De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Economie

 • Italiaanse toestanden bij de ECB

  Bron AFP

  Mario Draghi, bron AFP

  Het is een leuke cocktail vandaag. We zijn in Parijs en niet in Frankfurt, want dat is ooit zo afgesproken. Twee keer per jaar vergaderen de centrale bankpresidenten in een andere hoofdstad van de Eurozone, vandaag dus Parijs.

  Geen reacties Lees verder →

 • Waddentour: Schiermonnikoog

  Radioverslaggever Louis Dekker maakt vijf dagen lang een tour langs de Waddeneilanden. Hoe doorstaan zij de woelige economische tijden? Vandaag: Schiermonnikoog!

  2 reacties Lees verder →

 • Waddentour: Ameland

  Radioverslaggever Louis Dekker maakt vijf dagen lang een tour langs de Waddeneilanden. Hoe doorstaan zij de woelige economische tijden? Vandaag: Ameland!

  1 reactie Lees verder →

 • Waddentour: Terschelling

  Radioverslaggever Louis Dekker maakt vijf dagen lang een tour langs de Waddeneilanden. Hoe doorstaan zij de woelige economische tijden? Vandaag: Terschelling!

  Geen reacties Lees verder →

 • Waddentour: Vlieland

  Radioverslaggever Louis Dekker maakt vijf dagen lang een tour langs de Waddeneilanden. Hoe doorstaan zij de woelige economische tijden? Vandaag: Vlieland!

  4 reacties Lees verder →

 • Waddentour: Texel

  Radioverslaggever Louis Dekker maakt vijf dagen lang een tour langs de Waddeneilanden. Hoe doorstaan zij de woelige economische tijden? Vandaag: Texel!

  Geen reacties Lees verder →

 • Wat betekent het regeerakkoord voor u?

  Sinds de presentatie van het regeerakkoord van het kabinet Rutte-II buitelen de koopkrachtplaatjes over elkaar heen. Er is veel onduidelijkheid over de precieze gevolgen van de kabinetsplannen. De inkomensafhankelijke zorgpremie lijkt nu van de baan, maar waarschijnlijk wordt die maatregel vervangen door een verhoging van de belasting. Hoe dan ook, de kabinetsmaatregelen zullen gevolgen hebben voor de portemonnee van miljoenen huishoudens.

  Wij zijn benieuwd hoe u omgaat met de aangekondigde maatregelen. Bent u al gaan uitrekenen wat het mogelijk betekent voor uw situatie? Verwacht u er op achteruit te gaan, of misschien juist vooruit? Bent u hierdoor plannen aan het maken om iets te doen aan uw uitgaven of inkomsten? Voor onze uitzendingen en de website zijn we op zoek naar uw verhaal, dus mail naar koopkracht@nos.nl.

  Update (maandag 11:42)
  Via dit blog en het mailadres hebben wij inmiddels bijna honderd reacties gekregen. Ze maken duidelijk dat er veel onzekerheid is over de plannen van het kabinet-Rutte II. Veel verschillende besluiten worden aangehaald en er zijn mensen die aangeven dat een opeenstapeling van maatregelen op hen van toepassing is.

  Zo vreest de gehandicapte Rene Saat voor een grote achteruitgang van zijn koopkracht. Hij noemt meerdere maatregelen die zorgen voor een stijging van zijn zorguitgaven: “Daar boven op hogere huren, hogere belastingen en wat er nog verder komt. Globaal zal dat ons zeker 250 tot 300 euro per maand schelen. Dat is dan ongeveer 9% koopkrachtverlies”.

  Ineke en haar man zijn na dertig jaar hun baan kwijtgeraakt. Over de ww-plannen van het nieuwe kabinet zegt ze: “[die] zouden voor ons betekenen dat wij ons huis moeten verkopen maar aan wie? In onze straat staan huizen al bijna 4 jaar te koop en deze verkopers vragen geen hoofdprijs. Het is zuur om als oud vuil door dit kabinet te worden gezien terwijl wij wel 30 jaar premie hebben betaald.”

  Janse meldt: “Doorwerken tot 66/67 jaar een belachelijke maatregel met deze (stijgende) werkloosheid, geef jongeren een kans om te werken.”

  Het kabinet heeft inmiddels nieuwe plannen naar het Centraal Planbureau gestuurd om te worden doorgerekend. Naar verwachting later vandaag licht premier Rutte de uitkomsten daarvan toe.

