders heeft inmiddels zoveel achterstandswijken bezocht om zieltjes te winnen datie het taalgebruik in deze wijken aan het overnemen is. Hij kan er niks aan doen die arme man.

 155. ROBBAIX zegt: 22-09-11 om 20:32

  Wat een onzin , als de koningin liegt in de troonrede is dat geen belediging dan ? ze zegt , wij nederlanders moeten bezuinigen in de troonrede . maar volgens de berichten bezuinigd het koninklijk huis niets op hun inkomen , dus is dit gelogen als ze zegt dit geldt voor alle nederlanders . of ze moet van een andere planeet komen of buiten nederland ?
  Wilders zegt hier ..doe eens normaal man ! ik zie hier geen vloekwoord in staan , en als dit niet meer in een debat mag zijn we zulke mietjes geworden in Nederland ? Beter recht voor ze raap taal als al dat achterbakse gedoe van zogenaamde christelijke partijen .Die jarenlang de boel belazeren De banken door hun hebzucht veroorzaken een crisis, en al die welgestelde managers hebben het verkloot door hun hebzucht achter amerika aan te huppelen .
  En die gaan nu tegen de politiek zeggen dat ze griekenland in de race moeten houden , anders kost het hun door stommiteiten weer geld .De grootste fout is dat de dag dat werkgevers afstapten van loonzakjes en alles via een bank rekening moest zogenaamd voor de veiligheid .Stap af van banken en hun wanbeleid en met de wijze van ondersteunen van griekenland , de grieken geven zelf al aan dat ze niet willen bezuinigen dus komt overeen met dat ze geen steun willen die hun later meer geld kost.
  De grootste stommiteiten in Nederland ;
  na de gulden naar de euro , lieten ze zich goedkoop afkopen .
  nu in europa weer met de kosten ehec bacterie laten ze zich afschepen , en ook nog door europa met griekenland .
  voor europa was nederland onafhankelijk en ging alles beter als nu .
  Sinds dat europa samen is gegaan is het een grote hoop ellende.
  ze hebben geen eenheid in wetten , verkeersegels , talen , mogelijkheden en visie , wat is dan die zogenaamde eenheid en voor wie ? Het enige wat samen gedeeld wordt is de euro en dat geeft al meer als genoeg ellende .
  Ik heb nergens sporen gezien van eenheid en tevredenheid in europa.
  of ik nu in spanje kijk , Ierland ,portugal, Italie , nederland , of griekenland het is een puinhoop.
  een christelijke vraag , een dronken bedelaar zal men die geld geven of een brood ?
  Zo is het ook met griekenland , ze wisten van te voren als je geld geeft dat kunnen ze niet beheren , geef ze dan andere steun maar niet dit door er drank mee te kopen net als bij een dronken man voor en hun gezondheid loopt alleen maar meer gevaar.
  En je maakt je zelf schuldig aan het vergroten van problemen .
  En stuur al die bank economen met hun mooie praatjes naar huis .
  Als ze het zo goed wisten , hadden we niet in deze crisis terecht gekomen , tenslotte ligt bij hun de oorzaak en verkeerd beleid , met hun walgelijke bonussen structuur en gouden handdrukken .
  Ze denken dat ze er verstand van hebben , maar door hebzucht en stommiteiten zijn we hier beland .
  hele structuren van landen zijn in een soort vergelijkbaar piramide syteem van banken en investeerders terecht gekomen .
  Als mensen geld maken zonder produkt te vervaardigen moet dat geld ergens aan manco veroorzaakt worden .Geld maken door koerswinsten is geen winst is verlies bij een ander want wie betaald die winst ? Als alle mensen op de beurs zouden werken wie oogst dan het veld en wie maalt het graan en wie bakt het brood ?
  Er moeten hoge kosten betaald worden voor produkten om andere bonussen uit te keren van miljoenen .
  want ergens moet dit geld weer worden verdiend .
  laat banken falliet gaan die de crisis veroorzaken . Dat zuivert het hele sociale systeem.Er zijn er veel te veel , net als defensie leveren geen produkt kosten alleen maar geld , en een hoop milieu verontreiniging en gevaar voor eigen volk.
  net als een pistool in huis zullen eerder gezinsleden het slachtoffer worden ervan , als een inbreker of een bedreiging van buiten af.
  Banken in vergelijk met de moslim banken die maakten tijdens de crisis 2-3 % winst en hadden geen last van de crisis .
  Dus is de crisis te wijten aan verkeerd beleid van banken en die trekken de politiek nu mee de afgrond in . Want de angst zaaien dat als nederland niet mee gaat met griekenland gaan de banken dit voelen , ja dat is het hele verhaal ! Laat ze het maar voelen geef niet.
  En als ze te duur worden moet iedereen hun geld daar weg trekken en in goud en zilver beleggen onder hun bed of kluis.
  Banken en hun vriendjes en insteek in de politiek hebben veel oorzaak aan het hele probleem .
  Weg met Europa en de euro , terug naar vroeger was beter.

 156. Mel zegt: 22-09-11 om 20:34

  Ja prachtig, die verontwaardiging van Rutte “Schande, schavuit!” (@ben zegt: 22-09-11 om 19:19)

 157. eva zegt: 22-09-11 om 20:34

  Hoe kunnen mensen hierboven doodleuk verklaren het met deze gang van zaken eens te zijn? Waarderen ze van infantiel gedrag bij volwassenen? Is het besturen van Nederland een grapje?
  Het is duidelijk dat Wilders zo kinderachtig reageert om te maskeren dat hij (weer) geen zinnig antwoord heeft.
  Met Geert aan het stuur in NL is een ding zeker: de beschaving gaat op alle fronten met sprongen achteruit.

 158. het is niet normaal en ik denk dat wilders iets rustiger moet zijn

 159. noojo zegt: 22-09-11 om 20:35

  Ik werd er echt misselijk van.
  Natuurlijk hoor je op straat wel ergere bewoordingen en natuurlijk neem ik zelf ook wel eens scheldwoorden in de mond.
  Dit vind ik heel iets anders dan volksvertegenwoordigers deze taal bezigen op televisie of wat voor media dan ook.

  Democratie is een idee dat alleen werkt als je er vertrouwen in heb.
  Als ik deze heethoofden zie dan vergaat mij geheel het vertrouwen dat deze volksvertegenwoordigers (ook) mijn land goed kunnen leiden.

  Ook als ik deze taal bezig tegen mijn deelnemers op mijn werk zou ik heel snel ontslagen worden.
  Dit om precies dezelfde reden.
  De leiding op mijn werk zou geen vertrouwen meer hebben dat ik mijn werk nog goed zou kunnen doen.

 160. idzo jansen zegt: 22-09-11 om 20:35

  ” Doe normaal ” lijkt me een uitstekend advies aan lieden die met veel woorden niets zeggen!!

 161. Anne van Houwelingen zegt: 22-09-11 om 20:36

  Pfffff, ben nu al 3 jaar geleden vertroken uit NL, en ja ja ik heb nog steeds NL tv, maar wat ben ik blij dat ik weg ben!
  Waar is het respeckt voor mekaar????

 162. Ronald Kok zegt: 22-09-11 om 20:39

  Ik vind dat ze niets onfatsoenlijks hebben gezegd.

 163. Danielle zegt: 22-09-11 om 20:40

  Een debat kan ook pittig worden op een andere manier; door goede argumentatie en discussies, niet door respectloze houdingen naar elkaar. Disrespect voor elkaar gaat onmogelijk samen met een goede samenwerking en zal toch echt aangepakt moeten worden willen we wat kunnen maken van dit kabinet…

 164. Harry zegt: 22-09-11 om 20:40

  Whàtsa màtta you. Héy!!!
  Gòdda no respèct?!
  Whàt do you think ye dó?
  Why ye looke so sad…
  It’s a not so bàd, it’s a níce a pláce!…
  Ah, schàddup a ye face!!!”

 165. Bas ten Have zegt: 22-09-11 om 20:41

  Heerlijk, zo laat ons Geertje zich toch lekker in de kaart kijken. Dat gezanik over gedogen. Kan ie nog jaren volhouden; iedereen die het niet met hem, maar met het kabinet eens is, voor gedoger uitmaken en schoothondje. Ik vind deze Ge-dog-er zelf een gemeen kuitenhappertje, een straathond. Zijn hondse manier van politiek bedrijven is, van een voor nederlandse normen, eng, respectloos nivootje.

 166. Wim Bakker zegt: 22-09-11 om 20:42

  Zowel Rutte als Wilders zijn hypocriete (lelijk woord).
  Op alle belangrijke punten verschillen ze van mening en moet
  Rutte naar de oppositie voor steun, en omgekeerd , de enige reden dat Wilders dit kabinet gedoogsteun geeft is om z’n
  haat te kunnen uiten en uitgwerkt zien tegen islamieten en
  “linkse hobbies” (whatever that is) , maar is hij het eigenlijk met verder alle belangrijke brslissingen van dit kabinet oneens.
  Dat stompzinnige gesar van hem is alleen maar om te verhullen dat ie eigenlijk dit kabinet geen gedoogsteun
  wil geven , maar dan is ie zijn podium kwijt en die paar onnozele pesterijtjes tegen islamieten en “linkse hobbies” die ie eruit heeft gesleept ,burkaverbod , extreme bezuinigen op de kunsten, wie zit daarop te wachten. Het lijkt me beter als Wilders eens de daad bij het woord voegt en zijn steun aan dit kabinet opzegt, ipv Cohen de schuld te geven , want het is toch echt Wilders die
  de gedoog-gigolo is van dit kabinet , dat zich laat naaien door Wilders en om wat te bereiken voor steun naar de oppositie moet. Ik snap die PVV stemmers echt niet, Wilders heeft geen brede beleidsvisie, alleen maar zijn haat tegen bepaalde groeperingen in onze samenleving.
  Zijn taalgebruik is nog de minste kwalijke van zijn absurde gedragingen.

 167. a van duijvenbode zegt: 22-09-11 om 20:43

  Het is te betreuren dat dit gebeurt. De heer Wilders heeft een voorbeeldfunctie – net als alle anderen in de Kamer en eigenlijk iedere burger van ons land…. Ik werk in het onderwijs en wij proberen onze leerlingen respect voor elkaar bij te brengen. Daar hoort ook een juist taalgebruik bij. Dat wordt door enkele van onze volksvertegenwoordigers helaas blijkbaar niet meer normaal gevonden. Het is zo dat men tegenwoordig vindt dat alles wel kan. (zie het taalgebruik van enkele personen hierboven…) Ook de vloek die gisteren door de heer Cohen werd gebezigd hoort niet thuis in ons taalgebruik. Dit kan niet. We moeten net zo met iedereen om ons heen omgaan zoals wij zelf ook behandeld willen worden. Het zou in hem te prijzen zijn als de heer Wilders zijn excuses aan zou bieden – niet alleen aan de Minister president maar aan iedereen die getuige was van zijn wandaden.

 168. Jan Arieson zegt: 22-09-11 om 20:46

  Dit is geen belangrijk niews. Alle journalisten ontslaan die over niet inhoudelijk zaken en zo het vuurtje heet houden.

 169. Wessel zegt: 22-09-11 om 20:47

  Niet alles wat ‘kan’ hoef je ook te doen. Binnen de kaders van het debateren hoort respect voor elkaar tonen. Dit leidt af van waarom het werkelijk gaat. Er moet in zeer moeilijke tijd een land worden bestuurd. “mannetjesmakerij”en hanengedrag. Daarmee een zeer slecht voorbeeld. Ik schaam me onderhand voor dit land. En ik schaam me voor de lafheid van onze premier en Kamerleden. De voorzitter moet zich beraden op haar plek of een discussie starten over deomgangsvormen.

 170. Peter zegt: 22-09-11 om 20:49

  Echt zooo lekker Nederlands…bekrompen…
  De wereld staat op de rand van de afgrond en de linkse kerk maakt zich druk over een, wat mij betreft, onhandige uitdrukking van ome Geert. Fraai ? Nee. Kan het ? Ja.
  Ook lekker triest dat er op deze site een poll gehouden wordt over zo iets onbeduidend. Hoef niet te raden wat de motivatie is om dit te “onderzoeken” en wat deze NOS-boy stemt….Bah!

 171. Ik vind het netjes geformuleerd.
  Als dat niet meer kan.
  Maar idd, alles wat Wilders zegt en doet wordt onder een microscoop geanalyseert.
  Anti Wilders populisme noem ik het.
  En nee, ik heb niet op Wilders gestemd, maar zie wel een hetze tegen hem.
  Hij vertegenwoordigt wel een heleboel kiezers.

 172. Freddie zegt: 22-09-11 om 20:52

  Nee.

 173. Ik-doe-normaal zegt: 22-09-11 om 20:52

  lol

  Margriet zegt: 22-09-11 om 19:42

  Wel een beetje een aap

 174. Toek zegt: 22-09-11 om 20:53

  Zoals Roemer het zich gisteren al afvroeg: Hoeveel pikt Rutte nog van Wilders?

  Tevens moet de voorzitter hem (Wilders)eens op zijn gedrag aanspreken. Is al sinds gisteren aan het zuigen en zeuren en klieren.

 175. achmed zegt: 22-09-11 om 20:54

  kolere veel van jullie hebben geen geheugen kijk wat links allemaal uitkraamde ten tijde van Pim.

  hetzelfde gebeurt nu wilders raakte terecht geirriteerd door een verdraaing van de feiten..
  hij is iemand met ballen en hij krijgt een beetje veel gelijk kijk naar griekenland..
  en over die erdogan heeft tie ook gelijk.

 176. Hans van de Ven zegt: 22-09-11 om 20:56

  Vanochtend bij de algemene beschouwingen zei Wilders tegen zijn collega-Kamerleden dat ze allemaal de boom in konden. Hij heeft met andere woorden de samenwerking al zelf opgezegd. Kamerleden! Spring er op in en dump die man.

 177. Brian zegt: 22-09-11 om 20:57

  Dit gaat echt te ver! Maar de andere partijen zijn niet onschuldig!

  Van Bommel liep ook mee in een betoging waarin werd geroepen: ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ Hij riep zelf ‘Intifada, intifada’. Terecht dat Wilders daar de vinger bij legt.

  Het mag niet. Maar niet alleen hem treft blaam, de hele politiek is hier schuldig aan!

 178. Ruth zegt: 22-09-11 om 20:58

  Al de taalfouten in de commentaren van mensen die beweren te weten hoe het hoort – dat kan niet!! Als je vorm belangrijk vindt, leer dan je eigen taal behoorlijk te schrijven.

 179. f. peters zegt: 22-09-11 om 20:58

  stuitend!!!!

 180. K. van der Zande zegt: 22-09-11 om 21:01

  De dubbele loyaliteit van Wilders
  Goed bewaard geheim dat Wilders niet alleen in een Israelische kibboets zat.
  Als lid van de Israelische defensie deed hij ook ook hele andere dingen?
  Hoe kan het zijn dat hij nog Nederlands staatsburger is? Zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer is in dit licht al helemaal raadselachtig…….

 181. H.Dijkstra zegt: 22-09-11 om 21:01

  Los van het feit dat je op die manier zelf ook geen respect afdwingt en men je niet meer serieus zal nemen, schat ik de Nederlandse bevolking zodanig in dat ze deze respectloze manier van omgaan met je collega’s (dat zijn de kamerleden en de regering toch wel) niet zullen waarderen en je dat bij de volgende verkiezingen ook zullen laten merken. Wat mij betreft, ga zo door Geert Wilders, je doet het lekker zo!!!!

 182. Mvdh zegt: 22-09-11 om 21:03

  Dit kabinet en deze kamerleden dienen te beseffen dat ze niet alleen elkaar beledigen, schofferen en onheus bejegenen, nee, dat doen ze ook ons, de miljoenen kiezers die zij ieder vertegenwoordigen

 183. Coralie zegt: 22-09-11 om 21:03

  Nee, ten eerste heeft de PVV de premier van Turkije een islamitische aap genoemd, wat dus echt helemaal niet kan. Het is gewoon onbeschoft en respectloos. Ten tweede vindt ik de toon die Geert Wilders aanslaat echt onprofessioneel en walgelijk. Ik schaam me voor deze maatschappij. Alleen al door de reacties die ik hier van sommige mensen lees walg ik van Nederland. Dat domme naïve gedrag de hele tijd. Iedereen die op zo’n lul stemt is gewoon achterlijk.

 184. Louis van Rasten zegt: 22-09-11 om 21:05

  @Bradley zegt: 22-09-11 om 19:40
  Helemaal 100% met jouw eens! In een open democratie moet je kunnen zeggen wat je wilt. Ben je het er niet mee eens dan kun je een tegenreactie geven. Uitlatingen over “naar Iran gaan en het daar eens proberen” vind ik niet op z’n plaats.

 185. Dat het debat in de jaren voor Wilders en Fortuyn op zijn slaapverwekkends gevoerd werd, onderschrijf ik. Pit mag. Scherp op de snede ook. Maar graag op inhoud en argumenten. De heer Wilders is dit alles vreemd. Hier komt bij dat als zelfs in de kamer, toch een van de instituten dat een belangrijk deel van de bevolking nog altijd hoog in aanzien heeft, omgangsvormen in acht genomen moeten worden. Als dit hier niet gebeurt, waarom op straat dan wel? Waarom die verruwing? Uiteindelijk wenst eenieder toch met respect benaderd te worden?

 186. E. Plantinga zegt: 22-09-11 om 21:08

  Zoals door velen hier al gemeld is, het niet zozeer hetgeen gezegd wordt door Dhr. Wilders maar de reden waarmee. Het willen aanspreken van een deel van de bevolking, populisme ten top. Jammer dat, zoals premier Rutte zo goed aangaf, de hele kamer als een wild dier op het stuk rode vlees springt wat in de arena wordt neergegooid. Jammer dat alle politici zich laten verleiden tot gekissebis over wie wat zei en dat daardoor kostbare tijd om over de inhoud van de miljoenennota te praten verloren gaat. Natuurlijk is Dhr. Wilders aanstichter, maar de selectieve verontwaardiging van de oppositie vind ik net zo erg! Ik zou zeggen, stop met deze zinloze verkwisting van onze belastingcenten, toon een keer eenheid en straal vertrouwen uit, om zo ons land zo goed mogelijk door de op handen zijnde crisis heen leiden. Dank u!

 187. quack zegt: 22-09-11 om 21:09

  1) Erdogan dreigt Armeniers met etnische zuivering als de armeniers het over de genocide hebben

  http://times.am/2011/04/14/erd.....armenians/

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl.....tten.dhtml

  2) Erdogan dreigt Korden met volledige uitroeing

  http://vorige.nrc.nl/buitenlan.....ger_op_PKK

  “Bij de begrafenis van de twaalf soldaten die dit weekend om het leven kwamen beloofde Premier Recep Tayyip Erdogan dat de Koerdische rebellen ,,zullen verdrinken in hun eigen bloed’’”

  3) Turkije onder Erdogan zet chemische wapens in tegen Koerden. Der Spiegel:

  http://www.spiegel.de/internat.....36,00.html

  http://www.chicagonow.com/publ.....s-in-2009/

  4)Erdogan dreigt (Het echte, onafhankelijke en eu lidstaat) Cyprus met oorlog (6 sept 2011):

  http://www.globes.co.il/servee.....8;fid=1725

  5) In turkije zitten meer journalisten gevangen dan in China:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/.....een-krant/

  6) Turkije dreigt Israel na het proberen te doorbreken van de legale blokkade van Gaza (dus een oorlogsdaaad), terwijl Turkije zelf Illegaal Europees grondgebied bezet: Noord Cyprus, dat gebied etnisch gezuiver heeft van Europeanen, er 120.000 Turkse kolonisten heeft geplant en een illegale muur op europees grondgebied heeft gebouwd. Pikant detail: de gemiddelde levensverwachting in Turkije (72) is lager dan in Gaza (74,5)

  7) Erdogan dreigt EU met opschorting onderhandelingen van Turkse toetreding over de kwestie noord cyprus. Wat absurd is aangezien Europa Turkije zou moeten dreigen met het stoppen van de onderhandelingen zolang Turkije illegaal Europees grondgebied bezet: noord-Cyprus.

  8) Turkije voert sinds augustus weer eens een oorlog met de Koerden (waar is Bram Vermeulen? Die zit in een voetbalstadion, terwijl hij in oost-turkije moet zijn). Daarbij zijn de laatste 20 jaar 45.000 Koerdische doden gevallen: 20x meer dan palestijen over dezelfde periode.

  Mag je Erdogan een Islamitische aap noemen? Natuurlijk mag dat. Het is namelijk zo.

 188. Har zegt: 22-09-11 om 21:10

  Ofschoon dhr. Wilders politiek gezien het gelijk wel eens aan zijn kant heeft, is het vonnis van de rechtbank hem kennelijk naar het hoofd gestegen. Je kunt niet alles wat je te binnen schiet zomaar zeggen en zeker niet als vertegenwoordiger van de Nederlandse kiezer. Ik vind het ook een beetje kinderlijk van hem zich zo uit te drukken en dan als excuus gebruiken dat dit in het normale taalgebruik ook zo is. Dat geldt dan niet voor mij.
  Ik vind dat dhr. Wilders uit de kamer verwijdert moet worden als hij zich niet houdt aan de huisregels van de kamer betreffende het taalgebruik.

 189. Jannenman zegt: 22-09-11 om 21:10

  Is op zich niets beledigends of kwetsends zo’n uitspraak, maar wel een beetje onzinnig omdat het een paradoxale boodschap is. Wat voor Rutte normaal is, is voor Wilders niet normaal en vice versa. Op zich vind ik dat het gezegd kan worden, waarna het gesprek dient te worden vervolgd over het hoe en wat ‘niet normaal’ is. Dit zou dan, indien vruchtbaar, moeten resulteren in een wederzijds begrip ;p

  Ik gebruik de uitdrukking zelf nooit meer, sinds ik besef dat het een paradoxale boodschap is. Maar het is iets dat menigeen uit.

 190. S.H. zegt: 22-09-11 om 21:10

  Het gaat over een premier die Israël de oorlog net niet verklaart…

  Waar hebben jullie het over? Over “doe eens normaal”… alsof dat verschrikkelijk is, alsof dat schelden is.

  Lekker belangrijk. Wat een watjes in dit land zeg.

  Ga een paar maanden in Israël wonen en om de haverklap naar de schuilkelders om voor inkomende raketten te schuilen.
  Kijken of je dan nog zo druk maakt over de tekst “doe eens normaal man”.

 191. A de Ruijter zegt: 22-09-11 om 21:11

  Dit kan echt niet! Ik vind het ook een taak van de kamervoorzitter om hier tegen op te treden. Hoe moeten we nu respect voor de overheid krijgen en houden als er op dit niveau al op deze wijze met elkaar wordt omgegaan. Fijn voorbeeld ook voor kinderen. Ik vind dat hier echt tegen opgetreden moet worden.

 192. Novak zegt: 22-09-11 om 21:11

  Onbeschoft gedrag is blijkbaar niet alleen weggelegd voor politici uit het oostblok en van de Balkan, Wilders is een waardige vertegenwoordiger van dat primitieve soort in Nederland. Volgens mij gaat het in het grieks parlament beschaafder aan toe.
  Rutte vind ik een prima premier, maar in deze zware tijden had hij geen coalitie mogen vormen met deze respectloze vertegenwoordiger van het politiek analfabetische deel van Nederland, hij had aan het hoofd kunnen staan van een sterke regering die een zware meerderheid zou hebben in het parlament, met Cohen en Pechtold. Zijn keus is gemotiveerd met het halen van de 18 miljard bezuinigingen, zover komt hij niet met een instabiel politieke figuur als Wilders. Die stekker gaat er binnen afzienbare tijd uit, tijd voor niks verkwanseld op kosten van de nederlandse belasting betaler. Als ik een voorstelling wil zien ga ik wel naar Freek de Jonge, maar van een parlament verwacht ik waardig en moreel gedrag. Hoe moet ik de respectloze uitlatingen van deze comediant aan mijn kinderen uitleggen?

 193. Otto zegt: 22-09-11 om 21:13

  In de politiek moet het om de inhoud gaan.

  Als op deze manier de politiek interessant voor je wordt is het slecht met je gestelt. Ik hoop niet dat je stemt. De tweede kamer is niet bedoelt als entertainment.

  De journalistiek speelt een bedenkelijke rol door hier ook vol op te duiken.
  Ga onderzoek doen, en duik eens iets echt zinnigs op.

 194. Albert zegt: 22-09-11 om 21:13

  zolang Wilders en consorten een schoon overhemd en goedgepoetst schoeisel dragen vind ik het allemaal best.
  Als t overhemd maar bruin is en niet alleen de dames Agema en Helder laarzen dragen.

 195. Katja zegt: 22-09-11 om 21:14

  neen, kan niet.
  Ook niet wenselijk als toekomst norm voor een land dat een recessie in gaat met alle daarbij horende frustraties. Maar strategie en planning is misschien ook niet het sterkste punt van dit kabinet.

 196. cornelis Meerkerk zegt: 22-09-11 om 21:14

  tuurlijk kan dit want als je kijkt hoe het er in de andere landen aan toe gaat is dit niks

  Wilders heeft groot gelijk
  Rutte moet niet moelijk doen
  ik zou zeggen: Rutte doe eens niet moeilijk man
  :p

 197. Henk zegt: 22-09-11 om 21:15

  De achterban van dhr. Wilders, zo schrijft het elitaire NRC, hecht meer dan dat bij alle andere partijen het geval is, meer waarde aan ideeen dan aan personen, zo is onlangs onderzocht.

  De Republiek is ontstaan uit onvrede over de Spanjaarden en de Latijn sprekende Katholieke kerk. Een bestuurlijke elite die een andere taal spreekt dan het volk is geen goede zaak.

  Naast het verschil in taal is er tussen Henk&Ingrid en de bestuurlijke elite een groot verschil van opvatting over wat nu het grootste probleem is, de crisis of de islamisering, en de links-elitaire elite beseft nog steeds niet dat het terugwinnen van ons eigen land ,onze eigen taal en onze eigen cultuur, belangrijker wordt gevonden door H&Ingrid dan de eigen portemonnee.

  Dus hoeveel miljard er ook wordt bezuinigd maakt Henk&Ingrid niet uit, als er maar geen minaretten worden gebouwd.

 198. Henk Jan zegt: 22-09-11 om 21:16

  Ik begin zowaar terug te verlangen naar Balkenende! Want de junior premier die we nu hebben lacht alleen maar dom om de grove grappen en domme opmerkingen van Wilders. Daarna wat verontwaardiging feinzen is ongeloofwaardig en erg hypocriet.
  Van Wilders weten we dat het een ongelikte beer zonder enig fatsoen of moraal is. Dat Nederland nu zo’n sukkel als premier heeft, is eigenlijk nog veel triester.
  En niet te vergeten de “fatsoenspartij” CDA, die vrolijk blijft leunen op Wilders om de machtswellust van de Rattus Catholicus Maximus te bevredigen.
  Even los van de inhoud van het beleid: ik schaam me werkelijk heel diep voor het feit dat ik als Nederlanders zo’n regering heb.

 199. Graas zegt: 22-09-11 om 21:16

  Met de uitspraak zelf is uiteraard niets mis; het is de context waarin deze uitspraak gedaan wordt. Met de uitspraak maakt Wilders duidelijk dat hij van mening is dat hij de mp tot de orde kan roepen. Hier is dus de gedoger aan het woord, de man die voldoende macht heeft om de mp tot de orde kan roepen. Wilders etaleert zijn machtsgevoel en maakt de verhoudingen duidelijk. Verhelderend dus.

 200. cees buijs zegt: 22-09-11 om 21:17

  Wat Wilders doet, en deed, in en buiten het parlement, kan ik absoluut niet waarderen. Hij verlaagt zichzelf en bovendien ook anderen, en het parlement. En daarmee de rechtsstaat en de samenleving. Grote woorden, natuurlijk. Maar in essentie gaat het erom dat het gedrag van mensen als Wilders – of ze nu parlementarier zijn of niet – gecorrigeerd moet worden. Uiteraard via de wegen van de fatsoelijke rechtsstaat en omgangsvormen. Ik snap de vorige inzender ook die schreef: “Ook al deed hij vanmiddag nog zo zijn best om beheerst en gecontroleerd over te komen, vanmiddag zagen wij hoe hij zich echt voelt; een lang getergde panter in nood, die alleen nog maar wil verslinden”. Dat is zorgvuldig taalgebruik, met een intense bedoeling: Wilders, red jezelf en sluit vrede met je omgeving.

 201. Arnoud Olde zegt: 22-09-11 om 21:18

  Of het wel of niet kan vind ik minder belangrijk dan hoe dit er internationaal uit ziet. Zeker op het moment dat alles draait om internationale politiek in combinatie met vertrouwen vanuit de financiële sector wereldwijd. De reacties van beide Wilders en onze minister-president vind ik nogal onhandig en onnodig. Het lijkt op hoe ik op 18-jarige leeftijd met mijn vrienden omging toen we reeds een aantal biertjes hadden gedronken.

