De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Welkom in Den Haag

Je zal maar als nieuw Kamerlid aanschuiven bij een grote fractie. Je allereerste taak is het bemachtigen van een zinnige portefeuille. Want om nou met al je idealen te eindigen als derde woordvoerder kokkelvisserij, dat is toch niet de droom van de gemiddelde nieuwe volksvertegenwoordiger.

Désirée Bonis van de Partij van de Arbeid heeft goede zaken gedaan. Timmermans, de vaste buitenlandwoordvoerder van de PvdA schoof door naar het kabinet, en dus kwam er een belangrijke plek vrij. Bonis sloeg toe. Buitenlandwoordvoerder. Toe maar.

En toen begon de langzame omschakeling die ieder nieuwe Kamerlid meemaakt, zeker als je ook nog in een regeringsfractie zit. Welkom in Den Haag: idealen zijn prachtig, maar ze kunnen lelijk in de weg zitten. De dag nadat het Kabinet zich officieel had gepresenteerd in de Tweede Kamer ging het al mis. De kwestie is overzichtelijk: steunt Nederland de Palestijnen, die streven naar erkenning door de VN als eigen land? Steunt Nederland dat ze alvast proefdraaien bij de VN, als een soort aspirant-land?

Jazeker, vindt de PvdA al heel lang. Ook het Kamerlid Timmermans stemde een paar maanden geleden nog enthousiast voor een motie met die strekking: Het Nederlandse kabinet moest de Palestijnen zoveel mogelijk helpen. Maar de VVD voelt er helemaal niks voor. En tegenwoordig moeten VVD en PvdA elkaar een beetje te vriend houden. Timmermans, inmiddels minister, kwam met  een diplomatieke uitweg: hij is inhoudelijk nog steeds voor, maarrrrr: het is uiteraard een zaak van timing: het is nú eventjes geen goed idee. Opgelost.

Opgelost, behalve voor de nieuwe buitenlandwoordvoerder Bonis. Wij van de PvdA waren toch altijd voor? Timmermans had toch in de zomer ook nog voor gestemd? Waarom zou ik dat dan nu niet mogen?

Welkom in Den Haag. Eerst moest ze bij Timmermans komen: je gaat je toch niet tegen je eigen minister verzetten? Dat gesprekje hielp niet echt. Toen doken er een paar PvdA Kamerleden op, die een bezorgd praatje met Bonis kwamen maken; we gaan toch geen brokken maken? De vice-fractievoorzitter slenterde opzichtig rond bij het bankje van Bonis. Hij begon te bellen. En uiteindelijk kwam de ultieme troef op tafel: Diederik Samsom zelf kwam zich ermee bemoeien.

Dat was teveel voor Bonis. Dapper stemde ze –met knarsende tanden – tegen de motie, waar ze zo ontzettend voor was. Alles voor de samenwerking. Kamerleden van andere partijen sloegen de ontgroening van Bonis met enig medelijden gade. ‘Tsja, zo gaat dat als je in een regeringsfractie zit. Welkom in Den Haag.’

En dan moet je het nadien ook nog uitleggen. Aan de pers, en aan teleurgestelde andere fracties. En aan Harry van Bommel van de SP, die de draai al van mijlenver zag aankomen maar toch ‘totaal geschokt’ was, toen Bonis uiteindelijk tegen stemde. ‘Hoe-is-het-mogelijk!’. Niemand die zo professioneel met zijn ogen kan rollen als Van Bommel.

Ach, ze zouden elkaar wat gunnen, PvdA en VVD. Misschien zit er ooit nog een wederdienst in het vat.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Welkom in Den Haag”

 1. Lieve Desiree, neem eens contact met ons, zie onze website http://www.ayaan.de .Wij kunnen je motiveren een onmisbare positie in het parlement te verwerven. Organiseer een werkgroep met af en toe een bijeenkomst, zoals Angelien dat doet. Je hoeft echt niet als een wagon achter locomotief Samson te blijven. mvg

 2. GoldMorg Com schrijft; als parlementslid Bonis de moed heeft zich te profileren verwerft zij een eigen positie en hoeft zij niet meer als een wagon lokomotief Samson blijven volgen. Het vergt wel een enorme omschakeling want zij werkte immers als diplomaat en die houden zich verre van profileren. mvg

 3. Ricardo zegt: 16-11-12 om 13:04

  Tja, zo werkt het in Den Haag. Bonis was in een vorig leven ambassadeur van Syrie. En wellicht net als haar partij ietwat vooringenomen m.b.t. Israel versus de Arabische wereld of vice versa. Weliswaar terecht met meer oog voor de slechte positie van de Palestijnen is Nederland Israel blijven steunen. En daar valt nog steeds iets voor te zeggen gezien de onverminderd vijandige houding van de omliggende Arabische staten. Nu ook vanwege een qua democratie mislukkende Arabische lente die vooral Islamisten aan de macht lijkt te brengen. En de elkaar voortdurend op leven en dood bestrijdende Islamitische geloofsrichtingen.

