De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Minister Timmermans verliest krediet

Opmerkelijk momentje in de Tweede Kamer vandaag. De voltallige oppositie wilde daar op staande voet het reisschema veranderen van PvdA-minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken).  Hij is deze week op werkbezoek in het Midden-Oosten en moet volgens de oppositie ook Ankara aandoen om bij de Turkse regering te protesteren tegen de gewelddadige onderdrukking van de protesten op het Taksimplein.


Gebruikelijk is dat de Kamer een minister die naar het buitenland gaat, van tevoren een boodschappenlijstje meegeeft en achteraf beoordeelt op wat hij tijdens werkbezoeken doet. Maar tussentijds vanuit de Kamer het reisschema van een minister-op-dienstreis op de schop nemen is heel ongebruikelijk.

Toch was daar volgens de oppositie deze keer alle reden toe. Volgens de Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA),  Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Harry van Bommel (SP) zou het een aanfluiting zijn als de minister terwijl hij toch in Turkije is, geen signaal van afkeuring achterlaat bij zijn Turkse collega’s.

Omtzigt: “Hij heeft in de Nederlandse pers wel een onafhankelijk onderzoek geëist, maar hij moet op het juiste plein zijn. En als hij het daar niet doet, stelt zijn mensenrechtenbeleid niks meer voor.” En De Roon (PVV) zei dat Timmermans “geen knip voor zijn neus waard is, als hij het niet doet”.

Meer aan de hand

Heel harde kritiek dus, die doet vermoeden dat er meer aan de hand is tussen Timmermans en de oppositiepartijen. En dat is inderdaad het geval. De minister verliest krediet en dat heeft verschillende oorzaken. Frans Timmermans is een bewindsman die door vriend en vijand wordt geprezen om zijn grote dossier- en talenkennis. Maar dat hoeft hij volgens de oppositie niet in elk debat te etaleren.

Een ander punt is dat het Kamerlid Timmermans en minister Timmermans niet altijd hetzelfde standpunt vertolken, bijvoorbeeld als het gaat om de levering van militair materieel aan Indonesië. En bij de confessionele partijen steekt het dat hij de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging van het voetstuk heeft gehaald, waar zijn voorganger Rosenthal het juist op had gezet.

Gevolgen heeft het voorlopig allemaal niet. De coalitie heeft een meerderheid en die steunt de minister. Zijn reisschema gaat dus niet op de schop. Al was het maar omdat hij anders niet op bezoek kan bij de Nederlandse militairen, die daar het Turkse luchtruim beschermen met Patriot-raketten, en een vluchtelingenkamp waar Syrische ontheemden worden opgevangen. Premier Rutte verzekerde de Kamer overigens dat Timmermans morgen, woensdag, zal proberen de Nederlandse kritiek telefonisch over te brengen bij zijn Turkse ambtgenoot: “Maar met de telefoon werkt het al sinds 1876, sinds die is uitgevonden, zo dat ook de ander moet opnemen en die zekerheid hebben we nog niet.

Naschrift: vanavond rond half tien heeft de minister vanuit Israel getelefoneerd met Turkse collega Davutoglu. Volgens zijn woordvoerder heeft de minister in het gesprek de Nederlandse zorgen overgebracht en aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de gewelddadigheden.”

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Minister Timmermans verliest krediet”

  1. maurice zegt: 19-06-13 om 00:57

    persoonlijk zou ik geen flinke wijziging in zijn schema voornemen maar een detour zodat hij op dat plein een symbolisch bloemetje kon leggen zou wel meteen duidelijk maken waar men in nederland voor staat namelijk dat men hie rwel vreedzaam mag protesteren en dat dit nu eenmaal voor de heersende politieke elite niet altijd leuk is tja dat hoort nu eenmaal bij een democratie.

  2. Bart zegt: 19-06-13 om 10:21

    De rest van het kabinet is geheel onzichtbaar, vandaar het wrikken door de oppositie in de ‘ kieren ‘ van Minister Timmermans om wat tumult te verkrijgen.

    Met de crisis schijnt het helemaal OK te zijn, ik lees verder bij uw nieuws, de PVDA , deze partij zich over de elanden en kangaroes ontfermen, mogen in het vervolg gewoon in Zweden en Australie blijven wonen.

Geef een reactie