 202. Carl den Boom zegt: 22-09-11 om 21:20

  Verscheidene berichten op deze blog laten zien dat Nederland steeds minder geciviliseerd wordt. Men schreeuwt en roept maar en heeft totaal geen respect meer voor ieder ander. Opportunistische Wilders stemmers kennelijk. Ik hoop oprecht dat dit zal veranderen, zodat ik in mij in het buitenland niet meer hoef te generen Nederlander te zijn.

 203. clinton zegt: 22-09-11 om 21:20

  leuk en aardig dat mensen op de taal van wilders reageren, maar ik hem NIET anders gekend!dus begrijp helemaal niet waar jullie het over hebben!!!!!!!!!!!dit is dus wilders een voorbeeld van zijn stemmers

 204. Paul zegt: 22-09-11 om 21:20

  Doemaar normaal. De heren kennen in ieder geval de nederlandsche pop historie.

 205. Nu komt pas echt de aap uit de mouw…blijkt onze minister president mark rutte de grote gedoger te zijn…(hij gedoogd de uitspraken van pvvleider geert wilders omdat we toch allemaal weten dat hij zulke uitspraken doet, moeten we het daarom ook zomaar accepteren en niet erop reageren? Is zwijgen niet toestemmen?)

 206. clinton zegt: 22-09-11 om 21:22

  oooooooooooooo mensen ,praat aub niet over dingen waar jullie totaal geen verstand van hebben!laat jullie maar alles aan wilders over want hij weet het beter

 207. clinton zegt: 22-09-11 om 21:23

  dat is nou studeren om dom te worden

 208. clinton zegt: 22-09-11 om 21:24

  dat is wilders aardig gelukt

 209. Joris zegt: 22-09-11 om 21:24

  De eerste reactie geeft al mooi weer wat er niet klopt in het denken: “Het is immers de taal van het volk.”

  Het is kennelijk toch lang niet iedereens taal, in ieder geval ook niet de mijne. Wie is “het volk” ook alweer?

 210. Marietje zegt: 22-09-11 om 21:25

  Het is alsof Wilders vanachter z’n beschermers ‘je moeder is een hoer’ staat te roepen. Schoolpleingedrag! Van ons belastinggeld.

 211. Gerrit zegt: 22-09-11 om 21:27

  Volksvertegenwoordigers zijn onze politieke leiders.

  Leiders geven richting aan een organisatie of een land.

  Alles wat een leider / volksvertegenwoordiger zegt heeft impact.

  Dat ons land verwordt tot een schreeuwerige bananenrepubliek hebben we te danken aan schreeuwerige leiders.

  Het wordt hoog tijd dat Wilders en Rutte zich eens bezinnen op de impact van dit soort gesprekken op het land.

  Helaas zijn ze beide geen vader van kinderen, want leiderschap en het opvoeden van kinderen heeft geweldig veel overeenkomsten. Je krijgt terug wat je erin stopt, je zaait wat je oogst.

 212. Rianne zegt: 22-09-11 om 21:27

  Het niveau van Wilder’s uitspraak is laag.
  Het niveau van de reactie daarop is laag.
  Deze hele discussie is laag te noemen.
  Dit is zowat het meest besproken onderwerp van de dag.
  Mensen, op welk niveau zijn we nu eigenlijk bezig?

 213. clinton zegt: 22-09-11 om 21:28

  vandaag zijn we verrast met de taal van wilders(doe normaal man) straks hoor jullie (mattie,dukko,straat taal in ieder geval)omdat hij gewoon niet anders kan,geen respect geen karakter,hiervoor moet namelijk naar school gaan

 214. K. van der Zande zegt: 22-09-11 om 21:29

  De dubbele loyaliteit van Wilders
  Goed bewaard geheim dat Wilders niet alleen in een Israelische kibboets zat.
  Als lid van de Israelische defensie deed hij ook ook hele andere dingen?
  Hoe kan het zijn dat hij nog Nederlands staatsburger is? Zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer is in dit licht al helemaal raadselachtig..

 215. J. Huisman zegt: 22-09-11 om 21:30

  Ik vind het een ongepaste reactie in een debat. Je staat niet in de kroeg een discussie te voeren. En volgens mij hebben ze ook niet met elkaar geknikkerd vroeger. Simpele taal in een debat vind ik een verademing, maar dit voegt totaal niks toe aan het debat, het is respectloos en kinderachtig. Maar goed, Wilders heeft zijn zin weer, hij krijgt aandacht.

 216. Beste Dames en Heren,

  De theorie leert ons dat “Gedrag beïnvloed gedrag” dus zult u allen eerst vertrouwen moeten gaan uitstralen om het vertrouwen van de samenleving te krijgen!

  Deze theorie gaat ook op in uw samenwerking! Verder moet ik constateren dat we in een van het beste en mooiste land van de wereld leven. Dit mag en kan ook meer door u allen worden uitgedragen! Zodat de samenleving zichzelf hierdoor meer trots gaat voelen en meer vertrouwen krijgt in hun leiders en hun land!

  Veel wijsheid en succes u allen samen en ga nu eens met elkaar werken aan een WIJ omgeving die vertrouwen en trots uitstraalt!

 217. w.nap zegt: 22-09-11 om 21:31

  waarom heeft wilders bewaking nodig?
  iedere partij zijn daar schuldig aan .waar maken ze hem soms voor uit,
  niet normaal. en dan zeggen ? dat dat niet kan ? doe normaal man waarom niet? ze zitten in een discussie.mag toch wel beetje hard gaan.
  zijn het soms andere mensen als wij de gewone man ?
  als ze met de verkiezingen stemmen willen hebben dan zijn op de gewone man aangewezen,.dan doen ze zich voor dat ze gelijk zijn als diegene die de deur open doet .ik vind wilders is vrij gesproken en mag zeggen wat hij zegt,.en wie zijn zij nu dan ineens dat je elkaar niet mag zeggen doe normaal man. wat een comedie om niks,
  het lijkt dat ze allen jaloers zijn .ze laten zich gewoon kennen niet tegen hun verlies te kunnen, ik zou zeggen doe normaal man .

 218. Marjo zegt: 22-09-11 om 21:32

  Onbegrijpelijk. Ik heb last van plaatsvervangende schaamte. Is dit een voorbeeld wat doet volgen??? Wat is de taak van een voorzitter?? Een voetbalwedstrijd die uit de hand loopt, word afgefloten en deze vertoning mag blijven voortduren? In dergelijke situaties behoort een voorzitter te schorsen zodat iedereen zichzelf weer tot de orde kan roepen en zich gedragen als een waardig bestuurder die respectvol kan communiceren.

 219. André zegt: 22-09-11 om 21:32

  Rutte is als privé persoon een (jonge)man van deze tijd, dus dan kun je een meer losse houding van hem verwachten. Bij zijn rol van premier past waardigheid en het respect dat dit ambt toekomt.

  Dat hij Wilders de hand boven het hoofd houdt vind ik een verkeerd signaal. Hij doet dat vanuit de optiek dat Wilders een eenling is en met één zo’n lastpak loopt het wel los. Iedereen weet dat wanneer een docent een dergelijk brutaal, stout jongetje de ruimte geeft, diens negatieve gedrag overslaat op de rest van de klas en het gezag van de docent afbrokkelt.

 220. seb zegt: 22-09-11 om 21:32

  Het respect is al veel langer ver te zoeken, herinneren we Jan Marijnissen nog met z’n “ff dimmen”
  Ik vind dit sowieso een blamage van de voorzitter, zij had gewoon de vergadering moeten schorsen.
  Ik kan me nog herinneren dat Aart-Jan de Geus in overhemd met opgestroopte mouwen de kamer toesprak, hij kreeg van plv vz Erica Terpstra het verzoek zijn Jasje aan te trekken uit respect voor de kamer.
  Die pannekoek van de PVDA met z’n door z’n moeder gehaakte truien is ook geen porem.
  Wilders heeft het hoog op over terreur klootzakjes (terrecht overigens) maar wat hij mn vandaag laat zien is gewoon minder en 2ekamer onwaardig.

 221. k.witjes zegt: 22-09-11 om 21:32

  Wat wilders zegt kan niet,maar het is de zelfde 2e kamer leden die hem daar toe brengen.wanneer deze leden zich zelf wat meer beheersten en niet zo uitdagend gedraagde richting Wilders denk ik dat hij ook wel andere taal zal gebruiken.Het is wel de taal die iedereen begrijpt.Met veel punten ben ik het wel eens,laat Nederland voor de Nederlanders.

 222. clinton zegt: 22-09-11 om 21:33

  ik begrijp hem natuurlijk wel,wil je in nederland scoren in de politiek dan moet je eerst tegen de islam zijn.maar dat is toch niet in het belang van nederland,of begrijp ik het verkeerd………………….

 223. hans vrijland zegt: 22-09-11 om 21:34

  Er zijn vervelende knulletjes met een groot ego uit Marokko, nu zie en hoor ik op tv een irritant verwend valsblond Pvv knulletje uit Venlo. Kunnen we nog dieper zakken in onze volksvertegenwoordiging?Wilders laat je eigen Rutte-poedels uit… jouw gedogen is en blijft het volk verlakken en verraden..Vertrek uit ons land,, vraag gedoogsteun in Turkije…. daar fleur je van op…

 224. henneau zegt: 22-09-11 om 21:35

  En, meneer Rutte, en meneer Wilders, in hoeveree gaat U er volgend jaar op achteruit?
  Vertel dat eens eerlijk, in plaats van dit schandelijke toneelspelletje
  te spelen.

 225. Dit kan niet, kamer onwaardig.
  Onze afgevaardigden zitten daar om het land goed te besturen en uit de huidige crisis te halen en niet om te bekvechten.
  Moeten wij hiervoor betalen, schandelijk.

 226. bart zegt: 22-09-11 om 21:37

  ongelooflijk hou sommige gekken op deze site reageren, als je zoiets al niet mag zeggen weet ik het ook niet meer…

 227. Hugo Tijssen zegt: 22-09-11 om 21:37

  Het gaat om de manier waarop iets gezegd wordt.
  “Het is de toon die de muziek maakt.”
  Deze politici zijn dus erg amuzikaal.
  Persoonlijk: Platvloers vind ik het.

 228. MJT zegt: 22-09-11 om 21:38

  Nou, over rolmodellen gesproken. Ben benieuwd wat leerlingen mij morgen naar mijn hoofd slingeren. Ga er alvast vanuit dat ” doe normaal man” de nieuwe norm gaat worden. Met een grote aanhang onder de puberende jeugd zal deze opstelling het zeker goed doen.

 229. Bianca Hollander zegt: 22-09-11 om 21:38

  Op de mensen die n.a.v. mijn eerdere reactie zeggen dat Wilders wel degelijk gescholden heeft: over dat ‘knettergek’ richting Ella Vogelaar kunnen we heel misschien nog discussiëren, maar wie ‘bedrijfspoedel’ schelden vindt die spoort niet helemaal.

 230. J.Verdellen zegt: 22-09-11 om 21:39

  Wat een vertoning!! Deze politicus moet het voorbeeld stellen.
  Wie heeft het over verruwing in onze samenleving,doch wel vooral dhr.Wilders. Ik kan me wel voor stelllen dat steeds meer mensen zich afkeren van de politiek.
  Totaal respectloos!!!

 231. Accoord

 232. sanne zegt: 22-09-11 om 21:40

  Het ergste is dat Wilders met zijn afleidingsmanoeuvres ervoor zorgt dat niemand hem kan aanspreken op zijn gebroken beloftes aan ‘Henk en Ingrid’. Hij is heel tactisch de aandacht op anderen aan het richten zodat hijzelf niet door de mand valt. Zijn ‘stemvee’ ziet daardoor niet hoe hij hen bedrogen heeft. Hij zit er alleen voor zichzelf, als kleine dictator met een partij die ondemocratisch is en waar hij de baas is en de rest hem zonder tegenspraak moet volgen. Hoezo ‘Partij voor de Vrijheid’???

 233. minderman zegt: 22-09-11 om 21:40

  ik vind de debatten in de tweede kamer de laatste tijd lijken op een kleuterklas zoals ze met elkaar omgaan o.a. door elkaar niet uit te laten praten en wat wilders betreft zit er maar 1 mogelijkheid op n.l. wilders gewoon de kamer uitwerken, dan ben je er gelijk van af

 234. Lars zegt: 22-09-11 om 21:41

  Je kon zien dat het ego van dhr. Wilders werd ingedeukt door Mark. Mark kon er om lachen en spiegelde meteen terug…
  Want geldt hier niet: wat je zegt ben je zelf… (of lees: geldt voor jezelf.)
  En met al dat gedoe wordt de politiek steeds meer een poppenkast.
  Dat is wel triest…
  Laten we de echte verstandige beslissingen beter over aan computers, voor eenvoudig volksvermaak is een woordspel wel leuk. Strijd der ego-giganten.

 235. Dick Karssen zegt: 22-09-11 om 21:41

  Met provoceren toont de heer Wilders zijn ware gezicht. Dit past niet in ons parlement.

 236. Bas zegt: 22-09-11 om 21:42

  Voor vandaag was ik het meestal niet met Geert Wilders eens, al had hij soms wel een punt. Maar ik probeerde wel te luisteren naar wat hij zei.
  Vanaf vandaag heeft Geert Wilders zichzelf gediskwalificeerd en denk ik (net als Rutte misschien) “ach”.

  Jongens en meisjes in politiek Den Haag: succes ermee.

 237. Paul zegt: 22-09-11 om 21:42

  De zaken die in de gedoogakoorden staan zijn waarschijnlijk zo ontzettend belangrijk in de ogen van de heer Rutte, dat hij de kietel aan zijn ballen van Meneer Wilders met een “Die zelf nou eens normaal.” beantwoord. Past wel bij de Dance Vallye Premier maar toch vond ik dat Wilders wel een punt heeft. Het beleid van Rutte 1 lijkt me verre van normaal, maar ik geloof niet dat Wilders dit zo bedoelde.

 238. clinton zegt: 22-09-11 om 21:44

  best Henk wat heb je tegen minaretten?ik denk dat wij ander probleem in Nederland hebben dan dat,aangezien dat de stemmers van wilders heel erg emotioneel en makkelijk te beinvloeden zijn,zou ik maar niet erger maken dan het is,schrijf iets nuttigs anders ga weer je planten water geven

 239. ramon zegt: 22-09-11 om 21:45

  Waarom zou het niet kunnen? het is niet dat hij loopt te vloeken trouwens sinds wilders met de pvv is begonnen en met debatte op tv komt volg ik alles het is allemaal zo intressant geworden in plaats van die hoge piefen met hun duure woordjes gebruiken waar je niks van snapt, nu word er door wilders tenminste taal gesproken die iedereen begrijpt.

 240. Jean zegt: 22-09-11 om 21:46

  De heer van Roon van de PVV heeft gezegd “daar komt de (Islamitische) aap uit de mouw`. De aap uit de mouw is een veel gebruikte Nederlandse uitdrukking of gezegde. Dan gaat de heer Rutte beweren, dat van Roon heeft gezegd, dat de heer Erdogan een Islamtische aap is….en dat is niet waar. Daarop reageerde de heer Wilders , doe eens normaal … Wat hetzelfde betekent als `Doe eens gewoon`. De heer Wilders deed dat om te benadrukken, dat de heer Rutte een spreekwoord verwart met een personificatie.

 241. Joop Braakman zegt: 22-09-11 om 21:48

  Totaal geen omgangsvormen met elkaar. Dit onzinnige populistische gedoe, stop daar toch mee.

 242. clinton zegt: 22-09-11 om 21:49

  WAT een aandacht voor die barbaar,hij is die aandacht echt niet waard!

 243. Jan de Wit zegt: 22-09-11 om 21:52

  In ons land is te veel discussie over wát je mag zeggen. Beter is je af te vragen wáárom je iets wil zeggen…..

 244. Piet Paaltjes zegt: 22-09-11 om 21:54

  het ging erom wat Mark ervoor zei… nml “ach”, het kleineren van de discussie die hij zelf had aangezet met vals betichten van die uitspraak over erdogan ….
  Ik kan begrijpen dat als iemand steeds met een glimlach van allles zegt, wat soms niet helemaal correct is er zo’n uitspraak als van geert gaat komen..

 245. joseph zegt: 22-09-11 om 21:54

  Natuurlijk niet

 246. Jan Peter zegt: 22-09-11 om 21:55

  Wat een gedoe over zoiets.
  Alleen jammer dat Wilders dat niet gebruikt,in de achterlijke plannen van het kabinet om de PGB te schrappen(geheel of gedeeltelijk)

 247. arjansv zegt: 22-09-11 om 21:57

  Waar inmiddels jarenlang, en met groeiende getalen, allochtone en autochtone jongeren zich in het publiek gedragen als onbeschoften en asocialen, verspreid dit gedoogde gedrag zich zelfs onder de volksvertegenwoordigers. Het is dus wellicht bijzonder gepast, hoe uitermate teleurstellend en beschamend dit wel niet voor mij is.

 248. Michiel zegt: 22-09-11 om 21:57

  Ik vind het minder erg dan de ander een poedel noemen, maar goed, in beide gevallen vind ik dat dit nergens meer over gaat. Het is de bedoeling dat politici dit land besturen door de inhoud van dossiers te bediscusseren en op basis daarvan beslissingen nemen. Niet dat ze elkaar op persoonlijk vlak gaan aanvallen. Debatten beginnen meer op moddergevechten te lijken.

  Een schande voor dit land.

 249. Peter vd V zegt: 22-09-11 om 21:57

  Ik word toch steeds meer een voorstander van een cordon sanitair. Volgens mij zou hij nog geen 20 procent van de media-aandacht hebben gekregen als niemand met hem in debat zou gaan. Niemand hoeft meer medelijden te hebben met “het niet gehoord worden van de kanslozen in deze samenleving” (zoals ten tijde van Fortuijn). Tegenwoordig domineren zij de oude media en de nieuwe media en wordt het inhoudelijke geluid overschreeuwd door deze proleten, die hun eigen onvermogen om iets van hun leven te maken willen afreageren op positief ingestelde medeburgers.

 250. Roberto zegt: 22-09-11 om 21:58

  Ja die wilders is een gevaar voor ons land.
  Alles tegen elkaar uitspelen tot mensen elkaar afmaken.
  Ik heb het gevoel van de jaren 30,het begong klein en weet heel groot.
  Het gevaar van armoe, werkloosheid,en mensen die de oorlog niet mee hebben gemaakt.
  eeen deel van de jeugd die dit heel leuk vindt.zullen op hem stemmen.
  het buik gevoel en niet met het verstand na denken wat hier van komt.
  Ik zeg dit is het beging, en maak me grote zorgen over dit Nederland.
  Politiek is het stuurloos met de VVD en CDA en de PVV.
  Deze dag was smaakloos in de politiek!!!!
  Hoop maar dat het gauw afgelopen is met de VVD.CDA en PVV.

 251. Regina zegt: 22-09-11 om 21:59

  Ik vind dit echt ronduit belachelijk, Wilders zit altijd te zeuren dat Marrokkanen verkeerd zijn, (dus ook verkeerde taal) en hij zelf dan??? Het is wel de premier tegen wie hij het zegt!
  Groetjes Regina, Rotterdam

 252. Bram zegt: 22-09-11 om 21:59

  Dit is één van de redenen waarom ik mij schaam voor mijn land. Goed voorbeeld van de ‘verhuftering’ van de maatschappij dit! Waar is de tijd dat mensen gewoon respect voor elkaar hadden? Als ik een winkel in loop ‘s winters, doe ik mijn muts af en zeg ik de verkoop(ster) gedag. Lijkt me wel zo beleefd? Al zou ik met haar een meningsverschil hebben zou ik al niet gelijk “doe eens normaal” zeggen, laat staan tegen een premier.

 253. Nicolas zegt: 22-09-11 om 22:03

  Wij wonen nu in Italie en maken ons immens bezorgt over niet alleen het welzijn van onze kinderen en kleinkinderen in dat rare Holland, een land wat in de greep lijkt te zijn van een ongewassen en ongelikte beer die er plezier in heeft alleen maar te roepen, te schelden en te wijzen naar anderen zonder enig verantwoordelijkheids gevoel of erger nog een oplossing te proberen aan te dragen voor alles wat er in zijn ogen misgaat.
  Het idiote is dat ik mijn kleinzoon heb uitgelegd dat die meneer met de kuif in feite de baas is over dat mannetje met dat brilletje ahter de grote tafel die als maar zo dom lacht…….

 254. Jan Montanus zegt: 22-09-11 om 22:04

  Ongehoord! Kamerbreed protest zou op zijn plaats zijn. Waarom grijpt de kamervoorzitter niet in? Bovendien werd een bevriend staatshoofd beledigd. Dit komt onze positie in de internationale verhoudingen niet ten goede. Sommigen vinden dit straatvechten wel amusant, maar het helpt bepaald niet de grote problemen waar ons land voor staat op te lossen.

 255. Rob zegt: 22-09-11 om 22:07

  Net als ouders langs het voetbalveld moeten kamerleden het goede voorbeeld geven. Want hun gedrag wordt gecopieerd en leidt tot verharding en polarisatie in de samenleving.
  Helaas dragen inmiddels de slappe, langdradige reacties van vooral dhr. Cohen ook in negatieve zin bij. Ze zorgen er slechts voor dat de heer Wilders meer podium krijgt.
  Pluim voor de Minister President, die kort en gezaghebbend afstand neemt van de uitspraken en dan het gesprek verlegd naar de inhoud.

 256. Marie zegt: 22-09-11 om 22:08

  Herhaling van hetzelfde ‘vergrijp’ binnen 1 episode doet sterk vermoeden dat het geen ‘onschuldige’ emotionele uitbarsting is (de eerste keer had vergeeflijk kunnen zijn), maar dat het onrespectvolle taalgebruik als acceptabel en/of handige krachtterm wordt gezien door de spreker. Wilders zegt het 2 keer – eerst ‘doe eens normaal man’ en na enig vervolg van de discussie ‘doe eens normaal en rustig man’.

  Het toepassen van dit taalgebruik als bewuste provocatie/machts- tactiek vind ik reden voor direct ingrijpen van de voorzitter, net als conversaties die direct en persoonlijk gericht worden aan parlementsleden en leden van het kabinet. Het verbaast mij hoeveel discussie niet via de voorzitter verloopt, zonder dat de voorzitter ingrijpt. Dit is geen teken van een gezonde ontspanning van de sfeer, eerder van zich opbouwende inefficiëntie en ruimte voor dit soort provocaties en al dan niet geveinsde emotionele uitbarstingen, met wederom verlies van tijd en focus rond het debat.

  Voor iedereen die het debat zonder dit theater saai had gevonden: ik vind het ook smeuïg, maar dit is geen volksvermaak. Als morgen blijkt dat debatten niet goed gevoerd hebben kunnen worden door bewuste provocatie tactieken, heeft er iemand goed geld en media aandacht en macht verdiend over al onze ruggen. Dat doen er meer dan 1. Als je dat kunt zien weet je pas waar je echt op zou moeten stemmen. En hoe het echt spannende plot zich aan het ontwikkelen is.

 257. Joepie zegt: 22-09-11 om 22:08

  Ik moet zeggen dat ik het schokkend vond. De vraag is niet of dit wel of niet mag maar waar het eindigt met het voortdurend overschijden van grenzen. Hopelijk zullen de kiezers eens wakker worden geschud en anders vindt ik het eigenlijk wel veridende loon en hoop ik in de toekomst nog veel meer te mogen genieten.

 258. Cees zegt: 22-09-11 om 22:09

  Tuurlijk kan je dat zeggen. Als de anderen in de kamer Wilders kunnen uitmaken voor racist etc. vind ik dit nog vrij onschuldig. Zolang er niet gevloekt word, prima zo.
  Word trouwens veel te veel aandacht aan besteed aan deze onzin. Zolang er nog niet gevochten word zoals in andere parlementen wat je wel eens op tv ziet, vind ik het hier in Holland nog een tamme bedoening.

 259. Ton zegt: 22-09-11 om 22:09

  “Doe eens normaal zeg “..tja ..zo bijzonder kwetsend klinkt het niet eigenlijk. Wat een ophef om ( bijna ) niets. Wilders is al vaker voor rotte vis uitgemaakt door meerdere lieden uit de kamer . Toen werd er weggekeken. Bijzonder hypocriet zoals de linkse lieden zich opstellen . Kom liever eens met concrete oplossingen zoals Rutte dat in ieder geval probeert te doen met z’n kabinet.We zitten in de politieke fase waarin op alle slakken zout wordt gelegd. Met name door de oppositie. Laten we ons toch focussen op de echt belangrijke zaken.

 260. Anne zegt: 22-09-11 om 22:10

  Veel te veel aandacht voor woorden, maar waar blijft de inhoud? Wie daadwerkelijk wijs, creatief en ruimdenkend is en ideeën heeft waar ons land van op vooruit gaat, wil al lang niet meer met de tweede kamer geassocieerd worden. Sterker nog; die wil er nog niet dood gevonden worden…

 261. Peter Mulder zegt: 22-09-11 om 22:10

  Nee, ik vind dat dit soort discussies niet thuishoren in de kamer. Daar passen alleen wederzijds respect en een dienovereenkomstig taalgebruik.
  Wilders heeft zich sowieso al zeer onparlementair gedragen!

 262. lia zegt: 22-09-11 om 22:11

  Ik zou het op prijs stellen als er in Tweede Kamer inhoudelijke discussies zouden worden gevoerd met respect voor de ander.
  Maar dan wel op de wijze van de oude Heer Van Agt, die zei:
  Wij waren het vaak hevig met elkaar oneens,
  maar wij bezigden fatsoenlijke taal.

 263. Jean zegt: 22-09-11 om 22:13

  @Nicolas: Rare Holland ?
  Lekker in Italië blijven wonen …Bunga Bunga

 264. Joepie zegt: 22-09-11 om 22:17

  Juist, het is maar een zoveelste grensoverschrijding en inderdaad nog maar een saaie gedoe in vergelijking met andere bananerepublieken etc. Misschien moet ie maar doorgaan totdat er helemaal geen inhoudelijk debat meer mogelijk is. Het draait toch allemaal om de kiezer (van Wilders). Dan is er nog een lange weg te gaan. We zijn nog lang geen bananenrepubliek,,,

 265. ik hoop dat er bij “het volk”eens word nagedacht, wat er gebeurd als deze club (PVV) werkelijk aan de macht komt.
  Deze Man als Premier, brrrrrr

 266. rob viveen zegt: 22-09-11 om 22:18

  Respect moet van twee kanten komen , Rutte is nog jong en hoewel Wilders niet mijn favoriet is , wordt deze ook vaak ten onrechte in een bepaalde hoek gedrukt, ook niet netjes hij is en blijft gekozen .

 267. asjemenou zegt: 22-09-11 om 22:20

  De heer Wilders praat mijns inziens niet zo omdat hij een bepaalde laag van het volk vertegenwoordigt, maar die bepaalde laag van de bevolking ziet hem als hun vertegenwoordiger omdet hij zo praat.
  Mijn ervaring is, dat mensen tegen iemand zeggen eens normaal te doen, wanneer ze zich door diegene terecht op de vingers getikt voelen.
  En ik denk dat het ‘t meest gezond is om geen aandacht te geven aan elk ongewenst gedrag cq ongewenste taal, net zoals bij het opvoeden van hondjes en kleine kinderen, maar om enkel positief te reagern op juiste taal en gedrag.

 268. Arno de Vos zegt: 22-09-11 om 22:20

  Wilders is geen fatsoenlijk mens dus ik verwacht niet dat hij zich fatsoenlijk gedraagt. Ik vind deze uitspraak nog meevallen.

  Alle PVV stemmers zouden in de openbare ruimte een rode feestneus moeten dragen zodat je ze makkelijk kunt herkennen. Gewoon omdat het handig is, verder niks.

 269. Cvk zegt: 22-09-11 om 22:21

  De selectieve verontwaardiging in veel reacties is ook hier wel erg groot.
  Iedereen mag Wilders en de PVV voor alles uitmaken wat niet goed is, maar andersom is het schandelijk. Hypocrieten !

 270. Ik hou mn hart vast wanneer meneer Wilders aan het woord is. Ik vind het absoluut niet kunnen. Alles wat moslim is, is slecht volgens de partij PVV. Uitspraak van PVV-kamerlid Raymond, ‘daar komt de islamitische aap uit de mouw’ over Erdogan vind ik helemaal niet kunnen. Turkije is ons bondgenoot en er leven meer dan 400.000 turken in ons land, heb dan een beetje respect. Ik ben blij dat niet meneer Wilders maar Meneer Rutte minister president van ons land is. Meneer Wilders weet geen diplomatiek taal. Zoals ik het al zei, alles wat moslim is, is slecht voor de partij PVV. Meneer wilders heeft bewezen dat hij ook tot de tuigen toebehoord.

