De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Bouwen op zand

bouw.gifEen dwaas man bouwde bij mooi weer zijn huis op het zand. Lekker makkelijk en snel. Maar toen het begon te regenen en te waaien stortte de hele boel in. Een wijze man bouwde op een rots en het stormde maar het huis bleef keurig staan. Deze tweeduizend jaar oude les uit de bijbel lijkt op de buik geschreven van de tobbende bouwondernemers van ons land.

 andre-meinema.jpgDecennialang staan de bouwers te boek als noeste maar wat onbehouwen bouwvakkers. Door collega-ondernemers vaak bezien als omhooggevallen timmermannen en metselaars, getooid met bouwhelm en laarzen, bivakkerend in bouwketen met koffie in plastic bekertjes. 

Ons land telt grote jongens zoals BAM, Volker Wessels en Heijmans en een hele hoop kleinere. De hele Nederlandse bouwnijverheid is bijna 86.000 bedrijven groot, waar opgeteld 380.000 bouwvakkers hun bammetjes verdienen (CBS, 2008). Niet voor niets draagt de brancheorganisatie de ronkende naam ‘Bouwend Nederland’. De grote jongens begeven zich ook op de internationale bouwplaats, want Nederland is te klein voor ze. Duitsland, Engeland, België, overal vind je ze, bouwend aan huizen, bruggen en wegen, scholen, kantoren, stadions, ziekenhuizen, enz. De bouwfraude ligt al weer jaren achter hen. 

Risicovol 

Maar het gaat niet zo heel lekker op de bouwplaats. De bouwproductie in eigen land is onder de maat, en voor nieuwbouw staan mensen niet in de rij door het dalende consumentenvertrouwen, de oplopende hypotheekrente en strengere eisen bij de bank het afsluiten. De bouwkosten lopen op door duurdere grondstoffen. En in de buurlanden zakt de huizenmarkt in en met de economie gaat het ook minder. 

De Nederlandse en Europese aanbestedingsregels blijken ook best lastig. Ze dwingen Bob de Bouwer tot messcherpe en risicovolle offertes. Want dan sleep je een mooi bouwproject binnen omdat je in de prijs/kwaliteit-verhouding als beste en vooral voordeligste uit de bus rolt. Maar voor je het weet zit je met een strop. Allerlei kostenoverschrijdingen en tegenvallers stapelen zich dan snel op en het droomhuis wordt een heuse moneypit. 

Verkeerde leest

Als er één bouwbedrijf is dat zich heeft verrekend en jarenlang op zand heeft gebouwd dan is dat  Heijmans uit Rosmalen, de op twee na grootste bouwer van ons land. Het regent en waait zo hard rond het bouwbedrijf dat het als een kaartenhuis in elkaar dreigt te zakken. Lopende bouwprojecten draaien verlies, de halfjaarwinst is weg, en of ze dit jaar nog winst maken is onzeker. Probleemprojecten zijn op de verkeerde leest geschoeid, zegt Heijmans-topman Rob van Gelder, om het eens in termen van een ander ambacht te zeggen.

Er wordt al hardop gespeculeerd dat Heijmans de hele bouwdivisie maar beter moet afstoten. Heijmans is daar naar eigen zeggen nog niet aan toe. We zijn toch zeker een bouwbedrijf klinkt het verongelijkt. Trouwens, wie zou dat onderdeel met al die bleeders nu willen kopen? 

Een gevalletje van pech? Of speelt er meer? Want andere bouwbedrijven lukt het in dezelfde gure markt wel winst te boeken. Neem bouwbedrijf BAM uit Bunnik. Die noteerde tien procent meer  winst en durft z’n winstverwachting voor het hele jaar te verhogen. Wie is nou de wijze man en wie is de dwaze man? Wat deed Heijmans niet goed en BAM wel, even los van hun verschillende mix van activiteiten en werkgebieden? Dit: de projectmanagers van Heijmans hebben veel te gretig projecten aangenomen en zich rijk zitten rekenen. Ze gokten maar verloren. Het projectmanagement bij BAM koos bewust voor projecten met meer (winst)zekerheid.

