De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Hoe belangrijk is Mark Rutte?

Premier Rutte wilde naar Kunduz. Voor een kort bezoek aan de Nederlandse politietrainers. Checken of er nou echt zo’n verschil is tussen de Haagse werkelijkheid en die in Afghanistan. Een bliksembezoek moest het worden: binnen 24 uur erin en eruit. Maar Rutte bleef noodgewongen langer dan de bedoeling was. Mist.

In Nederland leidt een mistbank hooguit tot een file. (‘en die gaan we aanpakken!’). Maar op het vliegveld van Kunduz zijn geen voorzieningen om bij slecht zich veilig te landen of op te stijgen.

En dus moest Rutte moest op de legerbasis in Kunduz blijven hangen. Hij maakte er maar het beste van: ‘Een kadootje’. En Rutte heeft extra veel kunnen zien van wat de Nederlanders allemaal doen in Kunduz. Maar de militaire leiding zit er maar mee: hoe krijg je een premier veilig Afghanistan uit?

Dat Rutte zou komen was een goedbewaard geheim. En dat moest het ook blijven: een paar journalisten waren mee, en die mochten hun verhalen pas de wereld in sturen als Rutte al lang en breed in het vliegtuig naar Nederland zat. Veiligheid voor alles.

Maar hoe lang hou je zo’n bezoek stil? Het GSM netwerk in Afghanistan wordt afgeluisterd. In Den Haag is Rutte ineens wel heel lang afwezig. Dat begint op te vallen. En de premier is met de halve militaire basis op de foto gegaan. De militairen willen dat graag op hun facebook-pagina zetten. Mag niet. Wachten.

Twee helikopters deden gisteren een poging, maar konden niet landen. Het vliegtuig dat speciaal voor ISAF heen en weer vliegt tussen alle legerbases in Afghanistan kwam er ook niet doorheen. De militairen puzzelen. ‘In een konvooi over de weg is een allerlaatste optie. Eigenlijk te gevaarlijk.’ Het is een risico-afweging: als het moet, kan er wel gevlogen worden. Maar dat is gevaarlijk voor bemanning en passagiers. Dus dan moet het écht nodig zijn.

Hoe belangrijk is Rutte? Er staan een paar Amerikaanse BlackHawk helikopters op het kamp, maar die zijn voor medische noodgevallen.

En wat doet een premier met een gedwongen vrije dag? Het aantal militairen dat met Rutte op de foto kan, raakt een beetje op. Beetje tafelvoetballen? Darten?

De commandant kwam vanmorgen met het ei van Columbus. Rutte had al een rondje over het kamp gemaakt. “Maar nu doen we de gedetailleerde rondleiding.”

23 uur later dan gepland komt alles goed; de mist is minder. Rutte kan alsnog naar Nederland. En daar wacht meteen de Haagse werkelijkheid: het debat over de Eurotop van vorige week.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


21 reacties op “Hoe belangrijk is Mark Rutte?”

 1. Tja zegt: 15-12-11 om 16:10

  Hadden ze hem niet kunnen houden ofzo?

 2. Beste redactie.
  Heeft Mark Rutte nu ook verstand van opleidingen van de politie ?? het lijkt me stug. ten eerste geeft de KMAR daar een opleiding aan, ( ja wat moet je ervan zeggen ) aan mensen die niet capabel zijn voor dit vak, Maar volgens Mark wel, laat hem eerst eens meelopen in de praktijk niet een halve dag natuurlijk maar in de werkelijkheid, dan durf ik te zeggen dat de ministers schrikken van wat wij als politie ambtenaar mee maken het is wel makkelijk op deze manier je gezicht te laten zien, en dan de mooie jongen spelen en wat kost het. Moet dit ook weer van het salaris van de medewerkers van de`politie. Maar ook de KMAR is toch van het Nederlandse leger ipv Politie ambtenaren

 3. Peter zegt: 16-12-11 om 10:32

  pinokkio kloon

 4. Jan van Gaalen zegt: 16-12-11 om 12:45

  In ons land was er een paar weken geleden ook mist met als gevolg vele vertraagde en geannuleerde vluchten op Schiphol. Het maakt dus niet uit of je in Kunduz of Nederland bent.

