De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Smeergeld

oil_drop2.jpgDe financiële problemen zijn levensgroot, de economie is in gevaar en een pijnlijke en diepe economische recessie dreigt. Er is gloeiende haast geboden, zeggen bankpresident Bernanke, minister van Financiën Paulson en president Bush bij herhaling.  Maar dat hoef je eigenlijk niet te vertellen aan banken en bedrijven.

Die ondervinden het elke dag aan den lijve in het onderlinge zakelijke en bancaire verkeer en in de kredietverlening.

Banken staan letterlijk droog en durven elkaar nauwelijks nog geld uit te lenen. Misschien voor een dag of wat, maar verder dan een week durven ze echt niet te kijken. Want voor je het weet valt er zomaar een collegabank om. Sinds de val van de gerenommeerde zakenbank Lehman Brothers zit de schrik heel diep in de benen.  

 Ik sprak gisteren met een paar grote investeerders. Die klagen dat het veel trager en vooral moeilijker gaat om geld los te krijgen voor investeringsprojecten, waar dan ook in de wereld. Ze moeten zich de blaren op de tong praten. Het geld komt maar mondjesmaat, met veel meer eisen en voorwaarden. De tijd is voorbij dat geld overal heen stroomde en banken gretig waren om kredieten te verstrekken. Telecombedrijf KPN meldt zojuist dat het 24 miljoen extra moet ophoesten aan rente omdat geld lenen duurder is geworden. Het smeergeld van de economie is een schaars goed geworden. 

Cash for trash

En zolang er geen groen licht komt uit het Congres over dat noodfonds van 700 miljard dollar houdt de onzekerheid op de financiële markten aan. De aarzelingen zijn wel voorstelbaar: 700 miljard dollar is heel veel belastinggeld. Die kieper je niet zomaar in een sector die al honderden miljarden heeft opgeslokt en verloren. Bij de “cash for trash” (zoals een senator het noemde) krab je je ook achter de oren. Het is veel geld voor een enorme berg rotzooi aan waardeloze hypotheekbeleggingen. Ook al hoop je dat, als het werkt, de markt zich herstelt, de economie uit het dal kruipt, en een flink deel van het geld terugverdiend kan worden. Maar de tijd dringt, de brand moet geblust worden. 

Het liefst zou er deze week al duidelijkheid moeten zijn om de financiële markten het broodnodige vertrouw te geven dat er redding nabij is. Want de economische motor dreigt vast te lopen door gebrek aan smeerolie. De rode lampjes knipperen al heel lang en bij langer doorrijden draait de motor echt in de soep.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Smeergeld”

 1. Joris zegt: 25-09-08 om 11:07

  Komt het toch nog sneller dan verwacht: de opkomst van de Aziatische supermachten.
  Als je een beetje doem wilt denken dan is dit het einde van de economische macht die de VS heet en zal die plek opgevangen worden door China cs

  Of zal het zo’n vaart niet lopen, André?

  (ik vind je gesprekken op Radio 1 altijd zeer verhelderend)

 2. Evert zegt: 25-09-08 om 11:56

  Eigenlijk is het niet meer dan terecht dat de VS nu wordt gestraft voor het maar blijven kopen, kopen, kopen en kopen met geld dat ze niet hebben en weer financieren met ander geld dat ze niet hebben.

  De rest van de wereld zou zich eigenlijk eens achter de oren moeten krabben waarom we ons zo afhankelijk hebben gemaakt van dat land. Daar hebben ze een probleem maar wij moeten meeboeten, lang leve de globalisatie. Ik vraag me af wie er daadwerkelijk de wereld terroriseert en in gijzeling houd, noord korea of de VS……

  Vroeger was het credo : “koopt Hollandsche waar” we zouden nu hetzelfde moeten zeggen: “koopt Europesche waar”. En laat onze pensioenfondsen haar miljarden ook maar eens elders besteden dan in dat land.

 3. Lisa T. zegt: 25-09-08 om 13:01

  Volgens mij zijn de opkomende markten en de Amerikaanse hebzucht maar enkele versterkende factoren, maar het is natuurlijk ook ‘gewoon’ de economische conjunctuur.