 271. Als je dit allemaal leest kun je zeggen dat de verkeerde mensen in Den Haag zitten :) We weten het allemaal precies hoe het moet en hoe niet.
  En als je het over positief ingestelde burgers hebt die zo gezegd iets proberen wat van hun leven te maken is leuk maar realiteit is simpelweg niet altijd opgaat. Ik werk vanaf mijn zeventiende in de bouw wat overigens een erge mooie baan is. Maar helaas merk je dat in dit soort inkomens het ontzettend moeilijk word om de eindjes aan elkaar te knopen! Kan zo hard werken als ik wil maar het kan toch niet zo zijn dat “wij” over een paar jaar totaal niet meer rond kunnen komen en onze kinderen moeten vertellen dat ze simpelweg niet meer naar school kunnen om verder te studeren. Praten ze mooi over eigen verantwoordelijkheid. Een dooddoener eerste klas! Tandarts niet meer kunnen betalen! owja heb een eigen keuze, rekeningen betalen en eten kopen voor mn gezin erg basaal maar zo simpel is het, of naar de tandarts en het bovenstaande niet kunnen doen mooie eigen keuze heb je daar! Jammer dat Roemer niet serieus genomen word in het aansnijden van deze problematiek !
  Maar het is wel de waarheid die helaas in de komende jaren erger word. Ik weet het is totaal oftopic maar wou het gewoon even kwijt :)

 272. Inge zegt: 22-09-11 om 22:22

  Hoe meer aandacht je aan een vervelend kind schenk hoe harder het gaat gillen, stampvoeten en schreeuwen. Hij is als een kleinkind zijn grens aan het bepalen. Laat hem lekker! Geen aandacht aan besteden?

 273. henk zegt: 22-09-11 om 22:24

  Er zijn natuurlijk in het verleden wel meer voorbeelden van onbeschoft gedrag te noemen. Een partij als de SGP werd uitgemaakt voor een zwarte-kousenclub en het woord taliban is naar ik meen ook wel eens gebruikt. Ik zou liever vergeleken worden met een poedel als met een talibanleider. Dan heb je in ieder geval een vredelievender uitatraling.Maar ik ben het er direct over eens dat het allebei niet kan.

  Henk

 274. Richard zegt: 22-09-11 om 22:25

  Moet werkelijk lachen om die schuimbekkende PVV’ers hier die zo op links lopen af te geven en zichzelf erg rechts vinden. “Ga lekker naar POW nieuws kijken, eerlijk en verfrissend….” zei er eentje hier. hahaha om je suf te lachen. De grote rattenvanger uit Venlo. Nog geen EEN verkiezingsbelofte heeft ie waargemaakt, en hij gaat ook niks voor elkaar krijgen. Nog geen Marokkaan is er uit Nederland gezet (kan ook niet want de meesten zijn Nederlanders). Een holle partij waar domme, holle vaten op stemmen. En die zijn er verassend veel in dit land, maar niet genoeg. En we moeten onze Wilde Geert vooral aanmoedigen in zijn gedrag. Blijven er straks alleen nog Neanderthalers over die op hem stemmen, die kunnen we dan makkelijk oppakken en naar Limburg deporteren Verder dit: straattaal hoort op straat, daarom heet het ook straattaal en niet in het Parlement)

 275. Peter zegt: 22-09-11 om 22:25

  Het zou van klasse, kwaliteit getuigen als politici met inhoudelijke argumenten elkaar zouden bestoken. Of het nu Wilders of Rutte of Cohen is, op de een of andere manier wordt er steeds op de man gespeeld. Een teken van zwakte in mijn ogen.
  Je kan ook met respect voor elkaar een debat aan gaan in taal die “Jan met de pet” kan volgen. Daarvoor hoef je je tegenstander niet te diskwalificeren met termen als “racist”, “schoothondje” of wat dan ook. En idd heeft Wilders daar niet het alleen recht op. Waar hij wel het alleenrecht op lijkt te hebben is dat gezuig en getreiter. Maar dat is in mijn ogen net zo goed op de man spelen als iemand uitmaken voor racist; een GOED politicus onwaardig…….

 276. Oepzz zegt: 22-09-11 om 22:27

  Met de SP heb ik niets, maar de fantastische Roemer vroeg zich terecht hardop af hoelang VVD/CDA de PVV nog gedoogd.

  En ook Pechtold vind ik niks, totdat hij vanmorgen op Veronica-radio concludeerde dat Wilders al 20 jaar op het Binnenhof rondloopt en het nu niet bepaald mega is wat hij (heeft) bereikt. Een heel terechte conclusie!

  De PVV-partij-despoot Wilders krijgt, net als ‘flapdrol’ Janmaat destijds, steeds meer de lachers op zijn hand en valt straks in het geheel niet meer serieus te nemen.

  Zijn acties van de laatste dagen, door Rutte inmiddels ook openlijk als bespottelijk betiteld, helpen ons burgers er aan herinneren dat het deze overbetaalde, duur beveiligde blonde poedel vooral in de bol is geschoten.

  Het zal tijd worden dat hij zelf gaat betalen voor zijn beveiliging. De kans is erg groot dat meneer zijn toon dan wel zal temperen… want dan worden de risico’s voor hem te groot, als hij op huidige wijze zijn snater open blijft doen.

  Natuurlijk moet een ieder met de vingers (zelfs) van een persoon als Wilders afblijven. Maar de prijs die wij als samenleving daarvoor letterlijk moeten betalen, wordt mij zo langzamerhand te groot. Wat mij betreft zou het één van de beste bezuinigingsoperaties anno nu zijn!

 277. Helga zegt: 22-09-11 om 22:27

  Ik denk dat Wilders net zo lang blijft pesten met dit soort idiote opmerkingen tot het CDA of de VVD besluit om met dit kabinet te stoppen. Zo kan Wilders weer zijn zielige rol aannemen en verder gaan met denken dat hij ooit nog een gelukkig mens gaat worden.

 278. Anke van Dijk zegt: 22-09-11 om 22:27

  Ik vind dit niet kunnen. Het parlement heeft een voorbeeldfunctie te vervullen, en dan bekvechten zoals twee jochies van vijf dit zouden doen past daar niet in. Men dient met respect met elkaar om te gaan en een redelijke, inhoudelijke discussie te voeren.

 279. Bijou zegt: 22-09-11 om 22:28

  kan het? tja.. ik denk niet dat mark er echt wakker van ligt.. maar het staat niet echt bepaald professioneel. eerst hadden we harry potter als premier en nu een stelletjes bekvechtende kleuters. waar is de regering?

 280. AC Bitter zegt: 22-09-11 om 22:28

  Wat een wijsheid. Deze mensen zijn het nuesje van de zalm.
  Ik vraag me af wat dit zegt over de kiezer. Leve de democratie.

  Maar ach, we krijgen wat we verdienen!

 281. shuri zegt: 22-09-11 om 22:32

  Prima toch, eindelijk wat vuurwerk. De TK ontwaakt uit haar jarenlange slaap en wordt gedwongen met de billen bloot te gaan waar het gaan om belangrijke missers als EURO, IMMIGRATIE, CRIMINALITEIT etc

  En aangezien Wilders maar ook Fortuyn jarenlang zijn uitgscholden voor nazi, fascist ed oa door die gluiperds van D66 , heeft hij alle recht om stevig – maar wat heet – wat zegt hij nu helemaal – van leer te trekken tegen die hypocriete grachtengordel

 282. Y . Dijkhoff zegt: 22-09-11 om 22:32

  Ik vind de uitspraak van Wilders een schande voor de politiek in ons land. Het gedrag van een puber die behoorlijk met zichzelf in de knoei zit.
  Wilders en zijn partijgenoten denken dat ze andere mensen zo maar mogen uitschelden maar o wee als er iets tegen hun gezegd wordt. Voor mij bestaat de hele PVV partij uit een stelletje onbeschofte schurken en dat moeten de PVV stemmers eens in gaan zien op wie ze stemmen.

 283. Johannes Fiolet zegt: 22-09-11 om 22:34

  Men moet de kwestie nuanceren

  1) Rutte en Wilders kennen elkander langer dan 10 jaar hetgeen (wellicht) onbewust een bepaalde amicale sfeer van spreken tussen de schept.
  2) De voorzitter de heren hierop aansprak
  3) ‘Doe eens normaal’ in een toenemend informele sfeer van de Algemene Beschouwingen (gapen, niet luisteren, twitteren) en ludieke sfeer (stekkerdozen en de haast cabareteske opening van Pechtold gisteren) veel minder lading en scherpte bevat dan ‘bedrijfspoedels, kleuters, of islamitische apen’.
  4) Zowel voor als tegenstanders van het kabinet allen de plank misslaan -ikzelf nu ook- door het over de vorm van debat te hebben die in tijden van economische ernst minder belangrijk moet zijn dan de daadwerkelijke inhoud

 284. Helga zegt: 22-09-11 om 22:36

  Ik denk dat Wilders net zo lang blijft pesten met dit soort idiote uitspraken dat CDA of VVD besluit om te stoppen met dit kabinet. Dan kan hij weer doen alsof het niet aan hem ligt.

 285. Damy zegt: 22-09-11 om 22:36

  Ja natuurlijk kan dat!

  Ik vind dat Wilders hier volkomen gelijk had. Zijn partij wordt weggezet als een soort van NSB. Dat is de grootste onzin natuurlijk! Het deed me denken aan hoe de LPF werd weggezet een jaar of 9 geleden.

  Het lijkt wel alsof men bang is voor een partij als de PVV. Nou ik totaal niet. Het is en blijft een gedoogpartner. dan hadden de VVD en CDA, de PVV maar in de regering moeten nemen. Al dat Europa gebeuren en jarenlange immigratie moe gewoon worden verminderd. We zien dat er goede en slechte kanten aan Europa zitten en daar moeten stevige maatregelen voor worden genomen. Ik zou het op prijs stellen dat dit kabinet dat ook voor elkaar krijgt. Griekenland uit de euro, dat is een waarschuwingssignaal voor andere landen. Daar ben ik heilig van overtuigd. En allerlei toekomst scenario’s dat andere landen in de problemen komen dat betwijfel ik. Ik hoop dat dit kabinet toch wat kritischer naar Europa gaat kijken en z’n gedoogpartner tevreden houdt. Anders krijg je binnen een half jaar nieuwe verkiezingen met een PVV als grootste partij denk ik, waar niemand mee wil samenwerken en uiteindelijk 3/4 partijen met elkaar moeten samenwerken om een meerderheid te behalen. Dat is pas slecht voor Nederland!

  Als er iets gezegd wordt wat een partij niet gezegd heeft, maakt niet uit welke. Dan moet je tegen elkaar kunnen zeggen Doe eens normaal man! Er wordt niet gescholden en het is toch meer de communicatie op dit moment.

 286. Emmy zegt: 22-09-11 om 22:37

  Ik heb met veel ergernis naar Wilders gekeken. Het is zo makkelijk om anderen uit te schelden en te schofferen. Ik verwacht van politici dat zij het goede voorbeeld geven. Je wilt toch niet zo’n landsbestuur dat voortdurend anderen op stang jaagt? Willen we zo met elkaar in Nederland omgaan?! Nou ik pas daarvoor.
  Politiek bedrijven te midden van alle problemen, daar is wijsheid en inzicht voor nodig – en geen scheldkannonades, die de aandacht afleiden van daar waar het om hoort te gaan.
  Tegelijkertijd heb ik te doen met de politici die zich zoveel moeten laten gedulden door hem. Ik wens hen toch de nodige geduld en goede omgangsvormen toe, ondanks alle aanvallen en aantijgingen die ze over zich heen horen komen.

 287. henk zegt: 22-09-11 om 22:37

  Wilders schermt met de ‘Nederlandse cultuur’. Wat de wortels daarvan ook mogen zijn, een bepaalde etiquette in het parlement is er zeker onderdeel van!

 288. kroonvaarder zegt: 22-09-11 om 22:37

  Tja, het zal wel zo wezen dat de Wilders aanhangers vinden dat het wel gezegd mag worden, en dat de Wilders tegenstanders vinden dat het absoluut niet mag.
  Maar of het zinnetje “doe eens normaal man” nu zo erg is ??

  Gerrit

 289. Johannes Fiolet zegt: 22-09-11 om 22:38

  Om te eindigen,

  Opmerkelijk is het dat met name de tegenstanders van Wilders die het over ‘respect met elkaar’ moeiteloos termen bezigen als:
  schurken, boeven, malloten, dwazen, ego-giganten.

  Respect voor een ander gedachtegoed dat u niet noodzakelijk zint is ook een vorm van respect.

 290. Floor zegt: 22-09-11 om 22:39

  Bij mij rijst de vraag: wat voor maatregelen worden er getroffen als het niet mag? Wilders vult zijn emmer langzaam met uitdagende uitspraken en ik verwacht dat die nog een keer gaat overstromen. Is “Doe eens normaal” de laatste druppel? Maar hij is de laatste tijd niet genoeg in het nieuws geweest, dus daar gaat hij weer. Hij heeft het de afgelopen week wel erg bont gemaakt, voornamelijk tegen Cohen. Hij was zo respectloos, dat ging echt te ver. Zijn taalgebruik heeft teveel invloed op zijn opponenten en ik vrees daarmee ook de beleidsvoering. Voorzitter, grijp in.

 291. Matthijs R. zegt: 22-09-11 om 22:39

  Dit is RESPECTLOOS!! Meer niet. Die woorden op zich zijn geen schuttingtaal, maar, de manier waarop hij dit zegt is, MIN en ASOCIAAL. Zo spreek je niet op je werk tegen collega´s of in ´t algemeen als volwassen . Stel je voor dit wordt de nieuwe omgangsvorm in nederland. Dan schaam ik me een nederlander te zijn. Fijne partij die PVV. Van politiek maken hebben ze sowieso geen verstand.

 292. Martin zegt: 22-09-11 om 22:39

  Als ik reacties lees van mensen die Wilders’ gedrag aanmoedigen op dit forum, lees ik alleen maar teksten in de trant van: ‘nu gebeurt er tenminste wat’, en daar houdt het op.

  Voor een grote groep wordt politiek pas interessant wanneer politici elkaar in de haren vliegen of als het staatshoofd van Turkije een “islamitische aap” wordt genoemd.

  Laten we in godsnaam ‘thee gaan drinken’!
  Het is communicatie bevorderend en – nog veel belangrijker – voldoende slaapverwekkend voor bovengenoemde groep.

 293. Als Wilders dit soort zaken niet meer mag roepen zal hij weinig inbreng meer hebben..

 294. Pim zegt: 22-09-11 om 22:41

  Fijn om te weten dat ons land wordt geregeerd door mensen die alleen maar kunnen discussiëren over wat je wel en niet mag zeggen tegen elkaar in de tweede kamer, ipv het land zo goed mogelijk door de crisis proberen te loodsen.

  Pim

 295. Merijn zegt: 22-09-11 om 22:41

  Slecht dat dit soort taalgebruik nog voorkomt in de Tweede Kamer. De politici moeten elkaar niet zo persoonlijk de grond in boren, ze moeten juist hun eigen stem laten horen en proberen mensen te bekeren tot hun overtuigingen.

  De Tweede Kamer is op dit moment bezig met dingen waar het niet mee bezig moet zijn. Ze moeten er eens voor zorgen dat ons land goed wordt bestuurd, niet dat ze de imago’s van andere politici laten kelderen!

 296. Wim zegt: 22-09-11 om 22:41

  Hij doet het dus het kan..

  Maar wat vinden wij ervan dat het kan zou de vraag moeten zijn..

 297. Richard zegt: 22-09-11 om 22:44

  Ik vind dat iedereen die mag stemmen in Nederland eigenlijk eerst een IQ-test zou moeten doen. Heeee, waar is de PVV ineens gebleven……

 298. D.Eggebeen zegt: 22-09-11 om 22:48

  DOE ns normaal…
  Doen is per definitie een actief werkwoord, Wilders zou beter moeten weten. Echt iets doèn is niet Rutte`s sterkste kant..
  Toch zou een meer inhoudelijk debat met iets meer wederzijds
  respect de politiek geen kwaad doen, zeker mbt de internationale opinie over Nederland.
  Al met al 2 vermakelijke en bij vlagen nuttige dagen in Den Haag.

 299. Ik stoor me reeds jaren aan de heer Wilders’ denkbeelden en uitspraken. De arrogantie waarmee hij ook nu weer alle regels van fatsoen aan zijn laars lapt, is een teken aan de wand. Echter, ik erger mij niet minder en al net zo lang aan de oeverloze ruimte die deze persoon krijgt in de media, helaas ook binnen alle rubrieken van de NOS. Ik zou u omwille van het politieke en maatschappelijke klimaat in ons land dringend willen vragen om de exposure van Wilders en alles erom heen tot relevant inhoudelijke en zuiver journalistieke proporties te reduceren.

 300. Richard zegt: 22-09-11 om 22:51

  Ik vind dat iedereen die in Nederland stemrecht heeft eerst een IQ-test moet doen waaruit moet blijken dat het IQ boven de 95 moet uitkomen. Wat zou de PVV wegsmelten………

 301. Francois zegt: 22-09-11 om 22:53

  Als we – Wilders incluis – respect voor gezagsdragers verwachten in onze samenleving, moeten degenen die het hoogste gezag dragen in de uitvoerende en wetgevende macht dat zelf ook voorleven. Op grond daarvan lijkt zoiets mij niet wenselijk. Tevens past het niet bij de parlementaire omgangsvormen, waarin men elkaar niet rechtstreeks maar in de derde persoon via de voorzitter aanspreekt. Het lijkt mij dan ook dat de voorzitter een duidelijker rol voor zichzelf kan opeisen. De Kamer doet er goed aan misschien wat zaken aan te passen, want het gaat op deze manier van kwaad tot erger. Tot slot vind ik dat – om mij ook maar eens een Wilders-redenering te bedienen – de subsidie aan het culturele podium ‘Tweede Kamer’, waar de heer Wilders een bepaald hobbyisme toont, toch maar eens ter discussie gesteld moet worden, want aan een show van deze kwaliteit wil ik als hardwerkende Nederlander liever niet meebetalen. Zoiets moet de heer Wilders maar lekker in zijn eigen tijd doen, maar niet op mijn kosten.

 302. Ik adviseer de voorzitter om in te grijpen en Wilders bij de eerst belediging de gele kaart tonen. Bij een tweede belediging de kleuter uit de klas halen en een half uur op een strafbankje buiten de vergadering zetten. Zo voedt je kinderen op en dat is hier ook nodig. Mooi beeldt ook voor de camera’s als hij op het strafbankje zit.

 303. Kopvoddentax, islamitische aap, doe normaal man, enz, enz.
  Het ergste is niet eens wat deze man zegt maar dat zoveel mensen dit ondertussen ‘normaal’ vinden en accepteren.
  Dat zoveel mensen niet door hebben waar deze man en zijn ondemocratische, nationaal -zogenaamd sociale- ‘bond’ (een partij is het immers ook niet) mee bezig zijn:
  Verdeeldheid, angst en haat zaaien, om aan de macht te komen.
  En nog zorgelijker is het dat onze democratische politici zich laten intimideren en gijzelen door deze inhoudelijk nietszeggende narcistische man.
  Gevaarlijk. Zijn gedachtengoed heeft in Oslo al 72 onschuldige levens gekost.
  Gewone mensen en politici denk alsjeblieft na en ‘heul niet met de duivel’ daar wordt hij alleen maar sterker van.
  Geef tegengas!!

 304. joseph zegt: 22-09-11 om 23:01

  nou vooruit,
  doet u eens normaal zou nog kunnen, maar dat “man” erachter maakt het meer geschikt voor andere locaties en geeft het blijk van te weinig controle over de emoties. De premier had er beter ook niet in dezelfde bewoordingen op kunnen reageren, maar, via de voorzitter, er een laconieke reactie op kunnen geven, in de trant van dat hij zelfs van deze gedoogpartner met zo veel parlementaire ervaring zou verwachten in andere bewoordingen van zijn gevoelens blijk te geven of zo iets.

 305. minderman zegt: 22-09-11 om 23:01

  er blijft maar 1 mogelijkheid over, Geert Wilders sturen naar een heropvoedingsgesticht voor het bijbrengen van normen en waarden

 306. bernard zegt: 22-09-11 om 23:04

  Dit is gewoon te gek voor woorden.
  ik keek vroeger tegen die mensen in den haag op. Er gaat tegenwoordig meer uit van een gemiddeld mens op straat, dan die ambtenaren in den haag.
  op deze manier gaat het met nederland niet goed komen.
  Dat weten ze waarschijnlijk zelf al.

 307. hoezo debat?

 308. Jannenman zegt: 22-09-11 om 23:07

  Diep treurig, de bulk aan reacties hier… Ik heb er geen woorden voor en ben maar gestopt met lezen bij “Alle PVV stemmers zouden in de openbare ruimte een rode feestneus moeten dragen zodat je ze makkelijk kunt herkennen. Gewoon omdat het handig is, verder niks.”

  Ik héb Pvv gestemd en zal dat weer doen, al moet ik op water en brood leven. Maar ik moet dus met een rode feestneus over straat? Mag het ook een gele feestneus zijn in stervorm?

  Mensen mensen toch, waar is uw verstand?!

 309. Reitsma Van Kuijen zegt: 22-09-11 om 23:07

  Beste mensen. Wij allen kunnen ons maar beter hoeden voor de consequenties van zo’n vertoning en sowieso van het gedogen van “dhr.” Wilders en de houding van de premier tegenover dit gedrag.
  Let daarbij op het woord “normaal” van Wilders. Binnenkort ìs zijn gedrag normaal als hij nog in de kamer mag blijven optreden: De “verwildersing” van parlement en samenleving, waarvan Doekle Terpstra destijds eigenlijk niet eens mòcht spreken….. Met vriendelijke groet, Reitsma Van Kuijen.

 310. Hans Penders zegt: 22-09-11 om 23:07

  Ik ben het helemaal eens met Marcel Moek.
  We hebben het hier over een kind dat zich onbegrepen voelt.
  Doodknuffelen die Wilders ! Maar ja, weinig volwassen mensen die zich raad weten in de kamer. tis ook zo voorspelbaar…

 311. Helena zegt: 22-09-11 om 23:08

  Het zou niet moeten kunnen, maar blijkbaar kan het wèl. Het bewijs ligt er. En het lijkt me niet verwonderlijk dat het wel kan, aangezien het hier gaat om een volksvertegenwoordiger. De omgangsvormen in “de straat” zijn al sinds lang verruwd en Wilders vertegenwoordigt (een deel van) het volk, ook in het taalgebruik. Dat hij daardoor blijk geeft van een gigantisch gebrek aan fatsoen en innerlijke beschaving schijnt hij niet te begrijpen. En maar klagen dat een ander alles kan zeggen en hij zoals altijd de gebeten hond is. Voor mij is dit Calimero-gedrag.

 312. Omar zegt: 22-09-11 om 23:10

  Het kan wel, maar het hoort niet te kunnen. Ten eerste neemt dit het gezag van het parlement weg, en ten tweede verstoren deze uitspraken het debat. Bij sommigen is dit ook de manier om het inhoudelijke debat te ontwijken, zoals bij meneer Wilders het geval is, want inhoudelijk wint ie het namelijk niet!
  De voorzitter zou in z’n geval met maatregelen moeten komen.

 313. Ahmet Demirci zegt: 22-09-11 om 23:17

  En weer toont Wilders aan dat zijn specialiteit ophitsen is. Het volk en het kabinet. Hij mag dan wel op bepaalde punten gelijk hebben, maar de manier waarop is absoluut ontoelaatbaar in een regering. De problemen fascineren hem meer als de oplossingen.

 314. Karel de Wilde zegt: 22-09-11 om 23:17

  Een dergelijke uitspraak tegen een verstarde Eurofiel, die zich ‘vergist’ (liegt) tijdens het rekenen en de werkelijkheid niet wil zien, is zeer op zijn plaats.

 315. Jan zegt: 22-09-11 om 23:22

  Totaal zonder respect en niet naar hele basale fatsoensregels. Ging niet over de inhoud maar werd op de man gespeeld. De voorzitter dient met spoed een aangepast reglement van orde in te voeren om schelden en grof taalgebruik te kunnen weren. Vrijheid van meningsuiting betekent NIET vrijheid tot grove taal en scheldwoorden gebruiken of medekamerleden te beledigen. De MP heeft over zich heen laten lopen, ook dat was fout! Wat een slechte voorbeelden van onze regering. v.d. Staay en v. Haersma Buma gaven goede reacties. De kamerdebatten
  na bijv. het laatste journaal om de kinderen niet te shockeren?? Triest!

 316. Khalid Laghmami zegt: 22-09-11 om 23:22

  Schandalig hoe de heer Wilders hier spreekt !
  Hij moet beseffen dat het natuurlijk niet kan, zo geef je toch geen goede voorbeeld aan de samenleving. Wat hierboven al eerder is genoemd, zijn partij is gewoon een BOEVENBENDE ! De meeste zijn allemaal wel eens in aanraking gekomen met justitie !!

  Ik schaam ervoor dat zulke mensen plaats nemen in de 2e kamer, hij is een schande voor Nederland, de normen en waarden zijn hier al tientallen jaren zeer gewaardeerd en deze ‘kakkerlak’ moet eraan houden !

 317. anoniem zegt: 22-09-11 om 23:23

  NEE wat Wilders zei was te ver! wat Cohen zei was te ver ! wat MP Rutte zei was te ver ! en jah ik vind als je de een wilt straffen dan iedereen over de zelfde lijn halen ze hadden alle 3 grove woorden
  verder iedereen faalt welleens en staat weer op ,maar waarom iedereen een comotie maakt over wilders snap ik niet ???,MENSEN WAAR IS HET TOTALE PLAATJE GEBLEVEN?? jah wat wilders doet kwa buitenlanders over 1 lijn scheren is FOUT !
  maar hij heeft wel het LEF om te zeggen waar het opstaat en dat is altijd al het probleem geweest ,en ik vind dat de kamer daar een voorbeeld aan moet nemen maar dan wel op een sociale manier ;)

 318. Ik ben het niet altijd eens met de heer WIlders. Echter, het taalgebruik van de heer Wilders vond ik erg komisch en tja…voor de media en het publiek is dit natuurlijk: smullen :-) .

 319. Bram zegt: 22-09-11 om 23:24

  Wilders geeft aan dat het taalgebruik is dat hij thuis ook gebruikt. Wilders is niet thuis, hij is in debat, waar men formeel met elkaar omgaat. Als het aan Wilders ligt mag iedereen ook met de voeten op de bureaus zitten en achterover leunen? Doet hij thuis ook!
  Met dit soort argumenten worden debatten straks Yo-Mama competities.

 320. “Doe es normaal, man! Nee, doe es normaal, man, zeg…” “Nee-he, doe jij es normaal, zeg. Doe jij es normaal!”

  Sorry beste allen. Maar mijn idee is dat we met deze uitwisseling tussen parlementslid en de ministerpresident van Nederland in grotere versnelling verder afglijden dan we al aan het doen waren tot vandaag. Verliezer is het aanzien van het parlement en de politiek, maar zeker met name die van de ministerpresident en betreffende volksvertegenwoordiger, die elkaar met rode hoofden in straattaal staan uit te maken voor rotte vis in ONS, dus ook mijn parlement. Een volksvertegenwoordiging onwaardig. Bedroevend niveau, schaamteloos en beschamend.
  Bij dezen een oproep aan alle andere parlementsleden: doe hier wat aan, en graag waardig & effectiever dan wat vandaag hier tegenin gebracht zagen.

 321. Wouter zegt: 22-09-11 om 23:33

  Slechts één politicus heeft vandaag bereikt wat hij wilde: het nieuws van de dag zijn. Aandacht = stemmers. En dat iedereen blind in zijn fuik loopt, dat kun je hem niet verwijten. Hij is gewoon bezig met een bewezen effectieve manier van campagnevoeren en dat doet hij goed.

  De hype is wederom ontstaan rondom een relatief onzinnige oneliner. De reacties daarop waren een keuze. Men had dit gemakkelijk met een glimlach kunnen negeren onder het mom van “ach we weten wie het zegt”, maar op de een of andere manier gebeurde (voor de zoveelste keer) het omgekeerde: de onzinnigheid werd behandeld als iets superbelangrijks.

  Goed, zoiets kan gebeuren in het heetst van de strijd, maar dan is het vervolgens aan de verslaggevers om een keuze te maken wat te doen met dergelijke non-informatie. Het is natuurlijk een leuke anekdote om te laten zien/horen/lezen hoe hard het er aan toe ging tijdens het debat maar meer ook niet. Politiek gezien doet het er weinig toe. Naar mijn mening heeft dat éne stomme dialoogje in verhouding dan ook onvoorstelbaar veel te veel aandacht gekregen.

  Kortom: ik heb respect voor het succes van de sluwe sluikcampagne van de betreffende politieke partij maar het wordt onderhand de hoogste tijd dat journalisten en volksvertegenwoordigers daar eens doorheen prikken want die doen op dit moment, al dan niet bewust, precies wat “het baasje” wil.

 322. Peter Korsten zegt: 22-09-11 om 23:36

  Het vervelende van Henk, ik bedoel Geert Wilders is dat alles wat hij zegt gericht is op de volgende verkiezingen. Alles maar om te scoren zodat zijn kiezers denken, joh, wat een vent!