 5. Bart zegt: 16-12-11 om 19:08

  Wat ik geheel mis in de NOS logs, de verdere sterke krimp van de economie er resulterende effecten.
  Onderwerpen en logs omtrent de ‘veroorzakers’ mis ik in geheel.
  De politiek en nu vooruitgeschoven pionnen zoals Donner zijn alleen instrumenten van het Financiele insituut om het rendement van een kleine groep mensen te beschermen de 1% van de wereld bevolking
  Donner zal slechts worden gebruikt voor de z.g. wetsvoorstellen welke verder het werkend Nederland zullen knechten en uithollen.
  Dit is de moraal en de nieuwe koers die dit land in ingeslagen.

 6. SevenCirkel zegt: 16-12-11 om 19:55

  Volgens mij denkt de man geheel links op de foto, er het zijne van. Sterker nog hij kijkt zelfs een beetje geirriteerd. Hoe welkom was de heer Rutten eigenlijk?

 7. Dan zegt: 17-12-11 om 10:07

  Rutte weer de mist in!

 8. Dan zegt: 18-12-11 om 01:28

  Nadat mijn vorige bijdrage gecensureerd werd probeer ik het nog maar eens.

  Hoe belangrijk is Rutte in Afghanistan?
  Kennelijk veel belangrijker dan die 2 Afghaanse politie officieren die moeiteloos aan gort zijn geschoten door de VS.

  Met een transport over de weg? Veel te gevaarlijk zou dat geweest zijn, dan was het risico dat hij door een VS drone was “uitgeschakeld” aanzienlijk geweest.

  De premier ging gelukkig uiteindelijk toch niet helemaal de mist in.

 9. Louis van Rasten zegt: 18-12-11 om 14:39

  Het bezoek aan de manschappen in Kunduz is louter symbolisch bedoeld met als enig oogmerk draagvlak creëeren bij de bevolking in Nederland. Helaas zal dit hem niet gelukken want dir draagvlak is gestaag aan het afnemen ervan uitgaande als het er al was.

  Het kost de Nederlandse overheid veel geld en dat in tijden van economische achteruitgang en financiële crisis. Je kunt je ook afvragen wat het uiteindelijke effect zal zijn van een dergelijke missie? Met name wanneer je dan ook ziet hoe de desbetreffende Afghaanse politimannen worden opgeleid (met bijvoorbeeld een maquette)wat op de uiteindelijke werkvloer -louter uit praktisch oogpunt- desastreuze gevolgen zou kunnen hebben: geen of te weinig praktijkervaring.

  De situatie in Afghanistan is allesbehalve veilig te noemen, sterker nog: de dreiging van de extremistische Taliban neemt met de dag toe. Van een opbouwmissie kun je dus al helemaal niet spreken. Dat onze overheid zo dom kan zijn. Partijen zoals GroenLinks en het CDA/VVD nemen ongeoorloofde risico’s (gevaarlijk) naast het feit dat dergelijke missies ontzettend veel geld kosten terwijl in eigen land steeds meer mensen van hulp verstoken blijven (de zorg), de voedselbanken vol lopen en tot slot: mensen werkloos dreigen te geraken.

  Zoals reeds eerder is beschreven doet Rutte dit alleen maar omdat hij voelt en merkt dat het draagvlak voor Afghanistan onder de Nederlanders afneemt en hij dus nu iets moet doen om dit bij te kunnen stellen. Maar alle propagandamaatregelen ten spijt: naarmate de mensen de gevolgen van de financiële crisis steeds meer zullen gaan merken zal ook de steun voor buitenlandse missies verder afbrokkelen.

 10. w.oldenziel zegt: 16-02-12 om 18:02

  goede middag mark rutte
  U bent op zoek om de begroting rond te krijgen.
  zou het niet wat zijn om een vaarbelasting in te voeren
  er worden miljoenen geinvesteerd in de vaarrecreatie dan mogen we toch ook verwachten dat de recreatievaart hier wat voor terug mag doen.webetalen ook wegenbelasting
  waarom geen vaarweg belasting.
  voor een auto van 30000,00 euro betaal je plmn.600 euro belastig
  dan mag je toch ook verwachten dat iemand met een boot van 100000 euro een bijdrage levert
  hoop dat u er wat mee doet.
  gr w oldenziel

 11. Ferry zegt: 08-03-12 om 01:06

  15 december het laatste bericht hier? Waar worden die nos medewerkers nu voor betaald? Het lijkt me dat er voldoende onderwerpen tussen 15 december en 8 maart geweest zijnom eenweblog te maken. Of is de nos weblog moe?

