De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Economiecolumn: Speelbal of stormbal

stormbal.jpgEr is nog steeds geen duidelijkheid over het Amerikaanse financiële  reddingsplan. Even leek het erop dat partijen elkaar gevonden hadden, maar die hoop verdampte weer gisteravond laat. Ironisch genoeg kwam rond datzelfde tijdstip het bericht dat er weer een Amerikaanse bank ophoudt te bestaan. 

Washington Mutual, de grootste spaar- en hypotheekbank in de Verenigde Staten was diep in problemen gekomen en hees de stormbal. De bank leed miljardenverliezen op de hypotheekbeleggingen (meer dan 10 miljard dollar) en schreeuwde om vers kapitaal. Ze hadden zichzelf al in de etalage gezet en daar is dus collega-bank JP Morgan bovenop gedoken. Voor 1,9 miljard dollar zijn ze de nieuwe eigenaar. Voor een appel en ei kopen ze een hele grote spaarbank. Met deze overname is JP Morgan nu zomaar de grootste bank in de VS, groter dan de Bank of America. 

JP Morgan nam in maart ook al de omgevallen zakenbank Bear Stearns over voor ruim een miljard dollar. Eerst boden ze een schamele 240 miljoen dollar, maar dat vond iedereen bij nader inzien belachelijk weinig. 

Het bankenlandschap in de VS ziet er vergeleken met jaar geleden totaal anders uit: er zijn spelers verdwenen, overgenomen, failliet, in overheidshanden (genationaliseerd), of omgebouwd van zakenbank tot een gewone bank. Wie groot was is niet meer of heeft een hele andere eigenaar. 

Een ander zorgenkind is Fortis. Het aandeel Fortis was gisteren de speelbal van  speculaties en geruchten en verloor halverwege de middag even meer dan 20 procent van zijn waarde. Ook vandaag keldert het aandeel weer met meer dan 10 procent in het eerste handelsuur. Om half twaalf geeft Fortis in Brussel een persverklaring over de ontstane onrust. 

Het is zonder meer bijzonder schadelijk voor Fortis zelf en voor het vertrouwen in Fortis, en dat straalt ook af op de hele banksector. Een aandeel kan weleens een rare sprong maken, bijvoorbeeld bij een winstwaarschuwing of als plotseling een topman opstapt, maar min 21 procent is eigenlijk te gek voor woorden.  

Feit blijft natuurlijk dat Fortis dringend vers geld nodig heeft om de balans aan te vullen. Ze zitten ook met smart te wachten op een kapitaalinjectie van ruim 2 miljard euro van de Chinese verzekeraar Ping An. Dat geeft onrust en zorgen en die zorg heeft De Nederlandsche Bank natuurlijk ook. Of zou er toch een kiem van waarheid in het gerucht van gisteren zitten dat collega-banken moeten bijspringen. Misschien is het beter dat de  speelbal wordt opgeborgen en de stormbal gehesen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Economiecolumn: Speelbal of stormbal”

 1. pieter van son zegt: 27-09-08 om 08:01

  Volkomen mee eens André.
  Fortis is de speelbal van speculatie. Niet van gezond nadenken. Kijkend naar de positie en kracht is Fortis in mijn beleving helemaal niet vergelijkbaar met de Amerikaanse waanzin. Maar heeft daar ondertussen wel knap last van.

  Dus wat te doen?
  Het vertrouwen opzeggen in Fortis lijkt me hetzelfde als het vertrouwen opzeggen in het Europees bankstelsel.

  Laten we de nuchterheid behouden. Mocht Fortis onderuit gaan, is ook dat slechts het begin van het einde. Wie zijn die lui, die dit allemaal bewerkstelligen? Dat zou ik wel eens willen weten.

  Wie volgt??

Geef een reactie