De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De NOS staakt nooit

`NOS staakt op kosten van de kijker´. Deze kop in de Telegraaf van vanmorgen schreeuwt om een reactie.

De NOS staakt niet. Sterker nog, de NOS staakt nooit. Alle uitzendingen van de NOS gaan door, ook op woensdag 9 oktober. Bij een staking leggen medewerkers van een bedrijf het werk neer om in een conflict met hun werkgever hun standpunt kracht bij te zetten. Dat is hier niet aan de orde.

In deze kwestie hebben de werknemers van de NOS, de NPO en alle andere publieke omroepen precies hetzelfde belang als hun werkgevers. Als de extra bezuinigingen op de publieke omroep doorgaan is dat funest voor de kwaliteit van de programma’s en de kwaliteit van de nieuwsvoorziening. Het gaat ten koste van een publieke omroep die ertoe doet. En het kost banen, dus worden ook de werknemers getroffen.

Als leiding van de NOS hebben wij dit met onze medewerkers besproken. Niemand is verplicht om te demonstreren, maar diegenen die willen meevechten voor het behoud van een sterke publieke omroep krijgen daar de ruimte voor. Dat wil zeggen: zij krijgen de gelegenheid om in werktijd naar Den Haag af te reizen, wat iets heel anders is dan dat er gestaakt wordt op kosten van de belastingbetaler. Natuurlijk is daar geen sprake van.

Daarbij geldt: het werk gaat voor en door. We blijven gewoon uitzenden, onze kijkers en luisteraars mogen niet de dupe worden van de acties. Ongeveer één op de tien NOS-medewerkers zal daadwerkelijk op het Malieveld staan. Niet omdat de anderen de acties niet steunen, maar ze werken omdat ons publiek altijd op de eerste plaats komt.

De reiskosten blijven overigens zeer beperkt; mensen die naar Den Haag willen worden goedkoop en efficiënt per bus vervoerd. Deze kosten, ook die voor NOS-medewerkers, worden gedekt uit de verenigingsgelden van ledengebonden omroepen en dus niet door de belastingbetaler.

De feiten nog eens op een rijtje: er is geen staking, niemand is verplicht om te demonstreren, alle programma’s van de NOS gaan gewoon door. De acties gaan niet op kosten van de kijker en niet ten koste van de kijker.

Tot slot: het gaat hier wel ergens om. Vele programma’s en vele banen staan op de tocht. Nooit eerder heeft de publieke omroep op deze schaal actie gevoerd. Maar nu is de maat vol. En net als iedere andere organisatie in Nederland mag de NOS voor haar belang opkomen. Niemand kan ons dat recht ontzeggen.

Jan de Jong

Algemeen directeur NOS

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “De NOS staakt nooit”

 1. Bart zegt: 07-10-13 om 17:55

  Dit is een tragische ontwikkeling in onze vrijheid van meningsuiting die wij dachten te hebben.

  De Telegraaf geeft helaas geen uitleg, waarom het ongenoegen en de mening van NOS & publieke omroepmedewerkers nu opeens niet meer door een demonstratie , of protest gehoord zouden mogen worden.

  De NOS verslaat sinds jaar en dag in televisie en radio verslaggeving ,stakingen en demonstraties van alle groeperingen in ons land, ook als bij de Telegraaf groep het werk wordt neergelegd .

  Het enige gemis bij de Telegraaf is een degelijke analyse wie er voor de nu al 5 jaar durende crisis , malaise of recessie zoals men het wil noemen , verantwoordelijk is, individuen , politici welke het gehele land inmiddels vele tientallen miljarden schade hebben toegebracht.

  De Telegraaf zal alleen met dergelijke aantijgingen de sfeer en moraal in dit land verder op een gevaarlijk wijze met deze stemmingsmakerij ondermijnen.

  De heftige confrontaties , intimidaties en beledigingen tussen verschillende fracties nu in de 2e kamer zijn daar ook getuige van
  .
  Deze courant lijkt mij sinds de laatste 73 jaar , nu niet echt veranderd in stijl en tactiek .

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Noord/Zuidlijn geopend: 'Er is veel gevraagd van Amsterdammers' 21/07/2018
    Vijftien jaar na het begin van de bouw is de Noord/Zuidlijn officieel geopend. Morgen gaat de dienstregeling in en kunnen reizigers tussen Amsterdam-Noord en station Zuid, dwars door het centrum en onder het IJ, de metrolijn nemen. In deze video kun je de rit ook beleven vanuit de cabine, in minder dan drie minuten: Het openingsprogramma is bij de halte Cent […]
   • Rechter: flitsen bij Heinenoordtunnel mag niet 21/07/2018
    De politie had niet mogen flitsen bij de Heinenoordtunnel op de A29 bij Barendrecht. Dat heeft de rechtbank deze week bepaald. Een automobilist had bezwaar gemaakt tegen een verkeersboete van 113 euro vanwege te hard rijden die hij of zij had gekregen. Volgens de bezwaarmaker mocht er niet geflitst worden op deze plek, vlak voor de Heinenoordtunnel bij hecto […]
   • Marvel-regisseur ontslagen na tweets over 'lachen om mensen met aids' 21/07/2018
    Filmproducent Disney heeft de regisseur en schrijver van de Marvelfilmreeks Guardians of the Galaxy ontslagen. James Gunn lag de afgelopen dagen onder vuur, nadat oude tweets van hem waren opgedoken. Daarin maakte hij grappen over onder meer pedofilie, verkrachting en de Holocaust. "De aanstootgevende houding en uitspraken die op zijn Twitterfeed zijn o […]
   • Nederlandse aids-pioniers: 'We zagen alleen dat wie besmet was, doodging' 21/07/2018
    Maandag gaat in de RAI in Amsterdam de grote internationale aids-conferentie van start. In 1992 vond dezelfde bijeenkomst ook in de hoofdstad plaats. Die was destijds op het laatste moment van Boston naar Amsterdam verplaatst, omdat de Verenigde Staten weigerden om mensen met hiv/aids toe te laten. Onder de deelnemers in 1992, en deels ook nu, zijn vier aids […]
   • Tientallen containers van schip gevallen in haven Rotterdam 21/07/2018
    In de haven van Rotterdam zijn vannacht zo'n 40 lege zeecontainers van een binnenvaartschip gevallen en in het water terechtgekomen. Dat gebeurde in de Amazonehaven op de Maasvlakte. Bij het laden en lossen van het schip ging iets mis, waardoor de tientallen containers in het water terecht kwamen. Wat er precies fout ging is niet duidelijk. Medewerkers […]
   • Wekdienst 21/7: Koningsdag (in België) en een nieuwe metro in Amsterdam 21/07/2018
    Goedemorgen! In Amsterdam wordt de Noord/Zuidlijn feestelijk geopend en bij de zuiderburen vieren ze dat Filip vijf jaar op de troon zit. Het wordt vrij zonnig, maar er kan vooral in het zuiden en oosten weer een enkele bui ontstaan. Op de meeste plaatsen blijft het verder droog. Het wordt tussen de 25 en 30 graden. Moet je de deur uit? Dit is het overzicht […]