 12. Mark Rutte ontdekt de militaire werkelijkheid die Hillen nooit echt begrepen heeft: Hurry up and wait!

 13. Hilde Knijn zegt: 31-03-12 om 11:05

  Ik zie geen weblog over de bezuinigingen, daarom hierbij de aanstichter van ‘geen pardon voor Nederland, wegens braafste jongetje van de klas’.
  CDA oud-ministers waarschuwen voor bezuinigen op ontwikkelingshulp en Piet de Jong wil zelfs opstappen, als het kabinet hiertoe besluit. Dit alles vanwege de goede naam en het prestige van Nederland in de wereld.
  Mogen in Nederland straks veel bijstandsbelevers honger lijden, zodat onze goede naam niet aangetast wordt?Dat is wel in de lijn van regeren door Rutte: De economie redden ipv Nederland (dijken) en haar bewoners.
  En hoe belangrijk is Rutte eigenlijk?
  Precies zo belangrijk als de pers hem maakt.

 14. Ricardo zegt: 31-03-12 om 15:16

  Mark Rutte is geen goeie president van ons land Mark Rutte gaat alleen maar kapot bezuiniging dat vind ik schadelig het is tijd voor nieuwe verkiezing.

  Groetjes,
  Ricardo

 15. DutchJoop zegt: 02-04-12 om 18:07

  Kon Rutte zich niet nuttig maken door papavers te gaan plukken ????

 16. adriaan zegt: 11-04-12 om 12:06

  Ik snap niet dat hij een minister heeft geselecteerd die asocialer is dan een zwerver,daar bedoel ik henk kamp mee want na een leven
  van hard werken en betalen voor zijn wachteldregeling van ongeveer
  200000 duizend euro per jaar, pak hij wel een uitkering van mijn
  dochter af omdat wij samen een aow uitkering hebben maar ja dat
  zal hem een zorg zijn want hij kan er goed van leven met mijn
  opgebrachte wachtgeld,voor de regeling van de haagse heren.

 17. p.happysmile zegt: 26-04-12 om 19:33

  luister goede nederland,er is een crisis gaande,maar,die crisis zit alleen in ons hoofd,er is in nederland GEEN financiele crisis,het kan simpel weg worden opgelost,1,haal onze jongen uit afhganinstan terug naar huis,2,de JSF hebben we niet nodig,3,laat de snelheid op de wegen 120 km per uur,crisis opgelost,nu alleen de belangrijkste crsisis nog oplossen,de crisis in onze hoofden,want daar zit de echte crisis,die er in nederland heerst

