De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Reactie NOS op bezwaar aanbodkanaal

De Commissie Brinkman noemde de gebrekkige beschikbaarheid van videomateriaal een belangrijk obstakel voor een succesvolle aanwezigheid van de kranten op het internet.

Met haar Nieuwsaanbodkanaal probeert de NOS een oplossing voor dit probleem te bieden. Niet uit eigenbelang maar in het belang van de kwaliteit van de journalistiek in Nederland.
Kranten- en andere nieuwssites hebben dan actuele nieuwsvideo’s beschikbaar zonder daarvoor een eigen dure videodienst te hoeven optuigen.

Sites die al eigen nieuwsvideo’s hadden kunnen daar gewoon mee doorgaan. Als ze dat doen, onderscheiden ze zich van partijen die ‘alleen’ het Nieuwsaanbodkanaal van de NOS overnemen.

Het kanaal is een alternatief voor een mogelijkheid die de kranten al langer hadden (en nog steeds hebben), namelijk om gewoon fragmenten of items van de NOS of anderen te kopen.
Die kunnen ze in hun eigen items integreren; er gelden dan geen reclame- of andere mediawettelijke beperkingen.
Kort gezegd kunnen de kranten ermee doen en laten wat ze willen.
Eerder gaven de kranten echter zelf aan dat deze optie te bewerkelijk is om structureel in de dagelijkse nieuwsvoorziening in te zetten.

We zijn verbaasd over de kritiek op het aanbodkanaal die nu de kop opsteekt.
Veel van de partijen die zich achter de kritiek scharen, maken er immers al geruime tijd gebruik van.
Prominente opiniemakers als Marc Chavannes en Jeroen Smit hebben het idee van het kanaal gelet op het belang van de nieuwsvoorziening juist omarmd.

We moeten vaststellen dat ook commerciële aanbieders als ANP en Novum blijkbaar niet adequaat in de behoefte van de krantensites konden voorzien.
Daarom vind ik dat het initiatief van de NOS de pluriformiteit van nieuwsvoorziening niet ondergraaft. Eerder is het een aanvulling daarop, zeker voor kleinere mediapartijen die anders helemaal geen videonieuws zouden hebben.

Het doorzetten van het Nieuwsaanbodkanaal is gratis en laagdrempelig.
Maar op grond van de huidige Mediawet ligt het gratis leveren van video’s aan commerciële marktpartijen uitermate gevoelig.
De NOS mag zich nu eenmaal niet ‘dienstbaar maken aan het maken van winst door derden’.
Dit bezwaar kan in de praktijk alleen worden ondervangen via een ‘eigen’ kanaal van de NOS dat doorgezet wordt op de sites van de afnemers.
En op een eigen kanaal van de NOS mag eventuele reclame op grond van de wet nu eenmaal alleen door de STER worden verzorgd.

En trouwens: nieuwssites mogen dan wel geen prerolls plaatsen, ze mogen wel naar hartenlust banners en andere advertenties in de buurt van de nieuwsvideo’s plaatsen.
Verder is het zo dat de NOS niet of nauwelijks reclame rondom de video’s op het Nieuwsaanbodkanaal plaatst. Dit heeft te maken met de afspraak tussen NPO en STER dat er geen reclame geplaatst wordt rondom video’s van korter dan twee minuten. En dat zijn veruit de meeste video’s op het Nieuwsaanbodkanaal.

Overigens willen wij marktpartijen als ANP en Novum niet onnodig voor de voeten lopen. We hebben zelfs overwogen om afnemers van het kanaal de voorwaarde op te leggen dat zij slechts een deel van hun video-aanbod van de NOS mogen betrekken. Dat had echter het bezwaar dat je partijen zonder video-aanbod dan dwingt om ook nog ander materiaal af te nemen dat ze misschien helemaal niet willen en/of zich niet kunnen veroorloven. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de clausule dat de NOS geen enkele vorm van exclusiviteit claimt en dat het afnemers volledig vrij staat om videonieuws ook bij derden aan te schaffen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Reactie NOS op bezwaar aanbodkanaal”

 1. Slap gezeik die kritiek op de NOS. NOS moet gewoon doorgaan met wat ze doen. Eigenlijk is de NOS toch wel erg netjes en zeer beleefd naar de buitenwereld, mag best wat assertiever hoor.

 2. consument zegt: 16-09-13 om 18:36

  Bewijst maar weer dat NOS de enige is die goede kwaliteit kan leveren. Geen zin in amateuristische ANP of Novum troep op websites. Wat websites betreft steekt de NOS er met kop en schouders boven zijn concurrentie uit. Alleen al die schreeuwerige voorpagina van de Telegraaf website en de vele nonsense berichten doen mij als consument toch kiezen voor nos.nl.

 3. consument zegt: 16-09-13 om 18:38

  Voor alle duidelijkheid. Ik heb het over de online video’s.

 4. Bart zegt: 17-09-13 om 09:19

  NOS gewoon uw rug recht houden, als een nog van de weinige kwaliteit programma makers in ons land , graag de onderzoek journalistiek handhaven , en niet verder door politiek gemorrel dit laten slopen.

