De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Main Street meets Wall Street

29092008081.jpgTerwijl het Amerikaanse congres stemt over het ‘Bailout Plan’, spreekt dominee Jesse Jackson vakbondsleden toe, vlak voor het gebouw van de New York Stock Exchange.

Volgens het Bail Out Plan zou de Amerikaanse overheid garant moeten staan met zevenhonderd miljard dollar om nu onverkoopbare financiële produkten van de balansen van banken en andere financiële instellingen af te krijgen. Op die manier zou er ruimte komen om het geld weer te laten stromen in het financiële systeem.

Tegenstanders vinden dat met het Bail Out Plan belastingbetalers er voor opdraaien om rijke bankiers, die eigenlijk de ellende hebben veroorzaakt, een vrije aftocht te kunnen bieden. ‘Bail Out People, not Banks’, zegt Jackson. Main Street meets Wall Street.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Main Street meets Wall Street”

  1. fucheng zegt: 30-09-08 om 01:41

    Ha Bart, waarom houden ze met dat geld de rente voor die mensen niet laag zodat ze hun huis niet hoeven te verkopen?

  2. Bart, denk jij dat dit de oplossing is voor de financiele crisis in Amerika?

  3. Bart Kamphuis zegt: 09-10-08 om 12:26

    @ fucheng Voor veel mensen zijn de problemen zo groot, dat een renteverlaging hen niet zou helpen. Over rente en het effect van verhogingen en verlagingen valt veel te zeggen. In het kort geldt: een renteverlaging maakt geld goedkoop, zodat mensen en bedrijven makkelijker kunnen lenen en dus makkelijker uitgeven en investeren. Een renteverlaging wordt zo als een stimulans voor de economie gebruikt. Nadeel: lagere rente wakkert inflatie aan (prijsverhogingen). Renteverhoging wordt gebruikt om inflatie in te perken. Nadeel: remt de economische groei. Tussen deze twee grootheden moeten de beleidsmakers balanceren.
    @ Roelof Ik reageer een beetje laat – inmiddels heeft de actualiteit je vraag eigenlijk al beantwoord. De crisis is nog lang niet beteugeld, en het is nog uiterst onzeker of het bail-out-plan effect zal hebben – en zo ja: hoe groot dat effect zal zijn.

Geef een reactie