  Echter, dit is niet bij gewone mensen thuis, maar in de Tweede Kamer. Thuis loop ik niet in een net pak rond en doe ik dingen met mijn vrouw die ik in de Tweede Kamer echt niet zou moeten proberen. Oftewel, die vergelijking gaat volkomen mank.

  Men klaagt over de verruwing van de samenleving, maar op die plek waar men het weliswaar met elkaar oneens is, maar dan wel op een nette manier, dringt dat zich nu ook op.

  En dat hebben we allemaal te danken aan Geert Wilders.

 323. Mars zegt: 22-09-11 om 23:37

  Goed voorbeeld doet goed volgen maar ook andersom… Als er nu eens echt naar elkaar geluisterd zou worden en deze heren in de kamer meer respect voor elkaar zouden hebben dan zal zulk taalgebruik niet aan de orde zijn. Ik vind het treurig dat onze politici zo met elkaar omgaan terwijl samenwerking de enige juiste manier is.

 324. willem zegt: 22-09-11 om 23:38

  wilders heeft afgelopen dagen vel uitgehaald waar ik zeg van het is op de grens, hij heeft hele goeie punten tussen maar heb liever dat ie zn wafel dicht houd en dingen waarmaakt, en stoppen met gedogen griekeland niet steunen!!!!

 325. H.E. Kunnen zegt: 22-09-11 om 23:40

  Op een BBQ aan de Vijverberg ok, maar ten overstaan van politiek Nederland, niet chic! Maar geblondeerde haren voor heren zijn ook niet chic…

 326. Bert zegt: 22-09-11 om 23:41

  Wat mij opvalt is dat de heer? Wilders met twee maten meet. Omdat hij zich beledigd voelt zou hij zelf ook tekeer moeten/mogen gaan? Als hij daar zoveel moeite mee heeft dan kan hij de cirkel doorbreken door niet zo te reageren.
  Hij kan niet volhouden om steeds harder te gaan schreeuwen want daar is een grens aan die zeker zal worden bereikt. Daar eenmaal overheen zal er niemand meer zijn die nog naar hem luistert. Het goede nieuws is natuurlijk dat hij niet langer heer en meester van het debat was want hij liet zich uit de tent lokken. Het eerste barstje in het bastion. Dus ik zeg: ga zo door, hoe lomper hoe beter! En vooral niet normaal doen. Kunnen we snel weer aan belangrijke zaken gaan werken.

 327. Daan zegt: 22-09-11 om 23:43

  In principe zou het gewoon moeten kunnen in de tweede kamer naar mijn mening. Het maakt een debat beter begrijpbaar voor de mensen thuis. Net zoals het gebruik van ‘voorzitter’ gedurende het debat naar mijn mening weg kan, en parlementsleden elkaar moeten aanspreken in correcte, maar begrijpbare taal voor de Nederlander thuis.
  In dit geval ben ik echter wel van mening dat het niet correct is. Op dit moment hanteren parlementsleden een bepaald taalspel, en daaraan zullen politici zich dan ook moeten houden. Pas als dit veranderd wordt, kunnen zinnen als ‘doen eens normaal man’ gebruikt worden.

  Over de reactie van Rutte van ‘doe zelf eens normaal’ kan gediscussieerd worden, maar ik denk dat dat meer een reflex van hem was. Het werd op deze manier echter wel moddergooien, van welles-nietes en dat moet niet kunnen in het parlement.

 328. Robbie t T zegt: 22-09-11 om 23:43

  Geert Wilders begrijpt het goed. Hij spreekt de taal op B1 niveau en dit wordt begrepen door het nederlandse volk. Van mij krijgt hij dan ook een zegen!! Prima gedaan Geert!!
  Jou tegenhangers zijn ook niet normaal met hun filantropische instelling, alles weggeven aan nietsnutten en ons hardwerkend volk de monden laten snoeren..

 329. Als Wilders vindt dat dit allemaal maar moet kunnen, mag ik hem de Boer Koekoek van de 21ste eeuw noemen, of het schandknaapje van Israël, of de befteckel van Likoed.
  Ik ben er niet voor om zulke uitdrukkingen te gebruiken, hoewel dat wel mijn mening is.
  Maar Wilders geeft met zijn woordgebruik een nieuwe dimensie aan onbeschoftheid en mag dus ook het balletje terug verwachten.

 330. Dirk Kooy zegt: 22-09-11 om 23:45

  Dit gaat helemaal nergens meer over. Dit is echt politiek onwaardig…

 331. Dergelijk taalgebruik kan je op het schoolplein gebruiken, of in de klas tegen een leerling als ie ondersteboven in zijn stoel hangt. Maar in de 2e kamer tegen de premier die zich onberispelijk gedraagt, vind ik het totaal misplaatst.

  Ik ben het heel erg oneens met veel plannen van Rutte cs, maar een dergelijke uitspraak “doe eens normaal” is gezien zijn gedrag uitsluitend op Wilders van toepassing.

  Bovendien gaat het er mi. niet om of het moet kunnen, maar dat het totaal niets meer met de inhoud heeft te maken.

  Wat dat betreft hulde voor de reactie van Roemer en vd Staaij vandaag.

  Het lijkt mij het beste om Wilders in dit soort uitspraken volledig te negeren. Een enkele keer zegt-ie iets zinnigs, meestal zegt-ie iets voor de bühne: allemaal reuring om zijn ego op te blazen, en hij heeft al zo’n plofkop. Sneu, erg sneu.

 332. erdinc zegt: 22-09-11 om 23:51

  Jah. Wat moet je zeggen. Wilders moet gewoon wat doen om op aandacht te komen. Hij is aan het spelen. Hij is verantwoording verschuldigt aan zijn kiezers. Het is echter gebleken niets van waar te zijn wat hij allemaal zij. Nu denkt hij slim af te gaan met zijn gemene truckjes. Niemand gelooft jou meer. Als hij niets te zeggen heeft moet hij weer de moslims hebben. Probleem van deze land is niet de moslims maar econamie.Heeft iemand wzt gehoord van hem over deze zaak.NEE. Jammer dat mensen nog steeds kan geloven in deze MaNN..

 333. erdinc zegt: 22-09-11 om 23:56

  O ja niet vergeten. Rutte jongen. Je bent zo zielig. Je hebt het zelf gekozen man. Iedereen wist dat Wilders niet een persoon is dat hoort op parlement. Als het taal wat hij gebruikt een straat taal is moet dat hij dan op straat doen en niet op het parlement. Wie zijn jullie om de Nederladse parlement voor gek te houden. Iedereen denkt we worden geregeert maar laat Nederland jullie zijn niet in staat je eigen te regeren. Heel wereld lacht ons gewoon uitt.

 334. is het wel zo zegt: 23-09-11 om 00:02

  Wie is geert wilders?
  oo hij is iemand die de TALMUD leest
  En wat staat daar in??

  whahahhaa.. lekkere geloof zeg..

 335. erdinc zegt: 23-09-11 om 00:03

  Balkenende kom a.u.b. terug. Kijk even en denk even. Kan dit. Deze mensen denken dat ze ons voor gek zitten houden. Dit alles is een spel. Om op zo’n manier willlen ze het crisis manipuleren. Jongens wij verwachten nog steeds dat jullie ons geen regeren. Over wilders wil ik helemaal niet over praten want op die manier wil hij reklame maken. echt jammer dat er nog mensen zijn die vinden dat wat Wilders doet heel gewwon is. Jongens jongens.

 336. Sara zegt: 23-09-11 om 00:05

  Ik vind zulk taalgebruik voor de leiders van ons land niet gepast. Als ik aan het werk ben wordt er ook verwacht dat ik op een normale manier met mijn clienten om gaat. En wordt dit van je gevraagd. Het lijkt me dan ook heel normaal dat de regering dit dan ook doet, hun moeten het goede voorbeeld geven en op dit moment komt dat bij mij niet echt over.

 337. oscar zegt: 23-09-11 om 00:07

  Ik ben het mooi eens met de voorman van de SGP, die zegt dat er meer gelet moet worden op de inhoud van het debat en dat men gewoon op een ridderlijke manier over belangrijke zaken moet discussiëren.

 338. Maurice Hendriks zegt: 23-09-11 om 00:08

  Ik zou graag een groot verschil willen maken over de afgelopen gehoorde meningen.

  Wilders geeft vaak aan dat wat er tegen hem gezegd wordt net zo erg is als wat hij zelf doet. Voor mij zit er wél een verschil in:

  Wilders gaf woensdag aan dat hij vaak uitgemaakt is voor racist, fascist, extremist etc. Wilders maakt Cohen voor “Bedrijfspoedel van het kabinet uit”. Het verschil is dat extremist, fascist iets zegt over wat je vindt van iemand zijn ideeën. Cohen had best uitgemaakt kunnen worden door links extremist, naïeveling (of wat je tegen een links politicus kunt zeggen). Cohen een “bedrijfspoedel” noemen zegt helemaal niks over zijn functie binnen de kamer, namelijk het vertegenwoordigen van een bepaald gedachtegoed. Het is dus niks meer dan een persoonlijke aanval.

  Hypocriet van de tweede kamer, nee dus. Of we al deze uitingen moeten accepteren is ook de vraag. Maar Wilders heeft hier dus zeker géén punt gemaakt.

 339. Lieke zegt: 23-09-11 om 00:11

  Totaal ongepast van Wilders. Zo’n man hoort daar niet thuis.

  De opmerking lijkt me wel iets wat Ingrid tegen Henk zegt terwijl ze op een feestje staan met ‘de mensen in het land’.

  Ik vind het eigenlijk nog zeker zo vreemd dat blijkbaar heel veel mensen vinden dat het wel kan en, sterker nog, het wel goed is van hem.

 340. Rotjeknor zegt: 23-09-11 om 00:12

  hebben jullie eigenlijk wel gezien hoe het kwam dat wilders zo reageerde ?

  je moet eens de filmjes terugkijken dan zal je opmerken dat de no 2 van de PVV ( die de partij runt and niet de geblondeerde leider) zei van dit moet je niet nemen ga reageren

  dus wilders stemmers jullie stemmen voor die idioot geert maar uiteindelijk komt de macht bij Fleur Agema.

 341. ellen zegt: 23-09-11 om 00:22

  Vanwege mijn werk nu pas het een en ander gelezen, ik heb het niet live kunnen volgen. Ik ben bijna sprakeloos.
  Volgens mij komt hier nu de spreekwoordelijke aap uit de mouw.
  Op ieder niveau is het niet terecht elkaar met dit soort bewoordingen te lijf te gaan. Alle respect is ver te zoeken.
  Dit kan echt niet.
  Volgens mij is het een zeer oneerlijke discussie methode.
  Ik vind het zielig.

 342. Arthur zegt: 23-09-11 om 00:22

  Kwestie van zinloos verbaal geweld en blijkbaar het onvermogen om op iets fantasierijker wijze te communiceren. Tot op heden stoorde ik me voornamelijk aan het kapsel c.q. het hoofd van de man en vond ik het verder wel een leuke afwisseling, maar nu zakt Wilders toch wel tot een nogal triest niveau. Weet niet wat hij daarmee probeert te bereiken, maar het lijkt mij gewoon ´een beetje dom´. Wat dan wel weer goed past bij z´n kapsel zullen we maar zeggen…..

 343. anoniem zegt: 23-09-11 om 00:32

  Dit gaat dus echt nergens over…nederland onwaardig…normen en waarden zijn buiten beschouwing. Terwijl het over pgb, zorg, onderwijs, cultuur, natuur etc. etc. moet gaan, buitelt men over elkaar heen en denkt meneer de president nog grappig te zijn ook. Onze minister president is Nederland niet waardig, van mij mag hij direct opstappen. Hoezo een krachtig Nederland, tsja, als je in de positie van Rutte bent, kun je dat gemakkelijk zeggen… Gezond vitaal, geen vrouw, geen kinderen…Rutte,leef je leven, maar niet als de minister van Nederland!!

 344. Peter zegt: 23-09-11 om 00:38

  Nee dat kan niet aangezien alles via de voorzitter zou moeten lopen, het had namelijk moeten zijn :

  “mevrouw de voorzitter, nu moet de heer Rutte toch even normaal doen”

  en dan had Rutte moeten reageren met :
  “Nee mevrouw de voorzitter, de heer Wilders moet zelf even normaal doen”

  Zelfde woorden maar het klinkt allemaal veel hoffelijker

 345. Hans zegt: 23-09-11 om 00:43

  Wat kan nu de aanleiding zijn wat deze deze G. Wilders de gelegenheid geeft zich zo in de tweede kamer kan misdragen?

  G. Wilders heeft M. Rutte, de VVD en het CDA precies op de plek waar hun wil hebben door het grote belang van de PVV in dit gedoogkabinet. M. Rutte (lees VVD) heeft G. Wilders hard nodig en het CDA laat zich hierbij ook flink misbruiken, meer dan de PvdA. G. Wilders weet dat het CDA waarschijnlijk zolang mogelijk zal wachten om de stekker er echt uit te trekken. Dit geeft G. Wilders een euforisch gevoel. Dit doet macht en frustratieagressie dus met iemand die niet met verschillende situaties en tegenstanders om kan gaan. Dit is politiek en democratisch gezien zeer onwenselijk. Deze G. Wilders moet als stoorzender de kamer uit!

 346. Tom zegt: 23-09-11 om 00:43

  De enige die zegt waar het opstaat, is de heer Wilders, maar hij heeft op mij met name de laatste paar weken een wat mindere indruk gemaakt met zijn acties. Dit heeft hij helemaal niet nodig. Een man die zonder dit soort rare acties te hoeven doen in de kamer zat, was Fortuyn. Hij was degene, die ik nu het liefst aan het werk had gezien.

  Helaas is hij er niet meer door een extreem-linkse rat. Over links gesproken; de enige die dit soort acties van Wilders proberen aan te wakkeren zijn de linkse partijen. Zij zorgen ervoor dat de economie van ons land stagneert. De enigen die niet geschikt zijn voor de (landelijke) politiek zijn: met name Cohen, Roemer en Sap. Stuk voor stuk ratten! Zij willen dat het kabinet valt, terwijl wij nu juist een regering nodig hebben om de problemen, die we in ons land hebben, op te lossen.

  Alhoewel ik eraan twijfel of Wilders zelf ook nog wel doorwil met dit kabinet. Ik denk dat hij de stekker eruit gaat trekken; het is voor hem geen doen meer met de (bijna) de hele kamer tegen hem.

  De mensen, die alsmaar de problemen met immigranten en Marokkaanse jongeren (noem het allemaal maar op) ontkennen, weten gewoon niet wat er in het land speelt! Er zijn ook genoeg positieve ervaringen te noemen met deze groepen hoor, maar er zijn te veel negatieve ervaringen met deze mensen. Dus ik roep mensen dan ook op om gewoon is opsporing verzocht te kijken. Dan pas kom je erachter hoe het er op sommige plekken in dit land aan toegaat. De meeste mensen doen gewoon net of er niets aan de hand is, maar er is absoluut wel wat aan het handje in dit landje!!!!!

  En val absoluut niet de goede “buitenlanders” af! Geef ze extra vertrouwen, stimuleer ze om een baan te zoeken en de taal te leren, stel ze op hun gemak hier in Nederland en laat ze kennis maken met de Hollandse cultuur.

  Wij als volk moeten het oplossen! Niet de regering, want dat duurt toch allemaal veels te lang en daar zitten niet de geschikte personen om het op te lossen.

 347. Rogier zegt: 23-09-11 om 00:46

  Ik woon zelf in Italië, en ben het veel erger gewend… Ik vind het persoonlijk heel erg dat je op zo’n manier in een debat reageert, omdat ieder z’n mening heeft en deze moet je van elkaar respecteren. Maar om hier nou een enorm punt van te maken is nog veel belachelijker (van media en politiek). Het is aan de reacties hierboven wel te zien dat je hiermee de heer Wilders in de kaart speelt. Het debat wordt gevoerd over de vorm, en niet over de inhoud. Dit is een tragische ontwikkeling van de democratie, en de schuld ligt bij de gevestigde orde, en niet bij de heer Wilders (waarvan ik de ideeën absoluut niet kan steunen, maar dat is dan weer mijn mening),

 348. Jonathan zegt: 23-09-11 om 00:50

  In het parlement de heer Wilders uitmaken voor een racist,een nazi en een haatzaaier..nee dat is binnen fatsoensnormen.

  Hebben de parlementariers aan de linkerzijde nog steeds nog geleerd van de verkiezingsuitslag?

  Wie zo in het verdomhoekje wordt gezet gaat zich natuurlijk verdedigen..en de Pvv wordt niet gesubsidieerd door de belastingbetaler in tegenstelling tot alle andere politieke partijen..

  Dhr Wilders staat volledig in zijn recht als je het niet met hem eens bent simpel toch? stem je toch niet op hem?

 349. Zack zegt: 23-09-11 om 01:21

  Nou zou toch graag de beschaafdheid erin houden want ik mag ook constant mijn buur man een eikel of zelf klootzak noemen maar is dat de soort samenleving die we allemaal willen?

  En dan nog iets in het parlement is er zoiets als een voorbeeld functie voor het volk en die word hiermee verkwanselt. Het parlement kan niet permitteren in deze tijden zo’n imago te krijgen dat is slecht voor het aanzien in binnen en buitenland

 350. prof baron frank schleedoorn zegt: 23-09-11 om 01:45

  Geacht panel,
  Ik vertoef in het buitenland.
  Smakelijk nemen we kennis van het feit dat de heer Wilders de beschouwingen domineerd. Los van inhoud en presentatie weet hij (wilders) ook de gemoederen in het buitenland te beheersen. Deze volstrekt nieuwe “stijl” van debatteren heeft blijkbaar tijd en kunde nodig om deze op hen/hun meritus te beoordelen. Ik hou van: “recht voor de raap!” Wat ik teleurstellend vind: het debat gaat niet meer over inhoud, echter over de stijl daarvan. Zouden de kamerleden en de premier zich niet beter schikken in het lot dat ze zijn gegeven door de bevolking? Afspiegelings-criterium?

 351. Wim zegt: 23-09-11 om 02:12

  ach, ik zeg er zijn ergere dingen, ons Geert kan het soms wel mooi brengen.
  als tie niet doorschiet met zen voorstellen, heeft hij vaak wel een punt.
  had je liever gehoord dat tie zei; “nou zag collegae, uw opinie ontsteld mij zeer” of zoiets.

 352. Toos zegt: 23-09-11 om 02:27

  Taal die mensen thuis óók gebruiken??? Nou, wij hier, duiden ons toch echt wel anders uit naar elkaar, als dat dhr. Wilders dat herhaaldelijk buitenshuis pleegt te doen.
  Vraag ik me prompt af, mensen thuis, welke bedoelt hij dan??? Hoeveel % van de bevolking en waar resp. uit wat voor buurten? Voornamelijk hooligan-families of zoiets misschien?
  O ja, ik kom best wel ‘ns mensen tegen die er een net zo agressieve stijl op na houden als dhr. Wilders, blijkbaar het verschil niet kennende tussen aggressief en assertief, resp. die aldus het tegendeel van constructief bezigzijn. Maar gelukkig is dat slag ver in de minderheid en ik hoop van harte, dat dat zo blijft ook.

 353. Bor de Wolf zegt: 23-09-11 om 02:32

  Wilders is de perfecte afspiegeling van de grootste onfatsoens partij die er ooit geweest is.

  Hero Brinkman slaat een barman, geweld op aannemer, rijdt bezopen rond. (zit nog steeds in de kamer)
  Een ander pist in brievenbussen, weer een ander deelt een kopstoot uit.
  De Roon betrokken bij extreem rechts
  James sharpe geweld en veroordeeld voor oplichting
  De Mos liegt over z’n CV
  Eric Lucassen veroordeeld voor ontucht

  Partij van de vrijheid. LOL.
  Ik ram je voor je kop, ik lieg, licht je op, ik rij gewoon bezopen rond, ik scheld je uit voor poedel, (is gewoon schelden hoor)
  Als dat vrijheid is. Het is vrijheidsberoving.

  En ze trappen er allemaal weer in die trouwe PVV”ers.
  Als domme hondjes lopen ze weer achter hun Pitbulletje aan.
  Ik heb inmiddels meer angst voor een PVV’ er dan van een onguur uitziende Marokkaan.
  Gaat echt lekker met Nederland.

 354. M.A. zegt: 23-09-11 om 02:56

  Het lijkt wel of heel Nederland aan het slapen is. Dit is al jaren aan de gang en het zal ook zo blijven zolang niemand ingrijpt. Het draait niet meer om wie wat heeft gezegd en of dat kan of niet.

  De vraagstelling zou dan ook beter moeten zijn: Wie heeft deze mensen verkozen als kamerleden?
  Ik heb vaker debatten gezien en ik vind het een schande dat zulke mensen, die totaal onprofessioneel en corrupt zijn, het land mogen besturen.

  Nederland moet eens wakker worden en realiseren dat dit kabinet alleen maar heibel met zich meebrengt. Het volk zorgt er immers zelf voor dat deze mensen aan de macht komen.

 355. m.a.huster zegt: 23-09-11 om 02:57

  Er bestaat beschaving als een laagje vernis en er bestaat innerlijke beschaving.
  Het 1e bladdert, vroeg of laat, onder bepaalde druk enz. vlug of langzaam af. Het laatste blijft altijd bestaan.
  Het begon bij Marijnisse en vandaag is een voorlopig einde
  .
  In de maatschappij gebeurt hetzelfde.
  Zolang er niet word ingegrepen, en misschien een beschavingsoffensief ingezet moet worden, zal het voortwoekeren.

  Trek Uw eigen conclusies.

  .

 356. Bor de Wolf zegt: 23-09-11 om 03:03

  @richard,
  Je schreef:
  ” Ik vind dat iedereen die in Nederland stemrecht heeft eerst een IQ-test moet doen waaruit moet blijken dat het IQ boven de 95 moet uitkomen. Wat zou de PVV wegsmelten……… ”

  Mijn idee! Feitelijk is de democratie een slecht systeem. Vind ik al jaren. De meerderheid is dom dus je krijgt ook een domme regering.
  Maar ja dat is ethisch ook weer niet verantwoord en tevens discriminerend.
  Dat is hetzelfde wanneer het gaat over de EU banken, beurzen enz.
  “Slimme” mensen kunnen ook hele domme beslissingen nemen en mensen met een hoog IQ zijn ook niet altijd volledig tot in detail op de hoogte van bepaalde problematiek.
  Dus tsja, dan ben je weer terug bij af.
  Maar het zou wel goed zijn als er een hoop domme mensen de moed weer gaan verliezen en niet meer gaan stemmen.
  Momenteel zijn er teveel domme mensen die op een domme Partij hebben gestemd. Dat is dus de reden waarom er aan populisme gedaan wordt.
  Zaken lekker simpel voorstellen middels kroegtaal.
  Daar gokt Wilders op.

  Een referendum over Griekenland ? Echt niet doen !
  Maar ja, dat is ook wat Wilders gebruikt in z’n tactiek.
  Herhaling van stappen. Hij doet het elke keer weer.
  stap1.
  Schelden, mopperen grof beledigen.
  stap 2.
  Actie geeft reactie van de “gevestigde orde”
  stap 3.
  In de slachtofferrol gaan zitten.

  En hoppa; De simpele burger herkent zichzelf en was allang weer vergeten dat Wilders beloftes had gemaakt die hij niet nakomt.
  Nee het is Cohen die fout is. Schuld afschuiven dus.

  Echt een toffe Peer die Wilders. Hij pakt de gevestigde orde echt goed aan. Dat is het beeld dat blijft hangen.

  Daar gokt Wilders op. Straks zegt het CDA vertrouwen op en Wilders zit weer gebeiteld. Hij had nml niks gedaan en hij krijgt (alweer !) z’n underdog positie voor elkaar.

  Voor ons vrij simpel door heen te prikken. Nou die andere slimme kiezers nog.

 357. Joop zegt: 23-09-11 om 04:04

  Wat een wanvertoning. Nederland moet zich schamen voor een apenkabinet als dit. CDA en VVD moeten dit niet pikken. Eruit en met echte heren verder regeren. Woon gelukkig in het buitenland… wens alle Nederlanders veel succes en vooral veel moed om weer een regering te krijgen die het land verdient!

 358. Wim v O zegt: 23-09-11 om 04:37

  Dit is nu een typisch voorbeeld van Nederlandse onbeschoftheid, waar het buitenland zich zo aan ergert en waar de Nederlanders zo trots op zijn. “Het moet allemaal kunnen. Wij zijn zo’n tolerant volk”. Dat dit toch te ver gaat is de verantwoordelijkheid van de voorzitter van de kamer. Als zij dit toelaat is er kennelijk niets mis. De leden van het parlement hebben haar gekozen en kunnen/moeten haar hierop aanspreken. Ik ben blij dat ik niet in Nederland woon en ook nooit een stem uitbreng. In de UK zou zoiets nooit kunnen gebeuren. The House of Commons kan erg luiddruchtig zijn, maar een scheldpartij zoals bij jullie zal nooit ongestraft blijven.

 359. enhiguette zegt: 23-09-11 om 04:38

  Waarom niet voor de kamer(voorzitter) net zulke spelregels als voor dit blog?? Zou me wel praktisch lijken…

 360. o van mierlo zegt: 23-09-11 om 04:49

  Dhr, Wilders is volksvertegenwoordiger. Mijn inziens vertegenwoordigd hij op uitmuntende wijze de stem des volks die op hem kiest. God beware ons…

 361. John Mommers zegt: 23-09-11 om 06:49

  Wilders,LOVE HIM OR HATE HIM…
  Gisteren zat ik sinds vele jaren weer eens te kijken naar begrotingsdebat via internet.en ik was bijna ingedut totdat de heer Wilders weer eens aan het woord was,ik schrok weer wakker en heb de verdere uitzending tot 03.00 uur zitten te bekijken (tijdverschil met Nederland + 6 uur)
  De vraag of dit nu allemaal maar moet kunnen,is hier niet aan de orde denk ik,als je ziet wat voor een bagger en rotzooi er op de Nederlandse tv, ten toon word gesteld,vond ik het nog niet zo erg,wat de heer Wilders zei.
  Ik zie ook veel mensen reageren met normen en waarde en respect.
  Is het niet zo dat straks ouderen die min of meer dit land na de tweede wereldoorlog hebben mee opgebouwd,jaren hard hebben gewerkt, min of meer aan hun lot worden overgelaten ?
  Is het niet(nog) steeds zo dat wanneer een (zogenaamde) Manager een kapitale fout maakt hij een gouden Handdruk,(oprotpremie)van enkele tonnen,krijgt?
  Is het niet zo dat de grote banken die ons in deze en toekomstige economische crisis hebben geplaatst zonder dat dat enige consequenties,heeft gehad voor de verantwoordelijke managers?
  Waar zijn hier dan de normen en waarden?

  Is het ook niet zo dat de heer Wilders een van de kleinere partijen,in de Nederlandse politiek al 2 dagen voorpagina nieuws is,zonder dat hij echt een zinvolle bijdrage aan het debat levert.
  Is het niet zo dat er nu meer mensen naar het begrotingsdebat kijken nu de heer Wilders,mee mag debatteren,(of zijn mening geven) dan voorheen,omdat je weet dat er iets(al dan niet schokkends) gaat gebeuren,daarom keek heel Nederland toch ook in de jaren 90 naar Paul de leeuw,wat volgens mij wat verder ging dan ”doe eens normaal man” omdat je wist dat er iets ging gebeuren waar heel Nederland de volgende dag over sprak,en trok en trekt Youp van het Hek toch volle zalen,omdat je weet dat er een hoop geschreeuw,en grove taal in zijn programma(s) zit.
  ik zou dan ook willen voorstellen om volgend jaar het begrotingsdebat bij 1 van de commerciële zenders van John de Mol uit te zenden word zeker een kijkcijfer hit met veel reclame tussendoor wat dan weer wat nieuwe arbeidsplaatsen oplevert,en dat vertaald zich dan weer in meer inkomsten dus beter voor de economie,hoeven we dan misschien volgend jaar,minder te bezuinigen.

  Is het niet zo dat het CDA en de VVD dit over zich zelf hebben afgeroepen om in zee te gaan met de PVV,beide partijen wisten van te voren,uit wat voor een hout de heer Wilders is gesneden,en dat hij zijn mening niet onder stoelen of banken steekt,dat hij van zijn hart geen moordkuil maakt,en ga zo maar door.
  Je kan van de heer Wilders zeggen wat je wilt ik denk dat hij op dit moment 1 van de slimste politicus in Nederland is,om als gedoog partner in het kabinet plaats te nemen,of je het nu eens bent of niet met het beleid van de heer wilders.
  CDA en de VVD hebben concessies moeten doen om te kunnen regeren.
  De PVV heeft gekregen wat het wilde met het emigratiebeleid.
  De heer Wilders kan min of meer zeggen wat hij wil omdat CDA en VVD er wel afstand van kunnen nemen,maar zullen de heer Wilders nooit (in deze situatie ) berispen of op het matje(torentje) roepen over zijn uitlatingen
  En als laatste hij eist al 2 dagen alle aandacht op van alle media,wat volgens mij weer ten goede komt aan de PVV.

