De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De Tour, onvermoede krachten en Alpe ‘d HuZes

afbeelding-1Dezer dagen kunnen we zien hoe het wielrennen onvermoede krachten naar boven brengt. Dat geldt eigenlijk voor alle sporten. Maar nu veel mensen in de ban zijn van de Tour de France valt het bij het fietsen extra op. Gisteren nog. Een prachtige en zeer krachtige demarrage op het juiste moment van Alberto Contador op weg naar Verbier. Niemand die zijn wiel kon houden. Heerlijk om naar te kijken. Jammer dat Kenny van Hummel niet over die onvermoede krachten beschikt. Ben benieuwd of hij na de rustdag van vandaag de twee resterende Alpenetappes overleeft. En dat volgt komende zaterdag nog de Mont Ventoux. Parijs is nog ver, zei ooit Joop Zoetemelk, maar de Champs Elyssee is toch ook voor Van Hummel in zicht.

Wellicht dat dit perspectief onvermoede krachten oproept bij de nummer laatst van het klassement. Nog even terug naar Verbier gisteren. Fraai plekje, op zo’n 1500 meter. Ik ga daar ieder jaar een paar dagen skiën en ben dan blij dat ik de laatste kilometers met de auto omhoog kan rijden. Met de fiets zou voor mij een hele opgave zijn. Wie weet, ooit eens proberen. Vooralsnog maar met de lift naar de Mont Fort, op ruim 3300 meter. Daar hoefden de renners gelukkig niet naar toe. Dan zouden ze over onmenselijke krachten moeten beschikken. Alhoewel, met al die dopingverhalen tegenwoordig…)
Het zijn niet alleen de professionele Tour de France renners die over onvermoede krachten beschikken. Op 4 juni fietste de Arnhemse Myrthe Brak, 13 jaar, op één dag 6 keer de Alpe Huez op in het kader van de jaarlijkse Alpe d’ HuZes. Samen met haar vader Jan, en heel veel anderen, fietsten ze op deze manier tot nu toe ruim 13.000 euro bij elkaar voor het KWF, in het kader van de kankerbestrijding. Ik zeg: petje af. Zie voor meer info www.arnhemsmeisjefietst.nl en http://deelnemers.alpe-dhuzes.nl/Default.aspx. Een mooi filmpje over de belevenissen van Myrthe is te zien op youtube. Deze actie toont wat mij betreft weer eens aan hoe belangrijk sport en samenleving aan elkaar zijn gekoppeld. Het is dan ook mooi dat het kabinet twee weken geleden heeft besloten de ambities van het Olympisch Plan 28 te steunen. Niet direct als doel, maar wél als middel om onze samenleving te verrijken en te verstevigen door middel van de verhoging van sportparticipatie én door de organisatie van mooie sportevenementen in ons land. Een beetje Next Level denken kan wat mij betreft geen kwaad in dit land. Wij van de NOS zullen, voor zover het past binnen onze financiële kaders, óók onze bijdrage leveren door de grote sportevenementen die in Nederland worden georganiseerd zoveel mogelijk in beeld te brengen en verslag van te doen via alle media.

Volgend jaar kunnen we wat het fietsen betreft aan de bak omdat er dan drie grote wielerevenementen in Nederland starten. De Giro (Amsterdam), de Tour de France (Rotterdam) en de Vuelta (in Assen).
dscn1880Ik heb vorige week weer eens met eigen ogen in Zuid Frankrijk kunnen zien wat dergelijke evenementen los maken bij de bevolking, toen ik in het spoor van onze eigen NOS – equipe de Tour volgde van Marseille naar Barcelona. De Tour langs de Franse Zuidkust. Honderdduizenden mensen op de been bij start, finish en ‘en route’. En daaromheen ook heel veel amateurfietsers, geënthousiasmeerd uiteraard door de profs. Heel inspirerend allemaal om weer eens mee te maken.
Inspirerend was het ook om te zien hoe onze NOS – equipe dag in, dag uit televisiekijkers, radioluisteraars, internetgebruikers, mobiele liefhebbers en verslaafde twitteraars van informatie voorziet. Van ’s ochtends vroeg, tot einde avond bij Mart Smeets. Mooie prestaties, terwijl de omstandigheden bepaald niet altijd even gemakkelijk zijn. Maarten Ducrot bijvoorbeeld, maakt iedere samen met redacteur Monique Tesselaar een prachtig filmpje bij de start voor onze website ‘van binnen uit’ onder de titel: wat gaan we nou beleven. Zitten prachtige documentjes bij. Daarna moet Maarten Ducrot snel naar de finish een paar honderd kilometer verderop, om zich aan te sluiten bij commentator Herbert Dijkstra voor het live – verslag van de dag. Mooi werk. Zoals alle Studio Sport medewerkers dezer dagen mooi werk leveren. Ook zij moeten beschikken over onvermoede krachten om dit werktempo ruim drie weken vol te kunnen houden.
Afgelopen zaterdag besteedde Mart Smeets in de Avondetappe aandacht aan de actie Alpe ‘d HuZes. Te gast was onder andere Thomas Zijlma, een andere deelnemer aan Alpe ‘d HuZes en zelf slachtoffer van kanker. Deze ziekte heeft hij tot nu toe kunnen overwinnen omdat hij zich er niet bij wil neerleggen en bovendien fanatiek is gaan wielrennen. Hij fietste de Alpe ‘d Huez op 4 juni maarliefst 8 keer naar boven. In de uitzending ook een mooie ontmoeting tussen Thomas Zijlma en Lance Armstrong, die hem maximaal inspireerde. Mooi om te zien hoe sport en samenleving steeds verder integreren. En mooi dat wij daar ook een bescheiden rol in kunnen spelen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “De Tour, onvermoede krachten en Alpe ‘d HuZes”

