De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Monopoly voor grote mensen

Deze week liet John de Mol weten dat hij geïnteresseerd is in de uitzendrechten van de Eredivisie. Het huidige contract van de NOS voor de samenvattingen van onze hoogste nationale voetbalcompetitie loopt nog tot en met eind volgend seizoen, oftewel medio 2013. De Mol stelt zich alvast kandidaat voor de periode daarna.

Is dit opmerkelijk nieuws? Eerlijk gezegd niet.

Met de SBS-groep, waarvan De Mol onlangs aandeelhouder werd, gaat het al enige tijd wat minder goed. En sinds de kwajongensjaren van de televisie zijn nieuws en sport over de hele linie de best scorende programmasoorten. Logisch dus dat John de Mol naar juist deze programma’s kijkt, als hij de prestaties van ‘zijn’ zender wat op wil krikken.

Soms lijkt het alsof John de Mol een soort Monopoly voor grote mensen speelt. Waarbij hij niet alleen alle straten wil bemachtigen, maar ook nog op al die straten hotels neer wil zetten. Behalve als producent manifesteerde hij zich immers al tot tweemaal toe als zenderbaas en nu ook als (mede-)eigenaar van een bestaande zender.

In die verschillende hoedanigheden richt hij zijn pijlen met een bewonderenswaardige volharding op het voetbal. Elk decennium opnieuw. In de jaren negentig probeerde hij het met Sport7, een paar jaar geleden nog met Talpa en nu dan kennelijk met SBS.

Het is overigens zijn goed recht. De voetbalrechten komen nu eenmaal om de zoveel jaar op de markt. Daar mag een ieder vrijelijk op bieden, dus ook John de Mol. Sinds de komst van commerciële TV in 1989 is het constant een strijd geweest tussen de NOS en andere partijen.

Het zal u niet verbazen: in dit huis vinden wij dat het voetbal bij de NOS hoort. De manier waarop NOS Studio Sport het Eredivisievoetbal serveert – zondagavond om zeven uur, het bord op schoot – maakt in feite deel uit van ons nationale erfgoed. Daar moeten we zuinig op zijn. Toen het voetbal een tijdje niet bij ons te zien was, raakte het structureel ongeveer één miljoen kijkers per week kwijt. Die kijkers zijn weer terug.

Dat zegt toch wel iets.

Sport is een maatschappelijk verschijnsel waarvan de publieke omroep graag verslag doet. Het is een voortdurende bron van nieuwsfeiten en houdt grote groepen kijkers in de samenleving bezig. Het verbindt. Noem mij één televisieprogramma dat dat week in, week uit evenzeer doet als NOS Studio Sport. En dat al vijftig jaar lang.

Maar als John de Mol net als in zijn Talpa-tijd bereid is om € 35 miljoen per seizoen te betalen voor de samenvattingen van de Eredivisie, haken wij als NOS af. Dergelijke bedragen staan volstrekt niet meer in verhouding tot andere grote sportcontracten. En los daarvan: dat geld hebben we simpelweg niet. De bezuinigingen brengen een stevige verlaging van het NOS-budget met zich mee, maar onze taken blijven gelijk en het brengen van een volwaardig nieuwsaanbod heeft prioriteit.

We mogen dan gek van sport zijn, we zijn niet gek.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Monopoly voor grote mensen”

 1. Bas zegt: 01-02-12 om 17:16

  In mijn ogen maakt de publieke omroep deel uit van de overheid, en de overheid mag geen bedrijven beconcurreren

  Dus, wat mij betreft, op het moment dat een bedrijf interesse toont in het uitzenden van korfbal wedstrijden, kan het niet zo zijn dat de overheid dat doet

  Helaas, het gaat nu over een bedrijf dat geen korfballen, maar voetballen wilt uitzenden.

  Voor mij geldt precies dezelfde redenering

  We hebben dit eerder gehad, ik meen dat tot 2 jaar terug de NOS op zondag geen voetbal uit mogt zenden – voor 2300 uur of zo

  Toen kwam er opeens tijd vrij voor het uitzenden van kleinere sporten, zoals het korfbal dat ik noemde

  Voor die sporten een hele prettige verandering, en ik denk dat het maatschappelijke belang bij het afstaan van de uitzendrechten aan SBS groot is.

  Let wel, de bovenstaande redenering gaat niet in op eventuele betalinge naan de KNVB om uit te mogen zenden. Want in geval van betalingen vind ik het nog minder aanvaardbaar

  Zeker bij de genoemde 35 miljoen

 2. [MikE] zegt: 01-02-12 om 18:25

  Mooi, realistisch verhaal, zonder zuur te zijn!

  Alleen ben ik het niet helemaal eens met het feit dat sport een publieke taak is. Sport is commercieel vermaak geworden en past in mijn beleving net zo goed bij een commerciele partij als SBS dan bij de NOS.

