De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

In het kielzog van de fractievoorzitters… Curaçao: Heetgebakerde politici, rustige bevolking

De eiland hoppende fractievoorzitters deden dinsdag en woensdag Curaçao aan. Daar zou het gebeuren. Sinds het verschijnen van het rapport Rosenmöller is de relatie tussen Nederland en Curaçao danig bekoeld. Van beide kanten van de oceaan werd er de afgelopen weken flink geroeptoeterd. Kort door de bocht samengevat: Curacao is een corrupte bende en Nederland neo-koloniaal. En indien ‘wij ‘zouden ingrijpen, door een onderzoek naar corruptie van Curaçaose ministers af te dwingen, zouden alle Nederlanders met kop en kont van het eiland gegooid worden.

Boeiende retoriek, maar eenmaal daar bleek de werkelijkheid toch even anders. Geen demonstranten bij aankomst op het vliegveld, ook niet bij bezoek aan parlement van Curaçao. De lokale kranten schreven wel over de illegale handel en wandel van een aantal kabinetsleden, maar het bezoek van ‘De’ Nederlandse fractievoorzitters kreeg nauwelijks aandacht. Ook kon onze politieke top ongestoord over straat lopen.

De ontmoeting tussen de fractievoorzitters tussen beide landen verliep waardig. Geen gescheld, wel een hoop onderhuidse spanning. De retoriek was verdampt in hete Caribische zon. De onderlinge meningsverschillen overigens niet. Beide partijen kwamen geen stap nader tot elkaar. De Nederlanders bleven aandringen op een onderzoek, van de andere kant werd dat resoluut van de hand gewezen. Maar wie weet is de ontspanning in de relatie ingezet. Koningin Beatrix die over twee weken Curaçao aandoet zal ongetwijfeld weer worden toegejuicht. Angst voor ongeregeldheden heb ik niet meer. Wat de kranten ook schrijven de komende weken in aanloop naar het bezoek.

Inmiddels is het gezelschap neergestreken op Aruba. Het marine fregat Van Amstel bracht ons daar. Een lawine aan goednieuws over de werkzaamheden van kustwacht en marine werd over de journalisten uitgestort. Let op: ‘we’ zijn hier vooral om drugssmokkel aan te pakken en mensen op zee te redden. En natuurlijk om de eilanden te beschermen. Tegen wie? Chavez van Venezuela. Welnee! We oefenen soms zelfs samen met de marine van Venezuela. Maar op het dek, hoor je andere geluiden. Natuurlijk, laten wij met onze aanwezigheid onze spierballen aan Chavez zien. Die moet niet denken, dat hij de eilanden kan afpakken.

Het korte ritje van haven naar hotel op Aruba voerde het gezelschap langs een rij nieuwbouw hotels. Opgetrokken in suikerzoete pasteltinten. Bepaald niet authentiek. De aanblik verleidde VVD-fractievoorzitter Stef Blok tot de uitspraak: “Het is een soort Almere met palmbomen”
Mij deed het denken aan Disneyland.

Morgen nog een korte stop op Bonaire en dan vliegt het gezelschap terug. Vermoeid en met een debat over de eurotop op zaterdag voor de boeg.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “In het kielzog van de fractievoorzitters… Curaçao: Heetgebakerde politici, rustige bevolking”

 1. Bas zegt: 20-10-11 om 09:08

  Een corrupte bende die Nerderland voor neokoloniaal uitmaakt. Ik ben niet verbaasd.

  Zouden we Frans zijn, dan zouden de verschillen al minder groot zijn, maar dat zijn we niet.

  Er blijft een gevoel over dat we ons niet met hun fouten mogen bemoeien, maar wel de rekening moeten betalen. Dat is natuurlijk niet verdedigbaar. Je ziet het wel met ouders en kinderen, maar daat is sprake van een liefde voor elkaar die er tussen Nederland en Curaçau niet is.

  Voor mij zijn er 2 opties, Curaçau wordt Nederlands, of wij stoppen met betalen. Ik denk niet dat optie 1 verdedigbaar is.