 18. J.R. Mooiweer zegt: 26-05-12 om 01:19

  Als ik Rutte vanavond zo hoor praten, is het wel de schuld van het klootjesvolk, dat we, Nederland, grote tekorten hebben en deze nu ook weggewerkt moeten worden, en daarom het klootjesvolk dus ook maar weer flink te laten betalen, het is tenslotte onze schuld, ik beschouw mezelf dus ook als klootjesvolk, dat we met z’n allen de Euro door onze strot hebben laten duwen, en daarmee alle ellende van Griekenland, Spanje, Italië, Frankrijk, etc. etc.op onze schouders zouden nemen, om nog maar niet te spreken over het geldverzwelgende apparaat dat men de Europese Gemeenschap noemt.
  Onze regering is in eerste instantie maar doorgegaan om miljoenen in een bodemloze put, genaamd Griekenland te blijven gooien, en nu de heren er eindelijk achter zijn gekomen, dat daar geen eer meer aan te behalen is gaat men er nu dus mee stoppen, wat tot gevolg heeft, dat de Grieken straks lekker door feesten met de Drachme en de Europese Gemeenschap naar hun centjes kunnen fluiten, en dat zijn niet zo weinig centjes.
  Ik zou heel graag eens rechtstreeks aan Dhr. Rutte willen vragen, waar hij het lef vandaan haalt om miljoenen van onze centjes, van het klootjesvolk dus, te gebruiken om een bodemloze put te delven, en nu doodleuk te vertellen, dat het klootjesvolk daar maar eens flink voor moet gaan betalen, want ze hebben wel zo’n 12 a 13 miljoen nodig en ja dat moet dan ook nog in 1 jaar want anders gaan we over de 3% heen en wordt papaatje Brussel boos.
  Maar de hand in eigen boezem steken en te bezuinigen op het ambtenarenapparaat, ho maar.
  Nou is het wel moeilijk hoor, want elke ambtenaar die op straat komt te staan, moet ook weer werk hebben, en dat gaat tegenwoordig steeds moeilijker, en dat gaat dan ook weer een vermogen kosten.
  IK kan er in mijn eentje niets tegen doen, maar ik wordt boos en snap er ook niets van dat het Nederlandse volk dit nog steeds accepteert.
  Wanneer komt hier nou eens een eind aan??
  Waarschijnlijk pas als die hele grote financiële luchtballon knapt, want het enige waar over gesproken wordt, is gebasseerd op cijfertjes die op papier staan, net zo als uw dagafschrift, waar op staat dat u nog Eur. 1.500.000,- tegoed (u snapt natuurlijk wel dat ik het hier niet over het klootjesvolk heb, maar dit is maar een voorbeeld) hebt van de bank, zolang niet iedereen zijn centjes op wil nemen van die bank, want dan is het opeens geen Eur. 1.500.000,- meer, maar nog maar Eur. 100.000,-, en zelfs dat is dan alleen nog maar een belofte op papier.
  Zo kan ik nog wel even door gaan, maar dat doe ik niet want het is alleen maar slecht voor mijn hart,en dar heb ik er maar 1 van, en daar kunnen ze gelukkig niet aankomen,(hoewel!!!!, maar dan wordt het nachtwerk)maar als ik zeker wist, dat velen met mij er eens tegen in zouden gaan, in plaats van zich, zoals tot nu toe altijd het geval is geweest, langzaam financieel te gronde te laten werken, want het is toch wel zeker dat de centjes zo’n beetje op zijn
  Er moet 12 a 13 miljoen bezuinigd worden, maar er gaat 40 miljoen naar een of ander garantiefonds. En nu stop ik echt

 19. Volgens de man links op de foto is meneer Rutte niet zo belangrijk aan zijn gezichtsuitdrukking te zien….

 20. christina zegt: 01-03-13 om 06:12

  hoi hoi
  ja idd 40 miljoen voor garantiefonds dat moet wel betaalbaar zijn waardoor wij als burgers werkeloos of zelf zwaar in problemen geraken en nu moet er nog meer bezuiningd worde eg eg vraag me af wat met al geld gedaan wordt alles wordt duurder voor onze burgers daar bezuiningen huppa gooi nog ff belastingverhoging boven op dus kortom kunne wij als burgers alle potjes gaan vullen bij kabinet die zelf uit hun eige niks bijdragen wel overal fondse voor is weer 40 miljoen minder en uiteindelijk zijn wij als burgers verdoemd om in zware crisis te gaan zitte en weer verhoging hier en daar bij te gaan betalen waarom wordt er niet aan de touw getrokke bij de kabinet ect ze3ker bang minder te krijge en auto minder of een duur uitstapje minder hebbe ondertussen zijn er in nederland veel gezinnen die niks hebbe en bijna niks te eten hebbe ja kaal bord macoronie met kaassaus en kabinet maar lekker sjiek dinere in reastraurant
  pffffffff pfffffffffffff eg waar

 21. martin zegt: 30-05-13 om 18:59

  mark rutte is de man die vast zit aan europa, die alleen met nederland alles kapot bezuinigt, steelt van de burgers en volgens in de in zijn eigen zak stopt. zeer erg. hij verknalt het voor nederland met zijn liegen en bedriegen. geef mij liever de pvv! de pvv!

Geef een reactie