De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De NOS staakt nooit

`NOS staakt op kosten van de kijker´. Deze kop in de Telegraaf van vanmorgen schreeuwt om een reactie.

De NOS staakt niet. Sterker nog, de NOS staakt nooit. Alle uitzendingen van de NOS gaan door, ook op woensdag 9 oktober. Bij een staking leggen medewerkers van een bedrijf het werk neer om in een conflict met hun werkgever hun standpunt kracht bij te zetten. Dat is hier niet aan de orde.

In deze kwestie hebben de werknemers van de NOS, de NPO en alle andere publieke omroepen precies hetzelfde belang als hun werkgevers. Als de extra bezuinigingen op de publieke omroep doorgaan is dat funest voor de kwaliteit van de programma’s en de kwaliteit van de nieuwsvoorziening. Het gaat ten koste van een publieke omroep die ertoe doet. En het kost banen, dus worden ook de werknemers getroffen.

Als leiding van de NOS hebben wij dit met onze medewerkers besproken. Niemand is verplicht om te demonstreren, maar diegenen die willen meevechten voor het behoud van een sterke publieke omroep krijgen daar de ruimte voor. Dat wil zeggen: zij krijgen de gelegenheid om in werktijd naar Den Haag af te reizen, wat iets heel anders is dan dat er gestaakt wordt op kosten van de belastingbetaler. Natuurlijk is daar geen sprake van.

Daarbij geldt: het werk gaat voor en door. We blijven gewoon uitzenden, onze kijkers en luisteraars mogen niet de dupe worden van de acties. Ongeveer één op de tien NOS-medewerkers zal daadwerkelijk op het Malieveld staan. Niet omdat de anderen de acties niet steunen, maar ze werken omdat ons publiek altijd op de eerste plaats komt.

De reiskosten blijven overigens zeer beperkt; mensen die naar Den Haag willen worden goedkoop en efficiënt per bus vervoerd. Deze kosten, ook die voor NOS-medewerkers, worden gedekt uit de verenigingsgelden van ledengebonden omroepen en dus niet door de belastingbetaler.

De feiten nog eens op een rijtje: er is geen staking, niemand is verplicht om te demonstreren, alle programma’s van de NOS gaan gewoon door. De acties gaan niet op kosten van de kijker en niet ten koste van de kijker.

Tot slot: het gaat hier wel ergens om. Vele programma’s en vele banen staan op de tocht. Nooit eerder heeft de publieke omroep op deze schaal actie gevoerd. Maar nu is de maat vol. En net als iedere andere organisatie in Nederland mag de NOS voor haar belang opkomen. Niemand kan ons dat recht ontzeggen.

Jan de Jong

Algemeen directeur NOS

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “De NOS staakt nooit”

 1. Bart zegt: 07-10-13 om 17:55

  Dit is een tragische ontwikkeling in onze vrijheid van meningsuiting die wij dachten te hebben.

  De Telegraaf geeft helaas geen uitleg, waarom het ongenoegen en de mening van NOS & publieke omroepmedewerkers nu opeens niet meer door een demonstratie , of protest gehoord zouden mogen worden.

  De NOS verslaat sinds jaar en dag in televisie en radio verslaggeving ,stakingen en demonstraties van alle groeperingen in ons land, ook als bij de Telegraaf groep het werk wordt neergelegd .

  Het enige gemis bij de Telegraaf is een degelijke analyse wie er voor de nu al 5 jaar durende crisis , malaise of recessie zoals men het wil noemen , verantwoordelijk is, individuen , politici welke het gehele land inmiddels vele tientallen miljarden schade hebben toegebracht.

  De Telegraaf zal alleen met dergelijke aantijgingen de sfeer en moraal in dit land verder op een gevaarlijk wijze met deze stemmingsmakerij ondermijnen.

  De heftige confrontaties , intimidaties en beledigingen tussen verschillende fracties nu in de 2e kamer zijn daar ook getuige van
  .
  Deze courant lijkt mij sinds de laatste 73 jaar , nu niet echt veranderd in stijl en tactiek .

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Nog steeds geen dochter: gezin uit Michigan krijgt veertiende zoon 19/04/2018
    Ze hadden na dertien zoons hun zinnen gezet op een meisje, maar het is Jay en Kateri Schwandt uit de Amerikaanse staat Michigan weer niet gegund: woensdag hebben ze voor de veertiende keer een zoon gekregen, meldt een lokale nieuwszender. Net als bij hun andere zoons, wilde het gezin uit Rockford het geslacht van tevoren niet weten. De vader zei eerder dit j […]
   • 'Dappere meisje' van Wall Street wordt verplaatst 19/04/2018
    Het beeld van het dappere meisje dat onverschrokken voor de beroemde, boze Wall Street-stier in New York staat, wordt verplaatst. Voor het einde van dit jaar krijgt het een nieuwe locatie voor het New York Stock Exchange-gebouw, gelegen op zo'n vijf minuten lopen van de bronzen stier. Het beeldje is populair onder toeristen en New Yorkers, maar omstrede […]
   • 'Patiënten voelen zich zieker na medicijnwissel' 19/04/2018
    Patiënten roepen het ministerie van Volksgezondheid, apothekers en zorgverzekeraars op om een einde te maken aan wat ze noemen "het onnodig wisselen van medicijnen". Aanleiding is een enquête die veertien patiëntenorganisaties, waaronder het Longfonds, de Harteraad en het Reumafonds, hebben gehouden onder hun achterban. Jaarlijks krijgen bijna een […]
   • Cubaanse asielzoekers in Nederland: 'Machtswissel is leugen' 19/04/2018
    "Als ik terug ga, ben ik bang dat ik zal sterven", zegt Leo. Hij is een van de twintig Cubanen in het asielzoekerscentrum van Dronten. De Cubaan heeft er geen enkel vertrouwen in dat zijn situatie zal verbeteren nu Raúl Castro is afgetreden. Leo is transgender en zegt dat hij in Cuba werd vervolgd vanwege zijn geaardheid én omdat zijn vader een dis […]
   • Toen de Euromast nog veel lager was, en 2500 andere historische foto's 19/04/2018
    Trots poseren ze voor de foto naast hun opgepoetste Mercedes, de leden van de provinciale griffie in Zuid-Holland. Nu zou het ondenkbaar zijn, maar in 1960 kon dat nog. Het is een van de 2500 glasnegatieven die de provincie Zuid-Holland heeft gedigitaliseerd en op een speciale website hebben gezet. De afbeeldingen komen uit het archief en zijn vanaf vandaag […]
   • 'Schooldirecteur moet onderwijs verbeteren, geen wc's ontstoppen' 19/04/2018
    Schooldirecteuren in het basis- en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs moeten minder manager zijn en meer gericht zijn op het verbeteren van onderwijs. Om dat te bereiken moeten er onder meer betere opleidingsmogelijkheden komen. Dat staat in een advies van de Onderwijsraad aan minister Slob. De raad onderzocht hoe de kwaliteit van het on […]