  Dus, demes en heren op Curaçau, veel succes verder. Het gaat jullie goed – maar zonder ons

 2. Bedankt voor het delen.

 3. Ferry zegt: 09-11-11 om 16:47

  Ik constateer dat de productie van weblogs voor Weblog Den Haag bedroevend laag is. Deze is alweer van 20 oktober. Net alsof er niets gebeurd.

 4. jos zegt: 16-03-12 om 17:33

  De aflossingsvrije hypotheek,worden dag in dag uit,bij alle eigenaren met zo,n hyp.contract,als een Asociale aftrek heden beschouwd.Kortom:Iedereen wil dat de hypotheek aftrek moet worden afgeschaft.Mijn mening:Als de hypotheekaftrek wordt afgeschaft,dan moet daar tegenprestatie van de staat tegenover staan.De woz,met haar omstreden aankoppelingen beleid moet dan ook worden afgeschaft.Maar,de huidige aflossingsvrije hypotheekaftrek hoef niet afgeschaft te worden.De reg.moet nu eindelijk geen bezuinigingen opleggen aan de burgers,maar de bezuinigingen ergens anders vandaan halen,ivm.hypotheek contracten.
  Betreft verlengingscontracten: Verlengings contracten komt de staat telkens duurder uit .Stel een eigenaar heeft vijf jaren een aflossingsvrije hyp.met een rente stand van 4%/jr.*200000euro.De eigenaar betaalt 8000eu/ jr.rente.
  Tijdens verlenging na 5jr,moet de eigenaar 6%/jr*200000=12000eu/jr.aan rente betalen.
  Dat betekent dat de eigenaar ivm.verlende contract,nu 4000eu/jr.meer rente bedrag moet gaan betalen .Dat is in vijf jr.5*4000=20000euro meer aan rente.Zijn er ca 100000eigenaren die zo,n verlengings contract moeten aangaan dan is dat een meerwaarde rente alsgevolg van 100000*20000euro=2 milard euro/5jr.Dat betekent doordat de banken hun rente percentage verhogen,de staat een meerwaarde aan recht van aftrek moeten toepassen van 2milard/5jr,of 400miljoen/jr.Immers oude stand was 800miljoen/jr.aan aftrek,maar na de verlenging moet de staat aan aftrek hyp. rente ineens 1200miljoen/jr.gaan toepassen.?!!
  Voorstel:Verhoging rente standen na verlengingen,moet bevroren worden
  Voordeel staat:400miljoen/jr.geen aftrek toepassing .
  Voordeel staat:Geen tegenprestatie toepassingen nodig,indien hyp.aftrek afgeschaft moet worden.
  Voordeel eigenaren:Huidige rente percentage bij verlengings contr.voor 1jr.en vijfjarige contr.geen opgelegde rente verhogingen.
  Voordeel banken:Geen verlaagde rente stand.(dit is de tegenprestatie die eigenaren als gevolg hebben)
  Nadeel banken:GEEN,immers hebben de hyp.banken het onderpand van het nog aflossingsvrije hyp.geleende bedrag van 200.000euro,en dat is meer dan genoeg om de bevroren rente verhogingen te dekken.
  2e voordeel banken:Bonussen der banktoppers bevriezen,dekt eveneens de bevroren rentestand.
  3e voordeel banken:Klanten gaan niet gauw tot overstap.
  Ik ben van mening dat de reg.eindelijk de bezuinigingen eens anders moeten toepassen,en niet direct naar de klanten.Mensen,mijn voorstel ,heb ik ook verstuurd naar het min.van financ.doch tot op heden heb ik geen reactie ontvangen.Mijn vraag:Het voorstel lijkt mij zeer eerlijk,en geeft de staat automatisch bezuinigd bedrag van ca 400miloen euro/jr.Dit voorstel kan strubbelingen bij het kabinet oplossen,omdat de drie partijen in feite de hyp.aftrek als heilig beschouwen.

Geef een reactie