De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NOS staat open voor kritiek

Werken bij de NOS is nooit saai. De laatste weken nog wat minder dan anders. Mevrouw Nurten Albayrak heeft een klacht bij de Raad voor de Journalistiek ingediend naar aanleiding van de berichtgeving van de NOS over haar functioneren als hoogste baas van het COA. Ook de Commissie van Deskundigen, die de NOS adviseert over journalistieke aangelegenheden, zal zich over deze spraakmakende reportages buigen. In dit kader besteedde het NRC op vrijdag 20 januari aandacht aan de mogelijkheden van kijkers en luisteraars voor het indienen van klachten bij de NOS. Die zouden te beperkt en niet goed vindbaar zijn. Er is alle reden daarop nader in te gaan. Het gaat immers om een serieuze zaak.

De NOS is een publiek gefinancierde instelling die diensten verleent aan de samenleving. Over het verlenen van deze diensten moet en wil de NOS verantwoording afleggen aan diezelfde samenleving. De NOS wil zich toegankelijk opstellen en open staan voor kritiek. Wij realiseren het ons maar al te goed: wij zijn van de samenleving. Van iedereen voor iedereen, om een recente slogan van de NOS nog maar eens aan te halen.

De NOS maakt radio- en tv-programma’s op het gebied van nieuws, sport en evenementen. En dat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Vrijwel al onze programma’s zijn live en worden in eigen huis geproduceerd. Het zijn net gewone mensen die hier werken: er gaat wel eens iets mis. Niemand is perfect, wij dus ook niet. Toch durf ik te zeggen dat we, gelet op de vele duizenden uren radio en televisie die hier gemaakt worden, slechts zelden grote fouten maken.

Maar als iemand nu toch vindt dat de NOS niet neutraal bericht over het Joods/Palestijnse vraagstuk? Dat wij te weinig aandacht aan UFO’s besteden? Dat de truien van Mart Smeets niet kunnen? Dat zijn of haar bedrijf ten onrechte in een kwaad daglicht is gesteld? Want zo divers zijn de reacties van de kijkers en luisteraars. Wat dan? Dan heeft de NOS een keur aan mogelijkheden voor kijkers en luisteraars om opmerkingen, kanttekeningen, correcties (zie ook pagina herstel), ongenoegens en klachten door te geven.

In de eerste plaats kan men terecht bij onze afdeling publieksreacties, die het merendeel van de vragen en opmerkingen zelf afhandelt. Gaat het om een ingewikkelder kwestie, of voelt de klager zich onvoldoende geholpen, dan kan hij de zaak voorleggen aan de betrokken hoofdredactie en uiteindelijk aan de NOS-directie. De directie kan er dan voor kiezen advies te vragen aan de eerdergenoemde Commissie van Deskundigen.

Deze commissie is bij de NOS in de plaats getreden van de vroegere ombudsman. In de commissie zijn meerdere disciplines vertegenwoordigd; zo wordt (naar onze mening beter dan voorheen) gewaarborgd dat klachten en andere kwesties zo evenwichtig en genuanceerd mogelijk worden bekeken. De commissie kan ook uit eigen beweging over journalistieke vraagstukken of concrete uitzendingen adviseren. Zaken als de kwestie-Albayrak hebben ons duidelijk gemaakt dat klagers ook rechtstreeks bij de Commissie van Deskundigen terecht moeten kunnen. We gaan dat regelen.

In het artikel van 20 januari constateerde de NRC terecht dat op de site van de NOS weinig te vinden was over klachtenprocedures en aanverwante zaken. Inmiddels heeft de NOS een prominente plaats op haar website ingeruimd voor informatie over verantwoording en de afhandeling van klachten. Zoals inderdaad van een publieke organisatie verwacht mag worden.

Te huur: ivoren toren.

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


14 reacties op “NOS staat open voor kritiek”

 1. Jules Schoonman zegt: 27-01-12 om 15:49

  Op 29 november 2011 stuurde ik een kritische reactie op het misleidende artikel ‘Buitenlandse ondernemers geholpen met hun droom’ naar publieksreacties@nos.nl. Behalve een standaard mail heb ik hier nooit meer iets op terug gehoord.