  Met alle manco’s die er zijn kunnen de meeste Arabische landen nog steeds iets leren van de betere parlementaire democratie die Israel nog is.Hoewel ook daar religieus fundamentalisten een toenemende bedreiging lijken. De Arabische wereld blijft sterk gegijzeld door eigen geloofs en leger elites met weinig oog voor de bevolking. Die even makkelijk met de ene hand de haat tegen het westen blijven gebruiken om te verdelen en heersen en de andere hand ophouden voor financiele steun uit datzelfde westen. In dit licht bezien is het loogisch dat ook de PvdA doorgaat met kritische steun aan het Israelbeleid van de VS. En niet aanhaakt bij de in wezen vrij kritiekloze pro Hamas lobby van partijen als SP of GroenLinks.

 4. Sjors zegt: 16-11-12 om 13:21

  U geeft in het korte artikel toch mooi weer hoe de fractiediscipline en coalitiesamenwerking somtijds werkt. Leuk om te lezen.

 5. Bea Visser zegt: 16-11-12 om 23:22

  En dit is maar een van de vele draaien! Word er totaal zeeziek van en dus nogal misselijk…
  Maar er is vast nog veel meet te verwachten.

 6. Frits Jansen zegt: 19-11-12 om 10:32

  De werkelijke vraag is natuurlijk minder “binair” dan de vraag of je de Israëliërs of Hamas steunt, en een kamerlid is bij uitstek in de positie om met creatievere ideeën te komen dan “wij steunen X of Y”.

 7. Jacob zegt: 19-11-12 om 11:59

  Hoi, kan je misschien wat vaker bloggen? Vind erg leuk om te lezen

 8. christina zegt: 01-03-13 om 05:57

  hoi allemaal

  mijn mening is dat heel nederland hier aan onderdoor gaat
  er komen duizende werkers zonder baan te zitte waardoor veel schulden gaan onstaan ook nieuw werk zoeke wordt een race tegen de klok vanwege de grote toenamen van ontslagen en die ook weer opnieuw werkk moeten zoeken als belasting omhoog gaat noem maar op veel winkels die jare lang bestaan hebben geen genoeg betaalkracht om de winkels nog langer open te houden mijn mening is dat heel nederland met deze beoordelingen en maatregelen en verhogingen naar een verloren land toe gaan er wordt op burgers verhoogt en moete meer betalen veel projecte waar bezuinigd wordt om andere projecten van de grond af te laten komen wat realistiess kwa de kijk naar de economie niet mogelijk is waarom word der niet eerst naar stabiliteit in land gezorgd en dan keer gekeken en bezuinigen voor die projecten te laten starten om die op laag vuur te doen en pas van grond laten komen zodra er ook de daadkracht is van nederland om die projecten dus danig van grond te kunnen laten komen

 9. Polleke Bleijenbergh zegt: 09-04-13 om 11:42

  Naar aanleiding van teletekstbericht pag 106; Zilstra in Goes.
  Dhr Zijlstra had beter kunnen scoren, veel beter. Hij heeft de problematiek rondom de Westerschelde kennelijk helemaal niet genoemd, en (er)kent deze ook niet. Over 30-50 jaar hebben we weer een grote stormramp, met name in dit gebied. Het Deltares rapport van 2011, nr. 1204144-005, in de PZC in nov. dat jaar met een keurige samenvatting gemeld rept over bijna 600 doden rondom de Westerschelde, heel deze provincie bijna 700! Al veel eerder repten schrijfster C. Rooijendijk in haar boek “Waterwolven” over kwalijke besluiten door de toenmalige staatssecretaris en de Unie van Waterschappen over een zeer westerschelde-onvriendelijk besluit t.a.v. de 5-jaarlijkse toetsronde van de dijken. Vlak na de publicatie van “overstromingsrisico dijkring 32, Zeeuws-Vlaanderen” van dec. 2005, waarin de overstromingskans voor deze dijkring op slechter dan één keer per 100 jaar werd bepaald, en na rapport Cie Veerman, waarin de overzichtskaart van de toetsresultaten laat zien dat geen enkele dijk voldoet dan alleen een stukje van 700 m. bij de kernenergiecentrale. Het platform in Goes gebruiken voor uitspraken over meer defensieuitgaven in dit land maakt dat deze man, als hij de leeftijd van grijze wijzen heeft bereikt, in het rijtje van schuldigen aan verwaarlozing van onze waterveiligheid kan worden bijgezet. VVD afd. Zeeland, laat u dit toe????
  Vioor zeeland geldt de overstromingsveiligheid als de veilkigheidsnorm

 10. martin zegt: 27-05-13 om 19:38

  gaaf man om lid te zijn van een grote fractie of misschien wel de partijleider

Geef een reactie