De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Waarom onderhandelt Eerste Kamer niet mee?

Het kabinet onderhandelt met de oppositie over de begroting voor volgend jaar. Het doel is om straks, in de Eerste Kamer, voldoende steun te krijgen voor verschillende wetsvoorstellen. Maar als het om de Eerste Kamer draait, waarom zit minister Dijsselbloem dan alleen om de tafel met vertegenwoordigers van de Tweede Kamer?

De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben in de Tweede Kamer een meerderheid. Dat betekent dat al hun voorstellen daar in principe kunnen worden aangenomen. In de Eerste Kamer is het een ander verhaal: daar komen ze 8 zetels tekort en zijn ze dus aangewezen op de steun van één of meerdere oppositiepartijen.

Vandaar nu de gesprekken tussen kabinet en regeringspartijen met wat wel de constructieve oppositie wordt genoemd: partijen die al hebben laten weten dat zij willen samenwerken, mits het kabinet daar een aantal aanpassingen van zijn plannen tegenover stelt.

Aan tafel zitten nu nog D66, GroenLinks (allebei  5 zetels in de Eerste Kamer), ChristenUnie (2) en SGP (1). Het CDA, dat het probleem van het kabinet met zijn 11 senaatszetels in z’n eentje had kunnen oplossen, is afgehaakt.

Dijsselbloem praat meestal met de financieel woordvoerders uit de Tweede Kamer. Dat zijn dè specialisten als het om de begrotingsstukken gaat. Bovendien heeft de Tweede Kamer de begrotingsstukken van het kabinet nog niet goedgekeurd. En zolang dat niet is gebeurd, is de Eerste Kamer nog niet aan zet.

Af en toe, als het echt spannend wordt, wordt het overleg  “opgeschaald”. Dan schuiven de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer aan. Zij zijn in veel gevallen tevens de partijleider (Samsom, Pechtold, Slob en Van der Staaij) of anders toch minstens het politieke gezicht (Zijlstra en Van Ojik). Dat geldt niet voor de fractievoorzitters uit de Eerste Kamer, die veel minder over de partijlijn te zeggen hebben.

Daar komt bij dat de Eerste Kamer sowieso minder aan de politieke waan van de dag is gebonden dan de Tweede. Senatoren zijn lid van dezelfde politieke partij als hun collega’s ‘aan de overkant’ en ze overleggen onderling ook, zeker als het om zulke belangrijke onderwerpen gaat. In hoeverre ze uiteindelijk een andere koers kunnen varen, daarover is de laatste tijd veel discussie. Het antwoord daarop is niet eensluidend.

Maar het idee dat senatoren boven het politiek gekrakeel verheven zijn en een eigen onafhankelijke koers kunnen varen, wordt nog altijd gekoesterd. Dat betekent dat zij, los van mogelijke deals tussen het kabinet en de fracties in de Tweede Kamer, zelf moeten kunnen beslissen of zij een wetsvoorstel steunen of niet.

Dat geeft meteen ook het risico aan van de onderhandelingen: het kabinet kan in achterkamertjes één of meerdere akkoorden met de oppositie sluiten, dat wil niet automatisch zeggen dat er aan het einde van de rit ook echt voldoende steun is in de Eerste Kamer.

Inge Hoogendoorn 

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Waarom onderhandelt Eerste Kamer niet mee?”

 1. Bas zegt: 08-10-13 om 15:39

  op zich een goede vraag, maar de senatoren zijn alleen op Dinsdag in Den Haag, tenzij ze er toevallig wonen

  onderhandelingen een dag in de week? volgens mij is het daar toch te belangrijk voor.

 2. Ben Engel zegt: 08-10-13 om 21:22

  Vreemd politiek klimaat in Nederland op dit moment want de meerderheid van de regeringspartijen VVD en PVDA legt geen gewicht in de schaal. Ik denk dat er goed gekeken moet worden naar de functie van de 1ste kamer want dat er nu daar een meerderheid is komt raar over. Ook merk je dat de oppositie eigenlijk mee regeert en daar wordt op een slimme manier gebruik van gemaakt. En volgens mij is het CDA uit op de val van dit kabinet door zich terug te trekken uit het overleg. Hopelijk gebruiken ze hun gezonde verstand, want een nieuwe crisis daar zit niemand op te wachten.

 3. Mia zegt: 09-10-13 om 09:49

  Ik vind dat de eerste Kamer te partij politiek wordt.

  Immers die Kamer is aangesteld om de wetten op hun kwaliteit te beoordelen . Maar je ziet steeds meer het Partij belang de boventoon voeren .

  Het is so wie so belangrijk dat dit Kabinet de rit uitziet.
  We kunnen en willen niet telkens naar de stembus dan raakt Nederland zijn gezicht in de wereld helemaal kwijt

 4. pas zegt: 11-10-13 om 19:26

  jammer :Eerste kamer is buitenspel gezet… Democracy voorbij ?

Geef een reactie