De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De Tour, onvermoede krachten en Alpe ‘d HuZes

afbeelding-1Dezer dagen kunnen we zien hoe het wielrennen onvermoede krachten naar boven brengt. Dat geldt eigenlijk voor alle sporten. Maar nu veel mensen in de ban zijn van de Tour de France valt het bij het fietsen extra op. Gisteren nog. Een prachtige en zeer krachtige demarrage op het juiste moment van Alberto Contador op weg naar Verbier. Niemand die zijn wiel kon houden. Heerlijk om naar te kijken. Jammer dat Kenny van Hummel niet over die onvermoede krachten beschikt. Ben benieuwd of hij na de rustdag van vandaag de twee resterende Alpenetappes overleeft. En dat volgt komende zaterdag nog de Mont Ventoux. Parijs is nog ver, zei ooit Joop Zoetemelk, maar de Champs Elyssee is toch ook voor Van Hummel in zicht.

Wellicht dat dit perspectief onvermoede krachten oproept bij de nummer laatst van het klassement. Nog even terug naar Verbier gisteren. Fraai plekje, op zo’n 1500 meter. Ik ga daar ieder jaar een paar dagen skiën en ben dan blij dat ik de laatste kilometers met de auto omhoog kan rijden. Met de fiets zou voor mij een hele opgave zijn. Wie weet, ooit eens proberen. Vooralsnog maar met de lift naar de Mont Fort, op ruim 3300 meter. Daar hoefden de renners gelukkig niet naar toe. Dan zouden ze over onmenselijke krachten moeten beschikken. Alhoewel, met al die dopingverhalen tegenwoordig…)
Het zijn niet alleen de professionele Tour de France renners die over onvermoede krachten beschikken. Op 4 juni fietste de Arnhemse Myrthe Brak, 13 jaar, op één dag 6 keer de Alpe Huez op in het kader van de jaarlijkse Alpe d’ HuZes. Samen met haar vader Jan, en heel veel anderen, fietsten ze op deze manier tot nu toe ruim 13.000 euro bij elkaar voor het KWF, in het kader van de kankerbestrijding. Ik zeg: petje af. Zie voor meer info www.arnhemsmeisjefietst.nl en http://deelnemers.alpe-dhuzes.nl/Default.aspx. Een mooi filmpje over de belevenissen van Myrthe is te zien op youtube. Deze actie toont wat mij betreft weer eens aan hoe belangrijk sport en samenleving aan elkaar zijn gekoppeld. Het is dan ook mooi dat het kabinet twee weken geleden heeft besloten de ambities van het Olympisch Plan 28 te steunen. Niet direct als doel, maar wél als middel om onze samenleving te verrijken en te verstevigen door middel van de verhoging van sportparticipatie én door de organisatie van mooie sportevenementen in ons land. Een beetje Next Level denken kan wat mij betreft geen kwaad in dit land. Wij van de NOS zullen, voor zover het past binnen onze financiële kaders, óók onze bijdrage leveren door de grote sportevenementen die in Nederland worden georganiseerd zoveel mogelijk in beeld te brengen en verslag van te doen via alle media.

Volgend jaar kunnen we wat het fietsen betreft aan de bak omdat er dan drie grote wielerevenementen in Nederland starten. De Giro (Amsterdam), de Tour de France (Rotterdam) en de Vuelta (in Assen).
dscn1880Ik heb vorige week weer eens met eigen ogen in Zuid Frankrijk kunnen zien wat dergelijke evenementen los maken bij de bevolking, toen ik in het spoor van onze eigen NOS – equipe de Tour volgde van Marseille naar Barcelona. De Tour langs de Franse Zuidkust. Honderdduizenden mensen op de been bij start, finish en ‘en route’. En daaromheen ook heel veel amateurfietsers, geënthousiasmeerd uiteraard door de profs. Heel inspirerend allemaal om weer eens mee te maken.
Inspirerend was het ook om te zien hoe onze NOS – equipe dag in, dag uit televisiekijkers, radioluisteraars, internetgebruikers, mobiele liefhebbers en verslaafde twitteraars van informatie voorziet. Van ’s ochtends vroeg, tot einde avond bij Mart Smeets. Mooie prestaties, terwijl de omstandigheden bepaald niet altijd even gemakkelijk zijn. Maarten Ducrot bijvoorbeeld, maakt iedere samen met redacteur Monique Tesselaar een prachtig filmpje bij de start voor onze website ‘van binnen uit’ onder de titel: wat gaan we nou beleven. Zitten prachtige documentjes bij. Daarna moet Maarten Ducrot snel naar de finish een paar honderd kilometer verderop, om zich aan te sluiten bij commentator Herbert Dijkstra voor het live – verslag van de dag. Mooi werk. Zoals alle Studio Sport medewerkers dezer dagen mooi werk leveren. Ook zij moeten beschikken over onvermoede krachten om dit werktempo ruim drie weken vol te kunnen houden.
Afgelopen zaterdag besteedde Mart Smeets in de Avondetappe aandacht aan de actie Alpe ‘d HuZes. Te gast was onder andere Thomas Zijlma, een andere deelnemer aan Alpe ‘d HuZes en zelf slachtoffer van kanker. Deze ziekte heeft hij tot nu toe kunnen overwinnen omdat hij zich er niet bij wil neerleggen en bovendien fanatiek is gaan wielrennen. Hij fietste de Alpe ‘d Huez op 4 juni maarliefst 8 keer naar boven. In de uitzending ook een mooie ontmoeting tussen Thomas Zijlma en Lance Armstrong, die hem maximaal inspireerde. Mooi om te zien hoe sport en samenleving steeds verder integreren. En mooi dat wij daar ook een bescheiden rol in kunnen spelen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “De Tour, onvermoede krachten en Alpe ‘d HuZes”

 1. Michelle zegt: 23-07-09 om 14:18

  De Tour en de Giro starten volgend jaar in Nederland, maar de start van de Vuelta komt al dit jaar naar Assen. Op 29 augustus is de proloog van de Ronde van Spanje.
  http://www.vueltadrenthe.com/t.....p?pageId=1

 2. Ester zegt: 31-07-09 om 14:32

  De tour in HD was prachtig om naar te kijken.