  Sinds jaar en dag is waarneembaar dat verschillende krachten vanuit de politiek graag zo weinig mogelijk uitgezocht willen hebben en ‘ achter de schermen hun zaakjes willen doen ‘ , zo ook bij enige kritiek op een kabinet , bezuinigingen en dreigementen naar de publieke omroepen uitten.

  De NOS zou nog meer ‘ BBC gehalte ‘ mogen krijgen waar de zenuwen van ons bestuur, de vastgoed wereld en financiële markten meer en meer bloot komen te leggen.

  Deze schrijver gebruikt dagelijks 5 x de NOS site voor lezen van nieuws en het selectief bekijken van videofragmenten, de TV staat veelal 5 dagen per week gewoon uit !

 5. Ricardo zegt: 17-09-13 om 17:43

  Vreemd dat de NOS verbaasd is over de kritiek. Mag ik er even aan herinneren dat de NOS vanwege hun subsidie geen echte marktpartij is, dat men dankzij die subsidie als monopolist blijft zitten op dus niet zelfverdiende content die men mondjesmaat wil afstaan aan mediabedrijven die wel hun eigen broek moeten ophouden. Jan de Jong bedrijft hier een typisch staaltje van schijnbare genereusiteit op basis van het geld van inkomsten uit belastingen reclame.

  Ik gun de NOS ook in de toekomst een stevige positie, men brengt een zekere kwaliteit. Maar juist op het gebied van de snelle nieuwsjournalistiek inclusief internet is het aanvullende karakter inmiddels geringer als de Jong ons wil doen geloven. De NOS en de publieke omroepn moeten nog wat verder bezuinigen. Zelfs dan is vooral de schrijvende regionale en landelijke pers door dalende oplages in hun kwaliteit veel meer bedreigd.

  Daarom gun ik hen ook op dit gebied een betere concurrentiepositie ten opzichte van gesubsidieerde ‘alleseter’ NOS als zij nu hebben. Ik vind de NOS ouderwets arrogant als men ook nog claimt dat men zelfs met andere media meedenkt in plaats van hen extra te beconcurreren. Of dat men zo heel erg onmisbaar voor iedereen, zo zakelijk of neutraal is, terwijl ook die voorwaarden gehoord en gezien hun programmering en redactionele keuzes in de praktijk minder waargemaakt worden als men ons steeds wil doen geloven.

 6. Helemaal mee eens

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Man gaat ervandoor met pinapparaat 22/04/2018
    Bij een winkel op het station van Alkmaar is een man ervandoor gegaan met een mobiel pinapparaat. Agenten waren er gisterenmiddag snel bij en zagen de man vlak bij het station lopen. Hij werd aangehouden en het apparaat werd in beslag genomen. Wat de man ermee van plan was, is niet bekend. Hij werd voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. […]
   • Journalist tijdens uitzending doodgeschoten in Nicaragua 22/04/2018
    In Nicaragua is een journalist tijdens een uitzending doodgeschoten. Angel Gahona deed in de stad Bluefields verslag van de aanhoudende rellen in het land. Gahona filmde op Facebook met zijn telefoon de nasleep van de onrust. Kort voor zijn dood interviewde hij voorbijgangers en liet hij de verduisterde straten in de stad zien. Op het moment dat hij een besc […]
   • Steeds meer voetballers willen op zaterdag spelen in plaats van zondag 22/04/2018
    Het amateurvoetbal voor senioren verschuift steeds meer van de zondag naar de zaterdag. Uit cijfers van de KNVB blijkt dat het aantal teams op zondag speelt de afgelopen vijf seizoenen met 9,5 procent is afgenomen. Op zaterdag zag de voetbalbond juist een toename van 12,8 procent. Dat heeft gevolgen voor de drukte op de velden, want op zaterdag spelen ook bi […]
   • Tientallen doden en gewonden bij aanslag verkiezingskantoor Kabul 22/04/2018
    Bij een ontploffing in Kabul zijn 31 mensen om het leven gekomen en 54 mensen gewond geraakt. De aanslag gebeurde bij een gebouw waar Afghaanse kiezers zich kunnen laten registreren. Een politiechef zei tegen het lokale Tolo News dat een zelfmoordterrorist explosieven in de deuropening liet ontploffen. De aanslag in de Afghaanse hoofdstad is niet opgeëist. D […]
   • Invalide achtergelaten na aanrijding Stampersgat 22/04/2018
    In het Brabantse Stampersgat is vanochtend vroeg een man in een invalidewagen zwaargewond geraakt bij een aanrijding. De bestuurder van de andere auto is doorgereden. Het slachtoffer werd rond 04.45 uur aangetroffen op de Noordzeedijk bij het dorp, schrijft Omroep Brabant. Het slachtoffer is zwaargewond naar het ziekenhuis in Rotterdam gebracht. Wat hij prec […]
   • Wekdienst 22/4: herdenking Ravensbrück en wint Feyenoord of AZ? 22/04/2018
    Goedemorgen! In De Kuip is vanavond de KNVB-bekerfinale tussen Feyenoord en AZ. In België wordt de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik gereden. En in Amsterdam is een herdenking bij het Ravensbrück-monument op het Museumplein. Aan het warme weer komt vandaag nog geen eind, maar wel aan de strakblauwe lucht. In de loop van de dag ontstaat er steeds meer bew […]