  Dit is een hele serieuze situatie, erg zorgwekkend, maar die los je volgens mij niet op door het simpel voor te stellen, en ook niet met een impuls van 700 miljard (dat wordt natuurlijk meer uiteindelijk, ik vermoed minstens twee keer zoveel).

 4. De Amerikaan is met de paplepel ingegeven dat “poffen” mag en juist moet. De Dollars moesten stromen, jammer voor de Amerikaan dat hij nu op de blaren moet zitten. Nederland is ook aan de beurt, met lenen.nl kom je er niet.

 5. Bram S. zegt: 25-09-08 om 22:59

  Europa moet veel meer zelfvoorzienend worden, dan afhankelijk te zijn van de V.S. Als we minder afhankelijk van de V.S. waren geweest. Dan was de economische schade een stuk kleiner geweest in Europa. En met de opkomende economie in Azie moet er toch een sterk handelsblok gevormd worden in Europa, en ons niet laten meesleuren in de ellende van de V.S.

 6. pieter van son zegt: 26-09-08 om 11:29

  @Bram S.
  Laten we jouw scenario volgen. Europa voorziet zichzelf. In no time verandert Europa. Europa is namelijk helemaal niet in staat om zelfvoorzienend te zijn. Op het moment dat we het allemaal zelf gaan regelen, zijn we eraan. Is Europa volledig naar de hel.

  Dit heeft niet met Amerika te maken. Maar alles met de wereldeconomie en die is niet te stoppen.

 7. Joris zegt: 26-09-08 om 12:19

  @Pieter van son,

  Want?
  Kun je je antwoord iets meer motiveren?

  Ik denk dat het wel met Amerika te maken heeft. Daar leeft men al decennia lang op de pof. Dat kan niet altijd goed gaan. Nu is dan (eindelijk) de tijd daar dat alles in de soep loopt. China is een opkomende economie, maar ik heb André Meinema horen zeggen op Radio1 dat de beus in China (nog) weinig last heeft van de crisis in de VS omdat China een ‘binnenlandse’ beurs heeft; dus een beurs met bedrijven die het van de eigen economie moeten hebben en niet van de zgn grote multinationals.

  Dus waarom kan Europa dat dan niet?

 8. pieter van son zegt: 27-09-08 om 08:19

  @Joris
  Laat me het proberen, al ben ik geen expert.

  China is al 3000 jaar self supporting. Heeft niemand nodig. Wat ze doen, doen ze dus voor zichzelf. Als de export groeit, is dat dus goed voor China, whatever the cost. En als het in China minder gaat, so be it. Ze zijn er aan gewend. Intussen is Europa een consument geworden. Productie is niet meer de hoofdmoot. Maar productie is wel het frofit center. Europa probeert dus massaal aan de slag te blijven. Iedereen op kantoor. Vijf miljoen ‘managers.’ Het resultaat is bekend. Het begon met goedkope arbeid door mensen van ‘buiten’ aan te trekken. Moet ik dit nog verder schilderen?

  De VS en Europa hebben een soort van alliantie. De VS heeft zich na de 2de wereldoorlog ingekocht. En de Europese multinationals omgekeerd ook. Dus zijn we verbonden, of je wil of niet. China heeft daar vooralsnog totaal geen last van. Sterker nog; ze zijn daar bereid meer te betalen voor een merkartikel dan wij.

 9. pieter van son zegt: 27-09-08 om 12:09

  Ik heb net het verhaal gehoord van de heer André.
  Stop er nu mee.
  Wie goed heeft geluisterd naar heer André heeft de boodschap wel meegekregen:

 10. Bram S. zegt: 27-09-08 om 12:33

  @Pieter van son,

  Europa kan inderdaad niet volledig zelfvoorzienend zijn. Voor een gedeelte wel enn de import/export moet meer op Azie gericht worden en op andere opkomende economieen. En meer losgekoppeld van de V.S. zodat (net zoals in China) de beurs minder last heeft van de Amerikaanse kredietcrisis

 11. pieter van son zegt: 29-09-08 om 10:24

  @ all
  Kijk nou wat er gebeurt. Een degelijke bank wordt ‘gered.’ De bank had het normaal ook prima alleen afgekund. Nu niet echter. Omdat de speculanten op weg waren om het te winnen. Waar iemand verliest, verdient een ander geld. En veel ook.

  Jongens, blijf wakker!!

Geef een reactie