De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De NOS staakt nooit

`NOS staakt op kosten van de kijker´. Deze kop in de Telegraaf van vanmorgen schreeuwt om een reactie.

De NOS staakt niet. Sterker nog, de NOS staakt nooit. Alle uitzendingen van de NOS gaan door, ook op woensdag 9 oktober. Bij een staking leggen medewerkers van een bedrijf het werk neer om in een conflict met hun werkgever hun standpunt kracht bij te zetten. Dat is hier niet aan de orde.

In deze kwestie hebben de werknemers van de NOS, de NPO en alle andere publieke omroepen precies hetzelfde belang als hun werkgevers. Als de extra bezuinigingen op de publieke omroep doorgaan is dat funest voor de kwaliteit van de programma’s en de kwaliteit van de nieuwsvoorziening. Het gaat ten koste van een publieke omroep die ertoe doet. En het kost banen, dus worden ook de werknemers getroffen.

Als leiding van de NOS hebben wij dit met onze medewerkers besproken. Niemand is verplicht om te demonstreren, maar diegenen die willen meevechten voor het behoud van een sterke publieke omroep krijgen daar de ruimte voor. Dat wil zeggen: zij krijgen de gelegenheid om in werktijd naar Den Haag af te reizen, wat iets heel anders is dan dat er gestaakt wordt op kosten van de belastingbetaler. Natuurlijk is daar geen sprake van.

Daarbij geldt: het werk gaat voor en door. We blijven gewoon uitzenden, onze kijkers en luisteraars mogen niet de dupe worden van de acties. Ongeveer één op de tien NOS-medewerkers zal daadwerkelijk op het Malieveld staan. Niet omdat de anderen de acties niet steunen, maar ze werken omdat ons publiek altijd op de eerste plaats komt.

De reiskosten blijven overigens zeer beperkt; mensen die naar Den Haag willen worden goedkoop en efficiënt per bus vervoerd. Deze kosten, ook die voor NOS-medewerkers, worden gedekt uit de verenigingsgelden van ledengebonden omroepen en dus niet door de belastingbetaler.

De feiten nog eens op een rijtje: er is geen staking, niemand is verplicht om te demonstreren, alle programma’s van de NOS gaan gewoon door. De acties gaan niet op kosten van de kijker en niet ten koste van de kijker.

Tot slot: het gaat hier wel ergens om. Vele programma’s en vele banen staan op de tocht. Nooit eerder heeft de publieke omroep op deze schaal actie gevoerd. Maar nu is de maat vol. En net als iedere andere organisatie in Nederland mag de NOS voor haar belang opkomen. Niemand kan ons dat recht ontzeggen.

Jan de Jong

Algemeen directeur NOS

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “De NOS staakt nooit”

 1. Bart zegt: 07-10-13 om 17:55

  Dit is een tragische ontwikkeling in onze vrijheid van meningsuiting die wij dachten te hebben.

  De Telegraaf geeft helaas geen uitleg, waarom het ongenoegen en de mening van NOS & publieke omroepmedewerkers nu opeens niet meer door een demonstratie , of protest gehoord zouden mogen worden.

  De NOS verslaat sinds jaar en dag in televisie en radio verslaggeving ,stakingen en demonstraties van alle groeperingen in ons land, ook als bij de Telegraaf groep het werk wordt neergelegd .

  Het enige gemis bij de Telegraaf is een degelijke analyse wie er voor de nu al 5 jaar durende crisis , malaise of recessie zoals men het wil noemen , verantwoordelijk is, individuen , politici welke het gehele land inmiddels vele tientallen miljarden schade hebben toegebracht.

  De Telegraaf zal alleen met dergelijke aantijgingen de sfeer en moraal in dit land verder op een gevaarlijk wijze met deze stemmingsmakerij ondermijnen.

  De heftige confrontaties , intimidaties en beledigingen tussen verschillende fracties nu in de 2e kamer zijn daar ook getuige van
  .
  Deze courant lijkt mij sinds de laatste 73 jaar , nu niet echt veranderd in stijl en tactiek .

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Ouders aangeklaagd voor opsluiten 13 kinderen; echtpaar ontkent 19/01/2018
    David en Louise Turpin, wiens 13 kinderen dinsdag thuis werden bevrijd, worden vervolgd voor marteling, mishandeling, verwaarlozing en opsluiting. Als de twee voor alle aanklachten worden veroordeeld, gaan ze de rest van hun leven de cel in, schrijft CNN. De vader wordt bovendien verdacht van een onzedelijke handeling bij een van zijn dochters. Het Californi […]
   • 'Duitse IS-rapper Deso Dogg in Syrië gedood' 19/01/2018
    Een van Duitslands bekendste IS-strijders, oud-rapper Deso Dogg, is in Syrië om het leven gekomen. Dat meldt het in de VS gevestigde inlichtingenbureau SITE Intelligence Group. De Duitser, die eigenlijk Denis Cuspert heet, zou in de provincie Deir al-Zor zijn gedood. De informatie is volgens SITE afkomstig van bronnen dicht bij Islamitische Staat en er zoude […]
   • Recordcijfers voor Nederlandse land- en tuinbouwexport 18/01/2018
    De Nederlandse landbouw-en tuinbouwexport floreert en groeit als kool. In 2017 is voor een recordbedrag aan landbouwgoederen geëxporteerd. De uitvoer van groenten en fruit, bloemen en zuivel, vlees en babymelk, friet en vruchtensap, was goed voor 91,7 miljard euro, 7 procent meer dan in 2016, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Als de landbouwgerel […]
   • Een van de zwaarste stormen in halve eeuw: twee doden en zeker 50 miljoen euro schade 18/01/2018
    Een van de zwaarste stormen van de laatste halve eeuw heeft een spoor van vernieling door Nederland getrokken. De verzekeraars komen morgen met een eerste prognose van de schade, maar vaststaat dat deze boven de 50 miljoen euro uitkomt. Een woordvoerder zegt dat 50 miljoen de ondergrens is en dat er tientallen miljoenen bij kunnen komen. Bij vorige zware sto […]
   • Parlement Oekraïne keurt omstreden 'oorlogswet' goed 18/01/2018
    In Oekraïne heeft het parlement een wet goedgekeurd waarin de gebieden die nu door pro-Russische rebellen worden beheerst, officieel verklaard worden tot gebied dat door Rusland wordt bezet. In de wet staat dat de oostelijke gebieden de Krim, Donetsk en Loegansk "tijdelijk bezet worden door agressor Rusland". Oekraïners die in die gebieden tegen he […]
   • Noordelijk glasvezelnetwerk voor scholen onbetaalbaar 18/01/2018
    Een glasvezelnetwerk dat met overheidsgeld is aangelegd voor basisscholen in het noorden van het land, wordt amper gebruikt. Het abonnement is te duur voor veel scholen, schrijft RTV Drenthe na onderzoek. In 2006 stelde het Rijk 4,2 miljoen euro beschikbaar, zodat basisscholen in buitengebieden snel internet konden krijgen. Het geld was bestemd voor Groninge […]