  93 reacties Lees verder →

 • Geld lenen kost meer dan alleen geld

  De verschillen worden wel erg groot. 1,31 procent was het percentage dat Duitsland moest betalen toen het woensdagmorgen staatsobligaties uitgaf. Niet eerder kon de Duitse overheid geld lenen tegen zo’n lage rente. Spanje betaalde de afgelopen weken rond de 7 procent. Een percentage waarvan iedereen snapt dat je dat niet vol kan houden. Geld lenen wordt dan zo duur, dat je alleen al strenge bezuinigingen moet doorvoeren om aan die renteverplichtingen te kunnen voldoen.

  19 reacties Lees verder →

 • NedCar en het beladen drieletterwoord

  Minister Verhagen stapt in zijn BMW na zijn bezoek aan NedCar

  Niemand zal het on the record in een microfoon bevestigen, maar in Born beginnen ze een beetje moe te worden van BMW. De Duitse autofabrikant houdt alle partijen die betrokken zijn bij de overname van NedCar aan het lijntje. Betrouwbare bronnen bevestigen dat BMW al dagenlang broedt op een zogenoemde Letter of intent, een intentieverklaring waarin staat dat de Duitse autofabrikant vanaf 2014 auto’s wil bouwen in Born. De intentie is er al een tijd, maar het staat nog niet op papier. Er wordt gewikt, gewogen, herschreven en door een leger van juristen en advocaten getriplechecked.

  2 reacties Lees verder →

 • 8 producten die de Facebook-generatie niet koopt

  Generation Y, de Facebook-generatie, koopt hele andere producten dan hun ouders. Daardoor zal het consumentengedrag in de komende jaren dramatisch veranderen. De website 24/7 selecteerde acht producten die uit de gratie van jonge Amerikanen raken.

  De eerste effecten zijn al merkbaar, wanneer Amerikaanse jongeren een keuze moeten maken tussen de auto en het internet, laat 46 procent de auto staan.

  Online
  Eenmaal online verandert het gedrag ook snel. Jongeren maken minder gebruik van e-mail, te formeel, ze chatten liever via Facebook. Jongeren in Nederland en Polen lopen hiermee in de EU voorop, maar liefst 91 procent van de jonge internetters is actief op sociale netwerken en stuurt dan voornamelijk tekstberichtjes.

  Door de opkomst van sociale media lezen veel jongeren het nieuws via Facebook of Twitter. Kranten zijn de dupe. Slechts 7 procent van de 18 tot 24-jarige Amerikanen geeft aan de dag ervoor een krant te hebben gelezen.

  Laptop op de bank
  Dat geldt ook voor de traditionele televisie, Amerikaanse jongeren kijken van alle leeftijdsgroepen het minst televisie. Het aantal jongeren in Nederland die meer dan 20 uur per week televisie kijken is gedaald van 34 procent in 1997 naar 21 procent in 2008. Daarvoor in de plaats komt het online televisie kijken. Op een laptop kan dat ook op de bank, een computer op een bureau is dan niet meer nodig.

  Ook de vaste telefoon zal de komende decennia niet overleven. Nu hebben veel huishoudens nog een vaste en een mobiele telefoon, maar die verhouding loopt terug. Daardoor zijn steeds meer mensen afhankelijk hun mobiele telefoon.

  Bier
  Niet alleen op digitaal gebied verandert er veel. Opvallend is bijvoorbeeld dat Amerikaanse jongeren inmiddels light-bier verkiezen boven normaal bier. In Nederland vrij onbekend, in de VS niet weg te denken. Het Amerikaanse merk Budweiser schat zelfs dat 40 procent van de twintigers nooit gewoon bier heeft gedronken. In de hoogtijdagen voor bier, eind jaren tachtig, was dat slechts 15 procent. Ook in Nederland loopt de bierconsumptie al jaren terug.

  Een gezonde trend is een daling van het aantal rokers. In de VS daalde het aantal rokers tussen de 18 en 25 jaar sneller dan in iedere andere leeftijdsgroep. In Nederland ligt dat anders. Hier rookt ongeveer een op de drie twintigers en dat aantal blijft al enkele jaren gelijk.

  Jongeren blijken hun leven heel anders in te richten dan hun ouders. Met een light-biertje en hun laptop op de bank. Twitterend en chattend want zelfs de telefoon moet eraan geloven.

  15 reacties Lees verder →