De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wanted: NPO Ombudsman

De politiek heeft de neiging om zich nadrukkelijk met de publieke omroep te bemoeien, tot de inhoud van de programma’s aan toe. Wie betaalt bepaalt, lijkt daarbij het impliciete uitgangspunt te zijn. Ik heb daarover bij diverse gelegenheden mijn zorg uitgesproken. Maar soms heeft men een punt. In een tijd waarin nieuws zich van alle kanten aandient en zich razendsnel verspreidt, neemt de kans op fouten toe. Dus mag van een journalistieke organisatie, ook door de Haagse politiek, een maximale verantwoording worden gevraagd. Aan de berichtgeving door de NOS worden hoge eisen gesteld, en terecht. Dus liggen wij eigenlijk voortdurend onder het vergrootglas.

De NOS doet al heel wat op dit terrein. Onder meer via publieksjaarverslagen en een pro-actief communicatiebeleid (inclusief de inzet van social media), maar ook door middel van blogs van directie, hoofdredactie, ‘gezichten’ en medewerkers. Daarnaast had de NOS enige tijd ook een eigen ombudsman waar kijkers en luisteraars met klachten over de berichtgeving van de NOS terecht konden. Deze functie wordt sinds enkele jaren niet meer door één persoon vervuld, maar door een Commissie van Deskundigen, bestaande uit vijf experts uit de journalistiek en andere geledingen van de maatschappij. Zij behandelen klachten van het publiek en adviseren de leiding van de NOS gevraagd en ongevraagd over journalistieke kwesties.

We leggen dus op allerlei manieren verantwoording af; maar is het voldoende? We gaan de Commissie van Deskundigen een gezicht geven en versterken met een erkend journalistiek zwaargewicht. We hopen dat dat de zichtbaarheid en de toegankelijkheid van de ombudsfunctie voor het publiek ten goede komt. Maar daarnaast pleit ik voor een ombudsman voor de hele landelijke publieke omroep: de NPO Ombudsman.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd in het publieke bestel. Het aantal omroepinstellingen is sterk gedaald als gevolg van fusies die deels vrijwillig, deels onder druk van bezuinigingen en wetgeving tot stand zijn gekomen. Daarmee zijn ook veel journalistieke krachten binnen het bestel gebundeld. Ik durf de NOS nog steeds het kloppend hart van het publieke bestel en de grootste journalistieke organisatie van Nederland te noemen; tegelijkertijd leveren programma’s als Een Vandaag, Brandpunt, Zembla en Tegenlicht maar ook Radar, Kassa en de Keuringsdienst van Waarde (om er maar een paar te noemen) een niet te onderschatten bijdrage aan de journalistiek op de landelijke omroep. Samen met de NOS zorgen zij bovendien voor een diversiteit aan invalshoeken. Daarmee geven zij vorm aan de pluriformiteit van ons bestel.

Nu de overkoepelende NPO er serieus werk van maakt om de publieke zenders in Nederland onder één herkenbare gezamenlijke noemer te brengen (met de rebranding van de drie tv- en zes radiozenders als meest opvallende exponent) lijkt het mij niet meer dan logisch dat een nieuw aan te stellen ombudsman een breed takenpakket heeft. Hij gaat niet alleen over uitingen op radio en tv, maar ook op websites, mobiele platforms, apps en social media. Hij gaat niet alleen over de NOS maar over alle verzorgers van media-aanbod binnen het publieke bestel. Hij is onafhankelijk, beschikt over een eigen statuut en heeft volledige toegang tot alle journalistieke processen bij de NOS en de andere omroepen. Laat de NPO Ombudsman maar komen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Nog steeds geen dochter: gezin uit Michigan krijgt veertiende zoon 19/04/2018
    Ze hadden na dertien zoons hun zinnen gezet op een meisje, maar het is Jay en Kateri Schwandt uit de Amerikaanse staat Michigan weer niet gegund: woensdag hebben ze voor de veertiende keer een zoon gekregen, meldt een lokale nieuwszender. Net als bij hun andere zoons, wilde het gezin uit Rockford het geslacht van tevoren niet weten. De vader zei eerder dit j […]
   • 'Dappere meisje' van Wall Street wordt verplaatst 19/04/2018
    Het beeld van het dappere meisje dat onverschrokken voor de beroemde, boze Wall Street-stier in New York staat, wordt verplaatst. Voor het einde van dit jaar krijgt het een nieuwe locatie voor het New York Stock Exchange-gebouw, gelegen op zo'n vijf minuten lopen van de bronzen stier. Het beeldje is populair onder toeristen en New Yorkers, maar omstrede […]
   • 'Patiënten voelen zich zieker na medicijnwissel' 19/04/2018
    Patiënten roepen het ministerie van Volksgezondheid, apothekers en zorgverzekeraars op om een einde te maken aan wat ze noemen "het onnodig wisselen van medicijnen". Aanleiding is een enquête die veertien patiëntenorganisaties, waaronder het Longfonds, de Harteraad en het Reumafonds, hebben gehouden onder hun achterban. Jaarlijks krijgen bijna een […]
   • Cubaanse asielzoekers in Nederland: 'Machtswissel is leugen' 19/04/2018
    "Als ik terug ga, ben ik bang dat ik zal sterven", zegt Leo. Hij is een van de twintig Cubanen in het asielzoekerscentrum van Dronten. De Cubaan heeft er geen enkel vertrouwen in dat zijn situatie zal verbeteren nu Raúl Castro is afgetreden. Leo is transgender en zegt dat hij in Cuba werd vervolgd vanwege zijn geaardheid én omdat zijn vader een dis […]
   • Toen de Euromast nog veel lager was, en 2500 andere historische foto's 19/04/2018
    Trots poseren ze voor de foto naast hun opgepoetste Mercedes, de leden van de provinciale griffie in Zuid-Holland. Nu zou het ondenkbaar zijn, maar in 1960 kon dat nog. Het is een van de 2500 glasnegatieven die de provincie Zuid-Holland heeft gedigitaliseerd en op een speciale website hebben gezet. De afbeeldingen komen uit het archief en zijn vanaf vandaag […]
   • 'Schooldirecteur moet onderwijs verbeteren, geen wc's ontstoppen' 19/04/2018
    Schooldirecteuren in het basis- en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs moeten minder manager zijn en meer gericht zijn op het verbeteren van onderwijs. Om dat te bereiken moeten er onder meer betere opleidingsmogelijkheden komen. Dat staat in een advies van de Onderwijsraad aan minister Slob. De raad onderzocht hoe de kwaliteit van het on […]