De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Beurzen open, dijken dicht

Wie de voorbije dagen de koersenborden op de aandelenbeurzen bekeek, kon z’n ogen bijna niet geloven. Onheilspellende dalingspercentages en euforische stijgingspercentages. Dagelijks werden records gebroken als het gaat om de grootte van de daling of de stijging.

Wall Street boekte gisteren met de winst ruim 11 procent de grootste stijging sinds 1933. En de Japanse Nikkei-index, die gisteren niet kon meedoen vanwege een feestdag, sloot vanmorgen ruim 14 procent hoger, de grootste stijging ooit in de 60 jaar oude geschiedenis van de Japanse beurs.

Na twee opeenvolgende zwarte maandagen en nog een paar andere zwarte handelsdagen zorgde de gestructureerde en vooral tastbare en concrete aanpak van landen gisteren voor een fundament onder de geteisterde financiële markten.

De voorbije weken en maanden bleken de woorden en hier en daar daden van regeringen en centrale banken volstrekt ontoereikend. Niets hielp om het bloeden te stelpen of de doorgebroken dijken te dichten.

Totdat het IMF – weer helemaal terug van weggeweest, er werd zelfs openlijk geroepen dat we het IMF maar beter konden afschaffen! -  en regeringen en masse, royaal en doortastend de crisis te lijf te gingen. Met vele honderden miljarden om de liquiditeit tussen banken op gang te helpen, zeg maar het kassageld. En met vele miljarden om banken te hulp te schieten door ze van nieuw en vers kapitaal te voorzien, zeg maar het geld in de kluis, in ruil voor een staatsbelang in die banken.

En met het volstorten van de gaten in de dijk met dit soort basaltblokken sloeg het complete wantrouwen gisteren om in vertrouwen. Euforisch en vooral ook opluchting. Dat het op deze manier en aanpak toch weer goed moet komen.

Hebben we de crisis nu gehad? Ik denk het niet. Daar is het sowieso nog te vroeg voor. Daar is ook teveel geld voor verloren. De wonden zijn diep en heeft veel tijd nodig om te helen. En de beurs zal de komende tijd ongetwijfeld nog wat rare uitslagen te zien geven. En hoe diep en groot de nakende recessie wordt, blijft ook een onbeantwoorde vraag.

Maar het feit dat het vertrouwen schoorvoetend terugkeert mag winst genoemd worden.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Beurzen open, dijken dicht”

  1. L.van Leeuwen zegt: 14-10-08 om 12:27

    Mij valt op hoe slecht teletekstpagina 520 door u wordt bijgehouden. Om 12.30u staat de notering van 9.30u nog vermeld? Graag meer snelheid.

Geef een reactie