De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Knapen laat gehoor in Berlijn verward achter

Ben Knapen is in het kabinet het oliemannetje voor de Nederlandse betrekkingen in Europa. De staatssecretaris voor Europese Zaken pendelt voortdurend heen-en-weer tussen Den Haag en de Europese hoofdsteden om de Europese zaak en vooral het Nederlands belang te dienen.

In het kader daarvan hield hij deze week een speech bij voor een Europa-minnend publiek bij de Bertelsmann Stichting in Berlijn, een organisatie die niet schroomt te spreken over de Verenigde Staten van Europa. Dat zijn teksten waar Knapen in Nederland niet mee hoeft aan te komen, zeker niet bij de eurosceptische gedoogpartner van het kabinet, Geert Wilders ‘PVV.

Tegen die achtergrond deed de staatssecretaris, die zich op zijn dienstreizen in het buitenland minister mag noemen, een opmerkelijke uitspraak. Knapen zei dat goede omgangsvormen in de Europese Unie dringend gewenst zijn.

Wilders

“Niet alles wat men zeggen kan, moet men ook zeggen. De vrijheid van meningsuiting moet niet worden begrepen als recht om te beledigen. Ook mijn eigen landgenoten, voor wie hoffelijkheid geen exclusief verkoopargument is, zouden zich dit ter harte moeten nemen”, zei de bewindsman.
Een besmuikt gelach klonk in de zaal. Nou, nou, die Knapen durfde daar toch iets te zeggen over Geert Wilders, was de gedachte bij veel aanwezigen, ook in de entourage van de ‘minister’.

Maar dát bleek na afloop toch een misverstand. Althans volgens Knapen zelf. Hoe ik dáár nou bij kwam, luidde zijn reactie, toen ik hem vroeg of hij inderdaad Wilders had bedoeld. Natuurlijk was dat niet zo. Integendeel, hij had gedoeld op montage-foto’s die hij enkele weken eerder in Zuid-Europese kranten had gezien van de Duitse Bondskanselier Merkel in een Duits militair uniform uit de Tweede Wereldoorlog.

Knipoog

Ik kon het me nauwelijks voorstellen, dus vroeg of hij dit echt bedoelde. Maar natuurlijk, antwoordde hij. Het ging hem niet om Wilders, maar om die foto’s, dat waren toch geen voorbeelden van goeie omgangsvormen. En weg was de staatssecretaris, die in het voorbijgaan nog vriendelijk naar me knipoogde.

In verwarring bleef ik achter. Meende Knapen nou werkelijk wat hij gezegd had? Of had Herr Minister zijn uitspraken bewust zo geformuleerd dat ze in Duitsland anders uitgelegd konden worden, of mochten worden, dan in Nederland?

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Knapen laat gehoor in Berlijn verward achter”

 1. Ricardo zegt: 19-04-12 om 17:36

  Een prachtige illustratie van de vaan tenenkrommende manier waarop de leden van deze coalitie met tenminste twee maten meten, met twee monden spreken en twee gezichten tonen. Compromisloos rechts nationalistisch beleid voor binnenlands gebruik, schijnbaar ‘ouderwets’ links internationalistisch voor buitenlands aanzien. Niet vreemd dat de meeste landen in de EU ook niet goed begrijpen dat de PVV wel mee regeert maar niet in de regering zit.

  Nu de brave SGP zo’n beetje toetrad tot deze coalitie zal men opnieuw weinig uitgedaagd worden om met zo groot mogelijke meerderheden een zo breed mogelijk draagvlak te maken. Het zal me dus ook niet verbazen als de resultaten van het Catshuisberaad qua creativiteit straks in binnen en buitenland opnieuw een grote meerderheid gaan tegenvallen. Dit kabinet is hard op weg naar een reputatie die doet denken aan het laatste kabinet Balkenende.

 2. Bas zegt: 19-04-12 om 20:54

  Ricardo geeft keurig aan waarom dit het kabinet van de stilstand is

  Goed, de conservatieve SGP en de utra conservatieve PVV willen ook niets anders als stilstand, maar het is niet in het belang van het land, zelfs niet in het belang van de achterban van de PVV.

  Inhoudelijk ben ik het overigens niet eens met Knapen, ik denk dat het goed is om het recht om te beledigen vooral zo min mogelijk te beperken.

  Want de overheid is er voor ons, en niet omgekeerd. MAAR trek een man/vrouw een uniform aan, en in no time denken ze dat ze de baas zijn, of het nu om een politieuniform, een brandweer uniform of een doktersjas gaat. Dus controleer vooral die lieden, en niet de burgers

  Hoog tijd voor verkiezingen.

