De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

In het kielzog van de fractievoorzitters… de vergeten eilanden

Als wij in Nederland spreken over de Nederlandse Antillen gaat het eigenlijk alleen maar over Curaçao. Soms nog een beetje over Aruba, maar dat is het dan. St. Maarten, St. Eustatius, Saba en Bonaire, daar hoor je niets over. Het kennisniveau van de meereizende fractievoorzitters over de eilanden is ook niet hoog. Die hebben hun handen duidelijk vol aan de problemen in Nederland, wat frustrerend moet zijn voor de lokale politici. Je bent klein, ver weg en daardoor al snel vergeten.

Politici en bewoners van de eilanden grijpen dezer dagen hun kans en overstelpen de fractievoorzitters met informatie en klachten. Bonaire, St. Eustatius en Saba zijn sinds 1 januari speciale Nederlandse gemeenten. St. Maarten en Curacao zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk geworden. Aruba was dat al. Het land ’Nederlandse Antillen’ bestaat dus niet meer. Ieder eiland kiest zijn eigen weg.

Beeldbepalend

Dat ‘we’ wereldkampioen honkballen zijn geworden met heel veel Antilliaanse jongens in het team, boeit de bevolking van Saba niet. Die jongens komen merendeels van Curaçao en Aruba. Op St. Maarten zijn ze juist blij onder het juk van Curaçao weg te zijn. Dat eiland maakte de dienst uit binnen het land de Nederlandse Antillen. Alleen de bevolking van St. Eustatius wilde dat de Nederlandse Antillen als land zou blijven bestaan.

De baas is Curaçao niet meer, maar het eiland is wel alles bepalend voor de beeldvorming over Caribisch Nederland. En dat is niet eerlijk voor de andere eilanden. Om één van de fractievoorzitters te citeren: “Op Curaçao zitten de schreeuwlelijken”. Niet dat alles perfect loopt op de andere eilanden, zeker niet, maar de houding is constructiever.

Geluk

Saba had geluk deze reis. De fractievoorzitters streken daar zaterdag neer en vanwege de zondagsrust bleven ze een dag langer. De meereizende journalisten ook. In de artikelen in de Nederlandse maandagochtendkranten speelde Saba daardoor de hoofdrol. ‘Massale publiciteit’ voor het kleinste eiland. Op buureiland St. Eustatius leidde dat gelijk tot jaloezie, vooral omdat de fractievoorzitter daar niet overnachtten. Het bezoek duurde slechts zes uur.

Dinsdag vliegt de delegatie naar Curaçao. Omdat de verhoudingen tussen Nederland en de regering van Curaçao zeer gespannen zijn, zal Curaçao wederom de meeste aandacht opeisen. Wat niet geheel onlogisch is. Maar bedenk voortaan: het ene eiland is het andere niet.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “In het kielzog van de fractievoorzitters… de vergeten eilanden”

 1. Bas zegt: 18-10-11 om 09:03

  Vergeten eilanden, en terecht. Als ik ze vbergelijk met andere eilanden in het koninkrijk, van de Waddeneilanden heb ik er 1 bezocht, Terschelling en de Zeeuwse eilanden heb ik nooit uit elkaar kunnen houden.

  Wat er op de Antillen gebeurt, het boeit mij ook echt niet. Door het kolonialisme is er een band met Nederland, maar de mensen daar hebben een heel andere cultuur.

  Het zou prettig zijn als de eilanden zich zouden aansluiten bij andere landen of eilanden daar, maar voor zocer ik weet, is er nu geen enkele staat waar ik ze zou willen aanbevelen

  Helaas. Want de huidige frictie zal echt niet verdwijnen

 2. Willem van Heerde zegt: 18-10-11 om 10:42

  Het geeft geen pas om de Caraïbische eilanden die per 10-10-10 hebben gekozen voor een hernieuwde band met NL nu te laten vallen. Daar wordt geen der partijen beter van.

  De wederzijdse gewekte verwachtingen waren/zijn te hoog gespannen.
  NL bestuurders meenden de eilanden wel ‘even’ naar NL model in te richten; de lokale bevolking dacht daarbij met name aan de voordelen die ‘per direct’ zouden worden ingevoerd.

  Laten we niet vergeten dat het levensritme op de Caraïbische eilanden niet hetzelfde is als dat in West Europa. Gelukkig maar. Immers dat is nu juist de charme van deze eilanden!

  Alleen tijd, geduld en wederzijds vertrouwen en begrip kunnen daaraan een positieve wending geven. Goede communicatie is daarbij sleutelwoord.

  Fractievoorzitters kunnen daaraan een goede bijdrage leveren!

 3. Mies zegt: 18-10-11 om 13:48

  Vreemde titel.. “vergeten eilanden” Een betere titel zou zijn “”Klein maar fijn”. Het zijn namelijk prachtige eilanden!

  En voor mensen zoalls Bas met een gebrekkige geografische kennis, stel ik voor…kijk vooral niet verder dan je neus lang is en blijf vooral in je Vinexhuisje. Veilig achter de muren, waar je geen last hebt van al die andere culturen.

 4. Aspa zegt: 18-10-11 om 16:36

  De eilanden willen allang weg van Nederland, maar dat mag niet. Waarom? Je moet een beetje politiek kennen, Nederland heeft belangen aan de eilanden.

 5. Bos zegt: 18-10-11 om 16:43

  En de Wadden- en Zeeuwse eilanden wil je dan zeker ook overdoen aan de hoogste bieder?
  En Marken.
  En ach waarom niet ook meteen Zuid-Limburg?

  Wat jammer dat Bas zich niet bij een ander land wil aansluiten…

 6. Chris zegt: 19-10-11 om 10:15

  Geachte meneer Vullings, u schrijft: “Het kennisniveau van de meereizende fractievoorzitters over de eilanden is ook niet hoog.” Even later zegt u: “Bonaire, St. Eustatius en Saba zijn sinds 1 januari speciale Nederlandse gemeenten.” Deze eilanden zijn echter al sinds 10 oktober 2010 Nederlandse gemeenten…

  Daarnaast is Caribisch Nederland ook niet de term om Curaçao mee aan te duiden. Caribisch Nederland is het gedeelte van Nederland (de Nederlandse gemeenten) in het Caribisch gebied. Curaçao behoort dus niet tot Caribisch Nederland, omdat zij autonoom is. Aruba, Curaçao en Sint Maarten worden samen ook nog wel de Nederlandse Antillen genoemd (in vergelijking met Caribisch Nederland). Hoewel de term NA ook wel gebruikt wordt om alle eilanden mee aan te duiden.

  @Bas U noemt de band met de BES koloniaal. De eilanden hebben democratisch gekozen voor deze nieuwe band. Dus de herintegratie van de drie nieuwe gemeenten lijkt mij niet erg koloniaal, maar juist democratisch. En het is juist democratisch, omdat u – als Nederlander – er helemaal niets over te zeggen had.

 7. Peter zegt: 19-10-11 om 12:31

  misschien wil chavez de eilanden wel,goed voor de amerikaanse economie

Geef een reactie