  Kan ik, gezien de doorgevoerde verbeteringen die hierboven worden beschreven, nog een serieuze reactie verwachten?

  De ‘Commissie van Deskundigen’ (eigenaardige naam trouwens) kan ik (nog) niet vinden op de website, terwijl ik mij herinner dat de ombudsman/vrouw vroeger een eigen pagina had.

  Kortom, leuk verhaal, maar toon aan dat enige transparantie en reflectie jullie daadwerkelijk niet vreemd is.

 2. R Castenmiller zegt: 27-01-12 om 21:11

  Belachelijk dat het 8 uur journaal zo uitgebreid aandacht besteed aan de vrijlating en doopceel van Holleeder

 3. Toos zegt: 27-01-12 om 23:37

  Vooropgesteld: de NOS-site is niet voor niks mijn belangrijkste nieuwsbron. Voor mij is het journaal op tv niet relevant [ik heb zo'n ding al jaren niet eens], zelfs de radio zet ik zelden aan. Wel van belang vind ik de onderdelen die ik per onderwerp lezen en doorklikken kan, ook filmpjes en dossiers. Qua sport volg ik alleen de Tour de France, via jullie lifestream, en ben daar best tevreden over. In z’n algemeenheid krijg ik – ook qua zelfstandige journalistiek – van de NOS op deze wijze beslist waar voor m’n belastingcenten!
  Maar ook al zegt mij het kommentaar van R. Castenmiller dus niets, dat van Jules Schoonman dus wel. Kunnen reageren is er immers zelden bij. En áls, dan is ‘t de vraag of ‘t niet tegen een blinde muur gezegd is.
  Daarnaast kom ik op – ook lokale – krantensites geregeld dingen tegen, die ik in het landelijke nieuws had verwacht. Soms komt ‘t alsnog, maar veel later. Soms echter helemaal niet.
  Toch is de NOS niet voor niks al jaaaren mijn favoriete nieuwssite. En ik denk dat dat ook wel ‘ns gezegd mag worden. Wat mij betreft: ga – vooral op internet :) – door op bovengeschetste voet!

 4. Hans Nyst zegt: 27-01-12 om 23:40

  Belangrijk dat u in het journaal aandacht besteedde aan de zonnekrachtcentrale in Spanje. Toch wil ik er op wijzen dat dit een van de vele stappen is die worden gezet in de ontwikkeling van deze soort energiewinning in de regio rond de Middellandse Zee. Helaas blijft Nederland achter in deelname aan deze projecten.
  Overigens produceert een 450 MW centrale in de Mojave woestijn bij Kramer Junction (Ca) met deze techniek al sinds 1985.

 5. E. Jajanos zegt: 28-01-12 om 00:05

  Geachte (journaal) redactie,
  bijna een jaar geleden heb ik u een mail gestuurd waarin ik u complimenteerde over de coverage van de aardbeving in Japan. Nu wil ik mijn teleurstelling uiten over het volgende:

  In de nacht van 24 op 25 maart overleed Theo Angelopoulos, een van de meest gerenommeerde en gewaardeerde cineasten, na een dodelijk ongeluk. Zijn voorbarige dood (hij was bezig met een nieuwe film nb) heeft binnen een paar uur de televisie journaals van Frankrijk, Italie, Spanje en andere vooruitstrevende landen op cultureel gebied gehaald.
  Alleen in Nederland was niets te zien. Wel de hele dag herhalingen over die ene vrachtwagen, dat ene ziekenhuis, die beveiliging van auto’s e.d. triviale onderwerpen. Was het zo moeilijk om een paar minuten te wijden aan de man die de (Europese) film vorm en inhoud gaf ? Of wilde NOS enkel nieuws uit Griekenland coveren die met de Euro-crisis te maken heeft? Op uw Website was wel een item geplaatst, hulde ervoor. Maar naar mijn mening hoorde het trieste nieuws gewoon in het journaal thuis. Het zijn tenminste internationale film festival dagen, een festival dat hem veelvuldig heeft uitgenodigd, zijn films vertoond en geprezen.