 3. Geert zegt: 01-02-12 om 19:17

  Zolang het niet achter de decoder komt, maakt het niks uit wie het uitzendt. Misschien ook wel eens goed dat anderen de kans krijgen en laten we eerlijk zijn: Mart is AOW-er en zonder de heer À.J.A.X. Van Gelder wordt het sowieso beter!

 4. Ik vind het altijd getuigen van wat misplaatste arrogantie als de NOS zegt dat het voetbal hun toebehoort. Op wat reclameblokken na was het voetbal bij Talpa niet anders dan het voetbal bij de NOS. Het voetbal is tegenwoordig een van de grootste (zo niet de grootste) tak van amusement in Nederland. Waarom zou dit nog steeds door de publieke omroep uitgezonden moeten worden? De grotere amusementsprogramma’s zitten nu ook al bij de commerciële omroepen, dus waarom voetbal niet? En dat de NOS altijd met die non-argumenten over ‘maatschappelijk belang’ en ‘verbinden’ komt, is maar met een reden: mensen opjutten om tegen John de Mol en de commerciële omroep te zijn wat betreft voetbal en zo de voetbalrechten te behouden. Maar moet de NOS niet objectief het nieuws verslaan en duiden? En niet mensen opjutten om de voetbalrechten bij de publieke omroep te houden. Ik vind het raar dat op NOS.nl de directie – die nota bene door de belastingbetaler betaald worden – hun eigen mening verkondigt, terwijl de NOS site daar niet voor bedoeld is. Puur uit angst voor John de Mol en het grote geld.

 5. Mag ik daar nog iets aan toevoegen? Jan weet waarschijnlijk zelf niet eens hoe het werkelijk zit of zat. Een verklaring > http://www.mediaonderzoek.nl/1.....r-terecht/ misschien ook iets voor Uberpinokio van Dammen.

 6. Ted zegt: 29-02-12 om 15:51

  Hij mag ze hebben, ik word gek van dan commerciële circus, ook de reklame filmpjes hier op de site, Dat heeft niks met voetbal te maken

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Rutte: beelden VS "wel schrijnend", partijen willen ambassadeur ontbieden 19/06/2018
    Premier Rutte maakt zich zorgen over de situatie aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. De afgelopen dagen is de discussie over het Amerikaanse immigratiebeleid opgelaaid. Er is vooral beroering ontstaan over het lot van migrantenkinderen die aan de grens worden gescheiden van hun ouders. Hartverscheurend De regeringspartijen ChristenUnie en D66 willen dat het […]
   • Merkel en Macron eens over eurozonebudget 19/06/2018
    Bondskanselier Merkel en president Macron zijn het eens geworden over de vorming van een "eurozonebudget", dat vanaf 2021 investeringen in de Europese economie mogelijk moet maken en de Europese economie crisis-bestendiger moet maken. Hoe veel geld ervoor beschikbaar komt en hoe het precies georganiseerd en gefinancierd wordt, is nog niet duidelijk […]
   • Onderzoeksraad onderzoekt digitale veiligheid ziekenhuizen 19/06/2018
    De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft een onderzoek ingesteld naar de digitale veiligheid van Nederlandse ziekenhuizen. Aanleiding hiervoor is de ict-storing in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel, de storing bij het Radboudumc in Nijmegen en verschillende ransomware-aanvallen op ziekenhuizen in de afgelopen jaren. Onderzocht wordt de […]
   • Kamer wil werking mediwiet onderzoeken, ook bij kinderen met epilepsie 19/06/2018
    De Tweede Kamer wil dat het kabinet op korte termijn onderzoeken in gang zet naar de werking van medicinale cannabis, ook wel mediwiet genoemd. De onderzoeken zijn nodig omdat het Zorginstituut zegt dat er te weinig bewijs is voor de werking bij bepaalde patiënten, en dat mediwiet daarom niet in het zorgpakket komt. Het Zorginstituut bepaalt via het zorgpakk […]
   • Turkse rapper Ezhel onschuldig aan verheerlijken drugs 19/06/2018
    De Turkse rapper Ezhel, die was aangeklaagd voor het verheerlijken van drugsgebruik, is op de eerste dag van zijn proces vrijgelaten. De Turkse aanklagers mikten op een jarenlange celstraf, maar volgens de rechter is hij onschuldig. De rapper (28), die ook in Nederland populair is onder Turkse en Marokkaanse jongeren, werd vorige maand opgepakt in Istanbul. […]
   • EU wil vluchtelingen voortaan aan de randen opvangen 19/06/2018
    De Europese Unie wil dat vluchtelingen voortaan aan "de randen van de EU worden opgevangen". Dat moet gebeuren op speciale plekken waar 'echte' vluchtelingen gescheiden worden van economische vluchtelingen. De opvangplekken moeten worden opgezet in nauwe samenwerking met de vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Internationale Organisatie v […]