De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

VVD tevreden met verkiezingswinst?

“We gíngen voor winst, en we hébben winst! ” zei VVD EU- lijsttrekker  Hans  van Baalen zondagavond.  Feitelijk klopt dat: de VVD ging van 11.39% in 2009 naar 11,9% in 2014. Maar zou  Van Baalen nou echt zo tevreden zijn geweest?   De uitslag in 2009 was de  slechtste verkiezingsuitslag voor de VVD sinds 1971, die van afgelopen zondag de op-één-na-slechtste. Daarna op het lijstje komt overigens de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van maart, toen de VVD  12,21 % haalde. De VVD is op de weg terug, riep campagneleider Han ten Broeke donderdagavond nog tegen zijn toehoorders.  (Ik wist niet dat de VVD electoraal zo was gezonken dat deze verkiezingsuitslag kan worden gezien als ‘de weg terug’.)

Zo op het oog een tevreden lijsttrekker, een tevreden campagneleider. Hoe kunnen ze ook anders.

Contact met de kiezers

Er zijn ook veel VVD’ers die helemaal niet zo blij zijn met de verkiezingsuitslag. Dat bleek gisteravond: tijdens het eerste officiële debat in Rotterdam onder de drie kandidaten voor het voorzitterschap van de VVD. De stemming  onder de aanwezige VVD-leden was bepaald chagrijnig:  de VVD is het contact met de leden kwijt, riep iemand in de zaal. En ook het contact met de kiezers, zei iemand anders.

Beluister ook de reportage van het VVD-debat

Niet tevreden

De drie voorzitterskandidaten willen van alles veranderen: Henry Keizer wil meer macht voor afdelingen, Bert Homan vindt dat de leden het voor het zeggen moeten krijgen, Peter Smit zoekt naar een nieuwe invulling van burgerschap – kennelijk zijn ook zij niet tevreden met hoe het nu in de partij gaat.

Beroerde uitslag

De geluiden van de laatste weken uit de top van de VVD, dat de PvdA “in paniek” is en dat de positie van partijleider Samsom misschien onder druk komt te staan als er daar opnieuw slechte resultaten zouden worden geboekt,  hebben in ieder geval tot gevolg gehad dat er meer op de PvdA is gelet dan op de VVD.  Diederik Samsom was wél te horen over de uitslag voor de PvdA maar Rutte, Zijlstra en andere top-VVD’ers zijn uit de wind gehouden. Geen Rutte gehoord over deze beroerde uitslag voor zíjn partij.

Misschien was dat wel de bedoeling.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie