De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Voorlopig op borgtocht vrij

naamloos-2.jpgDe regering Bush heeft een reddingsoperatie opgezet van 700 miljard dollar. Een vangnet om banken en andere financiële instellingen te behoeden voor een doodsmak. Met het geld, waar de Amerikaanse belastingbetalers straks voor moeten opdraaien, kunnen vergiftigde hypotheekbeleggingen in geval van nood overgenomen worden. Zo kan worden voorkomen dat het omvallen van een bank een domino-effect krijgt waarbij het hele financiële stelsel in de problemen komt. De Amerikanen noemen het een bailout, een financiële reddingsoperatie. Let wel, het is geen wederopbouwplan, maar louter en alleen het redden wat er te redden valt en  proberen erger te voorkomen. Puinruimen kost veel geld.

Om in de Amerikaanse terminologie te blijven: met het plan – als het er komt zonder al teveel geharrewar tussen Republikeinen en Democraten twee maanden voor de verkiezingen – is de financiële sector voorlopig out on bail, op borgtocht vrij. De met schuld beladen sector kan dan even opgelucht ademhalen en even vrij rondlopen, maar zal zich later nog moeten verantwoorden. Er moet heel veel veranderen.

Dat besef drong maandag en ook vandaag weer door bij de beleggers op de financiële markten. Vrijdag gingen de aandelenkoersen op basis van alleen al het voornemen voor zo’n bailout plan euforisch de hoogte in. Gisteren en vandaag staan we voorlopig weer in de zompige grond. 

U bent zeker het zonnetje thuis, zei bankpresident Nout Wellink tegen mij, toen we het eens hadden over de economie en ik hem allerlei sombere en teleurstellende ontwikkelingen voorhield. Ik ben er sindsdien niet vrolijker op geworden, zeker niet als straks financiële partijen op borgtocht vrijgelaten worden.

De financiële crisis heeft het vertrouwen in banken geschokt, banken van naam en faam de kop gekost, net als tienduizenden werknemers hun baan, pensioenfondsen honderden miljarden aan belegd vermogen, en gewone mensen van hun al dan niet belegd spaargeld beroofd.

naamloos-1.jpgWat gebeurt er eigenlijk met al die vergiftigde hypotheekbeleggingen die worden opgekocht? Kun je het zomaar opkopen, opbergen en klaar? Of is het net als met kernafval: nog heel lang levensgevaarlijk, maar tijdelijk even uit het zicht. Ogenschijnlijk veilig opgeborgen onder de grond, al dan niet voorzien van het stickertje ‘toxic’.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Voorlopig op borgtocht vrij”

 1. Ellard zegt: 23-09-08 om 10:54

  @Redactie:

  Wat een prulverhaal. Ongelofelijk dat een redactie van een nieuwsorganisatie als het NOS Journaal dit soort schoolkrantanalyses durft te publiceren. Wie zijn de mensen die er voor opdraaien? Zijn dat ook niet de mensen die de gevolgen zullen ondervinden als er niks gedaan wordt?

 2. pieter van son zegt: 23-09-08 om 10:56

  Wellicht wordt er voor elke vergiftige dollar/euro een nieuwe gedrukt. En dan maar zien wat er gebeurt.

  Leuke plaatjes trouwens, redactie Economie. Willen jullie de zaak nog beroerder afschilderen of wat?

 3. Alexander Bouwens zegt: 23-09-08 om 14:24

  Die hypotheek beleggingen blijven gewoon in de portefeuille van de banken.

  Deze hypotheken zijn verstrekt aan klanten die momenteel niet kunnen of moeilijk hun hypotheek kunnen aflossen.
  Een deel van deze klanten zal nooit meer in staat zijn deze hypotheek af te lossen, een ander deel zal dat (gedeeltelijk) wel doen.

  De vraag die iedereen nu bezig houdt is: hoeveel zal daadwerkelijk nog worden afgelost?
  De inschatting daarvan bepaald de waarde van de hypotheek belegging, sterker nog de inschatting bepaalde al voor de hypotheek crisis de waarde van de hypotheek belegging, vandaar de ratings (AAA, A- etc.).

  In dat opzicht is er nu dus niets veranderd.

  Het is dus niet zo dat al deze beleggingen nu ineens 0 dollar waard zijn, met wat geluk ziet de amerikaanse overheid indirect nog een deel van de 700 miljard dollar terug dankzij afbetaalde hypotheken.

  Waarom zijn de banken dan toch in de problemen gekomen?
  Omdat zij de hypotheek beleggingen gebruikten als onderpand voor geld leningen om nog meer hypotheek beleggingen te kunnen kopen (klinkt erg als 1928).
  Als dan ineens blijkt dat de geschatte waarde van de beleggingen een stuk hoger is dan de werkelijke waarde, dan wil de geldverstrekker zijn geld terug (margin call), gevolg de bank moet nog meer hypotheek beleggingen verkopen waardoor de waarde nog meer daalt van de hypotheek beleggingen, waardoor er meer magin calls volgen en uiteindelijk een faillisement, omdat bij iedere verkoop de prijs van de belegging minder wordt en uiteindelijk te weinig om de leningen af te betalen.

 4. bas zegt: 23-09-08 om 21:38

  Ik begrjip dat de Amerikaanse regering te gevaarlijke hypotheken gaat opkopen.

  Er staat niet bij voor welk bedrag – alleen tot welk bedrag. gegeven dat deze hypotheken nogal dubieus zijn, kan ik mij voorstellen dat een pakket hypotheken voor 100 miljoen uitstaand maar 30 of 40 miljoen kost

  En als er dan toch 50 miljoen afgelost wordt, dan wordt er winst gemaakt

  Zou er slim ingekocht worden, dan zullen de risico’s wellicht toch nog meevallen

 5. alex zegt: 23-09-08 om 22:37

  ALLES PRIVATISEREN EN IEDEREEN MOET HET MAAR LEKKER ZELF UITZOEKEN…..

  sinds paars 2 (waarschijnlijk veel eerder) zijn we volledig de verkeerde kant opgegaan n.l. het nastreven van het amerikaans beleid…
  groei groei groei winst winst winst ikke ikke ikke

  en ja nu gaat het klappen….. EINDELIJK

  toekomst 3 opties 1 depressie
  2 wereldoorlog
  3 onderdrukking
  wellicht allemaal tegelijk……(o ja niet te vergeten de large hydron collider)en als toetje alle “natuur” rampen

  democratie = de meerderheid = is blank, corrupt, egocentrisch

  we leven in een omgedraaide wereld privacy, discriminatie, tolerantie, mededogen, respect, identiteit, enz. enz. allemaal weg

  we leren het nooooooooooooit…..

  WELCOME IN THE NEW WORLD

  (o ja sorry voor mijn spelling……….MAVO)

 6. Lucht eruit zodat de starter ook weer kan starten!!!

Geef een reactie