  Is het gedrag van de Minister President de heer Rutte dan wel goed te praten,hij werd dan wel geprovoceerd ,door de heer Wilders,maar ging daar vrolijk op in om “doe zelf eens normaal”) tegen de heer Wilders te zeggen,jammer genoeg stopte de voorzitter van de 2de kamer dit debat,had graag gezien waar dit toe geleid zou hebben.
  Waar waren de Dames en Heren van de 2de kamer ? angstig stil is dit niet een beetje met 2 maten meten?
  Overigens dit incident toonde aan hoe zwak en on -president waardig de Heer Rutte is.De Heer Rutte is na mijn bescheiden mening niet bekwaam om Nederland door deze moeilijke periode te leiden.
  Nadat de Heer Rutte totaal de controle over zijn eigen beantwoording van de vragen van de kamer verloor,kwam hij met een naar mijn mening met een zeer zwak en laf antwoord namelijk zich schuilen achter een uitspraak van een Rechtbank in Amsterdam,omdat hij weet dat hij de Heer Wilders meer nodig heeft,dan andersom,ik denk dat zijn partijgenoot de heer Wiegel (of elke andere voormalig Minister President) hier,zeer anders(professioneler) op gereageerd zou hebben.
  Als men deze reactie mag vertalen naar de daadkracht van dit kabinet en met name onze Minister President,dan mogen wij de komende jaren ons hart vasthouden.

  Verder denk ik dat de heer Wilders een legitiem punt heeft als hij vraagt waar alle verontwaardigde Dames en Heren waren toen de heer Marijnisen enkele jaren geleden meer gepeperde uitspraken deed dan ”doe eens normaal man”

  De vraag ”
  Doe eens normaal! Kan dat in het parlement?

  we hebben gisteren gezien dat dat kan,de vraag zou echter moeten zijn moet de media hier al 2 dagen ALLE aandacht aan schenken,of moeten we het gewoon negeren?

 362. rob zegt: 23-09-11 om 07:08

  Kut-marokkaan is ook toch alweer ingeburgerd (Oudkerk-Cohen) dan is doe eens normaal echt iets voor de oude-jaars-toespraak en een gevierde uitdrukking op alle scholen…. GEWELDIG

 363. Moet kunnen. De reacties van anderen zijn veel te soft. Ik wacht nog op Japanse toestanden, waarop politici oof fysiek elkaar te lijf gaan.

 364. Dan zegt: 23-09-11 om 07:35

  Het gepeupel heeft met hun stem op de PVV gekozen voor dit soort “echtelijke ruzies” en platvloerse gedragingen die het vertrouwen in de politiek van bijna niets tot minder dan nul hebben teruggebracht.
  Hiermee geeft de politiek aan volslagen onmachtig te zijn zonder enige leiderschapskwaliteiten.
  Mensen in NL: u laat u uw centen afpakken door een onwaardig bestuur.
  Dit kabinet zegt: ieder voor zich, wij kunnen niets positiefs voor u betekenen.

  Een klucht zou ik willen zeggen als het maar niet zoveel geld kostte.

 365. W.Hoff zegt: 23-09-11 om 07:36

  Wat Wilders doet is niet bepaald elegant. Maar let op de fatsoensfacade van de heer Pechthold . Hij richt zich tot de ‘mannenbroeders’ van de SGP. Ook dit is een toon. Heeft veel weg van een denigrerende, sarcastische en bestempelende toonzetting. Ook hier wordt religie gebagataliseerd toch?

 366. miriamw74 zegt: 23-09-11 om 07:47

  Ieder mens kan op ieder tijdstip in welke omgeving hij/zij zich bevindt een eerste reactie geven vanuit z’n/haar tenen ‘beeldspraak’ wat sneller gezegd is dan er over nagedacht te hebben. Ik neem aan dat niet ieder van het parlement 24 uur 7 dagen in de week in z’n kouwe strakke parlements kloffie zit! Wilders compliment; recht voor z’n raap! Next time in hun kouwe strakke taalgebruik je eigen uiten met een glimlach. Wilders; Nooit geen blad scheinheilig voor je mond houden, Eerlijkheid in jouw taalgebruik duurt het langst in welke positie dan ook in de maatschappij!

 367. Kees zegt: 23-09-11 om 07:55

  Beste mensen, begrijp dat ons parlement in de eerste plaats een afspiegeling is van onze maatschappij. Dat zijn wij! Schrik en kijk dichterbij. Hoe gaat het thuis? in jullie directe omgeving?
  Ja, de geveinsde tolerantie gaat een kant op waar we vraagtekens bij kunnen hebben, maar werken we daar eigenlijk niet allemaal aan mee? Wat er gisteren gebeurde tussen Wilders en Rutte is een spiegel. Het wordt hoog tijd daar eens wat vaker in te kijken…

 368. nynke zegt: 23-09-11 om 07:58

  Wilders woorden getuigen dat het inhoudelijke debat hem wat te veel werd. Standaard reactie van mensen die even geen woorden hebben en dan maar zinloze woorden roepen om je zwakte te verbergen. Triets!
  Als de kamer dit soort taalgebruik tolereerd, dan wordt de Nederlandse politiek een reality soap, waar iedereen kan smullen van de beledigingen die heen en weer worden gegooid. We hebben allemaal gezien in de reality show ‘de Villa’ dat dat tot helemaal niks leidt.

  Graag terug naar beleefdheid (waarden en normen) en vooral inhoud! En als dat te moeilijk is, dan hoor je gewoon niet in de kamer.

 369. Henk van Ingrid zegt: 23-09-11 om 07:59

  Wat is normaal?

  Wie moet er normaal doen?

  Waarom moet iemand normaal doen?

  Is normaal doen wel normaal?

  ‘Normaal’ is dat iemand die die zich bezig houdt met een uiterste waarde en glad is als een aal?

  Of is Normaal een gerecht waarin een Nor is verwerkt?

  Doe ik wel normaal?

  Willen we wel normaal doen?

  Willen we dat iedereen normaal moet doen.

  Moeten we zelf normaal doen?

  De enige die echt Normaal doet, dat is Bennie, toch?

  De normale groeten,
  Henk van Ingrid

  PS. Is normaal gebruikelijk?

 370. nynke zegt: 23-09-11 om 08:00

  reactie op Wim v O. Je zou eens naar de politiek in Australia moeten kijken, dat gaat echt helemaal nergens over. 0 inhoud en alleen maar vingertjes wijzen. Schandalig en ik erger me kapot aan. Nederland is nog niet zo ver en hoop dat het zo blijft.

 371. Dico van Ooijen zegt: 23-09-11 om 08:19

  het is jammer dat de media (ja, jullie dus ook) zich zo focussen op de wijze waarop en niet op de inhoud, waar het in de Kamer WEL meer dan 90% over ging en in het journaal gaat het in overgrote deel over de wijze waarop.
  Jullie geven dus een volstrekt verkeerd beeld van de situatie waar de poltici best behoorlijk mee om kunnen gaan.
  Door zoveel aandacht aan Wilders te geven promoten jullie hem bovendien op een gigantische manier. Alles waar je aandacht aan geeft groeit namelijk.
  Helaas is dat HELEMAAL NIET jullie taak als media !!!!!!!

 372. Wilders is mss wat losser in zijn uitspraken, dan zijn medecollegas, toch nimmer onfatsoendelijk. doe eens normaal man is iets wat je uit als je het echt niet ermee eens bent, ook zou je ervoor kunnen kiezen om het in een ander zinsverband te formuleren, zoals flikker op mongool. of rotop idioot. dit deed hij natuurlijk niet, maar daar hij niet geliefd is bij velen, is het natuurlijk logisch dat we over dit hier weer moeten discucieeren. ik vind het KAN en het MAG!

 373. Gila zegt: 23-09-11 om 08:24

  Respect, daar staat onze maatschappij toch voor? Ik vind de uitspraken van Dhr. Wilders steeds respectlozer worden. Hij wil graag serieus genomen worden, iemand die zich op deze manier uit krijgt van mij géén respect en wordt absoluut niet serieus genomen.
  Dhr. Rutte had beter niet kunnen reageren alhoewel ik begrijp zijn reactie.

 374. Tja zegt: 23-09-11 om 09:18

  Volslagen onacceptabel. De man heeft een voorbeeldfunctie. We willen dat onze samenleving minder verloedert. Dan helpt het niet als Geert te pas en te onpas bijnamen voor mensen verzint en populaire taal gaat gebruiken in een politiek debat. Politici worden geacht dit soort opmerkingen niet te hoeven maken, omdat ze het op politieke wijze zouden moeten kunnen zeggen. Wat dat betreft zou ik op het eerste gezicht zeggen dat Geert zijn examen als politicus niet heeft gehaald. Echter, hij doet het expres en dat weten we allemaal. Het is geoefend omdat het de stem van de man van de straat aan zijn kant wint. Zelfs al verkoopt hij nog zoveel onzin en komt hij met no zoveel onmogelijke oplossingen die hij nooit van plan is in te lossen, dan nog zal iemand die deze taal in zijn normale leven bezigt eerder op hem stemmen dan op iemand die hetzelfde fatsoenlijk probeert te brengen.

 375. Jannenman zegt: 23-09-11 om 09:28

  Tot welke hoogte het onbegrip tussen de inwoners van NL is gestegen kun je hier lezen in de reacties. In die context mag je “doe eens normaal’ ook zien. Het is een paradoxale boodschap, maar referereert aan een gezamelijk gedeelde moraal. Aangezien er niet meer een grote sociale groep is, maar allerlei kleine groepjes, is er ook geen sprake meer van gedeelde normen en waarden. Je leest de uitwerking daarvan dagelijks in de krant. Men spreekt niet eens meer dezelfde taal en waar men dat nog poogt is het van dermate lage kwaliteit dat van communicatie nog amper sprake is. En dat is deels gevolg van multikultuur (waar het allochtonen betreft en hun invloed op wat was), deels door veranderde verhoudingen tussen sexen, deels door kwadratische versnellende veranderingen (generatiekloven inmiddels, per 10 jaar grofweg), deels ook door Amerikaanse invloeden, mn film en schreeuwerige cartoons. En zo nog wel een boel dingen ws als ik er even verder over denk. Hoe dan ook een niet te voorkomen verschijnsel dat alleen zal toenemen. Er is geen enkele poging van alle politieke partijen (behalve van pvv) die – al dan niet bewust- iets tegen dit verschijnsel wil doen. Het zal leiden tot volledig onbegrip, totale miscommunicatie, gevolgd door schelden en dan vechten. En dat is niet de schuld van Wilders, maar van een versplinterd volk dat al zeker 40 jaar bezig is te polariseren. Dat is nu je multikultuur. En dat was precies de reden dat ik er altijd tegen ben geweest. En ieder weldenkend mens met mij, want elk land dat van origine dit probleem binnen de landsgrenzen heeft (staten liegen, tenzij de staat het volk is), probeert er op alle mogelijke manieren vanaf te komen; in ultimo middels genocide.
  Gefeliciteerd goedbedoelende sukkels. U bent er bijna.

 376. Hans M zegt: 23-09-11 om 09:44

  Ja, was het nu echt zo erg? doe es normaal, dat doet toch niemand pijn? Wat wel pijn doet, is dat ze geen referendum willen houden i.v.m. Griekenland. De burger betekend helemaal niks bij de overige partijen. Van Cohen wordt ik echt moe, die man heeft echt niks bij te dragen, constant Wilders treiteren en uitlokken. Wilders je doet goed werk, en blijf maar lekker normaal doen. Mensen zijn het stelen uit de portemonnee zat. We moeten bezuinigen, das logisch, maar al het geld brengen naar een land waarvan je het nooit terug gaat krijgen, NEE dat moeten we niet doen. Vergeet dat land en we hoeven niet te bezuinigen, komende jaren niet. Nederland heeft het altijd al gered, ook kunnen we zonder de EU, geloof mij maar. In Den Haag zijn ze gewoon te schijterig, maar Nederland is tot veel in staat, heel VEEL. Heren succes….pff wat verdienen die mensen hun geld makkelijk.

 377. Birgit zegt: 23-09-11 om 09:56

  Hetgeen is aan het ontstaan in het parlement is mijn inziens omdat het toneelspel dat jarenlang gespeeld is geworden in Den Haag, niet meer werkt. Wilders staat sterk. Het volk stemt massaal voor deze man. Het volk spreekt middels hem. Wil niet langer geloven in het spel dat gespeeld wordt in Den Haag maar ziet meer en meer in de mooie praatjes niet nagekomen worden. Ik ben zelf nooit erg geïnteresseerd geweest in politieke zaken omdat het altijd erg doods was. Nu wordt er eindelijk gesproken. De burger is de dupe van het softe gedoe van de afgelopen jaren, ze pikken het niet meer. En nu begint Den Haag lichtelijk te paniekeren. Ze willen zich nu allemaal massaal op Wilders storten maar slimmer zou zijn als ze hun ogen eens openen en zien dat het de burger is die het zat is. De burger wil eindelijk eens serieus worden genomen. Ik voorspel nog meer aanhangers van wi

 378. Ricardo zegt: 23-09-11 om 09:58

  Met zijn ‘straatvoetbal’ vertegenwoordigt Wilders ook een deel van Nederland. Ik zei in de jaren tachtig ten tijde van Janmaat al dat zijn boodschap in principe 1/3 van de burgers aantrekt. Dat denk ik zeker met de persoon Wilders en zijn manier van politiek bedrijven. Inderdaad een stuk rood vlees in de arena gooien en zien wat er gebeurt. Een mooie metafoor van een premier die ondanks deze discussie persoonlijk en inhoudelijk overeind bleef. Vergeleken bij hem is Wilders een kleinzielige patjepeeër zonder boodschap.

  Op zich kan in het parlement veel. Zelfs meer als voor de jaren negentig toen grof taalgebruik achteraf uit de Handelingen geschrapt werd. Maar het elkaar rechtstreeks aanpakken zonder via de voorzitter te praten kan dus niet. Daarom werden Wilders en Rutte terecht afgehamerd en tot de orde geroepen.

  Het valt me zowizo op dat veel Kamerleden niet meer weten dat je altijd via de voorzitter moet spreken. Ook hier duidelijk een afnemende kennis van omgangsvormen en verruwing van het politieke spel. Ook hier steeds meer ordinaire volkscultuur en minder verfijning. Dat natuurlijk ook altijd iets heeft van een vrij dun vernisje, zeker in tijden zoals nu: van grote onzekerheid en crisis.

 379. Birgit zegt: 23-09-11 om 10:01

  Ik voorspel nog meer aanhangers voor Wilders bij volgende verkiezingen. Ze kunnen Wilders wel altijd onderuit willen blijven halen om zijn opvattingen over het geloof. Ze proberen mensen zo te misleiden voor hetgene hij werkelijk voor staat; de burger. Eindelijk hebben we een stem. En als we al gaan praten over onbeschoftheid over de uitdrukking ‘doe ff normaal man’… tja… Er zouden eens hardere woorden mogen vallen om het showspel dat er jaren gespeeld is geworden. Het wordt tijd voor hele grote veranderingen.

 380. Margriet zegt: 23-09-11 om 10:13

  Beste Henk en Ingrid,

  Even een vraagje… Wat zouden jullie ervan vinden als jullie zoontje tegen de meester zei: “Doe eens normaal man?” Vinden jullie dat normaal? Vinden jullie dat zoiets moet kunnen? Of vinden jullie dat misschien vet gaaf, net als zijn vriendjes die zitten te lachen op de achterste bankjes?

  Ik durf te wedden dat jullie daar niet blij van worden. Misschien schamen jullie je zelfs wel voor jullie zoon en hopen jullie stiekem dat de meester hem eens flink de waarheid zal zeggen (zelf durven jullie dat misschien niet zo goed).

  Wat jullie Geert doet, beste Henk en Ingrid, is de orde in de klas verstoren en het gezag van de meester ondermijnen. En die orde is nodig om goed te kunnen lesgeven en leren en dat gezag van de meester is nodig om goed leiding te kunnen geven aan de klas. Ik denk dat jullie dat wel met me eens zijn, of niet?

  Jullie Geert zegt zulke dingen tegen de meester om keet te trappen en daarmee vriendjes te maken en dat lukt prima want de halve klas ligt in een deuk, maar hij doet het ook om de aandacht af te leiden van het feit dat hij eigenlijk helemaal niks te zeggen heeft en al helemaal niks te bieden heeft. Hij doet het om te verbloemen dat hij eigenlijk een zielig jongetje is dat alleen maar kan haten en honen.

  Ik denk dus Henk en Ingrid, dat er voor jullie zoontje weinig anders opzit dan het ouderwetse verbeteringsgesticht.(En wees eens eerlijk, jullie zijn vast ook wel een beetje opgelucht dat jullie dan van dat ettertje af zijn, of niet?)

 381. Wim Sanders zegt: 23-09-11 om 10:18

  Om te beginnenn wil ik aangeven dat een uitspraak zoals: “Doe eens normaal man!” iets heel anders is dan schelden en vloeken zoals bijvoorbeeld “klootzak” en dergelijke.

  Ik denk ook dat men de uitspraak moet zien in de gehele context en rekening moet houden met de dubbele moraal die vanuit de politiek regelmatig jegens Geert Wilders wordt gehanteerd.

  Of ik het nu inhoudelijk eens ben met Geert Wilders doet hier niet ter zaken, maar ik kan mij wel voorstellen dat Mark Rutten met het ‘vervormen’ van de oorspronkelijke woorden: “Daar komt de Islamitische aap uit de mouw.” naar het iemand uitschelden voor “Islamitsche aap” de woede van Geert Wilders op z’n dak haalde.

  De kern van de uitspraak: “Aha, hier komen de ware bedoelingen, gezien vanuit de Islamitsche belangen, aan het licht!” werd hiermee immers volledig uit het verband gerukt.

  Overigens vind ik dat Mark Rutten, na zijn korte emotionele wederreactie naar Geert Wilders toe, de zaken weer buitengewoon professioneel oppakte. Hiervoor mijn oprechte complimenten!

  Het leek erop de leden van de oppositie er een groter probleem van maakten dan Mark Rutten zelf.

  Ik zou kunnen zeggen “Aha, daar komt de electorale aap uit de mouw!”, maar doen moet u mij a.u.b. niet verkeerd citeren.

  Kortom:
  Moet het vogens mij gangbare taal worden? Nee!
  Kan het wel eens voorkomen bij een emotionele (uitgelokte) reactie? Ja!

 382. Wim Sanders zegt: 23-09-11 om 10:21

  Mark Rutten moet natuurlijk Mark Rutte zijn. Dom van mij, sorry!

 383. Peter B zegt: 23-09-11 om 10:28

  Lees de reacties op dit onderwerp en je leest hoe ons land er voor staat…. Verruwing van de taal en de maatschappij in zijn geheel, groepen mensen die steeds verder van elkaar af komen te staan, individualisering, polarisering en ga zo maar door.

  In de Tweede Kamer dient m.i. geen “straattaal” gebruikt te worden, maar dient men met fatsoen én respect (voor zowel de mens als het ambt (leden van het Kabinet en Kamerleden) met en tegen elkaar gesproken te worden. Woorden die de afgelopen dagen gebezigd (doe even normaal joh, kleuter, bedrijfspoedel, etc.) zijn dan ook niet op hun plek in de Kamer.
  Daarnaast: wat een figuur slaan we (wederom) in het buitenland…..

  Ik pleit voor een soort “fatsoensnorm” die de fractievoorzitters met elkaar kunnen afspreken. Hierin kan worden besproken wat wel en niet kan in een debat. Op deze wijze voorkom je dat we (zoals de afgelopen dagen) alleen maar over de toon van het debat praten en niet over de inhoud!

 384. Patrick(VVD) zegt: 23-09-11 om 10:29

  Normaal gesproken zou dit niet moeten kunnen. Maar een volwassen iemand met het verstandelijk vermogen van een 4-jarige kleuter kun je het niet kwalijk nemen.

 385. G.B. zegt: 23-09-11 om 10:31

  Volgens een peiling is het grootste deel van de PVV-achterban het eens met de woordkeus en de toon ervan van de heer Wilders. Dat is veelzeggend, aangezien dit woordgebruik thuishoort bij de laagsten in de samenleving. Mensen die bewust geen opleiding hebben omdat dat stoer is, en die vooraan staan als er een Maasgebouw of een feestterrein in Hoek van Holland moet worden bestormd.

  Ik vraag mij echter af wat de VVD-aanhang vindt van de klunnelige onprofessionele puberreacties van de heer Rutte, op het wangedrag van de heer Wilders…

 386. jools zegt: 23-09-11 om 10:32

  Ik vind het best wel lachwekkend hoe velen voor de MP opkomen. Was hij het niet die zo slecht kon rekenen en er een miljard meer of minder naast zat met de Nederlandse bijdrage aan Griekenland ? De meeste reageren hier blindelings zonder daadwerkelijk het debat terug te bekijken zoals de MP voorstelde, en HOREN wat er dus wel werd gezegd. GW heeft niets verkeerds gezegd. Het was de MP die dingen verkeerd uitlegde, de “aap uit de mouw” verhaal. Eerlijkheid gaat voor alles, dat heeft niet met vrijheid van meningsuiting te maken. Geen openlijk Griekenland debat en wat het financieel inhoudt voor Nederland, maar daar horen we de MP aanhangers niet over. GW wilt liever geen geld verspillen, de MP aanhang wel…ik kan nog wel even doorgaan.

 387. Stan zegt: 23-09-11 om 10:34

  Het gaat hier om in totaal geteld 4 woorden waar het nu zowat heel de dag over gaat. Dat ze maar eens normaal doen! Alleen maar dat gezeur over Wilders. Dat de rest maar is niet zo schijnheilig doet de hele dag. Er is wel een groter probleem dan deze 4 woorden waar ze zichzelf beter druk om kunnen maken! Petje af Wilders maak ze maar is wakker daar!

 388. Cedric zegt: 23-09-11 om 10:41

  Mijn bezwaar tegen de heer Wilders is dat hij met twee maten meet: hij mag anderen schofferen en beledigen, maar wanneer hij zelf tegenwind krijgt, voelt hij zich in zijn kuif gepikt. Hij pleit voor vrijheid van meningsuiting, maar alleen voor mensen die zijn mening delen – diegenen die dat niet doen moeten op ‘nonactief’ gesteld worden. En hij pleit voor westerse waarden & demcoratie – maar zijn partij kent geen interne democratie. Hij pleit voor ‘kopvoddentaks’ en ‘knieschoten’ en noemt vervolgens alle Nederlandse moskeeen (waar hij waarschijnlijk nog nooit geweest is) ‘haatpaleizen’. Wie roept hier nu op tot haat? Mijn bezwaar tegen zijn taal was niet de opmerkingen over poedels e.d., maar wederom de onjuistheid ervan: hij beschuldigt Cohen van gedogen, terwijl de PVV-leider zelf een gedoogakkoord ondertekent heeft en uitvoert. Misschien is er enige ruimte voor pittige taal in debat – voor onjuiste of inconsistente taal echter niet.

 389. john jorissen zegt: 23-09-11 om 10:52

  doe toch eens allemaal normaal.
  Hoog tijd dat de heren zich eens verdiepen in de gangbare taal buiten het binnenhof.
  Zoals Wilders zelf al zei; Balkenende werd betiteld als schoothondje van Bush en Marijnissen riep ooit flapdrol in de kamer. Hier werd veel minder aandacht aan besteed.
  Maw laat Wilders roepen voor zijn achterban en kijk meer naar de “resultaten” die deze regering probeert te boeken.

 390. Ricardo zegt: 23-09-11 om 10:56

  Ook Wilders mag er meer rekening mee gaan houden dat het minderheidskabinet de PVV als het echt onwerkbaar wordt gewoon inruilt voor een andere coalitie. Daar heeft dit kabinet in principe zelfs geen verkiezingen voor nodig. Toegegeven, het is onwaarschijnlijk maar dan kan het ‘valse keffertje’ zelfs plaats maken voor een ‘bedrijfspoedel’. Juist om de economie op gang te houden.

 391. els zegt: 23-09-11 om 11:08

  Is prima, geen verkeerd woord gezegt. Het zorgt ervoor dat zelfs de jeugd zich voor politiek gaat interresseren juist door het normale taal gebruik! laten we wel wezen; doe normaal man, is normale taal!!!!

 392. Klaas zegt: 23-09-11 om 11:22

  @ Bernhardus Annen zegt: 22-09-11 om 18:09

  Vind er nogal verschil in zitten als tegen iemand stoephoer zegt of doe es normaal man. Wat Wilders zegt word altijd vergroot en uitgelicht. Hij word zovaak uitgemaakt voor extremist en vergeleken met dictators e.d. De linkse lieders hebben eigenlijk geen argumenten tegen Wilders dus gaan ze het hierover zeuren en zeiken. Luister maar naar BNR.

 393. Ton Begijn zegt: 23-09-11 om 11:26

  Onfatsoen maakt de samenleving minder leefbaar. Daar hebben we dagelijks last van. Mensen die anderen gemakkelijk onfatsoenlijk bejegenen zijn minder betrouwbaar en worden daar, of ze nou willen of niet, op enig moment op afgerekend. Niet doen dus.

 394. ongerust zegt: 23-09-11 om 11:27

  Alles moet maar kunnen volgens de PVV aanhanger,
  Ik ben van mening dat dhr Wilders het fatsoen aantast, en door deze uitspraken alleen maar populairder word bij de Nederlander, die dit zelfde taalgebruik hanteert.
  Hij zit in een machtspositie, en misbruikt deze.
  Ik roep elke Nederlander die normaal kan nadenken op bij de volgende verkiezingen te gaan stemmen, en alles te stemmen, behalve de PVV, want als je dit taalgebruik en deze manier van reageren toestaat, dan schelden ze elkaar een volgende keer het parlement uit, en is de volgende stap met elkaar op de vuist gaan?
  hoezo een afspiegeling van de samenleving, let wel “samen”!!!!!!!(leving).

 395. Birgit zegt: 23-09-11 om 11:48

  Verontrustend om te zien hoe hier personen zelfs elkaar gaan aanspreken.

  Een ieder heeft hier recht op zijn of haar eigen mening. Het feit dat hier mensen worden aansproken op hun mening laat precies zien wat er in de politiek ook gebeurd. Wie heeft het recht zich meester te noemen? Wie bepaalt wetten en regels? De rechten behoren bij het volk te liggen en niet de dik betaalde mannetjes in Den Haag.

  Het gaat hier over het onder de duim willen houden van de mensen en dat wordt steeds moeilijker. Mensen willen niet langer met de meute meelopen maar willen nu eens eindelijk dat er een vuist op tafel geslagen wordt. Er zitten hier naar mijn mening wat mensen interessant te doen met sjieke woorden en het ‘via de voorzitter moeten praten’ mensen; de koek is op. Het wordt tijd voor verandering.

  Dat hele softe gedoe daar in Den Haag is zo verleden tijd. Het volk begint wakker te worden. Niemand zegt mij wanneer ik mag praten en hoe ik mag praten. Dhr. Wilders smijt niet met scheldwoorden. Dhr. Wilders spreekt duidelijke taal en daar worden we o zo bang van… Diep triest.

 396. Margriet zegt: 23-09-11 om 12:03

  Zeg @Els (23-9, 11:08), weet je wel wat je zegt? Zou jij het echt normaal vinden als jouw kinderen “doe toch eens normaal man” zouden zeggen tegen hun meester op school? Want dat is wat hier gebeurt, alleen is hier de school het parlement. Door dit soort woorden te gebruiken tegen de premier, wordt de orde verstoord en het gezag van de premier ondermijnd. Natuurlijk is de premier op deze manier aanvallen leuk en maak je er veel vriendjes mee, maar het is wel heel iets anders dan de premier aanvallen op zijn beleid. Het is geen politiek bedrijven, maar jezelf buiten de orde plaatsen. Het is eigenlijk schoppen tegen het democratie zelf. Ik zou me nog maar eens achter de oren krabben, @Els.

 397. Anna zegt: 23-09-11 om 12:11

  Nee ik vind dit niet kunnen. Ze zitten niet in de kroeg, maar in de Tweede Kamer waar elke beweging door heel Nederland wordt gevolgd. Misschien is het wel de taal van het volk, maar dat betekent nog niet dat deze taal ook gebruikt mag worden in de Tweede Kamer.

  Wilders spreekt de taal van het volk, maar ik heb meer vertrouwen in mensen die debatteren die dat niet doen, en dan maar in een taal die niet voor iedereen te begrijpen is.

 398. Rutte gaf een verkeerde voorstelling van zaken over de ‘aap uit de mouw’ en luisterde niet naar hetgeen Wilders zei. In een emotie kan dan zoiets gezegd worden. Laten we er niet zo moeilijk over doen. PVDA en de rest willen gewoon dat het kabinet valt. Marc maak je niet druk, ga zo door. Al die onduidelijke mekkerpraatjes, daar hebben we ook niets aan. Kom op, we leven in 2011, een belediging is heel wat anders dan die paar woorden doe gewoon man.

