De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

In het spoor van de fractievoorzitters… St. Maarten & Saba

St. Maarten is ongeveer half zo groot als Texel, maar het leven is op zijn minst tien keer zo ingewikkeld. Dat werd de fractievoorzitters en de meereizende journalisten uit Nederland al snel duidelijk.

Het kleine eiland bestaat uit een Frans en een Nederlands deel, met elk hun eigen wetten en regels. Officiële talen zijn Frans en Nederlands, maar de voertaal is doorgaans Engels. Een aanzienlijk spreekt Papiamento of Spaans. Je kan er betalen met euro’s (Franse gedeelte), dollars en de Antilliaanse Gulden. St. Maarten is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk, maar deelt de Centrale bank met Curaçao.

Een parlementariër uit het Nederlandse St. Maarten woont op het Franse deel. Een burgemeester van een Franse gemeente woont over de grens in het Koninkrijk der Nederlanden. Je kan het beste werken op het Franse deel en betaald worden in harde euro’s. Boodschappen doen is dan dus weer handig op het Nederlandse deel. Het goedkoopste woon je op Franse deel met echte Franse huursubsidie. Je kunt dus wel stellen dat het lot van de geschiedenis voor St. Maarten bijzonder heeft uitgepakt.

Op Saba is het leven minder ingewikkeld, maar er heerst veel onvrede. Sinds een jaar is het eiland een soort Nederlandse gemeente. Dat betekent dat er Nederlandse wetten en regels zijn gaan gelden. En dat pakt niet altijd gunstig uit. Zo is het leven veel duurder geworden. En wie ernstig ziek wordt gaat niet meer naar Curaçao, maar bijvoorbeeld naar het Franse Guadaloupe. Met als gevolg dat patiënt en verpleging elkaar niet verstaan.

Bij aankomst van de Nederlandse fractievoorzitters was er dan ook een demonstratie.

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “In het spoor van de fractievoorzitters… St. Maarten & Saba”

 1. Bas zegt: 16-10-11 om 00:26

  De eilanden zijn duidelijk te klein voor een zelfstandige staat, en alleen door een aantal historische miskleunen is ere een band tussen Nederland en de Caraïben.

  Wat jammer dat Venezuela geen land is waar we zulke goede relaties mee hebben, waar het zo goed zou gaan, dat de eilanden greaag Venezolaans zouden worden

  Want dat zou wel alles oplossen, maar kan nu dus niet

 2. Nooit heb ik een groter werkelijksheidsbesef verschil gezien dan nu, tussen Nederlandse Tweede Kamerleden en lokale eilands parlementariers. Het is nu slechts totale waanzin waaruit geen werkelijkheid en zinnige samenweking meer te maken is. Het is zo als het is, en er is niets meer aan te veranderen, ongeacht de pretentie.

 3. vraag zegt: 16-10-11 om 12:34

  Ik dacht dat Saba een kleine campus heeft voor (Amerikaanse) studenten geneeskunde? Is er dan niet de mogelijkheid om op het eiland zelf een soort UMC op te richten?

 4. lahid zegt: 17-10-11 om 04:34

  lekker op vakantie, na de slechte nota, de carribean zijn nog altijd duurder als een camping in het bos van frankrijk.

  zijn alle fractie voorzitters erheen?

 5. neville de weever labega zegt: 17-10-11 om 09:18

  Leuk dat jullie met de parlementaire delegatie uit Nederland zijn meegekomen naar “Caribisch Nederland” zoals wij, enigszins oneerbiedig worden genoemd. Ik heb 27 jaar in Nederland gewoond, heb daar gestudeerd en gewerkt en ik draag Nederland en de Nederlanders zeer zeker een warm hart toe. Ik ben en blijf echter Sint Maartenaar en ben een voorstander van complete onafhankelijkheid voor dit eiland, samen met het Franse gedeelte, want wij zijn 1 volk. Het zou leuk zijn als Uw journalisten wat vaker schrijven over het wel en wee van Sint Maarten en niet alleen over Curacao, wat zo vaak het geval is. Ideetje voor de toekomst? Sukses met Uw blog!

 6. Ik word er gewoon niet goed van.

  Doe die kleine geiten eilanden toch allemaal meteen weg.

  Ze hebben toch steeds weer op en aanmerkingen en dat gezeur gaat al eeuwen zo door. Dus ik zeg good riddance want ik ga toch veel liever naar the BVI.

  Het is nu ook al wel lang genoeg geweest om te leren hoe je op beide benen moet kunnen staan. En kunnen ze het nu nog niet dan donderen ze maar om.

  Bye bye with love from the Macamba.

 7. Chris zegt: 19-10-11 om 10:22

  @Bas En dan ook maar meteen Limburg teruggeven aan de Duitse Bond. Dan zijn we ook meteen van die peroxide gebruikende meneer af.

  @Iahid De fractievoorzitters brengen ook om de haverklap bezoeken in (Europees) Nederland. Waarom zouden ze dan niet een keer in de vier jaar Caribisch Nederland (Bonaire, Saba, Sint-Eustatius) mogen bezoeken? Vind u soms dat de burgers in de BES-gemeenten geen recht op parlementair bezoek hebben? Dit terwijl uw gemeente die bezoeken wel krijgt. En impliceert u daarmee dat u de inwoners van de BES-gemeenten tweederangs burgers vind?! En nee, niet alle fractievoorzitters zijn erheen: de PVV is niet welkom in het Caribisch gebied.

  @Neville: Caribisch Nederland is niet de term om Sint Maarten mee aan te duiden. Caribisch Nederland is het gedeelte van Nederland (de Nederlandse gemeenten) in het Caribisch gebied. Sint Maarten behoort niet tot Caribisch Nederland, omdat zij autonoom is. Als Sint Maarten wel Caribisch Nederland wordt genoemd, is dit onjuist.

 8. Kevin zegt: 20-10-11 om 15:10

  @Bas Als u zou praten uit wetendheid wenst geen normale ziel een land Venezolaanse afhankelijkheid.

  @Ja/Nee Als u zou praten uit wetendheid dan zal u weten dat o.a. die gouden koets van de koningin met geld betaald is dat afkomstig is van die kleine “geiten” eilanden zoals u ze noemt.
  De koningin snapt dat en het kabinet en Tweede Kamer weet dat.

  Meer hoef ik niet te zeggen want jullie weten wel waar jullie het over hebben. Duidelijk.

Geef een reactie