 3. Cors zegt: 19-04-12 om 21:46

  Één ding is zeker over de reactie van Bas:

  wanneer je zegt dat de SGP niets anders wil dan stilstand, moet je eerst is hun verkiezingsprogramma doorlezen voordat je een oordeel velt. Heb ik ook gedaan. Wanneer je je verdiept kan men zien dat ze daar over meer nadenken dan alleen over het geloof, en ook vooruitstrevend kunnen zijn onder het stempel ‘conservatief’.

  Zo’n zin is natuurlijk makkelijk getypt, maar ik vind dat in de huidige cultuur veel te vaak wordt uitgegaan van vooroordelen. Wat dat betreft kun je van hen nog wat leren.

 4. Christiaan zegt: 20-04-12 om 00:13

  In de VS heet dit een dog whistle: een code term die voor de algemene toehoorder iets anders betekent dan voor een specifieke doelgroep. (In de VS worden dog whistles vaak gebezigd door politici om aanhang voor racistische ideeen te verbergen/aan te hangen.)

 5. Harm zegt: 20-04-12 om 11:37

  Tja, we worden een steeds hufterigere maatschappij. En daar is Geert Wilders voor een aanzienlijk deel debet aan.

 6. Dan zegt: 21-04-12 om 07:02

  los van het feit dat PVV en SGP best een paar punten op het programma hebben staan die eventueel positief uit te leggen zouden kunnen zijn, blijft natuurlijk overeind dat het 2 partijen zijn die zuiver ondemocratisch zijn en de rechten van velen (vrouwen en allochtonen) verkondigen te ontnemen.

 7. p.happysmile zegt: 02-05-12 om 18:28

  beste nederlanders en medelanders,er is in nederland GEEN crisis,waarom zeg ik dit,als je in afghanistan bommen laat vallen is er in nederland geen CRISIS,als je opnieuw 300 man naar afghanistan stuurt,is er in nederland GEEN crisis,als je een jsf koopt die we totaal niet nodig hebben,is er in nederland GEEN crisis,ik blijf erbij dat die crisis alleen ins ons hoofd zit,en als mensen zelf GEEN crisis willen,zoek dan een leuke baan,en kom van je luie achterste af,niet klagen of een CRISIS,want die CRISIS bestaat helemaal NIET!

 8. als je hebt over de vrijheid van menings uitingen, dan zal ik vragen wie is de mees belangrijk politicus want zijn gevalen van mensen rechten schendingen in netherlands zoals je hebt in egypte or syrie, en niemand wille jets na boven brengen.

  niet eens politie weet wat daarmee moet met “targeted individuals” gevalen zoals mij, zie mijn blog, niet realistisch geschreven maar toch een beeld kan je wel krijgen…

 9. John zegt: 02-08-12 om 22:50

  Een prominebt figuur zegt vandaag in het acht uur journaal over griekenland…
  “Als je een zweer in de vinger hebt moet die pink eraf…
  anders gaat de hele hand zweren”

  Nou het is zijn vrije mening midden in je face op het acht uur journaal.

  Is het waar ? Nee het is afkeurenswaardig dom gepraat.
  Een sadist aan het woord een psychoot, onwetend.

  Kijk…..Die pink die genees je ! Zo denkt een normaal mens…..
  In dit geval genees he de pink niet door 7% rente te vragen op een lening.
  Noeveel patienten stierven er niet omdat ze de geneesheer niet konden betalen ?

  Snap je nou ? Ze liegen recht in je gezicht op tv.
  Dat is vrije mening, Wij moeten gewoon in de lach schieten om die man.
  Zeggende is die gek !
  En, Woow wat een opsteker voor de nos.
  :)

  Politici zeggen dingen voor de kijkcijfers en hun media decorum.
  Dát moet wég ! Ik hoef geen onderwijs waarom vleesbelasting zo goed is.
  Vleesbelasting is pas goed als het gebruikt wordt de minuma aan werk te helpen.
  En voorzieningen te herbouwen.
  Ahum,, knapen heeft een mond als olie.
  Schiet gewoon weer eens in de lach en zorg dat domme politici weggaan omdat ze
  niet één aanhanger kunnen krijgen.
  De macht is aan ons.
  Duidelijke politiek wetgeving en belastingen dat is 1.
  ga aan het werk……zonder media celebrity te zijn, neem een woordvoerder.
  Ga naar de achtergrond …werk !

Geef een reactie