 399. Bulderdoos zegt: 23-09-11 om 12:25

  De kreet “Doe eens normaal man” hoort niet thuis in de Tweede Kamer. Het is wat mij betreft een zwaktebod om je in dit soort rariteiten te uiten.

  Bovendien vind ik het vreemd dat de man die van Marokkaans straattuig respect, normen en waarden eist, zelf blijkbaar geen fatsoensgrenzen kent. Jammer.

 400. G.B. zegt: 23-09-11 om 12:39

  @Wilders spreekt de taal van het volk@

  Van welk volk?
  Niet van mij, maar uitsluitend van de laagsten in de samenleving. Van mensen dus die bewust geen opleiding hebben omdat dat stoer is, en die vooraan staan als er een Maasgebouw of een feestterrein in Hoek van Holland moet worden bestormd.

  Dat is volk waar ik niet bij wens te horen.

 401. wanneer het woordgebruik van Wilders tot de normale omgangstaal wordt verheven in de 2e kamer en het kabinet, dan is het einde zoek,en dan is het binnen de kortste tijd “normaal”… om de M.P. o.a. uit te schelden voor kl…z.., en de ministers als Zakkenvullers worden aangesproken enz. enz. Hoe ver willen mensen als, o.a. Els, gaan. Besefen die mensen wel wat ze zeggen. Hoe denken wij zelf , wanneer wij op de T.V zien hoe in het buitenland heel soms ministers en volks vertegenwoordigers rollend en vechtend tijdens een vergadering te keer gaan!!! Dat staat ons ook te wachten wanneer wij respect en fatsoen voor elkaar niet meer nodig achten, laat de straattaal maar de straattaal blijven en dat kan ook best wat fatsoenlijker worden, ik noem dat de verhuftering van de maatschappij . Maar laten ook mensen, als cabarettiers weer eens een voorbeeld nemen aan mensen als Wim Kan en Wim Sonneveld. Daar hoorde je nooit uitdrukkingen GVD GVD en nog een GVD, en daar vlogen ook nooit allerlei geslachts delen enz. over het toneel, Wij staan in het buitenland nu al bekend als een onbeschaafd verhuftigd volk. Recht voor zijn raap noemt men dat tegenwoordig. Ik noem dat ordinair en platvloers.

 402. Jac Arts zegt: 23-09-11 om 12:57

  Dat er een enkele keer onparlementaire taal wordt gebruikt kan ik billijken. De media smullen hier (helaas) van. Maar het lijkt me langzaamaan tijd worden dat onze volksvertegenwoordigers eens serieus met elkaar van gedachten wisselen over de inhoud. De problemen zijn groot genoeg. Zij zijn door het volk gekozen en krijgen hiervoor een ruime financiële vergoeding. Het is werk in een werkomgeving en geen kroeg waar je voor je plezier bent.
  Ik stel voor dat elke spreker in het parlement uitlatingen a la Wilders volkomen negeert en doorgaat op de inhoud. Zo niet dan hoor de als volksvertegenwoordiger daar niet thuis.

 403. marco zegt: 23-09-11 om 13:02

  Doe eens normaal man is de gebiedende wijs en daarom hoort deze toon niet tegen de minister president. Als het publieke domein wordt overgenomen door de “straat” betekent het einde van de democratie.
  Overigens werd ik ook wel heel erg geirriteerd van Pechtold met zijn geschreeuw maar dat terzijde, ze willen of moeten allen scoren dat is triest, het is net so nep of plastic geworden als de amerikaanse politiek, Hollywood rules, Nederland onwaardig. Het is daarmee een mediavertoning geworden en helaas van het niveau van een B-film

 404. Richard zegt: 23-09-11 om 13:06

  Heel jammer dat onze parlementariers er allemaal weer intrappen. Mensen met een jarenlange opleiding zien niet de strategie die door Wilders wordt aangewend. De “slachtoffers” van Wilders vervallen in emotionele reacties op de uitlatingen van Wilders.
  Hou op over taal van het volk! Want die hebben we niet in Nederland.
  Wilders, let op je woordkeuze en bedrijf de politiek op een volwassen manier….daar heb je meer aan. de keizer gaat je daar op afrekenen.

 405. Ricardo zegt: 23-09-11 om 13:10

  Zo’n Birgit laat precies zien waarom het inderdaad geen zin heeft om bepaalde mensen aan te spreken. Dit geldt zeker voor de PVV. Jammer is dat zij dit niet ziet. Het is nooit zo dat een bepaalde politieke partij alle waarheid en wijsheid in apcht heeft. In Den Haag is het gedoe ook niet soft maar meestal zakelijk en inhoudelijk. Vandaar ook mijn opmerking over een nu iets meer mogelijk inruilen van de PVV als men daar blijft kiezen voor ongeremd rellen. In Den Haag aan het Binnenhof gaat het echt veel minder om persoonlijke aanvallen en discriminatie van bepaalde groepen dan Wilders en zijn zootje deels croimineel aantoonbaar ongeregeld graag zouden zien. Sommige afrekeningen vinden pas veel later plaats. Dit geldt niet alleen voor de tegenstanders maar ook voor de voorstanders van de politiek van Wilders. Zoals gezegd: ook het valse keffertje kan zijn hand overspelen en indien het landsbelang door zijn toedoen echt in het geding komt makkelijk ingeruild worden voor een andere partner.

 406. Ricardo zegt: 23-09-11 om 13:12

  Met excuses voor de taalfouten, ook ik ben maar een mens..

 407. Jean-Marc zegt: 23-09-11 om 13:16

  Nee, ik vind het niet kunnen, wat Wilders heeft gezegd. Niet alleen wat hij heeft gezegd maar ook hoe hij het gezegd heeft.
  Het verbaasd mij niet dat heel veel mensen het taalgebruik van G.Wilders ‘normaal’ vinden. In het dagelijks leven gaan mensen om deze wijze met elkaar om. zo diep is het huidige Nederland gezakt. Triest hoor, als deze mentaliteit als ‘ normaal ‘ wordt beschouwen dat zelf onze premier het taalgebruik ‘ van G.Wilders normaal ‘ vindt.
  Misschien moet ik gaan verhuizen naar een minder rijk maar beschaafder land.

 408. Carel zegt: 23-09-11 om 13:24

  Wilders wordt door diverse bevolkingsgroepen bedreigd door een zelf destructief gedrag en ontolerabele uitspraken. Nu wordt hij ook al in de kamer door een meerderheid met de nek aangekeken. Is hij wellicht bezig? Om zijn necrologie voor de geschiedenis vast te leggen. Dan kunnen anderen over hem ze hebben hem gedemoniseerd als hij er niet meer is door welke oorzaak dan ook. Een kind op een lagere school geeft vaak een beter voorbeeld dan een stel (on)volwassen in ons andelijk bestuurs apparaat. Moeten deze mensen (namens) ons het land besturen????? Onvoorstelbaar!

 409. Arend Jan Zeikestijn zegt: 23-09-11 om 13:35

  Zolang CDA en VVD met een dergelijke club als de PVV willen samenwerken zal dit blijven duren. Ik pleit voor een “cordon sanitaire”. Werkt prima, zie maar de teloorgang van het VB in belgie.

 410. Jos Verbeer zegt: 23-09-11 om 13:38

  Thja je zal het land moeten laten regeren door malloten die alleen maar kunnen blèren “trek de steker er uit… trek de steker er uit”, of door een mongool die het nog gaat voordoen ook.
  En heel erg triest dat je als PvdA het moet doen met zo’n leider, de man is werkelijk the weakest link en zou in het bedrijfsleven allang een schop onder zijn hol gehad hebben, er komt geen zinnig woord uit die man en zelfs met het onzinnige breekt hij zijn tong nog.
  En Mark ging in de fout, door iets te roepen wat helemaal niet gezegd is, en dan zou ik ook roepen doe eens normaal man. En of er het zelfde mee bedoeld word zit alleen in jou of mijn hoofd.

 411. michiel zegt: 23-09-11 om 13:39

  In een goed debat moet het kunnen om scherpe taal te gebruiken, zo lang het inhoudelijk blijft. Maar volgens mij overschrijd je in een parlementair debat wel een grens als je de premier met “man” gaat bejegenen. Er is maar één man die er mee wegkomt, Wilders.
  Resultaat is keer op keer dat de inhoud het kind van de rekening is, en dat komt Wilders veel te goed uit. Als het om de vorm gaat, kan niemand in Den Haag zich meten aan Wilders, en daardoor wint hij verkiezingen. Niet op inhoud of met een doordachte beleids-visie.
  Wilders kan ook niet tegen kritiek, en ik zat gisteren dan ook met enige hoop te wachten of iemand Wilders zou voorleggen dat hij toch wel erg huiliehuilie aan het doen was. Want: Marijnissen riep toch ooit flapdrol, en wij van de PVV worden voortdurend uitgemaakt voor extremisten etc. Helaas heeft nog niemand in een debat echt de manier gevonden om Wilders met zijn eigen wapens te bestrijden.
  Misschien is het een idee dat er iemand is, die aan het begin van elk komend debat waar Wilders aan meedoet, als ordevoorstel aan Wilders vraagt om maar meteen met zijn beledigingen te komen. Kunnen we daar even om lachen, en gaan we daarna over tot het echte debat over de inhoud. Dwing hem tot beledigen, tot zelfs de laatste Volendamse PVV-fan het niet meer kan verdragen. Misschien houdt het dan wel een keer op.

 412. Jannie zegt: 23-09-11 om 13:39

  Wilders vertegenwoordigt een deel van onze bevolking, ik pleit ervoor om daar respect voor te hebben. Tevens pleit ik er voor dat deze aanhangers ook de aanhangers van andere Partijen respecteren. Beide groepen hebben blijkbaar weinig respect voor elkaar, en dat zie je weer in de kamer. Dus mensen, als wij op internet nu eens beginnen respect tonen voor elkanders denkbeelden en ideeen en daar de dialoog mee aangaan. Dan kan politiek Den Haag misschien nog wat van ons leren.

 413. Erik Bröring zegt: 23-09-11 om 13:41

  Na, met plaatsvervangende schaamte, de politieke beschouwingen te hebben gevolgd, wou ik toch reageren op wat ik zag en hoorde.
  Als ik het hoor dat de beledigende woorden worden geclassificeerd als: taal van de straat, kun je die heel gemakkelijk visualiseren.
  Als je de 2e kamer ziet als “de straat”, dan hebben we nu ook een “rot-marokkaan” als volksvertegenwoordiger. Alle kritiek die Wilders heeft op het gedrag , van wat hij als rot-marokkanen omschrijft, en Wilders en de PVV beschikken over slechts enige mate van zelfreflecie, dan zullen ze zien dat zij dezelfde respectloze agressieve grofgebekte bende zijn in de 2e kamer, als die “rot-marokkanen” op onze straten. Dus als de overige partijen en politici er in slagen het gebral en respectloze gedrag van Wilders aan banden te leggen, moeten ze die aanpak toepassen in de straten van Nederland. En de sameleving in Nederland zal er veel beter uitzien.
  Politici, niet accepteren van het schandalige gedrag van Wilders, maar optreden zal er een einde aan kunnen maken. De 2e kamer is een afspiegeling van de samenleving, alle mensen zijn hier in vertegenwoordigd. Dus het herstellen van de door ons gewenstte normen en waarden begint bij de vertegenwoordigersin de 2e kamer. Partijpolitieke belangen weerhoud hun hiervan, en laat hun alles accepteren. Vertaal die partijpolitieke belangen terug naar de straat, en je weet waar het probleem in Nederland ligt.

 414. Ik vindt het jammer dat deze beschouwingen zo gedomineerd worden door de scheldpartijen over en weer. Het fatsoen in de tweede kamer is ver te zoeken.
  Ik ben wel aan het zoeken geraakt op internet. Zo zijn er bijvoorbeeld poedels die SOHO (sociale hond) zijn tegenwoordig onder de noemer hulphond), dus een beetje trots kan Cohen wel zijn.
  Verder is er al jaren het project ‘Doe effe normaal’, waar veel maatschappelijke instellingen aan meedoen. Zie de meegestuurde link.
  Maar inderdaad, in de tweede kamer hoort men op een waardiger manier met alkaar om te gaan. Wilders, het wordt tijd dat u zich gaat schamen.

 415. Ozcelik zegt: 23-09-11 om 13:46

  Het is heel scherp dat de heer Rutte die knaap recht heeft gepraat. Als ik van die ‘knaap’ wilde zwijn zou maken, hoe zou hij zich dan voelen? Dat kan toch ook niet? Hij moet zich naar zijn functie gedragen, als burger doen wij dit ook.

 416. de normale man zegt: 23-09-11 om 13:54

  Doe normaal man!

  ik als beschaafde kleuter kan dat zeggen.

  maar persoonlijk heb ik ‘de schrijver’ mn normen en waarden en ‘t respect, zeker voor een minister laat staan de MP, jammer dat ie m niet gewoon negeerde de beste oplossing voor kinderachtig gezeur en geschreeuw.

  wat de kleuter hier zo ie zo op deze aardkloot doet is menig verstandig mens al jaren een compleet raadsel.

 417. Duin zegt: 23-09-11 om 13:58

  Taal van het volk? De onderlaag van de bevolking bedoel je dan…

 418. Uiteraard kan iedereen wel eens wat zeggen wat niet gepast is. Dat overkomt iedereen. Alleen bij Wilders is het andersom: zo nu en dan zegt hij wel eens iets netjes, maar voornamelijk is dat niet het geval.

 419. Henk Termeulen zegt: 23-09-11 om 13:59

  Ik heb het debat à distance gevolgd, ik woon in Frankrijk, woensdag partieel, donderdag integraal.Mij vallen een aantal zaken op/ 1 De heer Wilders heeft geen enkele inhoudelijke bijdrage aan het debat geleverd. 2 Het door hem gebezigde taal gebruik zegt alles over de man en over de kamer, die het accepteert. 3 De werkelijke schuldige in deze is de kamervoorzitter, die niet optreedt, zich verschuilt achter het reglement van de kamer en zelfs de vergissing begaat de heren Rutte en Wilders over een kam te scheren. De kamervoorzitter behoort een gast van de kamer, de heer Rutte, in bescherming te nemen, zeker nadat die in een meer dan 6 uur durend debat op voortreffelijke wijze het beleid van het kabinet heeft uitgelegd en verdedigd 4 Ook volkomen fout is de heer Cohen, die zijn pijlen op de premier richt in plaatst van op de kamervoorzitter en de kamer zelf, goedkoop politiek gewauwel om de premier te beschadigen.
  5

 420. Unico van Kooten zegt: 23-09-11 om 14:00

  Wilders kiest een stijlfiguur in het debat die afleidt van de inhoud en dat is onwenselijk want hierdoor valt er een rookscherm op waar het in de politiek werkelijk om gaat: de verdeling van de middelen.

  Veel voormalige kiezers van Wilders komen bedrogen uit, met name de minima. Maar de vraag is of ze dat gisteren hebben kunnen waarnemen.

  Wilders heeft gisteren de kiezers ook een kijkje naar de toekomst gegeven. Hij en daarmee zijn beweging is niet geschikt voor een plek binnen een coalitie. Daarvoor gaat hij teveel van een zij versus ik gedachte uit. Hij zal vroeger op school wel veel gepest zijn.

 421. Ilko Remmers zegt: 23-09-11 om 14:04

  Mensen die de uitspraak van Wilders vergelijken met een kleuter school moet ik er toch op wijzen dat als de kinderen dat tegen iemand zeggen ze er niet op aangesproken worden. Ook de volgens sommige mensen “agressieve manier” van zijn uitspraak is te triest voor woorden, wat mag je dan allemaal nog wel zeggen? Het kwam normaal over en wat premier Rutte zei was dezelfde toonhoogte, alleen lachte die er nog bij. Maar ja, mensen die commentaar hebben op de uitspraken van Wilders die zijn natuurlijk ook tegen deze uitspraak en alles wat de heer Wilders zegt. Elke woordje bekijken ze met een vergrootglas en maken er zo’n ophef over wat de positie van Wilders alleen maar versterkt.

 422. Adriënne zegt: 23-09-11 om 14:06

  Dit moet het voorbeeld zijn voor Nederland. Ik ben moeder van twee kinderen, maar ik pik het niet als ze tegen mij zeggen “Doe eens normaal man”. Dan zal ik reageren met een preek over respect voor elkaar, wat doet de politici??? Waar moet dat heen??? En dit is echt niet het enige wat er buiten proporties gezegd wordt. Ik vind het niet kunnen. Waarde en normen zakken ver weg in het kabinet en ik schaam me diep. Hoe vertel je nu je kinderen, dat je zo niet met elkaar mag omgaan? Wij hebben met respect te bezuinigen en het kabinet mag eens meer met respect daarmee omgaan!

 423. Alec van Lawick zegt: 23-09-11 om 14:07

  Dat de omgangsmoraal op het Binnenhof die van de maatschappij deels weerspiegelt is logisch. Dat sommigen dit verschijnsel, met oog op de ‘publieke betrokkenheid’ bij het debat, als wenselijk beschouwen kan ik ook nog wel begrijpen. Maar juist omdat alledaagse hoffelijkheid steeds verder te zoeken is zijn er grenzen aan wat publieke figuren, en volksvertegenwoordigers in het bijzonder, zich kunnen permiteren. Dat Wilders publiciteit en kiezers trekt met zijn uitlatingen is één, maar deze uithaal gaat volledig voorbij aan het feit dat hij niet tegen de man Rutte spreekt, maar tegen het ambt van Premier. Wat dat betreft is het ‘effe dimmen’ van Marijnissen en het doodleuk tutoyeren van Balkenende door Ali B. net zo tenenkrommend.

 424. Ik heb me geschaamd.
  Dit is natuurlijk zacht uitgedrukt.
  Respect, ja ………ver te zoeken, terwijl ik dacht dat vooral politici een voorbeelfunctie hadden.

 425. Arend zegt: 23-09-11 om 14:10

  Eindelijk word er in de kamer gesproken m,et de taal van het volk, al die jaren voorheen was het taal waar het volk geen snars van snapte dus waarom is deze uitspraak zo erg.
  2de kamer hou je bezig met het regeren en niet met woordspelingen jullie verdoen jullie tijd en dat kost de burger alleen maar geld jullie worden per sl;ot van rekening door het volk betaald door de belastings centen die er binnen komen.

 426. ya bo zegt: 23-09-11 om 14:12

  Het is ziek dat we in een tijd dat we juist moeten kijken hoe we moeten samenwerken 20minuten gaan zaniken over dat een dom blondje gaat roepen dat Rutte normaal moet doen… Het is te ziek voor woorden maar dat lijkt niemand wat te schelen hier in dit land… Word wakker dit is een tactiek die ze gebruiken in de kamer zodat we ons geen zorgen gaan maken om een crisis maar om wat er gezegd mag worden tegen een minister president…

 427. Atheistje zegt: 23-09-11 om 14:15

  Taalgebruik van onze ministers was onvolwassen, maarrrr, ik hoor niemand over waarom Wilders uitviel. Volgens mij werd hij beticht van smaad aan het adres van de Turkse premier. Als Wilders tegen pm Rutte in verweer gaat wordt hij denigrerend afgewimpeld met “ach”. DAAR werd Wilders boos om. Een premier die een minister afdoet met “ach”. De arrogantie ten top.

  Verder heb ik Rutte alleen maar mooie verhalen horen vertellen zonder ook maar een concreet antwoord te geven, hoe beledigend voor een ieder!

 428. Nick Meijdam zegt: 23-09-11 om 14:16

  Even reageren op S. de Haas: Hoogervorst is niet links, maar van de VVD. En zowel zijn kokhalsgebaar als het ‘effe dimmen’ van Marijnissen heeft veel kritiek uitgelokt en terecht. Ook de uitlatingen van Wilders zijn onbeschoft en krijgen dus commentaar. Dat heeft niets te maken met selectieve verontwaardiging.

 429. De toon is ruzie-achtig. Er is veel irritatie over en weer met uiteindelijk deze uitglijder want een uitglijder is het wel degelijk.
  Geert Wilders had voor een andere formulering en toonzetting kunnen kiezen en Mark Rutte had er voor kunnen kiezen om er niet op te reageren.
  Bij mij rijst de vraag of deze regering mans genoeg is om Nederland door de storm te navigeren.
  Economisch en financieel dienen er zware beslissingen te worden genomen en om de bestuurders van dit land dan zo met elkaar te zien om springen wekt bij mijn geen vertrouwen. Ook in het hitte van de strijd dien je, je bewust te blijven van je positie en het podium waarop je staat. Je hebt een voorbeeldfunctie en deze vertoning is toch echt m.i. het voorbeeld van hoe het niet moet. Beiden hebben gezichtsverlies geleden. Laten we hopen dat er lering wordt getrokken door beide heren en dat wij verder verschoont blijven van dit soort ‘uitspattingen’. Dus heren rol de mouwen op, ga aan de slag en weet op welk podium je staat.

 430. Thomas zegt: 23-09-11 om 14:18

  Communiceren is meer dan de formulering die je gebruikt. Het is de toon, het volume en de lichaamstaal. Wat dhr. Wilders daar in totaal vertoonde was ordinair, respectloos en volstrekt beschamend. Je zult als buitenlander maar denken dat het normaal is dat de minister-president op een dergelijke manier wordt aangesproken. Niet respect voor de persoon, maar respect voor het ambt was op zijn plaats.

 431. j v d horst zegt: 23-09-11 om 14:24

  Als PVVer vind ik dat hij het beter zo niet had kunnen doen.
  Maar hij heeft gelijk als hij het over selectieve verontwaardiging heeft,
  De PVV en haar kiezers worden herhaaldelijk voor van alles en nog wat uitgemaakt,Geen probleem kennelijk. Van tokkies tot zuiplappen ,voor racisten en fascisten,tuig, tot kinderen van aan de drank en drugs werkloos zijnde ouders!
  Opm. van een PVDA er .Niemand hoor je klagen,Ook bij de NOS niet.

 432. Kevin zegt: 23-09-11 om 14:25

  Jammer dat het geen enkel moment over de inhoud gaat. Ook niet op deze weblog…..

  Zo zonde dat niemand naar elkaar wil luisteren, hoe groot de verschillen ook zijn. Iedereen probeert elkaar alleen maar te overschreeuwen.

  Jammer van de inhoud en dus de problemen in dit land.

 433. Gerard zegt: 23-09-11 om 14:27

  Dit is weer Nederland op z’n kleinst om zo’n heisa te maken van het gebral van Wilders. “Doe is normaal man”, wie heeft het niet eerder gezegd. De meesten zouden het graag eens tegen hun meerdere zeggen, maar durven niet. Wat is er de afgelopen jaren niet allemaal voor vuiligheid over Wilders heen gestort? Daar heeft hij zeker een punt mee. Schandalig wat die Pechtold soms uitbraakt met een bekakte bek. Dat mag wel. Kom kom mensen even realistisch blijven.
  Let wel, ik ben niet voor grof taalgebruik in de Kamer, maar dan ook door niemand meer en ook geen grove verwijten naar elkaar. Misschien dat de meisjes en jongetjes in de Tweede Kamer eens gaan beginnen met echt regeren? Is dat een idee? Rutte maakt er een asociale bende van en spekt de rijken. Ik zou zeggen: “Rutte, doe is normaal man”

 434. Ton zegt: 23-09-11 om 14:30

  En wat nou als het allemaal 1 grote show was ?
  veel mensen vallen over Wilders of voer Rutte, maar wat als e.e.a. nou simpelweg afgesproken was?
  Gezien de schijnheiligheid van beide heren acht ik dit helemaal niet onmogelijk. En de manier waarover nu alweer een dag hierover wordt gediscussieerd leidt weer mooi af van de trieste werkelijkheid. Dit onmachtige stelletje ego’s laat dit ;and gewoon naar de verdommenis gaan.

 435. Atheistje zegt: 23-09-11 om 14:31

  @margriet
  En als jou kinderen onjuist worden beticht, dan zeggen ze ook dat het niet waar is. hoe reageer jij dan als ze afgewimpeld worden met “ach”?

  Ik ben beniewd…

 436. Ton zegt: 23-09-11 om 14:31

  En wat nou als het allemaal 1 grote show was ?
  veel mensen vallen over Wilders of over Rutte, maar wat als e.e.a. nou simpelweg afgesproken was?
  Gezien de schijnheiligheid van beide heren acht ik dit helemaal niet onmogelijk. En de manier waarover nu alweer een dag hierover wordt gediscussieerd leidt weer mooi af van de trieste werkelijkheid. Dit onmachtige stelletje ego’s laat dit land gewoon naar de verdommenis gaan.

 437. Johan zegt: 23-09-11 om 14:32

  Los van het feit dat je het er wel of niet meer eens bent, vind ik het erg flauw van de NOS dat ze aleen dat uitzenden dat GW kan worden “aangerekend”, en dat ze dan niet het lef hebben om het verweer van GW (waarin heel veel waarheden zitten), dan ook uit te zenden. Als we het dan hebben over NEUTRALE verslaglegging van de politiek, dan denk ik dat de NOS nog heel wat bij kan leren. Ik krijg dan ook het gevoel dat NOS met rode letters wordt geschreven; ik weet echter niet waar dat gevoel vandaan komt!! Misschien weet iemand anders dat ?

 438. Rinie Altena zegt: 23-09-11 om 14:34

  Wee het land waarvan de koning een kind is…”

  Prediker 10:16

 439. Atheistje zegt: 23-09-11 om 14:35

  Rutte wist dondersgoed dat Wilders dat niet op die manier zou zeggen, ook wist hij dat de Turkse gemeenschap dan gaat reageren naar Wilders.
  Beetje schijnheilig

  Nog iets, dit is dezelfde Rutte die een paar jaar geleden aan tafel zat met studenten en ze de boodschap meegaf om “de barikades op te gaan.”
  Een jaar later waren er barikades door de studenten opgeworpen en vervolgens is het dezelfde Rutte die ze als eerste veroordeeld.

  Rutte is gebakken lucht die geen concrete taal kan spreken simpelweg omdat hij niet capabel is

 440. Wilders staat staatsrechtelijk volkomen in z’n recht!
  Rutten had z’n onwelvalligheid moeten uiten bij de kamervoorzitter,
  die in deze een aardige steek heeft laten vallen.
  Ze heeft een hamertje waarmee ze op haar tafel kan kloppen.
  Zie engelse parlement.
  In de kamer moet je alles kunnen zeggen wat je op je hart hebt.
  Zij zijn onze volksvertegenwoordigers, wij denken allemaal zo,
  hou op met die toneelspelerij.

 441. Ik hoop dat de toekomst betere debatten brengt als wat er gisteren in de Tweedekamer gebeurde. Jammer dat Gerdie Verbeet niet ingreep als zij het niet meer doet dan weet ik het niet meer.

  OnzeTweedekamer heeft een voorbeeld functie voor de maatschapij maar als dit zo blijft is het hek van de Dam want zelf premier Rutte voelt zich net beledigt of aangesproken door Geetrt wilders het allemaal maar tegenwoordig.

 442. henny zegt: 23-09-11 om 14:47

  Los van het feit dat je het er wel of niet meer eens bent, vind ik het erg flauw van de NOS dat ze aleen dat uitzenden dat GW kan worden “aangerekend”, en dat ze dan niet het lef hebben om het verweer van GW (waarin heel veel waarheden zitten), dan ook uit te zenden. Als we het dan hebben over NEUTRALE verslaglegging van de politiek, dan denk ik dat de NOS nog heel wat bij kan leren. Ik krijg dan ook het gevoel dat NOS met rode letters wordt geschreven; ik weet echter niet waar dat gevoel vandaan komt!! Misschien weet iemand anders dat ?

 443. Henk Verbeke zegt: 23-09-11 om 14:47

  Wilders zit klem. Hij heeft een hele reeks verkiezingsbeloftes gebroken en draagt nu medeverantwoordelijkheid voor besluiten die niet stroken met de wensen van zijn achterban.
  Daarom legt hij nu de schuld van alle ellende bij de PvdA en is Cohen het mikpunt. Eigenlijk wil hij dolgraag uit het regerende trio stappen maar hij weet het: wie breekt, die betaalt. En dus probeert hij door provocaties zijn partners zover te krijgen dat ze met hem breken. Dan kan hij weer het slachtoffer spelen. Alleen dan kan hij de zaak nog redden.

 444. Magda van der Weel zegt: 23-09-11 om 14:48

  Waarom de kamer niet privatiseren en in de hoge BTW groep?
  Het heeft een hoge amusement waarde. De rechtzaak van heer Wilders wordt nog eens dunnetjes over gedaan en is een leer hoe je niet met elkaar om moet gaan. Freeek de Jonge en meer van de caberetiers kunnen hier nog veel van opsteken.