 6. Kurt zegt: 28-01-12 om 13:41

  Ik heb de live het veldrijden bij de junioren gevolgd op één (sporza). Eén van jullie Nederlanders, Mathieu Van Der Poel, is WERELDKAMPIOEN geworden. Na het veldrijden surfde ik even naar de website van het nos-journaal, en tot mijn grote verbazing vond ik GEEN ENKEL artikel hierover. Beseffen julllie wél wat wereldkampioen wil zeggen? En dan geen enkel aandacht aan besteden?

  Dat is dus kritiek dat ik heb. Over zoiets NIETS berichten… Zijn jullie dan niet chauvinistisch? Wij belgen wel hoor.

  Met vriendelijke groeten,
  Kurt

 7. Ed Harms zegt: 28-01-12 om 14:52

  “In de eerste plaats kan men terecht bij onze afdeling publieksreacties, die het merendeel van de vragen en opmerkingen zelf afhandelt.” En daar zit ‘m een probleem. Want wat de vraag ook, de indiener wil een reactie van of via een inhoudsdeskundige. En, met alle respect, dat is de afdeling Communicatie vaak niet.

 8. Ed Harms zegt: 28-01-12 om 14:54

  “…dat is de afdeling Communicatie vaak niet”. In het algemeen, moet daaraan worden toegevoegd.

 9. Ricardo zegt: 30-01-12 om 16:38

  Ook ik ben in het algemeen tevreden over de journalistieke handel en wandel van de NOS. Al zijn er ook merkbare accenten in de keuze en inkleuring van onderwerpen. Wat ik mee kreeg in de ‘kwestie COA’ was dat de NOS tamelijk al vergaande en lastig controleerbare want voorlopige conclusies trok na anonieme en niet erg talrijke bronnen. En dus met nog lopende andere (gerechtelijke) onderzoeken ook partij leek te worden in een feitelijk nog onbeslist conflict. Los daarvan kun je je afvragen in hoeverre de investeringen in dit onderzoek opwogen tegen een groter maatschappelijke belang. Is dit de onderzoeksjournalistiek waar Nederland op zit te wachten? En ten koste waarvan gaat dit dan als je zoals altijd ook bij de NOS een Euro slechts eenmaal kunt uitgeven? Dat men blijkbaar te onduidelijke procedures voor klachten had kan als ‘winstgevende bijkomende schade’ gezien worden. Want inderdaad moet dit juist bij een publieke organisatie makkelijk te vinden en overzichtelijk zijn.

 10. Evert Pul zegt: 31-01-12 om 10:03

  Ik heb moeite met het feit dat de reporter door het Wilhelmus heen iemand staat te interviewen. Dit gebeurde op 30 januari in een bejaardenhuis op de verjaardag van koningin Beatrix. Vind de interviewer zichzelf belangrijker dan het Wilhelmus? Is het Wilhelmus alleen maar een leuke achtergrondmuziek? Hetzelfde gebeurd ook tijdens voetbalwedstrijden waar de reporter gewoon door het Wilhelmus zijn zelfverheerlijking belangrijker vind dan het Wilhelmus. Graag iets meer respect.

 11. Ricardo zegt: 31-01-12 om 13:31

  Overigens is de slechte moderatie bij de (NOS) weblogs ook een voorbeeld van te weinig klantgericht werken. Hier duurt het vaak dagen voordat de redacteur e.e.a. weer bijwerkt. Ik vraag me af of reacties op deze site eigenlijk nog wel op prijs gesteld worden. En men dus niet beter stukjes kan gaan schrijven zonder de publieke mogelijkheid erbij om te kunnen reageren. Wel zo duidelijk..

 12. John zegt: 22-02-12 om 22:32

  waarom is deze blog dood ?

  Keretelogie de nos kan tegen kritiek ?

  Helemaal niet ! Leugens !