Natuurlijk kan het tegenzitten, maar bouwen is meer dan zoveel mogelijk muurtjes metselen. De bouwdrift bezorgt Heijmans meer last dan het rotweer.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Bouwen op zand”

 1. Ellard zegt: 29-08-08 om 12:26

  André,

  Een verhaal met een licht zure ondertoon maar wel met achtergrond en dat valt weer mee. Over het algemeen vind ik je bijdragen bij het R1J onder de maat. Veel napraten en weinig echte analyses. Vooral op het gebied van de mondiale economie zie en hoor ik weinig journalistieke waarheidsvinding. Hoe zit dat nu met die olieprijs. Waar ligt de oorzaak van de stijging? Hoger vraag in China en India. Waar betalen ze dat van? Daar liggen de lonen toch veel lager dan hier? Het BNP van Duitsland is gelijk aan dat van China en 3x dat van India. ( BNP Eurozone is 5x China en 15x India) Je komt met berichten als: De prijs van de olie stijgt omdat ‘handelaren zich zorgen maken over de Amerikaanse voorraden’. Wat is daar van waar? In hoeverre maak je je als journalist schuldig aan collaboratie (zwaar woord ik weet het) met oliespeculanten door zonder achtergrondanalyse berichten over de olieprijs de wereld in te sturen?

 2. Mark zegt: 29-08-08 om 12:41

  BAM, die zit!

 3. pieter van son zegt: 29-08-08 om 17:06

  Ik sluit me van harte aan bij bovenstaande opmerkingen van Ellard en Mark. Ik heb al eerder – Rente Saga – gevraagd om een beetje feedback, want tenslotte draait daar een blog toch om.

  Schrijf anders gewoon een column, Dan heb je geen last van lui zoals ik.

 4. Robert zegt: 02-09-08 om 14:06

  Geachte Ellard, Mark en Pieter van Son,
  Jullie kennen het vast; de beste stuurlui staan aan wal.
  Het is te makkelijk om een ander negatief te beoordelen,
  zelf zouden jullie er niet veel van maken.
  Vooral Ellard, u heeft wel lef om iemand zo negatief te beoordelen.
  Toevallig zelf ook journalist? Of gewoon een buitenstaander die een keer zijn mening kwijt wil?
  Je kan niet iedereen tevreden maken, er zal altijd wel iemand zijn die het weer niet goed vind.

 5. pieter van son zegt: 06-09-08 om 11:10

  @Robert
  Ik ben geen journalist. Ook geen luie stoel commentator. Ik heb wat te vragen aan deze man. Maar, hij antwoordt niet.

  Wil je me dit kwalijk nemen? Prima hoor. In mijn beleving is dit een weblog… Nogmaals, een column past beter bij deze journalist. No hard feelings.

 6. Robert zegt: 18-09-08 om 14:24

  fijn dat dat jouw beleving is. Al dat geouwehoer van mensen die altijd maar willen klagen. Dit is wat je krijgt, deal with it. Ga niet lopen zeuren, zo blijf je aan de gang. Deze man, zoals u het formuleert, heeft wel wat beters te doen dan aan uw wensen voldoen. Voor u 40 anderen die ontzettend tevreden zijn

 7. Robert zegt: 18-09-08 om 14:25

  Maar nee hoor, er wordt u niks kwalijk genomen.

 8. @pieter van son
  Een weblog is niet enkel bedoeld om nieuws te delen. Ook de persoonlijke mening van de auteur kan hier in voorkomen, dit kan je idd ook een column noemen.

 9. pieter van son zegt: 23-09-08 om 10:48

  @Robert/Roelof
  Dank je voor de reactie. Van André heb ik verder niets vernomen.

 10. Robert zegt: 10-10-08 om 20:38

  Nee,als ik Andre was, zou ik hier ook geen reactie op geven. Die heeft het veel te druk met de crisis he.

Geef een reactie