 445. ron westra zegt: 23-09-11 om 14:50

  hoe Wilders,premier Rutte aansprak is de grootste vorm van desrespect het is ook een minachting aan de tweede kamer en ook eigenlijk aan Nederland.
  Een man als Wilders heeft geen enkel respect voor wie dan ook,die niet in zijn vorm van denken meegaat.
  Hij moet eens leren dat niet iedereen in welke groepering dan ook in Nederland een dief,terorrist,hangfiguur,of kansloos figuur is.
  Er zijn zat mensen in deze maatschappij met verschillende landsachtergronden die wel gewoon werken en aan de letter van de wet houden en de regels van dit land trouw nakomen.
  Het zou eens goed zijn als Wilders daar eens naar keek en zijn waardering en steun hieraan geeft,en zelf eens gaat opletten op zijn taalgebruik en gaat leven naar lands waarden en regel!!!!!!!

 446. Bij deze uitspraken, schaam ik mij om Nederlander te zijn. Dit is niet alleen slecht voor de Nederlandse politiek maar ook voor onze samenleving. Zolang men Moslims niet persoonlijk kent, kan men er ook niet over oordelen. Ik heb collega’s die de Islam als godsdienst hebben. De zijn wel hele fijne mensen om mee samen te werken. Henk & Ingrid gaan naar Turkije op vakantie en nemen hun kinderen Sharona en Kevin mee. In het weekend kopen ze een broodje Shoarma.

 447. Oke, het is heel simpel. Wat men onderling in de kamer tegen elkaar zegt mag hard en duidelijk zijn en af en toe de grenzen op zoeken. Maar het kabinet maakt geen onderdeel uit van de kamer en is daar te gast. Derhalve horen kamerleden hen ook als gast te benaderen en hen dus met respect te behandelen. Gebruik dus een beetje fatsoenlijke taal.

  De tweede kamer bestaat vanuit het principe van respect voor elkaars mening. Dat heet democratisch! Dat betekend dat je ook fatsoenlijk met elkaar omgaat. Natuurlijk gaan metnsen er wel eens over heen in de hitte van het debat. De heer Wilders blijft er continue over heen gaan en doet dat moedwillig! Dat kan niet…

 448. Rien zegt: 23-09-11 om 15:05

  Wilders wordt met de maand extremer en botter. Volgens mij is-ie hard aan het afbranden. Niet vreemd, met die constante dreiging en beveiliging, maar helpen doet het niet. Als dat zo doorgaat maakt hij zichzelf binnenkort volkomen onmogelijk.

  En de Kamervoorzitster mag wel eens wat meer espresso’s drinken. In dit soort gevallen reageert ze altijd veel te traag.

 449. ffdenken zegt: 23-09-11 om 15:07

  “Doe ‘ns normaal man” uit de mond van dhr. Wilders hahahahahahahahahahahahahahahahaha, moet je horen wie het zegt hahahahahahahahaha, ik rol bijna van mijn stoel. De politicus met de meest absurde opmerkingen en ideeën zegt “Doe ‘ns normaal man” hahahahahahahahaha. Dhr. Rutte voelde zich dan ook helemaal niet aangesproken mag ik hopen hahahahahahahahaha.

 450. overigens denk ik het volgende:
  -Het programma van de PVV zet aan tot haat, en past daarom niet in onze rechtsorde. Als pvv-ers willen participeren, moeten ze afstand nemen van dit programma. Ik zie in dat dit veel gevraagd is, maar we moeten stoppen met het doen van concessies.

  -En de partij programma van de pvv is het Mein Kampf van een ideologie die beoogt anderen te elimineren, die die anderen – moslims – gelovigen van een acherlijke cultuur noemt, volgers van een inferieure cultuur. Lees het programma, dat Mein Kampf, nog eens. In welke versie dan ook, je zult zien dat al het kwade dat de volgers van Wilders tegen ons en henzelf begaan, uit dat programma afkomstig is.

  -De kern van het probleem is de fascistische pvv, de zieke ideologie van Wilders zoals neergelegd in het partij-programma van de pvv.

  -Ik heb goede bedoelingen. We laten iets gebeuren waardoor dit een totaal andere samenleving wordt. Ik weet ook wel dat er over een paar decennia nog geenpvv-meerderheid is. Maar het groeit wel. Met agressieve elementen, imperialisme. Loop over straat en zie waar het toe leidt. Je voelt dat je niet meer in je eigen land leeft. Er is een strijd gaande en we moeten ons verdedigen.

 451. peter zegt: 23-09-11 om 15:12

  ik vindt dat wilders dit mag zeggen want ze zeggen ook vanalles over wilders(als wilders er niet bij is) dus mijn zegen heb je wilders,spreek gewoon van je af,doen wij hier in venlo ook

 452. Harm-Jan zegt: 23-09-11 om 15:19

  Ome Wilders mag het zeggen ok. Het is niet zo netjes, als hij nou ook met goeie ideen kwam, dan was het niet zo erg.
  Nou doet ie ook nog zielig ook als mensen hem kwetsen, dat maakt het ook anders Een trotse LINKSE mensaap.
  Groet

 453. Arend zegt: 23-09-11 om 15:23

  @Margriet 23-09-11 om 12:03 jouw vergelijking slaat nergens op, jij dat het door kinderen tegen een lerraar niet gezegd kan worden ben ik me eens vanwege ook een leeftijdsverschil, maar we praten hier over volwassen mensen die elkaar met hun woorden steeds meer lopen uiit te dagen, dan kan er in een vlaag van emotie wel eens een woord vallen die in andermans oren niet zou kunnen, maar is het dan nodig om daar zo een ophef te maken? als een kind het tegen een leraar zou zeggen dat is er 1 klein gesprekje en klaar is het maar omdat het om de gegeringf gaat de M.P moeten ze er weer dagen over doorgaan? nee is mijn mening, iedereen kan in emotie iets zeggen wat eigenlijk iets anders gebracht zou moeten/kunnen worden.

 454. Siemon zegt: 23-09-11 om 15:48

  Iedereen die van mening is dat dit taalgebruik (en gebrek aan respect) van WIlders door de beugel kan, omdat men dit in de maatschappij wel als ‘normaal’ beschouwd, ziet kennelijk niet in dat dit argument zou betekenen dat de politiek totaal geen voorbeeldfunctie heeft voor de gewone burger! Het moet toch niet zo zijn dat er bepaalde zaken in de maatschappij als gangbaar worden beschouwd waarop de politici in Den Haag vervolgens dit gedrag maar moeten gaan kopieeren. Ik ben van mening dat het soort taalgebruik wat dhr. Wilders hanteerd niet kan in ons parlement!

 455. Jan Damveld zegt: 23-09-11 om 15:50

  Wilders wordt voortduren uitgemaakt voor facsist, xenofoob (hij is nota bene met een Hongaarse getrouwd), blondie enz. Het enige dat klopt is “blondie”. De rest is puur schelden. Maar als Wilders de PvdA-er Cohen een poedel noemt, staat de linkse kamerkant in brand. En de media heeft geen aandacht meer voor de echte feiten die in de Kamer besproken zijn.

 456. Peter zegt: 23-09-11 om 15:55

  De tegen punten die Wilders maakt snijden ook hout.
  Alles zal hem wederom in de kaart spelen, jammer dat die roepers dat niet begrijpen.
  Marc kan wel een stootje hebben, en daar zal ik het dan bij laten.

 457. Rolf van Essen zegt: 23-09-11 om 15:56

  Feitelijk is “Doe is normaal man” niet meer dan een oproep. In het dagelijks leven gebruiken we deze woorden vaker en wordt dit gewoon geaccepteerd.
  Wilders werd dan ook valselijk beschuldigd, en met die selectieve verontwaardiging had ie natuurlijk een punt.

 458. Rob zegt: 23-09-11 om 15:58

  Zucht…ook de media zijn er zoals gewoonlijk weer ingetuind…95% van de beschouwingen was inhoudelijk. Daar horen we weinig over. Wie verteld ons echt waar het om gaat; ook de NOS slaagt daar blijkbaar niet in.
  Ook over de uitgekiende mediastrategie van Wilders waar iedereen achteraan holt horen we niets. Waarom loopt iedereen achter deze man aan?

 459. Rob zegt: 23-09-11 om 16:19

  Het heeft alles te maken met het respectvol omgaan met elkaar. Bij een discussie en gesprek spreek ik mijn vader zo niet aan, mijn collega’s niet, mijn buren niet, mijn vrienden niet etc.. Straattaal? Dan zeker op het moment als er sprake is van asociaal gedrag of agressie.

 460. Annemieke zegt: 23-09-11 om 16:44

  De heer Wilders wordt door zijn fractiegenoten als “meneer Wilders” aangesproken. De heer Wilders wordt ook gesteund met hoongelach, als hij weer eens beschamend en beledigend optreedt.
  Ik hoop, dat Henk en Ingrid heel wat beschaafder zijn dan “meneer Wilders”

 461. Annemieke zegt: 23-09-11 om 16:57

  Nee, dit taalgebruik en dit gedrag horen niet thuis in het parlement en buiten het parlement ook niet.
  Wie hebben deze “meneer Wilders” en zijn meelopers toch gekozen om in de tweede kamer vertegenwoordigd te worden?

 462. jools zegt: 23-09-11 om 17:17

  oké, ik stem PVV. En deze aandacht is onbetaalbaar!
  Daar kan geen reclame tegenop.

 463. ik heb het clown gedoe maar eventjes bekeken
  het is toch van de gekke dat dit zootje ons land regeert
  in iedergeval geen geld aan Griekenland
  ze hebben zichzelf in grote problemen gebracht jaren en jaren toch
  heb een man van 89 jaar horen zeggen wij moeten inleveren op alles en het kan en mag toch niet zo zijn dat er zoveel miljarden aan Griekenland worden gegeven daar zie je niks meer van terug
  hij gaat niet meer stemmen zegt hij en zeker niet op zo een zootje

 464. Nog een herzenloze opmerking en ik ga huillie-huillie doen. Doe ff normaal man! Geweldig intelligent optreden weer… :-S
  En nu nog even naar de kapper, rood is een mooie kleur. Leuk rood rond neusje erbij en klaar is Geertje. En hop, Wilders promoveert van kletsmajoor naar circusclown.

  Dat Rutte er vervolgens op ingaat en zich op hetzelfde niveau manoeuvreert zegt wel weer genoeg. Ik zou de kinderopvang nog maar even niet korten “heren”, misschien heeft u ze later nog eens nodig…

 465. Ik vind dat het kan maar het moet wel de laatste keer zijn. De grenzen zijn nu verder opgeschoven en dat is goed, maar voorlopig even zou houden.

  Wilders had wel gelijk, hij en de PVV zijn voor fascisten uitgemaakt, een ander voor de schoothond van Bush en van die flapdrol herinner ik me ook en ook dat niemand opstond toen Pechtold in 2006 in de Elsevier liet opschrijven de politiek vies en vunzig te vinden. Nou, je zal toen maar in die politiek gezeten hebben.

  Een gezonde reactie van Wilders dus op de schijnheiligheid en die selectieve veronwaardiging.

  Op Sap geen kritiek terwijl zij toch minutenlang met een verlengsnoer zat te knoeien en het dus nergesn in die debatten over ging dan over haar sketch-voor-1-persoon.

  Veronwaardiging terwijl ik heb gezien dat vele aanwezigen zowat in een deuk lagen na Wilder zijn poedelscene.

  Het mag, na al die stress van de crisis, Griekenland, Prinsjesdag, even ontspannen, lachen en met energie over tot de orde van de dag.

  Ach, ik vond het heerlijk, even terug naar toen de PvdA-minister Vogelaar ‘knettergek’ werd genoemd. Zij wsa snel weg en het enige wat aan haar herinnert zijn de Vogelaarwijken. En daar gaat ook nadien nog steeds niet goed.

 466. Cilicis zegt: 23-09-11 om 18:07

  Geachte lezers,

  Wat ik gisteren op het NOS zag kan NIET !! Dus wat ging er fout…

  1. Geert Wilders zijn uitspraken!
  2. De reactie van de Premie zelf incl. de opvolgers die hierover
  debateren. (Het leek wel een klas met kleuters en de premie als
  meester die niet weet wat terrecht wijzen is. Kom op, ik wil niet
  nog een soap, het klint als GTST uit het jaar 1999!
  3. De verslaggevers en de nieuwslezers van het NOS gooien nog
  eens extra olie op het vuur, door het aan te dikken met het publiek
  lijkt het erop dat dè NOS de producer is geworden van de 2de
  kamer!
  4. Conclusie ; is het nieuws op? Niemand vind dit belamkerijk, alleen
  echter heel vermakelijk.
  5.Keus van het publiek : willen we dat we vermaakt worden of willen
  we echt nieuws hebben? Aan jou/jullie de Keus!! (incl. NOS etc.).

  M.vr.gr. Cilicis = Rots = Peter

 467. Ik vind het echt niet kunnen!!
  Zo spreek niet tegen een meerdere..
  en dat is Rutte wel voor Wilders..!

 468. Jannenman zegt: 23-09-11 om 18:35

  @Margriet:

  “Beste Henk en Ingrid,

  Even een vraagje… Wat zouden jullie ervan vinden als jullie zoontje tegen de meester zei: “Doe eens normaal man?” Vinden jullie dat normaal?”

  Ja, dat is normaal als de meester voor de klas zei dat het zusje van mijn zoontje had gezegd dat een Afrikaan een eindje verder bij ons in de straat “zwart zaad heeft”.

  Als je de context niet kunt bevatten moet je gewoon je mond houden Margriet.

  “Op zwart zaad zitten” is iets heel anders dan “zwart zaad hebben”, zoals “daar komt de -islamitische- aap uit de mouw” iets heel anders is dan “hij is een islamitische aap”.
  Natuurlijk zeg je dan “doe ff normaal”, ongeacht status van die persoon. Die persoon heeft zijn status immers verspeeld op het moment dat hij zich zo uitlaat.

 469. ik vind wilders gewoon een super kanjer,
  dat moet kunnen gezecht worden we leven in 2011
  dat die anderen degelijke onderkruipers dit niet vinden horen
  ga weg met dat stijve gedoe,
  kijk maar eens hoe het in anderen landen aan toe gaat,
  geert je bent super ,
  ga zo door

 470. Ik schoot spontaan in de lach toen hij dat zei. Het had enig cabaret gehalte, maar het klonk tegelijkertijd ook zo machteloos en kansloos. Wilders beet van zich af als een ongehoorzaam kind die door zijn ouders terecht wordt gewezen. Ik snap ook niet waarom we hier aandacht aan besteden en al helemaal niet dat zijn aanhang dit als een overwinning ziet.

 471. Ron zegt: 23-09-11 om 19:06

  Eerst probeerde het journaille hem te kwalificeren als xenofoob,racist e.d.Nu dat niet blijkt te werken gaan ze helemaal los op fatsoen,beschaafd taalgebruik e.d.Dit terwijl het de regering en vooral Rutte geen ene mallemoer interesseert,gewoon de bal terug kaatsen.Volgens mij zijn er veel belangrijkere zaken om over te berichten.
  Pers,doe eens normaal,man.

 472. Bert zegt: 23-09-11 om 19:25

  Na het volgen van de Algemene Beschouwingen van gisteren en eergisteren in de Tweede Kamer overheerst bij mij nog steeds een gevoel van boosheid en verbijstering. Zijn dit de door ons gekozen volksvertegenwoordigers, die onze belangen in het parlement moeten proberen te verdedigen en te realiseren? Nou, daar komt in mijn ogen helemaal niets van terecht, wanneer deze VOLKSVERTEGENWOORDIGERS elkaar en de leden van het kabinet op een ongelooflijk onbeschofte manier proberen onderuit te halen en persoonlijk beledigen; inclusief de minister-president, die in plaats van iemand als Wilders terecht te wijzen over zijn uitspraken en woordkeuze zich laat verleiden daar zelf in mee te gaan. Ik vind dit ongelooflijk en slecht voor de nederlandse samenleving en democratie. Ik kan dan ook heel goed begrijpen, dat een groot deel van de nederlandse bevolking zich niet meer geroepen voelt om te gaan stemmen. Wanneer ik een dergelijk schouwspel in de Kamer zie plaatsvinden schaam ik me ervoor nederlander te zijn. Ik vind, dat de leden van de regering en de Tweede Kamer zich evenzeer moeten schamen voor een dergelijke wanvertoning! Wie corrigeert deze mensen naar aanleiding van hun gedrag? De Kamervoorzitter in elk geval niet en dat vind ik bijzonder zwak. Zij is de eerst aangewezen persoon om in te grijpen!

 473. Bas zegt: 23-09-11 om 20:07

  @ Jannenman

  Het ging niet om ‘de islamitische aap uit de mouw’

  Het ging om ‘De islamitische aap uit de mouw en die heet Erdogan’

  De eerste opmerking kan ik in aardig wat omstandigheden aanvaarden. De tweede, hoe je hem ook probeert te verdraaien, zegt dat Erdogan een islamitische aap is

  En dat is een bewering die niet te aanvaarden is.

  Daarin had Rutte geheel gelijk

 474. astrid zegt: 23-09-11 om 20:09

  Hoor net Donner antwoorden op de vraag: als een burger doe eens normaal zegt tegen een politieagent, wat gebeurt er dan. antwoord: de politieman red zich wel. Kom op zeg, dan krijg je een bon omdat je tegen ambtenaar in functie een grote mond hebt en hem daardoor beledigt. Er komt wel heel veel stof onder het tapijt te liggen!!!

 475. Koop Tissingh zegt: 23-09-11 om 20:15

  Allereerst vind ik het volstrekt normaal en begrijpelijk dat Wilders de Algemene Beschouwingen gebruikt om eens flink van leer te trekken.

  Dag in dag uit wordt hij op allerlei media van van alles en nog wat uitgemaakt, ook in de meest grove bewoordingen. Wilders verwees hier gisterochtend op de 2e dag van de Beschouwingen zelf ook naar.

  De publieke omroep wordt bijna volledig gedomineerd door anti-Wilders opiniemakers. Het gebral van Felix Rottenberg en Jan Mulder gisteravond in de Wereld Draait Door is redelijk kenmerkend.

  Het is daarbij wel erg ironisch dat er van zowel de eerste als tweede termijn van Wilders, die tenslotte de leider is van de 3e grootste partij in de Kamer, tijdens de Algemene Beschouwingen, geen minuut rechtstreeks is op TV is uitgezonden. (Kan dat niet anders als je nagaat hoeveel uren zendtijd er vervolgens worden besteed aan het bespreken van zijn uitlatingen?)

  Als dat wel was gebeurd hadden de kijkers in ieder geval zelf kunnen zien hoe de hele situatie bijna onvermijdelijk naar de uitbarsting van Wilders moest leiden.

  Een belangrijk moment was bijvoorbeeld dat Rutte, vlak voordat hij inging op de veelvuldig uit z’n context geciteerde opmerking over Edogan (“islamitische aap”), nog tegen een ander Kamerlid had gezegd, dat hij absoluut niet inging op beschuldigingen die hij niet zelf had geverifieerd.

  In het geval van Wilders deed Rutte dat dus wel. Ieder normaal mens kan in zo’n geval zijn geduld verliezen.

 476. Peter W. Groen zegt: 23-09-11 om 20:15

  Niet te tolereren. Minister President Rutte is beslist niet de mijne. Maar ik zou Dhr. Drs. Wilders de oren hebben gewassen. Wat een onbeschaamde vlegel!

 477. astrid zegt: 23-09-11 om 20:23

  sorry het was Donner niet maak er maar een minister van

 478. Simone Scholten zegt: 23-09-11 om 20:24

  Als opgeleide(??) politici al niet op een “NORMALE” fatsoenlijke manier kunnen praten/discussieren dan staat het er in Nederland slechter voor dan ik al had gedacht, ja en wat willen we na dit onbeschofte vertoon nog van de burgers verwachten???? voor mij een groot raadsel, in ieder geval zo’n associaal land voor mij geen trots gevoel.
  Ik ben net terug uit Jordanie, vrij conservatief, waar wij nog een hoop van kunnen leren, in ieder geval de heer Wilders, want een opvoedcursus heeft hij hard nodig!!!!!

 479. marta zegt: 23-09-11 om 20:27

  Ik vind het een grof schandaal . En dat moet ons voorbeeld zijn,Wilders heeft zijn mond vol van dat tuig op de straat marocanen dus , een marocaan moest eens tegen een politie agent zeggen na een discussie doe eens normaal man krijgt hij een bon doet ie het nog een keer kan ie mee naar het bureau nu Wilders lokt dit dus zelf uit vandaag en morgen en in de toekomst. en dan moet jeje kinderen leren dat je zoiets toch niet zegt dat dat onfatsoenlijk is en in de kamer geven ze het voorbeeld.dit is echt een grof schandaal laten ze doen waarvoor ze betaald worden .ons land regeren en je niet als een domme kleuter gaan gedragen

 480. Tom zegt: 23-09-11 om 20:29

  Nou nou wat een nieuws…

  Oh man dit is zo erg of zo niet erg dat we hier de komende week onze tijd ermee gaan verdoen via discussies, twitter etc en zo de belangrijkere dingen (bijvoorbeeld onze eigen levens) weer even opzij worden gezet.
  Normaal verdoe ik m’n tijd hier niet aan maar kom op mensen…
  Die lui daar gaan verder, laten wij dat aub ook doen

 481. Atheistje zegt: 23-09-11 om 20:34

  DUS ALS EENIEDER ONTERECHT WORDT BETICHT EN JE HIERNA VERWEERD, ACCEPTEERT ALS EEN MEERDERE REAGEERT MET “ACH…” en dan die arrogante overschatte houding van Mark.

  In elk debat met een beetje student valt onze PM door de mand. Hij kan nl. geen concrete antwoorden geven.

  Pim had ‘m opgevreten!

 482. Scot zegt: 23-09-11 om 20:40

  Ja, ik zet mijn echte naam neer, Scot en ik ben het met Toos eens.

  Wilders krijgt de schuld maar waarom? Zijn woorden nu gebruikt om de PVV en de gedoogcoalitie af te branden. Iedereen gaat voorbij dat Wilder het debat ook inhoudelijk is aangegaan.

  Ik denk, als ik de beelden zie dat Wilders zelf ook een beetje beduusd was van hoe hij en Rutte elkaar even goed in de haren zaten. Wilders mag wel blij zijn met de onderkoelde reactie van Rutte.

  Ach, die selectieve verontwaardiging, de NOS was er als de kippen bij, rond half zes, donderdagavond om een compilatie te geven. Daar hadden ze meer tijd aan besteed dan aan een fatsoenlijk bericht over immigranten.

  Iedereen deed mee. Behalve Cohen, maar die man heeft geen humor en is afgebrand. Hij had al geen zin meer in de PvdA en zij niet meer in hem. Nu hij voor de rest van zijn politieke leven als poedel door moet gaan, waar Schmelzer als teckel met een vette kluif in zijn bek werd omschreven zal het met Cohen wel snel afgelopen zijn.

 483. Scot zegt: 23-09-11 om 20:52

  Een beetje T-shirtonderneming slaat een flink Hollands slaatje uit de woorden van Wilder. T-hemden met teksten als: “Uw Bedrijfspoedel” en “Doe effe rustig, man”. Of op een A-vier voor tegen de achterruit.

  Het had gewoon iets erfrissnds, politici die de hele dag, dag in dag uit serieus met hele ernstige problemen bezig zijn, los van hun verkiezingsproblemen even lekker afreageren, even lachen, even lekker dollen. Daarna energie voor weer het echte en zware werk.

  Maar het is goed dat Wilders even zijn gram haalde, want in Nederland worden politici en anderen al te gemakkelijk voor fascist uitgemaakt en de opkomst van de PVV eindeloos vergelijken met de opkomst van het Nationaal Socialisme. Dat is ook een manier van iemand monddood maken.

  De Vara heb ik gisterenavond eerst met de kleuren uit bekeken maar toen ik die kop van Rottenberg zag, die eeuwige gelijkhebber, toen heb ik het even rustig aan gedaan en een dvd opgezet. Vreselijk, ik weet niet wat erger is, Wilders die uit de bocht vliegt of die verontwaardiging bij de PvdA en de Vara. Het is toch zo? Cohen is nu een poedel, maar Rob Oudkerk, is zijn geweten schoon? En die man opgetrokken mondhoeken, die Jack de Vries, die mag zonder schaamte weer op de tevee?

 484. Sjeng zegt: 23-09-11 om 21:07

  Naast de inhoud van een boodschap, moet je ook eens letten op de nonverbale boodschap. De toon, de uitdrukking, de houding e.d.
  Iemand kan wel eens uit de slof schieten, maar Wilders is doelbewust brutaal en schofferend.
  Moet je zo eens op je werk met collega’s omgaan… Dan heb je toch terecht een groot probleem, of niet dan? En hij doet dit doodleuk in de spotlights in het parlement.
  Ik voel me heel slecht hierover.
  Ik vraag PVV-stemmers om hier ook serieus over na te denken.
  Is dit echt hoe je de samenleving wil zien ontwikkelen?
  En de VVD en CDA moeten dit wel kleiner maken dan het is, want anders moeten ze weer van het toneel af.
  Het is echt heel droevig.

 485. Marlies zegt: 23-09-11 om 21:15

  Van de week heb ik ergens een stukje gelezen wat voor deze hele situatie geschreven is:

  Iemand zei: “Joh, doe toch eens normaal!” Meteen antwoordde hij: “Mevrouw, doet u dat eens 1 keertje voor?”

 486. Paul van Tongeren zegt: 23-09-11 om 21:20

  En weer lukt het Wilders om de discussie af te leiden. Rutte gaf aan dat hij het onjuist vond om de Turkse premier een aap te noemen. Israel schiet 9 Turkse mensen dood, en Turkije reageert. Dus Turkije willen een oorlog tegen Israel beginnen. Euhhh!

  Ik heb niet zo zeer problemen met “Doe eens normaal, man” omdat het geen respect toont. Ik heb er problemen mee omdat er geen inhoudelijke reactie gegeven wordt.

  Idem met de kwalificatie van Cohen als poedel. Wat wil de PVV nou van de PvdA? Adviseert de PVV de PvdA? Als de afweging van de PvdA is dat ze, ook al zouden ze graag dit kabinet laten vallen, het niet kunnen maken om met de euro hoog spel te spelen, dan is dat een afweging. Of wil de PVV dat de PvdA de regering laat vallen, omdat ze er zelf te laf voor zijn?

 487. Jannenman zegt: 23-09-11 om 21:27

  @Bas,

  Ik vrees dat ik diezelfde uitlating over Erdogan ook weleens zo heb geschreven, jaren terug al.
  Erdogan had namelijk gezegd dat de Islam europa zou veroveren door de buiken van hun vrouwen. Hij is daarvoor terug gefloten in eigen land, want zo’n uitspraak kon natuurlijk niet (waar of niet waar…). Ik heb dat gegeven, zijn uitspraak, gebruikt om op een bepaalde manier de aard van de Islam weer te geven en dezelfde uitspraak gebruikt. Ik noem hem dan geen islamitische aap, het is nog steeds het spreekwoord zoals dat is, alleen – ik kon me dat veroorloven gezien mijn positie- met humor en een mogelijke zinspeling op wat nu gelezen wordt.

  Stel, groene marsmannetjes. We verdenken ze ervan andere intenties te hebben dan ze zeggen. Op een dag zegt de leider van de groene marsmannetjes iets waardoor duidelijk is wat hun ware intenties zijn. Iemand zegt dan:
  ‘Daar komt de groene aap uit de mouw.’
  Het blijft het spreekwoord zoals dat is, plus – humor- kun je de groene aap lezen, maar dat is het strikt genomen niet.

  Maar ik geef toe dat een politicus op enig niveau deze uitdrukking beter niet hanteert, al is het maar omdat het verkeerd kan worden gelezen (zoals nu gebeurt) en het aldus niet politiek wijs is.

  “Daar komt de saluerende aap uit de mouw”, over militairen
  “Daar komt de bom aap uit de mouw”, over bewust ongehuwde moeders
  “Daar komt de homofiele aap uit de mouw”, over homofielen.

  Het is vast al vele duidenden malen zo vervoegd en niemand is er ooit over gevallen. We zagen er vast allen humor in, maar nu er ‘islamitische’ staat is het weer niet goed…
  Nee hoor, daar hoeft niemand zijn excuus over te maken of afstand van te nemen.

 488. Johan zegt: 23-09-11 om 21:31

  Soms is politiek leuk, voor Youp zijn het gouden tijden.

 489. Een aantal van onze politici tonen regelmatig gedragskenmerken van een NPS stoornis . De narcistische persoonlijkheidsstoornis(NPS) is een persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door een overdreven gevoel van “eigenwaarde” een sterke behoefte aan bewondering en een laag inlevingsvermogen. Personen die lijden aan een NPS kunnen in eerste instantie overkomen als charmant en interessant, maar als relaties langer duren blijkt hun egocentrisme vaak een ernstig obstakel. Niet zelden eisen ze een voorkeursbehandeling. Als dit niet gebeurt, voelen ze zich snel gekrenkt of ondergewaardeerd en zijn hierdoor vatbaar voor depressieve verschijnselen. Anderzijds kan hun kwetsbaarheid ook tot woedeaanvallen leiden. Deze mensen zijn vaak heel moeilijk in de omgang en moeten daardoor veelvuldig gecorrigeerd worden. En hier ligt dus het probleem? Wie corrigeert deze personen? CDA heeft een poging gedaan, maar alleen aangeven dat de normen van ‘t fatsoen zijn overschreden is wat mij betreft een zwakte bod. Daarnaast vond ik het optreden van Mark Rutte onvoldoende, maar goed hij is nog jong? Ik zou de Kamerleden willen adviseren bij een volgend onbeschoft optreden van Wilders, met z’n alle de tweede kamer te verlaten, hiermee dwing je zelfrespect af en is onze Minister president wel verplicht maatregelen te nemen!

