De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wanted: NPO Ombudsman

De politiek heeft de neiging om zich nadrukkelijk met de publieke omroep te bemoeien, tot de inhoud van de programma’s aan toe. Wie betaalt bepaalt, lijkt daarbij het impliciete uitgangspunt te zijn. Ik heb daarover bij diverse gelegenheden mijn zorg uitgesproken. Maar soms heeft men een punt. In een tijd waarin nieuws zich van alle kanten aandient en zich razendsnel verspreidt, neemt de kans op fouten toe. Dus mag van een journalistieke organisatie, ook door de Haagse politiek, een maximale verantwoording worden gevraagd. Aan de berichtgeving door de NOS worden hoge eisen gesteld, en terecht. Dus liggen wij eigenlijk voortdurend onder het vergrootglas.

De NOS doet al heel wat op dit terrein. Onder meer via publieksjaarverslagen en een pro-actief communicatiebeleid (inclusief de inzet van social media), maar ook door middel van blogs van directie, hoofdredactie, ‘gezichten’ en medewerkers. Daarnaast had de NOS enige tijd ook een eigen ombudsman waar kijkers en luisteraars met klachten over de berichtgeving van de NOS terecht konden. Deze functie wordt sinds enkele jaren niet meer door één persoon vervuld, maar door een Commissie van Deskundigen, bestaande uit vijf experts uit de journalistiek en andere geledingen van de maatschappij. Zij behandelen klachten van het publiek en adviseren de leiding van de NOS gevraagd en ongevraagd over journalistieke kwesties.

We leggen dus op allerlei manieren verantwoording af; maar is het voldoende? We gaan de Commissie van Deskundigen een gezicht geven en versterken met een erkend journalistiek zwaargewicht. We hopen dat dat de zichtbaarheid en de toegankelijkheid van de ombudsfunctie voor het publiek ten goede komt. Maar daarnaast pleit ik voor een ombudsman voor de hele landelijke publieke omroep: de NPO Ombudsman.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd in het publieke bestel. Het aantal omroepinstellingen is sterk gedaald als gevolg van fusies die deels vrijwillig, deels onder druk van bezuinigingen en wetgeving tot stand zijn gekomen. Daarmee zijn ook veel journalistieke krachten binnen het bestel gebundeld. Ik durf de NOS nog steeds het kloppend hart van het publieke bestel en de grootste journalistieke organisatie van Nederland te noemen; tegelijkertijd leveren programma’s als Een Vandaag, Brandpunt, Zembla en Tegenlicht maar ook Radar, Kassa en de Keuringsdienst van Waarde (om er maar een paar te noemen) een niet te onderschatten bijdrage aan de journalistiek op de landelijke omroep. Samen met de NOS zorgen zij bovendien voor een diversiteit aan invalshoeken. Daarmee geven zij vorm aan de pluriformiteit van ons bestel.

Nu de overkoepelende NPO er serieus werk van maakt om de publieke zenders in Nederland onder één herkenbare gezamenlijke noemer te brengen (met de rebranding van de drie tv- en zes radiozenders als meest opvallende exponent) lijkt het mij niet meer dan logisch dat een nieuw aan te stellen ombudsman een breed takenpakket heeft. Hij gaat niet alleen over uitingen op radio en tv, maar ook op websites, mobiele platforms, apps en social media. Hij gaat niet alleen over de NOS maar over alle verzorgers van media-aanbod binnen het publieke bestel. Hij is onafhankelijk, beschikt over een eigen statuut en heeft volledige toegang tot alle journalistieke processen bij de NOS en de andere omroepen. Laat de NPO Ombudsman maar komen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.
  • RSS NOS Nieuws

   • Laatste open dag Noord-Zuidlijn: 'Amsterdam kan weer ademhalen' 20/01/2018
    Het heeft even geduurd en het heeft een flinke duit gekost, maar de Noord-Zuidlijn is een indrukwekkend bouwwerk geworden. Dat zeggen bezoekers op de laatste open dag van de metrolijn. Een recordaantal van 40.000 mensen kwam daar vandaag op af. Na testritten in het voorjaar wordt de lijn op 22 juli in gebruik genomen. Van de zes toegankelijke metrostations w […]
   • Week in beeld: storm, schade en slachtoffers 20/01/2018
    De afgelopen dagen stonden vooral in het teken van de westerstorm die donderdag over ons land trok. Nederland lag voor een groot deel plat en twee mensen kwamen om het leven. Volgens het Verbond van Verzekeraars komt de schade uit op zeker 90 miljoen euro. In de Indonesische hoofdstad Jakarta ging het afgelopen maandag mis. De tussenvloer van het beursgebouw […]
   • Eén jaar Trump: de top-10 van belangrijke momenten 20/01/2018
    Bovenstaande foto is inmiddels een klassieker. Van de zes personen op de plaat zijn er nog maar twee in het Witte Huis: Trump en vicepresident Pence. Reince Priebus (chef-staf), Steve Bannon (Witte Huis-strateeg), Sean Spicer (woordvoerder) en Michael Flynn (nationale veiligheidsadviseur) verloren allemaal hun baan in de eerste zes maanden van Trumps preside […]
   • Te weinig docenten per student: 'college soms via videoverbinding' 20/01/2018
    Uitpuilende klassen, overwerkte docenten, tentamens die later en later worden nagekeken. Ook in de collegezaal is het goed te merken dat het aantal docenten per student terugloopt. "Het komt weleens voor dat de ene helft van de groep in de collegezaal zit waar de docent is, en de andere helft in een andere zaal via een videoverbinding meekijkt", ze […]
   • 'Paus van Franse cuisine' Paul Bocuse (91) overleden 20/01/2018
    De Franse topkok Paul Bocuse is overleden. Hij is 91 jaar geworden. Bocuse wordt geroemd om zijn fenomenale kookkunst, maar ook doordat hij "de kok uit de keuken heeft gehaald". Hij was, in zijn smetteloos witte koksjas met dito muts, de ambassadeur van de Franse keuken in het buitenland. Over de hele wereld opende hij restaurants, maar hij verloor […]
   • Korte PVV-demonstratie Rotterdam trekt kleine duizend betogers 20/01/2018
    PVV-leider Geert Wilders heeft een betoging van zijn partij in Rotterdam voortijdig verlaten toen de auto's van hem en zijn beveiligers ingesloten raakten. Omdat een veilige aftocht daardoor niet kon worden gegarandeerd, vonden Wilders' beveiligers het verstandig om te vertrekken. Dat gebeurde precies op het moment dat een tegendemonstratie van DEN […]