  Verder blijven we echter opvallend genoeg verstoken van HD beelden.
  Bijvoorbeeld het WK zwemmen dat door bijvoorbeeld Eurosport wel in HD wordt uitgezonden.

  De NOS laat zich hier van een opvallend slechte kant zien. Al in 2006 waren er HD uitzendingen waarbij de NOS betrokken was. Waarom kan dat nu nog steeds slechts 1 programma in HD is.

  Nu maar hopen op het WK atletiek.

  Wanneer gaat de NOS de eerste eredivisie wedstrijdbeelden in HD uitzenden ?

 3. Beste Ester, Wat mij betreft gaan we zo snel mogelijk zoveel mogelijk evenementen in HD uitzenden. Probleem is echter ons budget. De uitzendingen in High Defenition zijn voor ons ongeveer 25 procent duurder. We moeten dus vooralsnog keuzes maken wat we wel en wat we niet in HD kunnen uitzenden.

 4. Ester zegt: 03-08-09 om 14:06

  Dan was de WK zwemmen als topevenement toch zeker wel een logische keuze geweest. Als een dergelijk sport evenement het al niet haalt dat verwacht ik eigenlijk geen enkele HD uitzending dit jaar meer.

 5. Ester zegt: 14-08-09 om 16:13

  De NOS maakt zichzelf volstrekt belachelijk door nu ook het WK atletiek niet in HD uit te zenden.
  http://www.totaaltv.nl/?action=nieuws&id=2285

 6. Goos zegt: 02-09-09 om 15:17

  Krijgt de NOS geen geld van de kabel en telecombedrijven om HD mogelijk te maken? Zij zijn de partijen die verdienen aan HD….

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Grappperhaus: nog meer klachten bij meldpunt over WODC 23/01/2018
    Er zijn nog drie klachten ingediend bij een meldpunt voor oud-medewerkers van het ministerie van Justitie. Minister Grapperhaus van Justitie zei in een debat met de Tweede Kamer dat een klacht gaat over het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) en twee over de Inspectie Justitie en Veiligheid. Beide instanties horen onafhankelijk te werk […]
   • PVV haalt kandidaat-raadslid dat Rutte hufter noemt van lijst 23/01/2018
    Kandidaat-gemeenteraadslid Marie-Louise Kelderman is één dag na presentatie van de PVV-kandidaten in Rucphen door de partij alweer van de lijst gehaald. Ze stond op plek vijf, maar raakte in opspraak omdat ze premier Rutte een hufter noemde en hem omschreef als een vuile viezerik en een gek die ze wil opknopen. Aan de kandidatuur van Kelderman ging volgens O […]
   • 32 jaar na explosie Challenger alsnog les vanuit de ruimte 23/01/2018
    De dood van de eerste 'lerares in de ruimte' veroorzaakte op 28 januari 1986 een schok in de Verenigde Staten. Samen met zes astronauten kwam de 37-jarige Christa McAuliffe om het leven toen spaceshuttle Challenger 73 seconden na de start explodeerde. Twee Amerikaanse astronauten gaan haar lessen nu alsnog filmen in het ISS. McAuliffe was de allere […]
   • Burgers in Afrin over Turkse bombardementen: niemand kijkt naar ons om 23/01/2018
    Op de vierde dag van de Turkse bombardementen op Afrin, sturen inwoners bezorgde berichten de wereld in. Afrin is een Koerdische enclave met zo'n 320.000 mensen in het noordoosten van Syrië, aan de zuidgrens met Turkije. Een van de inwoners van Afrin met wie de NOS contact heeft, is Jovin: "De situatie in de regio is verschrikkelijk. De Turken bomb […]
   • Scholier in Kentucky schiet twee klasgenoten dood 23/01/2018
    Op een school in Kentucky heeft een scholier van 15 met een pistool twee klasgenoten doodgeschoten en zeventien anderen verwond. De jongen is gearresteerd. Honderden scholieren ontvluchtten de school toen de jongen in de hal vlak voor de lessen begonnen het vuur opende. Over zijn identiteit en motief is niets bekendgemaakt. De doden zijn een jongen en een me […]
   • Groningers opgelucht na uitspraak Hof: 'Ik dacht yes! Er is gerechtigheid' 23/01/2018
    Het lijkt een eitje na de uitspraak van het Hof in Leeuwarden vandaag: de NAM moet over de brug komen en huiseigenaren in het bevingsgebied in Groningen direct vergoeden voor de waardedaling van hun woning. Maar 'direct' betekent in dit geval zeker niet vandaag of morgen. Hoe lang moeten de Groningers nu nog wachten op hun geld? Het zou redelijk sn […]