 490. Mark zegt: 23-09-11 om 21:51

  Is het normaal dan als 150 mensen met hun gruwelijke uurloon daar een uur moeilijk over gaan doen dat vind ik niet normaal! bezuinigen kan als je zelf maar goed zit…. geen verantwoordelijke instelling voor de mensen die je land regeren!

 491. m. schaepman zegt: 23-09-11 om 21:56

  Ja, dat natuurlijk kan dat. Het uitroepen van ‘doe eens normaal man’ is niet schelden, niet schreeuwen, niet kwetsen en niet beledigen, maar een uitroep om aan te geven dat je tegenstander normaal moet doen in plaats van de boel te verdraaien. 10-0 voor Wilders.

 492. BJA zegt: 23-09-11 om 22:03

  In de jaren 80 van de vorige eeuw was de groene hulk op de tv, een held.Deze week in de tweede kamer een optreden van de geblondeerde hurk, geen voorbeeld voor beschaafd Nederland.
  Net in de friese pers gelezen dat de friese PVV stateleden afstand nemen van het optreden van hun tweede kamer leider. Klasse!

 493. Holly M. zegt: 23-09-11 om 22:07

  Ik vind er niets mis mee. Het is een algemene uitdrukking in het Nederlands, die we zo vaak gebruiken. Premier Rutte is een sympathiek persoon en ook slim, dhr. Wilders idem, het zijn beide ook redelijke debaters en intellectueel genoeg.
  Daarnaast, check eens wat Tofik Dibi en Jolande Sap allemaal uitkramen, nog niet te hebben over Die Pechtold, die schelden, plaatsen in hokjes en zijn beledigend EN discriminerend, DAAR mag wel eens iets aan gedaan worden. Altijd maar die hetze tEgen de PVV en Wilders etc. maar ik denk dat Nederland heel blij mag zijn en in de handen mag klappen, want eerder was er Pim Fortuijn, maar er was een extreem linkerd, ineens was Rosemuller weg en Fortuijn helaas ook, triest!
  Let eens goed op, wat de oppositiepartijen schreeuwen en verkondigen en altijd anderen onderuit halen, dat tegenover de PVV en dhr Wilders, dan is dhr. Wilders slim, beleefd en een heer! Niets mis mee! Premier Rutte is ook erg slim en integer, hij weet het en gaat er gelukkig goed mee om.
  Nee, voor de schreeuwenden van de oppositie en de allochtonen die schreeuwen, dat is correct en beleefd, altijd maar EISEN dat ze een voorkeursbehandeling krijgen met andere kleding etc. waar slaat dat nu op? En maar bedelen naar uitkeringen etc. terwijl ze geen rechten hebben opgebouwd. Al diegenen die het zo goed weten, laat die maar extra betalen voor hun. Mensen die hun leven lang hebben gewerkt hier voor het systeem, het Nederlandse systeem, en door dat zgn. zielige gedoe van ‘gelukszoekers’ krijgen die niet eens waar ze recht op hebben. Als het zo doorgaat wordt Nederland een ontwikkelingsland met een nog grotere onderwereld dan er al is! Sta daar maar eens bij stil! Plus alle mensen die werken en al hun hele leven lang hebben gewerkt voor hun pensioen en nu nog flink eraan betalen, denken die nu echt een pensioen te krijgen zodra…?!?! Mensen, dat is een grapje van Paars! Voor hunzelf! Dat pensioenpotje is op de bodem en over een paar jaar is er nauwelijks meer voor iedereen pensioen uit te betalen als er niets gebeurd.
  Daar zorgen Premier Rutte en dhr Wilders voor. Dus respect voor beide!

 494. Freek te Loo zegt: 23-09-11 om 22:08

  Er was een premier en er waren verschillende ministers en staatssecretarissen en 149 kamerleden die dit tegen één persoon hadden mogen, of eigenlijk zelfs moeten, zeggen, maar laat nou net die ene personn het gezegd hebben.

 495. nicolazien zegt: 23-09-11 om 22:08

  De vraag is: deed premier Rutte normaal? Was de reactie van Rutte normaal te noemen? Ik dacht het niet, hij gaf namelijk geen antwoord maar zei iets van ‘euh’ alleen dat laten ze steeds niet meer zien!

 496. Derk de Jong zegt: 23-09-11 om 22:15

  Wilders zei dat hij dit allemaal wel kon zeggen, omdat andere politici iets dergelijks in het verleden ook hebben gezegd.
  Je kunt een minister geen “flapdrol”noemen, je kunt een andere persoon geen “schoothondje van Bush” noemen, maar je kunt ook als “abnormaal politicus” niet tegen een minister president die zich vereenzelvigd met het volk (lowlands) “Doe eens normaal” zeggen.
  Wilders (PVV) heeft het kamerdebat een aantal keren GRONDIG verziekt.
  Ook heeft hij laten zien dat hij zijn KIEZERS BEDROGEN heeft door links en rechts af te wijken van zijn verkiezings(loze)beloften.
  MAAR JA; OOK VOOR WILDERS; MACHT IS LEKKER, maakt niet uit wat het kost.

 497. D.T. zegt: 23-09-11 om 22:16

  Heb het gezien en vind er niets mis mee. Stoor me meer aan de oppositie partijen. Wat een losers, altijd maar schoppen en klagen, maar wat doen ze zelf?
  Jorg Haider werd eerst ook uitgejouwd, maar hij was er echt voor Oostenrijk zelf, later werd ie omarmd. Hij heeft veel goeds voor Oostenrijk gedaan.
  Kijk hoe het in Australie gebeurd, bescherming van hun eigen land en economie. Hier kan Nederland een voorbeeld aan nemen. Dhr Wilders en Dhr Rutte zijn een goed team.
  En kijk eens wat de afgelopen jaren lang er een zooitje van is gemaakt, wat daar dan mee? Melkertbanen…? Lubbers die spank geeft…? Kwartje van Kok…? Subsidies…? Belangenvertrengelingen…? Bos die het kabinet liet vallen omdat ie achter de kinderwagen wilde…? Maar daar hoor je niemand over!
  Respect voor de bestuurders van ons land, makkelijk om kritiek te geven, maar wie kan t echt beter in plaats van alle kritiek? En snoer de oppositie maar eens de mond met al hun uitlatingen die in mijn ogen en oren dus echt niet kunnen.
  Zet m op Rutte, Wilders en Verhagen!

 498. Voor het kabinet zegt: 23-09-11 om 22:26

  @ Jannenman:

  zo is t maar net. Als de meester iets geks of incorrects zegt dan mag je dat in je spreektaal best zeggen: doe eens normaal man, jeetje

  Ze blijven maar doorgaan met beledigen.

  Ik vind het superknap, dat Wilders zo’n kracht toont, hij is gelukkig heel sterk en heel goed. Zeker na 1.5jaar lang onschuldig belaagt te zijn.

  Nog steeds mogen de opposities vanalles aan de PVV en Wilders toeroepen, maar hij mag niets zeggen en zijn achterban ook niet? Hoe democratisch zijn we toch bezig!

  Ik ben blij met een partij als de PVV! Want ook op de scholen en op straat spreken jonge kinderen al met heel erg grote woorden, te groot voor hun! En worden bejaarden belaagd, beroofd en weet ik wat nog meer, ‘doe toch eens normaal man!’ zou ik wel tig keer willen uitschreeuwen!

  Zet m op kabinet. Komen in een heel moeilijk parket, economie was al in een slomp door afgelopen kabinetten opeenvolgend, dan proberen er nog iets van te maken, met de nodige kritiek, dat valt niet mee. Ik heb wel vertrouwen in ze, maar t heeft tijd nodig, dat kan niet 1 2 3. Ze moeten ergens beginnen en ik vind de debatten stukken beter geworden sinds de PVV er is, niet meer zo saai, schijnheilig en achterbaks, maar recht voor zijn rAAP! Eerlijkheid duurt t langste!

 499. Jack B. zegt: 23-09-11 om 23:04

  nor·maal

  (bijvoeglijk naamwoord; normaler, normaalst)

  1 overeenkomstig de regel, gewoon
  2 als norm dienend
  (Van Dale)

  Wat is overeenkomstig de regel/norm?

 500. jools zegt: 23-09-11 om 23:23

  Maar wilders zit wel in de regering als gedoog partner en jullie niet, en heeft een aanhang van 1,5 miljoen.
  @simone scholten -> Jordanie??

  Het land kent nog geen echte persvrijheid. Hoewel er onafhankelijke media bestaan wordt kritiek op bevriende naties bestraft met gevangenisstraf.

  Dan heb je het hier beter hoor.

 501. joan59 zegt: 24-09-11 om 00:25

  Mensen die alleen maar aan het gillen zijn, worden niet serieus genomen. De mensen lachen er misschien nu wel even om, maar op de lange termijn zullen ze het toch minder leuk gaan vinden. Een grap is 1 keer leuk, een 2e keer ook nog misschien, maar bij de 3e keer toch echt niet meer. Zo gaat dat ook bij gillende mensen.

 502. suus zegt: 24-09-11 om 11:23

  Er wordt voorbij gegaan aan het feit dat Wilders een uitspraak probeerde te ontzenuwen over iets wat niet op de die manier gezegd was zoals Rutte probeerde te suggereren , de manier waarop is misschien niet verstandig geweest van meneer Wilders omdat de focus geheel daar op ligt en dat is dus jammer maar laten we eerlijk zijn hoe kun je respect opbrengen voor mensen die onze regering vormen en om ons land te laten floreren maar het juist de grond indrijven , misschien geeft dat wat gebeurd is wel weer wat er aan de hand is .De focus ligt verkeerd.

 503. Louis van Rasten zegt: 24-09-11 om 12:28

  Ik vind zeker dat een dergelijk uitspraak zou moeten kunnen in het parlement. De boodschap is dan ook duidelijker bij de mensen in het land. Bovendien brengt het een zekere vorm van humor teweeg tijdens de toch al zo saaie debatten die gevoerd worden.

  Waarom moeten politici in geheimtaal spreken? Moet het zo zijn alsof ze van een andere planeet komen? Burgers in het land moeten in hun taal kunnen begrijpen waar het allemaal om gaat in Den Haag omdat het om hen gaat. Ik weet zeker dat Wilders met het zinnetje “doe eens ff normaal man” hoge ogen kan scoren t.a.v het aantal zetels deze zullen er zeker niet minder om gaan worden.

  De uitspraak “doe eens normaal man” is dan ook in ieder geval vele malen beter dan de vele beledigingen en bedreigingen die aan het adres van de PVV worden geuit. Maar ook de beweging PVV zelf dient zich hieraan te houden en zich dus netjes te gedragen. Het uiten van beledigingen zijn bepaald geen goede zaak voor de algemene sfeer en kunnen een slecht voorbeeld zijn voor burgers in het land. Schelden en beledigingen uiten vind ik dus geen goede zaak maar hiervoor hebben wij de kamervoorzitter om adequaat in te kunnen grijpen.

 504. Iedereen kijkt aapjes zegt: 24-09-11 om 12:58

  Er werd niet gegild, maar Wilders gaf zijn grens aan, omdat ze gewoon altijd tegen hem bezig zijn.
  Is het normaal dat de opposities zo telkens bezig zijn en reageren? Moet je eens nagaan wat die allemaal voor een uitspraken hebben gedaan en wat die voor een gedrag getoond hebben.
  En al die mensen die denken dat (bijv in Jordanie ofzo) het elders beter is, dan ga je toch lekker daarheen stel ik voor!? Zul je zien dat het zo niet is.
  Heeft iemand btw zelfs meegekregen waar Floortje Dessing is geweest, een land waar je mobiel en al moet inleveren en geen contact mag, zelfs wordt er bepaald waar jij wel en niet heen mag gaan…
  Of in Turkije, waar door de Moslim de Koerden werden afgeschoten, letterlijk! Of als je in Turkije Christen bent ofzo, hoe ze je behandelen? Waarom zouden die bij de EU komen? Zelfs Pechtold zei als 1e Islamitische aap, waarop een gezegde werd gemaakt, Islamitische aap uit de mouw. Is dat nu zo erg?
  Wat ik al meldde, check eens wat de opposities al zeiden en daarnaast: ga eens na wat door Islamitische mensen over o.a. Nederlanders is gezegd of wat ze doen. Zelfmoordaanslagen zijn nog het meeste door extreme Islamieten dacht ik toch? Of heb ik het verkeerd? Dan reageer en onderbouw het waarom ik dit fout heb begrepen uit al die nare dramatische nieuwsberichten.
  Het kabinet doet t goed, heeft lef en knowledge en is op de goede weg. Maar er hoeven blijkbaar maar een paar rotte appels (of 1 zoals Bos) te zijn die alleen bezig zijn dit kabinet neer te halen, waarom nu niet eens gewoon normaal bezig zijn om t land te besturen? Dan hoeft het kabinet zich ook niet steeds te verdedigen en met die onzin bezig te zijn zoals nu vaak het geval is.

 505. Scot zegt: 24-09-11 om 13:58

  Derk de Jong zegt: MAAR JA; OOK VOOR WILDERS; MACHT IS LEKKER, maakt niet uit wat het kost.

  Macht is net geld, met macht kun je oorlog maken en vrede brengen, met macht kun je de natuur stuk maken en kun je de natuur helpen, met macht kun je een bevolking afslachten, met macht kun je mensen genezen enzovoort. Zie de betreffende reclame voor een bank.

  Toch jammer dat niemand iets zegt over de schoffering van de heer Wilders, in de Kamer en in de kranten en door leden van de Vara.

  Ooit werd Schmelzer, een minister-president door Wim Kan neergezet als een “Teckel met een vette kluif in zijn bek”. Schmelzer lachtte er toen om en werd er ‘beroemd’mee.

  Cohen moet zijn zegeningen tellen; de heer Wilders had hem, Cohen ook kunnen omschrijven als een bedrijfsongeval en gelet op de prognoses lijkt de PvdA met Cohen op zijn bedrijfsongeval af te stevenen.

 506. Scot zegt: 24-09-11 om 14:23

  Corrie van Gaal zegt: Daarnaast vond ik het optreden van Mark Rutte onvoldoende, maar goed hij is nog jong? Ik zou de Kamerleden willen adviseren bij een volgend onbeschoft optreden van Wilders, met z’n alle de tweede kamer te verlaten, hiermee dwing je zelfrespect af en is onze Minister president wel verplicht maatregelen te nemen!

  U wilt van de Tweede Kamer dus echt een kleuterklasje maken? Als de bovenmeester binnenkomt moet het klasje even de gang op?

  Waar had het klasje heen gemoeten toen Koenders voor fladrol werd uitgemaakt? Waar ging het klasje heen toen een minister voor ‘schoothond’ werd uitgescholden? Hoe deed het klasje toen Pechtold in 2006 in de Elsevier liet schrijven dat de “Haagse politiek vies en vunzig is”?

  God zij dank, toen Vogelaar als “knettergek” werd gediagnosticeerd was zij snel uit die Kamer weg en niemand liep met haar mee de gang in.

  “Bedrijfspoedel” is altijd nog beter dan “bedrijfsongeval”.

 507. Ruud zegt: 24-09-11 om 16:35

  Ik dacht van de week dat ik naar het parlement uit een bananenrepubliek zat te kijken, bleek dat toch het Nederlandse parlement te zijn.
  Plaats vervangende schaamte overviel mij.
  Dhr. Wilders ging z’n boekje ver te buiten.

 508. Jannenman zegt: 24-09-11 om 19:40

  Ik heb een foutje gemaakt:
  Had niet de totale zin gezien en het deel “en hij heet Erdogan”, had niet gezegd moeten worden. Het spreekwoord zo gebruiken op politiek niveau is sowieso ongelukkig en deze toevoeging is mi een politieke blunder. Je zou nog steeds kunnen argumenteren dat ‘hij’ op het spreekwoord slaat, maar nee, als politicus dien je dit soort uitspraken niet te doen. Van mij had Wilders er dus afstand van mogen nemen. Dat hij dat niet doet, zal wel uit partijbelangen zijn.

  Meneer de Roon, scherp is goed, maar waar is uw verstand?!

 509. Scot zegt: 24-09-11 om 22:40

  Wat raar, mijn reacties zijn weg? Vreselijk, maar het geeft niet, wat een ander weggooit heb ik bewaard. Verder dus.

  Derk de Jong zegt: MAAR JA; OOK VOOR WILDERS; MACHT IS LEKKER, maakt niet uit wat het kost.

  Macht is net geld, met macht kun je oorlog maken en vrede brengen, met macht kun je de natuur stuk maken en kun je de natuur helpen, met macht kun je een bevolking afslachten, met macht kun je mensen genezen enzovoort. Zie de betreffende reclame voor een bank.

  Toch jammer dat niemand iets zegt over de schoffering van de heer Wilders, in de Kamer en in de kranten en door leden van de Vara.

  Ooit werd Schmelzer, een minister-president door Wim Kan neergezet als een “Teckel met een vette kluif in zijn bek”. Schmelzer lachtte er toen om en werd er ‘beroemd’mee.

  Cohen moet zijn zegeningen tellen; de heer Wilders had hem, Cohen ook kunnen omschrijven als een bedrijfsongeval en gelet op de prognoses lijkt de PvdA met Cohen op een bedrijfsongeval af te stevenen.

 510. Scot zegt: 24-09-11 om 22:41

  Nou staan ze dér weer, die reacties. Het zal wel aan mijn pc liggen.

  Dames en heren, ik laat het hierbij. Een mooi weekeinde, geniet van het weer. Scot.

 511. Dan zegt: 26-09-11 om 07:28

  Dit soort vertoningen in het PArlement geintroduceerd met de opkomst van Heer Wilders zal zeker een negatieve invloed hebben op de omgangsvormen tussen de onterecht ontevreden inwoners van dit landje van klagers.

 512. Arnold zegt: 26-09-11 om 09:48

  Wilders doet niet anders als (vaak onterecht) laster ontvangen, laat hem dan eens een keer boos zijn op al die leuteraars met hun opgedirkte praatjes, hij staat teminste ergens voor en probeert direkt en duidelijk te blijven.
  Ons snob ministertje die ook de armste niet ontziet in deze zware tijden kan nog wat van de goede bedoelingen van Wilders leren.
  Je moet maar jaren lang beveiliging nodig hebben om je te kunnen verplaatsen omdat je tuig tuig hebt genoemd, dat doen de meeste huichelaars daar in de kamer hem niet na, Wilders respect!

 513. Louis van Rasten zegt: 27-09-11 om 17:19

  @Arnold zegt: 26-09-11 om 09:48
  Helemaal 100% met jouw eens! Het is weleens goed dat ministers ferm worden toegesproken en Wilders heeft dit met de uitspraak “doe eens normaal man” zeer goed gedaan. Waarom zou een dergelijke uitspraak niet kunnen? Zo lang het niet om beledigingen gaat vind ik een dergelijke manier van communiceren ok.

 514. Dan zegt: 27-09-11 om 22:24

  Wilders is eindelijk iemand die zich als “politicus” heeft aangepast aan het niveau van het electoraat.

 515. J.Mulder zegt: 28-09-11 om 20:00

  Dat hele kabinet is 1 grote poppenkast ,ik zou tegen het hele kabinet willen zeggen doe eens normaal man.
  wees eerst eens meer menselijker voor het gewone volk hier in nederland.
  de rijken speculeren met ons geld ,en wij kunnen de crisis weer lijmen .
  ik zou nogmaals zeggen Haagse maffia doe zelf eens normaal

 516. Voor dat taalgebruik door kamerleden die het voorbeeld zouden moeten zijn voor de Nederlanders en vooral hun jeugd is er maar een naam mogelijk BAKVOLK.

 517. Carin Modderkolk-Laban zegt: 29-09-11 om 00:01

  Het “hoort”niet, maar ik heb me kostelijk vermaakt.

  Wat ik me afvraag, gezien het forse taalgebruik van “onze”regering is
  of er niet met spoed zware beveiliging nodig is voor een ieder der kamer.

  Kan deze mythe nu ook eens ontkracht worden?

 518. hamid ben allal zegt: 09-10-11 om 19:18

  NIet nurmaal van wilders!!!!!!!!.

 519. M. Van Veen zegt: 27-10-11 om 13:22

  Een schande voor het beeld van Nederland in het buitenland. Wat zullen de islamitische apen wel niet van ons denken?!

 520. John zegt: 05-03-12 om 17:59

  Normaal doet bijna niemand in de kamer dus mogen ze elkaar dat de hele dag elke dag
  vertellen wel te doen. Ook mogen ze elkaar elke dag vertellen niet crimieel te zijn of
  niet zo te liegen. Ook mogen ze van mij tegen elkaar zeggen te stoppen met stelen.
  Of te stoppen het volk zand in de ogen te strooien. Ook mogen ze van mij elkaar hard
  slaan om deze doelen werkelijk te bereiken.
  Of de politie erbij halen om elkaar te laten arresteren. Ja prima allemaal.

  Zelf wil ik met de legerleiding gaan praten om het hele 2e kamer te arresteren en de
  boeken in beslag te nemen. Het land te redden van deze criminelen die met een stalen
  gezicht buigen voor de criminele banken. De ABN die betrokken is bij 2 biljoen fraude
  van een Londense bank. Laat maar klappen dat zootje of ehhhh ? Mag het allemaal niet
  gezegd worden terwijl het wel waar is ? Taboe ? Stockholm syndroom ?

  Genieten ze immuniteit ? Staan ze boven de wet ? Is er dan geen corruptie in nederland ?
  Trias politicas ? Het wordt tijd voor een politieke rechtszaak om een einde te maken aan
  criminele wetten en regelgeving die zij maken gekocht door het grootkapitaal en banken.
  Zij zijn op de hoogte maar zwijgen om zelf buiten schot te bljven. Opruimen die TV soap !
  Het wordt tijd voor een waarheids kabinet om zaken te NORMALISEREN.
  Doen jullie eens normaal man ! Vergeten hoe dat is ? Vraag het je opa maar.

  johnvanprooijen7@gmail.com

 521. Flen zegt: 01-06-12 om 18:54

  Ik vind dat Wilders dat goed gezegd heeft, het gaat namelijk om verdraaien van dingen die gezegd zouden zijn en dat is niet normaal op dat nivo, maar goed daar heb ik de meesten nog niet over gehoord.Ook is het zo dat er geen enkel woord beledigend of ongehoord was en dat kan ik van de meeste mensen die negatief reageren niet zeggen.

 522. Jan zegt: 13-02-13 om 05:10

  Als dat nou het ergste is wat Wilders gezegd heeft.. hij heeft veel ergere dingen (binnen en buiten de Kamer) geventileerd waar niet zo fel op werd gereageerd. Rare wereld, dus. Of zulke uitspraken in het algemeen in het parlement thuishoren, is een andere discussie. Maar als de uitspraak van Wilders niet kan, dan kan de reactie van de minister-president zeker ook niet! Trek dan gewoon één lijn en laten we ons druk maken om de inhoud in plaats van om de vorm.

  Wat P.S. Westerbeek helemaal bovenaan wil suggereren met zijn/haar uitspraak dat Rutte “er niet voor terugdeinst in zijn vakantietijd rond te struinen op een Lowlands festival” begrijp ik niet helemaal, maar ik heb wel een idee in welke richting ik het antwoord moet zoeken. Ik vermoed dat dit weer een goedkope en trieste sneer is van een bejaarde en/of zwaar gelovige zwartkijker/ster die ongeveer net zo dynamisch is als de geraniums achter zijn of haar voorruit.
  Gun een ander zijn/haar liefhebberij, hij valt er toch niemand mee lastig? Moet die man postzegels gaan verzamelen voor het familieplakboek of punniken als hobby om door mensen als P.S. Westerbeek serieus genomen te worden? Word wakker, dit is de eenentwintigste eeuw! Als je zonodig wat te zeuren moet hebben terwijl je hele levensonderhoud door anderen betaald wordt, (vinden van een nuttige tijdsbesteding zal wel moeilijk vallen met al die zeeën gesubsidieerde vrije tijd) of nog nooit een ander boek dan de bijbel tot de letter toe hebt uitgeplozen, ga dan klagen over die man zijn wanbeleid en niet over wat hij in zijn vrije tijd doet. Net als iedereen in dit land is hij daar volledig vrij in.

 523. christina zegt: 01-03-13 om 06:33

  hoi hoi
  ik vind niks erg aan als er keer is een reactie komt van doe eens normaal laten we eerlijk zijn vele dingen zijn te zwaar overtrokke ook in debat moet het kenne om duidelijk te kunne make dat het te ver gaat en noiemand kan mij wijs make dat kabinet zich netjes aan spraaktaal houd en houdd eens op is geen schelde maar duidelijke verwoording dit gaat tge ver en dat kan niet moeten we dan alles maar n doofpotjes duwe en als een zak met watjes aan gaan aanhore mischien nog muurtje erbij en ja en ame zegge terwijl heel nederland ten ondergaat vanwege een iemand die project hier en daar start en op de burgers wordt geleund die kunnen opdraaien met verhogingen van alles werkeloosheid ect dan wordt er 40 miljoen ff voor garantiefonds gebruik erg leuk en aardig maar er moet eens opgehoude worde maar aan alles zoveel projecten te starten die niet draadkrachtig zijn voor nederland om te bewerkstelige en op laag vuur moeten gezet worden zodat nederlandse burgers en nederland weer stabiel wordt en de daadkracht van dergelijk projecten kenne bewerksteligen er zijn genoeg moslims morrokanen noem maar op die werken en hun werk doen er zijn ook genoeg ned die laten zitte er kan niet naar een kant geschoven worde veel mense worde werkeloos omdat bedrijven failiet gaan door alle bewerkstellingen van de kabinet al die mense die werkeloos worde komen in probleme en schulde en werk is dan hellemaal niet meer te vinden dus nog meer problemen in land overal maatregelen op waardoor veel dakloos worde en zo nog meer crisis onder bevolking mijn raad is kabinetttttttt bevries projecte die nu niet te bewerkstellige zijn en trek nederland weer op stabiel vaarwater anders wordt het in nederland niet leefbaar meer maar een verlore land in de economie

 524. christina zegt: 01-03-13 om 06:49

  hoi

  mark rutte neem gas af en leg jou idealiseren van beter nederland op lager vuur we leven in europese land en kennen niet zo groot zijn als amirica dat is eeg groot idealiserende land wij gaan ten onder aan een kabinet leider die denkt heel wereld te zijn en naar zijn vorm te kunnen idealiseren die niet mogelijk is maar tenslotte zordt dat heel nederland een vergetlheid wordt en dan is de vraag nederland waar is dat kenne we niet dan word vergetlland waar zware armoede en alles heerst waarom wordt er niet door andere kabinet lede of koninging ingegrepen dat ons land ten gronde gaat en dan is alles wat heel nederland is of ooit is opgebouwd voor niks geweest

 525. christina zegt: 01-03-13 om 07:03

  john geef je helemaal gelijk nieuwe kabinetleiders erin en de ander op de buitenbaan zonder baan
  dus nieuwe kabinet leiders die eg aan nederland denke en europese volken samen weer op recht vaarwater te zette zodat het leefbaar wordt voor ieder mens gezin oudere en gezinnen met kids die gehandicapt zijn ect en van mij uit dit jaar nieuwe verkiezingen en laat wilders de stem krijge okee hij heeft is fout geweest maar tenslotte neemt hij altijd nog wel voor bevolking en arme op als wij als burgers afpersinge doen of geen rekeninge kunne betalen kenne wij als burgers dubbel gaan zwoege voor eeen kabinet leider die denk aan project hier en daar en niks geeft om de burgers die er onder moete leiden als nou is zo was dat hij zwaar gekort worde en is flink aan de tand worde gevoeld coruptie mag niet maar wordt door velle hoge leiders wel gedaan als die nou eens gaan zitte op nivua van de burgers en die inkomen geve die wij hebbe en dan ff verhoging van huur belasting dan redde ze het niet wij moete overleven en velle leiders op satijne wolle bedje slapen nederland wordt wakkerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

 526. martin zegt: 30-05-13 om 19:01

  hoe grofer hoe beter hij had hem ook gewoon in het gezicht kunnen uitschelden. hahahahihihi!

 527. Andrew zegt: 20-06-13 om 09:40

  Volg eens de debatten in de Duitse Bundestag daar hoor je heel
  andere uilatingen dan :doe eens normaal: wat een soft gedoe !
  een kleuterschool is er niks bij !

Geef een reactie