 1. Michelle zegt: 23-07-09 om 14:18

  De Tour en de Giro starten volgend jaar in Nederland, maar de start van de Vuelta komt al dit jaar naar Assen. Op 29 augustus is de proloog van de Ronde van Spanje.
  http://www.vueltadrenthe.com/t.....p?pageId=1

 2. Ester zegt: 31-07-09 om 14:32

  De tour in HD was prachtig om naar te kijken.

  Verder blijven we echter opvallend genoeg verstoken van HD beelden.
  Bijvoorbeeld het WK zwemmen dat door bijvoorbeeld Eurosport wel in HD wordt uitgezonden.

  De NOS laat zich hier van een opvallend slechte kant zien. Al in 2006 waren er HD uitzendingen waarbij de NOS betrokken was. Waarom kan dat nu nog steeds slechts 1 programma in HD is.

  Nu maar hopen op het WK atletiek.

  Wanneer gaat de NOS de eerste eredivisie wedstrijdbeelden in HD uitzenden ?

 3. Beste Ester, Wat mij betreft gaan we zo snel mogelijk zoveel mogelijk evenementen in HD uitzenden. Probleem is echter ons budget. De uitzendingen in High Defenition zijn voor ons ongeveer 25 procent duurder. We moeten dus vooralsnog keuzes maken wat we wel en wat we niet in HD kunnen uitzenden.

 4. Ester zegt: 03-08-09 om 14:06

  Dan was de WK zwemmen als topevenement toch zeker wel een logische keuze geweest. Als een dergelijk sport evenement het al niet haalt dat verwacht ik eigenlijk geen enkele HD uitzending dit jaar meer.

 5. Ester zegt: 14-08-09 om 16:13

  De NOS maakt zichzelf volstrekt belachelijk door nu ook het WK atletiek niet in HD uit te zenden.
  http://www.totaaltv.nl/?action=nieuws&id=2285

 6. Goos zegt: 02-09-09 om 15:17

  Krijgt de NOS geen geld van de kabel en telecombedrijven om HD mogelijk te maken? Zij zijn de partijen die verdienen aan HD….

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Israël neemt omstreden Joodse natiestaat-wet aan 19/07/2018
    Het Israëlische parlement heeft na een tumultueus en langdurig debat een wet aangenomen waarin Israël wordt gedefinieerd als een Joodse natiestaat, met Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad. Het Arabisch dat de Arabische Israëliërs, zo'n 20 procent van de bevolking, spreken is niet langer een officiële taal, maar krijgt een 'speciale' status. De […]
   • Dure euro en staking in Brazilië bezorgen Unilever lagere omzet en winst 19/07/2018
    Zeep- en voedingsconcern Unilever heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de omzet en de winst zien dalen. Boosdoener zijn de wisselkoersen. Zonder dat valuta-effect, het terugrekenen van kosten en verdiensten naar de euro, steeg de omzet met bijna 6 procent en de winst met zelfs 8 procent. In Brazilië werd de omzet gedrukt door een grote truckersstaking […]
   • Australische premier: veroordeelde aartsbisschop moet worden ontslagen 19/07/2018
    De Australische premier Turnbull heeft er bij paus Franciscus op aangedrongen om de Australische aartsbisschop Wilson te ontslaan. Wilson is veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, omdat hij seksueel misbruik binnen de katholieke kerk heeft verzwegen. De 67-jarige aartsbisschop van Adelaide is de hoogste geestelijke die vanwege een misbruikschandaa […]
   • Droogte in Nederland: strooiwagens in Geldermalsen en ondergrondse brand nog niet geblust 19/07/2018
    De droogte in Nederland houdt aan en dat levert veel nieuws op, in dit artikel verzamelen we het nieuws van vandaag. Strooiwagens rijden uit in Geldermalsen Het is ruim boven de twintig graden, maar toch kun je in de gemeente Geldermalsen strooiwagens zien rijden. Door aanhoudende droogte en hitte dreigt schade aan het asfalt te ontstaan, meldt de gemeente. […]
   • Theater voor en door sekswerkers om stigma te bestrijden 19/07/2018
    We hoeven niet gered te worden, we willen rechten en begrip. Dat is de boodschap van de Sex Worker's Opera, een Britse theatervoorstelling die zaterdag in Amsterdam in première gaat. Het stuk, dat in Engeland lovend is ontvangen, gaat over ervaringen van sekswerkers over de hele wereld. Zij zonden hun verhalen in, vertelt choreograaf en organisator Siob […]
   • Brand in Loonse en Drunense Duinen nog niet geblust 19/07/2018
    Nog steeds is de brand in de Loonse en Drunense Duinen niet geblust. De brand in het natuurgebied in Noord-Brabant brak gistermiddag uit. De brandweer is de hele nacht bezig geweest, maar het vuur is nog niet overal gedoofd. Een gespecialiseerd brandweerteam uit Overijssel gaat het gebied in om de kleine brandhaarden die er nog zijn 'uit te kloppen […]