 13. Koen zegt: 30-05-12 om 21:13

  Ik ben zéér tevreden over het naar buiten brengen van al het nieuws door de NOS. Ik vind het erg fijn dat de NOS niet kan worden beïnvloed door commercie en altijd in haar uitzendingen een genuanceerd beeld moet vormen. Als het goed is moet alles wat de NOS aan nieuws binnen krijgt kritisch door haar worden bekeken. De NOS is (daar ga ik van uit en dat verwacht ik ook) onafhankelijk, onpartijdig en niet commercieel; dat is waarom ik het érg BELANGRIJK dat de NOS zó blijft bestaan. (verbetering in bijv. het naar buiten brengen van nieuws zijn altijd goed.)

 14. annamarie kousemaker zegt: 10-08-12 om 23:05

  Het I0C lid Chamoenda is volgens de commentator een keurig opgevoede man. Ik vind dit beledigend.
  Jammer in een rechtstreekse uitaending, gouden medaille van de hockey-dames

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Noord/Zuidlijn geopend: 'Er is veel gevraagd van Amsterdammers' 21/07/2018
    Vijftien jaar na het begin van de bouw is de Noord/Zuidlijn officieel geopend. Morgen gaat de dienstregeling in en kunnen reizigers tussen Amsterdam-Noord en station Zuid, dwars door het centrum en onder het IJ, de metrolijn nemen. In deze video kun je de rit ook beleven vanuit de cabine, in minder dan drie minuten: Het openingsprogramma is bij de halte Cent […]
   • Rechter: flitsen bij Heinenoordtunnel mag niet 21/07/2018
    De politie had niet mogen flitsen bij de Heinenoordtunnel op de A29 bij Barendrecht. Dat heeft de rechtbank deze week bepaald. Een automobilist had bezwaar gemaakt tegen een verkeersboete van 113 euro vanwege te hard rijden die hij of zij had gekregen. Volgens de bezwaarmaker mocht er niet geflitst worden op deze plek, vlak voor de Heinenoordtunnel bij hecto […]
   • Marvel-regisseur ontslagen na tweets over 'lachen om mensen met aids' 21/07/2018
    Filmproducent Disney heeft de regisseur en schrijver van de Marvelfilmreeks Guardians of the Galaxy ontslagen. James Gunn lag de afgelopen dagen onder vuur, nadat oude tweets van hem waren opgedoken. Daarin maakte hij grappen over onder meer pedofilie, verkrachting en de Holocaust. "De aanstootgevende houding en uitspraken die op zijn Twitterfeed zijn o […]
   • Nederlandse aids-pioniers: 'We zagen alleen dat wie besmet was, doodging' 21/07/2018
    Maandag gaat in de RAI in Amsterdam de grote internationale aids-conferentie van start. In 1992 vond dezelfde bijeenkomst ook in de hoofdstad plaats. Die was destijds op het laatste moment van Boston naar Amsterdam verplaatst, omdat de Verenigde Staten weigerden om mensen met hiv/aids toe te laten. Onder de deelnemers in 1992, en deels ook nu, zijn vier aids […]
   • Tientallen containers van schip gevallen in haven Rotterdam 21/07/2018
    In de haven van Rotterdam zijn vannacht zo'n 40 lege zeecontainers van een binnenvaartschip gevallen en in het water terechtgekomen. Dat gebeurde in de Amazonehaven op de Maasvlakte. Bij het laden en lossen van het schip ging iets mis, waardoor de tientallen containers in het water terecht kwamen. Wat er precies fout ging is niet duidelijk. Medewerkers […]
   • Wekdienst 21/7: Koningsdag (in België) en een nieuwe metro in Amsterdam 21/07/2018
    Goedemorgen! In Amsterdam wordt de Noord/Zuidlijn feestelijk geopend en bij de zuiderburen vieren ze dat Filip vijf jaar op de troon zit. Het wordt vrij zonnig, maar er kan vooral in het zuiden en oosten weer een enkele bui ontstaan. Op de meeste plaatsen blijft het verder droog. Het wordt tussen de 25 en 30 graden. Moet je de deur uit? Dit is het overzicht […]